Yeterlilik Kodu

TR0020221944

Yeterlilik Adı
Servis Elemanı (Garson) Kurs Bitirme Belgesi
Sorumlu KurumHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://hbogm.meb.gov.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 4
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 5131.02 Garson (Servis Elemanı)

KategoriAna
Kredi Değeri55
Programın Normal Süresi 1368 Saat
Program Profili (Amaç)

Servis Elemanı (Garson) kurs programını tamamlayan bireyin,

  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulaması,
  • Meslek ahlakı ve ahilik değerlerine uygun davranışlar sergilemesi,
  • Proje hazırlaması,
  • Çevreyi koruması,
  • Etkili iletişim kurması,
  • Girişimci fikirler ortaya koyarak ve iş fikirlerini planlaması,
  • İşletme faaliyetlerini yürütmesi,
  • Otel departmanları ve çalışanlarını yabancı dilde açıklaması,
  • Mutfak araç gereçlerini yabancı dilde açıklaması,
  • Hijyen kurallarını yabancı dilde açıklaması,
  • Yiyecekleri ve yemek kavramlarını yabancı dilde açıklaması,
  • İçecek ve içecek servisi kavramlarını yabancı dilde açıklaması,
  • Rezervasyon ve servis kavramlarını yabancı dilde açıklaması,
  • Oda servisi ve açık büfe kavramlarını yabancı dilde açıklaması,
  • Kelime işlemci programını kullanarak doküman hazırlaması,
  • Elektronik tablolama programını kullanarak doküman hazırlaması,
  • Sunu hazırlama programını kullanarak doküman hazırlaması,
  • İş öncesi kişisel hazırlığını yapması,
  • İş için ön hazırlıkları yapması,
  • Salon düzenlemesi yapması,
  • Masa üstü servis takımlarını servis kurallarına göre masaya yerleştirmesi,
  • Masa örtülerini servis kurallarına göre masalara sermesi,
  • Peçeteleri servis kurallarına göre katlaması,
  • Kuveri servis kurallarına göre açması,
  • Masaüstü servis takımlarını servis kurallarına uygun taşıyarak boşları toplaması,
  • İçecek bankosu hazırlıklarını yapması,
  • Besin öğelerinin kaynaklarını seçerek yeterli ve dengeli şekilde menüdekullanması,
  • Besin gruplarını yeterli ve dengeli olarak menüde kullanması,
  • Mutfak ünitelerini amacına uygun kullanması,
  • Toplu gıda üretimi yapılan yerlerde gıda, çalışma ortamı ve ekipmanlarınınhijyenini sağlaması,
  • Elde / makinede bulaşık yıkama ve bulaşık sonrası çöpleri atması,
  • Sebzeleri pişirmeye hazırlaması,
  • Uluslararası pişirme usullerine göre sebze garnitürlerini çeşitli tekniklerdepişirmesi,
  • Fond ve temel çorbaları hazırlaması,
  • Çeşitli teknikler ile yumurta pişirmesi,
  • Kolay hamur işleri hazırlaması,
  • Rezervasyon ve konuk kabulü yapması,
  • Menü siparişi yapması,
  • Konukları kurallara göre uğurlaması,
  • Klasik usullerde servis yapması,
  • Modern usullerde servis yapması,
  • Oda servisi yapması,
  • Kahvaltı servisi yapması,
  • Aperitif yiyecekleri servisini yapması,
  • Temel sos ve türeyenlerinin servisini yapası,
  • Salata servisi yapması,
  • Fondü servisi yapması,
  • Tranş yapması,
  • Kıymetli antrelerin servisini yapması,
  • Ordövrlerin servisini yapması,
  • Çorbaların servisini yapması,
  • Hamur işlerinin servisini yapması,
  • Kıymetli sebzelerin servisini yapması,
  • Meyve ve tatlıların servisini yapması,
  • İçecek makinelerini hazırlaması,
  • Soğuk içecek servisi yapması,
  • Sıcak içecek servisi yapması

amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygular.
  • Meslek ahlakı, ahilik ilkeleri, millî, manevi ve insani tüm değerlere uygun davranışlar sergiler.
  • Karşılaştığı problem çerçevesinde uygun yöntemleri kullanarak topladığı bilgi ve veriler doğrultusunda proje hazırlar.
  • Yaşadığı ortamda çevreyi korur, çevre kirliliğini ve israfı önlemeye ilişkin tedbirleri alır.
  • İletişim süreci içinde iş, sosyal ve kültürel hayatında iletişim araçlarını kullanarak etkili iletişim kurar.
  • Girişimci iş fikirleri ortaya koyarak, kendine uygun iş fikrini hayata geçirmek ve meslekte kendini geliştirmek için gerekli planlamayı yapar.
  • İşletmenin yönetimi, üretim planlaması, pazarlama, finans ve insan kaynakları faaliyetlerinin yürütülmesiyle ilgili temel düzeyde örnek uygulamalar yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda kelime işlemci programını kullanarak doküman hazırlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda elektronik tablolama programını kullanarak doküman hazırlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda sunu hazırlama programını kullanarak doküman hazırlar.
  • Otel departmanlarını ve departmanlarda çalışan personeli yabancı dilde  açıklar.
  • Mutfakta kullanılan araç gereçleri yabancı dilde açıklar.
  • Hijyen kurallarını yabancı dilde açıklar.
  • Yiyecekler ve yemek hazırlamayla ilgili temel kavramları yabancı dilde açıklar.
  • İçecek ve içecek servisiyle ilgili temel kavramları yabancı dilde açıklar.
  • Rezervasyon ve servis yapmayla ilgili temel kavramları yabancı dilde açıklar.
  • Oda servisi ve açık büfe ilgili temel kavramları yabancı dilde açıklar.
  • Hijyen kurallarını ve kıyafetin işe uygunluğunu dikkate alarak iş öncesi kişisel hazırlığını yapar.
  • İİşletme standartları ve hiyerarşik yapıya göre iş kıyafeti giyerek üzerinde ve dolabında bulundurması gereken araç gereçleri temin eder.
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarına dikkat ederek salon düzenlemesi yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve sanitasyon ilkeleri doğrultusunda, masa üstü servis takımlarını servis kurallarına göre masaya yerleştirir.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve sanitasyon ilkelerine dikkat ederek masa örtülerini servis kurallarına göre masalara serer.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve sanitasyon ilkeleri doğrultusunda servis kurallarına göre peçeteleri pratik ve hızlı şekilde katlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve sanitasyon ilkeleri doğrultusunda tabak, bardak, menaj ve metal servis takımlarını servis kurallarına göre masalara yerleştirir.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve sanitasyon ilkeleri doğrultusunda, masa üstü servis takımlarını servis kurallarına uygun şekilde taşıyarak boşlarını toplar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve sanitasyon ilkeleri doğrultusunda içecek bankosunu temizleyip ihtiyaca göre içecek malzemeleri temin eder.
  • Günlük alınması gereken besin miktarına göre besin öğelerinin kaynaklarını seçerek yeterli ve dengeli şekilde menüde kullanır.
  • Porsiyon miktarını tespit ederken besin gruplarını yeterli ve dengeli olarak menüde kullanır.
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyarak mutfak ünitelerini hijyen, sanitasyon kurallarına göre amacına uygun kullanır.
  • Ulusal ve uluslararası mevzuata göre toplu gıda üretimi yapılan yerlerde gıda, çalışma ortamı ve ekipmanlarının hijyenini sağlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen kurallarına ve işlem sırasına göre elde ya da makinede bulaşık yıkar ve bulaşık sonrası çöpleri atar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak sebzeleri hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak pişirmeye  hazırlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak uluslararası pişirme usullerine göre sebze garnitürlerini çeşitli tekniklerde pişirir.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak istenilen kıvam, renk, lezzet ve görünümde fond, lezzet verici karışımlar ve çorbaları reçeteye uygun hazırlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak reçeteye göre istenilen kıvam, renk, lezzet ve görünümde çeşitli teknikler ile yumurtaları pişirir.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak reçeteye göre istenilen kıvam, renk lezzet ve görünümde kolay hamur işleri hazırlar.
  • Nezaket ve görgü kurallarına göre müşterinin istekleri doğrultusunda rezervasyon yaparak konukları kabul eder.
  • Misafirlere menü sunarken ve siparişlerini alırken, kibar, güler yüzlü ve davranışlarında ölçülü olmaya özen gösterir.
  • Nezaket ve görgü kurallarına göre hesap işlemlerini yaparak konukları uğurlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde klasik usullerde yiyecek servisi yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde modern usullerde yiyecek servisi yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde misafirin isteklerine göre oda servisi yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde misafirin isteklerine göre kahvaltı servisi yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde misafir isteklerine göre aperitif yiyeceklerin servisini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve servis kurallarına uygun şekilde temel sos ve türeyenlerini konuk masasında hazırlayıp servisini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve servis kurallarına uygun şekilde salataları konuk masasında hazırlayıp servisini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve servis kurallarına uygun şekilde konuk masasında fondü hazırlayıp servisini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve servis kurallarına uyarak konuk masasında tranş (tranche) işlemlerini ve servisini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde kıymetli antrelerin servisini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde ordövr ve peynirlerin servisini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde çorba servisi yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde hamur işlerinin servisini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde kıymetli sebzelerin servisini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde meyve ve tatlı servisi yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarına dikkat ederek içecek makinelerini hazırlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve servis kurallarına uygun şekilde porsiyon ölçüsünde soğuk içecek servisi yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyarak sıcak içecekleri hazırlayıp servisini yapar.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  1. Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  2. Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  3. Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  4. Değerlendirme, Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
    • Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
    • Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
    • Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
  5. Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar ve/veya varsa ödev-projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik ve uygulamalı kısmın değerlendirmedeki ağırlığı kurs programının özelliğine göre eğitici tarafından belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
  6. Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  7. Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı
  • Okuryazar olmak,
  • 13 yaşını tamamlamış olmak,
  • Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.
Başarma ŞartlarıHBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Servis Elemanı (Garson) Kurs Programı Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Servis Elemanı (Garson) Kurs Programı Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.  
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyer; 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında  gerekli şartları sağlaması durumunda, Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık veya ustalık beceri sınavlarına katılabilir.

Yasal Dayanağı
  1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de Yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu.
  2. 10 Temmuz 2018 Tarihli ve 30474 Sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 1)
  3. 11.04.2018 tarihli ve 30388 sayılı Resmî Gazete’ de Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği,
  4. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı.
  5. “Talim ve Terbiye Kurulunun 17.07.2017 tarihli ve 104 sayılı “Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 53 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programları” konulu kararı.”
  6. 15/5/2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik.
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020221944


Yeterlilik Adı
Servis Elemanı (Garson) Kurs Bitirme Belgesi

Sorumlu Kurum
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 5131.02 Garson (Servis Elemanı)


AYÇ Seviyesi
4

TYÇ Seviyesi
4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 5131.02 Garson (Servis Elemanı)


Kategori
Ana

Kredi Değeri
55

Programın Normal Süresi
1368 Saat

Program Profili (Amaç)

Servis Elemanı (Garson) kurs programını tamamlayan bireyin,

  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulaması,
  • Meslek ahlakı ve ahilik değerlerine uygun davranışlar sergilemesi,
  • Proje hazırlaması,
  • Çevreyi koruması,
  • Etkili iletişim kurması,
  • Girişimci fikirler ortaya koyarak ve iş fikirlerini planlaması,
  • İşletme faaliyetlerini yürütmesi,
  • Otel departmanları ve çalışanlarını yabancı dilde açıklaması,
  • Mutfak araç gereçlerini yabancı dilde açıklaması,
  • Hijyen kurallarını yabancı dilde açıklaması,
  • Yiyecekleri ve yemek kavramlarını yabancı dilde açıklaması,
  • İçecek ve içecek servisi kavramlarını yabancı dilde açıklaması,
  • Rezervasyon ve servis kavramlarını yabancı dilde açıklaması,
  • Oda servisi ve açık büfe kavramlarını yabancı dilde açıklaması,
  • Kelime işlemci programını kullanarak doküman hazırlaması,
  • Elektronik tablolama programını kullanarak doküman hazırlaması,
  • Sunu hazırlama programını kullanarak doküman hazırlaması,
  • İş öncesi kişisel hazırlığını yapması,
  • İş için ön hazırlıkları yapması,
  • Salon düzenlemesi yapması,
  • Masa üstü servis takımlarını servis kurallarına göre masaya yerleştirmesi,
  • Masa örtülerini servis kurallarına göre masalara sermesi,
  • Peçeteleri servis kurallarına göre katlaması,
  • Kuveri servis kurallarına göre açması,
  • Masaüstü servis takımlarını servis kurallarına uygun taşıyarak boşları toplaması,
  • İçecek bankosu hazırlıklarını yapması,
  • Besin öğelerinin kaynaklarını seçerek yeterli ve dengeli şekilde menüdekullanması,
  • Besin gruplarını yeterli ve dengeli olarak menüde kullanması,
  • Mutfak ünitelerini amacına uygun kullanması,
  • Toplu gıda üretimi yapılan yerlerde gıda, çalışma ortamı ve ekipmanlarınınhijyenini sağlaması,
  • Elde / makinede bulaşık yıkama ve bulaşık sonrası çöpleri atması,
  • Sebzeleri pişirmeye hazırlaması,
  • Uluslararası pişirme usullerine göre sebze garnitürlerini çeşitli tekniklerdepişirmesi,
  • Fond ve temel çorbaları hazırlaması,
  • Çeşitli teknikler ile yumurta pişirmesi,
  • Kolay hamur işleri hazırlaması,
  • Rezervasyon ve konuk kabulü yapması,
  • Menü siparişi yapması,
  • Konukları kurallara göre uğurlaması,
  • Klasik usullerde servis yapması,
  • Modern usullerde servis yapması,
  • Oda servisi yapması,
  • Kahvaltı servisi yapması,
  • Aperitif yiyecekleri servisini yapması,
  • Temel sos ve türeyenlerinin servisini yapası,
  • Salata servisi yapması,
  • Fondü servisi yapması,
  • Tranş yapması,
  • Kıymetli antrelerin servisini yapması,
  • Ordövrlerin servisini yapması,
  • Çorbaların servisini yapması,
  • Hamur işlerinin servisini yapması,
  • Kıymetli sebzelerin servisini yapması,
  • Meyve ve tatlıların servisini yapması,
  • İçecek makinelerini hazırlaması,
  • Soğuk içecek servisi yapması,
  • Sıcak içecek servisi yapması

amaçlanmaktadır.


Öğrenme Ortamları
  • Program, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı eğitim kurumlarında veya diğer kurumlarca açılan ve eğitim-öğretime uygun ortamlarda uygulanır.
  • Programın uygulanmasında gerektiğinde iş piyasasının eğitim olanaklarından faydalanılabilir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygular.
  • Meslek ahlakı, ahilik ilkeleri, millî, manevi ve insani tüm değerlere uygun davranışlar sergiler.
  • Karşılaştığı problem çerçevesinde uygun yöntemleri kullanarak topladığı bilgi ve veriler doğrultusunda proje hazırlar.
  • Yaşadığı ortamda çevreyi korur, çevre kirliliğini ve israfı önlemeye ilişkin tedbirleri alır.
  • İletişim süreci içinde iş, sosyal ve kültürel hayatında iletişim araçlarını kullanarak etkili iletişim kurar.
  • Girişimci iş fikirleri ortaya koyarak, kendine uygun iş fikrini hayata geçirmek ve meslekte kendini geliştirmek için gerekli planlamayı yapar.
  • İşletmenin yönetimi, üretim planlaması, pazarlama, finans ve insan kaynakları faaliyetlerinin yürütülmesiyle ilgili temel düzeyde örnek uygulamalar yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda kelime işlemci programını kullanarak doküman hazırlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda elektronik tablolama programını kullanarak doküman hazırlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirleri doğrultusunda sunu hazırlama programını kullanarak doküman hazırlar.
  • Otel departmanlarını ve departmanlarda çalışan personeli yabancı dilde  açıklar.
  • Mutfakta kullanılan araç gereçleri yabancı dilde açıklar.
  • Hijyen kurallarını yabancı dilde açıklar.
  • Yiyecekler ve yemek hazırlamayla ilgili temel kavramları yabancı dilde açıklar.
  • İçecek ve içecek servisiyle ilgili temel kavramları yabancı dilde açıklar.
  • Rezervasyon ve servis yapmayla ilgili temel kavramları yabancı dilde açıklar.
  • Oda servisi ve açık büfe ilgili temel kavramları yabancı dilde açıklar.
  • Hijyen kurallarını ve kıyafetin işe uygunluğunu dikkate alarak iş öncesi kişisel hazırlığını yapar.
  • İİşletme standartları ve hiyerarşik yapıya göre iş kıyafeti giyerek üzerinde ve dolabında bulundurması gereken araç gereçleri temin eder.
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarına dikkat ederek salon düzenlemesi yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve sanitasyon ilkeleri doğrultusunda, masa üstü servis takımlarını servis kurallarına göre masaya yerleştirir.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve sanitasyon ilkelerine dikkat ederek masa örtülerini servis kurallarına göre masalara serer.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve sanitasyon ilkeleri doğrultusunda servis kurallarına göre peçeteleri pratik ve hızlı şekilde katlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve sanitasyon ilkeleri doğrultusunda tabak, bardak, menaj ve metal servis takımlarını servis kurallarına göre masalara yerleştirir.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve sanitasyon ilkeleri doğrultusunda, masa üstü servis takımlarını servis kurallarına uygun şekilde taşıyarak boşlarını toplar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve sanitasyon ilkeleri doğrultusunda içecek bankosunu temizleyip ihtiyaca göre içecek malzemeleri temin eder.
  • Günlük alınması gereken besin miktarına göre besin öğelerinin kaynaklarını seçerek yeterli ve dengeli şekilde menüde kullanır.
  • Porsiyon miktarını tespit ederken besin gruplarını yeterli ve dengeli olarak menüde kullanır.
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyarak mutfak ünitelerini hijyen, sanitasyon kurallarına göre amacına uygun kullanır.
  • Ulusal ve uluslararası mevzuata göre toplu gıda üretimi yapılan yerlerde gıda, çalışma ortamı ve ekipmanlarının hijyenini sağlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen kurallarına ve işlem sırasına göre elde ya da makinede bulaşık yıkar ve bulaşık sonrası çöpleri atar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak sebzeleri hijyen ve sanitasyon kurallarına uygun olarak pişirmeye  hazırlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak uluslararası pişirme usullerine göre sebze garnitürlerini çeşitli tekniklerde pişirir.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak istenilen kıvam, renk, lezzet ve görünümde fond, lezzet verici karışımlar ve çorbaları reçeteye uygun hazırlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak reçeteye göre istenilen kıvam, renk, lezzet ve görünümde çeşitli teknikler ile yumurtaları pişirir.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak reçeteye göre istenilen kıvam, renk lezzet ve görünümde kolay hamur işleri hazırlar.
  • Nezaket ve görgü kurallarına göre müşterinin istekleri doğrultusunda rezervasyon yaparak konukları kabul eder.
  • Misafirlere menü sunarken ve siparişlerini alırken, kibar, güler yüzlü ve davranışlarında ölçülü olmaya özen gösterir.
  • Nezaket ve görgü kurallarına göre hesap işlemlerini yaparak konukları uğurlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde klasik usullerde yiyecek servisi yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde modern usullerde yiyecek servisi yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde misafirin isteklerine göre oda servisi yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde misafirin isteklerine göre kahvaltı servisi yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde misafir isteklerine göre aperitif yiyeceklerin servisini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve servis kurallarına uygun şekilde temel sos ve türeyenlerini konuk masasında hazırlayıp servisini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve servis kurallarına uygun şekilde salataları konuk masasında hazırlayıp servisini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve servis kurallarına uygun şekilde konuk masasında fondü hazırlayıp servisini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve servis kurallarına uyarak konuk masasında tranş (tranche) işlemlerini ve servisini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde kıymetli antrelerin servisini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde ordövr ve peynirlerin servisini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde çorba servisi yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde hamur işlerinin servisini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde kıymetli sebzelerin servisini yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak servis ve nezaket kurallarına uygun şekilde meyve ve tatlı servisi yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarına dikkat ederek içecek makinelerini hazırlar.
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak hijyen ve servis kurallarına uygun şekilde porsiyon ölçüsünde soğuk içecek servisi yapar.
  • İş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyarak sıcak içecekleri hazırlayıp servisini yapar.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  1. Her modül sonrasında değerlendirme yapılmalıdır.
  2. Başarım ölçütleri bilgi, beceri ve yeterlikler bazında açıklanmalıdır.
  3. Ölçme ve değerlendirme faaliyetleri kursun amaçları ve kazanımları ile uyumlu olmalıdır.
  4. Değerlendirme, Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği esaslarına göre;
    • Kursiyerin kendi kendine yaptığı tüm öğrenim faaliyetleri,
    • Kursiyerin performansına dayalı olarak gerçekleştirilecek sınavlar,
    • Kursiyere kurs sonunda uygulanan yazılı sınavlar, 100 puan üzerinden yapılır.
  5. Değerlendirme; ders öğretmeni tarafından yazılı, sözlü, uygulamalı sınavlar ve/veya varsa ödev-projelere göre yapılmalıdır. Puanlama yapılırken teorik ve uygulamalı kısmın değerlendirmedeki ağırlığı kurs programının özelliğine göre eğitici tarafından belirlenmelidir. Birden fazla sınav şekli ile sınavı yapılan dersin puanı veya notu, bu sınavların aritmetik ortalaması ile belirlenir. Bu puan veya not, kursun başarı puan ya da notu olarak değerlendirilir.
  6. Programların özelliğine göre sınavlar ve başarı değerlendirmesi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir.
  7. Kursiyerlerin sağlık durumları veya bedensel engelleri nedeniyle bazı derslerdeki sınavlar, durumlarına uygun sınav yöntemiyle yapılır.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
  • Okuryazar olmak,
  • 13 yaşını tamamlamış olmak,
  • Kurs programının öngördüğü temel becerileri gerçekleştirebilecek yeterliliğe (fiziksel, psiko-motor) sahip olmak.

Başarma Şartları
HBÖGM'ye bağlı kurumlarda veya diğer kurumlarca eğitim-öğretime uygun ortamlarda açılan “Servis Elemanı (Garson) Kurs Programı Kursu”nu başarı ile tamamlayanlar, “Servis Elemanı (Garson) Kurs Programı Kurs Bitirme Belgesi”ni almaya hak kazanır. Kursiyerlerin başarıları 100 tam puan üzerinden değerlendirilir. Puanlara göre başarı derecesi: 85,00 – 100-Pekiyi; 70,00 - 84,99-İyi; 60,00 - 69,99-Orta; 50,00 - 59,99-Geçer; 0 - 49,99- Geçmez olarak değerlendirilir.  

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyer; 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında  gerekli şartları sağlaması durumunda, Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık veya ustalık beceri sınavlarına katılabilir.


Yasal Dayanağı
  1. 24.06.1973 tarihli ve 14574 sayılı Resmî Gazete’ de Yayımlanan, 1739 sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu.
  2. 10 Temmuz 2018 Tarihli ve 30474 Sayılı Resmî Gazete’ de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (Kararname Numarası: 1)
  3. 11.04.2018 tarihli ve 30388 sayılı Resmî Gazete’ de Yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Kurumları Yönetmeliği,
  4. Talim ve Terbiye Kurulunun 20.04.2016 tarih ve 19 sayılı kararı ile kabul edilen, Yaygın Eğitim Kurumları Çerçeve Kurs Programı.
  5. “Talim ve Terbiye Kurulunun 17.07.2017 tarihli ve 104 sayılı “Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin 53 Alanına Ait Haftalık Ders Çizelgeleri ile Çerçeve Öğretim Programları” konulu kararı.”
  6. 15/5/2013 tarihli ve 28648 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik.

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020221944

Qualification Title
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
OrientationOccupational
EQF Level4
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 4
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value55
Program Duration1368 Saat
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0020221944


Qualification Title

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
4

TQF Level
4
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
55

Program Duration
1368 Saat

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address