Yeterlilik Kodu

TR0030005144

Yeterlilik Adı
Aşçılık (Sosyal Bilimler MYO) Ön Lisans Diploması
Sorumlu KurumKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü, Avşar Yerleşkesi Batı Çevreyolu Blv. No: 251/A 46050 - Onikişubat /Kahramanmaraş
Sorumlu Kurum URLhttp://www.ksu.edu.tr
YönelimMesleki
AYÇ Seviyesi5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 5
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KOD: 5120.10

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2 Yıl
Program Profili (Amaç)

Günümüz Turizm, Gastronomi ve Hizmet sektörlerinin mutfak profesyonelleri ihtiyaçlarına çözüm olabilecek; mesleki alanda el becerisi, hayal gücü ve yaratıcılık unsurlarını bir araya getirerek üretim yapabilen, pişirme yöntemleri ve malzeme bilgisine hâkim, mutfak tekniklerinde yenilikler sunabilen, gelişmiş damak tadına sahip, Türk ve Dünya mutfağını bilip çalışabilen, akademik bilgi ve disipline sahip, gerektiğinde kendi işyerini kurup yönetebilecek kişiler yetiştirmeyi amaçlar.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim programında öngörüldüğü, örgün ve uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir.
  • Öğrenci, “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Zorunlu Staj Yönergesi” ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu “Staj Kılavuzu” hükümlerine uygun olarak sektördeki iş yerlerinde staj yapar.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mutfak işletmeleri ve içerisinde yer alan alt bölümlerle ilgili konularda giriş düzeyinde uygulamalı ve temel kavramsal bilgilere sahiptir.
  • Mutfak işletmelerine ve uygulamalarına yönelik problemleri saptar, tanımlar, analiz eder ve çözer; bu amaca uygun yöntem ve teknikleri seçer ve uygular.
  • Mutfakta iş sürecini analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamaya çalışır; bu doğrultuda gereken hazırlık ve pişirme yöntemlerini uygularMutfak uygulamalarında son yıllarda kullanılan modern yöntem ve uygulamaları bilir ve kullanır.
  • Mutfak işletmelerinde kullanılan teknolojik üretim sistemlerini etkin kullanır.
  • Yiyecek-içecek pazarları ile ilgili olarak pazarlama araştırmaları yapar, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar, bu pazarlara yönelik menüler planlarBireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışır, sorumluluk alır.
  • Bilgiye erişebilir ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilir, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilir.
  • Yaşamboyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile bilgi ve iletişim teknolojileri ile ilgili gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
  • Turizm ve mutfak alanındaki bilgileri izler, meslektaşları ve turistlerle iletişim kurar.
  • Yiyecek-içecek kalite standartları ve gıda güvenliği konusunda bilgi sahibidir; bu konuların hukuksal sonuçlarının farkındadır
Anahtar Yetkinlikler

Program mezunlarımız, sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptirler;

  • Alanı ile ilgili mesleki yetkinlikler,
  • Okuma yazma yetkinliği,
  • Çoklu dil yetkinliği,
  • Dijital yetkinlik,
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği,
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği,
  • Vatandaşlık yetkinliği,
  • Girişimcilik yetkinliği,
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik.
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Programı öğrencileri, “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine” tabidir.

Sınavlara ilişkin genel esaslar

- Madde 6:

(4) Öğrenci; öğretim planında yer alan tüm zorunlu dersler ile öngörülen kredide seçmeli dersleri almak ve başarmakla yükümlüdür.

(7) Bir eğitim-öğretim yılında ön lisans-lisans programlarında her yarıyıl için ders ve uygulama kredisi 30 AKTS’ dir. Ders ve uygulama kredi toplamları, eğitim-öğretim süresi iki yıl olan programlarda 120 AKTS.

(9) Bir yarıyılda ilk defa en fazla 30 AKTS kredisi ders alınabilir. Ancak ders tekrarı durumunda olan başarısız dersleri ve/veya not yükseltmek amaçlı tekrar alınan derslere kayıt olmak koşulu ile bir yarıyılda en fazla 40 AKTS kredisi kadar ders alınabilir.

- Madde 26:

(1) Öğrenciler her yarıyılda ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Yarıyıl içi çalışmaları proje, seminer, arazi çalışmaları, kısa sınav, ödev, laboratuvar veya ikinci bir ara sınavdan oluşur. Ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden verilir.

3) Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, yılsonu sınavı, mazeret sınavı, bütünleme sınavı ve tek ders sınavıdır. Yarıyıl sonu sınavları, yarıyıl esasına göre eğitim-öğretim yapan fakülte ve yüksekokullarda her iki yarıyıl sonunda; yılsonu sınavları, yıl esasına göre eğitim-öğretim yapan fakültelerde yılsonunda yapılır.

(5) Sınavlar; yazılı, sözlü, hem yazılı hem sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Sınavların nasıl yapılacağı, dersi veren öğretim elemanı tarafından yarıyıl başında öğrencilere duyurulur.

- Madde 27:

(2) Ara sınavın ve yarıyıl içi çalışmaların birlikte harf notuna katkısı % 40’dır.

- Madde 28:

(2) Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmek için, o derse kayıtlı olmak ve ilk defa alınan derslerin en az %70’ine, uygulama ve/veya laboratuvarların en az % 80’ine katılmak zorunludur. Bu şartları yerine getiremeyen öğrenci yarıyıl sonu sınavına alınmaz. Bu öğrenciye (DS) devamsız harf notu verilir.

(4) Yarıyıl sonu sınavının harf notuna katkısı % 60’dır

(5) Yarıyıl sonu sınavına girmeyen öğrencilere 0 (sıfır) verilir.

- Madde 29:

(1) Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait başarısız, yetersiz veya sınamalı derslerden bütünleme sınavına girebilir.

 (3) Öğrenciler (DC, DD, FD, FF, YS) notlu derslerden bütünleme sınavına girebilir. Bütünleme sınavı sonrası verilen harfli not, o dersin yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer.

- Madde 30:

 (1) Mezun olmak üzere sadece bir başarısız (FF, FD) dersi kalan ve bu dersinden de devam şartını yerine getirmiş, derse ilgili döneminde kayıt yaptırmış ve katkı payını/öğrenim ücretini yatırmış olan öğrencilere bir defaya mahsus olmak üzere başarısız oldukları ders için tek ders sınavı yapılır. Tek ders sınavı her yarıyıl sonunda, sınavların bitiminden sonra, akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Bu sınavda alınan harfli not o dersin yarıyıl başarı notudur.

(2) Tek ders sınavına giremeyen öğrencinin mazeret sınavı hakkı yoktur.

- Madde 37:

1) Bulunan yarıyıl sonu veya yılsonu itibariyle genel not ortalaması en az 2.00 olan öğrenci başarılı, genel not ortalaması 2.00 dan az olan öğrenci başarısız sayılır. Burs veya kredi alan öğrencilerin başarı durumu yılsonu genel not ortalaması değerlerine göre belirlenir.

- Madde38:

(1) Bir dersten (FF), (FD), (YS) veya (DS) alan veya dersi normal döneminde alamayan öğrenciler, bu dersi verildiği ilk dönemde almak zorundadırlar. Bu dersler seçmeli veya sonradan programdan çıkarılan dersler ise, öğrencilerin, bunların yerine ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen dersleri almaları zorunludur.

  • Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ders Alma, Sınavlar, Ders Geçme, Başarı ve Notların Değerlendirilmesi Yönergesine göre;

Sınavların değerlendirilmesi ve başarı notları

- Madde14:

(2) Bu değerlendirmede ara sınavın ve yarıyıl içi çalışmaların birlikte harf notuna katkısı % 40; yarıyıl sonu veya yılsonu sınavından alınan notun başarı notuna katkısı % 60 olarak alınır.

(3) İlgili öğretim üyesi tarafından öğrencilere her ders için 100 puan üzerinden verilen ham başarı notları, öğrenci otomasyonu üzerinde bağıl değerlendirme sistemi ile harf notu şekline dönüştürülerek bir yarıyıl sonu veya yılsonu başarı notu verilir.

(4) Harfli notlar, başarı notu, değerlendirme ve not aralıkları aşağıdaki tabloda verilmiştir:

 

Harfli Notu

Başarı Notu

Değerlendirme

Puan

AA

4.00

Başarılı

88-100

BA

3.50

Başarılı

79-87

BB

3.00

Başarılı

71-78

CB

2.50

Başarılı

63-70

CC

2.00

Başarılı

55-62

DC

1.50

Koşullu Başarılı

47-54

DD

1.00

Koşullu başarılı

40-46

FD

0.50

Başarısız

31-39

FF

0.00

Başarısız

0-30

YE

-

Yeterli

-

YS

-

Yetersiz

-

DS

-

Devamsız

-

MF

-

Muaf

-

- Madde 20:

 (1) Bir öğrencinin mezun olabilmesi için izlemekte olduğu programı en az 2.00 genel not ortalaması ile tamamlaması ve müfredata göre alması gereken tüm zorunlu ve seçmeli dersleri alarak başarılı olması zorunludur.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu “nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

- Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı, Mesleki Eğitim Akreditasyon Kurulu (MEDEK) tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 01.01.2025 - 31.12.2026 tarihleri arasında geçerli olmak üzere Koşullu Akreditasyon almaya hak kazanmıştır.

Giriş Şartı

           Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.

           ( Lise diploması, Merkezi olarak yapılan üniversite yerleştirme sınavları)

Başarma ŞartlarıKahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre; Bir öğrencinin mezun olabilmesi için izlemekte olduğu programı toplam 120 AKTS ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması ile tamamlaması ve yürürlükteki müfredata göre alması gereken zorunlu / seçmeli ve Endüstriye Dayalı Eğitim Dersi/Staj dâhil tüm dersleri alarak başarılı olması zorunludur. Bu şartları sağlayan öğrenciler, şartları sağladıkları sınav dönemi sonunda mezun edilirler.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Mesleki önlisans programlarından mezun olan öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi Mutfak Sanatları ve Yönetimi lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler ya da Uzaktan Eğitim Sistemleri’nin lisans tamamlama programlarına başvurabilir. Dikey geçiş kontenjanları ilişkili lisans programlarında belirlenmiş kontenjanın yüzde onunu geçmeyecek şekilde YÖK kararı ile belirlenir.
  • Mesleki önlisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından da eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı önlisans diploması alabilirler.
Yasal Dayanağı

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu;

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030005144


Yeterlilik Adı
Aşçılık (Sosyal Bilimler MYO) Ön Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörlüğü, Avşar Yerleşkesi Batı Çevreyolu Blv. No: 251/A 46050 - Onikişubat /Kahramanmaraş

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Mesleki

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KOD: 5120.10


AYÇ Seviyesi
5

TYÇ Seviyesi
5
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KOD: 5120.10


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2 Yıl

Program Profili (Amaç)

Günümüz Turizm, Gastronomi ve Hizmet sektörlerinin mutfak profesyonelleri ihtiyaçlarına çözüm olabilecek; mesleki alanda el becerisi, hayal gücü ve yaratıcılık unsurlarını bir araya getirerek üretim yapabilen, pişirme yöntemleri ve malzeme bilgisine hâkim, mutfak tekniklerinde yenilikler sunabilen, gelişmiş damak tadına sahip, Türk ve Dünya mutfağını bilip çalışabilen, akademik bilgi ve disipline sahip, gerektiğinde kendi işyerini kurup yönetebilecek kişiler yetiştirmeyi amaçlar.


Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim programında öngörüldüğü, örgün ve uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir.
  • Öğrenci, “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Meslek Yüksekokulları Zorunlu Staj Yönergesi” ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu “Staj Kılavuzu” hükümlerine uygun olarak sektördeki iş yerlerinde staj yapar.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mutfak işletmeleri ve içerisinde yer alan alt bölümlerle ilgili konularda giriş düzeyinde uygulamalı ve temel kavramsal bilgilere sahiptir.
  • Mutfak işletmelerine ve uygulamalarına yönelik problemleri saptar, tanımlar, analiz eder ve çözer; bu amaca uygun yöntem ve teknikleri seçer ve uygular.
  • Mutfakta iş sürecini analiz eder ve istenen gereksinimleri karşılamaya çalışır; bu doğrultuda gereken hazırlık ve pişirme yöntemlerini uygularMutfak uygulamalarında son yıllarda kullanılan modern yöntem ve uygulamaları bilir ve kullanır.
  • Mutfak işletmelerinde kullanılan teknolojik üretim sistemlerini etkin kullanır.
  • Yiyecek-içecek pazarları ile ilgili olarak pazarlama araştırmaları yapar, veri toplar, sonuçları analiz eder ve yorumlar, bu pazarlara yönelik menüler planlarBireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışır, sorumluluk alır.
  • Bilgiye erişebilir ve bu amaçla kaynak araştırması yapabilir, veri tabanları ve diğer bilgi kaynaklarını kullanabilir.
  • Yaşamboyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile bilgi ve iletişim teknolojileri ile ilgili gelişmeleri izler ve kendini sürekli yeniler.
  • Turizm ve mutfak alanındaki bilgileri izler, meslektaşları ve turistlerle iletişim kurar.
  • Yiyecek-içecek kalite standartları ve gıda güvenliği konusunda bilgi sahibidir; bu konuların hukuksal sonuçlarının farkındadır

Anahtar Yetkinlikler

Program mezunlarımız, sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptirler;

  • Alanı ile ilgili mesleki yetkinlikler,
  • Okuma yazma yetkinliği,
  • Çoklu dil yetkinliği,
  • Dijital yetkinlik,
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği,
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği,
  • Vatandaşlık yetkinliği,
  • Girişimcilik yetkinliği,
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Programı öğrencileri, “Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine” tabidir.

Sınavlara ilişkin genel esaslar

- Madde 6:

(4) Öğrenci; öğretim planında yer alan tüm zorunlu dersler ile öngörülen kredide seçmeli dersleri almak ve başarmakla yükümlüdür.

(7) Bir eğitim-öğretim yılında ön lisans-lisans programlarında her yarıyıl için ders ve uygulama kredisi 30 AKTS’ dir. Ders ve uygulama kredi toplamları, eğitim-öğretim süresi iki yıl olan programlarda 120 AKTS.

(9) Bir yarıyılda ilk defa en fazla 30 AKTS kredisi ders alınabilir. Ancak ders tekrarı durumunda olan başarısız dersleri ve/veya not yükseltmek amaçlı tekrar alınan derslere kayıt olmak koşulu ile bir yarıyılda en fazla 40 AKTS kredisi kadar ders alınabilir.

- Madde 26:

(1) Öğrenciler her yarıyılda ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Yarıyıl içi çalışmaları proje, seminer, arazi çalışmaları, kısa sınav, ödev, laboratuvar veya ikinci bir ara sınavdan oluşur. Ara sınav, yarıyıl içi çalışmaları ve yarıyıl sonu sınavı notları 100 puan üzerinden verilir.

3) Sınavlar; ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, yılsonu sınavı, mazeret sınavı, bütünleme sınavı ve tek ders sınavıdır. Yarıyıl sonu sınavları, yarıyıl esasına göre eğitim-öğretim yapan fakülte ve yüksekokullarda her iki yarıyıl sonunda; yılsonu sınavları, yıl esasına göre eğitim-öğretim yapan fakültelerde yılsonunda yapılır.

(5) Sınavlar; yazılı, sözlü, hem yazılı hem sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Sınavların nasıl yapılacağı, dersi veren öğretim elemanı tarafından yarıyıl başında öğrencilere duyurulur.

- Madde 27:

(2) Ara sınavın ve yarıyıl içi çalışmaların birlikte harf notuna katkısı % 40’dır.

- Madde 28:

(2) Bir dersin yarıyıl sonu sınavına girebilmek için, o derse kayıtlı olmak ve ilk defa alınan derslerin en az %70’ine, uygulama ve/veya laboratuvarların en az % 80’ine katılmak zorunludur. Bu şartları yerine getiremeyen öğrenci yarıyıl sonu sınavına alınmaz. Bu öğrenciye (DS) devamsız harf notu verilir.

(4) Yarıyıl sonu sınavının harf notuna katkısı % 60’dır

(5) Yarıyıl sonu sınavına girmeyen öğrencilere 0 (sıfır) verilir.

- Madde 29:

(1) Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait başarısız, yetersiz veya sınamalı derslerden bütünleme sınavına girebilir.

 (3) Öğrenciler (DC, DD, FD, FF, YS) notlu derslerden bütünleme sınavına girebilir. Bütünleme sınavı sonrası verilen harfli not, o dersin yarıyıl sonu sınav notu yerine geçer.

- Madde 30:

 (1) Mezun olmak üzere sadece bir başarısız (FF, FD) dersi kalan ve bu dersinden de devam şartını yerine getirmiş, derse ilgili döneminde kayıt yaptırmış ve katkı payını/öğrenim ücretini yatırmış olan öğrencilere bir defaya mahsus olmak üzere başarısız oldukları ders için tek ders sınavı yapılır. Tek ders sınavı her yarıyıl sonunda, sınavların bitiminden sonra, akademik takvimde belirtilen tarihlerde yapılır. Bu sınavda alınan harfli not o dersin yarıyıl başarı notudur.

(2) Tek ders sınavına giremeyen öğrencinin mazeret sınavı hakkı yoktur.

- Madde 37:

1) Bulunan yarıyıl sonu veya yılsonu itibariyle genel not ortalaması en az 2.00 olan öğrenci başarılı, genel not ortalaması 2.00 dan az olan öğrenci başarısız sayılır. Burs veya kredi alan öğrencilerin başarı durumu yılsonu genel not ortalaması değerlerine göre belirlenir.

- Madde38:

(1) Bir dersten (FF), (FD), (YS) veya (DS) alan veya dersi normal döneminde alamayan öğrenciler, bu dersi verildiği ilk dönemde almak zorundadırlar. Bu dersler seçmeli veya sonradan programdan çıkarılan dersler ise, öğrencilerin, bunların yerine ilgili yönetim kurulu tarafından belirlenen dersleri almaları zorunludur.

  • Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ders Alma, Sınavlar, Ders Geçme, Başarı ve Notların Değerlendirilmesi Yönergesine göre;

Sınavların değerlendirilmesi ve başarı notları

- Madde14:

(2) Bu değerlendirmede ara sınavın ve yarıyıl içi çalışmaların birlikte harf notuna katkısı % 40; yarıyıl sonu veya yılsonu sınavından alınan notun başarı notuna katkısı % 60 olarak alınır.

(3) İlgili öğretim üyesi tarafından öğrencilere her ders için 100 puan üzerinden verilen ham başarı notları, öğrenci otomasyonu üzerinde bağıl değerlendirme sistemi ile harf notu şekline dönüştürülerek bir yarıyıl sonu veya yılsonu başarı notu verilir.

(4) Harfli notlar, başarı notu, değerlendirme ve not aralıkları aşağıdaki tabloda verilmiştir:

 

Harfli Notu

Başarı Notu

Değerlendirme

Puan

AA

4.00

Başarılı

88-100

BA

3.50

Başarılı

79-87

BB

3.00

Başarılı

71-78

CB

2.50

Başarılı

63-70

CC

2.00

Başarılı

55-62

DC

1.50

Koşullu Başarılı

47-54

DD

1.00

Koşullu başarılı

40-46

FD

0.50

Başarısız

31-39

FF

0.00

Başarısız

0-30

YE

-

Yeterli

-

YS

-

Yetersiz

-

DS

-

Devamsız

-

MF

-

Muaf

-

- Madde 20:

 (1) Bir öğrencinin mezun olabilmesi için izlemekte olduğu programı en az 2.00 genel not ortalaması ile tamamlaması ve müfredata göre alması gereken tüm zorunlu ve seçmeli dersleri alarak başarılı olması zorunludur.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu “nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

- Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü Aşçılık Programı, Mesleki Eğitim Akreditasyon Kurulu (MEDEK) tarafından yapılan değerlendirme sonucunda 01.01.2025 - 31.12.2026 tarihleri arasında geçerli olmak üzere Koşullu Akreditasyon almaya hak kazanmıştır.


Giriş Şartı

           Türk ve yabancı öğrenciler için genel kabul şartları programa başlamak için geçerlidir.

           ( Lise diploması, Merkezi olarak yapılan üniversite yerleştirme sınavları)


Başarma Şartları
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ön lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre; Bir öğrencinin mezun olabilmesi için izlemekte olduğu programı toplam 120 AKTS ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması ile tamamlaması ve yürürlükteki müfredata göre alması gereken zorunlu / seçmeli ve Endüstriye Dayalı Eğitim Dersi/Staj dâhil tüm dersleri alarak başarılı olması zorunludur. Bu şartları sağlayan öğrenciler, şartları sağladıkları sınav dönemi sonunda mezun edilirler.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Mesleki önlisans programlarından mezun olan öğrenciler, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda Aile ve Tüketici Bilimleri, Beslenme ve Diyetetik, Gastronomi Mutfak Sanatları ve Yönetimi lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler ya da Uzaktan Eğitim Sistemleri’nin lisans tamamlama programlarına başvurabilir. Dikey geçiş kontenjanları ilişkili lisans programlarında belirlenmiş kontenjanın yüzde onunu geçmeyecek şekilde YÖK kararı ile belirlenir.
  • Mesleki önlisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından da eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı önlisans diploması alabilirler.

Yasal Dayanağı

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu;

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030005144

Qualification Title
Associate Diploma in Cookery
Awarding BodyKahramanmaraş Sütçü İmam University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.ksu.edu.tr
OrientationOccupational
EQF Level5
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 5
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value120
Program Duration2 Yıl
Program Profile

It aims to train individuals who can meet the needs of kitchen professionals in today's tourism, gastronomy, and service sectors by combining manual skills, imagination, and creativity in their field, capable of production, knowledgeable in cooking methods and ingredients, offering innovations in kitchen techniques, possessing a refined palate, familiar with both Turkish and world cuisines, equipped with academic knowledge and discipline, and able to establish and manage their own business when necessary.

Learning Environments
  • It is conducted in accordance with the education and training program, through formal and distance learning methods.
  • The student completes an internship at workplaces in the sector in accordance with the provisions of the 'Kahramanmaraş Sütçü İmam University Vocational Schools Mandatory Internship Directive' and the 'Internship Guide' of the Vocational School of Social Sciences.
Description
  • Possesses entry-level practical and basic conceptual knowledge related to kitchen operations and its sub-departments.
  • Identifies, defines, analyzes, and solves problems related to kitchen operations and practices; selects and applies appropriate methods and techniques for this purpose.
  • Analyzes the work process in the kitchen and strives to meet the required needs; applies the necessary preparation and cooking methods accordingly. Knows and utilizes modern methods and applications used in kitchen practices in recent years.
  • Effectively uses technological production systems employed in kitchen operations.
  • Conducts marketing research related to food and beverage markets, collects data, analyzes, and interprets the results, and plans menus for these markets. Works effectively both individually and in multidisciplinary teams, taking responsibility.
  • Can access information and conduct source research for this purpose, using databases and other information resources.
  • Follows developments in information and communication technologies with an awareness of the necessity of lifelong learning and continuously improves themselves.
  • Keeps up with information in tourism and culinary fields, communicates with colleagues and tourists.
  • Has knowledge of food and beverage quality standards and food safety; is aware of the legal consequences of these issues.
Key Competencies

Our program graduates possess the following key competencies at an advanced level:

  • Professional competencies related to their field,
  • Literacy competence,
  • Multilingual competence,
  • Digital competence,
  • Personal, social, and learning-to-learn competence,
  • Cultural awareness and expression competence,
  • Citizenship competence,
  • Entrepreneurship competence,
  • Mathematical competence and competence in science, technology, and engineering.
Further Info
  • Hotel, Restaurant, and Catering Services Program students are subject to the 'Kahramanmaraş Sütçü İmam University Associate and Undergraduate Education-Training and Examination Regulation.'

General principles regarding exams

  • Article 6:
    (4) The student is required to take and pass all compulsory courses in the curriculum, along with elective courses amounting to the specified credits.
    (7) In associate and undergraduate programs, each semester consists of 30 ECTS credits, and programs with a two-year duration require a total of 120 ECTS credits.
    (9) A maximum of 30 ECTS credits can be taken in a semester for the first time. However, in case of course repetition or grade improvement, up to 40 ECTS credits may be taken in a semester.
  • Article 26:
    (1) Students are subject to midterm exams, in-semester work, and final exams each semester. In-semester work may consist of projects, seminars, fieldwork, quizzes, assignments, laboratory work, or a second midterm exam. Exam grades are given out of 100 points.
    (3) Exams include midterm exams, final exams, year-end exams, make-up exams, resit exams, and single course exams. Final exams are held at the end of each semester or academic year, depending on the education model.
    (5) Exams may be written, oral, both written and oral, or practical. The exam type is announced to students by the instructor at the beginning of the semester.
  • Article 27:
    (2) The combined contribution of the midterm exam and in-semester work to the letter grade is 40%.
  • Article 28:
    (2) To be eligible for the final exam, students must be registered for the course and attend at least 70% of the theoretical classes and 80% of the practical/laboratory sessions. Students who fail to meet attendance requirements cannot take the final exam and are given the letter grade (DS) for non-attendance.
    (4) The contribution of the final exam to the letter grade is 60%.
    (5) Students who do not attend the final exam receive a grade of 0 (zero).
  • Article 29:
    (1) At the end of each semester, students may take resit exams for failed, inadequate, or conditional courses.
    (3) Students with grades (DC, DD, FD, FF, YS) may take the resit exam. The letter grade obtained from the resit exam replaces the final exam grade.
  • Article 30:
    (1) Students who have only one failed course (FF, FD) left to graduate, have met the attendance requirements, registered for the course during the relevant semester, and paid the tuition fee are granted a single course exam. The exam is held once at the end of each semester, on dates specified in the academic calendar. The grade from this exam becomes the final grade for that course.
    (2) Students who cannot attend the single course exam are not entitled to a make-up exam.
  • Article 37:
    (1) Students with a cumulative GPA of at least 2.00 by the end of the semester or academic year are considered successful. Students with a GPA below 2.00 are considered unsuccessful. The academic performance of students receiving scholarships or loans is evaluated based on the year-end GPA.
  • Article 38:
    (1) Students who receive (FF), (FD), (YS), or (DS) grades or could not take a course during its regular term must take that course in the next term it is offered. If the course is elective or removed from the curriculum, the student must take a replacement course determined by the relevant board.

According to the Kahramanmaraş Sütçü İmam University Course Enrollment, Exams, Course Passing, Achievement, and Grading Directive:

Evaluation of exams and achievement grades

  • Article 14:
    (2) In this evaluation, the midterm exam and in-semester work contribute 40% to the letter grade, while the final or year-end exam contributes 60% to the achievement grade.
    (3) The raw success scores given out of 100 by the instructor are converted into letter grades through the relative grading system on the student automation system.
    (4) Letter grades, achievement grades, evaluation criteria, and grade ranges are provided in the following table :

 

Letter Grade

Success Grade

Evaluation

Score

AA

4.00

Successful

88-100

BA

3.50

Successful

79-87

BB

3.00

Successful

71-78

CB

2.50

Successful

63-70

CC

2.00

Successful

55-62

DC

1.50

Conditional Success

47-54

DD

1.00

Conditional Success

40-46

FD

0.50

Unsuccessful

31-39

FF

0.00

Unsuccessful

0-30

SF

-

Sufficient

-

İSF

-

Insufficient

-

DS

-

Discontinuous

-

EX

-

Exempt

-

Article 20:
(1) In order for a student to graduate, they must complete the program they are enrolled in with a minimum cumulative GPA of 2.00 and successfully complete all compulsory and elective courses required by the curriculum.

Quality Assurance

To ensure the quality of higher education programs:
YÖK (Council of Higher Education) is responsible for planning, organizing, managing, and supervising education, training, and other activities carried out in higher education institutions.

Every year, YÖK publishes “University Monitoring and Evaluation Reports” for higher education institutions based on the criteria set by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

The quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

  1. Formation and Approval of Curricula:
    1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.
    1.2. The curriculum of undergraduate programs and the learning outcomes each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles set by YÖK.
    1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions after approval by YÖK, following acceptance by the relevant Deans' Council.
  2. Assessment and Evaluation:
    The assessment and evaluation of learning outcomes to be gained by students in each undergraduate program are carried out according to the education, training, and examination regulations prepared by higher education institutions in line with the basic principles set by YÖK.
  3. Certification:
    Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree upon successfully completing the course credits and other obligations determined by higher education institutions.
  4. Self-Assessment and External Evaluation:
    Higher education institutions enter “Institutional Internal Evaluation Reports” from the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year for continuous monitoring.
    YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” regarding the external evaluation of higher education institutions with the public. Additionally, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK indicate that the quality assurance of the programs' qualifications is ensured. YÖKAK carries out regular review activities regarding the qualifications determined by its legislation.

The Hotel, Restaurant, and Catering Services Department – Culinary Program has been awarded Conditional Accreditation by the Vocational Education Accreditation Board (MEDEK), valid from 01.01.2025 to 31.12.2026, following the evaluation process.

Access Requirements

The general admission requirements for Turkish and international students apply to start the program. 

(High school diploma, centrally administered university placement exams)

Conditions for SuccessAccording to the Kahramanmaraş Sütçü İmam University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulation; for a student to graduate, they must complete the program they are enrolled in with a total of 120 ECTS and a minimum cumulative grade point average of 2.00 out of 4.00. The student must successfully complete all compulsory/elective courses, including the Industry-Based Education Course/Internship, required by the current curriculum. Students who meet these requirements are graduated at the end of the examination period in which they fulfill the conditions.
Progression Paths (Relationship Type)
  • Graduates of vocational associate degree programs can transfer vertically to bachelor's degree programs such as Family and Consumer Sciences, Nutrition and Dietetics, Gastronomy, Culinary Arts, and Management through the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM. Alternatively, they can apply to undergraduate completion programs offered by Distance Education Systems. Vertical transfer quotas are determined by YÖK, not exceeding 10% of the designated quota in related bachelor's degree programs.
  • Vocational associate degree students have the right to participate in double major programs offered by their higher education institutions. Students enrolled in double major programs can take courses from both diploma programs simultaneously and receive two separate associate degree diplomas if they succeed.
Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education;
1.1. Regulation on the Principles of Transfers Between Associate Degree and Bachelor's Degree Programs, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions
1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)
2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Council

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030005144


Qualification Title
Associate Diploma in Cookery

Awarding Body
Kahramanmaraş Sütçü İmam University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Occupational

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
5

TQF Level
5
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
120

Program Duration
2 Yıl

Program Profile

It aims to train individuals who can meet the needs of kitchen professionals in today's tourism, gastronomy, and service sectors by combining manual skills, imagination, and creativity in their field, capable of production, knowledgeable in cooking methods and ingredients, offering innovations in kitchen techniques, possessing a refined palate, familiar with both Turkish and world cuisines, equipped with academic knowledge and discipline, and able to establish and manage their own business when necessary.


Learning Environments
  • It is conducted in accordance with the education and training program, through formal and distance learning methods.
  • The student completes an internship at workplaces in the sector in accordance with the provisions of the 'Kahramanmaraş Sütçü İmam University Vocational Schools Mandatory Internship Directive' and the 'Internship Guide' of the Vocational School of Social Sciences.

Description
  • Possesses entry-level practical and basic conceptual knowledge related to kitchen operations and its sub-departments.
  • Identifies, defines, analyzes, and solves problems related to kitchen operations and practices; selects and applies appropriate methods and techniques for this purpose.
  • Analyzes the work process in the kitchen and strives to meet the required needs; applies the necessary preparation and cooking methods accordingly. Knows and utilizes modern methods and applications used in kitchen practices in recent years.
  • Effectively uses technological production systems employed in kitchen operations.
  • Conducts marketing research related to food and beverage markets, collects data, analyzes, and interprets the results, and plans menus for these markets. Works effectively both individually and in multidisciplinary teams, taking responsibility.
  • Can access information and conduct source research for this purpose, using databases and other information resources.
  • Follows developments in information and communication technologies with an awareness of the necessity of lifelong learning and continuously improves themselves.
  • Keeps up with information in tourism and culinary fields, communicates with colleagues and tourists.
  • Has knowledge of food and beverage quality standards and food safety; is aware of the legal consequences of these issues.

Key Competencies

Our program graduates possess the following key competencies at an advanced level:

  • Professional competencies related to their field,
  • Literacy competence,
  • Multilingual competence,
  • Digital competence,
  • Personal, social, and learning-to-learn competence,
  • Cultural awareness and expression competence,
  • Citizenship competence,
  • Entrepreneurship competence,
  • Mathematical competence and competence in science, technology, and engineering.

Further Info
  • Hotel, Restaurant, and Catering Services Program students are subject to the 'Kahramanmaraş Sütçü İmam University Associate and Undergraduate Education-Training and Examination Regulation.'

General principles regarding exams

  • Article 6:
    (4) The student is required to take and pass all compulsory courses in the curriculum, along with elective courses amounting to the specified credits.
    (7) In associate and undergraduate programs, each semester consists of 30 ECTS credits, and programs with a two-year duration require a total of 120 ECTS credits.
    (9) A maximum of 30 ECTS credits can be taken in a semester for the first time. However, in case of course repetition or grade improvement, up to 40 ECTS credits may be taken in a semester.
  • Article 26:
    (1) Students are subject to midterm exams, in-semester work, and final exams each semester. In-semester work may consist of projects, seminars, fieldwork, quizzes, assignments, laboratory work, or a second midterm exam. Exam grades are given out of 100 points.
    (3) Exams include midterm exams, final exams, year-end exams, make-up exams, resit exams, and single course exams. Final exams are held at the end of each semester or academic year, depending on the education model.
    (5) Exams may be written, oral, both written and oral, or practical. The exam type is announced to students by the instructor at the beginning of the semester.
  • Article 27:
    (2) The combined contribution of the midterm exam and in-semester work to the letter grade is 40%.
  • Article 28:
    (2) To be eligible for the final exam, students must be registered for the course and attend at least 70% of the theoretical classes and 80% of the practical/laboratory sessions. Students who fail to meet attendance requirements cannot take the final exam and are given the letter grade (DS) for non-attendance.
    (4) The contribution of the final exam to the letter grade is 60%.
    (5) Students who do not attend the final exam receive a grade of 0 (zero).
  • Article 29:
    (1) At the end of each semester, students may take resit exams for failed, inadequate, or conditional courses.
    (3) Students with grades (DC, DD, FD, FF, YS) may take the resit exam. The letter grade obtained from the resit exam replaces the final exam grade.
  • Article 30:
    (1) Students who have only one failed course (FF, FD) left to graduate, have met the attendance requirements, registered for the course during the relevant semester, and paid the tuition fee are granted a single course exam. The exam is held once at the end of each semester, on dates specified in the academic calendar. The grade from this exam becomes the final grade for that course.
    (2) Students who cannot attend the single course exam are not entitled to a make-up exam.
  • Article 37:
    (1) Students with a cumulative GPA of at least 2.00 by the end of the semester or academic year are considered successful. Students with a GPA below 2.00 are considered unsuccessful. The academic performance of students receiving scholarships or loans is evaluated based on the year-end GPA.
  • Article 38:
    (1) Students who receive (FF), (FD), (YS), or (DS) grades or could not take a course during its regular term must take that course in the next term it is offered. If the course is elective or removed from the curriculum, the student must take a replacement course determined by the relevant board.

According to the Kahramanmaraş Sütçü İmam University Course Enrollment, Exams, Course Passing, Achievement, and Grading Directive:

Evaluation of exams and achievement grades

  • Article 14:
    (2) In this evaluation, the midterm exam and in-semester work contribute 40% to the letter grade, while the final or year-end exam contributes 60% to the achievement grade.
    (3) The raw success scores given out of 100 by the instructor are converted into letter grades through the relative grading system on the student automation system.
    (4) Letter grades, achievement grades, evaluation criteria, and grade ranges are provided in the following table :

 

Letter Grade

Success Grade

Evaluation

Score

AA

4.00

Successful

88-100

BA

3.50

Successful

79-87

BB

3.00

Successful

71-78

CB

2.50

Successful

63-70

CC

2.00

Successful

55-62

DC

1.50

Conditional Success

47-54

DD

1.00

Conditional Success

40-46

FD

0.50

Unsuccessful

31-39

FF

0.00

Unsuccessful

0-30

SF

-

Sufficient

-

İSF

-

Insufficient

-

DS

-

Discontinuous

-

EX

-

Exempt

-

Article 20:
(1) In order for a student to graduate, they must complete the program they are enrolled in with a minimum cumulative GPA of 2.00 and successfully complete all compulsory and elective courses required by the curriculum.


Quality Assurance

To ensure the quality of higher education programs:
YÖK (Council of Higher Education) is responsible for planning, organizing, managing, and supervising education, training, and other activities carried out in higher education institutions.

Every year, YÖK publishes “University Monitoring and Evaluation Reports” for higher education institutions based on the criteria set by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

The quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

  1. Formation and Approval of Curricula:
    1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for opening undergraduate departments and programs in higher education institutions.
    1.2. The curriculum of undergraduate programs and the learning outcomes each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles set by YÖK.
    1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions after approval by YÖK, following acceptance by the relevant Deans' Council.
  2. Assessment and Evaluation:
    The assessment and evaluation of learning outcomes to be gained by students in each undergraduate program are carried out according to the education, training, and examination regulations prepared by higher education institutions in line with the basic principles set by YÖK.
  3. Certification:
    Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree upon successfully completing the course credits and other obligations determined by higher education institutions.
  4. Self-Assessment and External Evaluation:
    Higher education institutions enter “Institutional Internal Evaluation Reports” from the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year for continuous monitoring.
    YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” regarding the external evaluation of higher education institutions with the public. Additionally, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK indicate that the quality assurance of the programs' qualifications is ensured. YÖKAK carries out regular review activities regarding the qualifications determined by its legislation.

The Hotel, Restaurant, and Catering Services Department – Culinary Program has been awarded Conditional Accreditation by the Vocational Education Accreditation Board (MEDEK), valid from 01.01.2025 to 31.12.2026, following the evaluation process.


Access Requirements

The general admission requirements for Turkish and international students apply to start the program. 

(High school diploma, centrally administered university placement exams)


Conditions for Success
According to the Kahramanmaraş Sütçü İmam University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulation; for a student to graduate, they must complete the program they are enrolled in with a total of 120 ECTS and a minimum cumulative grade point average of 2.00 out of 4.00. The student must successfully complete all compulsory/elective courses, including the Industry-Based Education Course/Internship, required by the current curriculum. Students who meet these requirements are graduated at the end of the examination period in which they fulfill the conditions.

Progression Paths (Relationship Type)
  • Graduates of vocational associate degree programs can transfer vertically to bachelor's degree programs such as Family and Consumer Sciences, Nutrition and Dietetics, Gastronomy, Culinary Arts, and Management through the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM. Alternatively, they can apply to undergraduate completion programs offered by Distance Education Systems. Vertical transfer quotas are determined by YÖK, not exceeding 10% of the designated quota in related bachelor's degree programs.
  • Vocational associate degree students have the right to participate in double major programs offered by their higher education institutions. Students enrolled in double major programs can take courses from both diploma programs simultaneously and receive two separate associate degree diplomas if they succeed.

Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education;
1.1. Regulation on the Principles of Transfers Between Associate Degree and Bachelor's Degree Programs, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions
1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)
2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Council


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address