Yeterlilik Kodu | TR0030027662 | |
Yeterlilik Adı | Aşçılık Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | İstanbul Aydın Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Florya Yerleşkesi (Halit Aydın Yerleşkesi) Beşyol Mah.İnönü Cad.No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.aydin.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Gıda işleme | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | - | |
Programın Normal Süresi | - | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) | - | |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | - | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | - | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
Yeterlilik Kodu
TR0030027662
Yeterlilik Adı
Aşçılık Ön Lisans Diploması
Sorumlu Kurum
İstanbul Aydın Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Florya Yerleşkesi (Halit Aydın Yerleşkesi) Beşyol Mah.İnönü Cad.No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL
Sorumlu Kurum URL
Yönelim
Genel
Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-
AYÇ Seviyesi
5
TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-
Kategori
Ana
Kredi Değeri
-
Programın Normal Süresi
-
Program Profili (Amaç)
-
Öğrenme Ortamları
-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
-
Anahtar Yetkinlikler
-
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
- Ülkemizde artan nüfus ve gelişen turizm sektörü ve turistik tesisler nedeniyle üniversitelerde verilen aşçılık eğitimi de önem kazanmış ve bu eğitime talep büyük artış göstermiştir. Seyahat imkanlarının gelişmesi yerli ve yabancı turizmi de etkilemiş ve bu tesislerdeki yiyecek-içecek hizmetlerinde yetişmiş kalifiye eleman ihtiyacını arttırmıştır. İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu Bil Meslek Yüksek Okulu Aşçılık Programı,Turizm işletmelerinde, muhtelif (lokanta, vb.) yerlerde, bulunduğu bölge ve Türk Mutfağına hakim tecrübeli elaman ihtiyacını karşılamak üzere, üstün bilgi ve becerilerle donatılmış, uluslararası alanda rekabet edebilecek genç aşçılar yetiştirmek, zengin Türk mutfak kültürünün akademik bir ortamda korunmasını sağlamak ve bu kültürü uluslararası alanda tanıtmak amacı ile 2015 yılında kurulmuştur.,
- İki yıllık program süresince adaylara mesleki anlamda yemek hazırlama ve sunma ile her türlü mutfak becerisi edinmeye yönelik uygulama ağırlıklı bir eğitim verilecektir. Aşçılık öğrencilerinin, farklı kültür ve yemek çeşitlerini öğrenebilecekleri uygulama dersleri Mutfak Uygulama, Baharat ve Soslar, Unlu Mamuller ve Tatlılar, Soğuk Mutfak, Pastacılık ve Çikolata gibi dersler verilmektedir. Uygulama dersleri Anadolu Bil Meslek Yüksek Okulu içinde yer alan öğrencilerin bilgi, beceri ve yaratıcıklarını geliştirebilecekleri üst düzey teknoloji ile düzenlenmiş profesyonel bir uygulama mutfağında yapılmaktadır. Bu mutfak, 640 m2' lik bir alana sahiptir. Öğrenciler uygulama derslerinde, her türlü ön hazırlık ve yemek yapma imkanına sahiptirler. Öğrenciler, aldıkları derslerin yanı sıra mesleki gelişimlerini pekiştirmek, insan ilişkilerini güçlendirmek, edindikleri teorik bilgileri kullanmak amacı ile 4 dönem içinde iki defa yerinde uygulama yapma zorunluluğuna sahiptirler. Bu uygulamalar 30 iş günü olarak yapılmakta ve sonunda öğrendikleri bilgileri yazdıkları defterler incelenmekte ve mülakat yapılarak değerlendirilmektedirler.
- Aşçılık bölümü mezunları eğitimlerini tamamladıktan sonra gerek yurt içi gerekse yurt dışında otellerde, restoranlarda, catering şirketlerinde aşçı ya da yönetici olarak çalışabilmektedirler. Son dönemde ortaya çıkan uçan aşçılık gibi yükselen mesleklerde görev alabilirler. Aynı zamanda basın yayın organlarının yiyecek içecek bölümlerinde yemek yazarlığı, stilistliği ve benzeri pozisyonlarda aktif rol oynayabilirler.
Kalite Güvencesi
-
Giriş Şartı
-
Başarma Şartları
-
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
-
Yasal Dayanağı
-
Geçerlilik Süresi (Varsa)
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Qualification Code | TR0030027662 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Istanbul Aydın University | |
Awarding Body Contact | Florya Yerleşkesi (Halit Aydın Yerleşkesi) Beşyol Mah.Inönü Cad.No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL | |
Awarding Body Url | https://www.aydin.edu.tr/ | |
Orientation | General | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Food processing | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |
Qualification Code
TR0030027662
Qualification Title
Awarding Body
Istanbul Aydın University
Awarding Body Contact
Florya Yerleşkesi (Halit Aydın Yerleşkesi) Beşyol Mah.Inönü Cad.No: 38 Sefaköy–Küçükçekmece / İSTANBUL
Awarding Body Url
Orientation
General
National Occupation Classification
-
EQF Level
5
TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.
National Occupation Classification
-
Category
Main
Credit Value
-
Program Duration
-
Program Profile
-
Learning Environments
-
Description
-
Key Competencies
-
Further Info
-
Quality Assurance
-
Access Requirements
-
Conditions for Success
-
Progression Paths (Relationship Type)
-
Legal Basis
-
Validity Period (If Any)
-
Url