Yeterlilik Kodu

TR0030044058

Yeterlilik Adı
Ameliyathane Hizmetleri Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumTrakya Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiTrakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Telefonlar +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84
Sorumlu Kurum URLhttp://www.trakya.edu.tr/
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıbbi teşhis ve tedavi teknolojisi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO_08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ameliyathane Hizmetleri Programının amacı “İnsana ve topluma ve etik ilkelere duyarlı kendisine ve çevresine, mesleğinde yeterlilik kazanmış; kendisini mesleğini sürekli geliştirmeyi hedefleyen bilimsel düşünme biçimini benimseyen; farklı düşünce ve kültürlere açık sağlık sektöründe yer alan kamu kurum ve özel kuruluşlarda Ameliyathane Teknikleri olarak çalışabilen, tüm ameliyatlarda cerrahiye yardımcı olabilecek, nitelikli mesleki bilgi ve beceri ile donatılmış, ameliyathane teknikerleri yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları
  • Derslik / Amfi ortamları
  • Mesleki uygulama (sağlık kurumları)
  • Laboratuvarlar
  • Çevrimiçi yöntemler
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Alanı ile ilgili temel tıbbi bilgileri, cerrahi girişim gerektiren hastalıkları ve güncel cerrahi tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibidir ve bu bilgileri uygulama alanı içerisinde kullanabilir.
  • Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranıp bu süreçlere katılabilir. İş sağlığı ve güvenliğine yönelik bilgi sahibidir. Çalışma ortamından kaynaklanan hava, su ve toprak kirliliğini önleyici atık yönetimi konularını bilir ve uygulayabilir.
  • Ameliyathanede gerçekleştirilen hizmetlere ilişkin güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip edip bunları etkin şekilde kullanabilir.
  • Alanı ile ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
  • Mesleki kavramlara yönelik problemleri analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirip çözüm önerisi sunabilir. İlk yardım uygulayabilir
  • Mesleki bilgilerini yazılı ve sözlü iletişim yolları ile etkin bir şekilde sunabilir, anlaşılır bir şekilde ifade edebilir.
  • Alanı ile ilgili uygulama alanlarında karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözebilmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir
  • Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olup, kişisel ve mesleki olarak geliştirebilir.
  • Alanı ile ilgili konularda toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik değerleri ifade edebilir.
  • Türk dilini ve yabancı dili doğru olarak kullanmak ve Türkçe ve İngilizce yazılmış resmi ve teknik belgeleri okuyabilir ve meslektaşları ile iletişim kurabilir.
  • Ameliyat ortamını ve ekipmanları hakkında bilgi sahiibidir ve ameliyat ortamını ve ekipmanları kontrol edip hazır hale getirebilir.
  • Cerrahi işlem öncesi, sırası ve sonrasında uygun durum ve şekilde cerrahi ekibe yardım eder. Cerrahi malzemelerin aseptik tekniğe uygun şartlarda hazırlanması ve korunmasını sağlar. Ameliyat esnasında çıkarılan herhangi bir cerrahi materyalin uygun bir şekilde ilgili birime gönderilmesine yardımcı olur. Her ameliyat arasında odayı ve malzemeleri yeniden kullanıma hazır hale getirebilir.
  • Sterilizasyon ve dezenfeksiyon tekniklerine yönelik bilgilerini kullanarak ameliyat odasını, cerrahi aletleri ve malzemeleri temizler ve dezenfekte edebilir.
  • Türkiye Cumhuriyeti tarihi ve Atatürkçü düşünce hakkında doğru bilgiler kazanmak; Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda çağdaş ve bilimsel tabanlı düşünebilir.
Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Bilimsel, teknolojik yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Çevre sorunlarına yaklaşım yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1-Ara sınav (yılsonu notunun % 30'u)

2-Final (yılsonu notunun % 70'i)

3-Ödev

4-Proje

5-Uygulama

6- Çevrimiçi yöntemler

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

•       YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

•       YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

•    YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Program, MEDEK tarafından 01/01/2025 – 31/12/2028 tarihleri için akredite edilmiştir.

Giriş Şartı

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı ve Yabancı Uyruklu öğrenciler programa kabul edilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olan öğrenciler; Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’ndan TYT puan türünde giriş puanını alarak, ÖSYM tarafından Meslek Yüksekokulumuz Ameliyathane Hizmetleri Programına yerleştirilmektedir.

Yabancı Uyruklu adaylar, kontenjanlara TR-YÖS ile öncelikli olarak yerleştirilir, TR-YÖS puanı ile yerleştirilen adaylardan sonra kalan kontenjanlara diğer yöntemler ile başvuran adaylar yerleştirilir

Başarma ŞartlarıTrakya Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne göre öğrencilerimiz, müfredatta yer alan tüm zorunlu ve seçmeli dersler ile uygulamalarını başarı ile tamamlamaları, genel not ortalamalarının en az 2,00 olması ve asgari 120 AKTS’yi tamamlamaları neticesinde Önlisans programından mezun olurlar. Bir dersten başarılı sayılabilmek için başarı notunun en az CC olması gerekir. Ancak, genel not ortalaması (GNO) CB (2.50) ve üzerinde olan öğrenciler, DD başarı notu ile de başarılı sayılır ve başarı notu, katsayısı 1.50 olmak üzere DB olarak not belgesine geçirilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan öğrencilerimiz ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile yine ÖSYM tarafından belirlenen bölümler doğrultusunda 4 yıllık fakültelere geçiş yapabilmektedir. Bu bölümler; Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Sosyal Hizmetler ve Sağlık Yönetimi'dir

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35) 2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

4 yıl (Program, MEDEK tarafından 01/01/2025 – 31/12/2028 tarihleri için akredite edilmiştir)

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030044058


Yeterlilik Adı
Ameliyathane Hizmetleri Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Trakya Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Trakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Telefonlar +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO_08


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO_08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ameliyathane Hizmetleri Programının amacı “İnsana ve topluma ve etik ilkelere duyarlı kendisine ve çevresine, mesleğinde yeterlilik kazanmış; kendisini mesleğini sürekli geliştirmeyi hedefleyen bilimsel düşünme biçimini benimseyen; farklı düşünce ve kültürlere açık sağlık sektöründe yer alan kamu kurum ve özel kuruluşlarda Ameliyathane Teknikleri olarak çalışabilen, tüm ameliyatlarda cerrahiye yardımcı olabilecek, nitelikli mesleki bilgi ve beceri ile donatılmış, ameliyathane teknikerleri yetiştirmektir.


Öğrenme Ortamları
  • Derslik / Amfi ortamları
  • Mesleki uygulama (sağlık kurumları)
  • Laboratuvarlar
  • Çevrimiçi yöntemler

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Alanı ile ilgili temel tıbbi bilgileri, cerrahi girişim gerektiren hastalıkları ve güncel cerrahi tedavi yöntemleri hakkında bilgi sahibidir ve bu bilgileri uygulama alanı içerisinde kullanabilir.
  • Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranıp bu süreçlere katılabilir. İş sağlığı ve güvenliğine yönelik bilgi sahibidir. Çalışma ortamından kaynaklanan hava, su ve toprak kirliliğini önleyici atık yönetimi konularını bilir ve uygulayabilir.
  • Ameliyathanede gerçekleştirilen hizmetlere ilişkin güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip edip bunları etkin şekilde kullanabilir.
  • Alanı ile ilgili konularda bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilir.
  • Mesleki kavramlara yönelik problemleri analitik ve eleştirel bir yaklaşımla değerlendirip çözüm önerisi sunabilir. İlk yardım uygulayabilir
  • Mesleki bilgilerini yazılı ve sözlü iletişim yolları ile etkin bir şekilde sunabilir, anlaşılır bir şekilde ifade edebilir.
  • Alanı ile ilgili uygulama alanlarında karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözebilmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilir
  • Alanı ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilincine sahip olup, kişisel ve mesleki olarak geliştirebilir.
  • Alanı ile ilgili konularda toplumsal, bilimsel, kültürel ve mesleki etik değerleri ifade edebilir.
  • Türk dilini ve yabancı dili doğru olarak kullanmak ve Türkçe ve İngilizce yazılmış resmi ve teknik belgeleri okuyabilir ve meslektaşları ile iletişim kurabilir.
  • Ameliyat ortamını ve ekipmanları hakkında bilgi sahiibidir ve ameliyat ortamını ve ekipmanları kontrol edip hazır hale getirebilir.
  • Cerrahi işlem öncesi, sırası ve sonrasında uygun durum ve şekilde cerrahi ekibe yardım eder. Cerrahi malzemelerin aseptik tekniğe uygun şartlarda hazırlanması ve korunmasını sağlar. Ameliyat esnasında çıkarılan herhangi bir cerrahi materyalin uygun bir şekilde ilgili birime gönderilmesine yardımcı olur. Her ameliyat arasında odayı ve malzemeleri yeniden kullanıma hazır hale getirebilir.
  • Sterilizasyon ve dezenfeksiyon tekniklerine yönelik bilgilerini kullanarak ameliyat odasını, cerrahi aletleri ve malzemeleri temizler ve dezenfekte edebilir.
  • Türkiye Cumhuriyeti tarihi ve Atatürkçü düşünce hakkında doğru bilgiler kazanmak; Atatürk ilke ve inkılapları doğrultusunda çağdaş ve bilimsel tabanlı düşünebilir.

Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Bilimsel, teknolojik yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Çevre sorunlarına yaklaşım yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1-Ara sınav (yılsonu notunun % 30'u)

2-Final (yılsonu notunun % 70'i)

3-Ödev

4-Proje

5-Uygulama

6- Çevrimiçi yöntemler


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

•       YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

•       YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

•    YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Program, MEDEK tarafından 01/01/2025 – 31/12/2028 tarihleri için akredite edilmiştir.


Giriş Şartı

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı ve Yabancı Uyruklu öğrenciler programa kabul edilmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olan öğrenciler; Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)’ndan TYT puan türünde giriş puanını alarak, ÖSYM tarafından Meslek Yüksekokulumuz Ameliyathane Hizmetleri Programına yerleştirilmektedir.

Yabancı Uyruklu adaylar, kontenjanlara TR-YÖS ile öncelikli olarak yerleştirilir, TR-YÖS puanı ile yerleştirilen adaylardan sonra kalan kontenjanlara diğer yöntemler ile başvuran adaylar yerleştirilir


Başarma Şartları
Trakya Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Eğitim, Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne göre öğrencilerimiz, müfredatta yer alan tüm zorunlu ve seçmeli dersler ile uygulamalarını başarı ile tamamlamaları, genel not ortalamalarının en az 2,00 olması ve asgari 120 AKTS’yi tamamlamaları neticesinde Önlisans programından mezun olurlar. Bir dersten başarılı sayılabilmek için başarı notunun en az CC olması gerekir. Ancak, genel not ortalaması (GNO) CB (2.50) ve üzerinde olan öğrenciler, DD başarı notu ile de başarılı sayılır ve başarı notu, katsayısı 1.50 olmak üzere DB olarak not belgesine geçirilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezuniyet şartlarını yerine getirmiş olan öğrencilerimiz ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile yine ÖSYM tarafından belirlenen bölümler doğrultusunda 4 yıllık fakültelere geçiş yapabilmektedir. Bu bölümler; Acil Yardım ve Afet Yönetimi, Hemşirelik, Sosyal Hizmetler ve Sağlık Yönetimi'dir


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35) 2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

4 yıl (Program, MEDEK tarafından 01/01/2025 – 31/12/2028 tarihleri için akredite edilmiştir)


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030044058

Qualification Title
Associate's Degree in Operating Room Services
Awarding BodyTrakya University
Awarding Body ContactTrakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Phone +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84
Awarding Body Urlhttp://www.trakya.edu.tr/
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 1
Thematic AreasMedical diagnostic and treatment technology
National Occupation Classification

ISCO_08

CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2 Yıl
Program Profile

The aim of the Operating Room Services Program is “To be sensitive to people, society and ethical principles, to himself and his environment, and to have gained proficiency in his profession; adopts a scientific way of thinking that aims to constantly improve his profession; To train operating room technicians who can work as Operating Room Technicians in public institutions and private organizations in the health sector that are open to different ideas and cultures, who can assist surgery in all surgeries, and who are equipped with qualified professional knowledge and skills.

Learning Environments
  • Classrooms/Amphitheaters
  • Professional practice (health institutions)
  • Laboratories
  • Online methods
Description

Knowledge of basic medical information in the field, diseases requiring surgical intervention, and current surgical treatment methods, and can use this information within the field of practice.

Can act by quality management and processes and participate in these processes. Know about occupational health and safety. . Knows and can apply waste management issues to prevent air, water and soil pollution resulting from the working environment.

Can follow current developments and practices regarding the services provided in the operating room and use them effectively.

Can use information and communication technologies in matters related to the field.

Can evaluate problems related to professional concepts with an analytical and critical approach and offer solutions.

Can effectively present her professional knowledge through written and verbal communication and express it understandably.

Can take responsibility as a team member to solve unforeseen complex problems encountered in application areas related to the field.

Having lifelong learning awareness can improve knowledge, skills, and competencies in the field personally and professionally, and can apply first aid.

Can express social, scientific, cultural, and professional ethical values on issues related to the field.

Able to use Turkish and foreign languages correctly read official and technical documents written in Turkish and English and communicate with colleagues.

Knows the surgical environment and equipment, and can control and prepare them.

Assists the surgical team in an appropriate manner and manner before, during, and after the surgical procedure. Ensures that surgical materials are prepared and preserved by aseptic technique. It helps to send any surgical material removed during surgery to the relevant unit in an appropriate manner. It can make the room and supplies ready for reuse between each surgery.

Cleans and disinfects the operating room, surgical instruments, and materials using knowledge of sterilization and disinfection techniques.

To obtain accurate information about the history of the Republic of Turkey and Ataturkist thought; Can think about Ataturk's principles and reforms on a contemporary and scientific basis

Key Competencies
  • Literacy competency
  • Multilingual competency
  • Scientific and technological competency
  • Digital competency
  • Personal, social, and learning-to-learn competency
  • Citizenship competency
  • Environmental awareness competency
Further Info
  1. Midterm exam (30% of the final grade)
  2. Final exam (70% of the final grade)
  3. Assignment
  4. Oral presentation
  5. Practical application
  6. Online methods
Quality Assurance

To monitor the quality of higher education programmes;

- YÖK is responsible for planning, organising, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- ‘University Monitoring and Evaluation Reports’ of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- ‘Foundation Higher Education Institutions Report’ containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programmes in higher education is ensured according to the ‘Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programmes’:

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programmes in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programmes in higher education institutions and the learning outcomes to be achieved by each programme are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

1.2. The curriculum of the National Core Education Programmes is adopted by the relevant Council of Deans and then implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate programme is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programmes, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the ‘Institutional Internal Evaluation Reports’ of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the ‘Institutional Feedback Report’ prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions given by accreditation bodies authorised or recognised by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programmes is ensured. YÖKAK carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

The program is accredited by MEDEK from 01/01/2025 - 31/12/2028

Access Requirements

Both Turkish citizens and foreign students are accepted into the program.

Turkish students are placed into the Operating Room Services Program of our Vocational School through the Higher Education Institutions Exam (YKS) based on their TYT score by ÖSYM.

Foreign candidates are primarily placed according to TR-YÖS quotas, and if there are remaining quotas after TR-YÖS placements, other candidates applying through different methods are accepted.

Conditions for SuccessAccording to Trakya University Vocational Schools Education, Teaching, and Examination Regulations, students graduate from the associate degree program upon successfully completing all compulsory and elective courses and practical applications in the curriculum, achieving a minimum GPA of 2.00, and completing at least 120 ECTS credits. To pass a course, the minimum passing grade is CC; however, students with a GPA of CB (2.50) or higher are considered successful with a DD grade, which is recorded as DB with a coefficient of 1.50.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates who meet the graduation requirements can transfer to four-year undergraduate programs specified by ÖSYM through the Vertical Transfer Exam (DGS). These programs include Emergency Aid and Disaster Management, Nursing, Social Services and Health Management.

Legal Basis

1.Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and InterInstitutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Program Graduates

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article -35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

4 years. The program is accredited by MEDEK from 01/01/2025 - 31/12/2028

Url Open Address
Qualification Code

TR0030044058


Qualification Title
Associate's Degree in Operating Room Services

Awarding Body
Trakya University

Awarding Body Contact
Trakya Üniversitesi Rektörlüğü 22030 Balkan Yerleşkesi / EDİRNE Phone +90 (284) 223 42 10-11-12-13 +90 (284) 236 49 81-82-84

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO_08


EQF Level
5

TQF Level
1
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO_08


Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2 Yıl

Program Profile

The aim of the Operating Room Services Program is “To be sensitive to people, society and ethical principles, to himself and his environment, and to have gained proficiency in his profession; adopts a scientific way of thinking that aims to constantly improve his profession; To train operating room technicians who can work as Operating Room Technicians in public institutions and private organizations in the health sector that are open to different ideas and cultures, who can assist surgery in all surgeries, and who are equipped with qualified professional knowledge and skills.


Learning Environments
  • Classrooms/Amphitheaters
  • Professional practice (health institutions)
  • Laboratories
  • Online methods

Description

Knowledge of basic medical information in the field, diseases requiring surgical intervention, and current surgical treatment methods, and can use this information within the field of practice.

Can act by quality management and processes and participate in these processes. Know about occupational health and safety. . Knows and can apply waste management issues to prevent air, water and soil pollution resulting from the working environment.

Can follow current developments and practices regarding the services provided in the operating room and use them effectively.

Can use information and communication technologies in matters related to the field.

Can evaluate problems related to professional concepts with an analytical and critical approach and offer solutions.

Can effectively present her professional knowledge through written and verbal communication and express it understandably.

Can take responsibility as a team member to solve unforeseen complex problems encountered in application areas related to the field.

Having lifelong learning awareness can improve knowledge, skills, and competencies in the field personally and professionally, and can apply first aid.

Can express social, scientific, cultural, and professional ethical values on issues related to the field.

Able to use Turkish and foreign languages correctly read official and technical documents written in Turkish and English and communicate with colleagues.

Knows the surgical environment and equipment, and can control and prepare them.

Assists the surgical team in an appropriate manner and manner before, during, and after the surgical procedure. Ensures that surgical materials are prepared and preserved by aseptic technique. It helps to send any surgical material removed during surgery to the relevant unit in an appropriate manner. It can make the room and supplies ready for reuse between each surgery.

Cleans and disinfects the operating room, surgical instruments, and materials using knowledge of sterilization and disinfection techniques.

To obtain accurate information about the history of the Republic of Turkey and Ataturkist thought; Can think about Ataturk's principles and reforms on a contemporary and scientific basis


Key Competencies
  • Literacy competency
  • Multilingual competency
  • Scientific and technological competency
  • Digital competency
  • Personal, social, and learning-to-learn competency
  • Citizenship competency
  • Environmental awareness competency

Further Info
  1. Midterm exam (30% of the final grade)
  2. Final exam (70% of the final grade)
  3. Assignment
  4. Oral presentation
  5. Practical application
  6. Online methods

Quality Assurance

To monitor the quality of higher education programmes;

- YÖK is responsible for planning, organising, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- ‘University Monitoring and Evaluation Reports’ of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- ‘Foundation Higher Education Institutions Report’ containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programmes in higher education is ensured according to the ‘Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programmes’:

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programmes in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programmes in higher education institutions and the learning outcomes to be achieved by each programme are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

1.2. The curriculum of the National Core Education Programmes is adopted by the relevant Council of Deans and then implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate programme is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programmes, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the ‘Institutional Internal Evaluation Reports’ of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the ‘Institutional Feedback Report’ prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions given by accreditation bodies authorised or recognised by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programmes is ensured. YÖKAK carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

The program is accredited by MEDEK from 01/01/2025 - 31/12/2028


Access Requirements

Both Turkish citizens and foreign students are accepted into the program.

Turkish students are placed into the Operating Room Services Program of our Vocational School through the Higher Education Institutions Exam (YKS) based on their TYT score by ÖSYM.

Foreign candidates are primarily placed according to TR-YÖS quotas, and if there are remaining quotas after TR-YÖS placements, other candidates applying through different methods are accepted.


Conditions for Success
According to Trakya University Vocational Schools Education, Teaching, and Examination Regulations, students graduate from the associate degree program upon successfully completing all compulsory and elective courses and practical applications in the curriculum, achieving a minimum GPA of 2.00, and completing at least 120 ECTS credits. To pass a course, the minimum passing grade is CC; however, students with a GPA of CB (2.50) or higher are considered successful with a DD grade, which is recorded as DB with a coefficient of 1.50.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates who meet the graduation requirements can transfer to four-year undergraduate programs specified by ÖSYM through the Vertical Transfer Exam (DGS). These programs include Emergency Aid and Disaster Management, Nursing, Social Services and Health Management.


Legal Basis

1.Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and InterInstitutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Program Graduates

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article -35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

4 years. The program is accredited by MEDEK from 01/01/2025 - 31/12/2028


Url
Open Address