Yeterlilik Kodu | TR0020001382 | |
Yeterlilik Adı | Kantin İşletmeciliği Kalfalık Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://mtegm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 3 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 3 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Toptan ve perakende satışlar | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08 : 5221.27 | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Kantin İşletmeciliği Satış elemanlığının gerektirdiği, satış işlemlerini yürütme, stok faaliyetlerini yapma ve bunlarla ilgili belgeleri düzenleme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu yeterliliğe sahip kişi;
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Yönelim: Mesleki Kategori: Özel Amaçlı | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | En az ilköğretim veya ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olmak ve açık liseye kayıt yaptırmak | |
Başarma Şartları | Eğitim durumu; İlkokul, ortaokul, ilköğretim okulu mezunu veya lise terk olanlar 2 yıllık eğitimden sonra, en az ortaöğretim mezunu olanlar ise 1 yıllık eğitimden sonra girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar. Mesleğinde eğitim süresinin en az iki katı kadar çalıştığını belgelendirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Kalfalık Belgesi alırlar. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Kantin İşletmeciliği alanında yardımcı personel olarak çalışabilmek için tercih sebebidir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020001382
ISCO 08 : 5221.27
ISCO 08 : 5221.27
Kantin İşletmeciliği Satış elemanlığının gerektirdiği, satış işlemlerini yürütme, stok faaliyetlerini yapma ve bunlarla ilgili belgeleri düzenleme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Bu yeterliliğe sahip kişi;
- Hukuk kurallarına ve anayasal hak ve sorumluluklarına uygun davranır, teknolojik gelişmeleri takip eder, motivasyon arttırıcı faaliyetlerden yararlanır, ekonomik, sosyal ve toplumsal olayları izleme ve çalışmalarında toplam kalite yönetimi prensiplerini uygular.
- İşletmelerde satış sırasında kanunlara uygun fatura veya fatura yerine geçen belgeleri, muhasebede kullanılan belge ve bildirgeler ile kıymetli evrakları düzenler.
- Tüketici hakları mevzuatını araştırır ve kavrar.
- Ambalajlama yapar, ürünü satışa hazırlar, ürünü tekniğine uygun satar, vitrin ve mağaza içini düzenler.
- İçecek ve yiyecekleri hazırlar.
- Çalışma ortamında, hijyen kurallarına göre sanitasyonu sağlar.
- Besin gruplarından, günlük gereksinime göre mönü listesi hazırlar.
Yönelim: Mesleki
Kategori: Özel Amaçlı
En az ilköğretim veya ortaokul/imam hatip ortaokulu mezunu olmak ve açık liseye kayıt yaptırmak
Kantin İşletmeciliği alanında yardımcı personel olarak çalışabilmek için tercih sebebidir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020001382 | |
Qualification Title | Certificate of Journeyman for Canteen Management | |
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | - | |
EQF Level | 3 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 3 | |
Thematic Areas | Wholesale and retail sales | |
National Occupation Classification |
ISCO 08 : 5221.27 | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | It is the branch where training and education are provided to gain competencies in qualifications required for a Canteen Management Salesperson, which are carrying out sales transactions, carrying out stock activities and acquiring competencies to organize these documents - To comply with the rules of law and constitutional rights and responsibilities, to follow technological developments, to benefit from motivational activities, to monitor economic and social and societal events and to apply the principles of total quality management - Organizing documents, legal invoices, documents that can be used as invoices, and documents and declarations that can be used in accounting services - Research and comprehension of consumer rights legislation - Wrapping, preparing the product for sale, selling according to the product’s technical qualifications, arranging the shop window and the shop’s interior area - Beverage and food preparation - Providing sanitation in work environment according to hygiene rules - Able to prepare menu lists from food groups according to daily necessities - Able to use computers in sales transactions - Following the inventory and product warehouse tracking and performing logistics processes in accordance with the standards | |
Key Competencies | - | |
Further Info | Orientation: Vocational Category: Special Purposes | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | To have minimum primary or secondary school/imam hatip (religious secondary school) degree and having registered in open high school | |
Conditions for Success | Educational Attainment; elementary school, secondary school, primary school graduates or high school drop outs are granted Journeyman's Certificate after successful pass from the examination following 2 years of training; graduates of minimum secondary school are granted Journeyman's Certificate after successful pass from the examination following 1 year training. Those who document that they had worked for minimum twice as long as the training period are granted Journeyman's Certificate should they pass the examination. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Is an asset for working as an auxiliary personnel in the field of Canteen Management. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is valid indefinetely. | |
Url | Open Address |
TR0020001382
ISCO 08 : 5221.27
ISCO 08 : 5221.27
It is the branch where training and education are provided to gain competencies in qualifications required for a Canteen Management Salesperson, which are carrying out sales transactions, carrying out stock activities and acquiring competencies to organize these documents - To comply with the rules of law and constitutional rights and responsibilities, to follow technological developments, to benefit from motivational activities, to monitor economic and social and societal events and to apply the principles of total quality management - Organizing documents, legal invoices, documents that can be used as invoices, and documents and declarations that can be used in accounting services - Research and comprehension of consumer rights legislation - Wrapping, preparing the product for sale, selling according to the product’s technical qualifications, arranging the shop window and the shop’s interior area - Beverage and food preparation - Providing sanitation in work environment according to hygiene rules - Able to prepare menu lists from food groups according to daily necessities - Able to use computers in sales transactions - Following the inventory and product warehouse tracking and performing logistics processes in accordance with the standards
Orientation: Vocational
Category: Special Purposes
To have minimum primary or secondary school/imam hatip (religious secondary school) degree and having registered in open high school
Is an asset for working as an auxiliary personnel in the field of Canteen Management.
Qualification is valid indefinetely.