Yeterlilik Kodu

TR0030020417

Yeterlilik Adı
Organik Tarım Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumBartın Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAğdacı, Ağdacı Köyü Yolu, 74110 Bartın Merkez/Bartın
Sorumlu Kurum URLhttp://www.bartin.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bitki ve hayvancılık ürünleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2 Yıl
Program Profili (Amaç)

Bartın Üniversitesi, Bartın Meslek Yüksek Okulu, Organik Tarım programı, öğrenci merkezli bir anlayışla organik tarım tekniklerinin bilinçli bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli bilgi ve beceriye sahip, organik bitkisel ürünlerin üretimi, işlemesi, taşınması, pazarlanması ve muhafazasını bilen, çevre ve insan sağlığı bilincine, doğa sevgisine sahip kamu ve özel sektör kuruluşlarına hizmet verebilecek meslek elemanı yetiştirmeyi amaçlar.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme, örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Teorik dersler sınıflarda, uygulamalı eğitimler Uygulama Seralarında, staj eğitimi ise kamu kurum ve kuruluşları (Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri, Belediyeler, Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış kooperatifleri, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri,) ile organik tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Organik tarım ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
  • İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Tarımda güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.
  • Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini etkin kullanır.
  • Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
  • Organik tarım ürünlerinin sertifikasyon süreçleri açıklar ve organik ürünler için pazarlama stratejilerini geliştirir.
  • Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ileetkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
  • Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarınınduyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
  • Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Mevzuata uygun şekilde organik tarım uygulamalarını, işletmenin kurulum ve üretim süreçlerinin açıklar.
  • Organik tarım prensipleri ile hastalık, zararlılar ve yabancı otlar ile mücadele yöntemlerini açıklar ve uygular.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
  • Öğrenme Yetkinliği
  • İletişim ve Sosyal Yetkinlik
  • Alana Özgü Yetkinlik
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar; ara sınavı, bütünleme sınavı, mazeret sınavı, dönem sonu sınavı, muafiyet sınavı ve tek ders sınavlardır. Sınavlar yazılı ve/veya sözlü/uygulamalı olarak yapılabilir.

Ders başarı notu, ara sınav notu ve/veya eğitim öğretim etkinliklerinin birlikte değerlendirilmesiyle elde edilen notun %40’ı ile final/bütünleme sınavı notunun %60’ı alınarak hesaplanır.
Dersteki başarı, Üniversitenin bağıl değerlendirme sistemi uygulama esaslarına göre belirlenir.

Puan          Katsayısı         Başarı Derecesi            

 AA                  4,00                    Pekiyi

 BA                  3,50                    İyi-Pekiyi

 BB                  3,00                    İyi

 CB                  2,50                    Orta-İyi

 CC                  2,00                    Orta

 DC                  1,50                    Zayıf- Orta

 DD                  1,00                    Zayıf

 FF                   0,00                    Başarısız

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.
Organik Tarım programımız MEDEK Akreditasyonu almaya hak kazanmıştır.
Akreditasyon Başlangıç ve Bitiş Tarihi: 01.01.2025-31.12.2028

Giriş Şartı

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur.

Başarma ŞartlarıBu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında belirtilen zorunlu dersler ile asgari sayıda alınması gereken seçmeli derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120’dır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Biyosistem Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Organik Tarım İşletmeciliği, Orman Mühendisliği, Tarım Ekonomisi, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği, Tarımsal Genetik Mühendisliği, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Tütün Eksperliği ve Zootekni gibi bölümlere geçiş yaparak lisans eğitimine devam edebilir. Bunun yanında öğrenciler yine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile, Açıköğretim Fakültelerinin Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Maliye, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Uluslararası İlişkiler bölümlerine
de geçiş yaparak lisans eğitimine devam edebilir. Organik Tarım programı mezunları elde ettikleri bilgi ve beceri ile kendi işlerini kurabilecekleri gibi kamu veya özel sektörde çok geniş iş imkanlarına sahiptir. Program mezunları kamu kurum ve kuruluşları (Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri, Belediyeler, Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış kooperatifleri, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri,) ile organik tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde görev yapabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030020417


Yeterlilik Adı
Organik Tarım Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Bartın Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Ağdacı, Ağdacı Köyü Yolu, 74110 Bartın Merkez/Bartın

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2 Yıl

Program Profili (Amaç)

Bartın Üniversitesi, Bartın Meslek Yüksek Okulu, Organik Tarım programı, öğrenci merkezli bir anlayışla organik tarım tekniklerinin bilinçli bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli bilgi ve beceriye sahip, organik bitkisel ürünlerin üretimi, işlemesi, taşınması, pazarlanması ve muhafazasını bilen, çevre ve insan sağlığı bilincine, doğa sevgisine sahip kamu ve özel sektör kuruluşlarına hizmet verebilecek meslek elemanı yetiştirmeyi amaçlar.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme, örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Teorik dersler sınıflarda, uygulamalı eğitimler Uygulama Seralarında, staj eğitimi ise kamu kurum ve kuruluşları (Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri, Belediyeler, Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış kooperatifleri, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri,) ile organik tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Organik tarım ile ilgili temel, güncel ve uygulamalı bilgilere sahip olur.
  • İş sağlığı ve güvenliği, çevre bilinci ve kalite süreçleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Tarımda güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, etkin şekilde kullanır.
  • Mesleği ile ilgili bilişim teknolojilerini etkin kullanır.
  • Mesleki problemleri ve konuları bağımsız olarak analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirme ve çözüm önerisini sunabilme becerisine sahiptir.
  • Organik tarım ürünlerinin sertifikasyon süreçleri açıklar ve organik ürünler için pazarlama stratejilerini geliştirir.
  • Bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yolu ileetkin biçimde sunabilir, anlaşılır biçimde ifade eder.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Kariyer yönetimi ve yaşam boyu öğrenme konularında farkındalığa sahiptir.
  • Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarınınduyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahiptir.
  • Bir yabancı dili kullanarak alanındaki bilgileri takip eder ve meslektaşları ile iletişim kurar.
  • Mevzuata uygun şekilde organik tarım uygulamalarını, işletmenin kurulum ve üretim süreçlerinin açıklar.
  • Organik tarım prensipleri ile hastalık, zararlılar ve yabancı otlar ile mücadele yöntemlerini açıklar ve uygular.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
  • Öğrenme Yetkinliği
  • İletişim ve Sosyal Yetkinlik
  • Alana Özgü Yetkinlik

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar; ara sınavı, bütünleme sınavı, mazeret sınavı, dönem sonu sınavı, muafiyet sınavı ve tek ders sınavlardır. Sınavlar yazılı ve/veya sözlü/uygulamalı olarak yapılabilir.

Ders başarı notu, ara sınav notu ve/veya eğitim öğretim etkinliklerinin birlikte değerlendirilmesiyle elde edilen notun %40’ı ile final/bütünleme sınavı notunun %60’ı alınarak hesaplanır.
Dersteki başarı, Üniversitenin bağıl değerlendirme sistemi uygulama esaslarına göre belirlenir.

Puan          Katsayısı         Başarı Derecesi            

 AA                  4,00                    Pekiyi

 BA                  3,50                    İyi-Pekiyi

 BB                  3,00                    İyi

 CB                  2,50                    Orta-İyi

 CC                  2,00                    Orta

 DC                  1,50                    Zayıf- Orta

 DD                  1,00                    Zayıf

 FF                   0,00                    Başarısız


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;
YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:
1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.
Organik Tarım programımız MEDEK Akreditasyonu almaya hak kazanmıştır.
Akreditasyon Başlangıç ve Bitiş Tarihi: 01.01.2025-31.12.2028


Giriş Şartı

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur.


Başarma Şartları
Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında belirtilen zorunlu dersler ile asgari sayıda alınması gereken seçmeli derslerden en az DD notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120’dır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile Bahçe Bitkileri, Bitki Koruma, Bitkisel Üretim ve Teknolojileri, Biyosistem Mühendisliği, Gıda Mühendisliği, Organik Tarım İşletmeciliği, Orman Mühendisliği, Tarım Ekonomisi, Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği, Tarımsal Genetik Mühendisliği, Tarımsal Yapılar ve Sulama, Tarla Bitkileri, Toprak Bilimi ve Bitki Besleme, Tütün Eksperliği ve Zootekni gibi bölümlere geçiş yaparak lisans eğitimine devam edebilir. Bunun yanında öğrenciler yine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile, Açıköğretim Fakültelerinin Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Tanıtım, İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Maliye, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi ile Uluslararası İlişkiler bölümlerine
de geçiş yaparak lisans eğitimine devam edebilir. Organik Tarım programı mezunları elde ettikleri bilgi ve beceri ile kendi işlerini kurabilecekleri gibi kamu veya özel sektörde çok geniş iş imkanlarına sahiptir. Program mezunları kamu kurum ve kuruluşları (Tarım ve Orman Bakanlığı il ve ilçe müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri, Belediyeler, Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarım Satış kooperatifleri, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri,) ile organik tarım sektöründe faaliyet gösteren işletmelerde görev yapabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Ön Lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açık Öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030020417

Qualification Title
Organic Farming Associate Degree
Awarding BodyBARTIN UNIVERSITY
Awarding Body ContactBartın Üniversitesi
Awarding Body Urlhttp://www.bartin.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasCrop and livestock production
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2 Yıl
Program Profile

Bartin University, Bartin Vocational School, Organic Agriculture Programme aims to train professional staff who have the necessary knowledge and skills to consciously apply organic farming techniques with a student-centered approach, who know how to produce, process, transport, market and preserve organic plant products, who are aware of the environment and human health, and who love nature and can serve public and private sector organizations.

Learning Environments

Learning is carried out in the form of formal education. Theoretical courses are given in classrooms, practical training is given in Application Greenhouses, and internship training is given in public institutions and organizations (Ministry of Agriculture and Forestry
provincial and district directorates, Research Institutes, Municipalities, Agricultural Credit Cooperatives, Agricultural Sales Cooperatives, Agricultural Development Cooperatives) and in businesses operating in the organic agriculture sector.

Description

1. Have basic, current and applied information about organic agriculture.
2. Gains knowledge about occupational health and safety, environmental awareness and quality processes.
3. Follows current developments and practices in agriculture and uses them effectively.
4. Uses information technologies effectively professionally.
5. Has the ability to independently evaluate professional problems and issues with an analytical and critical approach and propose solutions.
6. Explains the certification processes of organic agricultural products and for organic products develops marketing strategies.
7. At the level of knowledge and skills, he/she can effectively present his/her thoughts through written and verbal communication and expresses them in an understandable manner.
8. Takes responsibility as a team member to solve complex and unforeseen problems encountered in applications related to the profession.
9. Has awareness of career management and lifelong learning.
10. To have social, scientific, cultural and ethical values in the stages of collecting, applying and announcing the results of data related to the profession.
11. To be able to follow the information in the field and communicate with colleagues using a foreign language.
12. Explains organic farming practices, establishment and production processes of the business in accordance with the legislation.
13. Explains and applies methods of combating diseases, pests and weeds using organic farming principles.

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Competence to Work Independently and Take Responsibility
  • Learning Competence
  • Communication and Social Competence
  • Field Specific Competence
Further Info

Exams are; midterm exams, make-up exams, final exams, exemption exams, and single-course exams. Exams can be written and/or oral/practical.
Assessment of Success:
(1) In measuring success, the weight of the grade during the semester is 40% and the weight of the final exam is 60%.
(2) The student’s performance in a course is assessed according to the rules specified in the relative assessment system of Bartin University.
(3) Achievement Grade is designated as follows: Achievement Grade Coefficient Achievement Degree

Puan          Katsayısı         Başarı Derecesi            

 AA                  4,00                    Pekiyi

 BA                  3,50                    İyi-Pekiyi

 BB                  3,00                    İyi

 CB                  2,50                    Orta-İyi

 CC                  2,00                    Orta

 DC                  1,50                    Zayıf- Orta

 DD                  1,00                    Zayıf

 FF                   0,00                    Başarısız

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs; YÖK is responsible for planning, organizing, managing, and supervising education, training, and other activities in higher education institutions. "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher
education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK. The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative, and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative
evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs": 1. Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Council of Deans.
2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions
in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.
4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.
Organic Agriculture programme has been granted MEDEK
Accreditation.
Accreditation Start and End Date: 01.01.2025-31.12.2028

Access Requirements

Those who want to enroll in Bartin University undergraduate degree programs must get the sufficient score required by Bartin University from the exam administered by the Student Selection and Placement Center (OSYM) and should not have an existing
enrollment in another higher education program. The rules and regulations in the “Directive on Application and Registration of Foreign Students” are applied to students from abroad who want to enroll in this program. More detailed information about university admission is available in the Institutional Catalogue.

Conditions for SuccessIn order to graduate, students studying in this program must have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 and must successfully complete the compulsory courses specified in the curriculum and the minimum number of elective courses by obtaining a grade of at least DD. The minimum ECTS required for graduation is 120. Students must also complete their compulsory internships within the specified period and characteristics.
Progression Paths (Relationship Type)

Students who successfully complete the program can continue their undergraduate education by transferring to departments such as Horticulture, Plant Protection, Plant Production and Technologies, Biosystems Engineering, Food Engineering, Organic Farming Management, Forest Engineering, Agricultural Economics, Agricultural Machinery and Technologies Engineering, Agricultural Genetic Engineering, Agricultural Structures and Irrigation, Field Crops, Soil Science and Plant Nutrition, Tobacco Expertise and Animal Science through the Vertical Transfer Exam (DGS).
In addition, students can continue their undergraduate education by transferring to the Departments of Labor Economics and Industrial Relations, Public Relations and Advertising, Public Relations and Promotion, Economics, Business Administration,
Public Administration, Finance, Political Science and Public Administration and International Relations of the Open Education Faculties, again with the Vertical Transfer Exam (DGS).
Organic Agriculture program graduates can establish their own businesses with the knowledge and skills they have acquired, and they have a wide range of job opportunities in the public or private sector. Program graduates can work in public institutions and organizations (Ministry of Agriculture and Forestry provincial and district directorates, Research Institutes, Municipalities, Agricultural Credit Cooperatives, Agricultural Sales Cooperatives, Agricultural Development Cooperatives) and businesses operating in the organic agriculture sector.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547
1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer
1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs
2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)
2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030020417


Qualification Title
Organic Farming Associate Degree

Awarding Body
BARTIN UNIVERSITY

Awarding Body Contact
Bartın Üniversitesi

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2 Yıl

Program Profile

Bartin University, Bartin Vocational School, Organic Agriculture Programme aims to train professional staff who have the necessary knowledge and skills to consciously apply organic farming techniques with a student-centered approach, who know how to produce, process, transport, market and preserve organic plant products, who are aware of the environment and human health, and who love nature and can serve public and private sector organizations.


Learning Environments

Learning is carried out in the form of formal education. Theoretical courses are given in classrooms, practical training is given in Application Greenhouses, and internship training is given in public institutions and organizations (Ministry of Agriculture and Forestry
provincial and district directorates, Research Institutes, Municipalities, Agricultural Credit Cooperatives, Agricultural Sales Cooperatives, Agricultural Development Cooperatives) and in businesses operating in the organic agriculture sector.


Description

1. Have basic, current and applied information about organic agriculture.
2. Gains knowledge about occupational health and safety, environmental awareness and quality processes.
3. Follows current developments and practices in agriculture and uses them effectively.
4. Uses information technologies effectively professionally.
5. Has the ability to independently evaluate professional problems and issues with an analytical and critical approach and propose solutions.
6. Explains the certification processes of organic agricultural products and for organic products develops marketing strategies.
7. At the level of knowledge and skills, he/she can effectively present his/her thoughts through written and verbal communication and expresses them in an understandable manner.
8. Takes responsibility as a team member to solve complex and unforeseen problems encountered in applications related to the profession.
9. Has awareness of career management and lifelong learning.
10. To have social, scientific, cultural and ethical values in the stages of collecting, applying and announcing the results of data related to the profession.
11. To be able to follow the information in the field and communicate with colleagues using a foreign language.
12. Explains organic farming practices, establishment and production processes of the business in accordance with the legislation.
13. Explains and applies methods of combating diseases, pests and weeds using organic farming principles.


Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Competence to Work Independently and Take Responsibility
  • Learning Competence
  • Communication and Social Competence
  • Field Specific Competence

Further Info

Exams are; midterm exams, make-up exams, final exams, exemption exams, and single-course exams. Exams can be written and/or oral/practical.
Assessment of Success:
(1) In measuring success, the weight of the grade during the semester is 40% and the weight of the final exam is 60%.
(2) The student’s performance in a course is assessed according to the rules specified in the relative assessment system of Bartin University.
(3) Achievement Grade is designated as follows: Achievement Grade Coefficient Achievement Degree

Puan          Katsayısı         Başarı Derecesi            

 AA                  4,00                    Pekiyi

 BA                  3,50                    İyi-Pekiyi

 BB                  3,00                    İyi

 CB                  2,50                    Orta-İyi

 CC                  2,00                    Orta

 DC                  1,50                    Zayıf- Orta

 DD                  1,00                    Zayıf

 FF                   0,00                    Başarısız


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs; YÖK is responsible for planning, organizing, managing, and supervising education, training, and other activities in higher education institutions. "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher
education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK. The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative, and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative
evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs": 1. Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Council of Deans.
2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions
in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.
4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.
Organic Agriculture programme has been granted MEDEK
Accreditation.
Accreditation Start and End Date: 01.01.2025-31.12.2028


Access Requirements

Those who want to enroll in Bartin University undergraduate degree programs must get the sufficient score required by Bartin University from the exam administered by the Student Selection and Placement Center (OSYM) and should not have an existing
enrollment in another higher education program. The rules and regulations in the “Directive on Application and Registration of Foreign Students” are applied to students from abroad who want to enroll in this program. More detailed information about university admission is available in the Institutional Catalogue.


Conditions for Success
In order to graduate, students studying in this program must have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 and must successfully complete the compulsory courses specified in the curriculum and the minimum number of elective courses by obtaining a grade of at least DD. The minimum ECTS required for graduation is 120. Students must also complete their compulsory internships within the specified period and characteristics.

Progression Paths (Relationship Type)

Students who successfully complete the program can continue their undergraduate education by transferring to departments such as Horticulture, Plant Protection, Plant Production and Technologies, Biosystems Engineering, Food Engineering, Organic Farming Management, Forest Engineering, Agricultural Economics, Agricultural Machinery and Technologies Engineering, Agricultural Genetic Engineering, Agricultural Structures and Irrigation, Field Crops, Soil Science and Plant Nutrition, Tobacco Expertise and Animal Science through the Vertical Transfer Exam (DGS).
In addition, students can continue their undergraduate education by transferring to the Departments of Labor Economics and Industrial Relations, Public Relations and Advertising, Public Relations and Promotion, Economics, Business Administration,
Public Administration, Finance, Political Science and Public Administration and International Relations of the Open Education Faculties, again with the Vertical Transfer Exam (DGS).
Organic Agriculture program graduates can establish their own businesses with the knowledge and skills they have acquired, and they have a wide range of job opportunities in the public or private sector. Program graduates can work in public institutions and organizations (Ministry of Agriculture and Forestry provincial and district directorates, Research Institutes, Municipalities, Agricultural Credit Cooperatives, Agricultural Sales Cooperatives, Agricultural Development Cooperatives) and businesses operating in the organic agriculture sector.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547
1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer
1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs
2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)
2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address