Yeterlilik Kodu

TR0030007022

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumSivas Cumhuriyet Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAdres: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 58140 KAMPÜS/SİVAS
Sorumlu Kurum URLhttp://www.cumhuriyet.edu.tr
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

Aşçılık Programının amacı; aşçılık alanında mesleki, akademik bilgi ve beceriler kazanmış, Türk mutfağı ve Dünya mutfak türleri ile ilgili teorik ve pratik bilgi ve birikimleri doğrultusunda uluslar arası alanda rekabet edebilen, farklı ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek dil gücüne sahip nitelikli mutfak şefleri yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Aşçılık mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip etme becerisine sahiptir.
  • Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir.
  • Besinlerin uygun şartlarda depolamasını sağlar.
  • Aşçılık ile ilgili gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, uygulamada ve mesleğinde kullanır.
  • Mutfak Hijyen çalışmaları yaparken gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alır.
  • Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme becerisine sahiptir.
  • Aşçılık ile ilgili etik değerlere bağlı kalır.
  • Aşçılık mesleğindeki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir.
  • Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme becerisine sahiptir.
  • Mutfak hijyen çalışmaları yaparken gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Cumhuriyet Üniversitesi Önlisans Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav yönetmeliğine uygun olarak, İlgili öğretim elemanının belirleyeceği değerlendirme politikası çerçevesinde, programda quiz, ara sınav, ödev, alıştırma, proje ve bir final sınavı gibi ölçme ve değerlendirme metotları uygulanabilir. Bu metodların uygulanışında klasik sınav ve çeşitli test teknikleri ile performans değerlendirme yöntemlerinden yararlanılabilir. Programdan mezun olmak için 4 üzerinden minimum 2.00 katsayı notunun sağlanması gerekir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Lise mezunu olmak ve üniversite giriş sınavından yeterli puanı almak

Başarma ŞartlarıMezun olabilmek için en az 2.00/4.00 genel not ortalaması ve başarısız notunun olmaması gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezun olan öğrenciler; kamu kurumlarında, restoranlarda, turizm işletme belgeli işletmelerde, yemek fabrikalarında, ulaşım araçlarında(uçak, gemi, tren, otobüs), hastane mutfaklarında, aşçıbaşı, aşçıbaşı yardımcısı, bölüm şefi (pastane şefi, soğuk mutfak şefi, sıcak mutfak şefi, kahvaltı şefi, a’ la carte mutfak şefi) bölüm şef yardımcıları (pastane, soğuk mutfak, sıcak mutfak, kahvaltı), mutfak komisi vb. pozisyonlarda; yiyecek içecek müdürü, mutfak yöneticisi, restoran koordinatörü, restoran müdürü, gibi kadrolarda çalışabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030007022


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Adres: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 58140 KAMPÜS/SİVAS

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

Aşçılık Programının amacı; aşçılık alanında mesleki, akademik bilgi ve beceriler kazanmış, Türk mutfağı ve Dünya mutfak türleri ile ilgili teorik ve pratik bilgi ve birikimleri doğrultusunda uluslar arası alanda rekabet edebilen, farklı ülkelerden meslektaşlarıyla iletişim kurabilecek dil gücüne sahip nitelikli mutfak şefleri yetiştirmektir.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Aşçılık mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip etme becerisine sahiptir.
  • Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibidir.
  • Besinlerin uygun şartlarda depolamasını sağlar.
  • Aşçılık ile ilgili gelişmeleri ve uygulamaları takip eder, uygulamada ve mesleğinde kullanır.
  • Mutfak Hijyen çalışmaları yaparken gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alır.
  • Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme becerisine sahiptir.
  • Aşçılık ile ilgili etik değerlere bağlı kalır.
  • Aşçılık mesleğindeki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir.
  • Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme becerisine sahiptir.
  • Mutfak hijyen çalışmaları yaparken gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Cumhuriyet Üniversitesi Önlisans Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav yönetmeliğine uygun olarak, İlgili öğretim elemanının belirleyeceği değerlendirme politikası çerçevesinde, programda quiz, ara sınav, ödev, alıştırma, proje ve bir final sınavı gibi ölçme ve değerlendirme metotları uygulanabilir. Bu metodların uygulanışında klasik sınav ve çeşitli test teknikleri ile performans değerlendirme yöntemlerinden yararlanılabilir. Programdan mezun olmak için 4 üzerinden minimum 2.00 katsayı notunun sağlanması gerekir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Lise mezunu olmak ve üniversite giriş sınavından yeterli puanı almak


Başarma Şartları
Mezun olabilmek için en az 2.00/4.00 genel not ortalaması ve başarısız notunun olmaması gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezun olan öğrenciler; kamu kurumlarında, restoranlarda, turizm işletme belgeli işletmelerde, yemek fabrikalarında, ulaşım araçlarında(uçak, gemi, tren, otobüs), hastane mutfaklarında, aşçıbaşı, aşçıbaşı yardımcısı, bölüm şefi (pastane şefi, soğuk mutfak şefi, sıcak mutfak şefi, kahvaltı şefi, a’ la carte mutfak şefi) bölüm şef yardımcıları (pastane, soğuk mutfak, sıcak mutfak, kahvaltı), mutfak komisi vb. pozisyonlarda; yiyecek içecek müdürü, mutfak yöneticisi, restoran koordinatörü, restoran müdürü, gibi kadrolarda çalışabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030007022

Qualification Title
Awarding BodySivas Cumhuriyet University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.cumhuriyet.edu.tr
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030007022


Qualification Title

Awarding Body
Sivas Cumhuriyet University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address