Yeterlilik Kodu | TR0030009511 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Afyon Kocatepe Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Erenler Mahallesi, Gazlıgöl Yolu Rektörlük E Blok, 03200 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar | |
Sorumlu Kurum URL | http://aku.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | Aşçılık programı, turizm sektörünün ihtiyacı olan Türk ve Dünya mutfağında çalışabilecek bilgi ve beceriyle donanmış mesleki bilgiye sahip gerektiğinde kendi işyerini kurup yönetebilecek kişiler yetiştirmeyi amaçlar. | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, meslek stajını da tamamlayan öğrencilere Aşçılık programı alanında ön lisans diploması verilir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Aşçılık programını bitirenlere Aşçılık Meslek Elemanı unvanı verilir. Aşçılar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmi kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030009511
Aşçılık programı, turizm sektörünün ihtiyacı olan Türk ve Dünya mutfağında çalışabilecek bilgi ve beceriyle donanmış mesleki bilgiye sahip gerektiğinde kendi işyerini kurup yönetebilecek kişiler yetiştirmeyi amaçlar.
- Mutfak işletmeleri ve içerisinde yer alan alt bölümlerle ilgili konularda giriş düzeyinde uygulamalı ve temel kavramsal bilgilere sahiptir.
- Mutfak işletmelerine ve uygulamalarına yönelik problemleri saptar, tanımlar, analiz eder ve çözer; bu amaca uygun yöntem ve teknikleri seçer ve uygular.
- Mutfakta iş sürecini analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamaya çalışır; bu doğrultuda gereken hazırlık ve pişirme yöntemlerini uygular.
- Mutfak uygulamalarında son yıllarda kullanılan modern yöntem ve uygulamaları bilir ve kullanır.
- Mutfak işletmelerinde kullanılan teknolojik üretim sistemlerini (kitchen aid, konveksiyonel fırın vb) etkin kullanır.
- Yiyecek-içecek pazarları ile ilgili olarak pazarlama araştırmaları yapar, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar, bu pazarlara yönelik menüler planlar.Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışır, sorumluluk alır.
- Bilgiye erişebilir ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilir, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilir.
- Yaşamboyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile bilgi ve iletişim teknolojileri ile ilgili gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
- Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar; en az bir yabancı dili sözlü ve yazılı iletişim kuracak derecede bilir.
- Turizm ve mutfak alanındaki bilgileri izler, meslektaşları ve turistlerle iletişim kurar.
- Turizm etik ilkeleri ile ilgili sorumluluk bilincine sahiptir, mutfak uygulamalarında meslek etiğinin gözetilmesi konusunda farkındalığa sahiptir.
- Mutfak hizmetleri yönetimi ve uygulamaları, mutfak çalışanlarının sağlığı ve güvenliği konuları ile hukuksal sonuçların farkındadır.
- Yiyecek-içecek kalite standartları ve gıda güvenliği konusunda bilgi sahibidir; bu konuların hukuksal sonuçlarının farkındadır.
- Mutfak uygulamaları ile ilgili tüm yeni uygulama ve tekniklerini takip eder ve uygular, mutfakta yenilikçi ve yaratıcı olma gerekliliğinin farkındadır.
Aşçılık programını bitirenlere Aşçılık Meslek Elemanı unvanı verilir. Aşçılar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmi kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030009511 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Afyon Kocatepe University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://aku.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030009511
Qualification is continuous