Yeterlilik Kodu

TR0030025796

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması
Sorumlu KurumErciyes Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiYenidoğan Mahallesi, Turhan Baytop Sokak No:1, 38280 Talas/Kayseri
Sorumlu Kurum URLhttps://www.erciyes.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Atatürk Sağlık Yüksek Okulu bünyesinde 1998 yılında Türkiye’nin bir devlet üniversitesi bünyesindeki ikinci Beslenme ve Diyetetik Bölümü olarak kurulmuştur. 2010 yılından beri Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde faaliyetlerine devam etmektedir. 2004–2005 Eğitim-Öğretim yılında da Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalında yüksek lisans, 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalında Doktora programı başlatılmıştır. Bölümümüzün amacı; öğrencileri mesleki bilgi ve beceri ile donanmış, uyum ve grup halinde çalışabilme özellikleri kazanmış, analiz ve sentez yeteneklerine sahip, ülke ve dünya sorunlarına duyarlı, yenilikçi, rekabetçi, girişimci ve yaşam boyu öğrenme alışkanlığı edinmiş bireyler yetiştirmektir.
Öğrenme Ortamları
  • Beslenme ve Diyetetik bölümünde lisans eğitimi tam zamanlı olarak yürütülmektedir. Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde saha uygulaması veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılmaktadır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve diyetetik alanına özgü kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisine sahiptir.
  • Beslenme ve diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptamada, eleştirel değerlendirmede, çözmede ve sonuca yönelik karar almada yetkindir.
  • Bireysel olarak, ekip içinde ve farklı disiplinlerle etkin bir biçimde çalışır.
  •  Beslenme ve diyetetik uygulamaları ile ilgili güncel teknolojileri ve ekipmanları kullanır, veri tabanlarını sürekli ve etkin şekilde tarayarak kanıta dayalı doğru bilgiye ulaşır, işlevsel eğitim materyalleri geliştirir.
  •  Türkçe ve en az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahiptir.
  •  Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir, bilimsel ve kültürel etkinliklere katılarak kendini sürekli yeniler.
  •  Beslenme ve diyetetik alanında araştırma planlayabilme, uygulama yapabilme, araştırma verilerini değerlendirebilme ve raporlayabilme gibi temel araştırma becerilerine sahiptir.
  • Mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda sorumluluk üstlenir ve etik ilkelere bağlı kalır.
  •  Mesleki uygulamaların toplumsal ve evrensel boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınav yönetmeliği ile ölçme ve değerlendirme ile ilgili hususlar Erciyes Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin ilgili bölümünde belirtilmiştir (https://www.erciyes.edu.tr/Files/regulation/d6b81676-7d61-4596-8214-2559544a88fa.pdf). Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli ders bilgi paketinde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır (https://dbp.erciyes.edu.tr/Program/P3.aspx).

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütler YÖK tarafından belirlenmektedir.
  • Yükseköğretim kurumlarının eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden YÖK sorumludur.
  • Ulusal Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) Sağlık Bilimleri Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanmaktadır. Ayrıca Sağlık program akreditasyon süreçlerinde müfredatların ÇEP’e uygunluğu takip edilmektedir.
  • Beslenme ve Diyetetik lisans programının öğrenim çıktıları, ölçme ve değerlendirme süreçleri, YÖK’ün ilgili mevzuatı çerçevesinde Erciyes Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi esaslarına göre yürütülmektedir.
  • Beslenme ve Diyetetik lisans programına kayıtlı öğrenciler, ilgili mevzuatla belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması almaktadır.
  • Her yılın başında bir önceki yıla ait “Erciyes Üniversitesi Kurum İç Değerlendirme Raporu” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Bilgi Sistemine yüklenmektedir. Bu raporun ön hazırlığı niteliğinde Sağlık Bilimleri Fakültesi Kalite Komisyonu tarafından “Birim İç Değerlendirme Raporu” hazırlanarak üniversite Kalite Birimi’ne sunulmaktadır. Ayrıca, YÖKAK tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını göstermektedir.
  • Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (SABAK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi:19.03.2021 / 30.09.2026

(5 yıllık tam akreditasyon)

Giriş Şartı
  • Lise diplomasına sahip adaylar, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınavlarda veya Yüksek Öğretim Kurulu’nun kabul ettiği uluslararası sınavlarda sayısal puan türünde belirli başarıyı gösteren adaylar, tercih ve başarı sırası göz önünde bulundurularak ÖSYM tarafından programlara yerleştirilmektedir. Öğrenci olma hakkı kazanan aday, üniversite tarafından ilan edilen süre içerisinde belirlenen belgelerle kesin kaydını yaptırmaktadır.
Başarma Şartları Bir öğrencinin Beslenme ve Diyetetik bölümünden lisans derecesi ile mezun olabilmesi için toplam öğrenim süresinde 240 AKTS'lik ders alarak hepsinden başarılı olması, müfredatta belirtilen tüm zorunlu dersleri, saha uygulamalarını ve mezuniyet çalışmasını başarı ile tamamlaması ve mezuniyet derecesinin en az 2.00 olması gerekmektedir.  
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Mezunlar; Tedavi kurumları (özel ve kamuya bağlı hastaneler, poliklinikler, sağlık merkezleri, diyaliz üniteleri, vb.) Toplu beslenme sistemleri (yemek fabrikaları, otel yiyecek ve içecek bölümleri, toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları, vb.), Halk sağlığı hizmeti verilen kurumlar (Toplum Sağlığı Merkezleri, Ana-çocuk sağlığı merkezleri, Çocuk ve yaşlı bakımevleri vb.), Besin sanayinde diyetisyen, Araştırma kurumları ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilmektedir. Ayrıca gerekli sınav puanı şartlarını sağladıklarında lisansüstü eğitime devam edebilmektedir. Mezunlar KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı)'den gereken puanı almaları durumunda bahsedilen kamu alanlarına diyetisyen olarak atanmaktadır. Okulumuzdan mezun olan diyetisyenler 1969 yılında kurulmuş olan Türkiye Diyetisyenler Derneği'ne üye olabilmektedir. Dernek, Avrupa Diyetetik Dernekleri Federasyonu (EFAD-European Federation of the Association of Dietitians) ve Uluslararası Diyetetik Konfederasyonu (ICDA-International Confederation of Associations of Dietetians) üyesidir.
Yasal Dayanağı
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
  2. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
  3. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
  4. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
  5. Erciyes Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği
  6. 6. Sağlık Bilimleri Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030025796


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Erciyes Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Yenidoğan Mahallesi, Turhan Baytop Sokak No:1, 38280 Talas/Kayseri

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Atatürk Sağlık Yüksek Okulu bünyesinde 1998 yılında Türkiye’nin bir devlet üniversitesi bünyesindeki ikinci Beslenme ve Diyetetik Bölümü olarak kurulmuştur. 2010 yılından beri Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde faaliyetlerine devam etmektedir. 2004–2005 Eğitim-Öğretim yılında da Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalında yüksek lisans, 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılından itibaren Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalında Doktora programı başlatılmıştır. Bölümümüzün amacı; öğrencileri mesleki bilgi ve beceri ile donanmış, uyum ve grup halinde çalışabilme özellikleri kazanmış, analiz ve sentez yeteneklerine sahip, ülke ve dünya sorunlarına duyarlı, yenilikçi, rekabetçi, girişimci ve yaşam boyu öğrenme alışkanlığı edinmiş bireyler yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları
  • Beslenme ve Diyetetik bölümünde lisans eğitimi tam zamanlı olarak yürütülmektedir. Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde saha uygulaması veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve diyetetik alanına özgü kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanabilme becerisine sahiptir.
  • Beslenme ve diyetetiğin farklı alanlarında karşılaşabileceği problemleri saptamada, eleştirel değerlendirmede, çözmede ve sonuca yönelik karar almada yetkindir.
  • Bireysel olarak, ekip içinde ve farklı disiplinlerle etkin bir biçimde çalışır.
  •  Beslenme ve diyetetik uygulamaları ile ilgili güncel teknolojileri ve ekipmanları kullanır, veri tabanlarını sürekli ve etkin şekilde tarayarak kanıta dayalı doğru bilgiye ulaşır, işlevsel eğitim materyalleri geliştirir.
  •  Türkçe ve en az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahiptir.
  •  Yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir, bilimsel ve kültürel etkinliklere katılarak kendini sürekli yeniler.
  •  Beslenme ve diyetetik alanında araştırma planlayabilme, uygulama yapabilme, araştırma verilerini değerlendirebilme ve raporlayabilme gibi temel araştırma becerilerine sahiptir.
  • Mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda sorumluluk üstlenir ve etik ilkelere bağlı kalır.
  •  Mesleki uygulamaların toplumsal ve evrensel boyutlardaki etkileri ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalığa sahiptir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınav yönetmeliği ile ölçme ve değerlendirme ile ilgili hususlar Erciyes Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği'nin ilgili bölümünde belirtilmiştir (https://www.erciyes.edu.tr/Files/regulation/d6b81676-7d61-4596-8214-2559544a88fa.pdf). Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli ders bilgi paketinde ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır (https://dbp.erciyes.edu.tr/Program/P3.aspx).


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütler YÖK tarafından belirlenmektedir.
  • Yükseköğretim kurumlarının eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden YÖK sorumludur.
  • Ulusal Çekirdek Eğitim Programı (ÇEP) Sağlık Bilimleri Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanmaktadır. Ayrıca Sağlık program akreditasyon süreçlerinde müfredatların ÇEP’e uygunluğu takip edilmektedir.
  • Beslenme ve Diyetetik lisans programının öğrenim çıktıları, ölçme ve değerlendirme süreçleri, YÖK’ün ilgili mevzuatı çerçevesinde Erciyes Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi esaslarına göre yürütülmektedir.
  • Beslenme ve Diyetetik lisans programına kayıtlı öğrenciler, ilgili mevzuatla belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması almaktadır.
  • Her yılın başında bir önceki yıla ait “Erciyes Üniversitesi Kurum İç Değerlendirme Raporu” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Bilgi Sistemine yüklenmektedir. Bu raporun ön hazırlığı niteliğinde Sağlık Bilimleri Fakültesi Kalite Komisyonu tarafından “Birim İç Değerlendirme Raporu” hazırlanarak üniversite Kalite Birimi’ne sunulmaktadır. Ayrıca, YÖKAK tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını göstermektedir.
  • Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (SABAK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi:19.03.2021 / 30.09.2026

(5 yıllık tam akreditasyon)


Giriş Şartı
  • Lise diplomasına sahip adaylar, Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınavlarda veya Yüksek Öğretim Kurulu’nun kabul ettiği uluslararası sınavlarda sayısal puan türünde belirli başarıyı gösteren adaylar, tercih ve başarı sırası göz önünde bulundurularak ÖSYM tarafından programlara yerleştirilmektedir. Öğrenci olma hakkı kazanan aday, üniversite tarafından ilan edilen süre içerisinde belirlenen belgelerle kesin kaydını yaptırmaktadır.

Başarma Şartları
Bir öğrencinin Beslenme ve Diyetetik bölümünden lisans derecesi ile mezun olabilmesi için toplam öğrenim süresinde 240 AKTS'lik ders alarak hepsinden başarılı olması, müfredatta belirtilen tüm zorunlu dersleri, saha uygulamalarını ve mezuniyet çalışmasını başarı ile tamamlaması ve mezuniyet derecesinin en az 2.00 olması gerekmektedir.  

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Mezunlar; Tedavi kurumları (özel ve kamuya bağlı hastaneler, poliklinikler, sağlık merkezleri, diyaliz üniteleri, vb.) Toplu beslenme sistemleri (yemek fabrikaları, otel yiyecek ve içecek bölümleri, toplu beslenme yapılan tüm özel ve kamu kuruluşları, vb.), Halk sağlığı hizmeti verilen kurumlar (Toplum Sağlığı Merkezleri, Ana-çocuk sağlığı merkezleri, Çocuk ve yaşlı bakımevleri vb.), Besin sanayinde diyetisyen, Araştırma kurumları ve üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilmektedir. Ayrıca gerekli sınav puanı şartlarını sağladıklarında lisansüstü eğitime devam edebilmektedir. Mezunlar KPSS (Kamu Personel Seçme Sınavı)'den gereken puanı almaları durumunda bahsedilen kamu alanlarına diyetisyen olarak atanmaktadır. Okulumuzdan mezun olan diyetisyenler 1969 yılında kurulmuş olan Türkiye Diyetisyenler Derneği'ne üye olabilmektedir. Dernek, Avrupa Diyetetik Dernekleri Federasyonu (EFAD-European Federation of the Association of Dietitians) ve Uluslararası Diyetetik Konfederasyonu (ICDA-International Confederation of Associations of Dietetians) üyesidir.

Yasal Dayanağı
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
  2. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
  3. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
  4. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
  5. Erciyes Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği
  6. 6. Sağlık Bilimleri Fakültesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030025796

Qualification Title
Nutrition and Dietetics License
Awarding BodyErciyes University
Awarding Body ContactYenidoğan Neighborhood, Turhan Baytop Street No:1, 38280 Talas/Kayseri
Awarding Body Urlhttps://www.erciyes.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • It was established within the Atatürk School of Health in 1998 as the second Department of Nutrition and Dietetics within a state university in Turkey. It has been continuing its activities within the Faculty of Health Sciences since 2010. In the 2004-2005 academic year, a master's degree program was started in the Department of Nutrition and Dietetics of the Institute of Health Sciences, and a PhD program in the Department of Nutrition and Dietetics was started in the 2016-2017 academic year. Our department aims to raise individuals who are equipped with professional knowledge and skills, who have gained the ability to adapt and work in groups, who have analysis and synthesis skills, who are sensitive to the problems of the country and the world, who are innovative, competitive, entrepreneurial and who have acquired the habit of lifelong learning.
Learning Environments
  • Undergraduate education in the Department of Nutrition and Dietetics is carried out full-time. Education and training are provided in the form of formal, open or distance education. In addition, applied training is provided as field practice or workplace training in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, healthcare institutions and workplaces.
Description

Students of Erciyes University Nutrition and Dietetics Program;

  • Has the ability to use theoretical and practical knowledge specific to the field of nutrition and dietetics.
  • Is competent in identifying, critically evaluating and solving problems he/she may encounter in different areas of nutrition and dietetics and making result-oriented decisions.
  • Works effectively individually, within a team and across disciplines.
  • Uses up-to-date technologies and equipment related to nutrition and dietetic practices, obtains accurate evidence-based information by constantly and effectively scanning databases, and develops functional training materials.
  • Has the ability to communicate effectively verbally and in writing in Turkish and at least one foreign language.
  • Develops a positive attitude towards lifelong learning and constantly renews itself by participating in scientific and cultural events.
  • Has basic research skills such as being able to plan research in the field of nutrition and dietetics, carry out implementation, evaluate and report research data.
  • Assumes responsibility in professional practices and decisions and adheres to ethical principles.
  • Has awareness of the social and universal effects and legal consequences of professional practices.
Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Reading and writing competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info
  • Issues regarding examination regulations and measurement and evaluation are stated in the relevant section of Erciyes University Associate and Undergraduate Education Regulations (https://www.erciyes.edu.tr/Files/regulation/d6b81676-7d61-4596-8214-2559544a88fa .pdf). The measurement and evaluation method applied for each course is explained in details in the course information package (https://dbp.erciyes.edu.tr/Program/P3.aspx).
Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• The minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions are determined by YÖK.

• YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities of higher education institutions.

• After the National Core Education Program (CEP) is accepted by the Health Sciences Deans Council, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK. In addition, the compliance of the curricula with the CEP is monitored during the Health program accreditation processes.

• The learning outcomes, measurement and evaluation processes of the Nutrition and Dietetics undergraduate program are carried out in accordance with the principles of Erciyes University Associate and Undergraduate Education Regulation and the Faculty of Health Sciences Education and Examination Directive within the framework of the relevant legislation of YÖK.

• Students enrolled in the Nutrition and Dietetics undergraduate program, if they successfully complete the course credits and other obligations specified in the relevant legislation; is receiving a bachelor's degree.

• At the beginning of each year, the previous year's "Erciyes University Institutional Evaluation Report" is uploaded to the Higher Education Quality Board (YÖKAK) Information System. As a preliminary preparation for this report, the "Unit Internal Evaluation Report" is prepared by the Quality Commission of the Faculty of Health Sciences and presented to the university Quality Unit. In addition, the accreditation decisions made by YÖKAK show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured.

Association of Evaluation and Accreditation of Health Sciences Programs (SABAK)

Accreditation Start/End Date: 19.03.2021 / 30.09.2026

(5-year full accreditation)

Access Requirements
  • Candidates with a high school diploma, candidates who show certain success in the form of numerical scores in the central exams held by the Evaluation, Selection and Placement Center (ÖSYM) or international exams accepted by the Council of Higher Education are placed in the programs by ÖSYM, taking into account the preference and order of success. The candidate who has the right to become a student completes his/her final registration with the documents determined within the period announced by the university.
Conditions for Success In order for a student to graduate from the Department of Nutrition and Dietetics with a bachelor's degree, he/she must take 240 ECTS courses in the total education period and be successful in all of them, successfully complete all compulsory courses, field practices and graduation work specified in the curriculum, and have a graduation grade of at least 2.00.
Progression Paths (Relationship Type)
  • Graduates; Treatment institutions (private and public hospitals, polyclinics, health centers, dialysis units, etc.), mass feeding systems (food factories, hotel food and beverage departments, all private and public institutions providing mass, catering etc.), public health services They can work as an academician in institutions (Community Health Centers, Mother-Child Health Centers, Child and Elderly Nursing Homes, etc.), dietitians in the food industry, research institutions and universities. They can also continue postgraduate education if they meet the required exam score requirements. Graduates are appointed as dietitians to the mentioned public areas if they receive the required score from KPSS (Public Personnel Selection Examination). Dietitians who graduate from our school can become members of the Turkish Dietitians Association, which was established in 1969. The association is a member of the European Federation of Dietetic Associations (EFAD) and the International Confederation of Dietetics (ICDA).
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

2. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

3. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

4. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

5. Erciyes University Associate and Undergraduate Education Regulations

6. Faculty of Health Sciences Education and Examination Directive

Validity Period (If Any)

The qualification is valid

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030025796


Qualification Title
Nutrition and Dietetics License

Awarding Body
Erciyes University

Awarding Body Contact
Yenidoğan Neighborhood, Turhan Baytop Street No:1, 38280 Talas/Kayseri

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • It was established within the Atatürk School of Health in 1998 as the second Department of Nutrition and Dietetics within a state university in Turkey. It has been continuing its activities within the Faculty of Health Sciences since 2010. In the 2004-2005 academic year, a master's degree program was started in the Department of Nutrition and Dietetics of the Institute of Health Sciences, and a PhD program in the Department of Nutrition and Dietetics was started in the 2016-2017 academic year. Our department aims to raise individuals who are equipped with professional knowledge and skills, who have gained the ability to adapt and work in groups, who have analysis and synthesis skills, who are sensitive to the problems of the country and the world, who are innovative, competitive, entrepreneurial and who have acquired the habit of lifelong learning.

Learning Environments
  • Undergraduate education in the Department of Nutrition and Dietetics is carried out full-time. Education and training are provided in the form of formal, open or distance education. In addition, applied training is provided as field practice or workplace training in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, healthcare institutions and workplaces.

Description

Students of Erciyes University Nutrition and Dietetics Program;

  • Has the ability to use theoretical and practical knowledge specific to the field of nutrition and dietetics.
  • Is competent in identifying, critically evaluating and solving problems he/she may encounter in different areas of nutrition and dietetics and making result-oriented decisions.
  • Works effectively individually, within a team and across disciplines.
  • Uses up-to-date technologies and equipment related to nutrition and dietetic practices, obtains accurate evidence-based information by constantly and effectively scanning databases, and develops functional training materials.
  • Has the ability to communicate effectively verbally and in writing in Turkish and at least one foreign language.
  • Develops a positive attitude towards lifelong learning and constantly renews itself by participating in scientific and cultural events.
  • Has basic research skills such as being able to plan research in the field of nutrition and dietetics, carry out implementation, evaluate and report research data.
  • Assumes responsibility in professional practices and decisions and adheres to ethical principles.
  • Has awareness of the social and universal effects and legal consequences of professional practices.

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Reading and writing competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info
  • Issues regarding examination regulations and measurement and evaluation are stated in the relevant section of Erciyes University Associate and Undergraduate Education Regulations (https://www.erciyes.edu.tr/Files/regulation/d6b81676-7d61-4596-8214-2559544a88fa .pdf). The measurement and evaluation method applied for each course is explained in details in the course information package (https://dbp.erciyes.edu.tr/Program/P3.aspx).

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• The minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions are determined by YÖK.

• YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities of higher education institutions.

• After the National Core Education Program (CEP) is accepted by the Health Sciences Deans Council, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK. In addition, the compliance of the curricula with the CEP is monitored during the Health program accreditation processes.

• The learning outcomes, measurement and evaluation processes of the Nutrition and Dietetics undergraduate program are carried out in accordance with the principles of Erciyes University Associate and Undergraduate Education Regulation and the Faculty of Health Sciences Education and Examination Directive within the framework of the relevant legislation of YÖK.

• Students enrolled in the Nutrition and Dietetics undergraduate program, if they successfully complete the course credits and other obligations specified in the relevant legislation; is receiving a bachelor's degree.

• At the beginning of each year, the previous year's "Erciyes University Institutional Evaluation Report" is uploaded to the Higher Education Quality Board (YÖKAK) Information System. As a preliminary preparation for this report, the "Unit Internal Evaluation Report" is prepared by the Quality Commission of the Faculty of Health Sciences and presented to the university Quality Unit. In addition, the accreditation decisions made by YÖKAK show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured.

Association of Evaluation and Accreditation of Health Sciences Programs (SABAK)

Accreditation Start/End Date: 19.03.2021 / 30.09.2026

(5-year full accreditation)


Access Requirements
  • Candidates with a high school diploma, candidates who show certain success in the form of numerical scores in the central exams held by the Evaluation, Selection and Placement Center (ÖSYM) or international exams accepted by the Council of Higher Education are placed in the programs by ÖSYM, taking into account the preference and order of success. The candidate who has the right to become a student completes his/her final registration with the documents determined within the period announced by the university.

Conditions for Success
In order for a student to graduate from the Department of Nutrition and Dietetics with a bachelor's degree, he/she must take 240 ECTS courses in the total education period and be successful in all of them, successfully complete all compulsory courses, field practices and graduation work specified in the curriculum, and have a graduation grade of at least 2.00.

Progression Paths (Relationship Type)
  • Graduates; Treatment institutions (private and public hospitals, polyclinics, health centers, dialysis units, etc.), mass feeding systems (food factories, hotel food and beverage departments, all private and public institutions providing mass, catering etc.), public health services They can work as an academician in institutions (Community Health Centers, Mother-Child Health Centers, Child and Elderly Nursing Homes, etc.), dietitians in the food industry, research institutions and universities. They can also continue postgraduate education if they meet the required exam score requirements. Graduates are appointed as dietitians to the mentioned public areas if they receive the required score from KPSS (Public Personnel Selection Examination). Dietitians who graduate from our school can become members of the Turkish Dietitians Association, which was established in 1969. The association is a member of the European Federation of Dietetic Associations (EFAD) and the International Confederation of Dietetics (ICDA).

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

2. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

3. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

4. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

5. Erciyes University Associate and Undergraduate Education Regulations

6. Faculty of Health Sciences Education and Examination Directive


Validity Period (If Any)

The qualification is valid


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode