Yeterlilik Kodu

TR0030012303

Yeterlilik Adı
Biyoloji Lisans Diploması
Sorumlu KurumErzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiErzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğü, Yalnızbağ Yerleşkesi, 24002 / ERZİNCAN
Sorumlu Kurum URLhttp://www.ebyu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Biyoloji
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Programın amacı yaşam bilimleri alanında teorik ve uygulama bilgileriyle donatılmış, etik değerlere bağlı, güncel araştırma ve uygulamaları yürütebilecek bilgi ve beceriye sahip biyologlar yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları

Bölüme ait 3 derslik bulunmaktadır. 1 tane öğrenci 4 tane araştırma laboratuvarı olmak üzere 5 adet laboratuvar vardır. Bunların yanı sıra 1 adet de Herbaryum mevcuttur. Merkezi Kütüphanede programla ilgili yeretli sayıda kitap bulunmakatadır. Öğrenci kulüp etkinlikleri için salonlar da mevcuttur.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Biyolojinin teori ve uygulamalarında temel kavramları kazanabilme ve gerekli bağlantıları kurar
  • Temel ve uygulamalı alanlardaki farklı disiplinlerin yaklaşım ve bilgilerini biyolojide kullanır.
  • Canlı varlıkları çeşitlilik, yapı, işlev ve işleyiş, organizasyon, ortamsal ve karşılıklı etkileşimler bağlamında tanıyıp algılama, önemini kavrar ve irdeler.
  • Bireyin veya toplumun ihtiyaçlarını sağlamak için, ulusal ve uluslar arası sorunlara biyolojik yönden çözüm arar.
  • Ülkemiz biyoçeşitliliinin korunması ve sürdürülebilmesinin önemini anlamlandırır ve değerlendirir.
  • Gerek bireysel gerekse çok disiplinli gruplarda mesleki gelişimine yönelik faaliyet ve projelerde aktif çalışma becerisi kazanır ve bu süreçte ortaya çıkabilecek durumlarda sorumluluk alır.
  • Gelişen teknolojiye uyum sağlamak için yeterli düzeyde bilgisayar kullanım bilgi ve becerisi kazanır.
  • Alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde en az bir yabancı dil bilgisine sahip olur.
  • Biyoloji literatürünü takip edip kullanabilme ve kazanmış olduğu bilgi ve becerilerini sözlü ya da yazılı olarak aktarır.
  • Biyolojide son ilerlemeler göz önüne alınarak Biyolojik Bilimlerin ülkenin bilimsel, teknolojik, sosyo-ekonomik gelişimine katkısal önemini bariz şekilde ortaya çıkarır.
  • Evrensel ve toplumsal değerlere duyarlı, ülke çıkarlarını gözeten, araştıran, üreten, etik ve mesleki sorumluluk bilincinde bireyler olur. Bilim ve teknoloji alanındaki güncel gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir.
  • Çok disiplinli problem çözümlerinde ortak çalışır ve diğer bilimler ile iletişimi sağlar.
  • Biyolojik teknolojileri eğitime, endüstriye, tarıma, sağlık ve çevre problemlerine uygular.
  • Biyoloji konuları ile ilgili problemleri saptama, sentez yaparak problemlerin çözümüne yönelik hipotez kurma ve çeşitli gözlemsel ve deneysel yöntemler kullanarak hipotezi çözme becerisi kazanır.
  • Biyolojik teknolojileri eğitime, endüstriye, tarıma, sağlık ve çevre problemlerine uygular.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda belirtilen yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir:

  • Biyoloji alanıyla ilgili kuramsal bilgilerin yanında uygulama becerisi güncel araç-gereç ve donanımları kullanma becerisi,
  • Alanıyla ilgili problemleri toplumun güncel ihtiyaçlarını da dikkate alarak bilimsel yöntemle çözebilme yetkinlği ,
  • Mesleki ve etik değerlere ve toplumsal sorumluluk yetkinlği,
  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemini ve gerekliliğini bilme yetkinliği
  • Bireysel ve ekiple çalışabilme becerisi.
  • Yurt içi ve dışındaki paydaşlarıyla da ilişkiler kurabilme becerisi.
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her dönem için bir ara sınav ve bir yarıyıl sınavı yapılır. Ara sınavın % 40ı, yarıyıl sınavının % 60ı esas alınarak başarı durumu belirlenir. Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak EBYÜ Ön lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır. Sınıf başarı düzeyine göre harf notları ve referans aralıkları tabloda verilmiştir.

 

SINIF BAŞARI DÜZEYİ

DÜZEY 1

DÜZEY 2

DÜZEY 3

DÜZEY 4

DÜZEY 5

HBN Ortalama Aralıkları

0-49,99

50-61,99

62-72,99

73-84,99

85-100

Harf Notu

Katsayı

HAM BAŞARI NOTU ARALIKLARI

AA

4

71-100

77-100

82-100

90-100

96-100

BA

3.5

65-70

71-76

77-81

82-89

90-95

BB

3.0

59-64

65-70

71-76

77-81

82-89

CB

2.5

54-58

59-64

65-70

71-76

77-81

CC

2.0

46-53

54-58

59-64

65-70

71-76

DC

1.5

40-45

46-53

54-58

59-64

65-70

DD

1.0

35-39

40-45

46-53

54-58

59-64

FF

0.0

0-34

0-39

0-45

0-53

0-58

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Programımız FEDEK tarafından 09.01.2025 tarihinden itibaren 30.09.2030 tarihine kadar akredite edilmiştir.

Giriş Şartı

Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve YKS'den yeterli puanı almış olması gerekir. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş veya öğrenci değişimi programlarına başvuru yapabilir.

Başarma ŞartlarıProgramda mevcut olan 130 kredi (252 AKTS) karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

MEB’e bağlı okullar ile özel okullar ve dershanelerde biyoloji öğretmeni olarak, ayrıca bu kurumlarda diğer pozisyonlarda (idareci, rehber ve sınav hazırlama birimi gibi) çalışabilir. Yükseköğretim kurumlarında (Biyoloji, Ziraat, Mühendislik, Su Ürünleri, Eczacılık, Veterinerlik ve Tıp Fakülteleri) akademisyen ve öğretim elamanı olarak çalışabilir. Sağlık sektöründe hizmet veren şirketler, sağlık merkezleri, enstitüler, hastaneler ve özel laboratuvarlarda biyolog olarak çalışabilir. İlaç firmalarına ait fabrikalar ile dağıtım şirketlerinde biyolog olarak veya ilaç ve tıbbi cihaz mümessili olarak çalışabilir. Tıbbi aromatik bitkilerle tedavi merkezleri ile aktarlarda, baharat firmalarında ve ilaç hammaddesi sektöründe çalışabilir. Seracılık, sebze- meyve üretimi ile organik tarım faaliyetinde bulunan firmalarda, fidancılık ve tohumculuk sektöründeki şirketlerde ve üretim tesislerinde çalışabilir. Besin olarak yüksek kalitedeki kültür mantarları ile tıbbi amaçlı mantar üretimi yapan tesislerde ve şirketlerde çalışabilir. Kesme çiçekçilik, saksı çiçekçiliği, diğer süs bitkileri üretimi yapan tesislerde, peyzaj şirketlerinde, belediyelerin park ve bahçeler biriminde çalışabilir. Besi ve süt hayvancılığı, kümes hayvanları yetiştiriciliği, arıcılık, kültür balıkçılığı ve ipek böceği üretimi yapan tesislerde çalışabilir. Sanayi sektöründeki yiyecek ve içecek fabrikalarında, ayrıca kozmetik ve tekstil fabrikaları gibi birçok sanayi kolunda çalışabilir. Ekolojik turizm, doğa turizmi şirketlerinde, doğa okullarında, botanik parklar milli parklar ve tabiat tarihi müzelerinde rehber olarak çalışabilir. Müzelerde ve arkeolojik kazılarda bulunan tarihi eserler ve fosiller üzerinde yapılan yaş ve dönem tayinleri ile bu eserlerin biyolojik bozulmalarının önlenmesi alanlarında çalışabilir. Kuru saksı çiçekçiliği, süs eşyası üretimi, gerçekörnek içeren tablo ve pano üretimi ile doldurulmuş hayvan üretimi yapan şirketlerde çalışabilir. Aşı üretim merkezleri, GDO’lu canlı üretimi, DNA dizisi üretimi ve genetik hastalıkların belirlenmesi ile ilgili merkezlerde çalışabilir. Emniyet teşkilatında özellikle olay yeri inceleme, kriminoloji ve kaçakçılık birimlerinde tercih edilen elaman olarak çalışabilir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030012303


Yeterlilik Adı
Biyoloji Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğü, Yalnızbağ Yerleşkesi, 24002 / ERZİNCAN

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Programın amacı yaşam bilimleri alanında teorik ve uygulama bilgileriyle donatılmış, etik değerlere bağlı, güncel araştırma ve uygulamaları yürütebilecek bilgi ve beceriye sahip biyologlar yetiştirmektir.


Öğrenme Ortamları

Bölüme ait 3 derslik bulunmaktadır. 1 tane öğrenci 4 tane araştırma laboratuvarı olmak üzere 5 adet laboratuvar vardır. Bunların yanı sıra 1 adet de Herbaryum mevcuttur. Merkezi Kütüphanede programla ilgili yeretli sayıda kitap bulunmakatadır. Öğrenci kulüp etkinlikleri için salonlar da mevcuttur.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Biyolojinin teori ve uygulamalarında temel kavramları kazanabilme ve gerekli bağlantıları kurar
  • Temel ve uygulamalı alanlardaki farklı disiplinlerin yaklaşım ve bilgilerini biyolojide kullanır.
  • Canlı varlıkları çeşitlilik, yapı, işlev ve işleyiş, organizasyon, ortamsal ve karşılıklı etkileşimler bağlamında tanıyıp algılama, önemini kavrar ve irdeler.
  • Bireyin veya toplumun ihtiyaçlarını sağlamak için, ulusal ve uluslar arası sorunlara biyolojik yönden çözüm arar.
  • Ülkemiz biyoçeşitliliinin korunması ve sürdürülebilmesinin önemini anlamlandırır ve değerlendirir.
  • Gerek bireysel gerekse çok disiplinli gruplarda mesleki gelişimine yönelik faaliyet ve projelerde aktif çalışma becerisi kazanır ve bu süreçte ortaya çıkabilecek durumlarda sorumluluk alır.
  • Gelişen teknolojiye uyum sağlamak için yeterli düzeyde bilgisayar kullanım bilgi ve becerisi kazanır.
  • Alanındaki bilgileri takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde en az bir yabancı dil bilgisine sahip olur.
  • Biyoloji literatürünü takip edip kullanabilme ve kazanmış olduğu bilgi ve becerilerini sözlü ya da yazılı olarak aktarır.
  • Biyolojide son ilerlemeler göz önüne alınarak Biyolojik Bilimlerin ülkenin bilimsel, teknolojik, sosyo-ekonomik gelişimine katkısal önemini bariz şekilde ortaya çıkarır.
  • Evrensel ve toplumsal değerlere duyarlı, ülke çıkarlarını gözeten, araştıran, üreten, etik ve mesleki sorumluluk bilincinde bireyler olur. Bilim ve teknoloji alanındaki güncel gelişmeleri izleyerek kendini geliştirir.
  • Çok disiplinli problem çözümlerinde ortak çalışır ve diğer bilimler ile iletişimi sağlar.
  • Biyolojik teknolojileri eğitime, endüstriye, tarıma, sağlık ve çevre problemlerine uygular.
  • Biyoloji konuları ile ilgili problemleri saptama, sentez yaparak problemlerin çözümüne yönelik hipotez kurma ve çeşitli gözlemsel ve deneysel yöntemler kullanarak hipotezi çözme becerisi kazanır.
  • Biyolojik teknolojileri eğitime, endüstriye, tarıma, sağlık ve çevre problemlerine uygular.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda belirtilen yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir:

  • Biyoloji alanıyla ilgili kuramsal bilgilerin yanında uygulama becerisi güncel araç-gereç ve donanımları kullanma becerisi,
  • Alanıyla ilgili problemleri toplumun güncel ihtiyaçlarını da dikkate alarak bilimsel yöntemle çözebilme yetkinlği ,
  • Mesleki ve etik değerlere ve toplumsal sorumluluk yetkinlği,
  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemini ve gerekliliğini bilme yetkinliği
  • Bireysel ve ekiple çalışabilme becerisi.
  • Yurt içi ve dışındaki paydaşlarıyla da ilişkiler kurabilme becerisi.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her dönem için bir ara sınav ve bir yarıyıl sınavı yapılır. Ara sınavın % 40ı, yarıyıl sınavının % 60ı esas alınarak başarı durumu belirlenir. Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemleri ilgili öğretim üyesi/leri tarafından hazırlanan ve Bilgi paketinde yer alan “Ders Öğretim Planı”nda tanımlanmıştır. Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak EBYÜ Ön lisans, Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır. Sınıf başarı düzeyine göre harf notları ve referans aralıkları tabloda verilmiştir.

 

SINIF BAŞARI DÜZEYİ

DÜZEY 1

DÜZEY 2

DÜZEY 3

DÜZEY 4

DÜZEY 5

HBN Ortalama Aralıkları

0-49,99

50-61,99

62-72,99

73-84,99

85-100

Harf Notu

Katsayı

HAM BAŞARI NOTU ARALIKLARI

AA

4

71-100

77-100

82-100

90-100

96-100

BA

3.5

65-70

71-76

77-81

82-89

90-95

BB

3.0

59-64

65-70

71-76

77-81

82-89

CB

2.5

54-58

59-64

65-70

71-76

77-81

CC

2.0

46-53

54-58

59-64

65-70

71-76

DC

1.5

40-45

46-53

54-58

59-64

65-70

DD

1.0

35-39

40-45

46-53

54-58

59-64

FF

0.0

0-34

0-39

0-45

0-53

0-58


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Programımız FEDEK tarafından 09.01.2025 tarihinden itibaren 30.09.2030 tarihine kadar akredite edilmiştir.


Giriş Şartı

Adayların lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve YKS'den yeterli puanı almış olması gerekir. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş veya öğrenci değişimi programlarına başvuru yapabilir.


Başarma Şartları
Programda mevcut olan 130 kredi (252 AKTS) karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmek.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

MEB’e bağlı okullar ile özel okullar ve dershanelerde biyoloji öğretmeni olarak, ayrıca bu kurumlarda diğer pozisyonlarda (idareci, rehber ve sınav hazırlama birimi gibi) çalışabilir. Yükseköğretim kurumlarında (Biyoloji, Ziraat, Mühendislik, Su Ürünleri, Eczacılık, Veterinerlik ve Tıp Fakülteleri) akademisyen ve öğretim elamanı olarak çalışabilir. Sağlık sektöründe hizmet veren şirketler, sağlık merkezleri, enstitüler, hastaneler ve özel laboratuvarlarda biyolog olarak çalışabilir. İlaç firmalarına ait fabrikalar ile dağıtım şirketlerinde biyolog olarak veya ilaç ve tıbbi cihaz mümessili olarak çalışabilir. Tıbbi aromatik bitkilerle tedavi merkezleri ile aktarlarda, baharat firmalarında ve ilaç hammaddesi sektöründe çalışabilir. Seracılık, sebze- meyve üretimi ile organik tarım faaliyetinde bulunan firmalarda, fidancılık ve tohumculuk sektöründeki şirketlerde ve üretim tesislerinde çalışabilir. Besin olarak yüksek kalitedeki kültür mantarları ile tıbbi amaçlı mantar üretimi yapan tesislerde ve şirketlerde çalışabilir. Kesme çiçekçilik, saksı çiçekçiliği, diğer süs bitkileri üretimi yapan tesislerde, peyzaj şirketlerinde, belediyelerin park ve bahçeler biriminde çalışabilir. Besi ve süt hayvancılığı, kümes hayvanları yetiştiriciliği, arıcılık, kültür balıkçılığı ve ipek böceği üretimi yapan tesislerde çalışabilir. Sanayi sektöründeki yiyecek ve içecek fabrikalarında, ayrıca kozmetik ve tekstil fabrikaları gibi birçok sanayi kolunda çalışabilir. Ekolojik turizm, doğa turizmi şirketlerinde, doğa okullarında, botanik parklar milli parklar ve tabiat tarihi müzelerinde rehber olarak çalışabilir. Müzelerde ve arkeolojik kazılarda bulunan tarihi eserler ve fosiller üzerinde yapılan yaş ve dönem tayinleri ile bu eserlerin biyolojik bozulmalarının önlenmesi alanlarında çalışabilir. Kuru saksı çiçekçiliği, süs eşyası üretimi, gerçekörnek içeren tablo ve pano üretimi ile doldurulmuş hayvan üretimi yapan şirketlerde çalışabilir. Aşı üretim merkezleri, GDO’lu canlı üretimi, DNA dizisi üretimi ve genetik hastalıkların belirlenmesi ile ilgili merkezlerde çalışabilir. Emniyet teşkilatında özellikle olay yeri inceleme, kriminoloji ve kaçakçılık birimlerinde tercih edilen elaman olarak çalışabilir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030012303

Qualification Title
Bachelor of Biology
Awarding BodyErzincan Binali Yildirim University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.ebyu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasBiology
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The aim of the programme: to train biologists who are equipped with theoretical and practical knowledge in the field of life sciences, adhere to ethical values, and have the knowledge and skills to carry out current research and applications.

Learning Environments

There are 3 classrooms belonging to the department. There are 5 laboratories, 1 student and 4 research laboratories. In addition to these, there is also 1 Herbarium. There are a sufficient number of books related to the program in the Central Library. There are also halls for student club activities.

Description
  • Obtain basic concepts used in the theory and practices of biology, and establish necessary associations between them.
  • Use the approaches and information of different disciplines of basic and application areas in biology.
  • Perceive, understand and question living creatures in terms of their structural, functional, operational, organizational, environmental interactions.
  • Search for solutions to national and international problem in terms of biology in order to meet the needs of the individuals and the public.
  • Interpret and evaluate the importance of protecting and the protection and survival of the biodiversity of our country.
  • Obtain active working skills in activities and projects on professional developments of individuals or multidiscipline groups, and undertake responsibility in situations likely to arise in this process.
  • Have enough knowledge and skills to use a computer to adapt to new developing technology.
  • Use at least one foreign language at a level enough to keep up with the publication in his/ her area and to communicate with his/her colleagues.
  • Follow and use biology literature, and express the acquired knowledge and skills in oral and written communication.
  • Clarify the contributional role of biological sciences to scientific, technological and socio-economical development of the country, considering the latest developments in biology.
  • Become inquisitive, productive, ethical individuals who are sensitive to global and social values, who pay regard to pursue the country’s benefits, and who have professional sense of responsibility Improve himself/herself by following recent developments in science and technology.
  • To work cooperatively in multidisciplinary problem solving and provide communication with other sciences.
  • Adapt biological technologies to the problems of education, industry, agriculture, health and environment.
  • Determine the problems regarding biology, establish hypothesis about the solutions to the problems through synthesis, and obtain skills to solve hypothesis by using experimental methods
Key Competencies

Has the following competencies at an advanced level:

  • In addition to theoretical knowledge in the field of biology, the ability to apply it and use up-to-date tools and equipment.
  • The ability to solve problems related to the field with scientific methods, taking into account the current needs of society,
  • Professional and ethical values ​​and social responsibility competence,
  • The ability to know the importance and necessity of occupational health and safety,
  • The ability to work individually and with a team,
  • The ability to establish relationships with stakeholders at home and abroad.
Further Info

One midterm and one midterm exam are held for each semester. The success status is determined based on 40% of midterm exam and 60% of final exam. The measurement and evaluation methods applied for each course are defined in the "Course Teaching Plan" prepared by the relevant faculty member / s and included in the information package. Related articles of EBYÜ Associate Degree, Undergraduate Education and Examination regulations are applied regarding exams and course grades. Letter grades and reference ranges according to class success level are given in the table.

 

SINIF BAŞARI DÜZEYİ

DÜZEY 1

DÜZEY 2

DÜZEY 3

DÜZEY 4

DÜZEY 5

HBN Ortalama Aralıkları

0-49,99

50-61,99

62-72,99

73-84,99

85-100

Harf Notu

Katsayı

HAM BAŞARI NOTU ARALIKLARI

AA

4

71-100

77-100

82-100

90-100

96-100

BA

3.5

65-70

71-76

77-81

82-89

90-95

BB

3.0

59-64

65-70

71-76

77-81

82-89

CB

2.5

54-58

59-64

65-70

71-76

77-81

CC

2.0

46-53

54-58

59-64

65-70

71-76

DC

1.5

40-45

46-53

54-58

59-64

65-70

DD

1.0

35-39

40-45

46-53

54-58

59-64

FF

0.0

0-34

0-39

0-45

0-53

0-58

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

• “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of criteria determined by YÖK are published every year. Reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. The quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curriculum: The minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions are determined by the Council of Higher Education.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education on these issues.

1.2. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education after being approved by the relevant Deans Council.

2. Measurement and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students is carried out in accordance with the education and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Internal Institutional Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared by the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the program qualifications is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Our program has been accredited by FEDEK from 09.01.2025 until 30.09.2030.

Access Requirements

Candidates must have a high school diploma or equivalent and must have received a sufficient score from YKS. Applications can be made for transfer or student exchange programs for students who started based on equivalent programs in Turkey or abroad.

Conditions for SuccessThe Bachelor’s Degree is awarded to Students who must complete all courses in the curriculum with a minimum of 130 credits (252 ECTS credits). Students whose Cumulative Grade Point Average (CGPA) values are below 2.00 on a 4.00 scale are considered unsuccessful.
Progression Paths (Relationship Type)

Biologists are in demand in a wide range of areas and the employment rate for new graduates is excellent. Graduates of Biology may apply to the following main fields of work or employment: ; Research; Biologists might join a research team in a university, research institutes, research and development departments in private and public sector or pharmaceutical company, using their scientific skills and practical ability, besides some councils such as agricultural, medical and natural environmental and etc. Another largest area of employment for biologists is industry such as pharmaceutical, food, and brewing, offers a wide variety of work from laboratory based research for those with intellectual and practical scientific talents, to sales, marketing, purchasing and production for those who have a commercial and managerial affair. About half of the biology graduates who work for industry go into laboratory based jobs. Besides those, there are jobs in the laboratories of hospitals as scientists and technicians. Education is one of the major areas of employment again covering the spectrum of academic ability. A biology degree provides an ideal basis for entering the teaching profession. In terms of numbers, most biologists that follow an educational career enter secondary school teaching, for which the best route is via a degree course and post-graduate certificate in education. On the other hand, at the upper end of the academic spectrum, there are positions in Universities as lecturers.

Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Program Graduates

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030012303


Qualification Title
Bachelor of Biology

Awarding Body
Erzincan Binali Yildirim University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The aim of the programme: to train biologists who are equipped with theoretical and practical knowledge in the field of life sciences, adhere to ethical values, and have the knowledge and skills to carry out current research and applications.


Learning Environments

There are 3 classrooms belonging to the department. There are 5 laboratories, 1 student and 4 research laboratories. In addition to these, there is also 1 Herbarium. There are a sufficient number of books related to the program in the Central Library. There are also halls for student club activities.


Description
  • Obtain basic concepts used in the theory and practices of biology, and establish necessary associations between them.
  • Use the approaches and information of different disciplines of basic and application areas in biology.
  • Perceive, understand and question living creatures in terms of their structural, functional, operational, organizational, environmental interactions.
  • Search for solutions to national and international problem in terms of biology in order to meet the needs of the individuals and the public.
  • Interpret and evaluate the importance of protecting and the protection and survival of the biodiversity of our country.
  • Obtain active working skills in activities and projects on professional developments of individuals or multidiscipline groups, and undertake responsibility in situations likely to arise in this process.
  • Have enough knowledge and skills to use a computer to adapt to new developing technology.
  • Use at least one foreign language at a level enough to keep up with the publication in his/ her area and to communicate with his/her colleagues.
  • Follow and use biology literature, and express the acquired knowledge and skills in oral and written communication.
  • Clarify the contributional role of biological sciences to scientific, technological and socio-economical development of the country, considering the latest developments in biology.
  • Become inquisitive, productive, ethical individuals who are sensitive to global and social values, who pay regard to pursue the country’s benefits, and who have professional sense of responsibility Improve himself/herself by following recent developments in science and technology.
  • To work cooperatively in multidisciplinary problem solving and provide communication with other sciences.
  • Adapt biological technologies to the problems of education, industry, agriculture, health and environment.
  • Determine the problems regarding biology, establish hypothesis about the solutions to the problems through synthesis, and obtain skills to solve hypothesis by using experimental methods

Key Competencies

Has the following competencies at an advanced level:

  • In addition to theoretical knowledge in the field of biology, the ability to apply it and use up-to-date tools and equipment.
  • The ability to solve problems related to the field with scientific methods, taking into account the current needs of society,
  • Professional and ethical values ​​and social responsibility competence,
  • The ability to know the importance and necessity of occupational health and safety,
  • The ability to work individually and with a team,
  • The ability to establish relationships with stakeholders at home and abroad.

Further Info

One midterm and one midterm exam are held for each semester. The success status is determined based on 40% of midterm exam and 60% of final exam. The measurement and evaluation methods applied for each course are defined in the "Course Teaching Plan" prepared by the relevant faculty member / s and included in the information package. Related articles of EBYÜ Associate Degree, Undergraduate Education and Examination regulations are applied regarding exams and course grades. Letter grades and reference ranges according to class success level are given in the table.

 

SINIF BAŞARI DÜZEYİ

DÜZEY 1

DÜZEY 2

DÜZEY 3

DÜZEY 4

DÜZEY 5

HBN Ortalama Aralıkları

0-49,99

50-61,99

62-72,99

73-84,99

85-100

Harf Notu

Katsayı

HAM BAŞARI NOTU ARALIKLARI

AA

4

71-100

77-100

82-100

90-100

96-100

BA

3.5

65-70

71-76

77-81

82-89

90-95

BB

3.0

59-64

65-70

71-76

77-81

82-89

CB

2.5

54-58

59-64

65-70

71-76

77-81

CC

2.0

46-53

54-58

59-64

65-70

71-76

DC

1.5

40-45

46-53

54-58

59-64

65-70

DD

1.0

35-39

40-45

46-53

54-58

59-64

FF

0.0

0-34

0-39

0-45

0-53

0-58


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

• “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of criteria determined by YÖK are published every year. Reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. The quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curriculum: The minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions are determined by the Council of Higher Education.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education on these issues.

1.2. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education after being approved by the relevant Deans Council.

2. Measurement and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students is carried out in accordance with the education and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Internal Institutional Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared by the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the program qualifications is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Our program has been accredited by FEDEK from 09.01.2025 until 30.09.2030.


Access Requirements

Candidates must have a high school diploma or equivalent and must have received a sufficient score from YKS. Applications can be made for transfer or student exchange programs for students who started based on equivalent programs in Turkey or abroad.


Conditions for Success
The Bachelor’s Degree is awarded to Students who must complete all courses in the curriculum with a minimum of 130 credits (252 ECTS credits). Students whose Cumulative Grade Point Average (CGPA) values are below 2.00 on a 4.00 scale are considered unsuccessful.

Progression Paths (Relationship Type)

Biologists are in demand in a wide range of areas and the employment rate for new graduates is excellent. Graduates of Biology may apply to the following main fields of work or employment: ; Research; Biologists might join a research team in a university, research institutes, research and development departments in private and public sector or pharmaceutical company, using their scientific skills and practical ability, besides some councils such as agricultural, medical and natural environmental and etc. Another largest area of employment for biologists is industry such as pharmaceutical, food, and brewing, offers a wide variety of work from laboratory based research for those with intellectual and practical scientific talents, to sales, marketing, purchasing and production for those who have a commercial and managerial affair. About half of the biology graduates who work for industry go into laboratory based jobs. Besides those, there are jobs in the laboratories of hospitals as scientists and technicians. Education is one of the major areas of employment again covering the spectrum of academic ability. A biology degree provides an ideal basis for entering the teaching profession. In terms of numbers, most biologists that follow an educational career enter secondary school teaching, for which the best route is via a degree course and post-graduate certificate in education. On the other hand, at the upper end of the academic spectrum, there are positions in Universities as lecturers.


Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Program Graduates

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.


Url
Open Address