Yeterlilik Kodu

TR0030024690

Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİstanbul Gelişim Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiCihangir Mahallesi Şehit Jandarma Komando Er Hakan Öner Sk. No:1 Avcılar / İSTANBUL
Sorumlu Kurum URLhttps://gelisim.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün amacı Türk ve Dünya mutfakları kültür ve uygulamaları temelinde gıda, sanat, turizm, tasarım, mühendislik, antropoloji, tarım, dijital medya gibi multidisipliner alanlar ile öğrencilere bilgi beceri ve yetkinlik kazandırmaktır. Akredite olan bölümümüz mutfaktan işletmeye giden her aşamayı  sürdürülebilir teknoloji ve tekniklerlerle  uzman akademik kadro eşliğinde öğrenciye aktarmaktadır. Gıda hijyeni ve güvenliği gibi temel kalite kriterlerini güncel trend ve mutfak akımlarını gastronomideki yaklaşım ve felsefeleri akademik seviyede araştırmak, özellikle Türk mutfak kültürünü uluslararası arenada tanıtmak ve ileriye taşımak, rekabet edebilecek düzeyde geleceğin söz sahibi, başarılı ve lider şeflerini, yöneticilerini ve alanında uzman bireyleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Öğrenme Ortamları
  • Bölüm müfredatında yer alan dersler fakülte derslikleri ve bölüme bağlı olarak hizmet veren uygulama mutfak laboratuvarlarında yürütülmektedir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gastronomi ile ilgili temel kavramları tanımlar.
  • Alanıyla ilgili temel kavramları, çalışma alanları ve yaklaşımları yorumlar.
  • Alanıyla ilgili bilgi ve olguları sosyal bilimlerin Hukuk, Sosyoloji, Felsefe ve Ekonomi gibi alanlarıyla ilişkilendirir.
  • Ulusal ve uluslararası mutfakları benzerlik ve farklılıkları yönünden karşılaştırır.
  • Yeme içme sanatının işleyişini, sistemlerini ve yapılarını analiz eder.
  • Mutfak faaliyetlerinin teknik altyapısını ve içeriğini hazırlar.
  • Gıda bilimi ile ilgili teorik bilgileri gastronomi alanına uygular.
  • Alanındaki paydaşlarıyla yeni fikirler, ürünler meydana getirmek için işbirliği yapar.
  • Temel mutfak tekniklerini ve ürün hazırlama prensiplerini günümüz teknolojisine entegre eder.
  • Yiyecek-içecek işletmelerinde iş düzenini ve akışını planlar.
  • Yiyecek ve içecek alanında maliyetleri hesaplar.
  • Bir yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yürütecek yönetim teorilerini, işe alım ve değerlendirme süreçlerini uygular.
  • Alanındaki ulusal ve uluslararası yarışma ve fuarlara katılımı organize eder.
  • Yaşam boyu öğrenmeyi ilke olarak kabul ederek alanıyla ilgili gelişmeleri, değişimleri ve yenilikleri araştırır.
  • Alanıyla ilgili planlama, icra ve düzenleme hatalarını sistematik şekilde bulur.
  • Sunum ve iletişim tekniklerini kullanarak fikirlerini yazılı ve sözlü bir şekilde ifade eder.
  • Alanıyla ilgili etkinlikler düzenler.
  • Mesleğiyle ilgili etik değerleri ve kanuni düzenlemeleri mevzuatta yer alan maddeler doğrultusunda yorumlar.
  • Tarihi, kültürel ve coğrafi zenginlikleri kullanarak alanında toplumsal ve sosyal içerikli projeler tasarlar.
  • Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli, “Ders Tanıtım ve Uygulama Bilgileri”’nde ayrıntılı bir şekilde tanımlanmış olmakla birlikte, Sınavlar, Ölçme değerlendirme ve mezuniyet koşulları temel olarak; İstanbul Gelişim Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen usul ve esaslara göre düzenlenir/yapılır. Bu doğrultuda program öğrencilerinin katılacağı/katılması muhtemel sınavlar; ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınav, bütünleme sınavı, tek ders sınavı ve mazeret sınavıdır.
  • Not baremi, üniversitenin İGÜ Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtildiği şekilde uygulanmaktadır. Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF ya da D notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması ve 60 iş günü zorunlu yaz stajını da tamamlaması gerekmektedir.
  • İGÜ Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin Dördüncü Bölüm başlığı altında yer alan kriterlere göre ölçme ve değerlendirme yürütülür:

Notlar, Sınavlar ve Başarı Durumu

Notlar

MADDE 22 – (1) Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur;

a) 100 üzerinden not döküm belgesinde gösterilen notlar:

Başarı Notu              Katsayı              Eş Değer Puan

AA                              4.00                      90–100

BA                              3.50                       85–89

BB                              3.00                       75–84

CB                              2.50                       65–74

CC                              2.00                       60–64

DC                              1.50                       50–59

DD                              1.00                       45–49

FD                              0.50                       40–44

FF                               0.00                       00–39

b) Ortalamaya katılmayan notlar şunlardır:

1) G (Geçer) notu; öğretim programlarında bulunan kredisiz derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.

2) K (Kalır) notu; öğretim programlarında bulunan kredisiz derslerden başarısız olan öğrencilere verilir.

3) D (Devamsız) notu; derse devam veya ders uygulamalarına ilişkin yükümlülüklerini yerine getiremediği için başarısız olan öğrencilere verilir. D notu, not ortalaması hesabında FF notu gibi işlem görür.

(2) AKTS notları Üniversitenin notlarına dönüştürülürken, aşağıdaki tablo kullanılır.

a)   AKTS Notu           İstanbul Gelişim Üniversitesi Notu

A                                            AA

B                                            BA

C                                            CB

D                                            DC

E                                            DD

FX                                          FD

F                                             FF

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için; 
•    YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur. 
•    YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. 
•    YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. 
Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır: 
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: 
1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler. 
1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 
1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır. 
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun 
Fakülte bölümlerine ilişkin kalite güvencesi Kalite Koordinatörlüğü’nce hazırlanan ilgili yönerge ile düzenlenmiştir. İlgili yönerge aşağıdaki link üzerinden kamuoyu ile paylaşılmaktadır: 

  • https://kalite.gelisim.edu.tr/tr/idari-anasayfa  
  • https://resim.gelisim.edu.tr/YONETMELIK_YONERGE/kaliteguvenceyonergesi_07_09_2022.pdf 

Ayrıca 2020 yılı itibariyle, Alman akreditasyon kuruluşu AQAS denetlemeleri sonrası bölüm akredite olmuştur. İlgili akreditasyon sertifikası bölüm web sayfası aracılığıyla aşağıda belirtilen link üzerinden kamuoyu ile paylaşılmaktadır: 

  • https://resim.gelisim.edu.tr/AKREDITASYON_SERTIFIKALARI/UYGULAMALI%20BİLİMLER%20FAKÜLTESİ/GASTRONOMİ%20VE%20MUTFAK%20SANATLARI-22-(LİSANS)/aqas(agencyforqualityassurance)_351_29_05_2020.pdf

Agentur für Qualitätssicherung durch Akkreditierung von Studiengängen (AQAS)

Başlangıç: 19.02.2018 / Bitiş: 30.09.2024

Giriş Şartı

Merkezi Yerleştirme

Öğrencilerin, önlisans ve lisans programlarına yerleştirilmeleri, Yükseköğretim Kurumu’nun belirlediği yönetmelikler çerçevesinde ve merkezi sınav sistemi aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Orta öğrenim kurumlarından mezun olan öğrenciler, merkezi sınavdan aldıkları puanlara göre öğrenim görmek istedikleri programlara yerleştirilirler.

ÖSYM tarafından yapılan YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı)  sonucunda Gelişim Meslek Yüksekokulu’ nun ya da Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi,  Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi ya da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ nin herhangi bir programını tercih edip yerleşen öğrenciler okulumuza kayıt hakkı kazanırlar.

Ek Kontenjan

ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sonrasında, yükseköğretim kurumlarında boş kalan kontenjanlara, (AÖF'nin kontenjansız programları dışında) ÖSYM tarafından herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilmemiş olan adaylardan okulumuza başvurmak isteyenlerin, ÖSYM tarafından ilan edilecek olan tarihlerde yapacakları tercihlerde Gelişim Üniversitesi’ ne yer vermeleri gerekmektedir. ÖSYM tarafından okulumuza yerleştirilen öğrenciler kayıt hakkı kazanırlar.

Yatay Geçiş

İstanbul Gelişim Meslek Yüksek Okulu’na yapılacak yatay geçişler “Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına ilişkin Yönetmelik” Hükümlerine göre yürütülür. Diğer Meslek Yüksekokullarından okulumuza yapılacak yatay geçiş ve kabul işlemleri “Meslek Yüksekokul Kurulu” kararı ile yapılır. Öğrenciler Üniversite içinde başka bir programa yatay geçiş için, akademik takvimde belirtilen süreler içinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına başvuruda bulunabilirler. Başvurular, öğrencinin geçiş yapmak istediği bölümün önerisi ve ilgili yönetim kurulunun kararı ile kesinleşir.

Ayrıca aşağıdaki maddeler genel giriş şartları olarak tanımlanır:

  • Lise diploması
  • Ulusal Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavları yoluyla yerleştirilmiş olmak
  • Meslek Yüksekokullarının aynı ya da benzeri bölümlerinden mezun olmuş olan ön lisans öğrencileri için, Dikey Geçiş sınavı yoluyla yerleştirilmiş olmak
  • Yabancı öğrenciler için, üniversiteye doğrudan başvurmuş ve yerleştirilmiş olmak; üniversitenin internet sitesinde belirtilmiş olan kamuya açık ulusal ve kurumsal yönetmelikler çerçevesinde Üniversite tarafından değerlendirilmiş olmak
Başarma ŞartlarıAsgari 240 AKTS ders kredisini başarmak ve varsa ilgili yükseköğretim kurumunun belirlemiş olduğu diğer yükümlülükleri yerine getirmiş olmak. İGÜ Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin Dördüncü Bölümü altında başarma/mezuniyet şartları tanımlıdır. Mezuniyet ve diploma MADDE 28 – (1) Öğretim programında gösterilen derslerin tümünden başarılı olmuş ve GANO’sunu en az 2.00 düzeyine çıkarmış ve mezuniyet koşulunu sağlamış öğrencilere, lisans veya ön lisans diploması ile diploma eki verilir. Yüksek onur ve onur belgesi almaya hak kazananların belgeleri de diplomaları ile birlikte verilir. (2) Diploma almaya hak kazanmış öğrencilerin, diplomalarını alabilmek için ilgili birimlerden ilişik kesme belgesi almaları gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.
  • Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları kamu ve özel kuruluşlarda yeme ve içme ile ilgili her türlü ortamda çalışma olanağına sahip olurlar.

  • Ağırlıklı olarak beş yıldızlı otel mutfakları, yiyecek-içecek işletmeleri, işyeri mutfakları, kurvaziyerler, toplu beslenme ve yemek sistemleri - catering şirketleri gibi yerlerde gastronomi uzmanı, yönetici, şef, şef yardımcısı, kısım şefi, pastane şefi, gibi pozisyonlara sahip olan mezunlarımız ek olarak gastronomi ile ilgili kitap yazarlığı, yazılı ve görsel medya programları, blog yazarlığı, akademik alanlarda çalışma olanakları bulabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu 1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030024690


Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İstanbul Gelişim Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Cihangir Mahallesi Şehit Jandarma Komando Er Hakan Öner Sk. No:1 Avcılar / İSTANBUL

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün amacı Türk ve Dünya mutfakları kültür ve uygulamaları temelinde gıda, sanat, turizm, tasarım, mühendislik, antropoloji, tarım, dijital medya gibi multidisipliner alanlar ile öğrencilere bilgi beceri ve yetkinlik kazandırmaktır. Akredite olan bölümümüz mutfaktan işletmeye giden her aşamayı  sürdürülebilir teknoloji ve tekniklerlerle  uzman akademik kadro eşliğinde öğrenciye aktarmaktadır. Gıda hijyeni ve güvenliği gibi temel kalite kriterlerini güncel trend ve mutfak akımlarını gastronomideki yaklaşım ve felsefeleri akademik seviyede araştırmak, özellikle Türk mutfak kültürünü uluslararası arenada tanıtmak ve ileriye taşımak, rekabet edebilecek düzeyde geleceğin söz sahibi, başarılı ve lider şeflerini, yöneticilerini ve alanında uzman bireyleri yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Bölüm müfredatında yer alan dersler fakülte derslikleri ve bölüme bağlı olarak hizmet veren uygulama mutfak laboratuvarlarında yürütülmektedir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gastronomi ile ilgili temel kavramları tanımlar.
  • Alanıyla ilgili temel kavramları, çalışma alanları ve yaklaşımları yorumlar.
  • Alanıyla ilgili bilgi ve olguları sosyal bilimlerin Hukuk, Sosyoloji, Felsefe ve Ekonomi gibi alanlarıyla ilişkilendirir.
  • Ulusal ve uluslararası mutfakları benzerlik ve farklılıkları yönünden karşılaştırır.
  • Yeme içme sanatının işleyişini, sistemlerini ve yapılarını analiz eder.
  • Mutfak faaliyetlerinin teknik altyapısını ve içeriğini hazırlar.
  • Gıda bilimi ile ilgili teorik bilgileri gastronomi alanına uygular.
  • Alanındaki paydaşlarıyla yeni fikirler, ürünler meydana getirmek için işbirliği yapar.
  • Temel mutfak tekniklerini ve ürün hazırlama prensiplerini günümüz teknolojisine entegre eder.
  • Yiyecek-içecek işletmelerinde iş düzenini ve akışını planlar.
  • Yiyecek ve içecek alanında maliyetleri hesaplar.
  • Bir yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yürütecek yönetim teorilerini, işe alım ve değerlendirme süreçlerini uygular.
  • Alanındaki ulusal ve uluslararası yarışma ve fuarlara katılımı organize eder.
  • Yaşam boyu öğrenmeyi ilke olarak kabul ederek alanıyla ilgili gelişmeleri, değişimleri ve yenilikleri araştırır.
  • Alanıyla ilgili planlama, icra ve düzenleme hatalarını sistematik şekilde bulur.
  • Sunum ve iletişim tekniklerini kullanarak fikirlerini yazılı ve sözlü bir şekilde ifade eder.
  • Alanıyla ilgili etkinlikler düzenler.
  • Mesleğiyle ilgili etik değerleri ve kanuni düzenlemeleri mevzuatta yer alan maddeler doğrultusunda yorumlar.
  • Tarihi, kültürel ve coğrafi zenginlikleri kullanarak alanında toplumsal ve sosyal içerikli projeler tasarlar.
  • Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli, “Ders Tanıtım ve Uygulama Bilgileri”’nde ayrıntılı bir şekilde tanımlanmış olmakla birlikte, Sınavlar, Ölçme değerlendirme ve mezuniyet koşulları temel olarak; İstanbul Gelişim Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen usul ve esaslara göre düzenlenir/yapılır. Bu doğrultuda program öğrencilerinin katılacağı/katılması muhtemel sınavlar; ara sınav, yarıyıl/yıl sonu sınav, bütünleme sınavı, tek ders sınavı ve mazeret sınavıdır.
  • Not baremi, üniversitenin İGÜ Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtildiği şekilde uygulanmaktadır. Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF ya da D notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması ve 60 iş günü zorunlu yaz stajını da tamamlaması gerekmektedir.
  • İGÜ Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin Dördüncü Bölüm başlığı altında yer alan kriterlere göre ölçme ve değerlendirme yürütülür:

Notlar, Sınavlar ve Başarı Durumu

Notlar

MADDE 22 – (1) Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur;

a) 100 üzerinden not döküm belgesinde gösterilen notlar:

Başarı Notu              Katsayı              Eş Değer Puan

AA                              4.00                      90–100

BA                              3.50                       85–89

BB                              3.00                       75–84

CB                              2.50                       65–74

CC                              2.00                       60–64

DC                              1.50                       50–59

DD                              1.00                       45–49

FD                              0.50                       40–44

FF                               0.00                       00–39

b) Ortalamaya katılmayan notlar şunlardır:

1) G (Geçer) notu; öğretim programlarında bulunan kredisiz derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.

2) K (Kalır) notu; öğretim programlarında bulunan kredisiz derslerden başarısız olan öğrencilere verilir.

3) D (Devamsız) notu; derse devam veya ders uygulamalarına ilişkin yükümlülüklerini yerine getiremediği için başarısız olan öğrencilere verilir. D notu, not ortalaması hesabında FF notu gibi işlem görür.

(2) AKTS notları Üniversitenin notlarına dönüştürülürken, aşağıdaki tablo kullanılır.

a)   AKTS Notu           İstanbul Gelişim Üniversitesi Notu

A                                            AA

B                                            BA

C                                            CB

D                                            DC

E                                            DD

FX                                          FD

F                                             FF


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için; 
•    YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur. 
•    YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. 
•    YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. 
Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır: 
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: 
1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler. 
1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 
1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır. 
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun 
Fakülte bölümlerine ilişkin kalite güvencesi Kalite Koordinatörlüğü’nce hazırlanan ilgili yönerge ile düzenlenmiştir. İlgili yönerge aşağıdaki link üzerinden kamuoyu ile paylaşılmaktadır: 

  • https://kalite.gelisim.edu.tr/tr/idari-anasayfa  
  • https://resim.gelisim.edu.tr/YONETMELIK_YONERGE/kaliteguvenceyonergesi_07_09_2022.pdf 

Ayrıca 2020 yılı itibariyle, Alman akreditasyon kuruluşu AQAS denetlemeleri sonrası bölüm akredite olmuştur. İlgili akreditasyon sertifikası bölüm web sayfası aracılığıyla aşağıda belirtilen link üzerinden kamuoyu ile paylaşılmaktadır: 

  • https://resim.gelisim.edu.tr/AKREDITASYON_SERTIFIKALARI/UYGULAMALI%20BİLİMLER%20FAKÜLTESİ/GASTRONOMİ%20VE%20MUTFAK%20SANATLARI-22-(LİSANS)/aqas(agencyforqualityassurance)_351_29_05_2020.pdf

Agentur für Qualitätssicherung durch Akkreditierung von Studiengängen (AQAS)

Başlangıç: 19.02.2018 / Bitiş: 30.09.2024


Giriş Şartı

Merkezi Yerleştirme

Öğrencilerin, önlisans ve lisans programlarına yerleştirilmeleri, Yükseköğretim Kurumu’nun belirlediği yönetmelikler çerçevesinde ve merkezi sınav sistemi aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Orta öğrenim kurumlarından mezun olan öğrenciler, merkezi sınavdan aldıkları puanlara göre öğrenim görmek istedikleri programlara yerleştirilirler.

ÖSYM tarafından yapılan YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) ve LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı)  sonucunda Gelişim Meslek Yüksekokulu’ nun ya da Gelişim Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi,  Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi ya da İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ nin herhangi bir programını tercih edip yerleşen öğrenciler okulumuza kayıt hakkı kazanırlar.

Ek Kontenjan

ÖSYM tarafından yapılan merkezi yerleştirme sonrasında, yükseköğretim kurumlarında boş kalan kontenjanlara, (AÖF'nin kontenjansız programları dışında) ÖSYM tarafından herhangi bir yükseköğretim kurumuna yerleştirilmemiş olan adaylardan okulumuza başvurmak isteyenlerin, ÖSYM tarafından ilan edilecek olan tarihlerde yapacakları tercihlerde Gelişim Üniversitesi’ ne yer vermeleri gerekmektedir. ÖSYM tarafından okulumuza yerleştirilen öğrenciler kayıt hakkı kazanırlar.

Yatay Geçiş

İstanbul Gelişim Meslek Yüksek Okulu’na yapılacak yatay geçişler “Yükseköğretim Kurumları Arasında Önlisans Düzeyinde Yatay Geçiş Esaslarına ilişkin Yönetmelik” Hükümlerine göre yürütülür. Diğer Meslek Yüksekokullarından okulumuza yapılacak yatay geçiş ve kabul işlemleri “Meslek Yüksekokul Kurulu” kararı ile yapılır. Öğrenciler Üniversite içinde başka bir programa yatay geçiş için, akademik takvimde belirtilen süreler içinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına başvuruda bulunabilirler. Başvurular, öğrencinin geçiş yapmak istediği bölümün önerisi ve ilgili yönetim kurulunun kararı ile kesinleşir.

Ayrıca aşağıdaki maddeler genel giriş şartları olarak tanımlanır:

  • Lise diploması
  • Ulusal Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavları yoluyla yerleştirilmiş olmak
  • Meslek Yüksekokullarının aynı ya da benzeri bölümlerinden mezun olmuş olan ön lisans öğrencileri için, Dikey Geçiş sınavı yoluyla yerleştirilmiş olmak
  • Yabancı öğrenciler için, üniversiteye doğrudan başvurmuş ve yerleştirilmiş olmak; üniversitenin internet sitesinde belirtilmiş olan kamuya açık ulusal ve kurumsal yönetmelikler çerçevesinde Üniversite tarafından değerlendirilmiş olmak

Başarma Şartları
Asgari 240 AKTS ders kredisini başarmak ve varsa ilgili yükseköğretim kurumunun belirlemiş olduğu diğer yükümlülükleri yerine getirmiş olmak. İGÜ Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nin Dördüncü Bölümü altında başarma/mezuniyet şartları tanımlıdır. Mezuniyet ve diploma MADDE 28 – (1) Öğretim programında gösterilen derslerin tümünden başarılı olmuş ve GANO’sunu en az 2.00 düzeyine çıkarmış ve mezuniyet koşulunu sağlamış öğrencilere, lisans veya ön lisans diploması ile diploma eki verilir. Yüksek onur ve onur belgesi almaya hak kazananların belgeleri de diplomaları ile birlikte verilir. (2) Diploma almaya hak kazanmış öğrencilerin, diplomalarını alabilmek için ilgili birimlerden ilişik kesme belgesi almaları gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.
  • Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü mezunları kamu ve özel kuruluşlarda yeme ve içme ile ilgili her türlü ortamda çalışma olanağına sahip olurlar.

  • Ağırlıklı olarak beş yıldızlı otel mutfakları, yiyecek-içecek işletmeleri, işyeri mutfakları, kurvaziyerler, toplu beslenme ve yemek sistemleri - catering şirketleri gibi yerlerde gastronomi uzmanı, yönetici, şef, şef yardımcısı, kısım şefi, pastane şefi, gibi pozisyonlara sahip olan mezunlarımız ek olarak gastronomi ile ilgili kitap yazarlığı, yazılı ve görsel medya programları, blog yazarlığı, akademik alanlarda çalışma olanakları bulabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu 1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030024690

Qualification Title
Bachelor's Degree in Gastronomy and Culinary Arts
Awarding BodyIstanbul Gelisim University
Awarding Body ContactAddress: Cihangir St., Şehit Jandarma Komando, J. Kom. Er Hakan Öner St. No:1 A Block Rectorate Building, 34315 Avcılar/Istanbul Telephone: (0212) 422 70 00 E-mail address: ubf@gelisim.edu.tr
Awarding Body Urlhttps://www.gelisim.edu.tr/en/gelisim-homepage
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • The aim of the Department of Gastronomy and Culinary Arts is to provide students with knowledge, skills and competence in multidisciplinary fields such as food, art, tourism, design, engineering, anthropology, agriculture, digital media on the basis of Turkish and world cuisine culture and practices. Our accredited department transfers every stage from the kitchen to the business to the student with sustainable technologies and techniques accompanied by expert academic staff. It aims to research basic quality criteria such as food hygiene and safety, current trends and culinary trends, approaches and philosophies in gastronomy at an academic level, especially to promote and advance Turkish culinary culture in the international arena, and to train future influential, successful and leading chefs, managers and individuals who are experts in their fields.
Learning Environments
  • The courses in the curriculum of the department are carried out in the faculty classrooms and application kitchen laboratories that serve as a part of the department.
Description
  • Defines the basic concepts related to gastronomy.
  • Interprets the basic concepts, fields of study and approaches related to the field.
  • Relates the knowledge and facts related to the field with the fields of social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economics.
  • Compares national and international cuisines in terms of similarities and differences.
  • Analyses the functioning, systems and structures of the art of eating and drinking.
  • Prepares the technical infrastructure and content of kitchen activities.
  • Applies the theoretical knowledge of food science to the field of gastronomy.
  • Collaborates with stakeholders in the field to create new ideas and products.
  • Integrates basic kitchen techniques and product preparation principles into today's technology.
  • Plans the work order and flow in food and beverage businesses.
  • Calculates costs in the field of food and beverage.
  • Applies management theories, recruitment and evaluation processes to effectively run a food and beverage business.
  • Organises participation in national and international competitions and fairs in the field.
  • Researches developments, changes and innovations related to the field by accepting lifelong learning as a principle.
  • Systematically finds planning, execution and organisation errors related to the field.
  • Expresses his/her ideas in written and oral form by using presentation and communication techniques.
  • Organises activities related to the field.
  • Interprets ethical values and legal regulations related to the profession in accordance with the articles in the legislation.
  • Designs social and social projects in the field by using historical, cultural and geographical richness.
  • Conducts scientific researches using knowledge and skills related to the field.
Key Competencies

Graduates of the Department of Gastronomy and Culinary Arts have the opportunity to work in all kinds of environments related to eating and drinking in public and private organisations.

Our graduates, who have positions such as gastronomy specialist, manager, chef, chef, assistant chef, section chef, pastry chef, in places such as five-star hotel kitchens, food and beverage businesses, workplace kitchens, cruise ships, mass nutrition and catering systems - catering companies, can also find opportunities to work in academic fields such as book writing, written and visual media programmes, blogging and academic fields related to gastronomy.

Further Info
  • Although the measurement and evaluation method applied for each course is defined in detail in the "Course Introduction and Application Information", exams, measurement and evaluation and graduation conditions are basically regulated / carried out according to the procedures and principles specified in the Istanbul Gelisim University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations. In this direction, the exams that the programme students will / are likely to participate in are midterm exams, semester / year-end exams, make-up exams, single course exams and make-up exams.
  • The grade scale is applied as specified in the IGU Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations. The student must have succeeded in all courses in the programme and must not have a grade of FF or D. In this programme, the student is required to provide a minimum of 240 ECTS credits and have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 and complete a compulsory summer internship of 60 working days.
  • Measurement and evaluation is carried out according to the criteria under the title of Section Four of the IGU Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations:

Grades, Exams and Success Status

Notes

ARTICLE 22 - (1) For each course taken by students, one of the following letter grades is assigned by the instructor as the final course grade;

a) Grades out of 100 as shown in the transcript:

Success Grade        Coefficient        Equivalent Score

AA                              4.00                      90–100

BA                              3.50                      85–89

BB                              3.00                      75–84

CB                              2.50                      65–74

CC                              2.00                      60–64

DC                              1.50                      50–59

DD                              1.00                      45–49

FD                              0.50                       40–44

FF                               0.00                       00–39

b) Grades not included in the average are as follows:

1) G (Pass) grade is given to students who are successful in non-credit courses in the curriculum.

2) K (Fail) grade is given to students who fail the non-credit courses in the curriculum.

3) Grade D (Absent) is given to students who fail because they cannot fulfil their obligations regarding attendance or course practices. D grade is treated like FF grade in grade point average calculation.

(2) When converting ECTS grades into University grades, the following table is used.

        ECTS Grade           Istanbul Gelisim University Grade

A                                            AA

B                                            BA

C                                            CB

D                                            DC

E                                            DD

FX                                          FD

F                                             FF

Quality Assurance

To monitor the quality of higher education programmes; 
•    The Council of Higher Education is responsible for the planning, organisation, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions. 
•    "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared every year within the framework of the criteria determined by CoHE are published. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by The Council of Higher Education. 
•    Every year, The Council of Higher Education publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by The Council of Higher Education. 
Quality assurance of undergraduate programmes in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programmes": 
1. Creation and Approval of Curricula: 
1.1. The Council of Higher Education determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programmes in higher education institutions. 
1.2. The curriculum of undergraduate programmes in higher education institutions and the learning outcomes to be gained by the students in each programme are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by The Council of Higher Education. 
1.3. The curricula of the National Core Education Programmes are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education. 
2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate programme shall be carried out in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (YÖK). 
Quality assurance for the faculty departments is regulated by the relevant directive prepared by the Quality Coordinatorship. The relevant directive is shared with the public via the link below: 

  • https://kalite.gelisim.edu.tr/en/administrative-homepage
  • https://resim.gelisim.edu.tr/YONETMELIK_YONERGE/kaliteguvenceyonergesi_07_09_2022.pdf 

In addition, as of 2020, the department has been accredited after the audits of the German accreditation organisation AQAS. The relevant accreditation certificate is shared with the public through the department's web page via the link below: 

  • https://resim.gelisim.edu.tr/AKREDITASYON_SERTIFIKALARI/UYGULAMALI%20BİLİMLER%20FAKÜLTESİ/GASTRONOMİ%20VE%20MUTFAK%20SANATLARI-22-(LİSANS)/aqas(agencyforqualityassurance)_351_29_05_2020.pdf
Access Requirements

Central Placement

The placement of students to associate and undergraduate programmes is carried out within the framework of the regulations determined by the Higher Education Council and through the central examination system. Students who graduate from secondary education institutions are placed in the programmes they want to study according to the scores they get from the central exam.

As a result of YGS (Higher Education Transition Examination) and LYS (Undergraduate Placement Examination) conducted by OSYM (Student Selection and Placement Centre), students who prefer and settle in any programme of Gelişim Vocational School or Gelişim University Faculty of Fine Arts, Faculty of Architecture and Engineering or Faculty of Economics and Administrative Sciences are entitled to enroll in our school.

Additional Quota

After the central placement made by OSYM, the vacant quotas in higher education institutions, (except for the quota-free programmes of AÖF) those who want to apply to our school from the candidates who have not been placed in any higher education institution by OSYM, are required to include Gelişim University in the preferences they will make on the dates to be announced by OSYM. Students who are placed in our school by OSYM gain the right to register.

Horizontal Transfer

Horizontal transfers to Istanbul Gelisim Vocational School are carried out according to the provisions of the "Regulation on the Principles of Horizontal Transfer between Higher Education Institutions at the Associate Degree Level". Horizontal transfer and admission procedures from other Vocational Schools to our school are made with the decision of the "Vocational School Board". Students can apply to the Registrar's Office for transfer to another programme within the University within the periods specified in the academic calendar. Applications are finalised with the recommendation of the department to which the student wants to transfer and the decision of the relevant board of directors.

 

In addition, the following items are defined as general entry requirements:

  • High school diploma
  • To be placed through National Student Selection and Placement exams
  • For associate degree students who have graduated from the same or similar departments of Vocational Schools, to be placed through the Vertical Transfer exam
  • For foreign students, to have applied and been placed directly to the University; to have been evaluated by the University within the framework of the publicly available national and institutional regulations specified on the University's website
Conditions for SuccessTo achieve a minimum of 240 ECTS course credits and to fulfil other obligations, if any, determined by the relevant higher education institution. Success/graduation requirements are defined under the Fourth Section of the IGU Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations. Graduation and diploma ARTICLE 28 - (1) Students who have succeeded in all of the courses in the curriculum and have raised their GPA to at least 2.00 and met the graduation requirements are awarded a bachelor's or associate degree diploma and a diploma supplement. The certificates of those who are entitled to receive high honour and honour certificates are also given together with their diplomas. (2) Students who are entitled to receive a diploma must obtain a dismissal certificate from the relevant units in order to receive their diplomas.
Progression Paths (Relationship Type)
  • Those who have a bachelor's degree can continue their studies in master's programmes and, if they meet the relevant requirements, in doctoral and proficiency in art programmes accepted with a bachelor's degree.
  • Undergraduate students have the right to participate in double major programmes offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programmes can take courses from two diploma programmes simultaneously and if they are successful, they can receive two separate undergraduate diplomas.
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547 1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Degree Programmes, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programmes to Undergraduate Education Law No.

2. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030024690


Qualification Title
Bachelor's Degree in Gastronomy and Culinary Arts

Awarding Body
Istanbul Gelisim University

Awarding Body Contact
Address: Cihangir St., Şehit Jandarma Komando, J. Kom. Er Hakan Öner St. No:1 A Block Rectorate Building, 34315 Avcılar/Istanbul Telephone: (0212) 422 70 00 E-mail address: ubf@gelisim.edu.tr


Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • The aim of the Department of Gastronomy and Culinary Arts is to provide students with knowledge, skills and competence in multidisciplinary fields such as food, art, tourism, design, engineering, anthropology, agriculture, digital media on the basis of Turkish and world cuisine culture and practices. Our accredited department transfers every stage from the kitchen to the business to the student with sustainable technologies and techniques accompanied by expert academic staff. It aims to research basic quality criteria such as food hygiene and safety, current trends and culinary trends, approaches and philosophies in gastronomy at an academic level, especially to promote and advance Turkish culinary culture in the international arena, and to train future influential, successful and leading chefs, managers and individuals who are experts in their fields.

Learning Environments
  • The courses in the curriculum of the department are carried out in the faculty classrooms and application kitchen laboratories that serve as a part of the department.

Description
  • Defines the basic concepts related to gastronomy.
  • Interprets the basic concepts, fields of study and approaches related to the field.
  • Relates the knowledge and facts related to the field with the fields of social sciences such as Law, Sociology, Philosophy and Economics.
  • Compares national and international cuisines in terms of similarities and differences.
  • Analyses the functioning, systems and structures of the art of eating and drinking.
  • Prepares the technical infrastructure and content of kitchen activities.
  • Applies the theoretical knowledge of food science to the field of gastronomy.
  • Collaborates with stakeholders in the field to create new ideas and products.
  • Integrates basic kitchen techniques and product preparation principles into today's technology.
  • Plans the work order and flow in food and beverage businesses.
  • Calculates costs in the field of food and beverage.
  • Applies management theories, recruitment and evaluation processes to effectively run a food and beverage business.
  • Organises participation in national and international competitions and fairs in the field.
  • Researches developments, changes and innovations related to the field by accepting lifelong learning as a principle.
  • Systematically finds planning, execution and organisation errors related to the field.
  • Expresses his/her ideas in written and oral form by using presentation and communication techniques.
  • Organises activities related to the field.
  • Interprets ethical values and legal regulations related to the profession in accordance with the articles in the legislation.
  • Designs social and social projects in the field by using historical, cultural and geographical richness.
  • Conducts scientific researches using knowledge and skills related to the field.

Key Competencies

Graduates of the Department of Gastronomy and Culinary Arts have the opportunity to work in all kinds of environments related to eating and drinking in public and private organisations.

Our graduates, who have positions such as gastronomy specialist, manager, chef, chef, assistant chef, section chef, pastry chef, in places such as five-star hotel kitchens, food and beverage businesses, workplace kitchens, cruise ships, mass nutrition and catering systems - catering companies, can also find opportunities to work in academic fields such as book writing, written and visual media programmes, blogging and academic fields related to gastronomy.


Further Info
  • Although the measurement and evaluation method applied for each course is defined in detail in the "Course Introduction and Application Information", exams, measurement and evaluation and graduation conditions are basically regulated / carried out according to the procedures and principles specified in the Istanbul Gelisim University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations. In this direction, the exams that the programme students will / are likely to participate in are midterm exams, semester / year-end exams, make-up exams, single course exams and make-up exams.
  • The grade scale is applied as specified in the IGU Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations. The student must have succeeded in all courses in the programme and must not have a grade of FF or D. In this programme, the student is required to provide a minimum of 240 ECTS credits and have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 and complete a compulsory summer internship of 60 working days.
  • Measurement and evaluation is carried out according to the criteria under the title of Section Four of the IGU Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations:

Grades, Exams and Success Status

Notes

ARTICLE 22 - (1) For each course taken by students, one of the following letter grades is assigned by the instructor as the final course grade;

a) Grades out of 100 as shown in the transcript:

Success Grade        Coefficient        Equivalent Score

AA                              4.00                      90–100

BA                              3.50                      85–89

BB                              3.00                      75–84

CB                              2.50                      65–74

CC                              2.00                      60–64

DC                              1.50                      50–59

DD                              1.00                      45–49

FD                              0.50                       40–44

FF                               0.00                       00–39

b) Grades not included in the average are as follows:

1) G (Pass) grade is given to students who are successful in non-credit courses in the curriculum.

2) K (Fail) grade is given to students who fail the non-credit courses in the curriculum.

3) Grade D (Absent) is given to students who fail because they cannot fulfil their obligations regarding attendance or course practices. D grade is treated like FF grade in grade point average calculation.

(2) When converting ECTS grades into University grades, the following table is used.

        ECTS Grade           Istanbul Gelisim University Grade

A                                            AA

B                                            BA

C                                            CB

D                                            DC

E                                            DD

FX                                          FD

F                                             FF


Quality Assurance

To monitor the quality of higher education programmes; 
•    The Council of Higher Education is responsible for the planning, organisation, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions. 
•    "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared every year within the framework of the criteria determined by CoHE are published. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by The Council of Higher Education. 
•    Every year, The Council of Higher Education publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by The Council of Higher Education. 
Quality assurance of undergraduate programmes in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programmes": 
1. Creation and Approval of Curricula: 
1.1. The Council of Higher Education determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programmes in higher education institutions. 
1.2. The curriculum of undergraduate programmes in higher education institutions and the learning outcomes to be gained by the students in each programme are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by The Council of Higher Education. 
1.3. The curricula of the National Core Education Programmes are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education. 
2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate programme shall be carried out in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (YÖK). 
Quality assurance for the faculty departments is regulated by the relevant directive prepared by the Quality Coordinatorship. The relevant directive is shared with the public via the link below: 

  • https://kalite.gelisim.edu.tr/en/administrative-homepage
  • https://resim.gelisim.edu.tr/YONETMELIK_YONERGE/kaliteguvenceyonergesi_07_09_2022.pdf 

In addition, as of 2020, the department has been accredited after the audits of the German accreditation organisation AQAS. The relevant accreditation certificate is shared with the public through the department's web page via the link below: 

  • https://resim.gelisim.edu.tr/AKREDITASYON_SERTIFIKALARI/UYGULAMALI%20BİLİMLER%20FAKÜLTESİ/GASTRONOMİ%20VE%20MUTFAK%20SANATLARI-22-(LİSANS)/aqas(agencyforqualityassurance)_351_29_05_2020.pdf

Access Requirements

Central Placement

The placement of students to associate and undergraduate programmes is carried out within the framework of the regulations determined by the Higher Education Council and through the central examination system. Students who graduate from secondary education institutions are placed in the programmes they want to study according to the scores they get from the central exam.

As a result of YGS (Higher Education Transition Examination) and LYS (Undergraduate Placement Examination) conducted by OSYM (Student Selection and Placement Centre), students who prefer and settle in any programme of Gelişim Vocational School or Gelişim University Faculty of Fine Arts, Faculty of Architecture and Engineering or Faculty of Economics and Administrative Sciences are entitled to enroll in our school.

Additional Quota

After the central placement made by OSYM, the vacant quotas in higher education institutions, (except for the quota-free programmes of AÖF) those who want to apply to our school from the candidates who have not been placed in any higher education institution by OSYM, are required to include Gelişim University in the preferences they will make on the dates to be announced by OSYM. Students who are placed in our school by OSYM gain the right to register.

Horizontal Transfer

Horizontal transfers to Istanbul Gelisim Vocational School are carried out according to the provisions of the "Regulation on the Principles of Horizontal Transfer between Higher Education Institutions at the Associate Degree Level". Horizontal transfer and admission procedures from other Vocational Schools to our school are made with the decision of the "Vocational School Board". Students can apply to the Registrar's Office for transfer to another programme within the University within the periods specified in the academic calendar. Applications are finalised with the recommendation of the department to which the student wants to transfer and the decision of the relevant board of directors.

 

In addition, the following items are defined as general entry requirements:

  • High school diploma
  • To be placed through National Student Selection and Placement exams
  • For associate degree students who have graduated from the same or similar departments of Vocational Schools, to be placed through the Vertical Transfer exam
  • For foreign students, to have applied and been placed directly to the University; to have been evaluated by the University within the framework of the publicly available national and institutional regulations specified on the University's website

Conditions for Success
To achieve a minimum of 240 ECTS course credits and to fulfil other obligations, if any, determined by the relevant higher education institution. Success/graduation requirements are defined under the Fourth Section of the IGU Associate and Undergraduate Education and Examination Regulations. Graduation and diploma ARTICLE 28 - (1) Students who have succeeded in all of the courses in the curriculum and have raised their GPA to at least 2.00 and met the graduation requirements are awarded a bachelor's or associate degree diploma and a diploma supplement. The certificates of those who are entitled to receive high honour and honour certificates are also given together with their diplomas. (2) Students who are entitled to receive a diploma must obtain a dismissal certificate from the relevant units in order to receive their diplomas.

Progression Paths (Relationship Type)
  • Those who have a bachelor's degree can continue their studies in master's programmes and, if they meet the relevant requirements, in doctoral and proficiency in art programmes accepted with a bachelor's degree.
  • Undergraduate students have the right to participate in double major programmes offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programmes can take courses from two diploma programmes simultaneously and if they are successful, they can receive two separate undergraduate diplomas.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547 1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Degree Programmes, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programmes to Undergraduate Education Law No.

2. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode