Yeterlilik Kodu

TR0030029827

Yeterlilik Adı
Biyoloji Lisans Diploması
Sorumlu KurumKaradeniz Teknik Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiTelefon: + 90 462 377 33 37, + 90 462 377 33 38 Fax: + 90 462 325 32 32 Email: bilgili@ktu.edu.tr Posta Adresi: Karadeniz Teknik Üniversitesi, Dış İlişkiler/Erasmus+ Ofisi, Rektörlük, 61080, Trabzon
Sorumlu Kurum URLhttps://www.ktu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 28/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Biyoloji
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.
  • Biyoloji Bölümü’nün temel amacı; biyolojinin temel prensiplerini tanımlama, açıklama, uygulama, karar verebilme, öğretebilme bilgi ve becerisine sahip biyolog ünvanı ile kanunların sağladığı tüm yetki ve sorumlulukları taşıyan biyologlar yetiştirmektir.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Biyoloji alanı ile ilgili ileri düzeyde teorik ve uygulamalı bilgilere sahip olmalı
  • Biyoloji alanı ile ilgili güncel teorik ve uygulamalı bilgileri kullanabilmeli ve ilgili hedef kitleye aktarabilmeli
  • Biyoloji alanı ile ilgili güncel olgu ve süreçleri anlayabilmeli, benzerleriyle karşılaştırabilmeli ve kanıtlara dayalı çözüm üretebilmeli
  • Biyoloji ile ilgili problemler için veriler toplayabilmeli, analiz edebilmeli, hipotezler kurabilmeli ve sonuçlarını değerlendirebilmeli
  • Biyoloji alanı ile ilgili olguların değerlendirilmesinde etkin rol alabilmeli
  • Biyoloji alanında bir etkinliği bağımsız veya ekip lideri olarak planlayabilmeli ve/veya etkin olarak yürütebilmeli
  • Biyoloji alanı ile ilgili bilgileri sorgulayarak güncelleyebilmeli ve sürekli öğrenmeye açık halde olabilmeli
  • Biyoloji alanı ile ilgili sorunlara çözüm yolları geliştirebilmeli ve hedef kitleye aktarabilmeli
  • Bilişim teknolojilerini kullanarak meslektaşlarıyla ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve/veya yazılı olarak iletişim kurabilmeli
  • Toplumsal sorumluluk bilincine sahip olmalı ve yaşadığı sosyal çevresi için farkındalık projeleri ve/veya etkinlikler düzenleyebilmeli
  • Biyoloji alanı ile ilgili her faaliyeti, bilimsel, kültürel ve etik değerlerin evrenselliğinin bilincinde değerlendirebilmeli ve bunları toplumun yararına kullanabilmeli
  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemi ve gerekliliği hususunda yeterli bilince sahip olmalı ve bunu çalışma hayatına ve toplumsal yaşama uygulayabilmeli
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’nun belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.

Türk yüksek öğretim kurumlarında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin zorunlu müfredatlarında yer alan Temel Bilgisayar ve İngilizce gibi dersler için her dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamladığını ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler, bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.

Biyoloji alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; a) 60 AKTS/yıl karşılığı ders alıp, en az CC derecesiyle geçmiş olmak, b) 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak Derecenin seviyesi lisansdır. Çalışma şekli tam zamanlıdır.

Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere BİYOLOJİ alanında lisans diploması verilir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayı ile yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde, lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Biyoloji Bölümü’nün Akreditasyonu, “Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK)” tarafından yapılır

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi:

30.09.2021 / 30.09.2026

Giriş Şartı
  • Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak. (Lise veya dengi ortaöğretim kurumunu ülkesinde bitiren yabancı öğrencilerin seçimi, Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) adı verilen merkezi bir sınav ile yılda bir kez yapılır).
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak.
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.
Başarma ŞartlarıÖğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın ve yarıyıl içi çalışmalarının %50 ve yarıyıl sonu sınavının % 50 katkısı vardır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden mutlak notla değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Nihai notlar harfli nota çevrilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve derslerin en az %70`ine, laboratuarların en az %80`ine katılmalıdır. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, başarısız oldukları o yarıyıla ait derslerden bütünleme sınavına girebilirler. Ara sınavlar ve dönem sonu sınavları önceden ilan edilen tarihlerde yapılmaktadır.  Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.  Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin en az 240 AKTS kredilik dersi tamamlamış olmaları, genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması ve bitirme tezini başarıyla tamamlamaları gerekir. Notların derecelendirilmesi ve daha fazla bilgi için lütfen ilgili sayfayı ziyaret ediniz. https://www.ktu.edu.tr/oidb  
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.
  • Lisans öğrencileri, üniversitemizin açtığı çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diplomasıalabilirler.
  • Mezunlarımız, üniversiteler, devlet ve özel hastaneler (laboratuarlar, tüp bebek üniteleri, genetik tanı merkezi), özel sektör (dizi analizi, aşı geliştirme vb. alandaki özel laboratuarlar, gıda ve ilaç fabrikaları, AR-GE ve/veya satış sorumlusu ve çevre danışmanı), bakanlıklar (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Tarım ve Orman, Sağlık, Turizm), Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi, adli tıp enstitüleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Şap Enstitüsü, turizm tesisleri, su ürünleri enstitüleri, TÜBİTAK, Milli Eğitim Bakanlığında (formasyon sertifikası aldığı taktirde öğretmen olarak) ve belediyelerde çalışabilirler.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030029827


Yeterlilik Adı
Biyoloji Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Karadeniz Teknik Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Telefon: + 90 462 377 33 37, + 90 462 377 33 38 Fax: + 90 462 325 32 32 Email: bilgili@ktu.edu.tr Posta Adresi: Karadeniz Teknik Üniversitesi, Dış İlişkiler/Erasmus+ Ofisi, Rektörlük, 61080, Trabzon

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 28/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı, sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.
  • Biyoloji Bölümü’nün temel amacı; biyolojinin temel prensiplerini tanımlama, açıklama, uygulama, karar verebilme, öğretebilme bilgi ve becerisine sahip biyolog ünvanı ile kanunların sağladığı tüm yetki ve sorumlulukları taşıyan biyologlar yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Biyoloji alanı ile ilgili ileri düzeyde teorik ve uygulamalı bilgilere sahip olmalı
  • Biyoloji alanı ile ilgili güncel teorik ve uygulamalı bilgileri kullanabilmeli ve ilgili hedef kitleye aktarabilmeli
  • Biyoloji alanı ile ilgili güncel olgu ve süreçleri anlayabilmeli, benzerleriyle karşılaştırabilmeli ve kanıtlara dayalı çözüm üretebilmeli
  • Biyoloji ile ilgili problemler için veriler toplayabilmeli, analiz edebilmeli, hipotezler kurabilmeli ve sonuçlarını değerlendirebilmeli
  • Biyoloji alanı ile ilgili olguların değerlendirilmesinde etkin rol alabilmeli
  • Biyoloji alanında bir etkinliği bağımsız veya ekip lideri olarak planlayabilmeli ve/veya etkin olarak yürütebilmeli
  • Biyoloji alanı ile ilgili bilgileri sorgulayarak güncelleyebilmeli ve sürekli öğrenmeye açık halde olabilmeli
  • Biyoloji alanı ile ilgili sorunlara çözüm yolları geliştirebilmeli ve hedef kitleye aktarabilmeli
  • Bilişim teknolojilerini kullanarak meslektaşlarıyla ulusal ve uluslararası düzeyde sözlü ve/veya yazılı olarak iletişim kurabilmeli
  • Toplumsal sorumluluk bilincine sahip olmalı ve yaşadığı sosyal çevresi için farkındalık projeleri ve/veya etkinlikler düzenleyebilmeli
  • Biyoloji alanı ile ilgili her faaliyeti, bilimsel, kültürel ve etik değerlerin evrenselliğinin bilincinde değerlendirebilmeli ve bunları toplumun yararına kullanabilmeli
  • İş sağlığı ve güvenliğinin önemi ve gerekliliği hususunda yeterli bilince sahip olmalı ve bunu çalışma hayatına ve toplumsal yaşama uygulayabilmeli

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu (YÖK)’nun belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.

Türk yüksek öğretim kurumlarında öncel öğrenimin tanınması süreci daha başlangıç aşamasındadır. Bu nedenle, Karadeniz Teknik Üniversitesi'nin tüm programlarında da öncel eğitimin tanınması tam olarak başlatılmış değildir. Ancak, bölümlerin zorunlu müfredatlarında yer alan Temel Bilgisayar ve İngilizce gibi dersler için her dönem başında muafiyet sınavı düzenlenmektedir. Bu derslerden kendi kendilerine öğrenme sürecini tamamladığını ya da değişik yollarla bu derslerdeki öğrenme çıktılarını sağladığını düşünen öğrenciler, bu sınavlara girebilme hakkına sahiptir. Sınava giren öğrencilerden başarılı olanlar ders programındaki ilgili dersten muaf olurlar.

Biyoloji alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin sağlaması gereken şartlar; a) 60 AKTS/yıl karşılığı ders alıp, en az CC derecesiyle geçmiş olmak, b) 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı ortalamayı elde etmiş olmak Derecenin seviyesi lisansdır. Çalışma şekli tam zamanlıdır.

Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde eden öğrencilere BİYOLOJİ alanında lisans diploması verilir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayı ile yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde, lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Biyoloji Bölümü’nün Akreditasyonu, “Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK)” tarafından yapılır

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi:

30.09.2021 / 30.09.2026


Giriş Şartı
  • Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak. (Lise veya dengi ortaöğretim kurumunu ülkesinde bitiren yabancı öğrencilerin seçimi, Yabancı Öğrenci Sınavı (YÖS) adı verilen merkezi bir sınav ile yılda bir kez yapılır).
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak.
  • YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.

Başarma Şartları
Öğrenciler her ders için ara sınav, yarıyıl içi çalışma (proje, seminer, kısa sınav, ödev veya ikinci bir ara sınav) ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavın ve yarıyıl içi çalışmalarının %50 ve yarıyıl sonu sınavının % 50 katkısı vardır. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden mutlak notla değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavından en az 45 puan alma zorunluluğu vardır. Nihai notlar harfli nota çevrilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. Her öğrenci dönem başında derslere kayıt yaptırmalı ve derslerin en az %70`ine, laboratuarların en az %80`ine katılmalıdır. Öğrenciler, her yarıyılın sonunda, başarısız oldukları o yarıyıla ait derslerden bütünleme sınavına girebilirler. Ara sınavlar ve dönem sonu sınavları önceden ilan edilen tarihlerde yapılmaktadır.  Öğrencilerin aynı zamanda zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları zorunludur.  Bu programdan mezun olabilmek için öğrencilerin en az 240 AKTS kredilik dersi tamamlamış olmaları, genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 olması ve bitirme tezini başarıyla tamamlamaları gerekir. Notların derecelendirilmesi ve daha fazla bilgi için lütfen ilgili sayfayı ziyaret ediniz. https://www.ktu.edu.tr/oidb  

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.
  • Lisans öğrencileri, üniversitemizin açtığı çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diplomasıalabilirler.
  • Mezunlarımız, üniversiteler, devlet ve özel hastaneler (laboratuarlar, tüp bebek üniteleri, genetik tanı merkezi), özel sektör (dizi analizi, aşı geliştirme vb. alandaki özel laboratuarlar, gıda ve ilaç fabrikaları, AR-GE ve/veya satış sorumlusu ve çevre danışmanı), bakanlıklar (Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği, Tarım ve Orman, Sağlık, Turizm), Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi, adli tıp enstitüleri, Emniyet Genel Müdürlüğü, Şap Enstitüsü, turizm tesisleri, su ürünleri enstitüleri, TÜBİTAK, Milli Eğitim Bakanlığında (formasyon sertifikası aldığı taktirde öğretmen olarak) ve belediyelerde çalışabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030029827

Qualification Title
Bachelor's Degree in Biology
Awarding BodyKaradeniz Technical University
Awarding Body ContactPhone: + 90 462 377 33 37, + 90 462 377 33 38 Fax: + 90 462 325 32 32 Email: bilgili@ktu.edu.tr Mail Address: Karadeniz Technical University, Foreign Relations/Erasmus+ Office, Rectorate, 61080, Trabzon
Awarding Body Urlhttps://www.ktu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 28/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasBiology
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • It is a higher education program based on secondary education qualifications, covering an eight-semester program and providing education for a specific learning field or profession.
  • The main goal of the Department of Biology is; to raise biologists who have the knowledge and skills to define, explain, apply, decide and teach the basic principles of biology and have all the authorities and responsibilities provided by law.
Learning Environments
  • Education and training are carried out in the form of formal, open or distance learning. In addition, practical training is provided in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, healthcare institutions and workplaces as internship or workplace training.
Description

Upon successful completion of this programme, students will be able to

  • Should have advanced theoretical and applied knowledge about the field of biology
  • Should be able to use the current theoretical and applied information about the field of biology and transfer it to the relevant target audience
  • Should be able to understand current facts and processes in the field of biology, compare them with similar ones, and produce solutions based on evidence
  • Should be able to collect data for problems related to biology, analyze it, make hypotheses and evaluate the results
  • Should be able to take an active role in the evaluation of cases related to the field of biology
  • Should be able to plan and/or effectively carry out an activity in the field of biology independently or as a team leader
  • Should be able to update the information about biology by questioning and be open to continuous learning
  • Should be able to develop solutions to problems related to the field of biology and transfer them to the target audience
  • Should be able to communicate verbally and/or in writing with their colleagues at national and international level using information technologies
  • Should have a sense of social responsibility and be able to organize awareness projects and/or activities for the social environment they live in
  • Should be able to evaluate every activity related to the field of biology with the awareness of the universality of scientific, cultural and ethical values and use them for the benefit of society.
  • Should be able to have sufficient awareness of the importance and necessity of occupational health and safety and be able to apply it to working life and social life
Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Reading and writing competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info

Measurement and evaluation methods; Exam types and their contribution to the course success grade are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (YÖK) on these issues.

Different methods such as homework, project, practice, midterm exam and final exam are used in measurement and evaluation.

Letter and/or number-based grading systems are used to evaluate student success. The process of recognition of prior education in Turkish higher education institutions is still in its early stages. For this reason, recognition of prior education has not been fully initiated in all programs of Karadeniz Technical University. However, exemption exams are held at the beginning of each semester for courses such as Basic Computer and English, which are included in the compulsory curriculum of the departments. Students who think that they have completed the learning process on their own from these courses or have achieved the learning outcomes in these courses in different ways have the right to take these exams. Students who take the exam and are successful are exempt from the relevant course in the curriculum.

For each course, students are subjected to a midterm exam, mid-term work (project, seminar, quiz, homework or a second midterm exam) and a final exam. The midterm exam and mid-term studies contribute 50% to the success grade, and the final exam contributes 50%. All exams are evaluated with an absolute score out of 100 points. It is mandatory to get at least 45 points from the final exam. Final grades are converted to letter grades. Students who receive one of the letter grades (AA), (BA), (BB), (CB) and (CC) from a course are considered to have succeeded that course. At the end of each semester, students can take the make-up exam for the courses they failed in that semester.

Each student must register for classes at the beginning of the semester and attend at least 70% of the lectures and 80% of the laboratories.

Midterm exams and final exams are held on pre-announced dates. For grades grading and more information, please visit the relevant page.

https://www.ktu.edu.tr/oidb 

Requirements that students must meet in order to obtain a bachelor's degree in biology: a) Having taken a course equivalent to 60 ECTS per year and passed with at least a CC degree, b) Having obtained a weighted average of at least 2.0 out of 4.0.

 

The level of the degree is bachelor's degree.

 

Working style is full time.

Students who successfully complete all courses in the program (equivalent to a total of 240 ECTS) and obtain a GPA of at least 2.0 out of 4.00 are awarded a bachelor's degree in Biology.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK, are published. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Accreditation of the Department of Biology is carried out by the "Association for Curriculum Evaluation and Accreditation of the Faculties of Science, Literature, Language and History-Geography (FEDEK)"

Accreditation Start/End Date:

30.09.2021 / 30.09.2026

Access Requirements
  • To have graduated from secondary education institutions or foreign secondary education institutions whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and to have met the conditions for admission to undergraduate programs of higher education institutions.
  • The selection of foreign students who have completed high school or equivalent secondary education in their country is made through a central exam called Foreign Student Examination (YÖS), which is held once a year.
  • To be placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution as a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Center (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK.
  • To have received sufficient points as a result of the central exam conducted by ÖSYM and to have passed the special talent exam for the programs of higher education institutions that accept students through special talent exam, the procedures and principles of which are determined by YÖK.
  • As a result of the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM, the procedures and principles of which are determined by YÖK, associate degree graduates are placed in undergraduate programs that are a continuation of the fields they have completed in higher education institutions.
Conditions for SuccessFor each course, students are subject to a midterm exam, mid-term work (project, seminar, quiz, homework or a second midterm exam) and a final exam. The midterm exam and mid-term studies contribute 50% to the success grade, and the final exam contributes 50%. All exams are evaluated with an absolute score out of 100 points. It is mandatory to get at least 45 points from the final exam. Final grades are converted to letter grades. Students who receive one of the letter grades (AA), (BA), (BB), (CB) and (CC) from a course are deemed to have succeeded that course. Each student must register for classes at the beginning of the semester and attend at least 70% of the lectures and 80% of the laboratories. At the end of each semester, students can take the make-up exam for all courses of that semester. Midterm exams and final exams are held on pre-announced dates. Students are also required to complete their compulsory internship within the specified period and quality. In order to graduate from this program, students must have completed at least 240 ECTS credits of the course, have a GPA of at least 2.0 out of 4.00, and successfully complete the graduation thesis. For grades grading and more information, please visit the relevant page. https://www.ktu.edu.tr/oidb
Progression Paths (Relationship Type)
  • Those who have a bachelor's degree can continue with master's programs and, if they meet the relevant conditions, doctoral and art proficiency programs accepted with a bachelor's degree.
  • Undergraduate students have the right to participate in double major programs opened by our university. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and, if successful, receive two separate undergraduate degrees.
  • Our graduates can be employed in universities, public and private hospitals (laboratories, in vitro fertilization units, genetic diagnosis centres), private sector (private laboratories in the field of sequence analysis, vaccine development, food and pharmaceutical factories, R&D and/or sales representatives and environmental consultant), Ministries (Environment, Urbanization and Climate Change, Agriculture and Forestry, Health, Tourism), Refik Saydam Hygiene Center, forensic medicine ınstitutes, General Directorate of Security, Şap Institute, tourism facilities, fisheries ınstitutes, TÜBİTAK, Ministry of National Education ( If they receive a training certificate, they can work as teachers) and in municipalities.
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

     1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer.

     1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs.

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

     2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is valid continuously.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030029827


Qualification Title
Bachelor's Degree in Biology

Awarding Body
Karadeniz Technical University

Awarding Body Contact
Phone: + 90 462 377 33 37, + 90 462 377 33 38 Fax: + 90 462 325 32 32 Email: bilgili@ktu.edu.tr Mail Address: Karadeniz Technical University, Foreign Relations/Erasmus+ Office, Rectorate, 61080, Trabzon

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 28/05/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • It is a higher education program based on secondary education qualifications, covering an eight-semester program and providing education for a specific learning field or profession.
  • The main goal of the Department of Biology is; to raise biologists who have the knowledge and skills to define, explain, apply, decide and teach the basic principles of biology and have all the authorities and responsibilities provided by law.

Learning Environments
  • Education and training are carried out in the form of formal, open or distance learning. In addition, practical training is provided in laboratories and workshops within higher education institutions or in industry, healthcare institutions and workplaces as internship or workplace training.

Description

Upon successful completion of this programme, students will be able to

  • Should have advanced theoretical and applied knowledge about the field of biology
  • Should be able to use the current theoretical and applied information about the field of biology and transfer it to the relevant target audience
  • Should be able to understand current facts and processes in the field of biology, compare them with similar ones, and produce solutions based on evidence
  • Should be able to collect data for problems related to biology, analyze it, make hypotheses and evaluate the results
  • Should be able to take an active role in the evaluation of cases related to the field of biology
  • Should be able to plan and/or effectively carry out an activity in the field of biology independently or as a team leader
  • Should be able to update the information about biology by questioning and be open to continuous learning
  • Should be able to develop solutions to problems related to the field of biology and transfer them to the target audience
  • Should be able to communicate verbally and/or in writing with their colleagues at national and international level using information technologies
  • Should have a sense of social responsibility and be able to organize awareness projects and/or activities for the social environment they live in
  • Should be able to evaluate every activity related to the field of biology with the awareness of the universality of scientific, cultural and ethical values and use them for the benefit of society.
  • Should be able to have sufficient awareness of the importance and necessity of occupational health and safety and be able to apply it to working life and social life

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Reading and writing competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info

Measurement and evaluation methods; Exam types and their contribution to the course success grade are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (YÖK) on these issues.

Different methods such as homework, project, practice, midterm exam and final exam are used in measurement and evaluation.

Letter and/or number-based grading systems are used to evaluate student success. The process of recognition of prior education in Turkish higher education institutions is still in its early stages. For this reason, recognition of prior education has not been fully initiated in all programs of Karadeniz Technical University. However, exemption exams are held at the beginning of each semester for courses such as Basic Computer and English, which are included in the compulsory curriculum of the departments. Students who think that they have completed the learning process on their own from these courses or have achieved the learning outcomes in these courses in different ways have the right to take these exams. Students who take the exam and are successful are exempt from the relevant course in the curriculum.

For each course, students are subjected to a midterm exam, mid-term work (project, seminar, quiz, homework or a second midterm exam) and a final exam. The midterm exam and mid-term studies contribute 50% to the success grade, and the final exam contributes 50%. All exams are evaluated with an absolute score out of 100 points. It is mandatory to get at least 45 points from the final exam. Final grades are converted to letter grades. Students who receive one of the letter grades (AA), (BA), (BB), (CB) and (CC) from a course are considered to have succeeded that course. At the end of each semester, students can take the make-up exam for the courses they failed in that semester.

Each student must register for classes at the beginning of the semester and attend at least 70% of the lectures and 80% of the laboratories.

Midterm exams and final exams are held on pre-announced dates. For grades grading and more information, please visit the relevant page.

https://www.ktu.edu.tr/oidb 

Requirements that students must meet in order to obtain a bachelor's degree in biology: a) Having taken a course equivalent to 60 ECTS per year and passed with at least a CC degree, b) Having obtained a weighted average of at least 2.0 out of 4.0.

 

The level of the degree is bachelor's degree.

 

Working style is full time.

Students who successfully complete all courses in the program (equivalent to a total of 240 ECTS) and obtain a GPA of at least 2.0 out of 4.00 are awarded a bachelor's degree in Biology.


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK, are published. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

Accreditation of the Department of Biology is carried out by the "Association for Curriculum Evaluation and Accreditation of the Faculties of Science, Literature, Language and History-Geography (FEDEK)"

Accreditation Start/End Date:

30.09.2021 / 30.09.2026


Access Requirements
  • To have graduated from secondary education institutions or foreign secondary education institutions whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and to have met the conditions for admission to undergraduate programs of higher education institutions.
  • The selection of foreign students who have completed high school or equivalent secondary education in their country is made through a central exam called Foreign Student Examination (YÖS), which is held once a year.
  • To be placed in the relevant undergraduate program of the higher education institution as a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Center (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK.
  • To have received sufficient points as a result of the central exam conducted by ÖSYM and to have passed the special talent exam for the programs of higher education institutions that accept students through special talent exam, the procedures and principles of which are determined by YÖK.
  • As a result of the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM, the procedures and principles of which are determined by YÖK, associate degree graduates are placed in undergraduate programs that are a continuation of the fields they have completed in higher education institutions.

Conditions for Success
For each course, students are subject to a midterm exam, mid-term work (project, seminar, quiz, homework or a second midterm exam) and a final exam. The midterm exam and mid-term studies contribute 50% to the success grade, and the final exam contributes 50%. All exams are evaluated with an absolute score out of 100 points. It is mandatory to get at least 45 points from the final exam. Final grades are converted to letter grades. Students who receive one of the letter grades (AA), (BA), (BB), (CB) and (CC) from a course are deemed to have succeeded that course. Each student must register for classes at the beginning of the semester and attend at least 70% of the lectures and 80% of the laboratories. At the end of each semester, students can take the make-up exam for all courses of that semester. Midterm exams and final exams are held on pre-announced dates. Students are also required to complete their compulsory internship within the specified period and quality. In order to graduate from this program, students must have completed at least 240 ECTS credits of the course, have a GPA of at least 2.0 out of 4.00, and successfully complete the graduation thesis. For grades grading and more information, please visit the relevant page. https://www.ktu.edu.tr/oidb

Progression Paths (Relationship Type)
  • Those who have a bachelor's degree can continue with master's programs and, if they meet the relevant conditions, doctoral and art proficiency programs accepted with a bachelor's degree.
  • Undergraduate students have the right to participate in double major programs opened by our university. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and, if successful, receive two separate undergraduate degrees.
  • Our graduates can be employed in universities, public and private hospitals (laboratories, in vitro fertilization units, genetic diagnosis centres), private sector (private laboratories in the field of sequence analysis, vaccine development, food and pharmaceutical factories, R&D and/or sales representatives and environmental consultant), Ministries (Environment, Urbanization and Climate Change, Agriculture and Forestry, Health, Tourism), Refik Saydam Hygiene Center, forensic medicine ınstitutes, General Directorate of Security, Şap Institute, tourism facilities, fisheries ınstitutes, TÜBİTAK, Ministry of National Education ( If they receive a training certificate, they can work as teachers) and in municipalities.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

     1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer.

     1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs.

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

     2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is valid continuously.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode