Yeterlilik Kodu

TR0020002787

Yeterlilik Adı
Zeytin İşleme Elemanı Kurs Bitirme Belgesi
Sorumlu KurumHayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiEmniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA
Sorumlu Kurum URLhttps://hbogm.meb.gov.tr/
Yönelim-
AYÇ Seviyesi4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 4
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 3142

Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Zeytin İşleme Elemanı Kurs Bitirme Belgesi, Türk Gıda Mevzuatına uygun olarak hijyenik ortamda zeytin ve zeytinyağı ürünleri üretimi, ürünlerin ambalajlanması ve depolanması ile ilgili bilgi ve becerileri kapsar.

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • Sosyal hayatta sağlıklı ve etkili iletişim kurar.
  • İş hayatında sağlıklı ve etkili iletişim kurar.
  • Türkçeyi doğru konuşur.
  • Mesleği ile ilgili gelişmeleri takip eder ve kendini kişisel olarak sürekli geliştirir.
  • İşletme, pazarlama, reklam, satış, iş hukuku, kariyer gelişimi ve iş kurma becerileri kazanır.
  • Çevreye karşı duyarlı olur ve çevreyi koruma önlemleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Meslek etiği gereklerine sahip olur.
  • İş ile ilgili plan, program ve iş organizasyonu yapar.
  • İş ve işçi sağlığı ile ilgili mevzuatı öğrenir ve iş güvenliği önlemlerini alır.
  • Mikroorganizmaları inceler.
  • İşletmenin hijyeni, kişisel hijyeni ve gıdaların üretiminde hijyeni sağlar.
  • Gıdaları muhafaza etme ilkelerini inceler.
  • Karbonhidratların, lipitlerin, proteinlerin, vitaminlerin, minerallerin, enzimlerin, fenolik bileşiklerin, doğal renk maddelerinin, gıdadaki suyun özelliklerini inceler.
  • Kütle, hacim, yoğunluk ve kıvam ölçer.
  • Fiziksel ve kimyasal değişimleri inceler.
  • Zeytinleri alır, temizler, kırma ve çizme işlemlerini yapar.
  • Zeytinin acılığını giderir.
  • Fermantasyonu gerçekleştirir.
  • Dolgu malzemelerini, siyah-yeşil zeytin çeşitlerini hazırlar.
  • Makineleri üretime hazır hale getirir.
  • Zeytinleri hamur haline getirir.
  • Yağı ayrıştırır.
  • Riviera zeyin yağır üretir.
  • Sofralık zeytinin ambalaj işlemlerini gerçekleştirir.
  • Sofralık zeytini, natürel zeytinyağının depolanması işlemlerini gerçekleştirir.
  • Zeytinyağının ambalaj işlemlerini gerçekleştirir.
  • Prina yağını üretir.
  • Geometrik çizimler yapar.
  • Yeterli ve kesit görünüşler çizer.
  • Ölçülendirme yapar, perspektif, açınım ve ara kesit çizer.
  • Bilgisayar temel donanım ve programlarını kullanır, bilgisayarda doküman hazırlar.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Yönelim: Meslekî

Program süresi: Meslek programının toplam eğitim süresi 2600 saat olarak planlanmıştır. Bu süreye 648 saate kadar pratik eğitim dahil edilebilir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı
  • İlköğretimi tamamlamış olmak
  • Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak
Başarma ŞartlarıHBÖGM'ye bağlı kurumlarda açılan yaygın eğitim kurs programını başarı ile tamamlayanlar Zeytin İşleme Elemanı Kurs Bitirme Belgesini almaya hak kazanır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyer 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık veya ustalık beceri sınavlarına katılabilir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Süresiz

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0020002787


Yeterlilik Adı
Zeytin İşleme Elemanı Kurs Bitirme Belgesi

Sorumlu Kurum
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Emniyet Mahallesi Boğaziçi Sokak No:23 Teknikokullar Yenimahalle / ANKARA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 3142


AYÇ Seviyesi
4

TYÇ Seviyesi
4
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 3142


Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Zeytin İşleme Elemanı Kurs Bitirme Belgesi, Türk Gıda Mevzuatına uygun olarak hijyenik ortamda zeytin ve zeytinyağı ürünleri üretimi, ürünlerin ambalajlanması ve depolanması ile ilgili bilgi ve becerileri kapsar.

Bu yeterliliğe sahip kişi;

  • Sosyal hayatta sağlıklı ve etkili iletişim kurar.
  • İş hayatında sağlıklı ve etkili iletişim kurar.
  • Türkçeyi doğru konuşur.
  • Mesleği ile ilgili gelişmeleri takip eder ve kendini kişisel olarak sürekli geliştirir.
  • İşletme, pazarlama, reklam, satış, iş hukuku, kariyer gelişimi ve iş kurma becerileri kazanır.
  • Çevreye karşı duyarlı olur ve çevreyi koruma önlemleri hakkında bilgi sahibi olur.
  • Meslek etiği gereklerine sahip olur.
  • İş ile ilgili plan, program ve iş organizasyonu yapar.
  • İş ve işçi sağlığı ile ilgili mevzuatı öğrenir ve iş güvenliği önlemlerini alır.
  • Mikroorganizmaları inceler.
  • İşletmenin hijyeni, kişisel hijyeni ve gıdaların üretiminde hijyeni sağlar.
  • Gıdaları muhafaza etme ilkelerini inceler.
  • Karbonhidratların, lipitlerin, proteinlerin, vitaminlerin, minerallerin, enzimlerin, fenolik bileşiklerin, doğal renk maddelerinin, gıdadaki suyun özelliklerini inceler.
  • Kütle, hacim, yoğunluk ve kıvam ölçer.
  • Fiziksel ve kimyasal değişimleri inceler.
  • Zeytinleri alır, temizler, kırma ve çizme işlemlerini yapar.
  • Zeytinin acılığını giderir.
  • Fermantasyonu gerçekleştirir.
  • Dolgu malzemelerini, siyah-yeşil zeytin çeşitlerini hazırlar.
  • Makineleri üretime hazır hale getirir.
  • Zeytinleri hamur haline getirir.
  • Yağı ayrıştırır.
  • Riviera zeyin yağır üretir.
  • Sofralık zeytinin ambalaj işlemlerini gerçekleştirir.
  • Sofralık zeytini, natürel zeytinyağının depolanması işlemlerini gerçekleştirir.
  • Zeytinyağının ambalaj işlemlerini gerçekleştirir.
  • Prina yağını üretir.
  • Geometrik çizimler yapar.
  • Yeterli ve kesit görünüşler çizer.
  • Ölçülendirme yapar, perspektif, açınım ve ara kesit çizer.
  • Bilgisayar temel donanım ve programlarını kullanır, bilgisayarda doküman hazırlar.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Yönelim: Meslekî

Program süresi: Meslek programının toplam eğitim süresi 2600 saat olarak planlanmıştır. Bu süreye 648 saate kadar pratik eğitim dahil edilebilir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
  • İlköğretimi tamamlamış olmak
  • Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlikleri yapacak bedensel ve fiziksel özelliklere sahip olmak

Başarma Şartları
HBÖGM'ye bağlı kurumlarda açılan yaygın eğitim kurs programını başarı ile tamamlayanlar Zeytin İşleme Elemanı Kurs Bitirme Belgesini almaya hak kazanır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyer 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununun 35. maddesi ile MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 63/a maddesi hükümlerine göre hazırlanan 02/10/2017 tarihli ve 1557502 resmi sayılı Önceki Öğrenmelerin Tanınması ve Denklik Yönergesi kapsamında Meslekî Eğitim Merkezlerinde gerçekleştirilecek kalfalık veya ustalık beceri sınavlarına katılabilir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Süresiz


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0020002787

Qualification Title
Olive Processing Personnel Course Completion Certificate
Awarding BodyMinistry of National Education
Awarding Body Contact
Awarding Body Url
Orientation-
EQF Level4
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 4
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification

ISCO 08: 3142

Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Olive Processing Personnel Course Completion Certificate involves knowledge ans skills related to producing olive oil products, packing and storing the products at hygienic environment complying with the Turkish Food Legislation and tool-equipment used at production, controlling, performing technological production. Outcomes: 1. Performs healthy and effective communication at social life. 2. Performs healthy and effective communication at business life. 3. Speaks Turkish correctly. 4. Tracks developments related to his/her occupation and improves oneself continuously. 5. Becomes skilful at administration, finance, marketing advertisement, selling, business law, career development and business establishment. 6. Is sensitive to the environment and has knowledge about environmental protection measures. 7. Has requirements of occupational ethics. 8. Makes plan, program and work organization related to the work. 9. Learns occupational and worker health legislation and takes occupational safety precautions. 10. Investigates microorganisms. 11. Provides hygiene of enterprise, personal hygiene and hygiene at food production. 12. Examines princeples for storing foods. 13. Investigates the characteristics of carbonhydrates, lipids, proteins, vitamins, minerals, enzymes, phenolic components, natural colour materials, the water at the food. 14. Measures mass, volume, intensity and stiffness. 15. Investigates physical and chemical changes. 16. Takes, cleans, breaks and scratches the olives.17. Eliminates the bitterness of olive.18. Performs fermantation.19. Prepares the filling materials, black-green olive types.20. Operationalises the machines for production.21. Pulps the olives.22. Resolves the oil.23. Produces riviera olive oil.24. Performs packaging operations of table olive.25. Performs storage operations of table olive, natural olive oil.26. Performs packaging operations of olive oil.27. Produces prina oil.28. Makes geometrical drawings. 29. Draws adequate and sectional images. 30. Performs dimensioning, draws perspective, development and intersection.31.Uses basic hardware and programs of computer, prepares document on computer.

Key Competencies-
Further Info

Orientation: Vocational

Duration of Vocational Programme: The total duration of the vocational program has been planned as 2600 hours. Practical training up to 648 hours can be included in this duration.

Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)

The course attendee who completes the training successfully can participate in the skill assessments of journeyman or mastership to be realised at Vocational Training Centers within the context of Directive No.1557502 of 02/10/2017 on Validation and Accrediation of Former Learnings prepared according to the provisions of Law No. 3308 on Vocational Education Article No. 35 and Regulation on MoNE Secondary Education Institutions Article No. 63/a.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Indefinite

Url Open Address
Qualification Code

TR0020002787


Qualification Title
Olive Processing Personnel Course Completion Certificate

Awarding Body
Ministry of National Education

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification

ISCO 08: 3142


EQF Level
4

TQF Level
4
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08: 3142


Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Olive Processing Personnel Course Completion Certificate involves knowledge ans skills related to producing olive oil products, packing and storing the products at hygienic environment complying with the Turkish Food Legislation and tool-equipment used at production, controlling, performing technological production. Outcomes: 1. Performs healthy and effective communication at social life. 2. Performs healthy and effective communication at business life. 3. Speaks Turkish correctly. 4. Tracks developments related to his/her occupation and improves oneself continuously. 5. Becomes skilful at administration, finance, marketing advertisement, selling, business law, career development and business establishment. 6. Is sensitive to the environment and has knowledge about environmental protection measures. 7. Has requirements of occupational ethics. 8. Makes plan, program and work organization related to the work. 9. Learns occupational and worker health legislation and takes occupational safety precautions. 10. Investigates microorganisms. 11. Provides hygiene of enterprise, personal hygiene and hygiene at food production. 12. Examines princeples for storing foods. 13. Investigates the characteristics of carbonhydrates, lipids, proteins, vitamins, minerals, enzymes, phenolic components, natural colour materials, the water at the food. 14. Measures mass, volume, intensity and stiffness. 15. Investigates physical and chemical changes. 16. Takes, cleans, breaks and scratches the olives.17. Eliminates the bitterness of olive.18. Performs fermantation.19. Prepares the filling materials, black-green olive types.20. Operationalises the machines for production.21. Pulps the olives.22. Resolves the oil.23. Produces riviera olive oil.24. Performs packaging operations of table olive.25. Performs storage operations of table olive, natural olive oil.26. Performs packaging operations of olive oil.27. Produces prina oil.28. Makes geometrical drawings. 29. Draws adequate and sectional images. 30. Performs dimensioning, draws perspective, development and intersection.31.Uses basic hardware and programs of computer, prepares document on computer.


Key Competencies
-

Further Info

Orientation: Vocational

Duration of Vocational Programme: The total duration of the vocational program has been planned as 2600 hours. Practical training up to 648 hours can be included in this duration.


Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)

The course attendee who completes the training successfully can participate in the skill assessments of journeyman or mastership to be realised at Vocational Training Centers within the context of Directive No.1557502 of 02/10/2017 on Validation and Accrediation of Former Learnings prepared according to the provisions of Law No. 3308 on Vocational Education Article No. 35 and Regulation on MoNE Secondary Education Institutions Article No. 63/a.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Indefinite


Url
Open Address