Yeterlilik Kodu | TR0030007022 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Sivas Cumhuriyet Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Adres: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 58140 KAMPÜS/SİVAS | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.cumhuriyet.edu.tr | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | Aşçılık Programının amacı; aşçılık alanında mesleki, akademik bilgi ve beceriler kazanmış, Türk mutfağı ve Dünya mutfak türleri ile ilgili teorik ve pratik bilgi ve birikimleri doğrultusunda uluslar arası alanda rekabet edebilen, farklı ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek dil gücüne sahip nitelikli mutfak şefleri yetiştirmektir. | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Cumhuriyet Üniversitesi Önlisans Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav yönetmeliğine uygun olarak, İlgili öğretim elemanının belirleyeceği değerlendirme politikası çerçevesinde, programda quiz, ara sınav, ödev, alıştırma, proje ve bir final sınavı gibi ölçme ve değerlendirme metotları uygulanabilir. Bu metodların uygulanışında klasik sınav ve çeşitli test teknikleri ile performans değerlendirme yöntemlerinden yararlanılabilir. Programdan mezun olmak için 4 üzerinden minimum 2.00 katsayı notunun sağlanması gerekir. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Lise mezunu olmak ve üniversite giriş sınavından yeterli puanı almak | |
Başarma Şartları | Mezun olabilmek için en az 2.00/4.00 genel not ortalaması ve başarısız notunun olmaması gerekir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezun olan öğrenciler; kamu kurumlarında, restoranlarda, turizm işletme belgeli işletmelerde, yemek fabrikalarında, ulaşım araçlarında(uçak, gemi, tren, otobüs), hastane mutfaklarında, aşçıbaşı, aşçıbaşı yardımcısı, bölüm şefi (pastane şefi, soğuk mutfak şefi, sıcak mutfak şefi, kahvaltı şefi, a’ la carte mutfak şefi) bölüm şef yardımcıları (pastane, soğuk mutfak, sıcak mutfak, kahvaltı), mutfak komisi vb. pozisyonlarda; yiyecek içecek müdürü, mutfak yöneticisi, restoran koordinatörü, restoran müdürü, gibi kadrolarda çalışabilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030007022
Aşçılık Programının amacı; aşçılık alanında mesleki, akademik bilgi ve beceriler kazanmış, Türk mutfağı ve Dünya mutfak türleri ile ilgili teorik ve pratik bilgi ve birikimleri doğrultusunda uluslar arası alanda rekabet edebilen, farklı ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek dil gücüne sahip nitelikli mutfak şefleri yetiştirmektir.
- Aşçılık mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip etme becerisine sahiptir.
- Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir.
- Besinlerin uygun şartlarda depolamasını sağlar.
- Aşçılık ile ilgili gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, uygulamada ve mesleğinde kullanır.
- Mutfak Hijyen çalışmaları yaparken gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alır.
- Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme becerisine sahiptir.
- Aşçılık ile ilgili etik değerlere bağlı kalır.
- Aşçılık mesleğindeki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir.
- Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme becerisine sahiptir.
- Mutfak hijyen çalışmaları yaparken gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alır.
Cumhuriyet Üniversitesi Önlisans Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav yönetmeliğine uygun olarak, İlgili öğretim elemanının belirleyeceği değerlendirme politikası çerçevesinde, programda quiz, ara sınav, ödev, alıştırma, proje ve bir final sınavı gibi ölçme ve değerlendirme metotları uygulanabilir. Bu metodların uygulanışında klasik sınav ve çeşitli test teknikleri ile performans değerlendirme yöntemlerinden yararlanılabilir. Programdan mezun olmak için 4 üzerinden minimum 2.00 katsayı notunun sağlanması gerekir.
Lise mezunu olmak ve üniversite giriş sınavından yeterli puanı almak
Mezun olan öğrenciler; kamu kurumlarında, restoranlarda, turizm işletme belgeli işletmelerde, yemek fabrikalarında, ulaşım araçlarında(uçak, gemi, tren, otobüs), hastane mutfaklarında, aşçıbaşı, aşçıbaşı yardımcısı, bölüm şefi (pastane şefi, soğuk mutfak şefi, sıcak mutfak şefi, kahvaltı şefi, a’ la carte mutfak şefi) bölüm şef yardımcıları (pastane, soğuk mutfak, sıcak mutfak, kahvaltı), mutfak komisi vb. pozisyonlarda; yiyecek içecek müdürü, mutfak yöneticisi, restoran koordinatörü, restoran müdürü, gibi kadrolarda çalışabilirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030007022 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Sivas Cumhuriyet University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.cumhuriyet.edu.tr | |
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | 2 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030007022
Qualification is continuous