Yeterlilik Kodu

TR0030009511

Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumAfyon Kocatepe Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiErenler Mahallesi, Gazlıgöl Yolu Rektörlük E Blok, 03200 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
Sorumlu Kurum URLhttp://aku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2
Program Profili (Amaç)

Aşçılık programı, turizm sektörünün ihtiyacı olan Türk ve Dünya mutfağında çalışabilecek bilgi ve beceriyle donanmış mesleki bilgiye sahip gerektiğinde kendi işyerini kurup yönetebilecek kişiler yetiştirmeyi amaçlar.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mutfak işletmeleri ve içerisinde yer alan alt bölümlerle ilgili konularda giriş düzeyinde uygulamalı ve temel kavramsal bilgilere sahiptir.
  • Mutfak işletmelerine ve uygulamalarına yönelik problemleri saptar, tanımlar, analiz eder ve çözer; bu amaca uygun yöntem ve teknikleri seçer ve uygular.
  • Mutfakta iş sürecini analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamaya çalışır; bu doğrultuda gereken hazırlık ve pişirme yöntemlerini uygular.
  • Mutfak uygulamalarında son yıllarda kullanılan modern yöntem ve uygulamaları bilir ve kullanır.
  • Mutfak işletmelerinde kullanılan teknolojik üretim sistemlerini (kitchen aid, konveksiyonel fırın vb) etkin kullanır.
  • Yiyecek-içecek pazarları ile ilgili olarak pazarlama araştırmaları yapar, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar, bu pazarlara yönelik menüler planlar.Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışır, sorumluluk alır.
  • Bilgiye erişebilir ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilir, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilir.
  • Yaşamboyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile bilgi ve iletişim teknolojileri ile ilgili gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
  • Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar; en az bir yabancı dili sözlü ve yazılı iletişim kuracak derecede bilir.
  • Turizm ve mutfak alanındaki bilgileri izler, meslektaşları ve turistlerle iletişim kurar.
  • Turizm etik ilkeleri ile ilgili sorumluluk bilincine sahiptir, mutfak uygulamalarında meslek etiğinin gözetilmesi konusunda farkındalığa sahiptir.
  • Mutfak hizmetleri yönetimi ve uygulamaları, mutfak çalışanlarının sağlığı ve güvenliği konuları ile hukuksal sonuçların farkındadır.
  • Yiyecek-içecek kalite standartları ve gıda güvenliği konusunda bilgi sahibidir; bu konuların hukuksal sonuçlarının farkındadır.
  • Mutfak uygulamaları ile ilgili tüm yeni uygulama ve tekniklerini takip eder ve uygular, mutfakta yenilikçi ve yaratıcı olma gerekliliğinin farkındadır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıProgramda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, meslek stajını da tamamlayan öğrencilere Aşçılık programı alanında ön lisans diploması verilir. 
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Aşçılık programını bitirenlere Aşçılık Meslek Elemanı unvanı verilir. Aşçılar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmi kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030009511


Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Afyon Kocatepe Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Erenler Mahallesi, Gazlıgöl Yolu Rektörlük E Blok, 03200 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2

Program Profili (Amaç)

Aşçılık programı, turizm sektörünün ihtiyacı olan Türk ve Dünya mutfağında çalışabilecek bilgi ve beceriyle donanmış mesleki bilgiye sahip gerektiğinde kendi işyerini kurup yönetebilecek kişiler yetiştirmeyi amaçlar.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mutfak işletmeleri ve içerisinde yer alan alt bölümlerle ilgili konularda giriş düzeyinde uygulamalı ve temel kavramsal bilgilere sahiptir.
  • Mutfak işletmelerine ve uygulamalarına yönelik problemleri saptar, tanımlar, analiz eder ve çözer; bu amaca uygun yöntem ve teknikleri seçer ve uygular.
  • Mutfakta iş sürecini analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamaya çalışır; bu doğrultuda gereken hazırlık ve pişirme yöntemlerini uygular.
  • Mutfak uygulamalarında son yıllarda kullanılan modern yöntem ve uygulamaları bilir ve kullanır.
  • Mutfak işletmelerinde kullanılan teknolojik üretim sistemlerini (kitchen aid, konveksiyonel fırın vb) etkin kullanır.
  • Yiyecek-içecek pazarları ile ilgili olarak pazarlama araştırmaları yapar, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar, bu pazarlara yönelik menüler planlar.Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışır, sorumluluk alır.
  • Bilgiye erişebilir ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilir, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilir.
  • Yaşamboyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile bilgi ve iletişim teknolojileri ile ilgili gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
  • Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurar; en az bir yabancı dili sözlü ve yazılı iletişim kuracak derecede bilir.
  • Turizm ve mutfak alanındaki bilgileri izler, meslektaşları ve turistlerle iletişim kurar.
  • Turizm etik ilkeleri ile ilgili sorumluluk bilincine sahiptir, mutfak uygulamalarında meslek etiğinin gözetilmesi konusunda farkındalığa sahiptir.
  • Mutfak hizmetleri yönetimi ve uygulamaları, mutfak çalışanlarının sağlığı ve güvenliği konuları ile hukuksal sonuçların farkındadır.
  • Yiyecek-içecek kalite standartları ve gıda güvenliği konusunda bilgi sahibidir; bu konuların hukuksal sonuçlarının farkındadır.
  • Mutfak uygulamaları ile ilgili tüm yeni uygulama ve tekniklerini takip eder ve uygular, mutfakta yenilikçi ve yaratıcı olma gerekliliğinin farkındadır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Programda mevcut olan (toplam 120 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4,00 üzerinden en az 2,00 ağırlıklı not ortalaması elde eden, meslek stajını da tamamlayan öğrencilere Aşçılık programı alanında ön lisans diploması verilir. 

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Aşçılık programını bitirenlere Aşçılık Meslek Elemanı unvanı verilir. Aşçılar lokantalarda, konaklama yerlerinin, toplu yemek yenen özel veya resmi kurumların mutfaklarında, yemek fabrikalarında çalışma olanağı bulabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030009511

Qualification Title
Awarding BodyAfyon Kocatepe University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://aku.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030009511


Qualification Title

Awarding Body
Afyon Kocatepe University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address