Yeterlilik Kodu

TR0030012933

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması
Sorumlu KurumDemiroğlu Bilim Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiDemiroğlu Bilim Üniversitesi Esentepe, Büyükdere Cd. No:120, 34394 Şişli/İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttp://www.istanbulbilim.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Topluluk sağlığı
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İnsan ve hücre yapısı, besinlerin yapısı, ilaçlar ve etkileri, besinlerle olan etkileşimleri, hastalıklar, insan psikolojisi konuları ile Beslenme ve Diyetetik alanındaki temel bilgileri kavrar.
  • Besin bileşenleri, yapı ve insan vücudundaki işleyiş ve etkileri konusunda bilgileri kavrar.
  • Beslenme konusunda ham verileri, istatistiksel yönden derleyip, açıklar.
  • Beslenme ve Diyetetik alanındaki yasa, yönetmelik, mevzuat, ilkeler ve mesleki etik konularını kavrar.
  • Bireysel ve toplumsal beslenme durumunu saptayarak gözlemleri değerlendirir; birey ve topluma beslenmede yol gösterir; eğitimi kavrar.
  • Beslenme konusunda ham verileri, istatistiksel yönden derleyip, açıklar.
  • Kişiye özel uygun besinleri seçer, bu konuda besin hazırlama ve kullanma yollarını kavrar.
  • Besin bileşenlerinin temel analiz yöntemlerini bilir ve açıklar.
  • Alana özel bilgisayar programlarını, ilgili teknolojileri ve eğitim araçlarını kavrar.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında bir çalışmayı bağımsız olarak yönlendirir, açıklar.
  • Beslenmeye dayalı sağlık sorunlarını, diğer disiplinlerin çalışanları ile işbirliği yaparak bireysel ve toplumsal düzeyde kavrar, mesleki çözüm önerilerini açıklar.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında karşılaşılacak zorluklarda birey ve ekip üyesi olarak sorumlulukları kavrar.
  • Kalite yönetimini bilir; Sağlık hizmetleri toplam kalite ve hasta güvenliği uygulamalarını kavrar.
  • Hasta bireylere, tıbbi beslenme tedavisi programları oluşturur, uygular, izler, denetim yapar; hasta ve ailesine verilecek eğitimi kavrar.
  • Personel, meslektaş, çalışma arkadaşı, danışan ve hastalarla olan iletişiminde sözel ve yazılı olarak kendini ifade eder ve sorumluluklarını kavrar.
  • Beslenmeye dayalı sağlık sorunlarını, diğer disiplinlerin çalışanları ile işbirliği yaparak bireysel ve toplumsal düzeyde kavrar, mesleki çözüm önerilerini açıklar.
  • Birey ve toplum sağlığının iyileştirilmesi, geliştirilmesi için verileri toplar, diğer disiplinlerle işbirliği yapar, gerekli beslenme uygulama bilgilerini kullanır Beslenme ve Diyetetik alanındaki yasa, yönetmelik, mevzuat, ilkeler ve mesleki etik konularını kavrar.
  • Bireysel ve toplumsal beslenme durumunu saptayarak gözlemleri ve sonuçları değerlendirir; birey ve topluma yeterli ve dengeli beslenmede yol gösterir.
  • Kalite yönetimini bilir; Sağlık hizmetlerinde toplam kalite ve hasta güvenliği uygulamalarını kavrar.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

İstanbul Bilim Üniversitesi'nin eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliği, sınavlar ile ölçme ve değerlendirmelerde geçerlidir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Beslenme ve Diyetetik Bölümüne giriş için Türk Ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak ve ulusal üniversite giriş sınavında sayısal alanda yeterli puanı almış olmak gerekmektedir. Beslenme ve Diyetetik Bölümü SAY puan türü ile öğrenci kabul etmektedir.

Başarma ŞartlarıBeslenme ve Diyetetik Bölümü'nden mezun olarak lisans derecesine sahip olmak için 4 yıllık eğitim öğretim programını başarı ile tamamlayarak 240 AKTS kredisini tamamlamış olmak gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Diyetisyen, alanında eğitim almış, bireylerin ve toplumların beslenme alışkanlıklarını değerlendirerek bireye ve gruplara yönelik beslenme yöntem ve içeriklerini analiz edebilen, onlara uygun beslenme usul ve niteliklerini belirleyen, beslenme planlaması yapan ve yanlış beslenme alışkanlıklarını düzeltme konusunda yetkin ve beslenme eğitimini yapan kişidir. Mezunlar akademisyen olarak, yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı Bakım evlerinde, ana-çocuk sağlığı kurumlarında, diyaliz ünitelerinde, toplum sağlığı kuruluşları ve özel diyet polikliniklerinde klinik, yönetici, eğitici, araştırıcı diyetisyen olarak görev almaktadırlar. Besin endüstrisi, okul, banka, lokanta, otel ve yemek fabrikaları gibi kuruluşlar, sağlık kulüpleri, güzellik ve spor merkezleri, spor kulüpleri gibi kuruluşlar diğer çalışma alanlarıdır.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030012933


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Demiroğlu Bilim Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Demiroğlu Bilim Üniversitesi Esentepe, Büyükdere Cd. No:120, 34394 Şişli/İstanbul


Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • İnsan ve hücre yapısı, besinlerin yapısı, ilaçlar ve etkileri, besinlerle olan etkileşimleri, hastalıklar, insan psikolojisi konuları ile Beslenme ve Diyetetik alanındaki temel bilgileri kavrar.
  • Besin bileşenleri, yapı ve insan vücudundaki işleyiş ve etkileri konusunda bilgileri kavrar.
  • Beslenme konusunda ham verileri, istatistiksel yönden derleyip, açıklar.
  • Beslenme ve Diyetetik alanındaki yasa, yönetmelik, mevzuat, ilkeler ve mesleki etik konularını kavrar.
  • Bireysel ve toplumsal beslenme durumunu saptayarak gözlemleri değerlendirir; birey ve topluma beslenmede yol gösterir; eğitimi kavrar.
  • Beslenme konusunda ham verileri, istatistiksel yönden derleyip, açıklar.
  • Kişiye özel uygun besinleri seçer, bu konuda besin hazırlama ve kullanma yollarını kavrar.
  • Besin bileşenlerinin temel analiz yöntemlerini bilir ve açıklar.
  • Alana özel bilgisayar programlarını, ilgili teknolojileri ve eğitim araçlarını kavrar.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında bir çalışmayı bağımsız olarak yönlendirir, açıklar.
  • Beslenmeye dayalı sağlık sorunlarını, diğer disiplinlerin çalışanları ile işbirliği yaparak bireysel ve toplumsal düzeyde kavrar, mesleki çözüm önerilerini açıklar.
  • Beslenme ve Diyetetik alanında karşılaşılacak zorluklarda birey ve ekip üyesi olarak sorumlulukları kavrar.
  • Kalite yönetimini bilir; Sağlık hizmetleri toplam kalite ve hasta güvenliği uygulamalarını kavrar.
  • Hasta bireylere, tıbbi beslenme tedavisi programları oluşturur, uygular, izler, denetim yapar; hasta ve ailesine verilecek eğitimi kavrar.
  • Personel, meslektaş, çalışma arkadaşı, danışan ve hastalarla olan iletişiminde sözel ve yazılı olarak kendini ifade eder ve sorumluluklarını kavrar.
  • Beslenmeye dayalı sağlık sorunlarını, diğer disiplinlerin çalışanları ile işbirliği yaparak bireysel ve toplumsal düzeyde kavrar, mesleki çözüm önerilerini açıklar.
  • Birey ve toplum sağlığının iyileştirilmesi, geliştirilmesi için verileri toplar, diğer disiplinlerle işbirliği yapar, gerekli beslenme uygulama bilgilerini kullanır Beslenme ve Diyetetik alanındaki yasa, yönetmelik, mevzuat, ilkeler ve mesleki etik konularını kavrar.
  • Bireysel ve toplumsal beslenme durumunu saptayarak gözlemleri ve sonuçları değerlendirir; birey ve topluma yeterli ve dengeli beslenmede yol gösterir.
  • Kalite yönetimini bilir; Sağlık hizmetlerinde toplam kalite ve hasta güvenliği uygulamalarını kavrar.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

İstanbul Bilim Üniversitesi'nin eğitim-öğretim ve sınav yönetmeliği, sınavlar ile ölçme ve değerlendirmelerde geçerlidir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Beslenme ve Diyetetik Bölümüne giriş için Türk Ortaöğretim eğitimini tamamlamış veya yurtdışında eşdeğer bir eğitim almış olmak ve ulusal üniversite giriş sınavında sayısal alanda yeterli puanı almış olmak gerekmektedir. Beslenme ve Diyetetik Bölümü SAY puan türü ile öğrenci kabul etmektedir.


Başarma Şartları
Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden mezun olarak lisans derecesine sahip olmak için 4 yıllık eğitim öğretim programını başarı ile tamamlayarak 240 AKTS kredisini tamamlamış olmak gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Diyetisyen, alanında eğitim almış, bireylerin ve toplumların beslenme alışkanlıklarını değerlendirerek bireye ve gruplara yönelik beslenme yöntem ve içeriklerini analiz edebilen, onlara uygun beslenme usul ve niteliklerini belirleyen, beslenme planlaması yapan ve yanlış beslenme alışkanlıklarını düzeltme konusunda yetkin ve beslenme eğitimini yapan kişidir. Mezunlar akademisyen olarak, yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı Bakım evlerinde, ana-çocuk sağlığı kurumlarında, diyaliz ünitelerinde, toplum sağlığı kuruluşları ve özel diyet polikliniklerinde klinik, yönetici, eğitici, araştırıcı diyetisyen olarak görev almaktadırlar. Besin endüstrisi, okul, banka, lokanta, otel ve yemek fabrikaları gibi kuruluşlar, sağlık kulüpleri, güzellik ve spor merkezleri, spor kulüpleri gibi kuruluşlar diğer çalışma alanlarıdır.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030012933

Qualification Title
Bachelor of Nutrition and Dietetics
Awarding BodyT.C. DEMİROĞLU BİLİM UNIVERSITY
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.istanbulbilim.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasCommunity sanitation
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Dietician, has knowledge about the human and cell structure, nutrient compositions, drugs and their effects, interactions with food, diseases, human psychology, and public health principles.
  • Dietician, has knowledge about nutritional components, their function and the effects in the human body.
  • Dietician, knows and applies his/her nutrition knowledge for improvement and development of public and individual's health.
  • Dietician, has knowledge about the legislation, regulations, laws, principles, and occupational ethics of nutrition and dietetics.
  • Dietician, observes and evaluates the individual's and society's nutritional status; guides, educates the individuals and society about the appropriate nutrition.
  • Dietician, gathers the raw data about nutrition and analyses it statistically.
  • Dietician, selects personal food, he/she knows the food production methods and the ways of their uses.
  • Dietician, knows the basic analytical methods of nutritional components and applies. Dietician, uses special computer programmes and related technologies applied on educational studies.
  • Dietician, can manage a scientific study in the field of nutrition and dietetics and she/he can complete it, independently.
  • Dietician, determines nutrition-based health problems of individuals and society, and presents professional solutions by collaborating with other disciplines.
  • Dietician, as an individual and a team member, takes responsibility, when she/he faces with challenges.
  • Dietician, knows quality management, and is compotent in total quality of health care and patient safety applications.
  • Dietician, knows how to get knowledge in the fields of nutrition and dietetics, and knows how to evaluate them.
  • Dietician, uses accurate and effective communication techniques in communications with staff, colleagues, patients and people who consult to her/him.
  • Dietician, arranges medical nutrition therapy programme for patients, monitors and supervises it and trains the patients and their families.
  • Dietician, gains adequate and balanced nutrition concept and she/he implements and enforces it during the professional life.
  • Dietician, knows the pediatric and adult nutritional clinical applications and she/he implements them.
  • Dietician, analyses the cost and quality of the food and nutrition components in the institutional food/nutrition systems and controls their applications.
Key Competencies-
Further Info

Education and examination regulations of Istanbul Bilim University are valid for the examinations, measurements and evaluations.

Quality Assurance-
Access Requirements

It is necessary to be graduate of Turkish High School Education or any equivalent education in the abroad and to get adequate numerical composite scores consisting of the scores in the nation-wide Student Selection Examination administrated by the Student Selection and Placement Center(ÖSYM) and their high school grade point averages. Department of Nutrition and Dietetics accepts students by their YGS2 points

Conditions for SuccessIt is required to complete the 4-years educational programme successfully and complete 240 ECTS credits for graduation and having bachelor's degree.
Progression Paths (Relationship Type)

Dietician as a trained person in his/her field, assesses the eating habits of individuals and society, offer proper nutrition, diet and eating habits, and gives education to people in the field. Graduates may take place in the academic field, inpatient institutions, children and elderly nursing homes, maternal and child health agencies, dialysis units, community health clinics and private diet polyclinics as a manager, researcher, or trainer. Other working fields are food industry, schools, banks, restaurants, hotels, health clubs, beauty and fitness centers and sport clubs.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030012933


Qualification Title
Bachelor of Nutrition and Dietetics

Awarding Body
T.C. DEMİROĞLU BİLİM UNIVERSITY

Awarding Body Contact


Orientation
Academic

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Dietician, has knowledge about the human and cell structure, nutrient compositions, drugs and their effects, interactions with food, diseases, human psychology, and public health principles.
  • Dietician, has knowledge about nutritional components, their function and the effects in the human body.
  • Dietician, knows and applies his/her nutrition knowledge for improvement and development of public and individual's health.
  • Dietician, has knowledge about the legislation, regulations, laws, principles, and occupational ethics of nutrition and dietetics.
  • Dietician, observes and evaluates the individual's and society's nutritional status; guides, educates the individuals and society about the appropriate nutrition.
  • Dietician, gathers the raw data about nutrition and analyses it statistically.
  • Dietician, selects personal food, he/she knows the food production methods and the ways of their uses.
  • Dietician, knows the basic analytical methods of nutritional components and applies. Dietician, uses special computer programmes and related technologies applied on educational studies.
  • Dietician, can manage a scientific study in the field of nutrition and dietetics and she/he can complete it, independently.
  • Dietician, determines nutrition-based health problems of individuals and society, and presents professional solutions by collaborating with other disciplines.
  • Dietician, as an individual and a team member, takes responsibility, when she/he faces with challenges.
  • Dietician, knows quality management, and is compotent in total quality of health care and patient safety applications.
  • Dietician, knows how to get knowledge in the fields of nutrition and dietetics, and knows how to evaluate them.
  • Dietician, uses accurate and effective communication techniques in communications with staff, colleagues, patients and people who consult to her/him.
  • Dietician, arranges medical nutrition therapy programme for patients, monitors and supervises it and trains the patients and their families.
  • Dietician, gains adequate and balanced nutrition concept and she/he implements and enforces it during the professional life.
  • Dietician, knows the pediatric and adult nutritional clinical applications and she/he implements them.
  • Dietician, analyses the cost and quality of the food and nutrition components in the institutional food/nutrition systems and controls their applications.

Key Competencies
-

Further Info

Education and examination regulations of Istanbul Bilim University are valid for the examinations, measurements and evaluations.


Quality Assurance
-

Access Requirements

It is necessary to be graduate of Turkish High School Education or any equivalent education in the abroad and to get adequate numerical composite scores consisting of the scores in the nation-wide Student Selection Examination administrated by the Student Selection and Placement Center(ÖSYM) and their high school grade point averages. Department of Nutrition and Dietetics accepts students by their YGS2 points


Conditions for Success
It is required to complete the 4-years educational programme successfully and complete 240 ECTS credits for graduation and having bachelor's degree.

Progression Paths (Relationship Type)

Dietician as a trained person in his/her field, assesses the eating habits of individuals and society, offer proper nutrition, diet and eating habits, and gives education to people in the field. Graduates may take place in the academic field, inpatient institutions, children and elderly nursing homes, maternal and child health agencies, dialysis units, community health clinics and private diet polyclinics as a manager, researcher, or trainer. Other working fields are food industry, schools, banks, restaurants, hotels, health clubs, beauty and fitness centers and sport clubs.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.


Url
Open Address