Yeterlilik Kodu

TR00201273

Yeterlilik Adı
Aşçılık Kalfalık Belgesi
Sorumlu KurumMesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMilli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://mtegm.meb.gov.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi3
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi3
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08 : 5120.10

Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • Besin öğelerine ve besin gruplarına olan ihtiyaçları belirler, yemekleri yer aldığı besin gruplarına göre listeler ve günlük menü planlar.
  • Çalışma ortamında, hijyen kurallarına göre sanitasyonu sağlar.
  • Sebzeleri pişirmeye hazırlar,sebze ve patates garnitürleri, yumurta, basit tatlı ve meyve tatlıları hazırlar ve pişirir.
  • Fond ve temel çorbalar, temel soslar, balık, su ürünleri, et hazırlama ve pişirme usulleri, pilav, makarna, salata hazırlama ve pişirir.
  • Türk mutfağına özgü çorbalar, sebze, kuru baklagil, et ve sakatat yemekleri, dolma, pilav, makarna, hoşaf ve kompostoların pişirir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

En az ilköğretim veya ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olmak ve açık liseye kayıt yaptırmak.

Başarma ŞartlarıEğitim durumu; İlkokul, ortaokul, ilköğretim okulu mezunu veya lise terk olanlar 3 yıllık eğitimden sonra, en az ortaöğretim mezunu olanlar ise 1.5 yıllık eğitimden sonra girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar. Mesleğinde eğitim süresinin en az iki katı kadar çalıştığını belgelendirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında yardımcı personel olarak çalışabilmek için tercih sebebidir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR00201273


Yeterlilik Adı
Aşçılık Kalfalık Belgesi

Öncelikli Olmayan Adlar
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Mutfak araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun yiyecek üretimi yapma ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • Besin öğelerine ve besin gruplarına olan ihtiyaçları belirler, yemekleri yer aldığı besin gruplarına göre listeler ve günlük menü planlar.
  • Çalışma ortamında, hijyen kurallarına göre sanitasyonu sağlar.
  • Sebzeleri pişirmeye hazırlar,sebze ve patates garnitürleri, yumurta, basit tatlı ve meyve tatlıları hazırlar ve pişirir.
  • Fond ve temel çorbalar, temel soslar, balık, su ürünleri, et hazırlama ve pişirme usulleri, pilav, makarna, salata hazırlama ve pişirir.
  • Türk mutfağına özgü çorbalar, sebze, kuru baklagil, et ve sakatat yemekleri, dolma, pilav, makarna, hoşaf ve kompostoların pişirir.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Detaylı Bilginin Kaynağı

  • Milli Eğitim Temel Kanunu

  • 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu

  • Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği



URL

AYÇ Seviyesi
3

TYÇ Seviyesi
3
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Tematik Alan)
Otel, restoranlar ve catering

Dil
TR

Sorumlu Kurum
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Bilgi Kaynağı

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü


Ek Dili
TR

Ek Url
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08 : 5120.10


İlişki Türü

Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında yardımcı personel olarak çalışabilmek için tercih sebebidir.


Geçerlilik Tarihi

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Giriş Şartı

En az ilköğretim veya ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olmak ve açık liseye kayıt yaptırmak.


Edinme Yolları

Eğitim durumu; İlkokul, ortaokul, ilköğretim okulu mezunu veya lise terk olanlar 3 yıllık eğitimden sonra, en az ortaöğretim mezunu olanlar ise 1.5 yıllık eğitimden sonra girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar.

Mesleğinde eğitim süresinin en az iki katı kadar çalıştığını belgelendirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar.


Ülke Kodu
-

Qualification Code

TR00201273

Qualification Title
Certificate of Journeyman for Cooking
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
Orientation-
EQF Level3
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level3
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification

ISCO 08 : 5120.10

Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

It is the branch where education and training are provided to gain competencies in using the kitchen utensils and equipment, producing food in accordance with the hygiene and sanitation rules, and finishes them.

The person who has this qualification;

  • Identifying essential nutrients for body, listing foods according to the food groups involved and daily menu planning.
  • Providing sanitation in the work environment according to hygiene rules.
  • Preparing vegetables for cooking, preparing and making vegetable and potato garnishes, preparation of eggs, simple deserts and fruit.
  • Fond and basic soups, basic sauces, fish, water products, meat preparation and cooking methods, rice, pasta, salad preparation and cooking.
  • Making Turkish specialty soups, vegetables, dry legumes, meat and offal dishes, stuffed rice, cooked rice, pasta, compote and composters.
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements

To have minimum primary or secondary school/imam hatip (religious secondary school) degree and having registered in open high school.

Conditions for SuccessEducational Attainment; elementary school, secondary school, primary school graduates or high school drop outs are granted Journeyman's Certificate after successful pass from the examination following 3 years of training; graduates of minimum secondary school are granted Journeyman's Certificate after successful pass from the examination following 1.5 year training. Those who document that they had worked for minimum twice as long as the training period are granted Journeyman's Certificate should they pass the examination.
Progression Paths (Relationship Type)

It is an asset for working as an auxiliary personnel in Food and Beverage Services.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinetely.

Url Adresi Aç
Qualification Code

TR00201273


Qualification Title
Certificate of Journeyman for Cooking

Non-preferred Terms
-

Description

It is the branch where education and training are provided to gain competencies in using the kitchen utensils and equipment, producing food in accordance with the hygiene and sanitation rules, and finishes them.

The person who has this qualification;

  • Identifying essential nutrients for body, listing foods according to the food groups involved and daily menu planning.
  • Providing sanitation in the work environment according to hygiene rules.
  • Preparing vegetables for cooking, preparing and making vegetable and potato garnishes, preparation of eggs, simple deserts and fruit.
  • Fond and basic soups, basic sauces, fish, water products, meat preparation and cooking methods, rice, pasta, salad preparation and cooking.
  • Making Turkish specialty soups, vegetables, dry legumes, meat and offal dishes, stuffed rice, cooked rice, pasta, compote and composters.

Further Info
-

Source Of Further Info

Vocational Education Law No 3308



URL
-

EQF Level
3

TQF Level
3
The Qualification hasn't been included in TQF.

Thematic Areas
Hotel, restaurants and catering

Information Language
TR

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Source Of Information

Ministry of National Education Vocational and Technical Education


Supplement Language
TR

Supplement URL
-

National Occupation Classification

ISCO 08 : 5120.10


Relationship Type

It is an asset for working as an auxiliary personnel in Food and Beverage Services.


Expiry Date

Qualification is valid indefinetely.


Access Requirements

To have minimum primary or secondary school/imam hatip (religious secondary school) degree and having registered in open high school.


Ways To Acquire

Educational Attainment; elementary school, secondary school, primary school graduates or high school drop outs are granted Journeyman's Certificate after successful pass from the examination following 3 years of training; graduates of minimum secondary school are granted Journeyman's Certificate after successful pass from the examination following 1.5 year training.

Those who document that they had worked for minimum twice as long as the training period are granted Journeyman's Certificate should they pass the examination.


Country Code
-