Yeterlilik Kodu

TR0030044383

Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması
Sorumlu KurumArtvin Çoruh Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiArtvin Çoruh Üniversitesi Rektörlük Onur, Çayağzı, 08000 Artvin Merkez/Artvin
Sorumlu Kurum URLhttps://www.artvin.edu.tr
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Tıp
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve Diyetetik eğitim programı kapsamında gerekli mesleki tüm bilgi ve beceriyi uygulamak,
  • Besinlerin üretilmesinden insan vücudunda kullanılmasına kadar geçirdiği tüm aşamalarda insan ile besinler arasındaki etkileşimler hakkında bilgi sahibi olmak,
  • Besin ögelerinin özelliklerini, vücuttaki görevlerini, eksiklik ve fazlalıklarının insan sağlığı üzerine etkilerini bilmek; besin ögelerinin insan sağlığı ile ilişkisine yönelik araştırmaları planlayıp yürütmek,
  • Besinlerin hazırlanması, pişirilmesi, depolanması sırasında uygulanan işlemlerin besinin kalitesi ve insan sağlığı üzerine etkilerini araştırmak ve bilmek,
  • Beslenme alışkanlıklarının genetik yapıda yol açabileceği değişiklikleri bilmek ve bunun sağlık üzerine etkilerini araştırıp bilimsel sonuçlar elde etmek,
  • Toplu beslenme yapılan yerlerde toplu beslenme ilkelerinin uygulanmasını yönetmek,
  • Mesleki bilgi ve beceriyi çağdaş, bilimsel gelişmelere uyarlayabilmek ve kalite konusunda bilgi sahibi olmak,
  • Toplumun beslenme problemlerini tanımlama, modelleme ve çözme becerisi kazanmış olmak,
  • Tanımlanmış bir hedef doğrultusunda bir süreci çözümleme ve tedaviyi planlama becerisi kazanmış olmak,
  • Verilerin çözümlenmesi, deney yapma ve tasarlama, sonuçları yorumlama becerisi kazanmış olmak,
  • Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme ve sözlü ve yazılı iletişim becerileri kazanmış olmak,
  • Bağımsız davranma, insiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi kazanmış olmak,
  • Beslenme ve Diyetetik alanında ulusal ve uluslararası sorunlar hakkında bilgi sahibi olmak,
  • Mesleki etik ve sorumluluk anlayışı kazanmış olmak,
  • Mesleki açıdan yaşam boyu öğrenme ve/veya yaşam boyu kendini geliştirmeyi amaç edinmek.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler her ders için yarı yıl sınavı ve yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, ödev veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar.Başarı notuna ara sınav ve yarı yıl içi çalışmanın katkısı %40 ve yarı yıl sonu sınavın katkısı %60 dır. Ancak uygulamalı dersler için yarıyıl sınavın katkısı %20, uygulama notunun katkısı %20 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir.

Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC harf notlarından birini alan öğrenci o dersten başarılı olmuş sayılır. DC ve DD notlarından birini alan öğrencinin bu derslerden başarılı sayılabilmesi için ilgili yarıyıl ağırlık not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Aksi taktirde bu dersler tekrar edilir.

Programda mevcut olan 240 AKTS karşılığı derslerin tamamını başarıyla tamamlamak, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşullarıdır.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Öğrenciler üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak ve ÖSYM tarafından yapılan sınavdan başarılı olmak zorundadır.

Öğrencilerin kabulü, dönem başlamadan her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve değerlendirilir.

Başarma ŞartlarıProgramda mevcut olan 240 AKTS karşılığı derslerin tamamını başarıyla tamamlamak, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşullarıdır. Programda mevcut olan 240 AKTS karşılığı derslerin tamamını başarıyla tamamlamak, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşullarıdır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Beslenme ve diyetetik bölümü mezunlarına diyetisyen unvanı verilir.

Diyetisyenler, yataklı tedavi kurumlarında, tedavi kurumlarında; renal bakım üniteleri, diyabet eğitim merkezleri, enteral-parenteral beslenme ekibinde, toplu beslenme sistemlerinde (kreşlerde, okullarda, yemek fabrikalarında, otellerin yiyecek içecek servislerinde, toplu beslenme yapan tüm kurumlarda vb ), gıda sanayinde, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında, Halk sağlığı hizmetlerinde; ana çocuk sağlığı merkezleri, sağlık ocakları, yaşlı bakım merkezlerinde, Spor merkezli okullarda, zayıflama merkezlerinde eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermektedirler.

Diyetisyenler ayrıca, akademisyen olarak eğitim ve araştırma alanlarında çalışabilirler.

Özel merkezlerde beslenme ve diyet kliniklerinde danışmanlık yapabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030044383


Yeterlilik Adı
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Artvin Çoruh Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörlük Onur, Çayağzı, 08000 Artvin Merkez/Artvin

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Beslenme ve Diyetetik eğitim programı kapsamında gerekli mesleki tüm bilgi ve beceriyi uygulamak,
  • Besinlerin üretilmesinden insan vücudunda kullanılmasına kadar geçirdiği tüm aşamalarda insan ile besinler arasındaki etkileşimler hakkında bilgi sahibi olmak,
  • Besin ögelerinin özelliklerini, vücuttaki görevlerini, eksiklik ve fazlalıklarının insan sağlığı üzerine etkilerini bilmek; besin ögelerinin insan sağlığı ile ilişkisine yönelik araştırmaları planlayıp yürütmek,
  • Besinlerin hazırlanması, pişirilmesi, depolanması sırasında uygulanan işlemlerin besinin kalitesi ve insan sağlığı üzerine etkilerini araştırmak ve bilmek,
  • Beslenme alışkanlıklarının genetik yapıda yol açabileceği değişiklikleri bilmek ve bunun sağlık üzerine etkilerini araştırıp bilimsel sonuçlar elde etmek,
  • Toplu beslenme yapılan yerlerde toplu beslenme ilkelerinin uygulanmasını yönetmek,
  • Mesleki bilgi ve beceriyi çağdaş, bilimsel gelişmelere uyarlayabilmek ve kalite konusunda bilgi sahibi olmak,
  • Toplumun beslenme problemlerini tanımlama, modelleme ve çözme becerisi kazanmış olmak,
  • Tanımlanmış bir hedef doğrultusunda bir süreci çözümleme ve tedaviyi planlama becerisi kazanmış olmak,
  • Verilerin çözümlenmesi, deney yapma ve tasarlama, sonuçları yorumlama becerisi kazanmış olmak,
  • Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapabilme ve sözlü ve yazılı iletişim becerileri kazanmış olmak,
  • Bağımsız davranma, insiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi kazanmış olmak,
  • Beslenme ve Diyetetik alanında ulusal ve uluslararası sorunlar hakkında bilgi sahibi olmak,
  • Mesleki etik ve sorumluluk anlayışı kazanmış olmak,
  • Mesleki açıdan yaşam boyu öğrenme ve/veya yaşam boyu kendini geliştirmeyi amaç edinmek.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler her ders için yarı yıl sınavı ve yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, ödev veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar.Başarı notuna ara sınav ve yarı yıl içi çalışmanın katkısı %40 ve yarı yıl sonu sınavın katkısı %60 dır. Ancak uygulamalı dersler için yarıyıl sınavın katkısı %20, uygulama notunun katkısı %20 ve yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir.

Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC harf notlarından birini alan öğrenci o dersten başarılı olmuş sayılır. DC ve DD notlarından birini alan öğrencinin bu derslerden başarılı sayılabilmesi için ilgili yarıyıl ağırlık not ortalamasının en az 2.00 olması gerekir. Aksi taktirde bu dersler tekrar edilir.

Programda mevcut olan 240 AKTS karşılığı derslerin tamamını başarıyla tamamlamak, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşullarıdır.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Öğrenciler üniversitenin akademik ve yasal mevzuatı çerçevesinde ÖSYM tarafından belirlenen süreçleri tamamlamak ve ÖSYM tarafından yapılan sınavdan başarılı olmak zorundadır.

Öğrencilerin kabulü, dönem başlamadan her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve değerlendirilir.


Başarma Şartları
Programda mevcut olan 240 AKTS karşılığı derslerin tamamını başarıyla tamamlamak, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşullarıdır. Programda mevcut olan 240 AKTS karşılığı derslerin tamamını başarıyla tamamlamak, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşullarıdır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Beslenme ve diyetetik bölümü mezunlarına diyetisyen unvanı verilir.

Diyetisyenler, yataklı tedavi kurumlarında, tedavi kurumlarında; renal bakım üniteleri, diyabet eğitim merkezleri, enteral-parenteral beslenme ekibinde, toplu beslenme sistemlerinde (kreşlerde, okullarda, yemek fabrikalarında, otellerin yiyecek içecek servislerinde, toplu beslenme yapan tüm kurumlarda vb ), gıda sanayinde, besin ve beslenmeyle ilgili özel veya kamu kuruluşlarında, Halk sağlığı hizmetlerinde; ana çocuk sağlığı merkezleri, sağlık ocakları, yaşlı bakım merkezlerinde, Spor merkezli okullarda, zayıflama merkezlerinde eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermektedirler.

Diyetisyenler ayrıca, akademisyen olarak eğitim ve araştırma alanlarında çalışabilirler.

Özel merkezlerde beslenme ve diyet kliniklerinde danışmanlık yapabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030044383

Qualification Title
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması
Awarding BodyArtvin Coruh University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttps://www.artvin.edu.tr
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasMedicine
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description

Perform all the necessary professional knowledge and skill under Nutrition and Dietetics training programe. Have knowledge about interaction between human and food at all stages from production of feed to using it in the human body. Know characteristics , duties in the body the effects of deficiencies and excesses of nutrients; carry out planning research about the relationship between nutrient and human health. İnvestigate and know the effects on food quality and human health of performed operations during food preparation, cooking, stroage. Know changes which eating habits are able to cause in the genetic structure and achieve scientific results by investigating the impact of this on health. Manage the implementation of the principles of public nutrition in the catering places. Adapt professional knowledge and skills to contemporary and scientific developments and have information about quality. Gain defining of community nutritional problems, modeling and solving skills. Gain treatment planning skils and resolve a process in accordance a defined target. Gain data analysis, designing and experimenting , the ability of interpreting the results. Gain the ability of disiplinary and inter disciplinary team work and oral and written communication skills. Gain acting independently, using initiative and creativity skills. Have information about national and international issues in the field of Nutrition and Dietetic. Get an understanding of professional ethics and responsibility. intend learning for life and/or self-development for life from a professional standpoint.

Key Competencies-
Further Info

The students are subject to examinations for each course as semester tests and works within semester (project, seminary, homework or a second midterm test) and semester final test. The contribution of midterm test and the works within the semester are 40% and of the semester final examis 60%. For applied courses however, the contribution of midterm test is 20%, application is 20%, and semester final test is 60%. All tests are evaluated over 100 points. A student achieving either of AA, BA, BB, CB, CC grades is considered as successful in that course. A student achieving either of DC and DD grades is required to have a minimum semester average of 2.00 to be considered as successful in that course. Otherwise these courses are repeated. These requirements are to complete all the courses corresponding to 240 ECTS credits included in the program, to have a minimum of 2.00 average score over 2.00-4.00

Quality Assurance-
Access Requirements

Within the academical and legal regulations of the university, the students have to complete the process determined by ÖSYM (Student Selection and Allocation Center ) and succeed in the examination executed by ÖSYM. Any student who has commenced an equivalent program at home or abroad, can apply for lateral transfer. Acceptance of the students are examined and evaluated in terms of the conditions of each student individually and the degree applied for.

Conditions for SuccessThese requirements are to complete all the courses corresponding to 240 ECTS credits included in the program, to have a minimum of 2.00 average score over 2.00-4.00 These requirements are to complete all the courses corresponding to 240 ECTS credits included in the program, to have a minimum of 2.00 average score over 2.00-4.00
Progression Paths (Relationship Type)

The title for nutrition and dietetics department graduates is Dietitian. Dietitians serve as educational, therapeutic and rehabilitative in inpatient treatment institutions, treatment institutions; renal care units, diabetes education centers, enteral-parenteral nutrition team, the bulk feeding system (kindergartens, schools, food factories, hotels food beverage services, catering engaged in all institutions, etc.), food industry, nutritional and dietary private or public institutions of public health services, maternal and child health centers, health centers, elderly care centers, sports-centered schools, slimming centers. Dietitians also can work as academics in the fields of education and research. They can be counseling in specialized centers and nutrition and diet clinics.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030044383


Qualification Title
Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması

Awarding Body
Artvin Coruh University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

Perform all the necessary professional knowledge and skill under Nutrition and Dietetics training programe. Have knowledge about interaction between human and food at all stages from production of feed to using it in the human body. Know characteristics , duties in the body the effects of deficiencies and excesses of nutrients; carry out planning research about the relationship between nutrient and human health. İnvestigate and know the effects on food quality and human health of performed operations during food preparation, cooking, stroage. Know changes which eating habits are able to cause in the genetic structure and achieve scientific results by investigating the impact of this on health. Manage the implementation of the principles of public nutrition in the catering places. Adapt professional knowledge and skills to contemporary and scientific developments and have information about quality. Gain defining of community nutritional problems, modeling and solving skills. Gain treatment planning skils and resolve a process in accordance a defined target. Gain data analysis, designing and experimenting , the ability of interpreting the results. Gain the ability of disiplinary and inter disciplinary team work and oral and written communication skills. Gain acting independently, using initiative and creativity skills. Have information about national and international issues in the field of Nutrition and Dietetic. Get an understanding of professional ethics and responsibility. intend learning for life and/or self-development for life from a professional standpoint.


Key Competencies
-

Further Info

The students are subject to examinations for each course as semester tests and works within semester (project, seminary, homework or a second midterm test) and semester final test. The contribution of midterm test and the works within the semester are 40% and of the semester final examis 60%. For applied courses however, the contribution of midterm test is 20%, application is 20%, and semester final test is 60%. All tests are evaluated over 100 points. A student achieving either of AA, BA, BB, CB, CC grades is considered as successful in that course. A student achieving either of DC and DD grades is required to have a minimum semester average of 2.00 to be considered as successful in that course. Otherwise these courses are repeated. These requirements are to complete all the courses corresponding to 240 ECTS credits included in the program, to have a minimum of 2.00 average score over 2.00-4.00


Quality Assurance
-

Access Requirements

Within the academical and legal regulations of the university, the students have to complete the process determined by ÖSYM (Student Selection and Allocation Center ) and succeed in the examination executed by ÖSYM. Any student who has commenced an equivalent program at home or abroad, can apply for lateral transfer. Acceptance of the students are examined and evaluated in terms of the conditions of each student individually and the degree applied for.


Conditions for Success
These requirements are to complete all the courses corresponding to 240 ECTS credits included in the program, to have a minimum of 2.00 average score over 2.00-4.00 These requirements are to complete all the courses corresponding to 240 ECTS credits included in the program, to have a minimum of 2.00 average score over 2.00-4.00

Progression Paths (Relationship Type)

The title for nutrition and dietetics department graduates is Dietitian. Dietitians serve as educational, therapeutic and rehabilitative in inpatient treatment institutions, treatment institutions; renal care units, diabetes education centers, enteral-parenteral nutrition team, the bulk feeding system (kindergartens, schools, food factories, hotels food beverage services, catering engaged in all institutions, etc.), food industry, nutritional and dietary private or public institutions of public health services, maternal and child health centers, health centers, elderly care centers, sports-centered schools, slimming centers. Dietitians also can work as academics in the fields of education and research. They can be counseling in specialized centers and nutrition and diet clinics.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address