Yeterlilik Kodu

TR0030019098

Yeterlilik Adı
Çocuk Gelişimi Doktora Diploması
Sorumlu Kurumİnönü Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisiİnönü Üniversitesi Merkez Kampüsü (Elazığ Yolu 15.km) Pk:44280 Battalgazi/Malatya
Sorumlu Kurum URLhttp://inonu.edu.tr/tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 8
Sınıflandırma (Tematik Alan)Çocuk bakımı ve gençlik hizmetleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Çocuk gelişimi alanı ile ilgili kavramları, kuramları, ulusal ve uluslar arası uygulamaları ve kavramlar arası ilişkileri açıklar.
  • Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde alanyazını inceleyerek değerlendirir.
  • İncelediği alanyazına dayalı olarak araştırma önerileri geliştirir.
  • Çocukların gelişim ve öğrenme özellikleri ile gelişimsel bozuklukları ve öğrenme güçlüklerini açıklar.
  • Çocuk gelişimi alanı ile ilgili eğitim programları, öğretim yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme bilgisine sahiptir.
  • Geliştirdiği önerilerden bir konu belirler ve bu konu hakkında rapor hazırlar.
  • Hazırladığı araştırma raporunu tartışır ve sunar.
  • Farklı özellikteki çocukların topluma kazandırılmasına yönelik uygulamaları açıklar.
  • Çocukların gelişimlerini farklı ölçme yöntem ve teknikleri kullanarak çok yönlü değerlendirir ve takip eder.
  • Çocuk gelişimi ile ilgili eğitim programlarının felsefesini, genel özelliklerini ve ögelerini eğitim programlarında kullanır.
  • Çocukların gelişim özellikleri ve bireysel farklılıklarını dikkate alarak eğitim programları hazırlar, uygular ve değerlendirir.
  • Özel gereksinimli çocukların gelişim özellikleri ve bireysel farklılıklarını dikkate alarak eğitim programı hazırlar, uygular ve değerlendirir.
  • Eğitim materyalleri geliştirir ve eğitim ortamlarını düzenler.
  • Çocuk gelişimi ile ilgili uygulamalarında estetik bir bakış açısı kullanır.
  • Alanıyla ilgili olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler, sorunları ortaya koyar.
  • Ailelere yönelik rehberlik ve danışmanlık çalışmalarında gerekli olabilecek etkili öğretim ve iletişim yöntemlerini kullanır.
  • Teknolojiyi planlama ve öğrenme sürecinde etkili olarak kullanır.
  • Türkçe’yi doğru ve etkili kullanır.
  • Çocuk gelişimi uygulamalarında karşılaşılan ve öngörülmeyen sorunları çözmek için bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alır, sorunlara kanıtlara ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri sunar.
  • Çocuk gelişimi ile ilgili özgün ürün, proje ve etkinlikler geliştirir, bu çalışmalar ı yönetir, süreci izleyip değerlendirir.
  • Mezuniyet sonrası kurum içi, ulusal ve uluslar arası eğitimlere katılarak, mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir ve etkin bir şekilde kullanır.
  • Alanı ile ilişkili diğer meslek gruplarındaki kişi ve kurumlarla iletişime girerek, bilgilerini paylaşır, sorunları tartışır ve öneriler sunar.
  • Farklı özellikteki çocukların topluma kazandırılması için çocuğu, aileyi ve eğitim kurumunu içine alan çok yönlü bir yaklaşımla uygun stratejiler geliştirir ve uygular.
  • Çocuk gelişimi ile ilgili temel tıp, fen , sosyal ve davranış bilimlerine ilişkin bilgilerini uygulamalarında etkin bir şekilde kullanır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl sonunda her ders için bir harf notu verilir. Yüzlük sisteme göre hesaplanan başarı notlarının dörtlük ve harfli sisteme göre karşılıkları ve kısaltmaların açıklamaları aşağıdaki şekildedir.Not Harf Karşılığı Açıklama Katsayısı93-100 AA Pekiyi 487-92 BA İyi 3,581-86 BB Orta 375-80 CB Doktora için en düşük başarı notu 2,565-74 CC Yüksek lisans için en düşük başarı notu 261-64 DC Geçmez 1,560 ve altı DD Geçmez 1 Kısaltma Açıklama PuanFG Sınava girmedi 0DZ Devamsız 0BŞ Başarılı -FF Başarısız -Tezli yüksek lisans programları 21 ulusal krediden ve 120 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer, diğer öğrenim etkinlikleri ve tez çalışmasından oluşur. 120 AKTS kredisinin 60 AKTS kredisi dersler ve seminerden, 60 AKTS kredisi de tez çalışmasını içeren uzmanlık alan derslerinden oluşur. Tezsiz yüksek lisans programları 30 ulusal kredi ve 90 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az on ders ile dönem projesinden oluşur. Başarı puanı 4.00 üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu veya bütünleme sınavlarında başarılı sayılmak için yüksek lisans öğrencilerinin 4.00 üzerinden en az 2.75 almaları gerekir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Doktora programlarına başvuran adaylarda aranacak koşullar ve değerlendirmeye ilişkin esaslar şunlardır:

a) Tezli yüksek lisans programlarına başvurabilmek için adayların eğitim dalı yönünden, ilgili anabilim/anasanat dalınca uygun görülecek bir lisans diplomasına sahip olmaları, başvurdukları programın puan türünden en az 55 ALES puanına veya YÖK tarafından ALES ile eş değerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası sınavlar için belirlenen standart puana sahip olmaları gerekir. Ancak, güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuarların enstitülerdeki anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz. Yüksek lisans başvurusu kabul edilen adayların kayıtlarının yapılmasında öncelikle, ALES puanının %60’ı, lisans not ortalamasının %30’u ile yabancı dil puanının %10’unun toplamına göre 50 puanın üstündeki adayların sıralaması yapılır. Yabancı dil puanı olarak YDS veya YÖK tarafından eş değerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası yabancı dil sınavları geçerlidir. Yabancı dil puanı olmayan adayların, buradan gelecek puan katkıları sıfır olarak alınır. Eşitlik durumunda ALES ve yabancı dil puanının toplamı yüksek olanlara öncelik verilir.

b) Tezli yüksek lisans eğitimini kısmen veya tamamen yabancı dille yapan anabilim dallarında, adayların bir yüksek lisans programına kabul edilmeleri için YDS veya YÖK tarafından eş değerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası yabancı dil sınavına girmiş olmaları gerekir. Bu sınavlarda alınması gereken asgari puan ve koşullar ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenir.

c) Güzel sanatlar ve tasarım fakültesi ile konservatuvar bünyesindeki tezli yüksek lisans programlarına başvurabilmek için adayların eğitim dalı yönünden ilgili anabilim/anasanat dalınca uygun görülecek bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans programlarına başvurusu kabul edilen adayların sıralaması; yabancı dil puanının %20’si, lisans not ortalamasının %30’u, mesleki birikim ölçme ve değerlendirme sınavı puanının %50’sinin toplamına göre yapılır. Yabancı dil puanı olarak YDS veya YÖK tarafından eş değerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası yabancı dil sınavları geçerlidir. Yabancı dil puanı olmayan adayların, buradan gelecek puan katkıları sıfır olarak alınır. Toplam puanı 50’den düşük olan ve mesleki birikim ölçme ve değerlendirme sınavına girmeyen öğrencinin kaydı yapılmaz. Eşitlik durumunda yabancı dil puanı yüksek olanlara öncelik verilir.

ç) (Değişik:RG-28/11/2018-30609) Tezli Yüksek lisans programlarına başvuruda, ilgili anabilim/anasanat veya bilim/sanat dalı, bilim sınavı ve/veya mülakat yapılmasını öngörebilir. Böyle bir durumda başvuru değerlendirmesi aşağıdaki şekilde gerçekleşir:

1) ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %20’si, bilim sınavında veya mülakatta alınan notun %20’si ve yabancı dil puanının %10’unun toplamı 50 puanın üstünde olan adayların sıralaması yapılır.

2) Bilim sınavı ve mülakatın birlikte yapılması durumunda bilim sınavında alınan not ile mülakatta alınan notun ortalaması esas alınır.

3) Bilim/mülakat sınavı yapılması durumunda, sınava girmeyen adaylar değerlendirmeye alınmaz.

d) Üniversitenin lisans programlarını birincilikle bitiren adayların, mezun oldukları lisans programlarında ilan edilen birincilik kontenjanlarına başvurabilmeleri için başvuru tarihinden önceki iki yıl içerisinde mezun olmaları ve başvurdukları program için gerekli olan asgari koşulları sağlamaları gerekir. İlan edilen programa birden fazla adayın başvurması halinde bu adayların sıralaması lisans not ortalamasına göre yapılır. Adayların lisans not ortalamalarının eşit olması halinde, ALES notu yüksek olan aday tercih edilir.

(2) Tezsiz yüksek lisans programlarına başvuran adaylarda aranacak koşullar ve değerlendirmeye ilişkin esaslar şunlardır:

a) Tezsiz yüksek lisans programlarına başvurabilmek için adayların, eğitim dalı yönünden ilgili anabilim/anasanat dalınca uygun görülecek bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Lisans not ortalamasına göre adayların sıralaması yapılır. İlgili anabilim/anasanat dalı kurulunun talebi halinde mezuniyet notuna ek olarak öğrencilerin değerlendirilmelerinde yazılı, mülakat, kompozisyon, yetenek-yeterlik ve uygulama sınavlarından biri veya birkaçı yapılabilir. Bu sınavlardan hangisinin/hangilerinin dikkate alınacağı, sınav tarihleri, jürilerin tespiti ve değerlendirme ile ilgili işlemler anabilim/anasanat dalı başkanlığının görüşü alınarak enstitü yönetim kurulu tarafından kararlaştırılır. Bu durumda mezuniyet notunun %60’ı, sınav notunun %40’ı, toplanarak adayların sıralaması yapılır. Dörtlü sisteme göre elde edilen başarı notunun yüzlük sisteme dönüştürülmesinde YÖK tarafından belirlenen dönüştürme tablosu kullanılır.

b) Ortaöğretim alan öğretmenliği ve eğitim bilimlerinin çeşitli alanlarında özellikle uygulayıcılara yönelik olmak üzere açılacak tezsiz yüksek lisans programları için yükseköğretim üst kuruluşlarının kararları ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Senato kararıyla özel şartlar belirlenebilir. Bu çerçevede yapılacak mülakat veya yetenek sınavları ya da alanı ile ilgili yapmış olduğu çalışmaların değerlendirilmesi ile ilgili anabilim/anasanat dalının görüşü alınarak enstitü yönetim kurulunca seçilen üç asil, iki yedek üyeden oluşan sınav komisyonu tarafından yapılır. Sınav komisyonu, değerlendirme sonucunu aynı gün ilgili enstitü müdürlüğüne bildirir.

Başarma ŞartlarıTezli yüksek lisans programları 21 ulusal krediden ve 120 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer, diğer öğrenim etkinlikleri ve tez çalışmasından oluşur. 120 AKTS kredisinin 60 AKTS kredisi dersler ve seminerden, 60 AKTS kredisi de tez çalışmasını içeren uzmanlık alan derslerinden oluşur. Tezsiz yüksek lisans programları 30 ulusal kredi ve 90 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az on ders ile dönem projesinden oluşur. Başarı puanı 4.00 üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu veya bütünleme sınavlarında başarılı sayılmak için yüksek lisans öğrencilerinin 4.00 üzerinden en az 2.75 almaları gerekir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Çocuk gelişimciler, Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu’nda, Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nda, Devlet Planlama Teşkilatı’nda , Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarında, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde ve hastanelerde, Çocuk hastaneleri ve hastane okullarında, Adalet Bakanlığı’na bağlı çocuk mahkemelerinde ve eğitim evlerinde, Milli Eğitim Bakanlığı; Okulöncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü’nde, Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde, Halk Eğitim Merkezlerinde, Talim Terbiye Genel Kurulu’nda, Anaokullarında, Özel eğitim, bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, Radyo ve televizyondaki çocuk ve gençlik programlarının ve eğitim programlarının hazırlanması ve yürütülmesinde, Çocuk tiyatrolarında ve çocuk filmlerinde, Çocuklara yönelik kitap, dergi, gazete gibi yayınların hazırlanmasında, Eğitsel oyuncak üretiminde, UNICEF, ILO ve gönüllü kuruluşlarda, Sivil Toplum Örgütlerinde uzman, danışman, kurucu, idareci, denetimci olarak görev yapmaktadır.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030019098


Yeterlilik Adı
Çocuk Gelişimi Doktora Diploması

Sorumlu Kurum
İnönü Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
İnönü Üniversitesi Merkez Kampüsü (Elazığ Yolu 15.km) Pk:44280 Battalgazi/Malatya

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
8

TYÇ Seviyesi
8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Çocuk gelişimi alanı ile ilgili kavramları, kuramları, ulusal ve uluslar arası uygulamaları ve kavramlar arası ilişkileri açıklar.
  • Alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası düzeyde alanyazını inceleyerek değerlendirir.
  • İncelediği alanyazına dayalı olarak araştırma önerileri geliştirir.
  • Çocukların gelişim ve öğrenme özellikleri ile gelişimsel bozuklukları ve öğrenme güçlüklerini açıklar.
  • Çocuk gelişimi alanı ile ilgili eğitim programları, öğretim yöntem ve teknikleri ile ölçme ve değerlendirme bilgisine sahiptir.
  • Geliştirdiği önerilerden bir konu belirler ve bu konu hakkında rapor hazırlar.
  • Hazırladığı araştırma raporunu tartışır ve sunar.
  • Farklı özellikteki çocukların topluma kazandırılmasına yönelik uygulamaları açıklar.
  • Çocukların gelişimlerini farklı ölçme yöntem ve teknikleri kullanarak çok yönlü değerlendirir ve takip eder.
  • Çocuk gelişimi ile ilgili eğitim programlarının felsefesini, genel özelliklerini ve ögelerini eğitim programlarında kullanır.
  • Çocukların gelişim özellikleri ve bireysel farklılıklarını dikkate alarak eğitim programları hazırlar, uygular ve değerlendirir.
  • Özel gereksinimli çocukların gelişim özellikleri ve bireysel farklılıklarını dikkate alarak eğitim programı hazırlar, uygular ve değerlendirir.
  • Eğitim materyalleri geliştirir ve eğitim ortamlarını düzenler.
  • Çocuk gelişimi ile ilgili uygulamalarında estetik bir bakış açısı kullanır.
  • Alanıyla ilgili olay ve olguları bilimsel yöntem ve tekniklerle inceler, sorunları ortaya koyar.
  • Ailelere yönelik rehberlik ve danışmanlık çalışmalarında gerekli olabilecek etkili öğretim ve iletişim yöntemlerini kullanır.
  • Teknolojiyi planlama ve öğrenme sürecinde etkili olarak kullanır.
  • Türkçe’yi doğru ve etkili kullanır.
  • Çocuk gelişimi uygulamalarında karşılaşılan ve öngörülmeyen sorunları çözmek için bireysel ve grup çalışmalarında sorumluluk alır, sorunlara kanıtlara ve araştırmalara dayalı çözüm önerileri sunar.
  • Çocuk gelişimi ile ilgili özgün ürün, proje ve etkinlikler geliştirir, bu çalışmalar ı yönetir, süreci izleyip değerlendirir.
  • Mezuniyet sonrası kurum içi, ulusal ve uluslar arası eğitimlere katılarak, mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir ve etkin bir şekilde kullanır.
  • Alanı ile ilişkili diğer meslek gruplarındaki kişi ve kurumlarla iletişime girerek, bilgilerini paylaşır, sorunları tartışır ve öneriler sunar.
  • Farklı özellikteki çocukların topluma kazandırılması için çocuğu, aileyi ve eğitim kurumunu içine alan çok yönlü bir yaklaşımla uygun stratejiler geliştirir ve uygular.
  • Çocuk gelişimi ile ilgili temel tıp, fen , sosyal ve davranış bilimlerine ilişkin bilgilerini uygulamalarında etkin bir şekilde kullanır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrencilere kayıtlı oldukları yarıyıl sonunda her ders için bir harf notu verilir. Yüzlük sisteme göre hesaplanan başarı notlarının dörtlük ve harfli sisteme göre karşılıkları ve kısaltmaların açıklamaları aşağıdaki şekildedir.Not Harf Karşılığı Açıklama Katsayısı93-100 AA Pekiyi 487-92 BA İyi 3,581-86 BB Orta 375-80 CB Doktora için en düşük başarı notu 2,565-74 CC Yüksek lisans için en düşük başarı notu 261-64 DC Geçmez 1,560 ve altı DD Geçmez 1 Kısaltma Açıklama PuanFG Sınava girmedi 0DZ Devamsız 0BŞ Başarılı -FF Başarısız -Tezli yüksek lisans programları 21 ulusal krediden ve 120 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer, diğer öğrenim etkinlikleri ve tez çalışmasından oluşur. 120 AKTS kredisinin 60 AKTS kredisi dersler ve seminerden, 60 AKTS kredisi de tez çalışmasını içeren uzmanlık alan derslerinden oluşur. Tezsiz yüksek lisans programları 30 ulusal kredi ve 90 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az on ders ile dönem projesinden oluşur. Başarı puanı 4.00 üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu veya bütünleme sınavlarında başarılı sayılmak için yüksek lisans öğrencilerinin 4.00 üzerinden en az 2.75 almaları gerekir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Doktora programlarına başvuran adaylarda aranacak koşullar ve değerlendirmeye ilişkin esaslar şunlardır:

a) Tezli yüksek lisans programlarına başvurabilmek için adayların eğitim dalı yönünden, ilgili anabilim/anasanat dalınca uygun görülecek bir lisans diplomasına sahip olmaları, başvurdukları programın puan türünden en az 55 ALES puanına veya YÖK tarafından ALES ile eş değerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası sınavlar için belirlenen standart puana sahip olmaları gerekir. Ancak, güzel sanatlar fakültelerinin ve konservatuarların enstitülerdeki anabilim/anasanat dallarına öğrenci kabulünde ALES puanı aranmaz. Yüksek lisans başvurusu kabul edilen adayların kayıtlarının yapılmasında öncelikle, ALES puanının %60’ı, lisans not ortalamasının %30’u ile yabancı dil puanının %10’unun toplamına göre 50 puanın üstündeki adayların sıralaması yapılır. Yabancı dil puanı olarak YDS veya YÖK tarafından eş değerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası yabancı dil sınavları geçerlidir. Yabancı dil puanı olmayan adayların, buradan gelecek puan katkıları sıfır olarak alınır. Eşitlik durumunda ALES ve yabancı dil puanının toplamı yüksek olanlara öncelik verilir.

b) Tezli yüksek lisans eğitimini kısmen veya tamamen yabancı dille yapan anabilim dallarında, adayların bir yüksek lisans programına kabul edilmeleri için YDS veya YÖK tarafından eş değerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası yabancı dil sınavına girmiş olmaları gerekir. Bu sınavlarda alınması gereken asgari puan ve koşullar ilgili anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile belirlenir.

c) Güzel sanatlar ve tasarım fakültesi ile konservatuvar bünyesindeki tezli yüksek lisans programlarına başvurabilmek için adayların eğitim dalı yönünden ilgili anabilim/anasanat dalınca uygun görülecek bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Yüksek lisans programlarına başvurusu kabul edilen adayların sıralaması; yabancı dil puanının %20’si, lisans not ortalamasının %30’u, mesleki birikim ölçme ve değerlendirme sınavı puanının %50’sinin toplamına göre yapılır. Yabancı dil puanı olarak YDS veya YÖK tarafından eş değerliği kabul edilen ulusal veya uluslararası yabancı dil sınavları geçerlidir. Yabancı dil puanı olmayan adayların, buradan gelecek puan katkıları sıfır olarak alınır. Toplam puanı 50’den düşük olan ve mesleki birikim ölçme ve değerlendirme sınavına girmeyen öğrencinin kaydı yapılmaz. Eşitlik durumunda yabancı dil puanı yüksek olanlara öncelik verilir.

ç) (Değişik:RG-28/11/2018-30609) Tezli Yüksek lisans programlarına başvuruda, ilgili anabilim/anasanat veya bilim/sanat dalı, bilim sınavı ve/veya mülakat yapılmasını öngörebilir. Böyle bir durumda başvuru değerlendirmesi aşağıdaki şekilde gerçekleşir:

1) ALES puanının %50’si, lisans not ortalamasının %20’si, bilim sınavında veya mülakatta alınan notun %20’si ve yabancı dil puanının %10’unun toplamı 50 puanın üstünde olan adayların sıralaması yapılır.

2) Bilim sınavı ve mülakatın birlikte yapılması durumunda bilim sınavında alınan not ile mülakatta alınan notun ortalaması esas alınır.

3) Bilim/mülakat sınavı yapılması durumunda, sınava girmeyen adaylar değerlendirmeye alınmaz.

d) Üniversitenin lisans programlarını birincilikle bitiren adayların, mezun oldukları lisans programlarında ilan edilen birincilik kontenjanlarına başvurabilmeleri için başvuru tarihinden önceki iki yıl içerisinde mezun olmaları ve başvurdukları program için gerekli olan asgari koşulları sağlamaları gerekir. İlan edilen programa birden fazla adayın başvurması halinde bu adayların sıralaması lisans not ortalamasına göre yapılır. Adayların lisans not ortalamalarının eşit olması halinde, ALES notu yüksek olan aday tercih edilir.

(2) Tezsiz yüksek lisans programlarına başvuran adaylarda aranacak koşullar ve değerlendirmeye ilişkin esaslar şunlardır:

a) Tezsiz yüksek lisans programlarına başvurabilmek için adayların, eğitim dalı yönünden ilgili anabilim/anasanat dalınca uygun görülecek bir lisans diplomasına sahip olmaları gerekir. Lisans not ortalamasına göre adayların sıralaması yapılır. İlgili anabilim/anasanat dalı kurulunun talebi halinde mezuniyet notuna ek olarak öğrencilerin değerlendirilmelerinde yazılı, mülakat, kompozisyon, yetenek-yeterlik ve uygulama sınavlarından biri veya birkaçı yapılabilir. Bu sınavlardan hangisinin/hangilerinin dikkate alınacağı, sınav tarihleri, jürilerin tespiti ve değerlendirme ile ilgili işlemler anabilim/anasanat dalı başkanlığının görüşü alınarak enstitü yönetim kurulu tarafından kararlaştırılır. Bu durumda mezuniyet notunun %60’ı, sınav notunun %40’ı, toplanarak adayların sıralaması yapılır. Dörtlü sisteme göre elde edilen başarı notunun yüzlük sisteme dönüştürülmesinde YÖK tarafından belirlenen dönüştürme tablosu kullanılır.

b) Ortaöğretim alan öğretmenliği ve eğitim bilimlerinin çeşitli alanlarında özellikle uygulayıcılara yönelik olmak üzere açılacak tezsiz yüksek lisans programları için yükseköğretim üst kuruluşlarının kararları ve ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde Senato kararıyla özel şartlar belirlenebilir. Bu çerçevede yapılacak mülakat veya yetenek sınavları ya da alanı ile ilgili yapmış olduğu çalışmaların değerlendirilmesi ile ilgili anabilim/anasanat dalının görüşü alınarak enstitü yönetim kurulunca seçilen üç asil, iki yedek üyeden oluşan sınav komisyonu tarafından yapılır. Sınav komisyonu, değerlendirme sonucunu aynı gün ilgili enstitü müdürlüğüne bildirir.


Başarma Şartları
Tezli yüksek lisans programları 21 ulusal krediden ve 120 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bir seminer, diğer öğrenim etkinlikleri ve tez çalışmasından oluşur. 120 AKTS kredisinin 60 AKTS kredisi dersler ve seminerden, 60 AKTS kredisi de tez çalışmasını içeren uzmanlık alan derslerinden oluşur. Tezsiz yüksek lisans programları 30 ulusal kredi ve 90 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az on ders ile dönem projesinden oluşur. Başarı puanı 4.00 üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu veya bütünleme sınavlarında başarılı sayılmak için yüksek lisans öğrencilerinin 4.00 üzerinden en az 2.75 almaları gerekir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Çocuk gelişimciler, Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu’nda, Özürlüler İdaresi Başkanlığı’nda, Devlet Planlama Teşkilatı’nda , Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu çocuk yuvaları ve yetiştirme yurtlarında, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezlerinde ve hastanelerde, Çocuk hastaneleri ve hastane okullarında, Adalet Bakanlığı’na bağlı çocuk mahkemelerinde ve eğitim evlerinde, Milli Eğitim Bakanlığı; Okulöncesi Eğitimi Genel Müdürlüğü’nde, Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nde, Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde, Halk Eğitim Merkezlerinde, Talim Terbiye Genel Kurulu’nda, Anaokullarında, Özel eğitim, bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, Radyo ve televizyondaki çocuk ve gençlik programlarının ve eğitim programlarının hazırlanması ve yürütülmesinde, Çocuk tiyatrolarında ve çocuk filmlerinde, Çocuklara yönelik kitap, dergi, gazete gibi yayınların hazırlanmasında, Eğitsel oyuncak üretiminde, UNICEF, ILO ve gönüllü kuruluşlarda, Sivil Toplum Örgütlerinde uzman, danışman, kurucu, idareci, denetimci olarak görev yapmaktadır.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030019098

Qualification Title
Diploma in Child Development
Awarding BodyInonu University
Awarding Body Contactİnönü University Central Campus (Elazığ Road 15.km) Pk:44280 Battalgazi/Malatya
Awarding Body Urlhttp://inonu.edu.tr/tr/
OrientationAcademic
EQF Level8
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 8
Thematic AreasChild care and youth services
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Students explain the concepts, theories, national and international practices and relations between concepts about the child development
  • Review and evaluate national and international literature about interested field.
  • Develop research proposal based on literature review.
  • Students explain developmental and learning features, developmental disorders and learning difficulties of children.
  • Students have the knowledge of education programs, teaching methods and techniques, assessment and evaluation about child development.
  • Determine a subject from proposals and prepare a report about this subject.
  • Present and discuss research report.
  • Students explain the practices that are aimed at decarceration of children who have different features.
  • Students evaluate the development of children by using multi-directional methods and follow it.
  • Students use the philosopy, general features and elements of education programs in education programs.
  • Students design, perform and evaluate education programs considering childrens individual diferences.
  • Students design, perform and evaluate education programs considering the developmental features and individual diferences of children with special needs.
  • Students prepare education materials and organize educational settings.
  • Students use an aesthetical perspective in practices about child development.
  • Students analyse the circumstances and cases in child development by scientific methods and tecniques; they put forward the problems of child development.
  • Students use efficient methods and tecniques that can use in guidance and counseling services for families.
  • Students use the technology effectively in planning and learning process.
  • Students speak Turkish effectively and properly.
  • Students take responsibility in self and group studies to solve the encountered and unanticipated problems in the child development practices; they offer solutions that are based on the problems, evidences and researches.
  • Students develop orijinal products, projects and activities about child development; they carry out these studies; they watch and evaluate the process.
  • After graduating, students develop their professional abilities and knowledge by participating national, international and in-house educations.
  • Students contact with people who work in child development related areas; they share information with them, discuss about problems and offer solutions.
  • For decarceration of children who have different features, students develop and practice suitable strategies with multi-directional approaches that involve children, familes and educational institutions.
  • Students use effectively the knowledge of medicine, science, social and behavioral science about child development.
Key Competencies-
Further Info

tudents are given a letter grade for each course at the end of the semester. The equivalents of the success grades calculated according to the system of the hundred and four letters and their abbreviations are as follows.Note Letter equivalent Explanation coefficient93-100 AA Pekiyi 487-92 BA İyi 3,581-86 BB Orta 375-80 CB Doktora için en düşük başarı notu 2,565-74 CC Yüksek lisans için en düşük başarı notu 261-64 DC Geçmez 1,560 ve altı DD Geçmez 1 Kısaltma Açıklama PuanFG Sınava girmedi 0DZ Devamsız 0BŞ Başarılı -FF Başarısız - Masters degree programs with thesis consist of at least seven courses, one seminar, other learning activities and thesis work, not less than 21 national credits and 120 ECTS credits. 60 ECTS credits of 60 ECTS credits consist of lectures and seminars, 60 ECTS credits and thesis area. Masters programs without thesis consist of 30 national credits and 90 ECTS credits with at least ten courses. Success score is evaluated over 4.00. In order to be successful in the end of the semester or make-up exams, the graduate students must take at least 2.75 over 4.00.

Quality Assurance-
Access Requirements

The conditions to be sought for the applicants for Masters programs with Thesis and the principles for evaluation are as follows:

a) In order to apply for master programs with thesis, candidates must have a bachelors degree which is deemed appropriate for the related department / master program in terms of the branch of education; they must have a standard rating. However, ALES score is not required for admission of students to the departments of main arts and conservatories. In order to register the candidates who are accepted for masters degree, first of all the candidates who are over 50 points according to the sum of 10% of the ALES score, 30% of the undergraduate grade point average and 10% of the foreign language score are ranked. National or international foreign language exams accepted as equivalent to the foreign language score by YDS or YÖK are valid. For those who do not have a foreign language score, their contribution to this point will be zero. In case of equality, priority is given to those with a high total score of ALES and foreign language.

b) In the departments that offer graduate education partially or fully in foreign language, candidates must take the national or international foreign language exam which is accepted as equivalent by YDS or YÖK in order to be admitted to a master program. The minimum points and conditions to be taken in these exams are determined by the recommendation of the related department and the decision of the institute board.c) In order to apply for master programs with thesis in the Faculty of Fine Arts and Design and Conservatory, candidates must have a bachelors degree which is deemed appropriate for the related department / department. The ranking of applicants whose applications have been accepted for graduate programs; 20% of the foreign language score, 30% of the undergraduate grade point average, 50% of the total score of professional accumulation test and assessment is done. National or international foreign language exams accepted as equivalent to the foreign language score by YDS or YÖK are valid. For those who do not have a foreign language score, their contribution to this point will be zero. Students whose total score is less than 50 and who do not take the professional accumulation measurement and evaluation exam are not registered. In case of equality, priority is given to those with high foreign language scores.

ç) (Amendment: RG-28/11 / 2018-30609) In the application for Masters degree programs with thesis, the department / department of science / arts or science / arts may be considered for making an examination and / or interview. In such a case, the evaluation of the application takes place as follows:

1) 50% of the ALES score, 20% of the undergraduate grade point average, 20% of the grade taken in the science exam or the interview and 10% of the foreign language score is over 50 points.

2) In the case of a science examination and interview, the grade taken in the examination is taken as the basis of the grade taken in the interview.

3) In the case of a science / interview examination, candidates who do not take the exam are not taken into consideration.

d) The applicants who have completed the undergraduate programs of the university in the first year must be graduated in two years prior to the application date in order to apply for the first place quotas announced in the undergraduate programs they graduate. In the event that more than one candidate is admitted to the announced program, the ranking of these candidates is based on the undergraduate grade point average. In case the candidates undergraduate GPAs are equal, candidates with high ALES grades are preferred.

2) The conditions to be sought in the applicants for non-thesis masters programs and the principles for evaluation are as follows:

a) In order to apply for non-thesis masters programs, candidates must have a bachelors degree which is deemed appropriate for the related department. Candidates are graded according to their undergraduate GPA. In addition to the graduation grade upon the request of the related department / department, one or more of the written, interview, composition, skill-competence and practice exams can be made in the evaluation of the students. Which of these exams are taken into account, the dates of examinations, the determination of the juries and the procedures related to the evaluation are determined by the board of directors of the institute by taking the opinion of the department / department. In this case, 60% of the graduation grade, 40% of the exam grade is collected and the candidates are ranked. The conversion table determined by YÖK is used for converting the grade obtained according to the quartet system to the system.

b) Special conditions may be determined by Senates decision within the framework of the decisions of the higher education supreme institutions and the provisions of the relevant legislation for the non-thesis masters programs, which are mainly aimed at the practitioners in various areas of secondary education and education sciences. In this context, the examination is done by the examination commission consisting of three principal and two alternate members, who are selected by the board of directors of the institute by taking the opinion of the department / department related to the evaluation of the work done in relation to the interview or talent examinations or the field. The examination commission informs the institute directorate on the same day.

Conditions for SuccessMasters degree programs with thesis consist of at least seven courses, one seminar, other learning activities and thesis work, not less than 21 national credits and 120 ECTS credits. 60 ECTS credits of 60 ECTS credits consist of lectures and seminars, 60 ECTS credits and thesis area. Masters programs without thesis consist of 30 national credits and 90 ECTS credits with at least ten courses. Success score is evaluated over 4.00. In order to be successful in the end of the semester or make-up exams, the graduate students must take at least 2.75 over 4.00.Masters programs with thesis consist of at least seven courses, one seminar, other learning activities and thesis work, not less than 21 national and 120 ECTS credits. 60 ECTS credits of 60 ECTS credits consist of lectures and seminars, 60 ECTS credits and thesis area. Masters programs without thesis consist of 30 national credits and 90 ECTS credits with at least ten courses. Success score is evaluated over 4.00. In order to be successful in the end of the semester or make-up exams, the graduate students must take at least 2.75 over 4.00.
Progression Paths (Relationship Type)

Child developmentalists, in the Prime Ministry Family Research Foundation, the Administration for Disabled People, the State Planning Organization, the Social Services and Child Protection Agency, nursery schools and orphanages Childrens hospitals and hospital schools, the juvenile courts affiliated to the Ministry of Justice and the training houses, the Ministry of Education; In General Directorate of Preschool Education, General Directorate of Special Education Guidance and Counseling Services, Guidance and Research Centers, Public Training Centers, General Assembly of Education, Kindergartens, Special education, care and rehabilitation centers, children and youth in radio and television. in the preparation and execution of programs and educational programs, in childrens theaters and childrens films, in the preparation of publications such as books, magazines, newspapers for children, in educational toys production, in UNICEF, ILO and voluntary organizations, in NGOs operate.Examination: Students are given a letter grade for each course at the end of the semester. The equivalents of the success grades calculated according to the system of the hundred and four letters and their abbreviations are as follows.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030019098


Qualification Title
Diploma in Child Development

Awarding Body
Inonu University

Awarding Body Contact
İnönü University Central Campus (Elazığ Road 15.km) Pk:44280 Battalgazi/Malatya

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
8

TQF Level
8
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Students explain the concepts, theories, national and international practices and relations between concepts about the child development
  • Review and evaluate national and international literature about interested field.
  • Develop research proposal based on literature review.
  • Students explain developmental and learning features, developmental disorders and learning difficulties of children.
  • Students have the knowledge of education programs, teaching methods and techniques, assessment and evaluation about child development.
  • Determine a subject from proposals and prepare a report about this subject.
  • Present and discuss research report.
  • Students explain the practices that are aimed at decarceration of children who have different features.
  • Students evaluate the development of children by using multi-directional methods and follow it.
  • Students use the philosopy, general features and elements of education programs in education programs.
  • Students design, perform and evaluate education programs considering childrens individual diferences.
  • Students design, perform and evaluate education programs considering the developmental features and individual diferences of children with special needs.
  • Students prepare education materials and organize educational settings.
  • Students use an aesthetical perspective in practices about child development.
  • Students analyse the circumstances and cases in child development by scientific methods and tecniques; they put forward the problems of child development.
  • Students use efficient methods and tecniques that can use in guidance and counseling services for families.
  • Students use the technology effectively in planning and learning process.
  • Students speak Turkish effectively and properly.
  • Students take responsibility in self and group studies to solve the encountered and unanticipated problems in the child development practices; they offer solutions that are based on the problems, evidences and researches.
  • Students develop orijinal products, projects and activities about child development; they carry out these studies; they watch and evaluate the process.
  • After graduating, students develop their professional abilities and knowledge by participating national, international and in-house educations.
  • Students contact with people who work in child development related areas; they share information with them, discuss about problems and offer solutions.
  • For decarceration of children who have different features, students develop and practice suitable strategies with multi-directional approaches that involve children, familes and educational institutions.
  • Students use effectively the knowledge of medicine, science, social and behavioral science about child development.

Key Competencies
-

Further Info

tudents are given a letter grade for each course at the end of the semester. The equivalents of the success grades calculated according to the system of the hundred and four letters and their abbreviations are as follows.Note Letter equivalent Explanation coefficient93-100 AA Pekiyi 487-92 BA İyi 3,581-86 BB Orta 375-80 CB Doktora için en düşük başarı notu 2,565-74 CC Yüksek lisans için en düşük başarı notu 261-64 DC Geçmez 1,560 ve altı DD Geçmez 1 Kısaltma Açıklama PuanFG Sınava girmedi 0DZ Devamsız 0BŞ Başarılı -FF Başarısız - Masters degree programs with thesis consist of at least seven courses, one seminar, other learning activities and thesis work, not less than 21 national credits and 120 ECTS credits. 60 ECTS credits of 60 ECTS credits consist of lectures and seminars, 60 ECTS credits and thesis area. Masters programs without thesis consist of 30 national credits and 90 ECTS credits with at least ten courses. Success score is evaluated over 4.00. In order to be successful in the end of the semester or make-up exams, the graduate students must take at least 2.75 over 4.00.


Quality Assurance
-

Access Requirements

The conditions to be sought for the applicants for Masters programs with Thesis and the principles for evaluation are as follows:

a) In order to apply for master programs with thesis, candidates must have a bachelors degree which is deemed appropriate for the related department / master program in terms of the branch of education; they must have a standard rating. However, ALES score is not required for admission of students to the departments of main arts and conservatories. In order to register the candidates who are accepted for masters degree, first of all the candidates who are over 50 points according to the sum of 10% of the ALES score, 30% of the undergraduate grade point average and 10% of the foreign language score are ranked. National or international foreign language exams accepted as equivalent to the foreign language score by YDS or YÖK are valid. For those who do not have a foreign language score, their contribution to this point will be zero. In case of equality, priority is given to those with a high total score of ALES and foreign language.

b) In the departments that offer graduate education partially or fully in foreign language, candidates must take the national or international foreign language exam which is accepted as equivalent by YDS or YÖK in order to be admitted to a master program. The minimum points and conditions to be taken in these exams are determined by the recommendation of the related department and the decision of the institute board.c) In order to apply for master programs with thesis in the Faculty of Fine Arts and Design and Conservatory, candidates must have a bachelors degree which is deemed appropriate for the related department / department. The ranking of applicants whose applications have been accepted for graduate programs; 20% of the foreign language score, 30% of the undergraduate grade point average, 50% of the total score of professional accumulation test and assessment is done. National or international foreign language exams accepted as equivalent to the foreign language score by YDS or YÖK are valid. For those who do not have a foreign language score, their contribution to this point will be zero. Students whose total score is less than 50 and who do not take the professional accumulation measurement and evaluation exam are not registered. In case of equality, priority is given to those with high foreign language scores.

ç) (Amendment: RG-28/11 / 2018-30609) In the application for Masters degree programs with thesis, the department / department of science / arts or science / arts may be considered for making an examination and / or interview. In such a case, the evaluation of the application takes place as follows:

1) 50% of the ALES score, 20% of the undergraduate grade point average, 20% of the grade taken in the science exam or the interview and 10% of the foreign language score is over 50 points.

2) In the case of a science examination and interview, the grade taken in the examination is taken as the basis of the grade taken in the interview.

3) In the case of a science / interview examination, candidates who do not take the exam are not taken into consideration.

d) The applicants who have completed the undergraduate programs of the university in the first year must be graduated in two years prior to the application date in order to apply for the first place quotas announced in the undergraduate programs they graduate. In the event that more than one candidate is admitted to the announced program, the ranking of these candidates is based on the undergraduate grade point average. In case the candidates undergraduate GPAs are equal, candidates with high ALES grades are preferred.

2) The conditions to be sought in the applicants for non-thesis masters programs and the principles for evaluation are as follows:

a) In order to apply for non-thesis masters programs, candidates must have a bachelors degree which is deemed appropriate for the related department. Candidates are graded according to their undergraduate GPA. In addition to the graduation grade upon the request of the related department / department, one or more of the written, interview, composition, skill-competence and practice exams can be made in the evaluation of the students. Which of these exams are taken into account, the dates of examinations, the determination of the juries and the procedures related to the evaluation are determined by the board of directors of the institute by taking the opinion of the department / department. In this case, 60% of the graduation grade, 40% of the exam grade is collected and the candidates are ranked. The conversion table determined by YÖK is used for converting the grade obtained according to the quartet system to the system.

b) Special conditions may be determined by Senates decision within the framework of the decisions of the higher education supreme institutions and the provisions of the relevant legislation for the non-thesis masters programs, which are mainly aimed at the practitioners in various areas of secondary education and education sciences. In this context, the examination is done by the examination commission consisting of three principal and two alternate members, who are selected by the board of directors of the institute by taking the opinion of the department / department related to the evaluation of the work done in relation to the interview or talent examinations or the field. The examination commission informs the institute directorate on the same day.


Conditions for Success
Masters degree programs with thesis consist of at least seven courses, one seminar, other learning activities and thesis work, not less than 21 national credits and 120 ECTS credits. 60 ECTS credits of 60 ECTS credits consist of lectures and seminars, 60 ECTS credits and thesis area. Masters programs without thesis consist of 30 national credits and 90 ECTS credits with at least ten courses. Success score is evaluated over 4.00. In order to be successful in the end of the semester or make-up exams, the graduate students must take at least 2.75 over 4.00.Masters programs with thesis consist of at least seven courses, one seminar, other learning activities and thesis work, not less than 21 national and 120 ECTS credits. 60 ECTS credits of 60 ECTS credits consist of lectures and seminars, 60 ECTS credits and thesis area. Masters programs without thesis consist of 30 national credits and 90 ECTS credits with at least ten courses. Success score is evaluated over 4.00. In order to be successful in the end of the semester or make-up exams, the graduate students must take at least 2.75 over 4.00.

Progression Paths (Relationship Type)

Child developmentalists, in the Prime Ministry Family Research Foundation, the Administration for Disabled People, the State Planning Organization, the Social Services and Child Protection Agency, nursery schools and orphanages Childrens hospitals and hospital schools, the juvenile courts affiliated to the Ministry of Justice and the training houses, the Ministry of Education; In General Directorate of Preschool Education, General Directorate of Special Education Guidance and Counseling Services, Guidance and Research Centers, Public Training Centers, General Assembly of Education, Kindergartens, Special education, care and rehabilitation centers, children and youth in radio and television. in the preparation and execution of programs and educational programs, in childrens theaters and childrens films, in the preparation of publications such as books, magazines, newspapers for children, in educational toys production, in UNICEF, ILO and voluntary organizations, in NGOs operate.Examination: Students are given a letter grade for each course at the end of the semester. The equivalents of the success grades calculated according to the system of the hundred and four letters and their abbreviations are as follows.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address