Yeterlilik Kodu

TR0030007744

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması
Sorumlu KurumNecmettin Erbakan Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi Yaka Mah. Yeni Meram Cad. Kasım Halife Sok. No: 11/1 (A Blok) No: 11 (B Blok) Posta Kodu: 42090 Meram / KONYA
Sorumlu Kurum URLhttps://www.erbakan.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Büyüme, gelişme ve yaşam boyu sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için beslenme bilimini topluma ve bireylere uygular.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgileri kullanma ve uygulama becerisine sahiptir. Güncel bilimsel gelişmeleri yakından takip eder.
  • Anatomi, fizyoloji ve mikrobiyoloji gibi temel tıp bilimlerine yönelik kavramlar hakkında bilgi sahibidir.
  • Yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireyin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye özgü beslenme plan ve programı düzenler.
  • Toplumun beslenme durumunun saptanması, ulusal beslenme plan ve politikası geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Hasta bireylerin klinik bulgularını ve beslenme durumlarını değerlendirerek bireye özgü tıbbi beslenme tedavileri geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Besin güvencesi ve güvenliğine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahiptir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri güncel teknolojiyi, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır.
  • Toplu beslenme yapılan kurumlarda bireylerin enerji ve besin öğesi gereksinimleri ile sağlıklı beslenme ilkeleri doğrultusunda menü planlaması yapar. Besinlerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğinin sağlanmasında etkin rol oynar.
  • Bireylerin güvenli ve sağlıklı besinler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller.
  • Ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında bireysel ve/veya ekip çalışmalarında görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir.
  • Diyetisyen olarak düşünce ve görüşlerini sözlü ve yazılı olarak açık bir şekilde ifade eder ve tüm paydaşlarla etkili iletişim kurar.
  • Multidisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir.
  • Alanında uluslararası bilimsel yayınları tarayıp yorumlayabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine (İngilizce) sahiptir.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bölüm derslerinden başarı notu; Necmettin Erbakan Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Madde 14, Madde 15 ve Madde 16’ya göre belirlenir.Bölüm derslerinden başarı notu; Necmettin Erbakan Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Madde 14, Madde 15 ve Madde 16’ya göre belirlenir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Beslenme ve Diyetetik Bölümü’ne öğrenci kabulü Yüksek Öğretim Kurulunun yaptığı sınav ve Yüksek Öğretim Kurulunun belirlemiş olduğu Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin Ek Madde 1” uyarınca yapılmaktadır. Öğrencinin kaydı Necmettin Erbakan Üniversitesi Önlisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Giriş ve Kayıt Şartları Madde 6 doğrultusunda gerçekleştirilir.

Başarma ŞartlarıBölüm derslerinden başarı notu; Necmettin Erbakan Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Madde 14, Madde 15 ve Madde 16’ya göre belirlenir.Mezuniyet koşulları Necmettin Erbakan Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Madde 24’de belirtilen kriterler mezuniyet için yeterlilik koşuludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü başarı ile tamamlayarak diyetisyen ünvanı alan adaylar koruyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin her basamağında görev alabilir. Diyetisyenler, yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevlerinde, yemek fabrikalarında, toplu beslenme yapılan yerlerde, sporcu sağlığı merkezlerinde, özel beslenme-diyet merkezlerinde, besin-ilaç sanayinde, görsel-yazılı basında beslenme programlarının hazırlanmasında ve yürütülmesinde görev alır.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030007744


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Necmettin Erbakan Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Yaka Mah. Yeni Meram Cad. Kasım Halife Sok. No: 11/1 (A Blok) No: 11 (B Blok) Posta Kodu: 42090 Meram / KONYA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Büyüme, gelişme ve yaşam boyu sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için beslenme bilimini topluma ve bireylere uygular.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgileri kullanma ve uygulama becerisine sahiptir. Güncel bilimsel gelişmeleri yakından takip eder.
  • Anatomi, fizyoloji ve mikrobiyoloji gibi temel tıp bilimlerine yönelik kavramlar hakkında bilgi sahibidir.
  • Yeterli ve dengeli beslenme kuralları doğrultusunda bireyin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye özgü beslenme plan ve programı düzenler.
  • Toplumun beslenme durumunun saptanması, ulusal beslenme plan ve politikası geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Hasta bireylerin klinik bulgularını ve beslenme durumlarını değerlendirerek bireye özgü tıbbi beslenme tedavileri geliştirebilme bilgisine sahiptir.
  • Besin güvencesi ve güvenliğine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahiptir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanıyla ilgili temel bilgileri güncel teknolojiyi, bilgisayar ve bilgi işlem becerilerini kullanır.
  • Toplu beslenme yapılan kurumlarda bireylerin enerji ve besin öğesi gereksinimleri ile sağlıklı beslenme ilkeleri doğrultusunda menü planlaması yapar. Besinlerin satın alınmasından servisine kadar tüm aşamalarda besin güvenliğinin sağlanmasında etkin rol oynar.
  • Bireylerin güvenli ve sağlıklı besinler seçmeye teşvik edecek stratejiler geliştirir, uygular, ilgili eğitim materyallerini hazırlar ve günceller.
  • Ulusal ve uluslararası besin ve beslenme plan ve politikalarının oluşturulmasına destek verir.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında bireysel ve/veya ekip çalışmalarında görevini mesleki sorumluluk ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştirir.
  • Diyetisyen olarak düşünce ve görüşlerini sözlü ve yazılı olarak açık bir şekilde ifade eder ve tüm paydaşlarla etkili iletişim kurar.
  • Multidisipliner yaklaşım içerisinde bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlar, uygular, izler ve değerlendirir.
  • Alanında uluslararası bilimsel yayınları tarayıp yorumlayabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine (İngilizce) sahiptir.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bölüm derslerinden başarı notu; Necmettin Erbakan Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Madde 14, Madde 15 ve Madde 16’ya göre belirlenir.Bölüm derslerinden başarı notu; Necmettin Erbakan Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Madde 14, Madde 15 ve Madde 16’ya göre belirlenir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Beslenme ve Diyetetik Bölümü’ne öğrenci kabulü Yüksek Öğretim Kurulunun yaptığı sınav ve Yüksek Öğretim Kurulunun belirlemiş olduğu Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin Ek Madde 1” uyarınca yapılmaktadır. Öğrencinin kaydı Necmettin Erbakan Üniversitesi Önlisans ve Lisans Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Giriş ve Kayıt Şartları Madde 6 doğrultusunda gerçekleştirilir.


Başarma Şartları
Bölüm derslerinden başarı notu; Necmettin Erbakan Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Madde 14, Madde 15 ve Madde 16’ya göre belirlenir.Mezuniyet koşulları Necmettin Erbakan Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği Madde 24’de belirtilen kriterler mezuniyet için yeterlilik koşuludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nü başarı ile tamamlayarak diyetisyen ünvanı alan adaylar koruyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerinin her basamağında görev alabilir. Diyetisyenler, yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevlerinde, yemek fabrikalarında, toplu beslenme yapılan yerlerde, sporcu sağlığı merkezlerinde, özel beslenme-diyet merkezlerinde, besin-ilaç sanayinde, görsel-yazılı basında beslenme programlarının hazırlanmasında ve yürütülmesinde görev alır.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030007744

Qualification Title
Bachelor Degree in Nutrition and Dietetics
Awarding BodyNecmettin Erbakan University
Awarding Body Contact Yaka Mah. Yeni Meram Cad. Kasım Halife Sok. No: 11/1 (A Blok) No: 11 (B Blok) Posta Kodu: 42090 Meram / KONYA
Awarding Body Urlwww.erbakan.edu.tr
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Apply the nutrition science to society and individuals for growth, development and lifelong health protection and improvement.
  • Have the ability to use and apply basic information in the field of Nutrition and Dietetics and follows current scientific developments.
  • Have knowledge about basic medical sciences such as anatomy, physiology and microbiology.
  • In the direction of adequate and balanced nutrition rules, plan nutrition programs taking into account socio-cultural,economic structure and eating habits of the individuals.
  • Have knowledge about determination of nutritional status of the society and develop national nutrition plan and policy.
  • Have knowledge to develop individualized medical nutrition treatments for patients by evaluating clinical and nutritional status.Have knowledge to apply standards and legal regulations on food safety and safety.
  • Use up-to-date technology, computer and computing skills for basic knowledge of the field of Nutrition and Dietetics.
  • Plan menus in the institutional food service systems depending on the energy and nutrient requirements of target groups in the scope of nutrition and dietetic principles, take care of food safety in all settings from purchase of food to service.
  • Develop strategies that encourage individuals to choose safe and healthy foods, prepare and update educational materials.
  • Supports national and international food and nutrition plans and policies.
  • Work and perform duties in the scope of occupational responsibilities and ethical principles.
  • As a dietician, express opinions in oral and written and communicates effectively with all stakeholders.In a multidisciplinary approach Plan, apply, monitor and evaluate medical nutrition therapy.
  • Have foreign language knowledge (English) at the level that can research and understand international scientific publications in Nutrition and Dietetics field.
Key Competencies-
Further Info

Pass marks of department courses are determined according to the Clause 14, Clause 15 and Clause 16 of the Necmettin Erbakan UniversityAssociate Degree and Undergraduate Education and Exam Regulations. Students who successfully complete the program are awarded a Bachelor Degree in Nutrition and Dietetics.

Quality Assurance-
Access Requirements

Students are accepted in the Department of Nutrition and Dietetics according to the exam conducted by the Board of Higher Education and “Additional Clause 1 of the Regulation on the Rudiments of Doing Transfer between Associate Degree and Undergraduate Programs, Double Major, Sub-Branch and Interacademic Credit Transfer at Higher Education Institutions” specified by the Board of Higher Education. Students are enrolled according to the Clause 6 of the Necmettin Erbakan University Associate Degree and Undergraduate Education and Exam Regulations Entrance and Enrollment Terms.

Conditions for SuccessStudents who successfully complete the program are awarded a Bachelor Degree in Nutrition and Dietetics.The criteria specified in the Clause 24 of the Necmettin Erbakan University Associate Degree and Undergraduate Education and Exam Regulations are the efficiency terms of graduation.
Progression Paths (Relationship Type)

The graduates can work as treatment and rehabilitation provider at patient treatment institutions, care centers for children and elderly, private diet clinics. Moreover, the graduates can work as manager, researcher and educator in other institutional food services, private or public institutions related to nutrition.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030007744


Qualification Title
Bachelor Degree in Nutrition and Dietetics

Awarding Body
Necmettin Erbakan University

Awarding Body Contact
Yaka Mah. Yeni Meram Cad. Kasım Halife Sok. No: 11/1 (A Blok) No: 11 (B Blok) Posta Kodu: 42090 Meram / KONYA

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Apply the nutrition science to society and individuals for growth, development and lifelong health protection and improvement.
  • Have the ability to use and apply basic information in the field of Nutrition and Dietetics and follows current scientific developments.
  • Have knowledge about basic medical sciences such as anatomy, physiology and microbiology.
  • In the direction of adequate and balanced nutrition rules, plan nutrition programs taking into account socio-cultural,economic structure and eating habits of the individuals.
  • Have knowledge about determination of nutritional status of the society and develop national nutrition plan and policy.
  • Have knowledge to develop individualized medical nutrition treatments for patients by evaluating clinical and nutritional status.Have knowledge to apply standards and legal regulations on food safety and safety.
  • Use up-to-date technology, computer and computing skills for basic knowledge of the field of Nutrition and Dietetics.
  • Plan menus in the institutional food service systems depending on the energy and nutrient requirements of target groups in the scope of nutrition and dietetic principles, take care of food safety in all settings from purchase of food to service.
  • Develop strategies that encourage individuals to choose safe and healthy foods, prepare and update educational materials.
  • Supports national and international food and nutrition plans and policies.
  • Work and perform duties in the scope of occupational responsibilities and ethical principles.
  • As a dietician, express opinions in oral and written and communicates effectively with all stakeholders.In a multidisciplinary approach Plan, apply, monitor and evaluate medical nutrition therapy.
  • Have foreign language knowledge (English) at the level that can research and understand international scientific publications in Nutrition and Dietetics field.

Key Competencies
-

Further Info

Pass marks of department courses are determined according to the Clause 14, Clause 15 and Clause 16 of the Necmettin Erbakan UniversityAssociate Degree and Undergraduate Education and Exam Regulations. Students who successfully complete the program are awarded a Bachelor Degree in Nutrition and Dietetics.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Students are accepted in the Department of Nutrition and Dietetics according to the exam conducted by the Board of Higher Education and “Additional Clause 1 of the Regulation on the Rudiments of Doing Transfer between Associate Degree and Undergraduate Programs, Double Major, Sub-Branch and Interacademic Credit Transfer at Higher Education Institutions” specified by the Board of Higher Education. Students are enrolled according to the Clause 6 of the Necmettin Erbakan University Associate Degree and Undergraduate Education and Exam Regulations Entrance and Enrollment Terms.


Conditions for Success
Students who successfully complete the program are awarded a Bachelor Degree in Nutrition and Dietetics.The criteria specified in the Clause 24 of the Necmettin Erbakan University Associate Degree and Undergraduate Education and Exam Regulations are the efficiency terms of graduation.

Progression Paths (Relationship Type)

The graduates can work as treatment and rehabilitation provider at patient treatment institutions, care centers for children and elderly, private diet clinics. Moreover, the graduates can work as manager, researcher and educator in other institutional food services, private or public institutions related to nutrition.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address