Yeterlilik Kodu

TR0030014467

Yeterlilik Adı
Biyoloji Lisans Diploması
Sorumlu KurumOndokuzMayıs Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKörfez, 19 Mayıs Ünv., 55270 Atakum/Samsun
Sorumlu Kurum URLhttps://www.omu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Biyoloji
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.
  • Biyoloji Bölümü’nün temel amacı; biyolojinin temel prensiplerini tanımlama, açıklama, uygulama, karar verebilme, öğretebilme bilgi ve becerisine sahip biyolog ünvanı ile kanunların sağladığı tüm yetki ve sorumlulukları taşıyan biyologlar yetiştirmektir.
Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya mesleki uygulama eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Biyolojik problemleri tanımlayabilme ve verileri işlemek için uygun analiz ve modelleme yöntemlerini kullanabilmek
  • Organizmalardaki madde, enerji, yapı, fonksiyon ve gelişimsel özellikleri ayrıntılı şekilde değerlendirebilmek
  • Biyolojik bilimlerin tarihini, gelişimini ve organizma çeşitliliğinin kökenini ve doğayı bu bilinçle değerlendirebilmek
  • Hücresel ve moleküler düzeydeki biyolojik bilgileri, çağdaş bilişim teknolojilerini de kullanarak farklı toplum kesimleriyle paylaşabilmek
  • Biyoloji alanı ile ilgili sahip olduğu insan sağlığı ve çevre bilinci konularındaki bilgi birikimini toplum yararına kullanabilmek
  • Temel laboratuvar tekniklerini ve cihazlarını kullanarak bilimsel yönteme uygun bireysel ve grup çalışmaları yapabilmek
  • Biyoloji alanı ile ilgili tüm bilimsel faaliyetleri hukuk ve etik kurallarını dikkate alarak gerçekleştirebilmek
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip ederek uygulayabilme
  • Diğer temel bilim alanlarındaki bilgileri biyolojik mekanizmaların anlaşılması için kullanabilmek
  • Bilişim teknolojilerini kullanarak, meslektaşlarıyla sözlü ve yazılı olarak iletişim kurabilecek yabancı dil bilgisine sahip olmak
  • Alan dışı dersler yardımıyla ulusal bellek, sosyal ilişkiler ve iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilgiyi kazanabilmek
Anahtar Yetkinlikler

Mezunlarımız aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

(1) Başarı notu, öğrencilerin dönem/yıl içi değerlendirme notu ile dönem/yıl sonu veya bütünleme sınavından aldıkları notların öngörülen ağırlıklara göre hesaba katılmasıyla belirlenen ham başarı notlarının 4’lük not sistemindeki karşılığını ifade eder. Öğrencilerin başarı notlarının hesaplanmasında bağıl veya mutlak değerlendirme sistemi kullanılır. Birimlerde mutlak ve bağıl değerlendirme sistemlerinden hangisinin kullanılacağı, birim kurulunun önerisi ve Senato onayı ile belirlenir.

(2) Bağıl ve mutlak değerlendirme sistemlerine ilişkin ölçme ve değerlendirme esasları, bağıl değerlendirme sisteminde başarı notu hesaplamasına katılma koşulları ve sınırları ile başarı dereceleri hakkındaki esaslar, Senato tarafından belirlenir.

(3) Her iki değerlendirme sisteminde de herhangi bir dersten dönem/yıl sonu veya bütünleme sınavına girmeyen ve bu sınavda 100 puan üzerinden en az 50 puan alamayan öğrenciler başarısız sayılır. Bu sınır, ilgili birim kurulunun önerisi ve Senato kararı ile değiştirilebilir. Bütünleme sınavı yapılmayan ve dönem içi değerlendirmenin ağırlıklı olduğu birimlerde derslerden başarılı sayılmak için dönem/yıl sonu sınavından asgari bir not alma koşulu aranmaz.

(4) Öğrencinin KM ve G notu aldığı dersler, GANO hesabında dikkate alınmaz.

(5) Harfle ilan edilen başarı notları ile bunların ağırlık katsayıları/anlamları aşağıdaki şekildedir:

 

4.00 AA

3.50 BA

3.00 BB

2.50 CB

2.00 CC

1.50 DC

1.00 DD

0.00 FF

0.00 FD

0.00 FG

KM

G

 

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

 

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun

olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Akreditasyon Derneği ( FEDEK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 27.03.2024 / 30.09.2027

Giriş Şartı
  • Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak. (Lise veya dengi ortaöğretim kurumunu ülkesinde bitiren yabancı öğrencilerin seçimi, Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) adı verilen merkezi bir sınav ile yılda bir kez yapılır).
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak.
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.
Başarma ŞartlarıBiyoloji Bölümü`ne lise ve dengi okul mezunları sayısal puan ile girebilmektedir. Bu programda öğrencinin lisans diplomasını almaya hak kazanması için programın sekiz döneminde yer alan tüm derslerde başarılı olması ve en az 240 AKTS kredisini toplaması gerekir. Programdaki tüm derslerini başarmış olan ve ders geçme sisteminde GANO’su 2,0 veya daha yüksek olan öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar. Lisans öğrenimini tamamlayan ve GANO’su 3,50 ve üzeri öğrenciler onur öğrencisi olarak mezun olurlar. Bu durum öğrencinin diploma ve diploma ekinde belirtilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.
  • Lisans öğrencileri, üniversitemizin açtığı çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.
  • Mezunlarımız, üniversiteler, devlet ve özel hastaneler (laboratuarlar, tüp bebek üniteleri, genetik tanı merkezi), özel sektör (dizi analizi, aşı geliştirme vb. alandaki özel laboratuarlar, gıda ve ilaç fabrikaları, AR-GE ve/veya satış sorumlusu ve çevre danışmanı), bakanlıklar (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Tarım ve Orman, Sağlık, Turizm), Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi, adli tıp enstitüleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Şap Enstitüsü, turizm tesisleri, su ürünleri enstitüleri, TÜBİTAK, Milli Eğitim Bakanlığında (formasyon sertifikası aldığı taktirde öğretmen olarak) ve belediyelerde çalışabilirler.
Yasal Dayanağı
  1.  

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030014467


Yeterlilik Adı
Biyoloji Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
OndokuzMayıs Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Körfez, 19 Mayıs Ünv., 55270 Atakum/Samsun

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.
  • Biyoloji Bölümü’nün temel amacı; biyolojinin temel prensiplerini tanımlama, açıklama, uygulama, karar verebilme, öğretebilme bilgi ve becerisine sahip biyolog ünvanı ile kanunların sağladığı tüm yetki ve sorumlulukları taşıyan biyologlar yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya mesleki uygulama eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Biyolojik problemleri tanımlayabilme ve verileri işlemek için uygun analiz ve modelleme yöntemlerini kullanabilmek
  • Organizmalardaki madde, enerji, yapı, fonksiyon ve gelişimsel özellikleri ayrıntılı şekilde değerlendirebilmek
  • Biyolojik bilimlerin tarihini, gelişimini ve organizma çeşitliliğinin kökenini ve doğayı bu bilinçle değerlendirebilmek
  • Hücresel ve moleküler düzeydeki biyolojik bilgileri, çağdaş bilişim teknolojilerini de kullanarak farklı toplum kesimleriyle paylaşabilmek
  • Biyoloji alanı ile ilgili sahip olduğu insan sağlığı ve çevre bilinci konularındaki bilgi birikimini toplum yararına kullanabilmek
  • Temel laboratuvar tekniklerini ve cihazlarını kullanarak bilimsel yönteme uygun bireysel ve grup çalışmaları yapabilmek
  • Biyoloji alanı ile ilgili tüm bilimsel faaliyetleri hukuk ve etik kurallarını dikkate alarak gerçekleştirebilmek
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ile bilim ve teknolojideki gelişmeleri takip ederek uygulayabilme
  • Diğer temel bilim alanlarındaki bilgileri biyolojik mekanizmaların anlaşılması için kullanabilmek
  • Bilişim teknolojilerini kullanarak, meslektaşlarıyla sözlü ve yazılı olarak iletişim kurabilecek yabancı dil bilgisine sahip olmak
  • Alan dışı dersler yardımıyla ulusal bellek, sosyal ilişkiler ve iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilgiyi kazanabilmek

Anahtar Yetkinlikler

Mezunlarımız aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

(1) Başarı notu, öğrencilerin dönem/yıl içi değerlendirme notu ile dönem/yıl sonu veya bütünleme sınavından aldıkları notların öngörülen ağırlıklara göre hesaba katılmasıyla belirlenen ham başarı notlarının 4’lük not sistemindeki karşılığını ifade eder. Öğrencilerin başarı notlarının hesaplanmasında bağıl veya mutlak değerlendirme sistemi kullanılır. Birimlerde mutlak ve bağıl değerlendirme sistemlerinden hangisinin kullanılacağı, birim kurulunun önerisi ve Senato onayı ile belirlenir.

(2) Bağıl ve mutlak değerlendirme sistemlerine ilişkin ölçme ve değerlendirme esasları, bağıl değerlendirme sisteminde başarı notu hesaplamasına katılma koşulları ve sınırları ile başarı dereceleri hakkındaki esaslar, Senato tarafından belirlenir.

(3) Her iki değerlendirme sisteminde de herhangi bir dersten dönem/yıl sonu veya bütünleme sınavına girmeyen ve bu sınavda 100 puan üzerinden en az 50 puan alamayan öğrenciler başarısız sayılır. Bu sınır, ilgili birim kurulunun önerisi ve Senato kararı ile değiştirilebilir. Bütünleme sınavı yapılmayan ve dönem içi değerlendirmenin ağırlıklı olduğu birimlerde derslerden başarılı sayılmak için dönem/yıl sonu sınavından asgari bir not alma koşulu aranmaz.

(4) Öğrencinin KM ve G notu aldığı dersler, GANO hesabında dikkate alınmaz.

(5) Harfle ilan edilen başarı notları ile bunların ağırlık katsayıları/anlamları aşağıdaki şekildedir:

 

4.00 AA

3.50 BA

3.00 BB

2.50 CB

2.00 CC

1.50 DC

1.00 DD

0.00 FF

0.00 FD

0.00 FG

KM

G

 


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

 

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun

olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Akreditasyon Derneği ( FEDEK)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 27.03.2024 / 30.09.2027


Giriş Şartı
  • Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak. (Lise veya dengi ortaöğretim kurumunu ülkesinde bitiren yabancı öğrencilerin seçimi, Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) adı verilen merkezi bir sınav ile yılda bir kez yapılır).
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak.
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.

Başarma Şartları
Biyoloji Bölümü`ne lise ve dengi okul mezunları sayısal puan ile girebilmektedir. Bu programda öğrencinin lisans diplomasını almaya hak kazanması için programın sekiz döneminde yer alan tüm derslerde başarılı olması ve en az 240 AKTS kredisini toplaması gerekir. Programdaki tüm derslerini başarmış olan ve ders geçme sisteminde GANO’su 2,0 veya daha yüksek olan öğrenciler diploma almaya hak kazanırlar. Lisans öğrenimini tamamlayan ve GANO’su 3,50 ve üzeri öğrenciler onur öğrencisi olarak mezun olurlar. Bu durum öğrencinin diploma ve diploma ekinde belirtilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.
  • Lisans öğrencileri, üniversitemizin açtığı çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.
  • Mezunlarımız, üniversiteler, devlet ve özel hastaneler (laboratuarlar, tüp bebek üniteleri, genetik tanı merkezi), özel sektör (dizi analizi, aşı geliştirme vb. alandaki özel laboratuarlar, gıda ve ilaç fabrikaları, AR-GE ve/veya satış sorumlusu ve çevre danışmanı), bakanlıklar (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Tarım ve Orman, Sağlık, Turizm), Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi, adli tıp enstitüleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Şap Enstitüsü, turizm tesisleri, su ürünleri enstitüleri, TÜBİTAK, Milli Eğitim Bakanlığında (formasyon sertifikası aldığı taktirde öğretmen olarak) ve belediyelerde çalışabilirler.

Yasal Dayanağı
  1.  

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030014467

Qualification Title
Biology Bachelor's Degree Diploma
Awarding BodyOndokuz Mayıs University
Awarding Body ContactOndokuz Mayıs University Kurupelit Campus, 55139 Atakum/Samsun
Awarding Body Urlhttps://www.omu.edu.tr
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasBiology
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • It is a higher education program based on secondary education qualifications, covering an eight-semester program and providing education for a specific learning field or profession.
  • The main goal of the Department of Biology is; to raise biologists who have the knowledge and skills to define, explain, apply, decide and teach the basic principles of biology and have all the authorities and responsibilities provided by law.
Learning Environments

Education and training are carried out in the form of formal, open or distance education. In addition, practical training is provided as internships or workplace training in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, healthcare institutions and workplaces.

Description
  • Upon successful completion of this programme, students will be able to

  • Should be able to use appropriate analysis and modeling methods to define biological problems and process data
  • Should evaluate matter, energy, structure, function and developmental characteristics in organisms in detail
  • Should evaluate the history, development of biological sciences and the origin of organism diversity and nature with this awareness
  • Should share biological information at the cellular and molecular level with different segments of society by also using contemporary information technologies
  • Should use the knowledge of human health and environmental awareness in the field of biology for the benefit of society
  • Should conduct individual and group studies in accordance with the scientific method using basic laboratory techniques and devices
  • Should carry out all scientific activities related to the field of biology by taking into account the rules of law and ethics
  • Should follow and apply developments in science and technology with the awareness of the necessity of lifelong learning
  • Should use information in other basic science fields to understand biological mechanisms
  • Should have foreign language skills to communicate with colleagues verbally and in writing using information technologies
  • Should gain sufficient knowledge on national memory, social relations and occupational health and safety with the help of non-field courses
Key Competencies

The following key competences are held at an advanced level.

  • Reading and writing competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info

(1) The grade point represents the 4-point scale equivalent of the raw grade point average calculated by taking into account the midterm and final exam scores of the students according to the prescribed weights. Relative or absolute evaluation system is used in the calculation of students' grade points. Whether the relative or absolute evaluation system will be used in the units is determined by the proposal of the unit council and the approval of the Senate.

(2) The principles of measurement and evaluation for relative and absolute evaluation systems, the conditions and limits for participation in the grade point calculation in the relative evaluation system, and the principles regarding the success levels are determined by the Senate.

(3) In both evaluation systems, students who do not take the final exam or makeup exam for a course and who cannot score at least 50 points out of 100 in this exam are considered unsuccessful. This limit may be changed by the proposal of the relevant unit council and the Senate decision. In units where makeup exams are not held and where midterm evaluations are weighted, there is no minimum grade requirement for passing the course from the final exam.

(4) The courses for which the student receives KM and G grades are not taken into account in the calculation of the CGPA.

(5) The letter grades and their weight coefficients/meanings announced are as follows for the academic units of the university.

4.00 AA

3.50 BA

3.00 BB

2.50 CB

2.00 CC

1.50 DC

1.00 DD

0.00 FF

0.00 FD

0.00 FG

KM

G

Quality Assurance

In order to ensure the quality of higher education programs;

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions.
  • "University Monitoring and Evaluation Reports" belonging to higher education institutions prepared annually within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports containing quantitative and qualitative evaluations directed at higher education institutions prepared according to these reports are shared with the public by YÖK.
  • "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by YÖK. These reports, which contain quantitative and qualitative evaluations made for foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programmes":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the students is carried out in accordance with the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK in this regard.

3. Documentation: Undergraduate students who successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions receive a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: Higher education institutions enter the "Institutional Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year in the context of continuous monitoring. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" it has prepared regarding the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions given by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality of the qualifications of the programs is assured. YÖKAK carries out regular review activities related to the qualifications determined by the legislation.

Access Requirements

1. Applicants must have graduated from a secondary education institution in Turkey or from a foreign secondary education institution recognized as equivalent by the Ministry of National Education and meet the admission requirements for undergraduate programs of higher education institutions.

2. Applicants must have been placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution based on the results of the central exam conducted by the Center for Measurement, Selection, and Placement (ÖSYM) in accordance with the procedures and principles determined by YÖK.

3. Applicants must have obtained a sufficient score on the central exam conducted by ÖSYM and passed the special talent exam for undergraduate programs of higher education institutions that admit students through special talent exams in accordance with the procedures and principles determined by YÖK.

4. Applicants with an associate's degree must have been placed in undergraduate programs that are a continuation of their field of study in higher education institutions based on the results of the Vertical Transition Exam (DGS) conducted by ÖSYM in accordance with the procedures and principles determined by YÖK.

Conditions for SuccessHigh school and equivalent graduates can enter the Biology Department with numerical scores. To earn a bachelor's degree in this program, students must successfully complete all courses offered in the eight semesters of the program and accumulate at least 240 ECTS credits. Students who have passed all courses in the program and have a GANO of 2.0 or higher in the course passing system are entitled to receive a diploma. Students who have completed their undergraduate education and have a GANO of 3.50 and above graduate as honor students. This is stated in the student's diploma and diploma supplement.
Progression Paths (Relationship Type)
  • Those who have a bachelor's degree can continue with master's programs and, if they meet the relevant conditions, doctoral and art proficiency programs accepted with a bachelor's degree.
  • Undergraduate students have the right to participate in double major programs opened by our university. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and, if successful, receive two separate undergraduate degrees.
  • Our graduates can be employed in universities, public and private hospitals (laboratories, in vitro fertilization units, genetic diagnosis centres), private sector (private laboratories in the field of sequence analysis, vaccine development, food and pharmaceutical factories, R&D and/or sales representatives and environmental consultant), Ministries (Environment, Urbanization and Climate Change, Agriculture and Forestry, Health, Tourism), Refik Saydam Hygiene Center, forensic medicine ınstitutes, General Directorate of Security, Şap Institute, tourism facilities, fisheries ınstitutes, TÜBİTAK, Ministry of National Education ( If they receive a training certificate, they can work as teachers) and in municipalities.
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

 1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer.

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs.

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

 2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is valid continuously.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030014467


Qualification Title
Biology Bachelor's Degree Diploma

Awarding Body
Ondokuz Mayıs University

Awarding Body Contact
Ondokuz Mayıs University Kurupelit Campus, 55139 Atakum/Samsun

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • It is a higher education program based on secondary education qualifications, covering an eight-semester program and providing education for a specific learning field or profession.
  • The main goal of the Department of Biology is; to raise biologists who have the knowledge and skills to define, explain, apply, decide and teach the basic principles of biology and have all the authorities and responsibilities provided by law.

Learning Environments

Education and training are carried out in the form of formal, open or distance education. In addition, practical training is provided as internships or workplace training in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, healthcare institutions and workplaces.


Description
  • Upon successful completion of this programme, students will be able to

  • Should be able to use appropriate analysis and modeling methods to define biological problems and process data
  • Should evaluate matter, energy, structure, function and developmental characteristics in organisms in detail
  • Should evaluate the history, development of biological sciences and the origin of organism diversity and nature with this awareness
  • Should share biological information at the cellular and molecular level with different segments of society by also using contemporary information technologies
  • Should use the knowledge of human health and environmental awareness in the field of biology for the benefit of society
  • Should conduct individual and group studies in accordance with the scientific method using basic laboratory techniques and devices
  • Should carry out all scientific activities related to the field of biology by taking into account the rules of law and ethics
  • Should follow and apply developments in science and technology with the awareness of the necessity of lifelong learning
  • Should use information in other basic science fields to understand biological mechanisms
  • Should have foreign language skills to communicate with colleagues verbally and in writing using information technologies
  • Should gain sufficient knowledge on national memory, social relations and occupational health and safety with the help of non-field courses

Key Competencies

The following key competences are held at an advanced level.

  • Reading and writing competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info

(1) The grade point represents the 4-point scale equivalent of the raw grade point average calculated by taking into account the midterm and final exam scores of the students according to the prescribed weights. Relative or absolute evaluation system is used in the calculation of students' grade points. Whether the relative or absolute evaluation system will be used in the units is determined by the proposal of the unit council and the approval of the Senate.

(2) The principles of measurement and evaluation for relative and absolute evaluation systems, the conditions and limits for participation in the grade point calculation in the relative evaluation system, and the principles regarding the success levels are determined by the Senate.

(3) In both evaluation systems, students who do not take the final exam or makeup exam for a course and who cannot score at least 50 points out of 100 in this exam are considered unsuccessful. This limit may be changed by the proposal of the relevant unit council and the Senate decision. In units where makeup exams are not held and where midterm evaluations are weighted, there is no minimum grade requirement for passing the course from the final exam.

(4) The courses for which the student receives KM and G grades are not taken into account in the calculation of the CGPA.

(5) The letter grades and their weight coefficients/meanings announced are as follows for the academic units of the university.

4.00 AA

3.50 BA

3.00 BB

2.50 CB

2.00 CC

1.50 DC

1.00 DD

0.00 FF

0.00 FD

0.00 FG

KM

G


Quality Assurance

In order to ensure the quality of higher education programs;

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions.
  • "University Monitoring and Evaluation Reports" belonging to higher education institutions prepared annually within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports containing quantitative and qualitative evaluations directed at higher education institutions prepared according to these reports are shared with the public by YÖK.
  • "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by YÖK. These reports, which contain quantitative and qualitative evaluations made for foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programmes":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the students is carried out in accordance with the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK in this regard.

3. Documentation: Undergraduate students who successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions receive a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: Higher education institutions enter the "Institutional Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year in the context of continuous monitoring. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" it has prepared regarding the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions given by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality of the qualifications of the programs is assured. YÖKAK carries out regular review activities related to the qualifications determined by the legislation.


Access Requirements

1. Applicants must have graduated from a secondary education institution in Turkey or from a foreign secondary education institution recognized as equivalent by the Ministry of National Education and meet the admission requirements for undergraduate programs of higher education institutions.

2. Applicants must have been placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution based on the results of the central exam conducted by the Center for Measurement, Selection, and Placement (ÖSYM) in accordance with the procedures and principles determined by YÖK.

3. Applicants must have obtained a sufficient score on the central exam conducted by ÖSYM and passed the special talent exam for undergraduate programs of higher education institutions that admit students through special talent exams in accordance with the procedures and principles determined by YÖK.

4. Applicants with an associate's degree must have been placed in undergraduate programs that are a continuation of their field of study in higher education institutions based on the results of the Vertical Transition Exam (DGS) conducted by ÖSYM in accordance with the procedures and principles determined by YÖK.


Conditions for Success
High school and equivalent graduates can enter the Biology Department with numerical scores. To earn a bachelor's degree in this program, students must successfully complete all courses offered in the eight semesters of the program and accumulate at least 240 ECTS credits. Students who have passed all courses in the program and have a GANO of 2.0 or higher in the course passing system are entitled to receive a diploma. Students who have completed their undergraduate education and have a GANO of 3.50 and above graduate as honor students. This is stated in the student's diploma and diploma supplement.

Progression Paths (Relationship Type)
  • Those who have a bachelor's degree can continue with master's programs and, if they meet the relevant conditions, doctoral and art proficiency programs accepted with a bachelor's degree.
  • Undergraduate students have the right to participate in double major programs opened by our university. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and, if successful, receive two separate undergraduate degrees.
  • Our graduates can be employed in universities, public and private hospitals (laboratories, in vitro fertilization units, genetic diagnosis centres), private sector (private laboratories in the field of sequence analysis, vaccine development, food and pharmaceutical factories, R&D and/or sales representatives and environmental consultant), Ministries (Environment, Urbanization and Climate Change, Agriculture and Forestry, Health, Tourism), Refik Saydam Hygiene Center, forensic medicine ınstitutes, General Directorate of Security, Şap Institute, tourism facilities, fisheries ınstitutes, TÜBİTAK, Ministry of National Education ( If they receive a training certificate, they can work as teachers) and in municipalities.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

 1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer.

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs.

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

 2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is valid continuously.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode