Yeterlilik Kodu | TR0030017848 | |
Yeterlilik Adı | Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | İstanbul Beykent Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Ayazağa, Hadım Koruyolu Cd. No:19, 34398 Sarıyer/İstanbul | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.beykent.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Tıp | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | Öğrenci iş yükü; ders saatlerinin yanı sıra klinik çalışması, ödev, sunum, sınava hazırlık, sınav, iş yeri eğitimi gibi eğitim-öğretim etkinliklerinde harcanan bütün zamanı ifade eder. Bir eğitim-öğretim yılında ders ve uygulama kredilerinin toplamı her dönem için otuz (30) AKTS kredisi olmak üzere toplamda atmış (60) AKTS’dir ve mezuniyet için toplam iki yüz kırk (240) AKTS kredisi alınması gerekir. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Diyetisyenlik mesleğindeki gelişmeye paralel olarak diyetisyenlerin çalışma alanları da oldukça fazlalaşmıştır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler KPSS ile atanıp Sağlık Bakanlığı gibi bazı kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı kanuna bağlı devlet memuru olarak çalışabilecekleri gibi özel sektörde de iş bulma imkanına sahiptir. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030017848
- Beslenme ile ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilir ve değerlendirebilir.
- Temel beslenme ve Diyetetik bilgilerini uygulamaya geçirebilir.
- Temel beslenme ve Diyetetik bilgilerini eleştirel değerlendirebilir.
- Temel beslenme ve Diyetetik bilgileri konusunda problem çözebilir ve karar almada yetkindir.
- Bilgi edinme ve bilgi verme sürecinde güncel teknolojileri kullanabilir.
- Bilgi kullanımında yasal ve etik ilkeleri uygulayabilir.
- Araştırma planlama, araştırma biliglerini değerlendirme ve uygulama gibi temel araştırma yeteneklerine sahiptir.
- Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilir, disiplinler arası ekip çalışması yapabilir.
- Farklı kültürleri tanıyarak bireysel çeşitlilik ve kültürel farklılıkları özümseyebilir.
- Yaşam boyu öğrenme çabasında olabilir.
- Temel değer ve sosyal hakların evrenselliğini gözetebilir.
- Özellikle insan, çevre ve besin arasındaki ilişkiyi inceleyen Beslenme ve Diyetetiğin tüm disiplinler ile ilgili bilgiyi özümseyebilir.
- Beslenme ve diyetetik uygulamalarının, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilir.
- Beslenme ve dieytetik uygulama alanlarındaki bilgi birikimini kullanarak eğitim materyalleri geliştirebilir.
- Danışanların sorununa yönelik çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilir.
- Danışanlaarın sağlık, sosyal ve çevre durumları ile ilişkili beslenme sorunlarına cevap verebiir.
- Danışanların gereksinimlerinin tespitine yönelik tarama testleri ve saptama yöntemlerini uygulayabilir.
- Danışanların sorununa yönelik beslenme hedefini belirleyebilir. Bireysel tedavi protokolü ve gerekli müdahale programı oluşturabilir.
- Danışanların beslenme durumlarını değerlendirebilir ve klinik bulgularını beslenme açısından yorumlayabilir.
- Toplumun beslenme durumunun saptanmasına yönelik yöntemleri kullanabilir.
- Toplumun sağlığının korunması ve geliştirilmesi için besin ve beslenme plan ve politikaları geliştirebilir.
- Üretim- Tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilir.
- Toplu besleme yapılan kurumlarda besin üretiminin tüm aşamalarında besin güvenliği ve güvencesine yönelik standartları ve yasal düzenlemeleri uygulayabilir.
- Ürün geliştirme, besin analizi ve kalitesini etkileyen etmenlere yönelik laboratuvar uygulamaları yapabilir.
- Diyetisyen - danışan iletişimini oluşturabilir ve sürdürebilir.
- Danışanlara beslenme , diyetetik ve yaşam tarzı ile ilgili konsültasyon sunabilir ve önerilerde bulunabilir.
- Diyetisyen- danışan iletişiminde oluşabilecek etik sorunları tanımlayabilir ve çözümleyebilir.
- Mesleki uygulamalarda ulusal ve uluslararası plan ve politikalar kapsamında beslenme ve diyetetik uygulamasının etik kurallarına uygun hareket edebilir.
- Sahip olunan bilgi ve yetenekler kapsamında uygulama yapma ve gerektiğinde danışanı ihtiyaca uygun bir profesyonele yönlendirebilir
- Beslenme ve diyetetik uygulamalarında etkili ve verimli bir şekilde plan yapabilme, uygulayabilme ve kayıt tutabilir
- Yaşam boyu öğrenim gerekliliği doğrultusunda mezuniyet sonrası eğitimini sürdürebiilir.
- Mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilir.
- Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa yönetmelik ve mevzuatları izleyebilir
- Akademik çalışmalar veya uygulama temelli yöntemler ile eğitim öğretim verebilir.
- Beslenme, diyetetik ve sosyal alanlarda araştırma bulgularını değerlendirebilir.
- Bilim ve eğitim araştırmalarını uygulamaya geçirebilir.
- Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili sorunları saptayıp araştırabilir.
- Beslenme ve Diyetetik uygulamaları ile ilgili geniş kapsamlı kaynakları ve veri tabanlarını sürekli ve etkin şekilde tarayarak bilgiye ulaşabilir.
- Danışanların sağlıklı yaşamaları için besin ve beslenme ile ilgili bilgiye ulaşmalarının sağlayacak programlar ve etkinlikler düzenleyebilir.
- Danışanların gereksinimlerine göre öncelikleri belirleyebilme ve beslenme ve diyetetik uygulamalarını planlayabilir.
- Danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stajyerler geliştirir.
Diyetisyenlik mesleğindeki gelişmeye paralel olarak diyetisyenlerin çalışma alanları da oldukça fazlalaşmıştır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler KPSS ile atanıp Sağlık Bakanlığı gibi bazı kamu kurum ve kuruluşlarında 657 sayılı kanuna bağlı devlet memuru olarak çalışabilecekleri gibi özel sektörde de iş bulma imkanına sahiptir.
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030017848 | |
Qualification Title | BESLENME VE DİYETETİK (TR) Undergraduate | |
Awarding Body | İstanbul Beykent University | |
Awarding Body Contact | Ayazağa, Hadım Koruyolu Cd. No:19, 34398 Sarıyer/İstanbul | |
Awarding Body Url | https://www.beykent.edu.tr/ | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Medicine | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030017848
Qualification is continuous