Yeterlilik Kodu

TR0030008813

Yeterlilik Adı
Biyomühendislik Doktora Diploması
Sorumlu KurumTokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiGaziosmanpaşa Üniversitesi, Taşlıçiftlik Yerleşkesi
Sorumlu Kurum URLhttp://www.gop.edu.tr
Yönelim-
AYÇ Seviyesi8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 8
Sınıflandırma (Tematik Alan)Biyoloji
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
Kategori-
Kredi Değeri-
Programın Normal Süresi -
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Biyomühendislik ve Biyoteknoloji alanlarında, lisans yeterliliklerine dayalı olarak bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme.
  • Biyomühendislik alanındaki mühendislik problemlerini tanımlama, modelleme ve çözme becerisini daha üst düzeyde geliştirebilmeİleri mühendislik uygulamaları için güncel teknikleri ve hesaplama araçlarını kullanabilme.
  • Biyomühendislik alanında uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme.
  • Biyomühendislik ve Biyoteknoloji alanındaki bir soruna yönelik deney kurgulayabilme, çözüm yöntemi geliştirebilme, çözebilme, sonuçları değerlendirebilme ve sentez becerisine sahip olabilme
  • Biyomühendislik alanındaki bilimsel çalışma sonuçlarını Ulusal ve Evrensel gelişmelere aktarabilme ve öncülük edebilme.
  • Ulusal gereksinimlere öncelik verebilme ve bu konulardaki gelişmeleri yakından izleyebilme.
  • Biyomühendislik ve Biyoteknoloji alanında bilimsel yenilik meydana getirebilme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirebilme ya da bilinen bir yöntemi uygulayarak yayınlanabilir özgün bir çalışmayı ortaya koyabilme.
  • Günümüz toplumumuzun farklı boyut ve sektörlerdeki sorunlarına çevre bilinci ile sürdürülebilir süreçler kapsamında özgün çözümler sunabilme.
  • Yaratıcı ve eleştirel düşünme, inisiyatif kullanabilme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak araştırıcı, üretici ve girişimci kapasiteye sahip olabilme.
  • Çağdaş, yenilikçi, katılımcı olabilme, kendini iyi ifade edebilme ve kalite ve kalite yönetimi konularında bilinç sahibi olabilme.
  • Disipliniçi ve disiplinlerarası iletişim kurabilme, çok disiplinli ekiplerle çalışabilme, özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesinde liderlik yapabilme.
  • Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olabilme.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Enstitü anabilim dallarındaki lisansüstü öğretim planları, lisansüstü programdan mezun olunabilmesi için alınması gereken zorunlu/seçmeli dersler, tez, seminer ve benzeri çalışmaları ile kredi toplamlarıdır.
  • Bu öğretim planları asgari muhtevaya uymak şartı ile ilgili enstitü kurulunda görüşülerekonaylanır.
  • Öğrenciler, kayıt yaptırdıkları teorik ders, dönem projesi ve seminerlerin en az %70’ine, uygulamalı ders ve uygulamaların ise %80’ine devam etmek zorundadır.
  • Devam şartını yerine getirmeyen öğrenci yarıyıl sonu sınavına alınmaz.
  • Devamsızlık sebebiyle tekrar alınan dersler için devam şartı aranır.
  • Bir yarıyıl içinde her ders için en az iki başarı ölçümü yapılır. İlgili öğretim üyesinin takdirine göre bunlardan en az biri mutlaka yazılı sınav şeklinde yapılmalıdır.
  • Tek sınav yapılması durumunda diğer değerlendirme ödev, proje, eskiz, laboratuar raporu veya benzeri uygulama çalışması biçiminde yapılabilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 100 üzerinden 75 olması gerekir.
  • Öğrenci, başarısız olduğu zorunlu derslere, o derslerin açıldığı yarıyılda yeniden kayıt yaptırır.
  • Öğrenci, seçmeli dersten başarısız olursa danışmanın görüşü doğrultusunda başarısız olunan dersin yerine başka bir ders alabilir.
  • Öğrenci, bir yarıyıl ders kaydı yaptıktan sonra almadığı ya da alıp da başarısız olduğu seçmeli dersleri yerine danışmanının onayı ile farklı dönemlerden seçmeli dersler alarak zorunlu toplam seçmeli ders kredisini tamamlayabilir.
  • Yeterlik sınavı, derslerini ve seminerini tamamlayan öğrencinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesidir.
  • Bir öğrenci bir yılda en fazla iki kez yeterlik sınavına girer. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilenler ise en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.
  • Yeterlik sınavları, enstitü anabilim/anasanat dalı akademik kurulu tarafından önerilen ve enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür.
  • Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurar.
  • Sınav jürisi en az ikisi Üniversite dışındaki yükseköğretim kurumlarından olmak üzere, danışman dâhil beş öğretim üyesinden oluşur.
  • Yeterlik sınavı toplantıları öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır. Yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde düzenlenir.
  • Yazılı sınavlarda öğrenciye doktora yapacağı bilim dalıyla ilgili sorular sorulur.
  • Yazılı sınavda başarılı olmak için öğrencinin 100 üzerinden en az 75 puan alması gerekir.
  • Yazılı sınavda başarılı olan öğrenci sözlü sınava alınır.
  • Sınav jürileri öğrencinin sözlü sınavındaki başarı durumunu da değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir.
  • Bu karar, ilgili anabilim dalı başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir.
  • Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci, başarısız olduğu bölüm/bölümlerden bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır.
  • Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir.
  • Yeterlik sınavı jürisi, ders yükünü tamamlamış olsa bile yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin toplam kredi miktarının üçte birini geçmemek şartıyla fazladan ders/dersler almasını isteyebilir.
  • Öğrenci, ilgili enstitü kararıyla belirlenecek dersleri başarmak zorundadır.
  • Lisans derecesi ile doktora programına kabul edilmiş ve en az yedi dersini başarı ile tamamlamış bir öğrenci yüksek lisans programına geçebilir.
  • İlgili yüksek lisansprogramına ders ve diğer yükümlülüklerle ilgili intibakı, anabilim/anasanat dalının teklifi, enstitü yönetim kurulunun kararı ile kesinleşir.
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Doktora programına başvurabilmek için adayların;a) Tezli yüksek lisans derecesiyle doktora programına başvuranların tezli yüksek lisans diplomasına, 100 üzerinden en az 70 veya muadili bir mezuniyet not ortalamasına ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 55 puanb) Tıp, diş hekimliği, veteriner, eczacılık fakülteleri ile hazırlık sınıfları en az onyarıyıl süreli lisans diplomasına veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmaları ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 55 puan,c) Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans diplomasına, lisans mezuniyet not ortalamalarının 100 üzerinden en az 85 veya muadili mezuniyet not ortalamasına ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 80 puana sahip olmaları gerekir.Başvurular değerlendirilirken; ALES puanının %60’ı, yabancı dil puanının %15’i ve lisans derecesi ile başvuranlar için lisans, yüksek lisans derecesi ile başvuranların ise yüksek lisans diploma notunun %25’i alınarak ön değerlendirme puanı hesaplanır. Ön değerlendirme sonuçlarına göre, kontenjanın iki katı kadar aday bilim sınavına (mülakata) çağrılır. Bilim sınavında 50 puanın altında kalan adaylar başarısız sayılır ve değerlendirmeye alınmaz. Sonuçlar; ön değerlendirme puanının %70’i ve bilim sınavının %30’u esas alınarak hesaplanır.

Başarma ŞartlarıYeterlik sınavı, derslerini ve seminerini tamamlayan öğrencinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesidir. Bir öğrenci bir yılda en fazla iki kez yeterlik sınavına girer. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilenler ise en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır. Yeterlik sınavları, enstitü anabilim/anasanat dalı akademik kurulu tarafından önerilen ve enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurar. Sınav jürisi en az ikisi Üniversite dışındaki yükseköğretim kurumlarından olmak üzere, danışman dâhil beş öğretim üyesinden oluşur. Yeterlik sınavı toplantıları öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır. Yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde düzenlenir. Yazılı sınavlarda öğrenciye doktora yapacağı bilim dalıyla ilgili sorular sorulur. Yazılı sınavda başarılı olmak için öğrencinin 100 üzerinden en az 75 puan alması gerekir. Yazılı sınavda başarılı olan öğrenci sözlü sınava alınır. Sınav jürileri öğrencinin sözlü sınavındaki başarı durumunu da değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, ilgili anabilim dalı başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir. Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci, başarısız olduğu bölüm/bölümlerden bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir. Yeterlik sınavı jürisi, ders yükünü tamamlamış olsa bile yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin toplam kredi miktarının üçte birini geçmemek şartıyla fazladan ders/dersler almasını isteyebilir. Öğrenci, ilgili enstitü kararıyla belirlenecek dersleri başarmak zorundadır. Lisans derecesi ile doktora programına kabul edilmiş ve en az yedi dersini başarı ile tamamlamış bir öğrenci yüksek lisans programına geçebilir. İlgili yüksek lisansprogramına ders ve diğer yükümlülüklerle ilgili intibakı, anabilim/anasanat dalının teklifi, enstitü yönetim kurulunun kararı ile kesinleşir.Doktora programı, üst kademeye geçişte belirtilen sürelerde, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 21 krediden ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, uzmanlık alan dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az 42 kredilik on dört ders, seminer, uzmanlık alan dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.Doktora çalışması sonunda hazırlanacak tezin, bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirme, bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden en az birini yerine getirmesi gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Biyomühendislik Bölümü doktora programlarını tamamlayan öğrencilerimiz yurtiçi ve yurtdışı akademik kariyer olanaklarının yanısıra çeşitli özel sektör ve devlet kurumlarında iş olanağı bulabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030008813


Yeterlilik Adı
Biyomühendislik Doktora Diploması

Sorumlu Kurum
Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Taşlıçiftlik Yerleşkesi

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
-

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
8

TYÇ Seviyesi
8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
-

Kredi Değeri
-

Programın Normal Süresi
-

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Biyomühendislik ve Biyoteknoloji alanlarında, lisans yeterliliklerine dayalı olarak bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirebilme.
  • Biyomühendislik alanındaki mühendislik problemlerini tanımlama, modelleme ve çözme becerisini daha üst düzeyde geliştirebilmeİleri mühendislik uygulamaları için güncel teknikleri ve hesaplama araçlarını kullanabilme.
  • Biyomühendislik alanında uzmanlık gerektiren sorunları bilimsel araştırma yöntemlerini kullanarak çözümleyebilme.
  • Biyomühendislik ve Biyoteknoloji alanındaki bir soruna yönelik deney kurgulayabilme, çözüm yöntemi geliştirebilme, çözebilme, sonuçları değerlendirebilme ve sentez becerisine sahip olabilme
  • Biyomühendislik alanındaki bilimsel çalışma sonuçlarını Ulusal ve Evrensel gelişmelere aktarabilme ve öncülük edebilme.
  • Ulusal gereksinimlere öncelik verebilme ve bu konulardaki gelişmeleri yakından izleyebilme.
  • Biyomühendislik ve Biyoteknoloji alanında bilimsel yenilik meydana getirebilme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirebilme ya da bilinen bir yöntemi uygulayarak yayınlanabilir özgün bir çalışmayı ortaya koyabilme.
  • Günümüz toplumumuzun farklı boyut ve sektörlerdeki sorunlarına çevre bilinci ile sürdürülebilir süreçler kapsamında özgün çözümler sunabilme.
  • Yaratıcı ve eleştirel düşünme, inisiyatif kullanabilme ve karar verme gibi üst düzey zihinsel süreçleri kullanarak araştırıcı, üretici ve girişimci kapasiteye sahip olabilme.
  • Çağdaş, yenilikçi, katılımcı olabilme, kendini iyi ifade edebilme ve kalite ve kalite yönetimi konularında bilinç sahibi olabilme.
  • Disipliniçi ve disiplinlerarası iletişim kurabilme, çok disiplinli ekiplerle çalışabilme, özgün ve disiplinlerarası sorunların çözümlenmesinde liderlik yapabilme.
  • Mesleki ve toplumsal etik değerlere sahip olabilme.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Enstitü anabilim dallarındaki lisansüstü öğretim planları, lisansüstü programdan mezun olunabilmesi için alınması gereken zorunlu/seçmeli dersler, tez, seminer ve benzeri çalışmaları ile kredi toplamlarıdır.
  • Bu öğretim planları asgari muhtevaya uymak şartı ile ilgili enstitü kurulunda görüşülerekonaylanır.
  • Öğrenciler, kayıt yaptırdıkları teorik ders, dönem projesi ve seminerlerin en az %70’ine, uygulamalı ders ve uygulamaların ise %80’ine devam etmek zorundadır.
  • Devam şartını yerine getirmeyen öğrenci yarıyıl sonu sınavına alınmaz.
  • Devamsızlık sebebiyle tekrar alınan dersler için devam şartı aranır.
  • Bir yarıyıl içinde her ders için en az iki başarı ölçümü yapılır. İlgili öğretim üyesinin takdirine göre bunlardan en az biri mutlaka yazılı sınav şeklinde yapılmalıdır.
  • Tek sınav yapılması durumunda diğer değerlendirme ödev, proje, eskiz, laboratuar raporu veya benzeri uygulama çalışması biçiminde yapılabilir. Öğrencinin ilgili dersten başarılı sayılabilmesi için bu notun en az 100 üzerinden 75 olması gerekir.
  • Öğrenci, başarısız olduğu zorunlu derslere, o derslerin açıldığı yarıyılda yeniden kayıt yaptırır.
  • Öğrenci, seçmeli dersten başarısız olursa danışmanın görüşü doğrultusunda başarısız olunan dersin yerine başka bir ders alabilir.
  • Öğrenci, bir yarıyıl ders kaydı yaptıktan sonra almadığı ya da alıp da başarısız olduğu seçmeli dersleri yerine danışmanının onayı ile farklı dönemlerden seçmeli dersler alarak zorunlu toplam seçmeli ders kredisini tamamlayabilir.
  • Yeterlik sınavı, derslerini ve seminerini tamamlayan öğrencinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesidir.
  • Bir öğrenci bir yılda en fazla iki kez yeterlik sınavına girer. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilenler ise en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.
  • Yeterlik sınavları, enstitü anabilim/anasanat dalı akademik kurulu tarafından önerilen ve enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür.
  • Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurar.
  • Sınav jürisi en az ikisi Üniversite dışındaki yükseköğretim kurumlarından olmak üzere, danışman dâhil beş öğretim üyesinden oluşur.
  • Yeterlik sınavı toplantıları öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır. Yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde düzenlenir.
  • Yazılı sınavlarda öğrenciye doktora yapacağı bilim dalıyla ilgili sorular sorulur.
  • Yazılı sınavda başarılı olmak için öğrencinin 100 üzerinden en az 75 puan alması gerekir.
  • Yazılı sınavda başarılı olan öğrenci sözlü sınava alınır.
  • Sınav jürileri öğrencinin sözlü sınavındaki başarı durumunu da değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir.
  • Bu karar, ilgili anabilim dalı başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir.
  • Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci, başarısız olduğu bölüm/bölümlerden bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır.
  • Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir.
  • Yeterlik sınavı jürisi, ders yükünü tamamlamış olsa bile yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin toplam kredi miktarının üçte birini geçmemek şartıyla fazladan ders/dersler almasını isteyebilir.
  • Öğrenci, ilgili enstitü kararıyla belirlenecek dersleri başarmak zorundadır.
  • Lisans derecesi ile doktora programına kabul edilmiş ve en az yedi dersini başarı ile tamamlamış bir öğrenci yüksek lisans programına geçebilir.
  • İlgili yüksek lisansprogramına ders ve diğer yükümlülüklerle ilgili intibakı, anabilim/anasanat dalının teklifi, enstitü yönetim kurulunun kararı ile kesinleşir.

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Doktora programına başvurabilmek için adayların;a) Tezli yüksek lisans derecesiyle doktora programına başvuranların tezli yüksek lisans diplomasına, 100 üzerinden en az 70 veya muadili bir mezuniyet not ortalamasına ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 55 puanb) Tıp, diş hekimliği, veteriner, eczacılık fakülteleri ile hazırlık sınıfları en az onyarıyıl süreli lisans diplomasına veya Sağlık Bakanlığınca düzenlenen esaslara göre bir laboratuvar dalında kazanılan uzmanlık yetkisine sahip olmaları ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 55 puan,c) Lisans derecesiyle doktora programına başvuranların lisans diplomasına, lisans mezuniyet not ortalamalarının 100 üzerinden en az 85 veya muadili mezuniyet not ortalamasına ve ALES’ten başvurduğu programın puan türünde 80 puana sahip olmaları gerekir.Başvurular değerlendirilirken; ALES puanının %60’ı, yabancı dil puanının %15’i ve lisans derecesi ile başvuranlar için lisans, yüksek lisans derecesi ile başvuranların ise yüksek lisans diploma notunun %25’i alınarak ön değerlendirme puanı hesaplanır. Ön değerlendirme sonuçlarına göre, kontenjanın iki katı kadar aday bilim sınavına (mülakata) çağrılır. Bilim sınavında 50 puanın altında kalan adaylar başarısız sayılır ve değerlendirmeye alınmaz. Sonuçlar; ön değerlendirme puanının %70’i ve bilim sınavının %30’u esas alınarak hesaplanır.


Başarma Şartları
Yeterlik sınavı, derslerini ve seminerini tamamlayan öğrencinin alanındaki temel konular ve kavramlar ile doktora çalışmasıyla ilgili bilimsel araştırma derinliğine sahip olup olmadığının ölçülmesidir. Bir öğrenci bir yılda en fazla iki kez yeterlik sınavına girer. Yüksek lisans derecesi ile kabul edilenler en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilenler ise en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır. Yeterlik sınavları, enstitü anabilim/anasanat dalı akademik kurulu tarafından önerilen ve enstitü yönetim kurulu tarafından onaylanan beş kişilik doktora yeterlik komitesi tarafından düzenlenir ve yürütülür. Komite, farklı alanlardaki sınavları hazırlamak, uygulamak ve değerlendirmek amacıyla sınav jürileri kurar. Sınav jürisi en az ikisi Üniversite dışındaki yükseköğretim kurumlarından olmak üzere, danışman dâhil beş öğretim üyesinden oluşur. Yeterlik sınavı toplantıları öğretim elemanları, lisansüstü öğrenciler ve alanın uzmanlarından oluşan dinleyicilerin katılımına açık olarak yapılır. Yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde düzenlenir. Yazılı sınavlarda öğrenciye doktora yapacağı bilim dalıyla ilgili sorular sorulur. Yazılı sınavda başarılı olmak için öğrencinin 100 üzerinden en az 75 puan alması gerekir. Yazılı sınavda başarılı olan öğrenci sözlü sınava alınır. Sınav jürileri öğrencinin sözlü sınavındaki başarı durumunu da değerlendirerek öğrencinin başarılı veya başarısız olduğuna salt çoğunlukla karar verir. Bu karar, ilgili anabilim dalı başkanlığınca yeterlik sınavını izleyen üç gün içinde enstitüye tutanakla bildirilir. Yeterlik sınavında başarısız olan öğrenci, başarısız olduğu bölüm/bölümlerden bir sonraki yarıyılda tekrar sınava alınır. Bu sınavda da başarısız olan öğrencinin doktora programı ile ilişiği kesilir. Yeterlik sınavı jürisi, ders yükünü tamamlamış olsa bile yeterlik sınavını başaran bir öğrencinin toplam kredi miktarının üçte birini geçmemek şartıyla fazladan ders/dersler almasını isteyebilir. Öğrenci, ilgili enstitü kararıyla belirlenecek dersleri başarmak zorundadır. Lisans derecesi ile doktora programına kabul edilmiş ve en az yedi dersini başarı ile tamamlamış bir öğrenci yüksek lisans programına geçebilir. İlgili yüksek lisansprogramına ders ve diğer yükümlülüklerle ilgili intibakı, anabilim/anasanat dalının teklifi, enstitü yönetim kurulunun kararı ile kesinleşir.Doktora programı, üst kademeye geçişte belirtilen sürelerde, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için toplam 21 krediden ve bir eğitim-öğretim yılı 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, uzmanlık alan dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Lisans derecesi ile kabul edilmiş öğrenciler için de en az 42 kredilik on dört ders, seminer, uzmanlık alan dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 300 AKTS kredisinden oluşur.Doktora çalışması sonunda hazırlanacak tezin, bilime yenilik getirme, yeni bir bilimsel yöntem geliştirme, bilinen bir yöntemi yeni bir alana uygulama niteliklerinden en az birini yerine getirmesi gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Biyomühendislik Bölümü doktora programlarını tamamlayan öğrencilerimiz yurtiçi ve yurtdışı akademik kariyer olanaklarının yanısıra çeşitli özel sektör ve devlet kurumlarında iş olanağı bulabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030008813

Qualification Title
Awarding BodyTokat Gaziosmanpaşa University
Awarding Body ContactResponsible Institution Contact Information Tokat Gaziosmanpaşa University, Taşlıçiftlik Campus, 60250 Tokat
Awarding Body Urlhttp://www.gop.edu.tr
Orientation-
EQF Level8
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 8
Thematic AreasBiology
National Occupation Classification -
Category-
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Gaining more expertise in the fields of Bioengineering and Biotechnology
  • Developing skills on a more advanced level in identifying, modeling and solving engineering problems in bioengineeringUsing up-to-date techniques and tools for advanced engineering applicationsSolving problems requiring expertise in the field of Bioengineering using scientific research methodologies
  • Possessing skills in designing an experiment, evaluating and synthesizing the data and the results
  • Pioneering the interpretation and transfer of scientific findings into national and international developments
  • Prioritizing national requirements and close monitoring of developments
  • Capable of making scientific innovations in the field of Bioengineering and Biotechnology, developing new techniques applying existing techniques to new areas and publishing
  • Presenting innovative and environmental-friendly solutions to the problems encountered in various sectors
  • Research oriented, productive and entrepreneur spirit by gaining the ability to use cognitive processes such as innovative thinking, initiative taking and decision making
  • Contemporary, innovative, participative, self-descriptive and conscious about quality related issues
  • Multidisciplinary communication, team building and leadership.
  • Possessing occupational and social ethics
Key Competencies-
Further Info
  • The graduate education plans in the branches of the institute are compulsory / elective courses, dissertations, seminars and similar studies and credits to be graduated from the graduate program.
  • These instructional plans are discussed and approved in the institute board regarding the condition to comply with the minimum content. Students have to attend at least 70% of the theoretical course, term project and seminar they enroll, and 80% of the applied courses and applications. A student who does not fulfill the attendance condition is not taken to the final exam.
  • Continuation conditions are sought for courses taken again due to absenteeism.
  • At least two success measures are made for each course in a semester.
  • According to the discretion of the instructor concerned, at least one of these must be done in written form.
  • In case of one examination, the other evaluation can be done in the form of homework, project, sketch, laboratory report or similar application study.
  • This note must be at least 75 out of 100 in order for the student to be considered successful in dersten.
  • The student will re-enroll in the compulsory courses that are unsuccessful in the semester when the courses are opened.
  • If the elective fails, the student may take another course in lieu of the failed course in the consultants opinion.
  • The student may complete the compulsory total elective course credit by taking elective courses from different periods with the approval of his / her advisor, instead of elective courses which he / she did not take after one semester, or failed.
  • Proficiency exam is the measurement of the basic subjects and concepts in the field of the student who completes his / her courses and seminar and whether he / she has the depth of scientific research related to his doctoral studies.
  • A student takes the proficiency exam up to twice a year.
  • Those accepted by the graduate degree must take the fifth semester at the latest and the ones accepted by the undergraduate degree must take the proficiency exam at the latest until the end of the seventh semester.
  • Proficiency exams are organized and conducted by a five-member doctoral proficiency committee recommended by the institute anabilim / masters academic board and approved by the institute board of directors.
  • The committee establishes examination jurisdictions to prepare, implement and evaluate exams in different fields.
  • The examination jury consists of five faculty members, including at least two of them from higher education institutions outside the University. Proficiency examination meetings are held open to the participation of the lecturers, lecturers and experts of the field.
  • The proficiency exam is organized in two parts, written and oral.
  • During the written exams, students are asked about the questions about the science that they will be doing to the doctor.
  • To be successful in the written examination, the student must get at least 75 out of 100 points.
  • Students who succeed in the written examination are taken to the oral examination.
  • The exam jury also evaluates the success of the student in the oral exam and decides by simple majority whether the student is successful or unsuccessful.
  • This decision shall be notified to the institute within three days following the qualification examination by the head of the department concerned.
  • Students failing the proficiency test will be retaken in the next semester from the sections / departments where they fail. In this examination, the student who fails also is dismissed from the doctorate program.
  • The proficiency exam jury may request that a student who has completed the proficiency exam, even if the course load is completed, take extra courses / courses, provided that he / she exceeds one third of the total credit amount.
  • The student must achieve the lessons to be determined by the relevant institute decision.
  • A student who has successfully completed at least seven courses and has been admitted to the doctoral program with a bachelors degree, may transfer to a graduate program.
  • Adaptation to the related masters program with regard to courses and other obligations, the proposal of the department of the masters / masters department becomes final with the decision of the institutes board of directors.
Quality Assurance-
Access Requirements

Candidates for admission to the doctoral program must have;a) At least 70 out of 100 or equivalent graduation grade average and 50 points in the type of the program applied from ALES to the graduate diploma with thesis of doctoral degree applicants who applied to doctorate degree with thesis graduate degreeb) The medical, dental, veterinary, pharmacy and preparatory classes must have at least ten semesters of undergraduate diploma or expertise gained in a laboratory according to the principles regulated by the Ministry of Health, and 55 points in the type of program applied by ALES,c) Those who apply for doctorate degree with a degree of bachelor degree must have at least 85 out of 100 or equivalent equivalent graduation grade average of undergraduate graduation average of graduates and 80 points in point type of program applied from ALES.When the applications are evaluated; Pre-evaluation score is calculated by taking 60% of ALES score, 15% of foreign language score, and 25% of graduate diploma grade for undergraduate and graduate degree applicants. According to preliminary evaluation results, twice as many candidates are invited to the science examination (interview). Candidates who are below 50 points in the science exam are considered to be unsuccessful and are not taken into consideration. The results are calculated on the basis of 70% of the preliminary assessment score and 30% of the science examination.

Conditions for SuccessProficiency exam is the measurement of the basic subjects and concepts in the field of the student who completes his / her courses and seminar and whether he / she has the depth of scientific research related to his doctoral studies. A student takes the proficiency exam up to twice a year. Those accepted by the graduate degree must take the fifth semester at the latest and the ones accepted by the undergraduate degree must take the proficiency exam at the latest until the end of the seventh semester. Proficiency exams are organized and conducted by a five-member doctoral proficiency committee recommended by the institute anabilim / masters academic board and approved by the institute board of directors. The committee establishes examination jurisdictions to prepare, implement and evaluate exams in different fields. The examination jury consists of five faculty members, including at least two of them from higher education institutions outside the University. Proficiency examination meetings are held open to the participation of the lecturers, lecturers and experts of the field. The proficiency exam is organized in two parts, written and oral. During the written exams, students are asked about the questions about the science that they will be doing to the doctor. To be successful in the written examination, the student must get at least 75 out of 100 points. Students who succeed in the written examination are taken to the oral examination. The exam jury also evaluates the success of the student in the oral exam and decides by simple majority whether the student is successful or unsuccessful. This decision shall be notified to the institute within three days following the qualification examination by the head of the department concerned. Students failing the proficiency test will be retaken in the next semester from the sections / departments where they fail. In this examination, the student who fails also is dismissed from the doctorate program. The proficiency exam jury may request that a student who has completed the proficiency exam, even if the course load is completed, take extra courses / courses, provided that he / she exceeds one third of the total credit amount. The student must achieve the lessons to be determined by the relevant institute decision. A student who has successfully completed at least seven courses and has been admitted to the doctoral program with a bachelors degree, may transfer to a graduate program. Adaptation to the related masters program with regard to courses and other obligations, the proposal of the department of the masters / masters department becomes final with the decision of the institutes board of directors.The doctoral program consists of at least seven courses, seminars, specialization courses, proficiency exam, dissertation proposal, not less than 21 credits for students with thesis graduate degree and 60 ECTS for one academic year, and at least 240 ECTS credits including thesis work. It is composed of at least 300 ECTS credits including fourteen courses, seminars, specialization courses, proficiency exam, thesis proposal and dissertation study for at least 42 credits accepted for undergraduate students.At the end of his / her Ph.D. study, he / she should fulfill at least one of the following qualifications: to prepare a thesis, to bring innovation, to develop a new scientific method, to apply a known method to a new field.
Progression Paths (Relationship Type)

The students who complete PhD program of the Bioengineering Department are employed in private and public biotechnology companies as well as academic institutions.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030008813


Qualification Title

Awarding Body
Tokat Gaziosmanpaşa University

Awarding Body Contact
Responsible Institution Contact Information Tokat Gaziosmanpaşa University, Taşlıçiftlik Campus, 60250 Tokat

Awarding Body Url

Orientation
-

National Occupation Classification
-

EQF Level
8

TQF Level
8
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
-

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Gaining more expertise in the fields of Bioengineering and Biotechnology
  • Developing skills on a more advanced level in identifying, modeling and solving engineering problems in bioengineeringUsing up-to-date techniques and tools for advanced engineering applicationsSolving problems requiring expertise in the field of Bioengineering using scientific research methodologies
  • Possessing skills in designing an experiment, evaluating and synthesizing the data and the results
  • Pioneering the interpretation and transfer of scientific findings into national and international developments
  • Prioritizing national requirements and close monitoring of developments
  • Capable of making scientific innovations in the field of Bioengineering and Biotechnology, developing new techniques applying existing techniques to new areas and publishing
  • Presenting innovative and environmental-friendly solutions to the problems encountered in various sectors
  • Research oriented, productive and entrepreneur spirit by gaining the ability to use cognitive processes such as innovative thinking, initiative taking and decision making
  • Contemporary, innovative, participative, self-descriptive and conscious about quality related issues
  • Multidisciplinary communication, team building and leadership.
  • Possessing occupational and social ethics

Key Competencies
-

Further Info
  • The graduate education plans in the branches of the institute are compulsory / elective courses, dissertations, seminars and similar studies and credits to be graduated from the graduate program.
  • These instructional plans are discussed and approved in the institute board regarding the condition to comply with the minimum content. Students have to attend at least 70% of the theoretical course, term project and seminar they enroll, and 80% of the applied courses and applications. A student who does not fulfill the attendance condition is not taken to the final exam.
  • Continuation conditions are sought for courses taken again due to absenteeism.
  • At least two success measures are made for each course in a semester.
  • According to the discretion of the instructor concerned, at least one of these must be done in written form.
  • In case of one examination, the other evaluation can be done in the form of homework, project, sketch, laboratory report or similar application study.
  • This note must be at least 75 out of 100 in order for the student to be considered successful in dersten.
  • The student will re-enroll in the compulsory courses that are unsuccessful in the semester when the courses are opened.
  • If the elective fails, the student may take another course in lieu of the failed course in the consultants opinion.
  • The student may complete the compulsory total elective course credit by taking elective courses from different periods with the approval of his / her advisor, instead of elective courses which he / she did not take after one semester, or failed.
  • Proficiency exam is the measurement of the basic subjects and concepts in the field of the student who completes his / her courses and seminar and whether he / she has the depth of scientific research related to his doctoral studies.
  • A student takes the proficiency exam up to twice a year.
  • Those accepted by the graduate degree must take the fifth semester at the latest and the ones accepted by the undergraduate degree must take the proficiency exam at the latest until the end of the seventh semester.
  • Proficiency exams are organized and conducted by a five-member doctoral proficiency committee recommended by the institute anabilim / masters academic board and approved by the institute board of directors.
  • The committee establishes examination jurisdictions to prepare, implement and evaluate exams in different fields.
  • The examination jury consists of five faculty members, including at least two of them from higher education institutions outside the University. Proficiency examination meetings are held open to the participation of the lecturers, lecturers and experts of the field.
  • The proficiency exam is organized in two parts, written and oral.
  • During the written exams, students are asked about the questions about the science that they will be doing to the doctor.
  • To be successful in the written examination, the student must get at least 75 out of 100 points.
  • Students who succeed in the written examination are taken to the oral examination.
  • The exam jury also evaluates the success of the student in the oral exam and decides by simple majority whether the student is successful or unsuccessful.
  • This decision shall be notified to the institute within three days following the qualification examination by the head of the department concerned.
  • Students failing the proficiency test will be retaken in the next semester from the sections / departments where they fail. In this examination, the student who fails also is dismissed from the doctorate program.
  • The proficiency exam jury may request that a student who has completed the proficiency exam, even if the course load is completed, take extra courses / courses, provided that he / she exceeds one third of the total credit amount.
  • The student must achieve the lessons to be determined by the relevant institute decision.
  • A student who has successfully completed at least seven courses and has been admitted to the doctoral program with a bachelors degree, may transfer to a graduate program.
  • Adaptation to the related masters program with regard to courses and other obligations, the proposal of the department of the masters / masters department becomes final with the decision of the institutes board of directors.

Quality Assurance
-

Access Requirements

Candidates for admission to the doctoral program must have;a) At least 70 out of 100 or equivalent graduation grade average and 50 points in the type of the program applied from ALES to the graduate diploma with thesis of doctoral degree applicants who applied to doctorate degree with thesis graduate degreeb) The medical, dental, veterinary, pharmacy and preparatory classes must have at least ten semesters of undergraduate diploma or expertise gained in a laboratory according to the principles regulated by the Ministry of Health, and 55 points in the type of program applied by ALES,c) Those who apply for doctorate degree with a degree of bachelor degree must have at least 85 out of 100 or equivalent equivalent graduation grade average of undergraduate graduation average of graduates and 80 points in point type of program applied from ALES.When the applications are evaluated; Pre-evaluation score is calculated by taking 60% of ALES score, 15% of foreign language score, and 25% of graduate diploma grade for undergraduate and graduate degree applicants. According to preliminary evaluation results, twice as many candidates are invited to the science examination (interview). Candidates who are below 50 points in the science exam are considered to be unsuccessful and are not taken into consideration. The results are calculated on the basis of 70% of the preliminary assessment score and 30% of the science examination.


Conditions for Success
Proficiency exam is the measurement of the basic subjects and concepts in the field of the student who completes his / her courses and seminar and whether he / she has the depth of scientific research related to his doctoral studies. A student takes the proficiency exam up to twice a year. Those accepted by the graduate degree must take the fifth semester at the latest and the ones accepted by the undergraduate degree must take the proficiency exam at the latest until the end of the seventh semester. Proficiency exams are organized and conducted by a five-member doctoral proficiency committee recommended by the institute anabilim / masters academic board and approved by the institute board of directors. The committee establishes examination jurisdictions to prepare, implement and evaluate exams in different fields. The examination jury consists of five faculty members, including at least two of them from higher education institutions outside the University. Proficiency examination meetings are held open to the participation of the lecturers, lecturers and experts of the field. The proficiency exam is organized in two parts, written and oral. During the written exams, students are asked about the questions about the science that they will be doing to the doctor. To be successful in the written examination, the student must get at least 75 out of 100 points. Students who succeed in the written examination are taken to the oral examination. The exam jury also evaluates the success of the student in the oral exam and decides by simple majority whether the student is successful or unsuccessful. This decision shall be notified to the institute within three days following the qualification examination by the head of the department concerned. Students failing the proficiency test will be retaken in the next semester from the sections / departments where they fail. In this examination, the student who fails also is dismissed from the doctorate program. The proficiency exam jury may request that a student who has completed the proficiency exam, even if the course load is completed, take extra courses / courses, provided that he / she exceeds one third of the total credit amount. The student must achieve the lessons to be determined by the relevant institute decision. A student who has successfully completed at least seven courses and has been admitted to the doctoral program with a bachelors degree, may transfer to a graduate program. Adaptation to the related masters program with regard to courses and other obligations, the proposal of the department of the masters / masters department becomes final with the decision of the institutes board of directors.The doctoral program consists of at least seven courses, seminars, specialization courses, proficiency exam, dissertation proposal, not less than 21 credits for students with thesis graduate degree and 60 ECTS for one academic year, and at least 240 ECTS credits including thesis work. It is composed of at least 300 ECTS credits including fourteen courses, seminars, specialization courses, proficiency exam, thesis proposal and dissertation study for at least 42 credits accepted for undergraduate students.At the end of his / her Ph.D. study, he / she should fulfill at least one of the following qualifications: to prepare a thesis, to bring innovation, to develop a new scientific method, to apply a known method to a new field.

Progression Paths (Relationship Type)

The students who complete PhD program of the Bioengineering Department are employed in private and public biotechnology companies as well as academic institutions.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address