Yeterlilik Kodu | TR0030010126 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | İstanbul Rumeli Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | İstanbul Rumeli Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.rumeli.edu.tr/ | |
Yönelim | - | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | - | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı |
| |
Başarma Şartları | Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Aşçılık Ön Lisans Programı alanın da Ön Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.Öğrencilerin İstanbul Rumeli Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programından mezun olabilmeleri için öğretim programında belirtilen dersleri ve kredi saatlerini başarıyla tamamlamaları ve ağırlıklı genel not ortalamasını en az 2.00 düzeyine çıkarmış, 30 iş günü staj çalışmalarında başarılı olmaları gerekmektedir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekibi veya yiyecek içecek bölümleri, restoranların mutfak ya da işletme bölümleri, gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümleri (ARGE), yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlar, görsel-basılı yayın kuruluşları, özel kurum ve kuruluşların mutfakları, yemek fabrikaları, catering ve organizasyon firmaları. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030010126
- Aşçılık alanı ile ilgili temel düzeyde kurumsal ve uygulamalı olarak bilgi sahibidir.
- Alanındaki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir.
- Etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
- Mutfak planlama ve organizasyonu hakkında bilgi sahibi olur.
- Türk ve dünya mutfaklarına ait menülerin hazırlanması ve servis edilme şekilleri becerisini kazanır.
- Yabancı dilde iletişim kurma becerisi kazanır.
- Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte Aşçılık alanındaki yazılım ve donanımı kullanabilir.
- Alanı ile ilgili işleri gerçekleştirirken insan sağlığını ve doğal çevreyi dikkate alır.
- Birlikte çalıştığı insanların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirir.
- Disiplinlerarası da dâhil takımlarda çalışma becerisini kazanır.
- Öğrenciler her ders için ara sınav ve çalışmalarından başka yarıyıl sonu sınavına da tabi tutulurlar.
- Her yarıyılda en az bir ara sınavı yapılır.
- Ara sınavlar dışında kısa süreli sınavlar önceden tarih belirlenmeden yapılabilir.
- Yarıyıl sonu sınavları üniversite tarafından belirlenen ve ilan edilen yer ve zamanlarda yapılır.
- Bir öğrenciye verilecek yarıyıl sonu ders notu yarıyıl içi ve yarıyıl sonu sınavı sonuçları ile yarıyıl içi çalışmaları ve derse devam durumu göz önünde tutularak öğretim elemanı tarafından takdir olunur.
- Haklı ve geçerli görülen bir nedenle herhangi bir sınava girmeyen öğrencilere mazeret sınavı hakkı verilir.
- Geçme notları harf notu olarak verilir.
- Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler Aşçılık Ön Lisans Programı alanın da Ön Lisans derecesi almaya hak kazanmaktadırlar.
- Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır.
- Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir.
- Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.
- Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur.
- Üniversite tarafından onaylanmış ve bir anlaşma ile sınırları belirlenmiş öğrenci değişim programları kapsamında yurtdışından gelen öğrenciler bölümde verilen dersleri alabilirler.
Ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekibi veya yiyecek içecek bölümleri, restoranların mutfak ya da işletme bölümleri, gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümleri (ARGE), yiyecek-içecek sektöründe eğitim veren kurumlar, görsel-basılı yayın kuruluşları, özel kurum ve kuruluşların mutfakları, yemek fabrikaları, catering ve organizasyon firmaları.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030010126 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | İstanbul Rumeli University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.rumeli.edu.tr/ | |
Orientation | - | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | - | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info |
| |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements |
| |
Conditions for Success | Upon successful completion of this program, students are eligible to receive a Associates Degree in the Cookery Associate Degree program.In order to graduate from the Istanbul Rumeli University Vocational School of Culinary Program, students must successfully complete the courses and credit hours specified in the curriculum and increase their GPA by at least 2.00 and be successful in 30 working days of internship. | |
Progression Paths (Relationship Type) | National and international five star hotels kitchen staff or food and beverage departments, kitchen or business departments of restaurants, product development departments of Food Enterprises (ARGE), institutions that provide education in the food and beverage industry, visual-printed Broadcasting agencies, private institutions and organizations kitchens, food factories, Catering and the organization companies. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030010126
- He has a basic level of knowledge about the culinary field and the institutional and practical.
- The legal regulations in the field of professional standards and practices.
- Gain the ability to communicate effectively.
- Learn about kitchen planning and organization.
- Preparing and serving the menus of Turkish and international cuisine wins the skills.
- Gaining the ability to communicate in a foreign language.
- With basic computer usage information, you can use the software and hardware in the culinary field.
- Takes care of human health and natural environment while carrying out the works related to the field.
- Improves the professional knowledge and skills of the people he/she works with.
- Gains the ability to work with teams including interdisciplinary.
- Students are subject to the midterm exams and other examinations for each course.
- At least one midterm is performed every semester.
- Short-term exams except midterms can be made before the date is determined.
- Final exams are made at the places and times that are determined and announced by the university.
- The end of the semester course grade for a student is appreciated by the academic staff, taking into consideration the results of the semester and semester exams and the attendance in the semester.
- Students who do not take any exams for any reason that are justified and valid are given the right to excuse the exam.
- The passing notes are given as a letter note. Upon successful completion of this program, students are eligible to receive a Associates Degree in the Cookery Associate Degree program.
- The student who wants to enroll in the department must complete the processes determined by ösym within the framework of the academic and legal legislation of the university.
- A student who has started to study in the equivalent program in Turkey or abroad can apply for a horizontal transfer.
- Acceptance of the students is examined and evaluated privately by taking into consideration the terms of each student and the degree in which they apply.
- More comprehensive information about university entrance is available in the Corporate promotion catalogue. Students from abroad within the scope of student exchange programs approved by the university and determined by an agreement, Food-Okay.
National and international five star hotels kitchen staff or food and beverage departments, kitchen or business departments of restaurants, product development departments of Food Enterprises (ARGE), institutions that provide education in the food and beverage industry, visual-printed Broadcasting agencies, private institutions and organizations kitchens, food factories, Catering and the organization companies.
Qualification is continuous