Yeterlilik Kodu | TR0030021663 | |
Yeterlilik Adı | Bahçe Tarımı Ön Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Ankara Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.ankara.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 5 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 5 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Bitki ve hayvancılık ürünleri | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 120 | |
Programın Normal Süresi | 2 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur. | |
Başarma Şartları | Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 120’dir. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezunlarımız fidancılık, seracılık, meyve, sebze ve bağ yetiştiriciliği yapan kamuya ait ve özel işletmelerde istihdam edilebilmektedirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030021663
- Bahçe bitkilerini tanır,türler, çeşitler, biyolojik ve fizyolojik özellikleri ile ekolojik istekleri konusunda bilgiye sahiptir.
- Asma, meyve, sebze, mantar tür ve çeşitlerinin yetiştirciliği ve çoğaltma teknikleri hakkında bilgi sahibidir.
- Bitki-çevre ilişkisini çok yönlü değerlendirir.
- Alanında konvansiyonel ve organik ile örtüaltı tarımı kullanma bilgisine sahiptir.
- Bahçe ürünlerinin muhafazası ve pazarlanması konusunda bilgiye sahiptir.
- Bahçe bitkileri hastalık, zararlı ve yabancıotları tanır ve tarımsal savaş yöntemleri hakkında bilgiye sahiptir.
- Mesleğinin gerektirdiği donanım ve yazılımlar hakkında teknik bilgiye sahiptir.
- Bitki-çevre ilişkisini alanındaki uygulamalarda kullanır.
- Bahçe bitkileri yetiştiricilik yöntemlerini ve tekniklerini kullanır.
- Bahçe bitkileri yetiştiriciliğinde kullanılan kültürel uygulamaların gereğini ve takibini gerçekleştirir.
- Bağ-bahçe tesis projelerini araziye uygular.
- Mesleki ilişkilerinde ekip üyesi olarak sorumluluklarını yerine getirir.
- Çalışma alanındaki yenilikleri takip eder ve bunları mesleğine aktarır.
- Türkçenin yanı sıra en az bir yabancı dili kullanarak mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
- Çalışma alanının gerektirdiği düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
- Alanı ile ilgili mevzuatı ve uyulması gereken etik kuralları bilir.
- Mesleği ile ilgili iş sağlığı ve güvenliği ile çevre koruma konularında yeterli bilince sahiptir.
- Arazi çalışmalarında gerekli beceri ve fizikse güce sahiptir.
- Atatürk ilkeleri ve inkılâp tarihi konusunda bilgi sahibidir.
- Bahçe bitkilerini tanır,türler, çeşitler, biyolojik ve fizyolojik özellikleri ile ekolojik istekleri konusunda bilgiye sahiptir.
- Asma, meyve, sebze, mantar tür ve çeşitlerinin yetiştirciliği ve çoğaltma teknikleri hakkında bilgi sahibidir.
- Bitki-çevre ilişkisini çok yönlü değerlendirir.
- Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, Bahçe Tarımı alanında "önlisans derecesi" (Associate of Science) almaya hak kazanmaktadırlar.
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur.
Mezunlarımız fidancılık, seracılık, meyve, sebze ve bağ yetiştiriciliği yapan kamuya ait ve özel işletmelerde istihdam edilebilmektedirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030021663 | |
Qualification Title | ||
Awarding Body | Ankara University | |
Awarding Body Contact | Ankara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye | |
Awarding Body Url | https://www.ankara.edu.tr/en | |
Orientation | General | |
EQF Level | 5 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 5 | |
Thematic Areas | Crop and livestock production | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 120 | |
Program Duration | 2 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | - | |
Url | Open Address |