Yeterlilik Kodu | TR0030023442 | |
Yeterlilik Adı | Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Ankara Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye | |
Sorumlu Kurum URL | https://www.ankara.edu.tr/ | |
Yönelim | Genel | |
AYÇ Seviyesi | 6 | 6 Yeterlilik TYÇ’ye 06/12/2023 tarihinde yerleştirildi |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Tıp | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) |
ISCO 08 | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 Yıl | |
Program Profili (Amaç) | Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır. | |
Öğrenme Ortamları | Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır. | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.
| |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | Yüksek Öğretim Kurumu’nun kalite kriterlerine ulaşabilmek amacıyla kalite çalışmaları kapsamında birçok kriter değerlendirmeye alınır. Yükseköğretimdeki eğitim, öğretim ve diğer faaliyetlerin düzenlenmesi, yönetilmesi, planlanması ve denetlenmesinden Yüksek Öğretim Kurumu sorumludur. Ankara Üniversitesi’nin ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin bu kriterleri dikkate alarak hazırlanan eğitim öğretim kalite politikası bulunmaktadır. Sağlık Bilimleri Fakültesi Kalite standartları şu şekildedir:
Her sene, YÖK'un belirlediği kriterlere dayanarak, “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” hazırlanır. Bu raporlar, yükseköğretim kurumlarını nicelik ve nitelik açısından değerlendiren içeriklere sahiptir ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Bu kapsamda bölümde gerçekleştirilen uygulamalar rapor içeriğine yansıtılır. Lisans programlarının kalite güvencesi, "Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanması Yönergeleri"ne uygun bir şekilde gerçekleştirilir. Bu yönerge kapsamında yer alan esaslardan dört esas ilgili lisans programı için ele alınır:
Üniversitenin ve fakültenin; eğitim öğretime, uluslararasılaşmaya, araştırmaya ve insan kaynaklarına yönelik kalite politikaları mevcuttur. Fakültenin kalite komisyonu da belirli periyotlarda toplantılar gerçekleştirmekte ve kalite politikaların uygulanması konusunda çeşitli kararlar almaktadır. Akreditason Başlangıç/Bitiş Tarihi : 19.03.2021 / 30.09.2026 | |
Giriş Şartı | Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur. | |
Başarma Şartları | Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları ve öğretim programlarında öngörülen tüm derslerden en az C3/2.00 notu alarak başarılı olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’tır. Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Diyetisyenler, akademisyenliğin yanı sıra, yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevlerinde, ana-çocuk sağlığı merkezlerinde, yemek fabrikalarında, toplu beslenme yapılan yerlerde, sporcu sağlığı merkezlerinde, özel beslenme-diyet merkezlerinde, gıda-ilaç sanayinde, görsel-yazılı basında beslenme programlarının hazırlanmasında ve yürütülmesinde görev alırlar. | |
Yasal Dayanağı | 1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu 1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik 1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik 2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35) 2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği 3. Ankara Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği 3.1.Ankara Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir. | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç | |
QrCode |
TR0030023442
ISCO 08
ISCO 08
Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.
Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.
- Toplumun sağlığını ve yaşam kalitesini geliştirmek amacıyla evrensel etik ilkeler, insan hakları, toplumsal, bilimsel, kültürel değerler doğrultusunda; özgün proje, araştırma ve program planlama, uygulama, süreci izleme ve değerlendirme.
- Sağlık bilimleri ile ilgili mevzuata ve kalite yönetimi süreçlerine uygun davranma, politika geliştirmeye katkı sağlama.
- Beslenme ve Diyetetik alanındaki kanıta dayalı mesleki bilgilerini teorik ve pratik olarak kullanabilme.
- Beslenme ve Diyetetik alanındaki problemleri güncel literatürü kullanarak saptama, tanımlama, analiz ve sentez etme, çözüm yollarını belirleme ve sunma.
- Modern teknolojinin donanım ve ürünlerinden yararlanarak, Beslenme ve Diyetetik alanındaki bir olguyu, süreci veya olayı anlama, yorumlama, ilişkili sorunları saptama ve çözme.
- Bireysel ve toplumsal düzeyde sağlıklı ve/veya hasta bireylerin fizyolojik ve sosyodemografik özelliklerini değerlendirerek beslenme sorunlarına yönelik çözümleri ve önerileri geliştirme.
- Bilimsel alanda Türkçe sözlü ve yazılı olarak etkin iletişim kurma becerisine ve en az bir yabancı dil bilgisine sahip olma.
- Öğrenim hayatı boyunca ve sonrasında ulusal ve/veya uluslararası alanda bilgilerini yenileme ve kendini geliştirme.
Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.
- Okuma yazma yetkinliği
- Bilimde yetkinlik
- Dijital yetkinlik
- Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
- Vatandaşlık yetkinliği
- Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
- Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak Ankara Üniversitesi senatosu tarafından belirlenir.
- Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.
- Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.
Yüksek Öğretim Kurumu’nun kalite kriterlerine ulaşabilmek amacıyla kalite çalışmaları kapsamında birçok kriter değerlendirmeye alınır.
Yükseköğretimdeki eğitim, öğretim ve diğer faaliyetlerin düzenlenmesi, yönetilmesi, planlanması ve denetlenmesinden Yüksek Öğretim Kurumu sorumludur. Ankara Üniversitesi’nin ve Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin bu kriterleri dikkate alarak hazırlanan eğitim öğretim kalite politikası bulunmaktadır.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Kalite standartları şu şekildedir:
- Sağlık alanının gerektirdiği yeterliliklere sahip, bilimsel ve analitik düşünen, toplumsal sorunlara duyarlı ve etik değerleri olan, etkili iletişim kurabilen nitelikli bireyleri mezun eder.
- Öğrencinin yaratıcılık becerilerini geliştiren, teknoloji temelli, bilimsel ve toplumsal gelişmelere uygun, öğrenci odaklı ve nitelikli bir öğretim programı uygular.
- Öğrenme- öğretme anlayışıyla tüm öğrencilerin bilgiye ulaşabilecekleri biçimde fakültede nitelikli öğrenme ortamları oluşturur.
- Öğrencilere rehberlik eden, araştırmacı ve etkileşimli bir öğrenme ihtiyacını yaşam boyu taşıyan, gelişime açık, etik davranan, meslek alanının gerektirdiği bilgi ve beceriyi aktarabilen nitelikli öğretim elemanlarını bünyesinde barındırır.
- Öğrenci başarısında bilgi ve beceriyi analiz eden performans, proje, sunu, araştırma raporu gibi ölçüm ve değerlendirilme kullanır.
- Öğrencinin program yeterliliklerine ulaşma düzeyi zamanında mezun olma ve istihdam durumları için nitelikli bir izleme ve iyileştirme çalışmaları yapar.
Her sene, YÖK'un belirlediği kriterlere dayanarak, “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” hazırlanır. Bu raporlar, yükseköğretim kurumlarını nicelik ve nitelik açısından değerlendiren içeriklere sahiptir ve kamuoyu ile paylaşılmaktadır. Bu kapsamda bölümde gerçekleştirilen uygulamalar rapor içeriğine yansıtılır.
Lisans programlarının kalite güvencesi, "Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanması Yönergeleri"ne uygun bir şekilde gerçekleştirilir. Bu yönerge kapsamında yer alan esaslardan dört esas ilgili lisans programı için ele alınır:
- Öğretim Programlarının Hazırlanması ve Onayı: Lisans program ve bölümlerinin açılması için gereken standartlar YÖK tarafından belirlenir. Buna bağlı olarak lisans programlarının içerikleri ve öğrencilere sağlayacağı kazanımlar, YÖK'ün ilke ve standartlarına uygun olarak Ankara Üniversitesi Senatosu tarafından tanımlanır. Ulusal çekirdek eğitim programlarının içeriği, ilgili dekanlıklarca onaylandıktan sonra, YÖK'ün onayı ile yükseköğretimde uygulanır. Lisans programları için Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının (ÇEP) müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından hazırlanıp kabul edildikten sonra ÜAK tarafından YÖK’ün onayına sunulur. Çekirdek Eğitim Programları YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır. Bu doğrultuda ilgili lisans programı YÖK tarafından 2016 yılında yayımlanmış olan BDB-ÇEP- Beslenme ve Diyetetik Ulusal Çekirdek Eğitim Programı kapsamında hazırlanmıştır.
- Ölçme ve Değerlendirme: Her lisans programının kazandırdığı yeteneklerin nasıl değerlendirileceği, YÖK'ün ilke ve standartlarına uygun bir şekilde belirlenir. Ders kredileri, teorik ve uygulamalı ders saatleri, program kazanımları, her bir programın bölüm kurulu tarafından TYÇ, alan ve mesleki yeterlilikler ile ilgili paydaşların talepleri dikkate alınarak belirlenir. Bu değerlendirmelerde YÖK’ün ilke ve standartlarına uygun şekilde hazırlanmış olan Ankara Üniversitesi’nin Lisans ve Önlisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği alınır.
- Belgelendirme: Lisans programlarındaki öğrencilere, belirlenen kredileri ve diğer yükümlülükleri başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra diploma verilir.
- Öz ve Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, her yılın başında geçen yıl için hazırladığı değerlendirme raporlarını Yükseköğretim Kalite Kurulu'na sunar. Bu kurul, dışsal değerlendirmeleri raporlaştırarak kamuoyu ile paylaşır. Dış değerlendirme kapsamında gerçekleştirilen bir diğer uygulama ise akreditasyonlardır. Beslenme ve Diyetetik programı ulusal bir değerlendirme kuruluşu (SABAK) tarafından akredite olmaya hak kazanmıştır. Programımızın bağlı olduğu Sağlık Bilimleri Fakültesi’nin ISO 9001 kalite sertifikası, Turuncu Bayrak Belgesi ve Sıfır Atık Belgesi bulunmaktadır.
Üniversitenin ve fakültenin; eğitim öğretime, uluslararasılaşmaya, araştırmaya ve insan kaynaklarına yönelik kalite politikaları mevcuttur. Fakültenin kalite komisyonu da belirli periyotlarda toplantılar gerçekleştirmekte ve kalite politikaların uygulanması konusunda çeşitli kararlar almaktadır.
Akreditason Başlangıç/Bitiş Tarihi :
19.03.2021 / 30.09.2026
Bölüme kayıt yaptırmak isteyen öğrenci, üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak / sınavları başarmış olmak zorundadır. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir.
Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir. Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğunda mevcuttur.
Diyetisyenler, akademisyenliğin yanı sıra, yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevlerinde, ana-çocuk sağlığı merkezlerinde, yemek fabrikalarında, toplu beslenme yapılan yerlerde, sporcu sağlığı merkezlerinde, özel beslenme-diyet merkezlerinde, gıda-ilaç sanayinde, görsel-yazılı basında beslenme programlarının hazırlanmasında ve yürütülmesinde görev alırlar.
1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları
Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
3. Ankara Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği
3.1.Ankara Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik
Yeterlilik sürekli geçerlidir.
Qualification Code | TR0030023442 | |
Qualification Title | Nutrition and Dietetics Bachelor's Degree | |
Awarding Body | Ankara University | |
Awarding Body Contact | Ankara University Rectorate, Dögol Caddesi 06100 Beşevler / Ankara / Türkiye | |
Awarding Body Url | https://www.ankara.edu.tr/en | |
Orientation | General | |
EQF Level | 6 | 6 The Qualification has been included in TQF on 06/12/2023 |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Medicine | |
National Occupation Classification |
ISCO 08 | |
Category | Main | |
Credit Value | 240 | |
Program Duration | 4 Yıl | |
Program Profile | It is a higher education program covering a full eight-year program based on secondary education qualifications and providing education in a certain learning field or directed towards a profession. | |
Learning Environments | Education is delivered through traditional, open, or distance learning modalities. Additionally, within the framework of higher education institutions, practical training takes place in laboratories and workshops, as well as through industry placements, health facility internships, and on-site vocational training. | |
Description |
| |
Key Competencies | Possesses an advanced level of the following key competencies.
| |
Further Info |
| |
Quality Assurance | In order to meet the quality criteria of the Higher Education Council, numerous criteria are taken into consideration within the scope of quality studies. The Higher Education Council is responsible for the organization, management, planning, and supervision of education, teaching, and other activities in higher education. Ankara University and the Faculty of Health Sciences have an education and teaching quality policy prepared in consideration of these criteria. The quality standards of the Faculty of Health Sciences are as follows:
Each year, "University Monitoring and Evaluation Reports" are prepared based on the criteria determined by the Higher Education Council. These reports contain content that evaluates higher education institutions in terms of quantity and quality and are shared with the public. The practices carried out in the department are reflected in the content of these reports. The quality assurance of undergraduate programs is conducted in accordance with the "Guidelines for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs." Four of the principles included in this guideline are considered for the relevant undergraduate program.
The university and the faculty have quality policies regarding education and teaching, internationalization, research, and human resources. The faculty's quality commission also holds meetings at certain periods and makes various decisions regarding the implementation of quality policies. | |
Access Requirements |
| |
Conditions for Success | Students enrolled in this program must have a minimum General Grade Point Average of 2.00 out of 4.00 to graduate and must successfully pass all courses in the curriculum with a minimum grade of C3/2.00. The minimum ECTS (European Credit Transfer and Accumulation System) credits required for graduation is 240. Additionally, students are required to complete their mandatory internships within the specified time and with the specified qualities. | |
Progression Paths (Relationship Type) | Dietitians, in addition to academia, can work in inpatient treatment centers, child and elderly care homes, maternal and child health centers, food factories, mass feeding facilities, athlete health centers, private nutrition and diet centers, in the food and pharmaceutical industry, as well as in the preparation and execution of nutrition programs in visual and written media. | |
Legal Basis | 1. Higher Education Law No. 2547 1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Bachelor's Degree Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer 1.2. Regulation on the Continuation of Graduates from Vocational Schools and Open Education Associate Programs to Undergraduate Studies 2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35) 2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and the Higher Education Quality Council 3. Ankara University Associate and Bachelor's Degree Education and Instruction Regulations 3.1. Regulation on Amendments to the Ankara University Associate and Bachelor's Degree Education and Instruction Regulations | |
Validity Period (If Any) | The proficiency is valid at all times. | |
Url | Open Address | |
QrCode |
TR0030023442
ISCO 08
ISCO 08
It is a higher education program covering a full eight-year program based on secondary education qualifications and providing education in a certain learning field or directed towards a profession.
Education is delivered through traditional, open, or distance learning modalities. Additionally, within the framework of higher education institutions, practical training takes place in laboratories and workshops, as well as through industry placements, health facility internships, and on-site vocational training.
- To improve the health and quality of life of the community in accordance with universal ethical principles, human rights, societal, scientific, and cultural values; to plan, implement, monitor, and evaluate original projects, research, and programs.
- To behave in accordance with health sciences legislation and quality management processes, contributing to the development of policies.
- To utilize evidence-based professional knowledge in the field of Nutrition and Dietetics theoretically and practically.
- To identify, define, analyze, and synthesize problems in the field of Nutrition and Dietetics using current literature, determining and presenting solutions.
- To understand, interpret, identify related issues, and solve a phenomenon, process, or event in the field of Nutrition and Dietetics, utilizing modern technology's hardware and products.
- To develop solutions and suggestions for nutritional issues by assessing the physiological and sociodemographic characteristics of individuals at both individual and societal levels, whether they are healthy and/or ill.
- To possess effective communication skills in Turkish, both verbally and in writing, and to have knowledge of at least one foreign language in the scientific field.
- To refresh and improve their knowledge nationally and/or internationally during and after their educational life.
Possesses an advanced level of the following key competencies.
- Literacy competence
- Competence in science
- Digital competence
- Personal, social, and learning to learn competence
- Civic competence
- Cultural awareness and expression competence
- The assessment and evaluation methods, such as types of examinations and their contribution to the course success grade, are determined by the Senate of Ankara University in accordance with the basic principles set by the Council of Higher Education (YÖK).
- Different methods such as assignments, projects, practices, midterm exams, and final exams are used in assessment and evaluation.
- Letter and number-based grading systems are used in evaluating student success.
In order to meet the quality criteria of the Higher Education Council, numerous criteria are taken into consideration within the scope of quality studies.
The Higher Education Council is responsible for the organization, management, planning, and supervision of education, teaching, and other activities in higher education. Ankara University and the Faculty of Health Sciences have an education and teaching quality policy prepared in consideration of these criteria.
The quality standards of the Faculty of Health Sciences are as follows:
- Graduates qualified individuals who have the competencies required in the field of health, who think scientifically and analytically, are sensitive to societal issues, possess ethical values, and are capable of effective communication.
- Implements a student-centered and quality teaching program that develops students' creative skills, is based on technology, and is in accordance with scientific and societal developments.
- Creates quality learning environments within the faculty that allow all students to access information, in line with the understanding of learning and teaching.
- Hosts qualified teaching staff who guide students, carry the need for research and interactive learning throughout life, are open to development, act ethically, and can transfer the knowledge and skills required by the profession.
- Uses performance, project, presentation, and research report as methods of assessment and evaluation to analyze knowledge and skills in student success.
- Conducts quality monitoring and improvement activities for the level of students' achievement of program competencies, timely graduation, and employment situations.
Each year, "University Monitoring and Evaluation Reports" are prepared based on the criteria determined by the Higher Education Council. These reports contain content that evaluates higher education institutions in terms of quantity and quality and are shared with the public. The practices carried out in the department are reflected in the content of these reports.
The quality assurance of undergraduate programs is conducted in accordance with the "Guidelines for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs." Four of the principles included in this guideline are considered for the relevant undergraduate program.
- Preparation and Approval of Teaching Programs: The standards required for the opening of undergraduate programs and departments are determined by the Council of Higher Education (YÖK). Consequently, the contents of undergraduate programs and the competencies they provide to students are defined by the Senate of Ankara University in accordance with the principles and standards of YÖK. After approval by the relevant faculties, the content of the national core education programs is implemented in higher education with the approval of YÖK. The curriculum of the National Core Education Programs (NCEP) for undergraduate programs is prepared and accepted by the relevant Council of Deans and then presented to the Higher Education Quality Council (HEQC) for YÖK's approval. Core Education Programs are implemented by higher education institutions with the approval of YÖK. Accordingly, the relevant undergraduate program has been prepared within the scope of the Nutrition and Dietetics National Core Education Program (NCEP) published by YÖK in 2016.
- Assessment and Evaluation: How the competencies conferred by each undergraduate program will be evaluated is determined in accordance with the principles and standards of YÖK. Course credits, theoretical and practical class hours, and program outcomes are determined by the department board of each program, taking into account the requests of stakeholders related to qualifications, field, and professional competencies. In these evaluations, the Undergraduate and Associate Degree Education-Teaching Regulation of Ankara University, which is prepared in accordance with YÖK's principles and standards, is taken into account.
- Documentation: Students in undergraduate programs are awarded a diploma after successfully completing the determined credits and other obligations.
- Internal and External Evaluation: Higher education institutions submit the evaluation reports they have prepared for the previous year to the Higher Education Quality Board at the beginning of each year. This board shares the reports of external evaluations with the public. Another practice conducted within the scope of external evaluation is accreditations. The Nutrition and Dietetics program has earned accreditation from a national evaluation organization (SABAK). The Faculty of Health Sciences, to which our program is affiliated, has an ISO 9001 quality certificate, an Orange Flag Certificate, and a Zero Waste Certificate.
The university and the faculty have quality policies regarding education and teaching, internationalization, research, and human resources. The faculty's quality commission also holds meetings at certain periods and makes various decisions regarding the implementation of quality policies.
- A student who wishes to register for the department must complete the processes / pass the exams determined by Student Selection and Placement Center (ÖSYM) within the framework of the university's academic and legal regulations. A student who has started their education in an equivalent program domestically or abroad can apply for a lateral transfer.
- The acceptance of students is examined and evaluated specifically before the start of the term, taking into account each student's conditions and the degree applied for. More detailed information about university admission is available in the Institutional Introduction Catalog.
Dietitians, in addition to academia, can work in inpatient treatment centers, child and elderly care homes, maternal and child health centers, food factories, mass feeding facilities, athlete health centers, private nutrition and diet centers, in the food and pharmaceutical industry, as well as in the preparation and execution of nutrition programs in visual and written media.
1. Higher Education Law No. 2547
1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Bachelor's Degree Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer
1.2. Regulation on the Continuation of Graduates from Vocational Schools and Open Education Associate Programs to Undergraduate Studies
2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)
2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and the Higher Education Quality Council
3. Ankara University Associate and Bachelor's Degree Education and Instruction Regulations
3.1. Regulation on Amendments to the Ankara University Associate and Bachelor's Degree Education and Instruction Regulations
The proficiency is valid at all times.