Yeterlilik Kodu | TR0020001373 | |
Yeterlilik Adı | Pastacılık, Tatlıcılık Ve Şekerlemecilik Ustalık Belgesi | |
Sorumlu Kurum | Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA | |
Sorumlu Kurum URL | https://mtegm.meb.gov.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 4 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 4 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08: 7512.03 | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | Pastane mutfağı araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyonkurallarına uygun pastane ürünlerini yapma süsleme ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır. Bu yeterliliğe sahip kişi;
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Ustalık eğitimi kursuna kayıt yaptırmak için Kalfalık Belgesine sahip olmak | |
Başarma Şartları | Kalfalık Belgesini almaya hak kazandıktan sonra Ustalık eğitim kursuna kayıt yaptırarak 2 yıllık pratik eğitim süresi içinde 256 saatlik teorik eğitim kursunu bitirenler girecekleri sınavdan başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. Kalfalık belgesini almaya hak kazandığı tarihten itibaren en az 5 yıl mesleğinde çalıştığını belgelendirenler girecekleri sınavından başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. Meslek Liselerinin 3 yıllık programlarından mezun olanlar, alanları ile ilgili bir daldan ustalık sınavına girip başarılı olmaları halinde Ustalık Belgesi alırlar. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında çalışabilmek için tercih sebebidir. Kendi işyerini açabilir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0020001373
ISCO 08: 7512.03
ISCO 08: 7512.03
Pastane mutfağı araç, gereç ve ekipmanlarını kullanarak, hijyen ve sanitasyonkurallarına uygun pastane ürünlerini yapma süsleme ve servise hazır hâle getirme yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.
Bu yeterliliğe sahip kişi;
- Besin öğelerine ve besin gruplarına olan ihtiyaçları belirler, yemekleri yer aldığı besin gruplarına göre listeler ve günlük menü planlar.
- Çalışma ortamında, hijyen kurallarına göre sanitasyonu sağlar.
- Alkolsüz içecekleri hazırlar.
- Çeşitli yöntemlerle hamur, hamurlardan ürünler hazırlar
- Tart, tartolet, paylar, yaş pastalar, kuru pastalar ve katkılı ekmekleri hazırlar ve süsler.
- Basit tatlılar, hamur tatlıları, sütlü tatlılar, meyve tatlıları, tahıl tatlıları ve baklava hazırlar.
- Pastacılıkta süsleme teknikleri ve pasta süsleme uygulamaları yapar.
Ustalık eğitimi kursuna kayıt yaptırmak için Kalfalık Belgesine sahip olmak
Yiyecek İçecek Hizmetleri alanında çalışabilmek için tercih sebebidir. Kendi işyerini açabilir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0020001373 | |
Qualification Title | Certificate of Mastership for Pastry, Dessert and Confectionery Making | |
Awarding Body | Ministry of National Education | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | ||
Orientation | - | |
EQF Level | 4 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 4 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification |
ISCO 08: 7512.03 | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | It is the branch where training and education are provided to gain competencies in making pastry products by using pastry kitchen tools and equipment in accordance with hygiene and sanitation rules. - Identifying essential nutrients for body, listing foods according to the food groups involved and daily menu planning - Providing sanitation in the work environment according to hygiene rules - Preparation of non-alcoholic beverages - Preparing dough and pastry by various methods - Preparing and decorating tarts, tartlets, pies, cakes, biscuits and mixed breads - Simple desserts, pastry desserts, milk desserts, fruit desserts, cereal desserts and baklava preparation - Using decoration techniques in pastry, and pastry decoration | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | To have journeyman's certificate to register in mastership training course | |
Conditions for Success | Those, who are registered in Mastership Training Course and complete 256 hours of theoretical training course within 2 years practical training period after they receive Journeyman's Certificate, are granted Mastership Certificate should they succeed in the exam. Those who document that they had worked in their profession for minimum 5 years since the date of Journeyman's Certificate, are granted Mastership Certificate should they succeed in the exam. Those who graduate from 3 years' programs of Vocational High schools, are granted Mastership Certificate should they pass the exam in a branch related to their field. | |
Progression Paths (Relationship Type) | It is an asset for working in the field of Food and Beverage Services. One can start up business. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is valid indefinetely. | |
Url | Open Address |
TR0020001373
ISCO 08: 7512.03
ISCO 08: 7512.03
It is the branch where training and education are provided to gain competencies in making pastry products by using pastry kitchen tools and equipment in accordance with hygiene and sanitation rules. - Identifying essential nutrients for body, listing foods according to the food groups involved and daily menu planning - Providing sanitation in the work environment according to hygiene rules - Preparation of non-alcoholic beverages - Preparing dough and pastry by various methods - Preparing and decorating tarts, tartlets, pies, cakes, biscuits and mixed breads - Simple desserts, pastry desserts, milk desserts, fruit desserts, cereal desserts and baklava preparation - Using decoration techniques in pastry, and pastry decoration
To have journeyman's certificate to register in mastership training course
It is an asset for working in the field of Food and Beverage Services. One can start up business.
Qualification is valid indefinetely.