Yeterlilik Kodu | TR0030044588 | |
Yeterlilik Adı | Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması | |
Sorumlu Kurum | Gümüşhane Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Gümüşhane Üniversitesi, Gümüşhanevî Kampüsü, Bağlarbaşı Mahallesi 29100 | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.gumushane.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 6 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 6 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Tıp | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | - | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri |
| |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ÖSYS sınavından başarılı olmak gerekir | |
Başarma Şartları | Mezuniyet koşullarındaki kurallar geçerlidir. Programda mevcut olan toplam 240 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarı ile tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrenciler mezun olmaya hak kazanır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) |
| |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | Yeterlilik sürekli geçerlidir | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030044588
- “Beslenme ve Diyetetik” alanında ileri düzeyde kurumsal ve uygulamalı bilgiye sahip olur ve bilgiyi kullanır .
- Toplumda beslenme problemlerinin saptanması ve çözümüne yönelik öneriler sunabilme becerisi kazanır.
- Bireylerin gereksinimine uygun beslenme programları hazırlama becerisi kazanır .
- Sağlığın korunması ve çeşitli hastalıkların tedavisi için diyet programları hazırlama becerisi kazanır.
- Toplu beslenme hizmeti veren kurumlarda yemek servisi hizmetini yönetebilme becerisi kazanır.
- Toplum sağlığının korunması ve geliştirilmesi için gerekli araştırma-geliştirme çalışmalarını yapabilme becerisi kazanır.
- Bağımsız çalışabilme ve insiyatif alabilme becerisi kazanır .
- Disiplin içi ve disiplinler arası takım çalışması yapma becerisi kazanır.
- Bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ederek kendini geliştirebilme becerisi kazanır.
- Fikirlerini sözlü ve yazılı olarak açık bir şekilde ifade edebilme becerisi kazanır.
- Mesleki ve etik değerlere sahip olur .
- Kalite yönetimi, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahip olur
- Her ders için ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılır.
- Ayrıca, bir yarıyıla ait not ortalaması en az 2.00 olan öğrenciler, DC harf notu aldıkları derslerden de başarılı sayılır. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, o yarıyıla ait en çok iki dersten bütünleme sınavına girebilir. Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemi “Ders Bilgi Form’larında açıklanmıştır. Mezuniyet koşullarındaki kurallar geçerlidir.
Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan ÖSYS sınavından başarılı olmak gerekir
- Bu program mezunları kamu ve özel kuruluşlarda “Diyetisyen” olarak görev yapmaktadır.
- Sağlık Bakanlığı hastaneleri, üniversite hastaneleri, özel sağlık kuruluşları ve beslenme ve diyet merkezlerinde görev yapabilirler.
Yeterlilik sürekli geçerlidir
Qualification Code | TR0030044588 | |
Qualification Title | Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması | |
Awarding Body | Gümüşhane University | |
Awarding Body Contact | ||
Awarding Body Url | http://www.gumushane.edu.tr/ | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 6 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 6 | |
Thematic Areas | Medicine | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | - | |
Program Duration | - | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | Has and uses theoretical and practical information at the highest level on “Nutrition and Dietetics Has able to determine nutrition problems in public and to present recommendation for solution of the problems Has able to prepare suitable nutrition program accordance with demands of individuals Has able to prepare diet programs for the protection of health and treatment of various illnesses Has able to manage food service in food service system Has able to perform research-development for the protection and improvement of public health Has able to work independently and calls the shots Has able to do team works as intern and outer disciplinary Has able to improve oneself with following scientific and technological development. Has able to clearly express thought as verbal and written Has professional and ethical values Has sufficient consciousness on quality control, protection of environment and job safety | |
Key Competencies | - | |
Further Info | The aim of “Nutrition and Dietetics” program is to educate “Dieticians”, who adopt the ethical values and realize the importance of life-learning in order to conduct activities for bringing awareness of sufficient and balanced nutrition in public, the determination of nutrition problems in public, solving the problems, and the protection and improvement of health. The rules in the graduation requirement are valid. | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | To obtain the required grade from the Student Selection and Placement Examination held by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). | |
Conditions for Success | The rules in the graduation requirement are valid. It is compulsory to have minimum 2.00 over 4.00 of weighted mean for successively completing all the courses (equal as 240 ETCS | |
Progression Paths (Relationship Type) | Students graduated from this program work in public and private foundation as Dieticians. They can work in the hospitals of Ministry of Health, the hospitals of universities, private health foundations and nutrition and diet center. | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030044588
Has and uses theoretical and practical information at the highest level on “Nutrition and Dietetics Has able to determine nutrition problems in public and to present recommendation for solution of the problems Has able to prepare suitable nutrition program accordance with demands of individuals Has able to prepare diet programs for the protection of health and treatment of various illnesses Has able to manage food service in food service system Has able to perform research-development for the protection and improvement of public health Has able to work independently and calls the shots Has able to do team works as intern and outer disciplinary Has able to improve oneself with following scientific and technological development. Has able to clearly express thought as verbal and written Has professional and ethical values Has sufficient consciousness on quality control, protection of environment and job safety
The aim of “Nutrition and Dietetics” program is to educate “Dieticians”, who adopt the ethical values and realize the importance of life-learning in order to conduct activities for bringing awareness of sufficient and balanced nutrition in public, the determination of nutrition problems in public, solving the problems, and the protection and improvement of health. The rules in the graduation requirement are valid.
To obtain the required grade from the Student Selection and Placement Examination held by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM).
Students graduated from this program work in public and private foundation as Dieticians. They can work in the hospitals of Ministry of Health, the hospitals of universities, private health foundations and nutrition and diet center.
Qualification is continuous