Yeterlilik Kodu

TR0030008360

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması
Sorumlu KurumKaramanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKaramanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi 70100 / KARAMAN
Sorumlu Kurum URLhttp://www.kmu.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ile ilişkili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme.
  • Temel beslenme ve diyetetik bilgilerini uygulamaya geçirebilme, eleştirel değerlendirebilme, problem çözme ve karar almada yetkin olabilme.
  • Bilgi kullanımında ve mesleki uygulamalarda yasal ve etik ilkeleri uygulayabilme.
  • Beslenme ve diyetetik alanında araştırma planlama, araştırma verilerini değerlendirme ve uygulama gibi temel araştırma yeteneklerine sahip olabilme, beslenme ve diyetetik alanında yeni gelişmeleri takip edebilecek kadar yabancı dil bilgisine sahip olabilme.
  • Beslenme ve diyetetik uygulama alanlarındaki bilgi birikimini kullanarak eğitim materyalleri geliştirebilme.
  • Danışanların (birey, grup, kurum veya toplum) sağlık, sosyal ve çevre durumları ile ilgili sorunlarına cevap verebilme.
  • Danışanların sorunlarına yönelik; uygun beslenme ve diyetetik önerileri sunabilmek için gereksinimlerinin tanımlanması, hedeflerin belirlenmesi, tedavi planı yapılması ve sonuçların değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
  • Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilme.
  • Üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme, toplu beslenme yapılan kurumlarda besin üretiminin tüm aşamalarında besin güvenliği ve güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme.
  • Ürün geliştirmeye ve besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapabilme, yorumlayabilme ve yasal düzenlemelere göre değerlendirebilme.
  • Yaşam boyu öğrenme gerekliliği doğrultusunda mezuniyet sonrası eğitimini yürütebilme.
  • Mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme.
  • Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik ve mevzuatları izleyebilme.
  • Beslenme ve diyetetik uygulamaları ile ilgili güncel teknolojileri kullanabilme ve veri tabanlarını sürekli ve etkin şekilde tarayarak doğru bilgiye ulaşabilme, doğru bilgiye ulaşmayı sağlayacak programlar ve etkinlikler düzenleme.
  • Beslenme ve diyetetik öğrencilerine ve stajyerlerine, uygulama ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabillme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir besinleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Beslenme ve Diyetetik Lisans Programında teorik derslere minimum %70, uygulamalı derslere ise minimum %80 devam zorunludur. Öğrenci başarısının ölçülmesi ve değerlendirilmesinde bağıl değerlendirme sistemi uygulanmaktadır. Başarı notunda %40 oranında yarıyıl içi çalışmalar (ara sınav, kısa sınav, ödev, uygulama vb.) ve %60 oranında yarıyıl sonu sınavı etkilidir. A, B, C, D, E ve YT notları başarılı; FX, F, DZ ve YZ notları ise başarısız olarak değerlendirilir. stajBir öğrencinin Beslenme ve Diyetetik bölümünden lisans derecesi ile mezun olabilmesi için toplam öğrenim süresinde 240 AKTSlik ders alması, bu derslerden başarılı olması ve mezuniyet derecesinin en az 2.00 olması gerekir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen lise diplomasına sahip adaylar, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınavlarda tercih ve başarı sırası göz önünde bulundurularak MF-3 puan türünden yerleştirilir. Öğrenci olma hakkı kazanan aday, üniversite tarafından ilan edilen süre içerisinde belirlenen belgelerle kesin kaydını yaptırır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir.

Başarma ŞartlarıBir öğrencinin Beslenme ve Diyetetik bölümünden lisans derecesi ile mezun olabilmesi için toplam öğrenim süresinde 240 AKTSlik ders alması, bu derslerden başarılı olması ve mezuniyet derecesinin en az 2.00 olması gerekir.Bir öğrencinin Beslenme ve Diyetetik bölümünden lisans derecesi ile mezun olabilmesi için toplam öğrenim süresinde 240 AKTSlik ders alması, bu derslerden başarılı olması ve mezuniyet derecesinin en az 2.00 olması gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Beslenme ve Diyetetik eğitim programını başarıyla tamamlayan ve “Diyetisyen” unvanını alan mezunlar; Tedavi kurumları (özel ve kamuya bağlı hastaneler, poliklinikler, sağlık merkezleri, diyaliz üniteleri, vb.) Toplu beslenme sistemleri (yemek fabrikaları, otel yiyecek ve içecek bölümleri, toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları, vb.), Halk sağlığı hizmeti verilen kurumlar (Toplum Sağlığı Merkezleri, Ana-çocuk sağlığı merkezleri, Çocuk ve yaşlı bakımevleri vb.), Besin sanayinde diyetisyen, Araştırma kurumları ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilmektedirler. Mezunlar KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı)den gereken puanı almaları durumunda bahsedilen kamu alanlarına diyetisyen olarak atanmaktadır.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030008360


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi 70100 / KARAMAN

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ile ilişkili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme.
  • Temel beslenme ve diyetetik bilgilerini uygulamaya geçirebilme, eleştirel değerlendirebilme, problem çözme ve karar almada yetkin olabilme.
  • Bilgi kullanımında ve mesleki uygulamalarda yasal ve etik ilkeleri uygulayabilme.
  • Beslenme ve diyetetik alanında araştırma planlama, araştırma verilerini değerlendirme ve uygulama gibi temel araştırma yeteneklerine sahip olabilme, beslenme ve diyetetik alanında yeni gelişmeleri takip edebilecek kadar yabancı dil bilgisine sahip olabilme.
  • Beslenme ve diyetetik uygulama alanlarındaki bilgi birikimini kullanarak eğitim materyalleri geliştirebilme.
  • Danışanların (birey, grup, kurum veya toplum) sağlık, sosyal ve çevre durumları ile ilgili sorunlarına cevap verebilme.
  • Danışanların sorunlarına yönelik; uygun beslenme ve diyetetik önerileri sunabilmek için gereksinimlerinin tanımlanması, hedeflerin belirlenmesi, tedavi planı yapılması ve sonuçların değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
  • Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanarak, sağlığın korunması, iyileştirilmesi ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikası geliştirebilme.
  • Üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme, toplu beslenme yapılan kurumlarda besin üretiminin tüm aşamalarında besin güvenliği ve güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme.
  • Ürün geliştirmeye ve besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapabilme, yorumlayabilme ve yasal düzenlemelere göre değerlendirebilme.
  • Yaşam boyu öğrenme gerekliliği doğrultusunda mezuniyet sonrası eğitimini yürütebilme.
  • Mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme.
  • Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik ve mevzuatları izleyebilme.
  • Beslenme ve diyetetik uygulamaları ile ilgili güncel teknolojileri kullanabilme ve veri tabanlarını sürekli ve etkin şekilde tarayarak doğru bilgiye ulaşabilme, doğru bilgiye ulaşmayı sağlayacak programlar ve etkinlikler düzenleme.
  • Beslenme ve diyetetik öğrencilerine ve stajyerlerine, uygulama ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabillme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir besinleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Beslenme ve Diyetetik Lisans Programında teorik derslere minimum %70, uygulamalı derslere ise minimum %80 devam zorunludur. Öğrenci başarısının ölçülmesi ve değerlendirilmesinde bağıl değerlendirme sistemi uygulanmaktadır. Başarı notunda %40 oranında yarıyıl içi çalışmalar (ara sınav, kısa sınav, ödev, uygulama vb.) ve %60 oranında yarıyıl sonu sınavı etkilidir. A, B, C, D, E ve YT notları başarılı; FX, F, DZ ve YZ notları ise başarısız olarak değerlendirilir. stajBir öğrencinin Beslenme ve Diyetetik bölümünden lisans derecesi ile mezun olabilmesi için toplam öğrenim süresinde 240 AKTSlik ders alması, bu derslerden başarılı olması ve mezuniyet derecesinin en az 2.00 olması gerekir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Bölüme kayıt yaptırmak isteyen lise diplomasına sahip adaylar, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınavlarda tercih ve başarı sırası göz önünde bulundurularak MF-3 puan türünden yerleştirilir. Öğrenci olma hakkı kazanan aday, üniversite tarafından ilan edilen süre içerisinde belirlenen belgelerle kesin kaydını yaptırır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir.


Başarma Şartları
Bir öğrencinin Beslenme ve Diyetetik bölümünden lisans derecesi ile mezun olabilmesi için toplam öğrenim süresinde 240 AKTSlik ders alması, bu derslerden başarılı olması ve mezuniyet derecesinin en az 2.00 olması gerekir.Bir öğrencinin Beslenme ve Diyetetik bölümünden lisans derecesi ile mezun olabilmesi için toplam öğrenim süresinde 240 AKTSlik ders alması, bu derslerden başarılı olması ve mezuniyet derecesinin en az 2.00 olması gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Beslenme ve Diyetetik eğitim programını başarıyla tamamlayan ve “Diyetisyen” unvanını alan mezunlar; Tedavi kurumları (özel ve kamuya bağlı hastaneler, poliklinikler, sağlık merkezleri, diyaliz üniteleri, vb.) Toplu beslenme sistemleri (yemek fabrikaları, otel yiyecek ve içecek bölümleri, toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları, vb.), Halk sağlığı hizmeti verilen kurumlar (Toplum Sağlığı Merkezleri, Ana-çocuk sağlığı merkezleri, Çocuk ve yaşlı bakımevleri vb.), Besin sanayinde diyetisyen, Araştırma kurumları ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilmektedirler. Mezunlar KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı)den gereken puanı almaları durumunda bahsedilen kamu alanlarına diyetisyen olarak atanmaktadır.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030008360

Qualification Title
Nutrition and Dietetics License
Awarding BodyKaramanoğlu Mehmetbey University
Awarding Body ContactKaramanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi 70100 / KARAMAN
Awarding Body Urlhttp://www.kmu.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030008360


Qualification Title
Nutrition and Dietetics License

Awarding Body
Karamanoğlu Mehmetbey University

Awarding Body Contact
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Yunus Emre Yerleşkesi 70100 / KARAMAN

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address