Yeterlilik Kodu

TR0030023814

Yeterlilik Adı
Biyoloji Lisans Diploması
Sorumlu KurumÇukurova Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBalcalı, Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü, 01330 Sarıçam/Adana
Sorumlu Kurum URLhttps://www.cu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 14/10/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Biyoloji
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Bölümün temel amacı, canlıları tanıyan, doğa bilincini üst düzeyde kavramış,alanı ile ilgili teknolojik araçları çok iyi kullanabilen, araştırmacı, gözlemci, girişimci ve uygulamacı biyologlar yetiştirmektir.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Biyoloji alanında temel kavram ve ilkeleri açıklar.
  • Biyoloji alanında edindiği bilgileri diğer bilim alanlarındaki bilgilerle birleştirir.
  • Biyoloji alanındaki problemleri tanımlayıp çözümlerine yönelik yöntemleri uygular.
  • Biyoloji alanında bilimsel bilgi üretmenin yöntemini açıklar.
  • Biyoloji alanında bilgilere ulaşıp tasnif ederek amacına yönelik olarak kullanır.
  • Biyoloji alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.
  • Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin önerilerini yazılı, sözlü ve görsel olarak uzman veya uzman olmayan kişilere aktarır.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Alanı ile ilgili projelerin planlanmasında ve yürütülmesinde bir ekip üyesi olarak aktif görev al
  • Öğrenme sürecinin yaşam boyu olduğunu bilip ona göre davranır.
  • Biyolojinin temel konuları dışında özgün seçimlik derslerle farklı alanlarda bilgisini ve deneyimini artırır.
  • Biyoloji alanındaki temel konuları anlayacak ve meslektaşlarıyla iletişim kuracak kadar İngilizce bilgisini kavrar.
  • Hem meslektaşları ile hem de alan dışı kişilerle bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak etik ilişkiler kurup mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
  • Biyoloji alanında gelişmeleri bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak çok yönlü değerlendirir.
  • Bireysel gelişimin önemini kavrayarak gereğini uygular.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Çukurova Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı, öğrenme-öğretme süreçlerinin değerlendirilmesinde “Çukurova Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği”ni esas almaktadır.

(https://genelsekreterlik.cu.edu.tr/cu/mevzuat/universitemiz-mevzuati/ogrenci-mevzuati)

(1) Notların değerlendirilmesi aşağıda belirtilen şekilde yapılır:

a) Dönem içi notu, o dersin eğitim-öğretimi ile ilgili yaptırılacak olan ara sınavı/sınavları ile araştırma, inceleme ödevleri, projeler gibi diğer faaliyetleri dikkate alınarak hesaplanır.

b) (Değişik:RG-4/9/2019-30878)

(1)Ham başarı notu, örgün öğretim yoluyla verilen derslerde dönem içi notunun % 40’ı ile yarıyıl veya yılsonu sınav notunun % 60’ının, uzaktan öğretim yoluyla verilen derslerde dönem içi notunun % 20’si ile yarıyıl veya yılsonu sınav notunun % 80’inin toplanması sonucu elde edilir. Ham başarı notunun elde edilmesinde dönem içi notu ve yarıyıl/yılsonu sınav sonuçları 100 tam puan üzerinden hesaplanır.

c) Başarı notu, Üniversitece belirlenen bağıl değerlendirme sistemine göre hesaplanır. Bu değerlendirme sonucunda, aşağıda açılımı ve katsayıları belirtilen harf notlarından biri başarı notu olarak verilir:

  • Başarı Notu Katsayı AA 4.00 BA 3.50 BB 3.00 CB 2.50 CC 2.00 DC 1.50 DD 1.00 FF 0.00 FG 0.00 NA 0.00 UB 0.00

ç) Bu Yönetmeliğin 22 nci maddesinde belirtilen devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciye NA notu verilir. NA notu alan öğrenci yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavlarına katılamaz.

d) Yarıyıl/yılsonu veya bütünleme sınavına girerek başarısız olan öğrenciye FF notu verilir.

e) Yarıyıl/yılsonu veya bütünleme sınavına girme hakkı olduğu halde sınava girmeyen öğrencilere FG notu verilir.

f) Mazeretsiz olarak girmediği bir sınav için öğrenciye 0 (sıfır) notu verilir.

g) Başarı notunun değerlendirmesi sonucunda; öğrencinin başarısı aşağıda belirtilen şekilde belirlenir:

1) Bir dersten AA, BA, BB, CB veya CC notlarından birini almış olan bir öğrenci o dersi başarmış sayılır.

2) Bir dersten DC veya DD alan bir öğrenci mezun olma aşamasında 2.00 GNO’ya erişmiş olmak koşulu ile o dersi başarmış sayılır.

3) Bir dersin uygulamasında başarısız olan öğrencilere UB (Uygulamada Başarısız) notu verilir. UB notu NA notu gibi işlem görür.

4) (Ek:RG-18/6/2018-30452) Muafiyet talebinde bulunulan ancak not ile değerlendirilmemiş başarılı olunan ders için MU (muaf) notu verilir ve bu not ortalamaya katılmaz.

ğ) Sınavlarda kopya çeken, kopya girişiminde bulunan, sınava hile karıştıran, ilgili öğretim elemanınca sınav evrakının incelenmesi sonucunda kopya çektiği anlaşılan öğrenciye, o sınav için 0 (sıfır) notu verilir ve hakkında 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı; Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK)

 

Giriş Şartı
  • Bu programa öğrenciler Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından verilen yerleştirme sonuç belgesi ile kabul edilir.
Başarma Şartları Programın belirtilen kredilerini tamamlamak ve 4 üzerinden 2 not ortalamasına sahip olmak.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Kayıtlı olduğu bölüm veya programın öğretim planındaki bütün ders, uygulama ve çalışmalardan başarılı olmaları ve lisans düzeyinde iki yüz kırk (240) AKTS tamamlayarak en az 2.00 GNO’ya sahip olmaları gerekir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030023814


Yeterlilik Adı
Biyoloji Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Çukurova Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Balcalı, Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü, 01330 Sarıçam/Adana

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 14/10/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Bölümün temel amacı, canlıları tanıyan, doğa bilincini üst düzeyde kavramış,alanı ile ilgili teknolojik araçları çok iyi kullanabilen, araştırmacı, gözlemci, girişimci ve uygulamacı biyologlar yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Biyoloji alanında temel kavram ve ilkeleri açıklar.
  • Biyoloji alanında edindiği bilgileri diğer bilim alanlarındaki bilgilerle birleştirir.
  • Biyoloji alanındaki problemleri tanımlayıp çözümlerine yönelik yöntemleri uygular.
  • Biyoloji alanında bilimsel bilgi üretmenin yöntemini açıklar.
  • Biyoloji alanında bilgilere ulaşıp tasnif ederek amacına yönelik olarak kullanır.
  • Biyoloji alanında edindiği ileri düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri kullanır.
  • Alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirerek düşüncelerini ve sorunlara ilişkin önerilerini yazılı, sözlü ve görsel olarak uzman veya uzman olmayan kişilere aktarır.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
  • Alanı ile ilgili projelerin planlanmasında ve yürütülmesinde bir ekip üyesi olarak aktif görev al
  • Öğrenme sürecinin yaşam boyu olduğunu bilip ona göre davranır.
  • Biyolojinin temel konuları dışında özgün seçimlik derslerle farklı alanlarda bilgisini ve deneyimini artırır.
  • Biyoloji alanındaki temel konuları anlayacak ve meslektaşlarıyla iletişim kuracak kadar İngilizce bilgisini kavrar.
  • Hem meslektaşları ile hem de alan dışı kişilerle bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanarak etik ilişkiler kurup mesleki gelişiminin yanı sıra, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda bilimsel, sosyal, kültürel ve sanatsal alanlarda öğrenme gereksinimlerini belirleyerek kendini sürekli geliştirir.
  • Biyoloji alanında gelişmeleri bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak çok yönlü değerlendirir.
  • Bireysel gelişimin önemini kavrayarak gereğini uygular.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Çukurova Üniversitesi Biyoloji Anabilim Dalı, öğrenme-öğretme süreçlerinin değerlendirilmesinde “Çukurova Üniversitesi Önlisans, Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği”ni esas almaktadır.

(https://genelsekreterlik.cu.edu.tr/cu/mevzuat/universitemiz-mevzuati/ogrenci-mevzuati)

(1) Notların değerlendirilmesi aşağıda belirtilen şekilde yapılır:

a) Dönem içi notu, o dersin eğitim-öğretimi ile ilgili yaptırılacak olan ara sınavı/sınavları ile araştırma, inceleme ödevleri, projeler gibi diğer faaliyetleri dikkate alınarak hesaplanır.

b) (Değişik:RG-4/9/2019-30878)

(1)Ham başarı notu, örgün öğretim yoluyla verilen derslerde dönem içi notunun % 40’ı ile yarıyıl veya yılsonu sınav notunun % 60’ının, uzaktan öğretim yoluyla verilen derslerde dönem içi notunun % 20’si ile yarıyıl veya yılsonu sınav notunun % 80’inin toplanması sonucu elde edilir. Ham başarı notunun elde edilmesinde dönem içi notu ve yarıyıl/yılsonu sınav sonuçları 100 tam puan üzerinden hesaplanır.

c) Başarı notu, Üniversitece belirlenen bağıl değerlendirme sistemine göre hesaplanır. Bu değerlendirme sonucunda, aşağıda açılımı ve katsayıları belirtilen harf notlarından biri başarı notu olarak verilir:

  • Başarı Notu Katsayı AA 4.00 BA 3.50 BB 3.00 CB 2.50 CC 2.00 DC 1.50 DD 1.00 FF 0.00 FG 0.00 NA 0.00 UB 0.00

ç) Bu Yönetmeliğin 22 nci maddesinde belirtilen devam koşulunu yerine getirmeyen öğrenciye NA notu verilir. NA notu alan öğrenci yarıyıl/yılsonu ve bütünleme sınavlarına katılamaz.

d) Yarıyıl/yılsonu veya bütünleme sınavına girerek başarısız olan öğrenciye FF notu verilir.

e) Yarıyıl/yılsonu veya bütünleme sınavına girme hakkı olduğu halde sınava girmeyen öğrencilere FG notu verilir.

f) Mazeretsiz olarak girmediği bir sınav için öğrenciye 0 (sıfır) notu verilir.

g) Başarı notunun değerlendirmesi sonucunda; öğrencinin başarısı aşağıda belirtilen şekilde belirlenir:

1) Bir dersten AA, BA, BB, CB veya CC notlarından birini almış olan bir öğrenci o dersi başarmış sayılır.

2) Bir dersten DC veya DD alan bir öğrenci mezun olma aşamasında 2.00 GNO’ya erişmiş olmak koşulu ile o dersi başarmış sayılır.

3) Bir dersin uygulamasında başarısız olan öğrencilere UB (Uygulamada Başarısız) notu verilir. UB notu NA notu gibi işlem görür.

4) (Ek:RG-18/6/2018-30452) Muafiyet talebinde bulunulan ancak not ile değerlendirilmemiş başarılı olunan ders için MU (muaf) notu verilir ve bu not ortalamaya katılmaz.

ğ) Sınavlarda kopya çeken, kopya girişiminde bulunan, sınava hile karıştıran, ilgili öğretim elemanınca sınav evrakının incelenmesi sonucunda kopya çektiği anlaşılan öğrenciye, o sınav için 0 (sıfır) notu verilir ve hakkında 18/8/2012 tarihli ve 28388 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uygulanır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu Adı; Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK)

 


Giriş Şartı
  • Bu programa öğrenciler Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından verilen yerleştirme sonuç belgesi ile kabul edilir.

Başarma Şartları
Programın belirtilen kredilerini tamamlamak ve 4 üzerinden 2 not ortalamasına sahip olmak.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Kayıtlı olduğu bölüm veya programın öğretim planındaki bütün ders, uygulama ve çalışmalardan başarılı olmaları ve lisans düzeyinde iki yüz kırk (240) AKTS tamamlayarak en az 2.00 GNO’ya sahip olmaları gerekir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030023814

Qualification Title
Biology Bachelor's Degree Diploma
Awarding BodyÇukurova University
Awarding Body ContactÇukurova University Rectorate 01250, Sarıçam / Adana, Türkiye
Awarding Body Urlhttps://www.cu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
1 The Qualification has been included in TQF on 14/10/2024
TQF Level 1
Thematic AreasBiology
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The main aim of the department is to educate researchers, observers, entrepreneurs and practitioner biologists who know the living things, understand the nature at a high level and use the technological tools related to the field very well.

Learning Environments

Learning takes place in the form of formal education. Moreover; Practical training is carried out in laboratories and workshops within higher education institutions.

Description
  • Explain the basic concepts and principles in biology
  • The knowledge gained in the field of biology combine with information from other sciences.
  • Identifies problems in the field of biology and apply methods for their solution
  • Describes the method of producing scientific knowledge in the field of biology
  • They will receive information on the biology area, in order to classify it uses and purposes.
  • They use advanced theoretical and practical knowledge that obtain in biology field.
  • They are Field-related issues can inform the relevant persons and institutions, They share ideas and problems relating to suggestions as the written, oral and Visual to expert or transfer to non-experts.
  • They can take responsibility as individuals and team members to solve unpredictable problems encountered in applications related to the field.
  • they can take an active role as a member of the execution team the planning of projects related to the field.
  • They know that life-long learning process and act accordingly.
  • They will increase the knowledge and experience outside major issues with specific elective courses in different fields of biology.
  • They speak English enough to communicate with colleagues to understand the basic concepts of biology.
  • They both with colleagues, as well as areas with non-person establishes ethical uses of information and communication technology. In addition to professional development, in line with the interests and abilities of scientific, social, constantly improves itself by identifying learning needs in cultural and artistic fields.
  • They assesses developments in biology versatile using scientific methods and techniques
  • They know the importance of personal development and enforces the need.
Key Competencies

Has advanced level of the following key competencies:

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info

Çukurova University Department of Biology is based on "Çukurova University Associate Degree, Undergraduate Education and Examination Regulations" in the evaluation of learning-teaching processes.

(https://genelsekreterlik.cu.edu.tr/cu/mevzuat/universitemiz-mevzuati/ogrenci-mevzuati)

(1) Evaluation of grades is done as follows:

a) The mid-term grade is calculated by taking into account the midterm exam(s) to be held regarding the education of that course and other activities such as research, review assignments and projects.

b) (Amended:OG-4/9/2019-30878)

(1) The raw success grade is 40% of the semester grade and 60% of the semester or year-end exam grade in courses given through formal education, and 20% of the semester grade and 80% of the semester or year-end exam grade in courses given through distance education. It is obtained by adding . In order to obtain the raw success grade, mid-term grades and semester/end-year exam results are calculated out of 100 full points.

c) Success grade is calculated according to the relative evaluation system determined by the University. As a result of this evaluation, one of the letter grades whose definitions and coefficients are given below is given as a success grade:

Success Grade Coefficient AA 4.00 BA 3.50 BB 3.00 CB 2.50 CC 2.00 DC 1.50 DD 1.00 FF 0.00 FG 0.00 NA 0.00 UB 0.00
ç) A student who does not fulfill the attendance requirements specified in Article 22 of this Regulation will be given a grade of NA. Students who receive NA grade cannot participate in the semester/year-end and make-up exams.

d) A student who takes the semester/year-end or make-up exam and fails is given a grade of FF.

e) Students who have the right to take the semester/year-end or make-up exam but do not take the exam will be given an FG grade.

f) The student is given a grade of 0 (zero) for an exam that he does not take without an excuse.

g) As a result of the evaluation of the success grade; Student success is determined as follows:

1) A student who has received one of the AA, BA, BB, CB or CC grades from a course is deemed to have succeeded that course.

2) A student who receives a DC or DD from a course is deemed to have succeeded in that course, provided that he or she reaches a 2.00 GPA at graduation.

3) Students who fail in the application of a course are given a UB (Failed in Application) grade. UB grade is treated like NA grade.

4) (Added: OG-18/6/2018-30452) An MU (exempt) grade is given for the successful course for which an exemption was requested but was not evaluated with a grade, and this grade is not included in the average.

g) A student who cheats in exams, attempts to cheat, cheats in the exam, or is found to have cheated as a result of the examination of the exam documents by the relevant instructor, is given a 0 (zero) grade for that exam and is notified in the Official Gazette dated 18/8/2012 and numbered 28388. The provisions of the Higher Education Institutions Student Disciplinary Regulations published are applied.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;
• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.
• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":
1.Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.
1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.
2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.
4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.
Accreditation Body Name;
The Association for Evaluation and Accreditation Of University Programs In Mathematical, Natural And Social Sciences (FEDEK)

Access Requirements

   Students are accepted to this program with the placement result document issued by the Assessment, Selection and Placement Center (ÖSYM).

Conditions for SuccessThey must be successful in all courses, practices and studies in the curriculum of the department or program in which they are registered, and have a GPA of at least 2.00 by completing two hundred forty (240) ECTS at the undergraduate level.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates have the opportunity to be appointed as teachers by the Ministry of Education. In addition to the opportunities to work as a teacher in institutions that provide education at primary, secondary and high school levels, there are opportunities to work in banking and statistical institutions.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547
1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer
1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs
2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)
2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

Qualification is continious.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030023814


Qualification Title
Biology Bachelor's Degree Diploma

Awarding Body
Çukurova University

Awarding Body Contact
Çukurova University Rectorate 01250, Sarıçam / Adana, Türkiye

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
1
The Qualification has been included in TQF on 14/10/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The main aim of the department is to educate researchers, observers, entrepreneurs and practitioner biologists who know the living things, understand the nature at a high level and use the technological tools related to the field very well.


Learning Environments

Learning takes place in the form of formal education. Moreover; Practical training is carried out in laboratories and workshops within higher education institutions.


Description
  • Explain the basic concepts and principles in biology
  • The knowledge gained in the field of biology combine with information from other sciences.
  • Identifies problems in the field of biology and apply methods for their solution
  • Describes the method of producing scientific knowledge in the field of biology
  • They will receive information on the biology area, in order to classify it uses and purposes.
  • They use advanced theoretical and practical knowledge that obtain in biology field.
  • They are Field-related issues can inform the relevant persons and institutions, They share ideas and problems relating to suggestions as the written, oral and Visual to expert or transfer to non-experts.
  • They can take responsibility as individuals and team members to solve unpredictable problems encountered in applications related to the field.
  • they can take an active role as a member of the execution team the planning of projects related to the field.
  • They know that life-long learning process and act accordingly.
  • They will increase the knowledge and experience outside major issues with specific elective courses in different fields of biology.
  • They speak English enough to communicate with colleagues to understand the basic concepts of biology.
  • They both with colleagues, as well as areas with non-person establishes ethical uses of information and communication technology. In addition to professional development, in line with the interests and abilities of scientific, social, constantly improves itself by identifying learning needs in cultural and artistic fields.
  • They assesses developments in biology versatile using scientific methods and techniques
  • They know the importance of personal development and enforces the need.

Key Competencies

Has advanced level of the following key competencies:

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info

Çukurova University Department of Biology is based on "Çukurova University Associate Degree, Undergraduate Education and Examination Regulations" in the evaluation of learning-teaching processes.

(https://genelsekreterlik.cu.edu.tr/cu/mevzuat/universitemiz-mevzuati/ogrenci-mevzuati)

(1) Evaluation of grades is done as follows:

a) The mid-term grade is calculated by taking into account the midterm exam(s) to be held regarding the education of that course and other activities such as research, review assignments and projects.

b) (Amended:OG-4/9/2019-30878)

(1) The raw success grade is 40% of the semester grade and 60% of the semester or year-end exam grade in courses given through formal education, and 20% of the semester grade and 80% of the semester or year-end exam grade in courses given through distance education. It is obtained by adding . In order to obtain the raw success grade, mid-term grades and semester/end-year exam results are calculated out of 100 full points.

c) Success grade is calculated according to the relative evaluation system determined by the University. As a result of this evaluation, one of the letter grades whose definitions and coefficients are given below is given as a success grade:

Success Grade Coefficient AA 4.00 BA 3.50 BB 3.00 CB 2.50 CC 2.00 DC 1.50 DD 1.00 FF 0.00 FG 0.00 NA 0.00 UB 0.00
ç) A student who does not fulfill the attendance requirements specified in Article 22 of this Regulation will be given a grade of NA. Students who receive NA grade cannot participate in the semester/year-end and make-up exams.

d) A student who takes the semester/year-end or make-up exam and fails is given a grade of FF.

e) Students who have the right to take the semester/year-end or make-up exam but do not take the exam will be given an FG grade.

f) The student is given a grade of 0 (zero) for an exam that he does not take without an excuse.

g) As a result of the evaluation of the success grade; Student success is determined as follows:

1) A student who has received one of the AA, BA, BB, CB or CC grades from a course is deemed to have succeeded that course.

2) A student who receives a DC or DD from a course is deemed to have succeeded in that course, provided that he or she reaches a 2.00 GPA at graduation.

3) Students who fail in the application of a course are given a UB (Failed in Application) grade. UB grade is treated like NA grade.

4) (Added: OG-18/6/2018-30452) An MU (exempt) grade is given for the successful course for which an exemption was requested but was not evaluated with a grade, and this grade is not included in the average.

g) A student who cheats in exams, attempts to cheat, cheats in the exam, or is found to have cheated as a result of the examination of the exam documents by the relevant instructor, is given a 0 (zero) grade for that exam and is notified in the Official Gazette dated 18/8/2012 and numbered 28388. The provisions of the Higher Education Institutions Student Disciplinary Regulations published are applied.


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;
• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education, training and other activities in higher education institutions.
• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published every year. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
• The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":
1.Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.
1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
1.2. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.
2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.
3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.
4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.
Accreditation Body Name;
The Association for Evaluation and Accreditation Of University Programs In Mathematical, Natural And Social Sciences (FEDEK)


Access Requirements

   Students are accepted to this program with the placement result document issued by the Assessment, Selection and Placement Center (ÖSYM).


Conditions for Success
They must be successful in all courses, practices and studies in the curriculum of the department or program in which they are registered, and have a GPA of at least 2.00 by completing two hundred forty (240) ECTS at the undergraduate level.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates have the opportunity to be appointed as teachers by the Ministry of Education. In addition to the opportunities to work as a teacher in institutions that provide education at primary, secondary and high school levels, there are opportunities to work in banking and statistical institutions.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547
1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer
1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs
2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)
2.1. Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

Qualification is continious.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode