Yeterlilik Kodu

TR0030010730

Yeterlilik Adı
Alman Dili ve Edebiyatı Lisans Diploması
Sorumlu KurumAtatürk Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAtatürk Üniversitesi Rektörlüğü Üniversite Mahallesi Prof. Dr. Hikmet Koçak Sokak No : 8 P.K : 25050 Yakutiye / Erzurum
Sorumlu Kurum URLhttp://www.atauni.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Edebiyat ve dilbilim
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Alman Filolojisinin her alanında hizmet verebilecek bilgi, beceri ve tutumlarla donatılmış, etik değerleri özümsemiş, dünya gerçeklerinin farkında olan ve hayat boyu öğrenmenin önemini benimsemiş çağdaş filologlar yetiştirmektir. 4 yılda toplam 8 yarıyıla uygun tasarlanan Lisans Programı, öğrencilere ileri düzeyde dil becerisi, edebi kavramlar, edebiyat tarihi, edebiyat ve eleştiri kuramları, kültür alanına dair temel bilgi ve dil, edebiyat, eleştiri ve kültür incelemeleri alanlarında mesleki yetkinlik kazandırmayı hedeflemektedir.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da kurumlarda ve iş yerlerinde staj veya uluslararası staj olarak uygulamalar yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Yazın, sanat ve dil incelemelerine eleştirel ve kuramsal yaklaşımları kavrayarak, özellikle yazınsal metinleri, kültürel üretim ve değişim alanlarının estetik yapıtları olarak okuyabilir, yorumlayabilir ve değerlendirebilirler.
  • Batı kültürünün temelini oluşturan mitoloji, klasik ve neo-klasik sanat anlayışları, Rönesans ve Reformasyon gibi Batı tarihine yön veren olayları rahatlıkla algılayabilirler.
  • Almancanın öğretilmesine etkisi olan eğitim ve psikoloji gibi farklı bilim dalları kapsamında ileri sürülmüş teorileri ve bunların dil eğitimindeki yansımalarını özümseyebilirler.
  • Almancanın sesbilimsel, morfolojik, semantik, etimolojik özelliklerini kavrayabilirler.
  • Tarihsel dilbilim, edim-bilim, anlambilim, biçembilim, göstergebilim, ruh-dilbilim ve ilgili alanlarda bilgi sahibi olabilirler.
  • İkinci dil edinimi teorilerini ve alandaki sorunları ve çözümlerini kavrayabilirler.
  • Alman edebiyatının dönemleri, yazar ve eserleri hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabilirler.
  • Alman edebiyatını, tarihini ve entelektüel arka planını kavrayabilirler.
  • Sosyal bilimler alanında çağdaş kuramların ortaya çıkış ve gelişim süreçleri hakkında bilgi edinebilir ve düşünsel artalanlarını genişletebilirler.
  • Güçlü iletişim ve örgütleme becerilerini, kültürlerarası ortamlarda mesleki ve akademik amaçlar çerçevesinde sosyal ve kişisel gelişim için kullanabilirler.
  • Tarih içinde geliştirilmiş olan farklı dil eğitim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olup yöntemlere uygun ders planları ve etkinlikler hazırlayıp uygulayabilirler.
  • Almancaya veya İngilizceye ait temel kavram ve kuralları kavrayabilirler. Almancayı veya İngilizceyi yazılı ve sözlü olarak ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kullanabilirler.
  • Eleştirel teknikler ve terminolojileri hakkında bilgi sahibi olabilirler ve bu bilgiyi kullanarak edebi metinleri çözümleyebilirler.
  • Akademik disiplin içindeki (eğretilemeye duyarlılık, sembollerin yorumu, izleksel gelişmelerin ve derin yapıların fark edilmesi gibi) kavrayış tarzlarını (sinema, televizyon, reklam endüstrisi gibi) diğer alanlara uygulayabilirler.
  • Alman, Avusturya ve İsviçre edebiyatlarında biçim ve içerik arasındaki mantıksal ilişkiyi değerlendirebilirler.
  • Yazınsal yapıtlarda, kişi, zaman, uzam ve olay örgüsü, bakış açıları, imgeler, izlekler ile ilgili özellikleri anlamlandırma ve yorumlama etkinliklerinde bulunabilirler.
  • Akademik disiplinin tarihi, kuramı ve yöntemlerine ilişkin bilgiyi kullanarak yazınsal metinlerin arka planlarını, yapılarını, anlamlarını ve ayırıcı özelliklerini kavrayarak okuyabilir, yorumlayabilir ve açımlayabilirler.
  • Açıklayıcı, tartışmacı ya da ikna edici yazım biçimlerini kullanarak bilimsel kurallara uygun çalışma yapabilirler.
  • Çeviri uzmanlığı isteyen alanlarda çeviri yetkinliği kazanabilirler.
  • Almancanın kullanıldığı bir ortamda kendilerini çeşitli düzeylerde ifade edebilir, yazılı ve sözlü olarak iletişim kurabilirler.
  • Yazılı metni ve metnin arkasındaki dünyayı yorumlarken, kendi kültürlerini ve başta Alman kültürü olmak üzere başka kültürleri öğrenebilir ve öz kültürlerine katkıda bulunabilirler.
  • Farklı dönem ve türlerin tarihi, biçimlerinden hareketle yazınsal söylem çözümlemesi yapabilirler.
Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programda verilen her bir ders için bir ara sınav ve bir dönem sonu sınavı yapılır. Ayrıca kısa sınav ve ödev değerlendirmesi de yapılabilir. Başarı notuna ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %50, dönem sonu sınavının ise %50 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) üst üste 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun (2,00) üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. FF notu alan öğrenci başarısızdır, bu dersi verildiği ilk yarıyılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

  • Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
  • Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
  • Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
  • Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
  • Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
  • Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.
Giriş Şartı

Lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, YÖK tarafından belirlenen sınavı başarmış olmak zorundadır. Bölümün belirlediği kontenjanlar dahilinde eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay/dikey geçiş için başvurabilir. Bu durumdaki öğrencilerin kabulü bu amaçla bölüm öğretim elemanlarından kurulan komisyonun incelemesi ile belirlenir. 

Başarma ŞartlarıNormal süresi 4 yıldır. Hazırlık sınavında başarısız olan öğrenciler bir yıl hazırlık olmak üzere 5 yıl öğrenim görmektedirler. Ögrecilerin lisans programından mezun olabilmeleri için 160 kredi dersi başarıyla bitirmesi ve genel not ortalamasının 2,0 veya üzerinde olması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Öğrenciler, yabancı dil okutmanlığı ve Türkiye'nin değişik illerinde akademisyenlik yapabilecekleri gibi Almanca/İngilizce öğretmenliği, bankacılık, çevirmenlik, turist rehberliği gibi görevler alabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030010730


Yeterlilik Adı
Alman Dili ve Edebiyatı Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Atatürk Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü Üniversite Mahallesi Prof. Dr. Hikmet Koçak Sokak No : 8 P.K : 25050 Yakutiye / Erzurum

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Alman Filolojisinin her alanında hizmet verebilecek bilgi, beceri ve tutumlarla donatılmış, etik değerleri özümsemiş, dünya gerçeklerinin farkında olan ve hayat boyu öğrenmenin önemini benimsemiş çağdaş filologlar yetiştirmektir. 4 yılda toplam 8 yarıyıla uygun tasarlanan Lisans Programı, öğrencilere ileri düzeyde dil becerisi, edebi kavramlar, edebiyat tarihi, edebiyat ve eleştiri kuramları, kültür alanına dair temel bilgi ve dil, edebiyat, eleştiri ve kültür incelemeleri alanlarında mesleki yetkinlik kazandırmayı hedeflemektedir.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da kurumlarda ve iş yerlerinde staj veya uluslararası staj olarak uygulamalar yapılmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Yazın, sanat ve dil incelemelerine eleştirel ve kuramsal yaklaşımları kavrayarak, özellikle yazınsal metinleri, kültürel üretim ve değişim alanlarının estetik yapıtları olarak okuyabilir, yorumlayabilir ve değerlendirebilirler.
  • Batı kültürünün temelini oluşturan mitoloji, klasik ve neo-klasik sanat anlayışları, Rönesans ve Reformasyon gibi Batı tarihine yön veren olayları rahatlıkla algılayabilirler.
  • Almancanın öğretilmesine etkisi olan eğitim ve psikoloji gibi farklı bilim dalları kapsamında ileri sürülmüş teorileri ve bunların dil eğitimindeki yansımalarını özümseyebilirler.
  • Almancanın sesbilimsel, morfolojik, semantik, etimolojik özelliklerini kavrayabilirler.
  • Tarihsel dilbilim, edim-bilim, anlambilim, biçembilim, göstergebilim, ruh-dilbilim ve ilgili alanlarda bilgi sahibi olabilirler.
  • İkinci dil edinimi teorilerini ve alandaki sorunları ve çözümlerini kavrayabilirler.
  • Alman edebiyatının dönemleri, yazar ve eserleri hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabilirler.
  • Alman edebiyatını, tarihini ve entelektüel arka planını kavrayabilirler.
  • Sosyal bilimler alanında çağdaş kuramların ortaya çıkış ve gelişim süreçleri hakkında bilgi edinebilir ve düşünsel artalanlarını genişletebilirler.
  • Güçlü iletişim ve örgütleme becerilerini, kültürlerarası ortamlarda mesleki ve akademik amaçlar çerçevesinde sosyal ve kişisel gelişim için kullanabilirler.
  • Tarih içinde geliştirilmiş olan farklı dil eğitim yöntemleri hakkında bilgi sahibi olup yöntemlere uygun ders planları ve etkinlikler hazırlayıp uygulayabilirler.
  • Almancaya veya İngilizceye ait temel kavram ve kuralları kavrayabilirler. Almancayı veya İngilizceyi yazılı ve sözlü olarak ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde kullanabilirler.
  • Eleştirel teknikler ve terminolojileri hakkında bilgi sahibi olabilirler ve bu bilgiyi kullanarak edebi metinleri çözümleyebilirler.
  • Akademik disiplin içindeki (eğretilemeye duyarlılık, sembollerin yorumu, izleksel gelişmelerin ve derin yapıların fark edilmesi gibi) kavrayış tarzlarını (sinema, televizyon, reklam endüstrisi gibi) diğer alanlara uygulayabilirler.
  • Alman, Avusturya ve İsviçre edebiyatlarında biçim ve içerik arasındaki mantıksal ilişkiyi değerlendirebilirler.
  • Yazınsal yapıtlarda, kişi, zaman, uzam ve olay örgüsü, bakış açıları, imgeler, izlekler ile ilgili özellikleri anlamlandırma ve yorumlama etkinliklerinde bulunabilirler.
  • Akademik disiplinin tarihi, kuramı ve yöntemlerine ilişkin bilgiyi kullanarak yazınsal metinlerin arka planlarını, yapılarını, anlamlarını ve ayırıcı özelliklerini kavrayarak okuyabilir, yorumlayabilir ve açımlayabilirler.
  • Açıklayıcı, tartışmacı ya da ikna edici yazım biçimlerini kullanarak bilimsel kurallara uygun çalışma yapabilirler.
  • Çeviri uzmanlığı isteyen alanlarda çeviri yetkinliği kazanabilirler.
  • Almancanın kullanıldığı bir ortamda kendilerini çeşitli düzeylerde ifade edebilir, yazılı ve sözlü olarak iletişim kurabilirler.
  • Yazılı metni ve metnin arkasındaki dünyayı yorumlarken, kendi kültürlerini ve başta Alman kültürü olmak üzere başka kültürleri öğrenebilir ve öz kültürlerine katkıda bulunabilirler.
  • Farklı dönem ve türlerin tarihi, biçimlerinden hareketle yazınsal söylem çözümlemesi yapabilirler.

Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programda verilen her bir ders için bir ara sınav ve bir dönem sonu sınavı yapılır. Ayrıca kısa sınav ve ödev değerlendirmesi de yapılabilir. Başarı notuna ara sınav, kısa süreli sınav ve ödevlerin etkisi %50, dönem sonu sınavının ise %50 oranındadır. Dönem sınavına girebilmesi için öğrencinin yönetmeliklerde yazılı devam şartlarını yerine getirmiş olması gerekmektedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir ve öğrencilerin başarı notunun hesaplanmasında, bağıl değerlendirme sistemi uygulanır. Bu değerlendirmede; dersin öğretim elemanı, dersi alan öğrencilerin yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavlarından aldıkları puanların istatistiksel sonuçlarını dikkate alır ve alınan notlar yönetmelikte belirlenen esaslar çerçevesinde 4’lü harf sistemine dönüştürülür. Öğrencinin aldığı notlardan oluşturulan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) üst üste 2 dönem 2.00’ın altında olanlar bir sonraki dönemden ders alamazlar. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır. Bir dersten alınan DC ve DD notları, öğrencinin mezuniyet AGNO’suna bağlı olarak değerlendirilir. Öğrencinin AGNO’su başarı baraj notunun (2,00) üzerinde ise bu dersler başarılı olarak tanımlanır. FF notu alan öğrenci başarısızdır, bu dersi verildiği ilk yarıyılda alarak devam ve sınav şartlarını yerine getirmek zorundadır. Başarı notu M ve G ile takdir edilen dersler, AGNO hesaplanmasında değerlendirmeye katılmaz.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

  • Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
  • Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
  • Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
  • Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
  • Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
  • Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Lisans programına kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, YÖK tarafından belirlenen sınavı başarmış olmak zorundadır. Bölümün belirlediği kontenjanlar dahilinde eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay/dikey geçiş için başvurabilir. Bu durumdaki öğrencilerin kabulü bu amaçla bölüm öğretim elemanlarından kurulan komisyonun incelemesi ile belirlenir. 


Başarma Şartları
Normal süresi 4 yıldır. Hazırlık sınavında başarısız olan öğrenciler bir yıl hazırlık olmak üzere 5 yıl öğrenim görmektedirler. Ögrecilerin lisans programından mezun olabilmeleri için 160 kredi dersi başarıyla bitirmesi ve genel not ortalamasının 2,0 veya üzerinde olması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Öğrenciler, yabancı dil okutmanlığı ve Türkiye'nin değişik illerinde akademisyenlik yapabilecekleri gibi Almanca/İngilizce öğretmenliği, bankacılık, çevirmenlik, turist rehberliği gibi görevler alabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030010730

Qualification Title
German Language and Literature
Awarding BodyAtatürk University
Awarding Body ContactAtatürk University
Awarding Body Urlhttp://www.atauni.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasLiterature and linguistics
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The aim is to train contemporary philologists who are equipped with the knowledge, skills and attitudes to serve in every field of German Philology, who have internalized ethical values, who are aware of the realities of the world and who have adopted the importance of lifelong learning. The Undergraduate Program, designed in accordance with a total of 8 semesters in 4 years, aims to provide students with advanced language skills, literary concepts, literary history, literary and critical theories, basic knowledge of the field of culture and professional competence in the fields of language, literature, criticism and cultural studies.

Learning Environments

Education and training are provided in the form of formal, open or distance education. In addition, internships or international internships are carried out in laboratories and workshops within higher education institutions or in institutions and workplaces.

Description
  • Read, interpret and evaluate the literary texts as the aesthetic works of the cultural production and change fields, by comprehending critical and theoretical approaches towards literature, arts and language studies.
  • Make an indepth analysis of mythology, Classic, and Neo-Classic art insights that form a base for Western culture; in addition, perceive and assess those events which influenced the Western history such as Renaissance and Reformation.
  • Comprehend theories developed in the scope of various scientific fields such as education and psychology, which have influenced the teaching of German language and their reflections on pedagogy.
  • Understand phonetics, phonological, morphological, semantic, and etymological features of German. get information about historical linguistics, semantics, stylistics, semiotics, psycholinguistics and related fields.
  • Talk about the theories and the problems and their solutions in the field of second/foreign language acquisition.
  • Get detailed information on the periods, writers and works of German Literature.
  • Comprehend the German Literature, its history and intellectual background. - get information on the emergence and the developing process of contemporary theories in social sciences and expand their philosophical background.
  • Upon the successful completion of this programme, students will be able to: use their strong communication and organizational skills interculturally to compete successfully for professional careers as well as further academic pursuits, social development and personal satisfaction.
  • Become knowledgeable about various language teaching methodologies developed throughout the history of language teaching and prepare lesson plans appropriate for these methods and apply them in their teaching.
  • Know the basic rules and notions of the German language or the English language. Use the German language or English language to meet their needs, both spoken and written.
  • Analyze works of poetry, fiction, and drama by demonstrating a knowledge of critical techniques, and terminology. - apply ways of understanding within the discipline (e.g., sensitivity to metaphor, interpretation of symbols, awareness of thematic development and of underlying structures) to other media (e.g., film, television, news, advertising, and the like).
  • Evaluate the logical relationship between form and content in German, Austria and Swiss literatures.
  • Demonstrate an understanding and interpretation of plot, characterization point of view, dialogue, sound, imagery, theme in works of literature- read literary works with understanding of their background, structure, meanings, implications, and relevance applying knowledge of the history, theory, and methodologies of the discipline and its contexts in thoughtful discourse.
  • Conduct scientific and academic researches by making use of expository, argumentative and persuasive writing forms.
  • Earn competence for translation in the fields that require expertise.express themselves in various levels and manage both oral and written communication in an environment where German is used.
  • Learn their own culture by making comparison to other cultures, especially German culture, and contribute to their own cultures while applying their interpretations to the written text and the world beyond it.
  • Conduct purposeful analysis of literary discourse, including discussion of the history, forms, and conventions of the different periods and genres.
Key Competencies
  • Literacy competency
  • Multilingual proficiency
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Civic competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info

German Language and Literature Program for each course at least one of the midterm and final exam. In addition, assessment quizzes and homework, too. Success midterm exam grades, the effect of shortterm exams and assignments 40, 60 of the ratio of the final exam. In this evaluation, the course instructor, course, semester and final exam scores of the students who take into account the results of the statistical framework of the principles defined in the regulation and the notes are converted to 4 letter system. Weighted GPA student created the notes 2:00 2 terms on top of those in the next period can not take lessons. One class AA, BA, BB, CB and CC grades that course is considered successful. DC and DD notes from a cours depending on the student graduation AGNO suna evaluated. grade student achievement (2.00) is defined as successful on these courses. December semesters years, the letter notes that these coefficients are evaluated with the calculation of Agno. FF grade student fails the course, given the first semester year, continue taking the exam must meet the requirements. Success note with appreciation of the M and G classes, participate in consideration in the calculation of Agno

Quality Assurance

YÖK is responsible for the planning, organization, content and supervision of education, training and other publications in the higher education institution.

• According to the framework distributed by YÖK, higher education institutions' "University Monitoring and Evaluation Reports" are published every year. Reports prepared according to these reports, containing good and high-quality evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data regarding foundation higher education, is published every year by YÖK. These reports, which contain good and high-quality evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Access Requirements

Who want to register for undergraduate program, students must pass exams set by the HEC. Education within the quota set by the department started the program, a student equivalent horizontal vertical transition can apply for. In this case, the commission review of the admission of pupils was established for this purpose is determined by elements of the department faculty. With the limits specified in a contract approved by the University and student exchange programs (eg Erasmus) students coming from abroad within the scope of the field of German Language and Literature in German may take the courses. German Grammar Lesson Plan for any eligible student has enrolled in German classes.

Conditions for SuccessThe normal duration of 4 years. Preparation for the exam, students for one year fails to perceive the 5-year study. 160 credits to graduate degree program Ögrecilerin to complete the course successfully and have a GPA of 2.0 or above.
Progression Paths (Relationship Type)

Students can academics from different cities of Turkey as a foreign language lecturer and German / English teacher, banking, interpreting, can perform tasks such as tourist guides.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is valid indefinitely.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030010730


Qualification Title
German Language and Literature

Awarding Body
Atatürk University

Awarding Body Contact
Atatürk University

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The aim is to train contemporary philologists who are equipped with the knowledge, skills and attitudes to serve in every field of German Philology, who have internalized ethical values, who are aware of the realities of the world and who have adopted the importance of lifelong learning. The Undergraduate Program, designed in accordance with a total of 8 semesters in 4 years, aims to provide students with advanced language skills, literary concepts, literary history, literary and critical theories, basic knowledge of the field of culture and professional competence in the fields of language, literature, criticism and cultural studies.


Learning Environments

Education and training are provided in the form of formal, open or distance education. In addition, internships or international internships are carried out in laboratories and workshops within higher education institutions or in institutions and workplaces.


Description
  • Read, interpret and evaluate the literary texts as the aesthetic works of the cultural production and change fields, by comprehending critical and theoretical approaches towards literature, arts and language studies.
  • Make an indepth analysis of mythology, Classic, and Neo-Classic art insights that form a base for Western culture; in addition, perceive and assess those events which influenced the Western history such as Renaissance and Reformation.
  • Comprehend theories developed in the scope of various scientific fields such as education and psychology, which have influenced the teaching of German language and their reflections on pedagogy.
  • Understand phonetics, phonological, morphological, semantic, and etymological features of German. get information about historical linguistics, semantics, stylistics, semiotics, psycholinguistics and related fields.
  • Talk about the theories and the problems and their solutions in the field of second/foreign language acquisition.
  • Get detailed information on the periods, writers and works of German Literature.
  • Comprehend the German Literature, its history and intellectual background. - get information on the emergence and the developing process of contemporary theories in social sciences and expand their philosophical background.
  • Upon the successful completion of this programme, students will be able to: use their strong communication and organizational skills interculturally to compete successfully for professional careers as well as further academic pursuits, social development and personal satisfaction.
  • Become knowledgeable about various language teaching methodologies developed throughout the history of language teaching and prepare lesson plans appropriate for these methods and apply them in their teaching.
  • Know the basic rules and notions of the German language or the English language. Use the German language or English language to meet their needs, both spoken and written.
  • Analyze works of poetry, fiction, and drama by demonstrating a knowledge of critical techniques, and terminology. - apply ways of understanding within the discipline (e.g., sensitivity to metaphor, interpretation of symbols, awareness of thematic development and of underlying structures) to other media (e.g., film, television, news, advertising, and the like).
  • Evaluate the logical relationship between form and content in German, Austria and Swiss literatures.
  • Demonstrate an understanding and interpretation of plot, characterization point of view, dialogue, sound, imagery, theme in works of literature- read literary works with understanding of their background, structure, meanings, implications, and relevance applying knowledge of the history, theory, and methodologies of the discipline and its contexts in thoughtful discourse.
  • Conduct scientific and academic researches by making use of expository, argumentative and persuasive writing forms.
  • Earn competence for translation in the fields that require expertise.express themselves in various levels and manage both oral and written communication in an environment where German is used.
  • Learn their own culture by making comparison to other cultures, especially German culture, and contribute to their own cultures while applying their interpretations to the written text and the world beyond it.
  • Conduct purposeful analysis of literary discourse, including discussion of the history, forms, and conventions of the different periods and genres.

Key Competencies
  • Literacy competency
  • Multilingual proficiency
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Civic competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info

German Language and Literature Program for each course at least one of the midterm and final exam. In addition, assessment quizzes and homework, too. Success midterm exam grades, the effect of shortterm exams and assignments 40, 60 of the ratio of the final exam. In this evaluation, the course instructor, course, semester and final exam scores of the students who take into account the results of the statistical framework of the principles defined in the regulation and the notes are converted to 4 letter system. Weighted GPA student created the notes 2:00 2 terms on top of those in the next period can not take lessons. One class AA, BA, BB, CB and CC grades that course is considered successful. DC and DD notes from a cours depending on the student graduation AGNO suna evaluated. grade student achievement (2.00) is defined as successful on these courses. December semesters years, the letter notes that these coefficients are evaluated with the calculation of Agno. FF grade student fails the course, given the first semester year, continue taking the exam must meet the requirements. Success note with appreciation of the M and G classes, participate in consideration in the calculation of Agno


Quality Assurance

YÖK is responsible for the planning, organization, content and supervision of education, training and other publications in the higher education institution.

• According to the framework distributed by YÖK, higher education institutions' "University Monitoring and Evaluation Reports" are published every year. Reports prepared according to these reports, containing good and high-quality evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data regarding foundation higher education, is published every year by YÖK. These reports, which contain good and high-quality evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.


Access Requirements

Who want to register for undergraduate program, students must pass exams set by the HEC. Education within the quota set by the department started the program, a student equivalent horizontal vertical transition can apply for. In this case, the commission review of the admission of pupils was established for this purpose is determined by elements of the department faculty. With the limits specified in a contract approved by the University and student exchange programs (eg Erasmus) students coming from abroad within the scope of the field of German Language and Literature in German may take the courses. German Grammar Lesson Plan for any eligible student has enrolled in German classes.


Conditions for Success
The normal duration of 4 years. Preparation for the exam, students for one year fails to perceive the 5-year study. 160 credits to graduate degree program Ögrecilerin to complete the course successfully and have a GPA of 2.0 or above.

Progression Paths (Relationship Type)

Students can academics from different cities of Turkey as a foreign language lecturer and German / English teacher, banking, interpreting, can perform tasks such as tourist guides.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is valid indefinitely.


Url
Open Address