Yeterlilik Kodu

TR0030020486

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik (İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu KurumYeditepe Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi İnönü Mah, Kayışdağı Cd. No:326A, 34755 Ataşehir/İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttps://yeditepe.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 28/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Beslenme ve Diyetetik Programı Eğitim Amaçlarımız

  • Mesleği ile ilgili tüm bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazanmış olan diyetisyenler yetiştirmek.
  • Birey ve toplum sağlığının korunup geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için bireysel ve çok disiplinli çalışmaya uyum sağlayabilen diyetisyenler yetiştirmek.
  • Mesleği ile ilişkili güncel, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eden ve uzmanlaşmayı önemseyen, yaratıcı ve araştırmacı diyetisyenler yetiştirmek.
  • Yasal düzenlemeleri takip ederek meslek etiğini tüm çalışma hayatı boyunca uygulayan diyetisyenler yetiştirmek.
Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir.  Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Beslenme ve Diyetetik Programı Çıktılarımız

  • Besin olarak kullanılan kimyasal yapıları ve insan beslenmesinin farklı koşullarda nasıl gerçekleştiğini derinlemesine bilir, bunun için uygun kaynakları kullanır.
  • Beslenme bilimlerinde araştırma yapabilme yeterliliklerini kullanır.
  • Çocuk ve ergen dönemine özgü beslenme gereksinimlerini bilir, bireysel ve toplumsal farklı koşullarda bu bilgileri analitik bir tutumla değerlendirerek gerekli eylemi gerçekleştirir.
  • Beslenme ve diyet danışmanlığı çerçevesinde meslek etiğini ve yasal düzenlemeleri uygular.
  • Gebelik ve emziklilik dönemlerine özgü beslenme gereksinimlerini bilir, bireysel ve toplumsal farklı koşullarda bu bilgileri analitik bir tutumla değerlendirerek gerekli eylemi gerçekleştirir.
  • Yetişkinlik döneminde tıbbi beslenme tedavisini gerektiren sağlık sorunlarını bilir ve bu süreçlerde uygulanması gereken eylemi gerçekleştirir.
  • Toplumsal beslenme sorunlarına yönelik çözümler üretir ve buna yönelik plan ve politikaların geliştirmesine katkı sağlar.
  • Meslek içi ve meslekler arası iletişim kurabilir ve multi-disipliner çalışmalarda en uygun ve güncel teknikleri alanına uygulayabilir.   
  • Yaşadığı çevrenin beslenme durumunu saptayarak, gerektiğinde iyileştirmeyi amaçlayan etkinliklerin düzenlenmesini sağlar.
  • Mesleğindeki ve ilgili teknolojilerdeki gelişmeleri takip ederek kendini ve yaratıcılığını geliştirir, gerekli durumlarda inisiyatif kullanabilir.
  • Toplu beslenme yapılan kurumlarda verilen hizmetin insan sağlığı üzerindeki önemini bilir ve üretim süreçlerinde toplam kalite yönetimini uygular.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Bilimde yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği 
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği  
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.

3. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.

Üniversitemiz bünyesinde sınavlar ile ölçme ve değerlendirme için ana esaslar Yeditepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Madde 37’de belirtilmiştir. Derslere ait ölçme ve değerlendirme yöntemleri ders bilgi paketlerinde belirtildiği şekilde yazılı sınav, sözlü sınav, çoktan seçmeli test, sunum gibi yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. 

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Programı Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (SABAK) tarafından akredite edilmiştir.

Akreditasyon Başlangıç/ Bitiş;  08.03.2022/30.09.2025

Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.

2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.

3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak. 4. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.

Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı için öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucu sayısal (SAY) puan türüne göre yapılmaktadır. Lise diplomasına sahip, ÖSYM tarafından yapılan sınavlardan ya da Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) kabul ettiği sınavlarda başarı göstermiş adaylar tercih ve başarı sırasına göre yerleştirilmektedir. Yeditepe Üniversitesi’ne kabul edilecek burslu ve burssuz öğrenci sayıları, YÖK’ün onayına sunulmak üzere her yıl Yeditepe Üniversitesi tarafından belirlenmektedir. Belirlenen öğrenci sayıları Tam Burslu, % 50 Burslu ve Burssuz olarak (2019-2020 akademik yılı için ilk kez %25 burslu kontenjanı da belirlenmiştir) YÖK onayına sunulmaktadır. Öğrenci kabulleri, YÖK ve ÖSYM Başkanlığı ile Rektörlük tarafından belirlenen esaslara göre, belirlenen tarihlerde istenilen belgelerle yapılmaktadır (https://www.yeditepe.edu.tr/tr/aday-ogrenci/basvuru-kosullari). Yeditepe Üniversitesi’nde genel kayıt kabul işlemleri, Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından, akademik kayıt işlemleri Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığı tarafından yürütülmektedir. Öğrenci kabul koşulları Yeditepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilmiş ve web sitesinde yayınlanmıştır (https://yeditepe.edu.tr/sites/default/files/images/onlisans_ve_lisans_yonetmeligi_28.09.2020.pdf).

Başarma ŞartlarıAsgari 240 AKTS ders kredisini başarmak ve varsa ilgili yükseköğretim kurumunun belirlemiş olduğu diğer yükümlülükleri yerine getirmiş olmak. Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarı ile tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.

2. Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler. 

Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunları toplumsal beslenme politikalarının gelişmesine de katkı sağlayabilir. Toplam kalite yönetimini uygulama becerisi kazanan mezunlar fabrika, otel vb. toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlarda çalışabilir.  Mezunlar; çocukluk ve ergenlik, gebelik ve yetişkinlik dönemindeki beslenme alanında da uzmanlaşabilir. Kamuya ait veya özel hastanelerde, yataklı ve yataksız tedavi kurumlarında, özel bakım merkezlerinde, yemek hizmeti veren kurumlarda, yiyecek-içecek üretimi yapan ve satan kuruluşlarda, eğitim kurumlarında, araştırma-geliştirme kurumlarında, FAO, WHO, UN, UNICEF gibi uluslararası sağlık ve beslenme kuruluşlarında, beslenme ile ilgili tüm resmî kuruluşlarda, spor kulüplerinde, yiyecek-içecek üretimi ile ilgili kalite belgelendirme kuruluşlarında, özel beslenme ve danışmanlık merkezlerinde, özel sağlık ve eğitim kamplarında, besin-ilaç endüstrisinde ve medya kuruluşlarında çalışabilir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik 2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi kurulması; Milli Eğitim Bakanlığı’nın 9/7/2007 sayılı yazısı üzerine 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı kanunun ek 30. Maddesine göre bakanlar kurulunca 9/7/2007 tarihinde kararlaştırılmış, 4 Ağustos 2007 Cumartesi, 26603 sayılı resmi gazete ilan edilmiştir. Program kurulurken bölümün kurucu öğretim üyeleri tarafından, ulusal ve uluslararası yeterlilikler çerçeveleri ve disipline özgü beceri ve yetkinlikler göz önünde bulundurularak programın eğitim planı oluşturulmuştur. İlerleyen yıllarda Ulusal Çekirdek Eğitim Programı’nın açıklanması, Bologna Süreci gibi ulusal ve uluslararası gelişmeler ve uyum süreçleri doğrultusunda gerekli güncellemeler yapılmıştır.

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030020486


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik (İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Yeditepe Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
İnönü Mah, Kayışdağı Cd. No:326A, 34755 Ataşehir/İstanbul

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 28/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Beslenme ve Diyetetik Programı Eğitim Amaçlarımız

  • Mesleği ile ilgili tüm bilgi, beceri ve yetkinlikleri kazanmış olan diyetisyenler yetiştirmek.
  • Birey ve toplum sağlığının korunup geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için bireysel ve çok disiplinli çalışmaya uyum sağlayabilen diyetisyenler yetiştirmek.
  • Mesleği ile ilişkili güncel, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip eden ve uzmanlaşmayı önemseyen, yaratıcı ve araştırmacı diyetisyenler yetiştirmek.
  • Yasal düzenlemeleri takip ederek meslek etiğini tüm çalışma hayatı boyunca uygulayan diyetisyenler yetiştirmek.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir.  Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

Beslenme ve Diyetetik Programı Çıktılarımız

  • Besin olarak kullanılan kimyasal yapıları ve insan beslenmesinin farklı koşullarda nasıl gerçekleştiğini derinlemesine bilir, bunun için uygun kaynakları kullanır.
  • Beslenme bilimlerinde araştırma yapabilme yeterliliklerini kullanır.
  • Çocuk ve ergen dönemine özgü beslenme gereksinimlerini bilir, bireysel ve toplumsal farklı koşullarda bu bilgileri analitik bir tutumla değerlendirerek gerekli eylemi gerçekleştirir.
  • Beslenme ve diyet danışmanlığı çerçevesinde meslek etiğini ve yasal düzenlemeleri uygular.
  • Gebelik ve emziklilik dönemlerine özgü beslenme gereksinimlerini bilir, bireysel ve toplumsal farklı koşullarda bu bilgileri analitik bir tutumla değerlendirerek gerekli eylemi gerçekleştirir.
  • Yetişkinlik döneminde tıbbi beslenme tedavisini gerektiren sağlık sorunlarını bilir ve bu süreçlerde uygulanması gereken eylemi gerçekleştirir.
  • Toplumsal beslenme sorunlarına yönelik çözümler üretir ve buna yönelik plan ve politikaların geliştirmesine katkı sağlar.
  • Meslek içi ve meslekler arası iletişim kurabilir ve multi-disipliner çalışmalarda en uygun ve güncel teknikleri alanına uygulayabilir.   
  • Yaşadığı çevrenin beslenme durumunu saptayarak, gerektiğinde iyileştirmeyi amaçlayan etkinliklerin düzenlenmesini sağlar.
  • Mesleğindeki ve ilgili teknolojilerdeki gelişmeleri takip ederek kendini ve yaratıcılığını geliştirir, gerekli durumlarda inisiyatif kullanabilir.
  • Toplu beslenme yapılan kurumlarda verilen hizmetin insan sağlığı üzerindeki önemini bilir ve üretim süreçlerinde toplam kalite yönetimini uygular.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Bilimde yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği 
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği  

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.

3. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.

Üniversitemiz bünyesinde sınavlar ile ölçme ve değerlendirme için ana esaslar Yeditepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Madde 37’de belirtilmiştir. Derslere ait ölçme ve değerlendirme yöntemleri ders bilgi paketlerinde belirtildiği şekilde yazılı sınav, sözlü sınav, çoktan seçmeli test, sunum gibi yöntemlerle gerçekleştirilmektedir. 


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Yeditepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Programı Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (SABAK) tarafından akredite edilmiştir.

Akreditasyon Başlangıç/ Bitiş;  08.03.2022/30.09.2025


Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.

2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.

3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak. 4. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.

Yeditepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Lisans Programı için öğrenci kabulü Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucu sayısal (SAY) puan türüne göre yapılmaktadır. Lise diplomasına sahip, ÖSYM tarafından yapılan sınavlardan ya da Yüksek Öğretim Kurulu’nun (YÖK) kabul ettiği sınavlarda başarı göstermiş adaylar tercih ve başarı sırasına göre yerleştirilmektedir. Yeditepe Üniversitesi’ne kabul edilecek burslu ve burssuz öğrenci sayıları, YÖK’ün onayına sunulmak üzere her yıl Yeditepe Üniversitesi tarafından belirlenmektedir. Belirlenen öğrenci sayıları Tam Burslu, % 50 Burslu ve Burssuz olarak (2019-2020 akademik yılı için ilk kez %25 burslu kontenjanı da belirlenmiştir) YÖK onayına sunulmaktadır. Öğrenci kabulleri, YÖK ve ÖSYM Başkanlığı ile Rektörlük tarafından belirlenen esaslara göre, belirlenen tarihlerde istenilen belgelerle yapılmaktadır (https://www.yeditepe.edu.tr/tr/aday-ogrenci/basvuru-kosullari). Yeditepe Üniversitesi’nde genel kayıt kabul işlemleri, Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından, akademik kayıt işlemleri Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanlığı tarafından yürütülmektedir. Öğrenci kabul koşulları Yeditepe Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde belirtilmiş ve web sitesinde yayınlanmıştır (https://yeditepe.edu.tr/sites/default/files/images/onlisans_ve_lisans_yonetmeligi_28.09.2020.pdf).


Başarma Şartları
Asgari 240 AKTS ders kredisini başarmak ve varsa ilgili yükseköğretim kurumunun belirlemiş olduğu diğer yükümlülükleri yerine getirmiş olmak. Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarı ile tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.

2. Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler. 

Beslenme ve Diyetetik Bölümü mezunları toplumsal beslenme politikalarının gelişmesine de katkı sağlayabilir. Toplam kalite yönetimini uygulama becerisi kazanan mezunlar fabrika, otel vb. toplu beslenme yapılan kurum ve kuruluşlarda çalışabilir.  Mezunlar; çocukluk ve ergenlik, gebelik ve yetişkinlik dönemindeki beslenme alanında da uzmanlaşabilir. Kamuya ait veya özel hastanelerde, yataklı ve yataksız tedavi kurumlarında, özel bakım merkezlerinde, yemek hizmeti veren kurumlarda, yiyecek-içecek üretimi yapan ve satan kuruluşlarda, eğitim kurumlarında, araştırma-geliştirme kurumlarında, FAO, WHO, UN, UNICEF gibi uluslararası sağlık ve beslenme kuruluşlarında, beslenme ile ilgili tüm resmî kuruluşlarda, spor kulüplerinde, yiyecek-içecek üretimi ile ilgili kalite belgelendirme kuruluşlarında, özel beslenme ve danışmanlık merkezlerinde, özel sağlık ve eğitim kamplarında, besin-ilaç endüstrisinde ve medya kuruluşlarında çalışabilir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik 2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü’ne bağlı olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi kurulması; Milli Eğitim Bakanlığı’nın 9/7/2007 sayılı yazısı üzerine 28/3/1983 tarihli ve 2809 sayılı kanunun ek 30. Maddesine göre bakanlar kurulunca 9/7/2007 tarihinde kararlaştırılmış, 4 Ağustos 2007 Cumartesi, 26603 sayılı resmi gazete ilan edilmiştir. Program kurulurken bölümün kurucu öğretim üyeleri tarafından, ulusal ve uluslararası yeterlilikler çerçeveleri ve disipline özgü beceri ve yetkinlikler göz önünde bulundurularak programın eğitim planı oluşturulmuştur. İlerleyen yıllarda Ulusal Çekirdek Eğitim Programı’nın açıklanması, Bologna Süreci gibi ulusal ve uluslararası gelişmeler ve uyum süreçleri doğrultusunda gerekli güncellemeler yapılmıştır.


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030020486

Qualification Title
Nutrition and Dietetics First Cycle Degree
Awarding BodyYeditepe University
Awarding Body Contact İnönü Mah, Kayışdağı Cd. No:326A, 34755 Ataşehir/İstanbul
Awarding Body Urlhttps://yeditepe.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 28/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification

ISCO: 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

It is a higher education program that covers an eight-semester program based on secondary education qualifications and provides education for a specific learning area or profession.

  • To educate dieticians who have gained all the knowledge, skills and competences related to their profession.
  • To educate dieticians who can adapt to individual and multidisciplinary studies to protect and improve individual and community health.
  • To educate creative and researching dieticians who follow current, scientific and technological developments related to their profession and care about specialization.
  • To educate dieticians who apply professional ethics throughout their working life by following the legal regulations.
Learning Environments

Education and training are carried out in the form of formal, open, or distance education.  In addition, practical training is carried out in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, health institutions, and workplaces as internships or workplace training.

Description

1. Knows the chemical structures of nutrients and how human nutrition takes place in different conditions and uses appropriate sources for this.

2. Uses the competencies of research in nutrition sciences.

3. Knows nutritional requirements specific to child and adolescent period, performs the necessary action by analytically evaluating this information under individually and socially different conditions.

4. Apply professional ethics and legal regulations within the framework of nutrition and diet counseling.

5. Knows the nutritional requirements specific to pregnancy and lactation periods, performs the necessary action by analytically evaluating this information under individually and socially different conditions.

6. Knows the health problems that require medical nutrition therapy in adulthood and performs the necessary action in these processes.

7. Produces solutions for human nutrition problems and contributes to the development of plans and policies related to these problems.

8. Communicate within or between the professions and apply the most appropriate and current techniques in multi-disciplinary studies.

9. Assesses the nutritional status of the living environment and organizes activities aiming to improve the nutritional status when necessary.

10. Improves himself/herself and creativity by following the developments in his / her profession or related technologies and takes the initiative when necessary.

11. Knows the importance of the food service system on human health and applies total quality management in production processes.

Key Competencies

Has an advanced level of the key competencies listed below:

  • Literacy competence
  • Competence in science
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence 
  • Cultural awareness and expressive competence  
Further Info

1. Measurement and evaluation methods; types of exams and their contribution to the course grade are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (YÖK).

2. Different methods such as homework, project, application, midterm and final exam are used in measurement and evaluation.

3. Letter and/or numeric grading systems are used to evaluate student achievement.

The main principles for exams and measurement and evaluation within our university are specified in Article 37 of Yeditepe University Associate and Undergraduate Education and Training Regulations. The types of exams and assessment and evaluation methods, including writing exams; multiple-choice tests; blank filling; true-false; oral examinations, and presentations applied for each course in the program are defined in the Course Information Package

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Yeditepe University Nutrition and Dietetics Program is accredited by the Health Sciences Education Programs Evaluation and Accreditation Association (SABAK).

Access Requirements

1. Graduating from secondary education institutions or secondary education institutions of foreign countries whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and meeting the admission requirements for undergraduate programs of higher education institutions. 
 2. To be placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution as a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Center (ÖSYM), whose procedures and principles are determined by YÖK. 
3. To have obtained sufficient points as a result of the central exam conducted by ÖSYM for the programs of higher education institutions that accept students with a special talent exam, the procedures and principles of which are determined by YÖK, and to have succeeded in the special talent exam. 
4. To be placed in undergraduate programs that are the continuation of the fields they have completed in higher education institutions for associate degree graduates as a result of the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM, whose procedures and principles are determined by YÖK.

Student admission for the Nutrition and Dietetics Undergraduate Program at Yeditepe University Faculty of Health Sciences is based on the numerical (SAY) score type as a result of the Higher Education Institutions Examination (YKS) conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). Candidates who have a high school diploma, who have succeeded in the exams conducted by ÖSYM or in the exams accepted by the Higher Education Council (YÖK) are placed according to preference and success order. The number of scholarship and non-scholarship students to be admitted to Yeditepe University is determined by Yeditepe University every year for the approval of YÖK. The determined number of students with Full Scholarship, 50% Scholarship and Non-Scholarship (25% scholarship quota was also determined for the 2019-2020 academic year for the first time) are submitted to YÖK for approval. Student admissions are made according to the principles determined by YÖK and ÖSYM Presidency and the Rectorate, with the required documents on the specified dates. At Yeditepe University, general registration admission procedures are carried out by the Registrar's Office and academic registration procedures are carried out by the Dean's Office of the Faculty of Health Sciences. Student admission requirements are specified in Yeditepe University Associate and Undergraduate Education Regulations and published on the website 

Conditions for SuccessTo achieve a minimum of 240 ECTS course credits and to fulfill other obligations, if any, determined by the relevant higher education institution.  In order to obtain the degree / complete the program, it is necessary to successfully complete all of the courses available (for a total of 240 ECTS credits) and to have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 is the qualification requirement for graduation.
Progression Paths (Relationship Type)

1. Those with a bachelor's degree can continue their studies in master's degree programs and, if they meet the relevant requirements, in doctoral and proficiency in art programs accepted with a bachelor's degree.

2. Undergraduate students have the right to participate in double major programs offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.

Dietitians work in public and private hospitals, inpatient and outpatient treatment institutions, special care centers, catering institutions, food and beverage production and sales organizations, educational institutions, research and development institutions, international health and nutrition organizations such as FAO, WHO, UN, UNICEF, They can find job opportunities in many places such as all official institutions related to nutrition, sports clubs, quality certification institutions related to food and beverage production, private nutrition and counseling centers, private health and training camps, food-pharmaceutical industry and media organizations.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education 2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

The Faculty of Health Sciences, affiliated to the Rectorate of Yeditepe University, was established by the Council of Ministers on 9/7/2007 with the decision numbered 2007/12480, according to the additional article 30 of the Law dated 28/3/1983 and numbered 2809, upon the letter of the Ministry of National Education dated 9/7/2007 and numbered 15687. The undergraduate education of the program started as Yeditepe University Faculty of Health Sciences, Department of Nutrition and Dietetics in 2008-2009 academic year and has been graduating since 2012.

Validity Period (If Any)

The document is always valid.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030020486


Qualification Title
Nutrition and Dietetics First Cycle Degree

Awarding Body
Yeditepe University

Awarding Body Contact
İnönü Mah, Kayışdağı Cd. No:326A, 34755 Ataşehir/İstanbul

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO: 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 28/05/2024

National Occupation Classification

ISCO: 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

It is a higher education program that covers an eight-semester program based on secondary education qualifications and provides education for a specific learning area or profession.

  • To educate dieticians who have gained all the knowledge, skills and competences related to their profession.
  • To educate dieticians who can adapt to individual and multidisciplinary studies to protect and improve individual and community health.
  • To educate creative and researching dieticians who follow current, scientific and technological developments related to their profession and care about specialization.
  • To educate dieticians who apply professional ethics throughout their working life by following the legal regulations.

Learning Environments

Education and training are carried out in the form of formal, open, or distance education.  In addition, practical training is carried out in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, health institutions, and workplaces as internships or workplace training.


Description

1. Knows the chemical structures of nutrients and how human nutrition takes place in different conditions and uses appropriate sources for this.

2. Uses the competencies of research in nutrition sciences.

3. Knows nutritional requirements specific to child and adolescent period, performs the necessary action by analytically evaluating this information under individually and socially different conditions.

4. Apply professional ethics and legal regulations within the framework of nutrition and diet counseling.

5. Knows the nutritional requirements specific to pregnancy and lactation periods, performs the necessary action by analytically evaluating this information under individually and socially different conditions.

6. Knows the health problems that require medical nutrition therapy in adulthood and performs the necessary action in these processes.

7. Produces solutions for human nutrition problems and contributes to the development of plans and policies related to these problems.

8. Communicate within or between the professions and apply the most appropriate and current techniques in multi-disciplinary studies.

9. Assesses the nutritional status of the living environment and organizes activities aiming to improve the nutritional status when necessary.

10. Improves himself/herself and creativity by following the developments in his / her profession or related technologies and takes the initiative when necessary.

11. Knows the importance of the food service system on human health and applies total quality management in production processes.


Key Competencies

Has an advanced level of the key competencies listed below:

  • Literacy competence
  • Competence in science
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence 
  • Cultural awareness and expressive competence  

Further Info

1. Measurement and evaluation methods; types of exams and their contribution to the course grade are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (YÖK).

2. Different methods such as homework, project, application, midterm and final exam are used in measurement and evaluation.

3. Letter and/or numeric grading systems are used to evaluate student achievement.

The main principles for exams and measurement and evaluation within our university are specified in Article 37 of Yeditepe University Associate and Undergraduate Education and Training Regulations. The types of exams and assessment and evaluation methods, including writing exams; multiple-choice tests; blank filling; true-false; oral examinations, and presentations applied for each course in the program are defined in the Course Information Package


Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Yeditepe University Nutrition and Dietetics Program is accredited by the Health Sciences Education Programs Evaluation and Accreditation Association (SABAK).


Access Requirements

1. Graduating from secondary education institutions or secondary education institutions of foreign countries whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and meeting the admission requirements for undergraduate programs of higher education institutions. 
 2. To be placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution as a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Center (ÖSYM), whose procedures and principles are determined by YÖK. 
3. To have obtained sufficient points as a result of the central exam conducted by ÖSYM for the programs of higher education institutions that accept students with a special talent exam, the procedures and principles of which are determined by YÖK, and to have succeeded in the special talent exam. 
4. To be placed in undergraduate programs that are the continuation of the fields they have completed in higher education institutions for associate degree graduates as a result of the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM, whose procedures and principles are determined by YÖK.

Student admission for the Nutrition and Dietetics Undergraduate Program at Yeditepe University Faculty of Health Sciences is based on the numerical (SAY) score type as a result of the Higher Education Institutions Examination (YKS) conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). Candidates who have a high school diploma, who have succeeded in the exams conducted by ÖSYM or in the exams accepted by the Higher Education Council (YÖK) are placed according to preference and success order. The number of scholarship and non-scholarship students to be admitted to Yeditepe University is determined by Yeditepe University every year for the approval of YÖK. The determined number of students with Full Scholarship, 50% Scholarship and Non-Scholarship (25% scholarship quota was also determined for the 2019-2020 academic year for the first time) are submitted to YÖK for approval. Student admissions are made according to the principles determined by YÖK and ÖSYM Presidency and the Rectorate, with the required documents on the specified dates. At Yeditepe University, general registration admission procedures are carried out by the Registrar's Office and academic registration procedures are carried out by the Dean's Office of the Faculty of Health Sciences. Student admission requirements are specified in Yeditepe University Associate and Undergraduate Education Regulations and published on the website 


Conditions for Success
To achieve a minimum of 240 ECTS course credits and to fulfill other obligations, if any, determined by the relevant higher education institution.  In order to obtain the degree / complete the program, it is necessary to successfully complete all of the courses available (for a total of 240 ECTS credits) and to have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 is the qualification requirement for graduation.

Progression Paths (Relationship Type)

1. Those with a bachelor's degree can continue their studies in master's degree programs and, if they meet the relevant requirements, in doctoral and proficiency in art programs accepted with a bachelor's degree.

2. Undergraduate students have the right to participate in double major programs offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.

Dietitians work in public and private hospitals, inpatient and outpatient treatment institutions, special care centers, catering institutions, food and beverage production and sales organizations, educational institutions, research and development institutions, international health and nutrition organizations such as FAO, WHO, UN, UNICEF, They can find job opportunities in many places such as all official institutions related to nutrition, sports clubs, quality certification institutions related to food and beverage production, private nutrition and counseling centers, private health and training camps, food-pharmaceutical industry and media organizations.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education 2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

The Faculty of Health Sciences, affiliated to the Rectorate of Yeditepe University, was established by the Council of Ministers on 9/7/2007 with the decision numbered 2007/12480, according to the additional article 30 of the Law dated 28/3/1983 and numbered 2809, upon the letter of the Ministry of National Education dated 9/7/2007 and numbered 15687. The undergraduate education of the program started as Yeditepe University Faculty of Health Sciences, Department of Nutrition and Dietetics in 2008-2009 academic year and has been graduating since 2012.


Validity Period (If Any)

The document is always valid.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode