Yeterlilik Kodu

TR0030032368

Yeterlilik Adı
Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu KurumMEF Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiHuzur, Maslak Ayazağa Cd. No:4, 34396 Sarıyer/İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttps://www.mef.edu.tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Bilgisayar kullanımı
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08 

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

MEF Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği programı, teknolojik sorunları çözmek için bilgisayar mühendisliği ilkelerini uygulayacak ve modern bilgisayar mühendisliği tekniklerini yenilikçi ve girişimci becerileriyle birlikte kullanarak toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak yeni teknolojiler, çözümler ve değerler yaratacak mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mühendislik, bilim ve matematik prensiplerini uygulayarak karmaşık mühendislik problemlerini tanımlamak, formüle etmek ve çözmek.
  • Küresel, kültürel, sosyal, çevresel ve ekonomik faktörlerin yanı sıra halk sağlığı, güvenliği ve refahını da göz önünde bulundurarak belirli ihtiyaçları karşılayan çözümler üretmek için mühendislik tasarımı yapmak.
  • Çeşitli hedef kitlelerle etkili bir şekilde iletişim kurabilmek.
  • Mühendislik durumlarında etik ve mesleki sorumlulukları tanımak ve mühendislik çözümlerinin küresel, ekonomik, çevresel ve toplumsal bağlamlardaki etkisini dikkate alarak kararlar verebilmek.
  • Üyelerinin birlikte liderlik sağladığı, işbirlikçi ve kapsayıcı bir ortam yarattığı, hedefler belirlediği, görevleri planladığı ve hedefleri karşıladığı bir takım çalışması yapabilmek.
  • Uygun deneyler geliştirmek ve yürütmek, verileri analiz etmek ve mühendislik yorumu ile sonuca ulaşabilmek
  • Uygun öğrenme stratejilerini kullanarak yeni bilgiler edinmek ve uygulamak.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  1. Okuma yazma yetkinliği
  2. Çoklu dil yetkinliği
  3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  4. Dijital yetkinlik
  5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  6. Vatandaşlık yetkinliği
  7. Girişimcilik yetkinliği
  8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Dersler için kullanılan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, dersin öğretim üyesi tarafından MEF Üniversitesi Ders Bilgi Formlarında her dönem başında tanımlanmakta ve Öğrenme Yönetim Sistemi üzerinden duyurulmaktadır. Ders başarı notları ile ilgili olarak 21.10.014 tarih ve 29152 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan MEF Üniversitesi Lisans ve Önlisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Madde 31 uygulanır.

MADDE 31– (1) Öğrencilere aldıkları her ders için dersi veren öğretim elemanı tarafından bir harf notu takdir edilir. Kredili derslerde verilen harf notlarının not ortalaması hesaplarında kullanılmak üzere 0.0 ile 4.0 arasında rakamsal katsayı karşılıkları vardır. Harf notları, varsa katsayıları ve kullanıldıkları durumlar aşağıdaki gibidir:

a)Harf Notu Katsayısı

A         4,00    

A-        3,70    

B+       3,30    

B         3,00    

B-        2,70    

C+       2,30    

C         2,00    

C-        1,70    

D+       1,30    

D         1,00    

F          0,00    

FX       0,00    

FZ       0,00   

Harf Notu Anlam

W        Çekilme

I           Eksik

S          Yeterli

U         Yetersiz

P          Devam

EX       Muaf

b) FZ: Final sınavına girme hakkı elde edemeyen öğrencilere final sınavları öncesinde akademik takvimde belirtilen tarihler içinde FZ notu verilir.

c) FX: Final sınavına girme hakkı olduğu halde geçerli mazereti olmaksızın final sınavına gelmeyen öğrencilere ve bütünleme sınavı başvurusu olduğu halde bu sınava gelmeyen öğrencilere verilir.

ç) W: Öğrencinin dersten çekildiği durumlarda verilir. Alınan derse not çizelgesinde yer verilmekle birlikte, W notu ortalama hesaplarına katılmaz. Daha önceki bir yarıyılda almış olduğu bir dersi, tekrar alıp sonra bu dersten çekilen öğrencilerin genel not ortalaması hesaplanırken daha önce aldıkları not geçerli sayılır.

d) I: Final sınavı bulunmayan bir derste, harf notu takdir edilebilmesi için gereken çalışmaları zorunlu nedenlerle tamamlayamamış öğrencilere eksiklerini gidermek için süre tanımak amacıyla I notu verilebilir. Bu durumdaki bir öğrencinin, hangisi daha yakın bir tarihteyse, harf notlarının ilan edildiği tarihten itibaren en geç 14 gün içinde veya bir sonraki yarıyılın ders kayıtları başlayana kadar, eksiklerini tamamlaması gereklidir. Dersi veren öğretim elemanının başvurusu ve bölüm başkanının onayıyla bir sonraki yarıyılın ders kayıtları başlayana kadar ek süre verilebilir. Verilen sürede eksiklerini tamamlayan öğrenciye ilgili öğretim elemanı tarafından bir harf notu takdir edilir. Verilen süre bittiğinde I’dan farklı bir harf notu verilmemiş öğrencilere FX notu işlenir.

e) S: Belirtilmiş derslerde başarılı bulunan öğrencilere verilir. Bu not, ortalama hesaplarına katılmaz.

f) U: Belirtilmiş derslerde başarısız öğrencilere verilir. Bu not, ortalama hesaplarına katılmaz.

g) P: Bir yarıyıldan çok süren kredili ya da kredisiz derslerde, son yarıyıldan önceki yarıyıllar sonunda verilir. Bu not, ortalama hesaplarına katılmaz.

ğ) EX: Öğrencinin önceden başarılı olduğu bir ders, öğrencinin transkriptine işlenirken, programındaki mezuniyet koşulu dersten muaf tutulmasını işaret eder. Bu not, ortalama hesaplarına katılmaz.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

MEF Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Programı 2018-2028 periyodu için ABET (Accreditation Board for Engineering and Technology) akreditedir.

Accreditation Board for Engineering and Technology (ABET) 

Başlangıç/ Bitiş Tarihi; 1.10.2018 / 30.09.2028

Giriş Şartı

MEF Üniversitesi lise ve dengi okullardan mezun olan TC uyruklu öğrencileri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi giriş sınavı ile kabul etmektedir.

Yurt dışından öğrenci kabulü; ilgili mevzuat hükümleri, Yükseköğretim Kurulu kararları ve Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde ilgili fakülte/yüksekokulun yönetim kurulu kararı ile olmaktadır.

Lisans programlarına başvuru ve kabul ile ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir.

https://www.mef.edu.tr/tr/genel-sekreterlik/lisans-ve-onlisans-egitim-ogretim-yonetmeligi   

Başarma ŞartlarıLisans programlar için mezuniyet koşulları 21.10.2014 tarihinde 29152 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan MEF Üniversitesi Lisans ve Önlisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Madde 41’de belirtilmiştir. MADDE 41–  Bir öğrenci, kayıtlı olduğu programın müfredatında bulunan tüm dersleri başarıyla tamamladığında genel not ortalaması 2,00 veya daha yüksek ise ve tarafına tahakkuk ettirilmiş bulunan eğitim-öğretim ücretinin ve diğer ücretlerin tamamını ödemişse, mezun olmaya ve lisans veya ön lisans diploması almaya hak kazanır. Öğrencinin diplomasını alabilmesi için eğitim-öğretim ücretinin tamamını ödemiş olması şarttır. Genel not ortalaması 3,00 - 3,49 olanlar onur, 3,50 ve üstü olanlar yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar. Yönetmelik hükümlerine uygun olarak 8 yarıyıllık bir lisans programının 120 AKTS değerindeki ilk 4 yarıyılını tamamlayıp, kayıtlı oldukları programdan ilişiğini kesen öğrencilere, ÖSYM'nin kabul ettiği çerçevede ön lisans diploması verilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bilgisayar Mühendisliği Lisans Programı mezunları yazılım geliştirmeden bilgisayar donanımı tasarımına; finanstan telekomünikasyon sektörlerine kadar geniş bir yelpazede iş fırsatlarına sahiptir. Bilgisayar mühendisleri kendi start-up şirketlerinde, yazılım ve donanım şirketlerinde, faaliyetlerinde bilgi teknolojilerinin merkezi öneme sahip olduğu bankacılık ve danışmanlık şirketlerinde, araştırma merkezlerinde, en son teknolojiyi tasarlayan ve üreten mühendislik firmalarında hem mühendis hem de yönetici düzeyinde çalışabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030032368


Yeterlilik Adı
Bilgisayar Mühendisliği (İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
MEF Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Huzur, Maslak Ayazağa Cd. No:4, 34396 Sarıyer/İstanbul

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08 


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO: 08 


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

MEF Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği programı, teknolojik sorunları çözmek için bilgisayar mühendisliği ilkelerini uygulayacak ve modern bilgisayar mühendisliği tekniklerini yenilikçi ve girişimci becerileriyle birlikte kullanarak toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak yeni teknolojiler, çözümler ve değerler yaratacak mezunlar yetiştirmeyi amaçlamaktadır.


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Mühendislik, bilim ve matematik prensiplerini uygulayarak karmaşık mühendislik problemlerini tanımlamak, formüle etmek ve çözmek.
  • Küresel, kültürel, sosyal, çevresel ve ekonomik faktörlerin yanı sıra halk sağlığı, güvenliği ve refahını da göz önünde bulundurarak belirli ihtiyaçları karşılayan çözümler üretmek için mühendislik tasarımı yapmak.
  • Çeşitli hedef kitlelerle etkili bir şekilde iletişim kurabilmek.
  • Mühendislik durumlarında etik ve mesleki sorumlulukları tanımak ve mühendislik çözümlerinin küresel, ekonomik, çevresel ve toplumsal bağlamlardaki etkisini dikkate alarak kararlar verebilmek.
  • Üyelerinin birlikte liderlik sağladığı, işbirlikçi ve kapsayıcı bir ortam yarattığı, hedefler belirlediği, görevleri planladığı ve hedefleri karşıladığı bir takım çalışması yapabilmek.
  • Uygun deneyler geliştirmek ve yürütmek, verileri analiz etmek ve mühendislik yorumu ile sonuca ulaşabilmek
  • Uygun öğrenme stratejilerini kullanarak yeni bilgiler edinmek ve uygulamak.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  1. Okuma yazma yetkinliği
  2. Çoklu dil yetkinliği
  3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  4. Dijital yetkinlik
  5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  6. Vatandaşlık yetkinliği
  7. Girişimcilik yetkinliği
  8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Dersler için kullanılan ölçme ve değerlendirme yöntemleri, dersin öğretim üyesi tarafından MEF Üniversitesi Ders Bilgi Formlarında her dönem başında tanımlanmakta ve Öğrenme Yönetim Sistemi üzerinden duyurulmaktadır. Ders başarı notları ile ilgili olarak 21.10.014 tarih ve 29152 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan MEF Üniversitesi Lisans ve Önlisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Madde 31 uygulanır.

MADDE 31– (1) Öğrencilere aldıkları her ders için dersi veren öğretim elemanı tarafından bir harf notu takdir edilir. Kredili derslerde verilen harf notlarının not ortalaması hesaplarında kullanılmak üzere 0.0 ile 4.0 arasında rakamsal katsayı karşılıkları vardır. Harf notları, varsa katsayıları ve kullanıldıkları durumlar aşağıdaki gibidir:

a)Harf Notu Katsayısı

A         4,00    

A-        3,70    

B+       3,30    

B         3,00    

B-        2,70    

C+       2,30    

C         2,00    

C-        1,70    

D+       1,30    

D         1,00    

F          0,00    

FX       0,00    

FZ       0,00   

Harf Notu Anlam

W        Çekilme

I           Eksik

S          Yeterli

U         Yetersiz

P          Devam

EX       Muaf

b) FZ: Final sınavına girme hakkı elde edemeyen öğrencilere final sınavları öncesinde akademik takvimde belirtilen tarihler içinde FZ notu verilir.

c) FX: Final sınavına girme hakkı olduğu halde geçerli mazereti olmaksızın final sınavına gelmeyen öğrencilere ve bütünleme sınavı başvurusu olduğu halde bu sınava gelmeyen öğrencilere verilir.

ç) W: Öğrencinin dersten çekildiği durumlarda verilir. Alınan derse not çizelgesinde yer verilmekle birlikte, W notu ortalama hesaplarına katılmaz. Daha önceki bir yarıyılda almış olduğu bir dersi, tekrar alıp sonra bu dersten çekilen öğrencilerin genel not ortalaması hesaplanırken daha önce aldıkları not geçerli sayılır.

d) I: Final sınavı bulunmayan bir derste, harf notu takdir edilebilmesi için gereken çalışmaları zorunlu nedenlerle tamamlayamamış öğrencilere eksiklerini gidermek için süre tanımak amacıyla I notu verilebilir. Bu durumdaki bir öğrencinin, hangisi daha yakın bir tarihteyse, harf notlarının ilan edildiği tarihten itibaren en geç 14 gün içinde veya bir sonraki yarıyılın ders kayıtları başlayana kadar, eksiklerini tamamlaması gereklidir. Dersi veren öğretim elemanının başvurusu ve bölüm başkanının onayıyla bir sonraki yarıyılın ders kayıtları başlayana kadar ek süre verilebilir. Verilen sürede eksiklerini tamamlayan öğrenciye ilgili öğretim elemanı tarafından bir harf notu takdir edilir. Verilen süre bittiğinde I’dan farklı bir harf notu verilmemiş öğrencilere FX notu işlenir.

e) S: Belirtilmiş derslerde başarılı bulunan öğrencilere verilir. Bu not, ortalama hesaplarına katılmaz.

f) U: Belirtilmiş derslerde başarısız öğrencilere verilir. Bu not, ortalama hesaplarına katılmaz.

g) P: Bir yarıyıldan çok süren kredili ya da kredisiz derslerde, son yarıyıldan önceki yarıyıllar sonunda verilir. Bu not, ortalama hesaplarına katılmaz.

ğ) EX: Öğrencinin önceden başarılı olduğu bir ders, öğrencinin transkriptine işlenirken, programındaki mezuniyet koşulu dersten muaf tutulmasını işaret eder. Bu not, ortalama hesaplarına katılmaz.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

MEF Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Programı 2018-2028 periyodu için ABET (Accreditation Board for Engineering and Technology) akreditedir.

Accreditation Board for Engineering and Technology (ABET) 

Başlangıç/ Bitiş Tarihi; 1.10.2018 / 30.09.2028


Giriş Şartı

MEF Üniversitesi lise ve dengi okullardan mezun olan TC uyruklu öğrencileri Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi giriş sınavı ile kabul etmektedir.

Yurt dışından öğrenci kabulü; ilgili mevzuat hükümleri, Yükseköğretim Kurulu kararları ve Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde ilgili fakülte/yüksekokulun yönetim kurulu kararı ile olmaktadır.

Lisans programlarına başvuru ve kabul ile ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki bağlantıdan ulaşılabilir.

https://www.mef.edu.tr/tr/genel-sekreterlik/lisans-ve-onlisans-egitim-ogretim-yonetmeligi   


Başarma Şartları
Lisans programlar için mezuniyet koşulları 21.10.2014 tarihinde 29152 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan MEF Üniversitesi Lisans ve Önlisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Madde 41’de belirtilmiştir. MADDE 41–  Bir öğrenci, kayıtlı olduğu programın müfredatında bulunan tüm dersleri başarıyla tamamladığında genel not ortalaması 2,00 veya daha yüksek ise ve tarafına tahakkuk ettirilmiş bulunan eğitim-öğretim ücretinin ve diğer ücretlerin tamamını ödemişse, mezun olmaya ve lisans veya ön lisans diploması almaya hak kazanır. Öğrencinin diplomasını alabilmesi için eğitim-öğretim ücretinin tamamını ödemiş olması şarttır. Genel not ortalaması 3,00 - 3,49 olanlar onur, 3,50 ve üstü olanlar yüksek onur öğrencisi olarak mezun olurlar. Yönetmelik hükümlerine uygun olarak 8 yarıyıllık bir lisans programının 120 AKTS değerindeki ilk 4 yarıyılını tamamlayıp, kayıtlı oldukları programdan ilişiğini kesen öğrencilere, ÖSYM'nin kabul ettiği çerçevede ön lisans diploması verilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Bilgisayar Mühendisliği Lisans Programı mezunları yazılım geliştirmeden bilgisayar donanımı tasarımına; finanstan telekomünikasyon sektörlerine kadar geniş bir yelpazede iş fırsatlarına sahiptir. Bilgisayar mühendisleri kendi start-up şirketlerinde, yazılım ve donanım şirketlerinde, faaliyetlerinde bilgi teknolojilerinin merkezi öneme sahip olduğu bankacılık ve danışmanlık şirketlerinde, araştırma merkezlerinde, en son teknolojiyi tasarlayan ve üreten mühendislik firmalarında hem mühendis hem de yönetici düzeyinde çalışabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030032368

Qualification Title
Computer Engineeering Undergraduate Diploma (English)
Awarding BodyMEF University
Awarding Body ContactHuzur, Maslak Ayazağa Cd. No:4, 34396 Sariyer/Istanbul
Awarding Body Urlhttps://www.mef.edu.tr/en
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasComputer use
National Occupation Classification

ISCO: 08 

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The objective of the B.Sc. in Computer Engineering program at MEF University is to render graduates who will apply computer-engineering principles to solve technological problems and utilize modern computer engineering techniques together with their innovative and entrepreneurial skills to create new technologies, solutions and values to meet the needs of society.

Learning Environments

Learning takes place in formal, open or distance learning. Also; applied trainings are carried out in laboratories and workshops within higher education institutions or as internship or workplace training in industry, health institutions and workplaces.

Description
  • An ability to identify, formulate, and solve complex engineering problems by applying principles of engineering, science, and mathematics
  • An ability to apply engineering design to produce solutions that meet specified needs with consideration of public health, safety, and welfare, as well as global, cultural, social, environmental, and economic factors
  • An ability to communicate effectively with a range of audiences
  • An ability to recognize ethical and professional responsibilities in engineering situations and make informed judgments, which must consider the impact of engineering solutions in global, economic, environmental, and societal contexts
  • An ability to function effectively on a team whose members together provide leadership, create a collaborative and inclusive environment, establish goals, plan tasks, and meet objectives
  • An ability to develop and conduct appropriate experimentation, analyze and interpret data, and use engineering judgment to draw conclusions
  • An ability to acquire and apply new knowledge as needed, using appropriate learning strategies.
Key Competencies

The holder has the key qualifications below at maximum capacity.

  1. Literacy qualification
  2. Multiple language qualification
  3. Qualification in mathematics, science, technology and engineering
  4. Digital qualification
  5. Personal, social and learning competence
  6. Citizenship qualification
  7. Entrepreneurship qualification
  8. Cultural awareness and expression qualification
Further Info

The assessment and evaluation methods used for courses are defined by the course instructor in the MEF University Course Information Forms at the beginning of each semester and announced through the Learning Management System.

Regarding course success grades, Article 31 of the MEF University Undergraduate and Associate Degree Education Regulation, which came into force after being published in the Official Gazette dated 21.10.014 and numbered 29152, applies.

ARTICLE 31 – (1) Students are assigned a letter grade for each course they take by the instructor teaching the course. Letter grades given in credit courses have numerical coefficient equivalents between 0.0 and 4.0 to be used in grade point average calculations. Letter grades, coefficients, if any, and the situations in which they are used are as follows:

a)Letter Grade Coeffcient

A         4,00    

A-        3,70    

B+       3,30    

B         3,00    

B-        2,70    

C+       2,30    

C         2,00    

C-        1,70    

D+       1,30    

D         1,00    

F          0,00    

FX       0,00    

FZ       0,00    

Letter Grade Meaning

W        Withdrawal

I           Incomplete

S          Satisfied

U         Unsatisfied

P          Progressing

EX       Exempt

b) FZ: Students who are not eligible to take the final exam are given an FZ grade within the dates specified in the academic calendar before the final exams.

c) FX: It is given to students who have the right to take the final exam but do not come to the final exam without a valid excuse and to students who applies for a make-up exam but do not attend.

d) W: It is given in cases where the student withdraws from the course. Although the course taken is included in the transcript, the W grade is not included in the average calculations. For students who retake a course they had taken in a previous semester and then withdraw from that course, their previous grades are considered valid when calculating their GPA.

e) I: In a course that does not have a final exam, a grade of I may be given to students who have not been able to complete the work required for a letter grade until the dead line due to compulsory reasons, in order to allow a certain time to make up for their deficiencies. A student in this situation must complete the missing items within 14 days from the date of announcement of the letter grades or until the course registrations for the next semester begin, whichever is the nearest date. With the application of the instructor teaching the course and the approval of the department head, additional time may be given until the course registrations for the next semester begin. A letter grade is awarded by the relevant instructor to the student who completes the missing parts within the given time. When the allotted time expires, students who have not been given a letter grade other than I will be given an FX grade.

f) S: It is given to students who are successful in the specified courses. This grade is not included in average calculations.

g) U: It is given to students who fail in specified courses. This grade is not included in average calculations.

h) P: In credit or non-credit courses lasting more than one semester, it is given at the end of the semesters before the last semester. This grade is not included in average calculations.

i) EX: While a course in which the student has previously been successful is recorded on the student's transcript, the graduation requirement in the program indicates exemption from the course. This grade is not included in average calculations.

Quality Assurance

In order to supervise the quality of higher education programmes;

•   YÖK is responsible of planning, organising, managing and supervising higher education institution's educational and other activities. •YÖK prepares "University Monitoring and Evaluation Reports" within its own criteria and publishes these reports annually. YÖK prepares reports that include qualitative and quantitative evaluations of higher education institutions in accordance with these annual reports and shares them with general public.

•   The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published by YÖK annually. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations made for foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to "Procedures and Principles for Quality Assurance of Higher Education Diploma Programmes":

1. Establishment and Approval of Curricula 

YÖK determines the minimum standards and criteria required to open undergraduate programmes in higher education institutions.

1.1. In higher education institutions, the curriculum of undergraduate programmes and the learning outcomes each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues. 

1.2. After the curriculum of National Core Education Programmes is accepted by the relevant Deans Council, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate programme will bring to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations

prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programmes who successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive an undergraduate diploma.

4. Self Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions. In addition, the accreditation decisions made by the accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality of programmes' qualifications is assured. YÖKAK carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

The Computer Engineering B.Sc. Program is accredited (2018-2028) by ABET (Accreditation Board for Engineering and Technology) to ensure quality and meet industry standards.

Access Requirements

MEF University accepts Turkish national students who have graduated from high school and equivalent schools through the central entrance exam held by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM).

Admission of students from abroad is done by the decision of the board of directors of the relevant faculty/school within the framework of the relevant legislative provisions, decisions of the Council of Higher Education and the principles determined by the Senate.

Detailed information about application and acceptance to undergraduate programs can be found at the link below:

https://www.mef.edu.tr/tr/genel-sekreterlik/lisans-ve-onlisans-egitim-ogretim-yonetmeligi

Conditions for SuccessGraduation requirements for undergraduate programs are stated in Article 41 of the MEF University Undergraduate and Associate Degree Education Regulation, which came into force after being published in the Official Gazette No. 29152 on 21.10.2014. ARTICLE 41 – If a student successfully completes all the courses in the curriculum of the program he/she is registered in, has a GPA of 2.00 or higher, and has paid all of the tuition and other fees accrued to him/her, he/she is entitled to graduate and receive a bachelor's or associate's degree. wins. In order for the student to receive his diploma, he must have paid the full tuition fee. Those with a GPA of 3.00 - 3.49 graduate as honor students, and those with a GPA of 3.50 and above graduate as high honor students. In accordance with the provisions of the regulations, students who complete the first 4 semesters of an 8-semester undergraduate program worth 120 ECTS and withdraw from the program they are enrolled in are given an associate degree within the framework accepted by ÖSYM.
Progression Paths (Relationship Type)

Computer engineers have a broad spectrum of job opportunities, ranging from software development to computer hardware design; and from finance to telecommunication sectors. Computer engineers can work in their own start-up companies, software and hardware companies, big corporate firms where information technologies are central to their operations such as banks and consultancy companies, cutting edge research centers, engineering firms that design and produce state-of-the-art technologies, and in telecommunications companies; both at the engineer and manager level.

Legal Basis

1.           Law no. 2547 on Higher Education

1.1.      Regulation on the Principles of Transition between Associate and Undergraduate Degree Programs, Double Major, Minor and Credit Transfer Between Institutions in Higher Education Institutions

1.2.      Regulation on the Continuation of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programme Graduates to Undergraduate Education

2.         Law no. 2547 on Higher Education (bylaw-35)

2.1.      Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Directive

Validity Period (If Any)

Continuous.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030032368


Qualification Title
Computer Engineeering Undergraduate Diploma (English)

Awarding Body
MEF University

Awarding Body Contact
Huzur, Maslak Ayazağa Cd. No:4, 34396 Sariyer/Istanbul

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO: 08 


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024

National Occupation Classification

ISCO: 08 


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The objective of the B.Sc. in Computer Engineering program at MEF University is to render graduates who will apply computer-engineering principles to solve technological problems and utilize modern computer engineering techniques together with their innovative and entrepreneurial skills to create new technologies, solutions and values to meet the needs of society.


Learning Environments

Learning takes place in formal, open or distance learning. Also; applied trainings are carried out in laboratories and workshops within higher education institutions or as internship or workplace training in industry, health institutions and workplaces.


Description
  • An ability to identify, formulate, and solve complex engineering problems by applying principles of engineering, science, and mathematics
  • An ability to apply engineering design to produce solutions that meet specified needs with consideration of public health, safety, and welfare, as well as global, cultural, social, environmental, and economic factors
  • An ability to communicate effectively with a range of audiences
  • An ability to recognize ethical and professional responsibilities in engineering situations and make informed judgments, which must consider the impact of engineering solutions in global, economic, environmental, and societal contexts
  • An ability to function effectively on a team whose members together provide leadership, create a collaborative and inclusive environment, establish goals, plan tasks, and meet objectives
  • An ability to develop and conduct appropriate experimentation, analyze and interpret data, and use engineering judgment to draw conclusions
  • An ability to acquire and apply new knowledge as needed, using appropriate learning strategies.

Key Competencies

The holder has the key qualifications below at maximum capacity.

  1. Literacy qualification
  2. Multiple language qualification
  3. Qualification in mathematics, science, technology and engineering
  4. Digital qualification
  5. Personal, social and learning competence
  6. Citizenship qualification
  7. Entrepreneurship qualification
  8. Cultural awareness and expression qualification

Further Info

The assessment and evaluation methods used for courses are defined by the course instructor in the MEF University Course Information Forms at the beginning of each semester and announced through the Learning Management System.

Regarding course success grades, Article 31 of the MEF University Undergraduate and Associate Degree Education Regulation, which came into force after being published in the Official Gazette dated 21.10.014 and numbered 29152, applies.

ARTICLE 31 – (1) Students are assigned a letter grade for each course they take by the instructor teaching the course. Letter grades given in credit courses have numerical coefficient equivalents between 0.0 and 4.0 to be used in grade point average calculations. Letter grades, coefficients, if any, and the situations in which they are used are as follows:

a)Letter Grade Coeffcient

A         4,00    

A-        3,70    

B+       3,30    

B         3,00    

B-        2,70    

C+       2,30    

C         2,00    

C-        1,70    

D+       1,30    

D         1,00    

F          0,00    

FX       0,00    

FZ       0,00    

Letter Grade Meaning

W        Withdrawal

I           Incomplete

S          Satisfied

U         Unsatisfied

P          Progressing

EX       Exempt

b) FZ: Students who are not eligible to take the final exam are given an FZ grade within the dates specified in the academic calendar before the final exams.

c) FX: It is given to students who have the right to take the final exam but do not come to the final exam without a valid excuse and to students who applies for a make-up exam but do not attend.

d) W: It is given in cases where the student withdraws from the course. Although the course taken is included in the transcript, the W grade is not included in the average calculations. For students who retake a course they had taken in a previous semester and then withdraw from that course, their previous grades are considered valid when calculating their GPA.

e) I: In a course that does not have a final exam, a grade of I may be given to students who have not been able to complete the work required for a letter grade until the dead line due to compulsory reasons, in order to allow a certain time to make up for their deficiencies. A student in this situation must complete the missing items within 14 days from the date of announcement of the letter grades or until the course registrations for the next semester begin, whichever is the nearest date. With the application of the instructor teaching the course and the approval of the department head, additional time may be given until the course registrations for the next semester begin. A letter grade is awarded by the relevant instructor to the student who completes the missing parts within the given time. When the allotted time expires, students who have not been given a letter grade other than I will be given an FX grade.

f) S: It is given to students who are successful in the specified courses. This grade is not included in average calculations.

g) U: It is given to students who fail in specified courses. This grade is not included in average calculations.

h) P: In credit or non-credit courses lasting more than one semester, it is given at the end of the semesters before the last semester. This grade is not included in average calculations.

i) EX: While a course in which the student has previously been successful is recorded on the student's transcript, the graduation requirement in the program indicates exemption from the course. This grade is not included in average calculations.


Quality Assurance

In order to supervise the quality of higher education programmes;

•   YÖK is responsible of planning, organising, managing and supervising higher education institution's educational and other activities. •YÖK prepares "University Monitoring and Evaluation Reports" within its own criteria and publishes these reports annually. YÖK prepares reports that include qualitative and quantitative evaluations of higher education institutions in accordance with these annual reports and shares them with general public.

•   The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published by YÖK annually. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations made for foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to "Procedures and Principles for Quality Assurance of Higher Education Diploma Programmes":

1. Establishment and Approval of Curricula 

YÖK determines the minimum standards and criteria required to open undergraduate programmes in higher education institutions.

1.1. In higher education institutions, the curriculum of undergraduate programmes and the learning outcomes each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues. 

1.2. After the curriculum of National Core Education Programmes is accepted by the relevant Deans Council, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2. Assessment and Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate programme will bring to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations

prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programmes who successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive an undergraduate diploma.

4. Self Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions. In addition, the accreditation decisions made by the accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality of programmes' qualifications is assured. YÖKAK carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

The Computer Engineering B.Sc. Program is accredited (2018-2028) by ABET (Accreditation Board for Engineering and Technology) to ensure quality and meet industry standards.


Access Requirements

MEF University accepts Turkish national students who have graduated from high school and equivalent schools through the central entrance exam held by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM).

Admission of students from abroad is done by the decision of the board of directors of the relevant faculty/school within the framework of the relevant legislative provisions, decisions of the Council of Higher Education and the principles determined by the Senate.

Detailed information about application and acceptance to undergraduate programs can be found at the link below:

https://www.mef.edu.tr/tr/genel-sekreterlik/lisans-ve-onlisans-egitim-ogretim-yonetmeligi


Conditions for Success
Graduation requirements for undergraduate programs are stated in Article 41 of the MEF University Undergraduate and Associate Degree Education Regulation, which came into force after being published in the Official Gazette No. 29152 on 21.10.2014. ARTICLE 41 – If a student successfully completes all the courses in the curriculum of the program he/she is registered in, has a GPA of 2.00 or higher, and has paid all of the tuition and other fees accrued to him/her, he/she is entitled to graduate and receive a bachelor's or associate's degree. wins. In order for the student to receive his diploma, he must have paid the full tuition fee. Those with a GPA of 3.00 - 3.49 graduate as honor students, and those with a GPA of 3.50 and above graduate as high honor students. In accordance with the provisions of the regulations, students who complete the first 4 semesters of an 8-semester undergraduate program worth 120 ECTS and withdraw from the program they are enrolled in are given an associate degree within the framework accepted by ÖSYM.

Progression Paths (Relationship Type)

Computer engineers have a broad spectrum of job opportunities, ranging from software development to computer hardware design; and from finance to telecommunication sectors. Computer engineers can work in their own start-up companies, software and hardware companies, big corporate firms where information technologies are central to their operations such as banks and consultancy companies, cutting edge research centers, engineering firms that design and produce state-of-the-art technologies, and in telecommunications companies; both at the engineer and manager level.


Legal Basis

1.           Law no. 2547 on Higher Education

1.1.      Regulation on the Principles of Transition between Associate and Undergraduate Degree Programs, Double Major, Minor and Credit Transfer Between Institutions in Higher Education Institutions

1.2.      Regulation on the Continuation of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programme Graduates to Undergraduate Education

2.         Law no. 2547 on Higher Education (bylaw-35)

2.1.      Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Directive


Validity Period (If Any)

Continuous.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode