Yeterlilik Kodu | TR0030013636 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Giresun Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Giresun Üniversitesi Rektörlük Gaziler Mahallesi, Prof. Ahmet Taner Kışlalı Cd, 28200 Merkez/Giresun | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.giresun.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Herhangi bir ders için yarıyıl/yıl içi değerlendirmesi en az bir ara sınav olmak koşuluyla ödev, uygulama ve diğer çalışmalardan oluşur. Her dersin değerlendirilmesinde; öğrencilerin sorumlu oldukları ara sınav, ödev, uygulama ve diğer çalışmaların başarı notuna katkı oranları dikkate alınır. Başarı notu; yarıyıl/yıl içi değerlendirmesi ve yarıyıl/yıl sonu sınavı notlarından hesaplanır. Yarıyıl/yıl sonu sınavının başarı notuna katkısı dersin sorumlusu tarafından en az %40 en çok %60 olacak şekilde belirlenir. Ders sorumluları, yarıyıl/yıl içi değerlendirmesini oluşturacak çalışmaların başarı notuna katkılarını belirler. Yarıyıl/yıl sonu ve/veya varsa bütünleme sınavına girmeyen öğrenci ilgili dersten başarısız sayılır. Bir dersten veya uygulamadan değerlendirmeye alınmak için öğrencinin yarıyıl/yıl sonu sınav notu ve varsa bütünleme notunun 100 puan üzerinden en az 50 olması gerekir. Bu puanın altında kalan öğrenciler doğrudan başarısız sayılır. | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve "Aşçılık" için yeterli YGS-4 puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir. | |
Başarma Şartları | Program, Bologna Süreci’nin “Yükseköğretimde Avrupa Yeterlilikler Üst Çerçevesi (QF-EHEA)”'nde tanımlanan “Birinci Düzey (First Cycle)” ile “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)” 'nde tanımlanan "5. Düzey" yeterlilikleri için belirlenmiş olan AKTS kredi koşullarını ve düzey yeterliliklerini; ayni zamanda, “Avrupa Yaşam Boyu Öğrenme Yeterlilikler Çerçevesi (EQF-LLL)” nde tanımlanan "5. Düzey" yeterliliklerini sağlamaktadır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Bu programdan mezun olan öğrenci konaklama işletmeleri, yiyecek-içecek işletmeleri ve ağırlama hizmeti veren kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda istihdam edilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Belge sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030013636
- Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi konusunda bilinçli ve bilgili olur.
- Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlere sahip olur.
- Temel Bilgi iletişim teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur, onları kullanabilir ve sistemdeki hataları bulabilir bilgi donanımına, sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma beceresine sahip olur.
- Arkadaşlarıyla ekip kurabilen, sorumluluk sahibi bireyler olarak yetişir.
- Temel düzey yabancı dil bilgisine sahip olur.
- Temel bilgi donanımına, sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma beceresine sahip olur.
- Aşçılık ile ilgili kuramlar, olgular, kavramlar ve ilkeler hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olur.
- Mutfak organizasyonunu yapar; ikram etkinliklerini yönetir.
- Aşçılık mesleğindeki yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibi olur.
- Temel pişirme ve servis teknikleri ile ilgili ön bilgiye ve altyapıya sahip olur.
- Sağlıklı, hijyenik ve besleyici malzemeler kullanarak her türlü yiyecek ve içeceği hazırlayabilir, sunabilir ve yeni ürünler tasarlayabilir; farklı beslenme şekillerine göre menü hazırlayabilir.
- Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında önemli prensipleri öğrenir ve uygular.
- Aşçılık ile ilgili düzenli olarak, sağlık, güvenlik ve risk değerlendirmesi yapar.
- Mutfak ekipmanlarını tanır, bakım ve koruma prosedürlerini uygulayabilir.
- Yiyecek-içecek maliyet kontrol yöntemlerini uygulayabilir.
Herhangi bir ders için yarıyıl/yıl içi değerlendirmesi en az bir ara sınav olmak koşuluyla ödev, uygulama ve diğer çalışmalardan oluşur. Her dersin değerlendirilmesinde; öğrencilerin sorumlu oldukları ara sınav, ödev, uygulama ve diğer çalışmaların başarı notuna katkı oranları dikkate alınır. Başarı notu; yarıyıl/yıl içi değerlendirmesi ve yarıyıl/yıl sonu sınavı notlarından hesaplanır. Yarıyıl/yıl sonu sınavının başarı notuna katkısı dersin sorumlusu tarafından en az %40 en çok %60 olacak şekilde belirlenir. Ders sorumluları, yarıyıl/yıl içi değerlendirmesini oluşturacak çalışmaların başarı notuna katkılarını belirler. Yarıyıl/yıl sonu ve/veya varsa bütünleme sınavına girmeyen öğrenci ilgili dersten başarısız sayılır. Bir dersten veya uygulamadan değerlendirmeye alınmak için öğrencinin yarıyıl/yıl sonu sınav notu ve varsa bütünleme notunun 100 puan üzerinden en az 50 olması gerekir. Bu puanın altında kalan öğrenciler doğrudan başarısız sayılır.
ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve "Aşçılık" için yeterli YGS-4 puanı almaları halinde programa yerleştirileceklerdir.
Bu programdan mezun olan öğrenci konaklama işletmeleri, yiyecek-içecek işletmeleri ve ağırlama hizmeti veren kamu veya özel kurum ve kuruluşlarda istihdam edilirler.
Belge sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030013636 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Giresun University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.giresun.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | Semester / year evaluation for any course consists of homework, practice and other studies provided that there is at least one midterm exam. Each course is evaluated; the contribution rates of the midterm, homework, practice and other studies in which the students are responsible are taken into consideration. Success grade; year / year evaluation and the semester / final exam grades. The contribution of the semester / final exam to the achievement grade is determined by the course's responsibilities as at least 40% and at most 60%. The lecturers determine the contributions to the achievement grade of the studies that will constitute the semester / year evaluation. If the student does not take the semester / year-end and / or the make-up exam, the relevant student is considered unsuccessful. To be taken into consideration in a dersten or practice, the student must have a semester / year-end exam grade and if at least 50 out of 100 points of the completion grade. Students who fall below this score are considered to fail directly. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | If they take the Higher Education Transition Examination (YGS) made by the Presidency of OSYM and get enough YGS-4 points for "Cookery", they will be placed in the program. | |
Conditions for Success | The program is designed for the "First Cycle" defined by the Bologna Process "European Qualifications Framework for Higher Education (QF-EHEA)" and the "5th Level" qualifications defined by the "Higher Education Qualifications Framework of Turkey" ECTS credit conditions and level qualifications; At the same time, the "European Framework for Lifelong Learning Competencies (EQF-LLL)" provides qualifications for "Level 5". | |
Progression Paths (Relationship Type) | Graduates of this program are employed in public or private institutions and establishments that provide hospitality management, food and beverage management and hospitality services. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | The document is valid continuously. | |
Url | Open Address |
TR0030013636
- They becomes conscious and knowledgeable about Ataturk's Principles and History of Revolution.
- They have social, scientific and professional ethical values.
- They have information about basic information communication technologies, they can use them and can find mistakes in the system, they have the ability to communicate verbally and in written to the information equipment.
- They grow up as responsible individuals who can team up with their friends.
- They have basic knowledge of foreign language.
- They have the ability to communicate effectively, both verbally and in writing, to basic information equipment.
- It has basic knowledge about the theories, facts, concepts and principles related to cookery.
- Makes the kitchen organization; manages catering activities.
- It has knowledge of legal regulations, professional standards and practices in the cooking profession.
- They have basic knowledge about basic cooking and service technics and has infrastructure.
- By using healthy, hygienic and nutritious materials, you can prepare and present all kinds of food and drink and design new products; can prepare menus according to different feeding styles.
- Learns and applies important principles about national and international cuisine.
- Regularly conducts health, safety and risk assessments on cookery.
- Can recognize kitchen equipment, carry out maintenance and protection procedures.
- Applies food and beverage cost control methods.
Semester / year evaluation for any course consists of homework, practice and other studies provided that there is at least one midterm exam. Each course is evaluated; the contribution rates of the midterm, homework, practice and other studies in which the students are responsible are taken into consideration. Success grade; year / year evaluation and the semester / final exam grades. The contribution of the semester / final exam to the achievement grade is determined by the course's responsibilities as at least 40% and at most 60%. The lecturers determine the contributions to the achievement grade of the studies that will constitute the semester / year evaluation. If the student does not take the semester / year-end and / or the make-up exam, the relevant student is considered unsuccessful. To be taken into consideration in a dersten or practice, the student must have a semester / year-end exam grade and if at least 50 out of 100 points of the completion grade. Students who fall below this score are considered to fail directly.
If they take the Higher Education Transition Examination (YGS) made by the Presidency of OSYM and get enough YGS-4 points for "Cookery", they will be placed in the program.
Graduates of this program are employed in public or private institutions and establishments that provide hospitality management, food and beverage management and hospitality services.
The document is valid continuously.