Yeterlilik Kodu

TR00200738

Yeterlilik Adı
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Mutfak Dalı Mesleki ve Teknik Eğitim Diploması
Sorumlu KurumMesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiMilli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://mtegm.meb.gov.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi4
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 9412.06

Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • Mesleki gelişim faaliyetlerini yürütür.
  • Yabancı dilde mesleki konuları takip eder.
  • Servis hazırlıkları yapar.
  • Temel yiyecek üretimi yapar.
  • Yabancı dilde iletişim kurar.Mutfak uygulamaları yapar.
  • Ordövr, meze, açık büfe ve kokteyl yiyecekleri hazırlar.
  • Türk mutfağına özgü yemekleri pişirir.
  • Temel hamur tekniklerini uygulayarak hamur hazırlar ve ürünlerini yapar.
  • Tatlıları hazırlar.
  • Flambe ve Fondue yapar.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Yönelim: Mesleki

Kategori: Özel Amaçlı

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı
  • Örgün mesleki eğitim için ortaokulu tamamlamış olmak ve ilgili mevzuata göre yaş sınırını aşmamak
  • Mesleki açık öğretim lisesi için ortaokulu tamamlamış olmak
  • Teknik lise için ortak olan 9. sınıftan sonra ilgili mevzuat doğrultusunda yılsonu başarı ortalamasını tutturmuş olmak
  • Anadolu meslek ve Anadolu teknik lisesine girmek için orta öğretim kurumlarına giriş sınavında başarılı olmak

 

Başarma ŞartlarıDört yıllık eğitim veren meslek lisesi, Anadolu meslek lisesi, teknik lise ve Anadolu teknik lise programını başarı ile tamamlamış olmak Mesleki açık öğretim lisesinden alanı ile ilgili eğitim programını başarı ile tamamlamış olmak
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Aşçı (mutfak) elemanı, soğuk mutfak aşçısı, sıcak mutfak aşçısı, kasap, fırıncı, pizzacı /pideci, börekçi, kebapçı/köfteci, tatlıcı, dönerci, fast food elemanı, ızgaracı, pastacı

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR00200738


Yeterlilik Adı
Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı Mutfak Dalı Mesleki ve Teknik Eğitim Diploması

Öncelikli Olmayan Adlar
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • Mesleki gelişim faaliyetlerini yürütür.
  • Yabancı dilde mesleki konuları takip eder.
  • Servis hazırlıkları yapar.
  • Temel yiyecek üretimi yapar.
  • Yabancı dilde iletişim kurar.Mutfak uygulamaları yapar.
  • Ordövr, meze, açık büfe ve kokteyl yiyecekleri hazırlar.
  • Türk mutfağına özgü yemekleri pişirir.
  • Temel hamur tekniklerini uygulayarak hamur hazırlar ve ürünlerini yapar.
  • Tatlıları hazırlar.
  • Flambe ve Fondue yapar.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Yönelim: Mesleki

Kategori: Özel Amaçlı


Detaylı Bilginin Kaynağı

  • Milli Eğitim Temel Kanunu

  • 3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu

  • Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği



URL

AYÇ Seviyesi
4

TYÇ Seviyesi
4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Tematik Alan)
Otel, restoranlar ve catering

Dil
TR

Sorumlu Kurum
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Kızılay ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Bilgi Kaynağı

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü


Ek Dili
TR


Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 9412.06


İlişki Türü

Aşçı (mutfak) elemanı, soğuk mutfak aşçısı, sıcak mutfak aşçısı, kasap, fırıncı, pizzacı /pideci, börekçi, kebapçı/köfteci, tatlıcı, dönerci, fast food elemanı, ızgaracı, pastacı


Geçerlilik Tarihi

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Giriş Şartı
  • Örgün mesleki eğitim için ortaokulu tamamlamış olmak ve ilgili mevzuata göre yaş sınırını aşmamak
  • Mesleki açık öğretim lisesi için ortaokulu tamamlamış olmak
  • Teknik lise için ortak olan 9. sınıftan sonra ilgili mevzuat doğrultusunda yılsonu başarı ortalamasını tutturmuş olmak
  • Anadolu meslek ve Anadolu teknik lisesine girmek için orta öğretim kurumlarına giriş sınavında başarılı olmak

 


Edinme Yolları

Dört yıllık eğitim veren meslek lisesi, Anadolu meslek lisesi, teknik lise ve Anadolu teknik lise programını başarı ile tamamlamış olmak

Mesleki açık öğretim lisesinden alanı ile ilgili eğitim programını başarı ile tamamlamış olmak


Ülke Kodu
-

Qualification Code

TR00200738

Qualification Title
Area of Food and Beverage Services Cuisine Branch Vocational and Technical Education Diploma
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
Orientation-
EQF Level4
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level4
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification

ISCO 08: 9412.06

Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Conducts professional development activities. Follows professional publications in foreign languages. Makes preparations for service. Performs basic food production. Communicates in a foreign language. Performs kitchen activities. Prepares starters, meze, buffet and cocktails. Cooks special dishes of the Turkish cuisine. Prepares dough by applying basic dough techniques and makes products. Prepares deserts. Makes Flambé and Fondue.

Key Competencies-
Further Info

Orientation: Vocational

Category: Special Purposes

Quality Assurance-
Access Requirements
  • To have completed secondary school for formal vocational training and to be within age limits
  • To have completed secondary school for vocational open high school
  • To have achieved annual grade point average after 9th grade which is common grade for technical high school in line with related legislation
  • To have succeeded in secondary school entrance exams for Anatolian Vocational and Anatolian Technical High School
Conditions for SuccessHaving successfully completed 4 years' vocational high school, Anatolian vocational high school, technical high school and Anatolian technical high school Having successfully completed education programme related to his/her field from vocational open education high school
Progression Paths (Relationship Type)

Cook (cuisine) staff, garde manger chef, hot kitchen chef, butcher, baker, pizza/pide maker, filled pastry, kebab/meat ball maker, confectioner, doner maker, fast food personnel, grill personnel, pastry cook

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is valid indefinetely.

Url Adresi Aç
Qualification Code

TR00200738


Qualification Title
Area of Food and Beverage Services Cuisine Branch Vocational and Technical Education Diploma

Non-preferred Terms
-

Description

Conducts professional development activities. Follows professional publications in foreign languages. Makes preparations for service. Performs basic food production. Communicates in a foreign language. Performs kitchen activities. Prepares starters, meze, buffet and cocktails. Cooks special dishes of the Turkish cuisine. Prepares dough by applying basic dough techniques and makes products. Prepares deserts. Makes Flambé and Fondue.


Further Info

Orientation: Vocational

Category: Special Purposes


Source Of Further Info

Vocational Education Law No 3308



URL
-

EQF Level
4

TQF Level
4
The Qualification hasn't been included in TQF.

Thematic Areas
Hotel, restaurants and catering

Information Language
TR

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Source Of Information

Ministry of National Education Vocational and Technical Education


Supplement Language
TR


National Occupation Classification

ISCO 08: 9412.06


Relationship Type

Cook (cuisine) staff, garde manger chef, hot kitchen chef, butcher, baker, pizza/pide maker, filled pastry, kebab/meat ball maker, confectioner, doner maker, fast food personnel, grill personnel, pastry cook


Expiry Date

Qualification is valid indefinetely.


Access Requirements
  • To have completed secondary school for formal vocational training and to be within age limits
  • To have completed secondary school for vocational open high school
  • To have achieved annual grade point average after 9th grade which is common grade for technical high school in line with related legislation
  • To have succeeded in secondary school entrance exams for Anatolian Vocational and Anatolian Technical High School

Ways To Acquire

Having successfully completed 4 years' vocational high school, Anatolian vocational high school, technical high school and Anatolian technical high school

Having successfully completed education programme related to his/her field from vocational open education high school


Country Code
-