Yeterlilik Kodu | TR0030014318 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Iğdır Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Iğdır Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.igdir.edu.tr/ | |
Yönelim | Mesleki | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | Sınavlar ve bu sınavların ölçme ve değerlendirmesi Iğdır Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine uygun şekilde yapılır. Derslerden başarılı olabilmek için her bir ders için bir arasınav bir final sınavı olmak üzere 2 sınav yapılır. Ara sınavın %40'ı, yılsonu final sınavının %60'ı hesaplanır | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Kabul ve kayıt koşulları, Iğdır Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edilen Eğitim-Öğretim Yönergesine tabiidir. Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve üniversite öğrenci seçme sınavından yeterli puanı almış olması gerekir. | |
Başarma Şartları | Aşçılık alanında ön lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu, mesleki ve seçimli derslerin (en az 120 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının en az 2.0 (iki) olması gerekir. Ayrıca 30 işgünü stajını da tamamlamış olması gerekir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Bu programdan mezun olan öğrencilerin çalışma alanları oldukça geniş olmakla birlikte, turizm bölgeleri, büyük şehirler başta olmak üzere, otel, restoran, pastane, yemek fabrikası, uçak – gemi – tren vb. ulaşım araçlarının üst sınıf müşterilerine yönelik yiyecek – içecek hizmeti, bar, ordu evleri, sosyal tesisler vb. gibi yiyecek – içecek üretimi ve tüketimiyle ilgili işyerlerinde çalışabilirler. Tekniker unvanı alan mezunlar; ağırlıklı olarak ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekibinde veya yiyecek – içecek bölümlerinde, restoranların mutfak ya da işletme kısımlarında, gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde (AR-GE), yiyecek - içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda ve görsel - basılı yayın kuruluşlarında çalışabilirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Belge sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030014318
- Aşçılık alanı ile ilgili temel düzeyde kurumsal ve uygulamalı olarak bilgi sahibidir.
- Aşçılık alanı ile ilgili yasal düzenlemeler, mesleki standartlar ve uygulamalar ile ilgili bilgi sahibidir.
- Aşçılık alanı ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanma becerisine sahiptir.
- Aşçılık alanına ilişkin bilgileri analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisine sahiptir.
- Aşçılık alanında kendisine verilen görev ve sorumlulukları yerine getirir.
- Aşçılık alanında temel düzeydeki bir çalışmayı yerine getirebilir, uygulamada karşılaşılan sorunlarda sorumluluk alır.
- Sorumluluğu altında çalışanların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirir.
- Aşçılık mesleği ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinciyle sürekli günceller ve geliştirir.
- Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerilerini değerlendirebilir ve öğrenme gereksinimlerini belirleyebilir.
- Alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek kadar yabancı dil bilgisine sahiptir.
- Alanında edindiği bilgi ve becerileri yazılı veya sözlü iletişim yoluyla doğru bir şekilde aktarır ve paylaşır.
- Temel bilgisayar kullanımı bilgisi ile birlikte Aşçılık alanındaki yazılım ve donanımı kullanabilir.
- Mesleği ile ilgili yeni tasarımlar geliştirme becerisine sahiptir.
Sınavlar ve bu sınavların ölçme ve değerlendirmesi Iğdır Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine uygun şekilde yapılır. Derslerden başarılı olabilmek için her bir ders için bir arasınav bir final sınavı olmak üzere 2 sınav yapılır. Ara sınavın %40'ı, yılsonu final sınavının %60'ı hesaplanır
Kabul ve kayıt koşulları, Iğdır Üniversitesi Senatosu tarafından kabul edilen Eğitim-Öğretim Yönergesine tabiidir. Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve üniversite öğrenci seçme sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.
Bu programdan mezun olan öğrencilerin çalışma alanları oldukça geniş olmakla birlikte, turizm bölgeleri, büyük şehirler başta olmak üzere, otel, restoran, pastane, yemek fabrikası, uçak – gemi – tren vb. ulaşım araçlarının üst sınıf müşterilerine yönelik yiyecek – içecek hizmeti, bar, ordu evleri, sosyal tesisler vb. gibi yiyecek – içecek üretimi ve tüketimiyle ilgili işyerlerinde çalışabilirler. Tekniker unvanı alan mezunlar; ağırlıklı olarak ulusal ve uluslararası beş yıldızlı otellerin mutfak ekibinde veya yiyecek – içecek bölümlerinde, restoranların mutfak ya da işletme kısımlarında, gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde (AR-GE), yiyecek - içecek sektöründe eğitim veren kurumlarda ve görsel - basılı yayın kuruluşlarında çalışabilirler.
Belge sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030014318 | |
Qualification Title | Cookery Associate Degree Diploma | |
Awarding Body | Iğdır University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.igdir.edu.tr/ | |
Orientation | Occupational | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description |
| |
Key Competencies | - | |
Further Info | Examinations and assessment and evaluation of these exams are done in accordance with Iğdır University Associate Degree-Education and Examination Regulations. In order to be successful in courses, one midterm exam and 2 final exams are given for each course. 40% of midterm and 60% of final exam | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | The conditions for admission and admission are subject to the Education Directive adopted by the Iğdır University Senate. Candidates must have a high school or equivalent school diploma and must have enough points from the university student selection exam. | |
Conditions for Success | In order to obtain an associate degree in the field of cookery, the students must successfully complete all required courses (at least 120 ECTS) and must have at least 2.0 (two). In addition, 30 workdays must be completed internship. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Although the study areas of the students who graduated from this program are quite wide, tourism regions, big cities especially hotels, restaurants, pastry shops, food factories, aircraft - ships - trains and so on. food - beverage service, bar, army houses, social facilities and so on. They can work in establishments related to food production and consumption. The graduates of technicians; mainly in the kitchen team of five-star hotels in the national and international, or in food and beverage departments, in the kitchen or in the business departments of restaurants, in the product development departments of food enterprises (R & D), in the food-beverage sector and in the visual and printed publications. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | The document is valid continuously. | |
Url | Open Address |
TR0030014318
- Has basic knowledge about culinary field in institutional and practical terms.
- Has knowledge about the legal regulations, professional standards and practices related to the field of cooking.
- Has the ability to use the knowledge gained in the field of cookery in the work environment and profession.
- Students will be able to analyze, interpret and evaluate the knowledge related to the cookery field.
- He fulfills the duties and responsibilities assigned to him in the field of cookery.
- Can perform a basic level of work in the field of cooking, take responsibility for problems encountered in practice.
- Develops the professional knowledge and skills of the employees under their responsibility.
- Continuously updates and improves the knowledge, skills and competencies related to the profession of cookery with the awareness of lifelong learning
- Evaluate the basic knowledge and skills acquired in the field and determine learning needs.
- Have the knowledge of foreign languages so that he / she can follow the information in his / her field and communicate with his / her colleagues.
- Communicates and shares the knowledge and skills acquired in the field through written or oral communication.
- Students will be able to use the software and hardware in the cookery field with the knowledge of basic computer use.
- Has the ability to develop new designs related to the profession.
Examinations and assessment and evaluation of these exams are done in accordance with Iğdır University Associate Degree-Education and Examination Regulations. In order to be successful in courses, one midterm exam and 2 final exams are given for each course. 40% of midterm and 60% of final exam
The conditions for admission and admission are subject to the Education Directive adopted by the Iğdır University Senate. Candidates must have a high school or equivalent school diploma and must have enough points from the university student selection exam.
Although the study areas of the students who graduated from this program are quite wide, tourism regions, big cities especially hotels, restaurants, pastry shops, food factories, aircraft - ships - trains and so on. food - beverage service, bar, army houses, social facilities and so on. They can work in establishments related to food production and consumption. The graduates of technicians; mainly in the kitchen team of five-star hotels in the national and international, or in food and beverage departments, in the kitchen or in the business departments of restaurants, in the product development departments of food enterprises (R & D), in the food-beverage sector and in the visual and printed publications.
The document is valid continuously.