Yeterlilik Kodu

TR0030220862

Yeterlilik Adı
Çocuk Gelişimi Tezli Yüksek Lisans Diploması
Sorumlu KurumKırıkkale Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiKırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü Ankara Yolu 7.Km 71450 Yahşihan/ KIRIKKALE
Sorumlu Kurum URLhttp://www.kku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 7
Sınıflandırma (Tematik Alan)Çocuk bakımı ve gençlik hizmetleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri120
Programın Normal Süresi 2 Yıl
Program Profili (Amaç)

Çocuk Gelişimi Bölümünde öğrencilerin,0-18 yaş grubundaki bebeklik, okul öncesi ve gençlik çağlarındaki çocukların tüm gelişim alanlarında gelişim düzeylerini belirleme ve izleme; gelişim düzeylerine uygun destekleyici programlar hazırlama ve uygulama; ailelere ve çocuk gelişimi alanında hizmet veren kişilere, kurum ve kuruluşlara alanla ilgili danışmanlık verme ve işbirliği yapma; toplumu bu konularda bilinçlendirme ve çocuk- aile ilgili disiplinlerle koordinasyon kurarak çalışma formasyonu ile donatılmış olarak mezun olmaları amaçlanmaktadır.
 

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün şekilde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki araştırma merkezleri ve laboratuvarlarda uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Meslek etiğine uygun şekilde davranmak
  • Çocuk Gelişimi alanında aldığı mesleki eğitimin gereklilikleri ve ilkeleri doğrultusunda, Türkiyedeki ve dünyadaki mesleki ve teknolojik gelişmeleri izlemek, mevcut bilgilerini ve deneyimlerini geliştirmek, yeni bilgi ve deneyimlerini aktarmak
  • Meslek alanının bir gerekliliği olarak, diğer disiplinler ile işbirliği içinde çalışmak
  • Aile ve çocuk ile doğrudan, açık ve etkili bir iletişim kurabilmek ve sürdürebilmek
  • Aileler ile işbirliği içinde çalışabilmek
  • Çocuk ve ailenin kültürel özelliklerine duyarlı olmak
  • Çocuk gelişimine yönelik bütünsel bir bakış açısı geliştirmek
  • Çocuk gelişimi alanındaki mesleki sorumluluklarının bir gereği olarak çocuk ve aileye yönelik uygun değerlendirme yaklaşım(lar)ını belirlemek
  • Değerlendirme verilerine dayalı, sistematik ve bilimsel dayanakları olan gelişimsel destek programlarını hazırlamak, uygulamak ve izleme çalışmaları yapmak
  • Gelişimsel olarak risk altında olan çocuk ve aileleri belirlemek ve uygun birimlere yönlendirmek
  • Çocuk gelişimi konusunda toplumu bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapmak
  • Etkili problem çözme ve iletişim becerilerine sahip olmak
  • Çocuk gelişimi konusundaki objektif ölçütlerin farkında olarak, gelişimsel farklılıkları mümkün olan en erken dönemde belirleyebilmek
  • Yapılan değerlendirme ve uygulamalar sırasında aile ve çocuğun yüksek yararını gözetmek
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Başarılı sayılmak için, lisansüstü programlardaki öğrencilerin dönem sonu sınavında en az 60 tam puan almak üzere; ilgili dersten yılsonu ortalamasının 100 üzerinden yüksek lisans için en az 70 (yetmiş) puan (CC), doktora/sanatta yeterlik için en az 75 puan (CB) olması gerekir. Not listeleri, enstitünün öğrenci otomasyon sistemine girildikten ve kesinleştikten sonra, 100 (yüz) not baremi üzerinden verilen notlar, aşağıdaki değerler dikkate alınarak, sistem tarafından harf notu haline dönüştürülür: Puan Dönem Ders Notu Katsayı 90-100 AA 4.0 85-89 BA 3.5 80-84 BB 3.0 75-79 CB 2.5 70-74 CC 2.0 65-69 DC 1.5 60-64 DD 1.0 50-59 FD 0.5 49 ve aşağısı FF 0.0 tezli yüksek lisans programı; toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur.
  • Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup, başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı; bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, seminer dersi ve tez çalışması da dâhil olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, ders aşamasını bitirdiği dönemden itibaren, her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır. Öğrencinin alacağı derslerin en fazla ikisi (en fazla 20 AKTS), lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden seçilebilir. Ayrıca ilgili başkanlığın önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile diğer anabilim dallarında veya diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden, en fazla iki ders (en fazla 20 AKTS) seçilebilir.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  •  YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  •  YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar, YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde tezli yüksek lisans programlarının kalite güvencesi şu şekilde sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir tezli yüksek lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Tezli yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; tezli yüksek lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu puan türünde 55 puandan az olmamak üzere Yönergede belirlenen ALES puanına sahip olmaları gerekir.

Ancak;

a) Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının Enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde,

b) Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında, ALES şartı aranmaz.

(2) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, ALES puanı aranmaz.

(3) Tezli yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde; mezun durumunda olan/olabilecek adayların başvurusuna ilişkin esaslar, ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, lisans not ortalamasının katkı oranı, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sonucunun değerlendirmeye hangi oranda alınacağı ve lisansüstü eğitim öğretime öğrenci kabulüne dair diğer hususlar Yönerge ile düzenlenir.

(4) Yabancı uyruklu adaylarla, lisans öğreniminin tamamını yurt dışında tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve mavi kart sahibi adayların lisansüstü programlara kabulüne ilişkin usul ve esaslar Yönergede düzenlenir.

(5) (Ek:RG-20/7/2020-31191) Birinci fıkranın (b) bendi kapsamındaki adayların değerlendirme işlemleri için:

a) Mezun olduğu lisansüstü programa girişteki puan türü veya uzmanlık alanı dikkate alınmaksızın, 55’ten düşük 75’ten fazla olmamak üzere Yönerge ile bir puan belirlenir ve ilgili programın şartlarında ilan edilir.

b) Bu adaylar daha önceden aldığı puan türü veya doktora/sanatta yeterlik/uzmanlık alanından, farklı bir alanda başvuru yapabilir.

c) İlan edilen puan, puan türüne bakılmaksızın ALES puanı olarak hesaplamalara dâhil edilir

Başarma Şartları Tezli yüksek lisans programı; toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup, başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı; bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, seminer dersi ve tez çalışması da dâhil olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, ders aşamasını bitirdiği dönemden itibaren, her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır. Öğrencinin alacağı derslerin en fazla ikisi (en fazla 20 AKTS), lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden seçilebilir. Ayrıca ilgili başkanlığın önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile diğer anabilim dallarında veya diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden, en fazla iki ders (en fazla 20 AKTS) seçilebilir. Tezli yüksek lisans programı; toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup, başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı; bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, seminer dersi ve tez çalışması da dâhil olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, ders aşamasını bitirdiği dönemden itibaren, her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır. Öğrencinin alacağı derslerin en fazla ikisi (en fazla 20 AKTS), lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden seçilebilir. Ayrıca ilgili başkanlığın önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile diğer anabilim dallarında veya diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden, en fazla iki ders (en fazla 20 AKTS) seçilebilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tezli yüksek lisans programından mezun olan meslek elemanları, çalıştıkları kurumlarda Çocuk Gelişimi Uzmanı olarak görev yapmaktadırlar. Ayrıca üniversitelerin çocuk gelişimi ile ilgili alanlarında akademisyen olarak çalışmaktadırlar.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030220862


Yeterlilik Adı
Çocuk Gelişimi Tezli Yüksek Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Kırıkkale Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Kırıkkale Üniversitesi Rektörlüğü Ankara Yolu 7.Km 71450 Yahşihan/ KIRIKKALE

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
7

TYÇ Seviyesi
7
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
120

Programın Normal Süresi
2 Yıl

Program Profili (Amaç)

Çocuk Gelişimi Bölümünde öğrencilerin,0-18 yaş grubundaki bebeklik, okul öncesi ve gençlik çağlarındaki çocukların tüm gelişim alanlarında gelişim düzeylerini belirleme ve izleme; gelişim düzeylerine uygun destekleyici programlar hazırlama ve uygulama; ailelere ve çocuk gelişimi alanında hizmet veren kişilere, kurum ve kuruluşlara alanla ilgili danışmanlık verme ve işbirliği yapma; toplumu bu konularda bilinçlendirme ve çocuk- aile ilgili disiplinlerle koordinasyon kurarak çalışma formasyonu ile donatılmış olarak mezun olmaları amaçlanmaktadır.
 


Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün şekilde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki araştırma merkezleri ve laboratuvarlarda uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Meslek etiğine uygun şekilde davranmak
  • Çocuk Gelişimi alanında aldığı mesleki eğitimin gereklilikleri ve ilkeleri doğrultusunda, Türkiyedeki ve dünyadaki mesleki ve teknolojik gelişmeleri izlemek, mevcut bilgilerini ve deneyimlerini geliştirmek, yeni bilgi ve deneyimlerini aktarmak
  • Meslek alanının bir gerekliliği olarak, diğer disiplinler ile işbirliği içinde çalışmak
  • Aile ve çocuk ile doğrudan, açık ve etkili bir iletişim kurabilmek ve sürdürebilmek
  • Aileler ile işbirliği içinde çalışabilmek
  • Çocuk ve ailenin kültürel özelliklerine duyarlı olmak
  • Çocuk gelişimine yönelik bütünsel bir bakış açısı geliştirmek
  • Çocuk gelişimi alanındaki mesleki sorumluluklarının bir gereği olarak çocuk ve aileye yönelik uygun değerlendirme yaklaşım(lar)ını belirlemek
  • Değerlendirme verilerine dayalı, sistematik ve bilimsel dayanakları olan gelişimsel destek programlarını hazırlamak, uygulamak ve izleme çalışmaları yapmak
  • Gelişimsel olarak risk altında olan çocuk ve aileleri belirlemek ve uygun birimlere yönlendirmek
  • Çocuk gelişimi konusunda toplumu bilinçlendirmeye yönelik çalışmalar yapmak
  • Etkili problem çözme ve iletişim becerilerine sahip olmak
  • Çocuk gelişimi konusundaki objektif ölçütlerin farkında olarak, gelişimsel farklılıkları mümkün olan en erken dönemde belirleyebilmek
  • Yapılan değerlendirme ve uygulamalar sırasında aile ve çocuğun yüksek yararını gözetmek

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri üstü düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Başarılı sayılmak için, lisansüstü programlardaki öğrencilerin dönem sonu sınavında en az 60 tam puan almak üzere; ilgili dersten yılsonu ortalamasının 100 üzerinden yüksek lisans için en az 70 (yetmiş) puan (CC), doktora/sanatta yeterlik için en az 75 puan (CB) olması gerekir. Not listeleri, enstitünün öğrenci otomasyon sistemine girildikten ve kesinleştikten sonra, 100 (yüz) not baremi üzerinden verilen notlar, aşağıdaki değerler dikkate alınarak, sistem tarafından harf notu haline dönüştürülür: Puan Dönem Ders Notu Katsayı 90-100 AA 4.0 85-89 BA 3.5 80-84 BB 3.0 75-79 CB 2.5 70-74 CC 2.0 65-69 DC 1.5 60-64 DD 1.0 50-59 FD 0.5 49 ve aşağısı FF 0.0 tezli yüksek lisans programı; toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur.
  • Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup, başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı; bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, seminer dersi ve tez çalışması da dâhil olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, ders aşamasını bitirdiği dönemden itibaren, her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır. Öğrencinin alacağı derslerin en fazla ikisi (en fazla 20 AKTS), lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden seçilebilir. Ayrıca ilgili başkanlığın önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile diğer anabilim dallarında veya diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden, en fazla iki ders (en fazla 20 AKTS) seçilebilir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  •  YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  •  YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar, YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde tezli yüksek lisans programlarının kalite güvencesi şu şekilde sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında tezli yüksek lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir tezli yüksek lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Tezli yüksek lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; tezli yüksek lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Yüksek lisans programına başvurabilmek için adayların, lisans diplomasına ve başvurduğu puan türünde 55 puandan az olmamak üzere Yönergede belirlenen ALES puanına sahip olmaları gerekir.

Ancak;

a) Konservatuvar programları ile Güzel Sanatlar Fakültelerinin sadece özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden programlarının Enstitülerdeki anasanat ve anabilim dallarına öğrenci kabulünde,

b) Doktora/sanatta yeterlik/tıpta uzmanlık/diş hekimliğinde uzmanlık/veteriner hekimliğinde uzmanlık/eczacılıkta uzmanlık mezunlarının yüksek lisans programlarına başvurularında, ALES şartı aranmaz.

(2) Tezsiz yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde, ALES puanı aranmaz.

(3) Tezli yüksek lisans programlarına öğrenci kabulünde; mezun durumunda olan/olabilecek adayların başvurusuna ilişkin esaslar, ALES puanının %50’den az olmamak koşuluyla ne kadar ağırlıkla değerlendirmeye alınacağı, lisans not ortalamasının katkı oranı, yazılı olarak yapılacak bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat sonucunun değerlendirmeye hangi oranda alınacağı ve lisansüstü eğitim öğretime öğrenci kabulüne dair diğer hususlar Yönerge ile düzenlenir.

(4) Yabancı uyruklu adaylarla, lisans öğreniminin tamamını yurt dışında tamamlayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve mavi kart sahibi adayların lisansüstü programlara kabulüne ilişkin usul ve esaslar Yönergede düzenlenir.

(5) (Ek:RG-20/7/2020-31191) Birinci fıkranın (b) bendi kapsamındaki adayların değerlendirme işlemleri için:

a) Mezun olduğu lisansüstü programa girişteki puan türü veya uzmanlık alanı dikkate alınmaksızın, 55’ten düşük 75’ten fazla olmamak üzere Yönerge ile bir puan belirlenir ve ilgili programın şartlarında ilan edilir.

b) Bu adaylar daha önceden aldığı puan türü veya doktora/sanatta yeterlik/uzmanlık alanından, farklı bir alanda başvuru yapabilir.

c) İlan edilen puan, puan türüne bakılmaksızın ALES puanı olarak hesaplamalara dâhil edilir


Başarma Şartları
Tezli yüksek lisans programı; toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup, başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı; bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, seminer dersi ve tez çalışması da dâhil olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, ders aşamasını bitirdiği dönemden itibaren, her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır. Öğrencinin alacağı derslerin en fazla ikisi (en fazla 20 AKTS), lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden seçilebilir. Ayrıca ilgili başkanlığın önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile diğer anabilim dallarında veya diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden, en fazla iki ders (en fazla 20 AKTS) seçilebilir. Tezli yüksek lisans programı; toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, seminer dersi ve tez çalışmasından oluşur. Seminer dersi ve tez çalışması kredisiz olup, başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Tezli yüksek lisans programı; bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla, bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders, seminer dersi ve tez çalışması da dâhil olmak üzere toplam en az 120 AKTS kredisinden oluşur. Öğrenci, ders aşamasını bitirdiği dönemden itibaren, her yarıyıl tez dönemi için kayıt yaptırmak zorundadır. Öğrencinin alacağı derslerin en fazla ikisi (en fazla 20 AKTS), lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması kaydıyla, lisans derslerinden seçilebilir. Ayrıca ilgili başkanlığın önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile diğer anabilim dallarında veya diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan derslerden, en fazla iki ders (en fazla 20 AKTS) seçilebilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Tezli yüksek lisans programından mezun olan meslek elemanları, çalıştıkları kurumlarda Çocuk Gelişimi Uzmanı olarak görev yapmaktadırlar. Ayrıca üniversitelerin çocuk gelişimi ile ilgili alanlarında akademisyen olarak çalışmaktadırlar.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030220862

Qualification Title
Çocuk Gelişimi (YL/Tezli) Masters Degree
Awarding BodyKirikkale University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.kku.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level7
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 7
Thematic AreasChild care and youth services
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description

To act in accordance with professional ethics. In line with the requirements and principles of the professional education received in the field of Child Development, to follow the professional and technological developments in Turkey and in the world, to improve their existing knowledge and experience, to transfer new knowledge and experiences. Working in collaboration with other disciplines as a requirement of the profession To be able to establish and maintain a direct, open and effective communication with the family and the child. Ability to work collaboratively with families. To be sensitive to the cultural characteristics of the child and family. Developing a holistic perspective on child development. To determine the appropriate assessment approach(s) for the child and family as a requirement of their professional responsibilities in the field of child development. To prepare and implement developmental support programs which assessment data based on systematic and scientific foundations, and to make follow-up studies. To identify children and families at risk for development and to direct them to appropriate units. Make studies to raise the awareness of community about child development. To have effective problem solving and communication skills. To determine the developmental differences as soon as possible with being aware of the objective criteria on child development. To consider the best interests of the family and the child during the evaluations and practices.

Key Competencies-
Further Info

In order to be considered successful, students in graduate programs must get at least 60 full points in the end-of-term exam; The end-of-year average from the relevant course must be at least 70 (seventy) points (CC) out of 100 for masters degree and at least 75 points (CB) for proficiency in doctorate/arts. After the grade lists are entered and finalized in the institutes student automation system, the grades given over the 100 (hundred) grade scale are converted into letter grades by the system, taking into account the following values: Score Term Course Grade Coefficient 90-100 AA 4.0 85-89 BA 3.5 80-84 BB 3.0 75-79 CB 2.5 70-74 CC 2.0 65-69 DC 1.5 60-64 DD 1.0 50-59 FD 0.5 49 and below FF 0.0 Masters program with thesis; It consists of at least seven courses with a total of not less than twenty-one credits, a course on scientific research techniques, research and publication ethics, a seminar course and a thesis. Seminar course and thesis work are non-credit and are evaluated as successful or unsuccessful. Masters program with thesis; One academic term consists of at least 120 ECTS credits, including a course on scientific research techniques, research and publication ethics, a seminar course and a thesis, provided that it is not less than 60 ECTS credits. The student has to register for the thesis period every semester, starting from the semester he/she completes the course phase. A maximum of two (maximum 20 ECTS) of the courses to be taken by the student can be selected from the undergraduate courses, provided that they were not taken during the undergraduate education. In addition, with the recommendation of the relevant presidency and the approval of the institute administrative board, a maximum of two courses (maximum 20 ECTS) can be selected from the courses offered in other departments or other higher education institutions.

Quality Assurance-
Access Requirements

In order to be able to apply to the masters program, candidates must have a bachelors degree and the ALES score specified in the Directive, not less than 55 points in the type of score they are applying for. However; a) In the admission of students to the main arts and departments of the Conservatory programs and the programs of the Fine Arts Faculties that only accept students with a special talent exam, b) ALES condition is not required for graduates of doctorate/proficiency in art/specialty in medicine/specialty in dentistry/specialization in veterinary medicine/specialty in pharmacy, in their applications to graduate programs. (2) ALES score is not required for student admission to non-thesis masters programs. (3) In the admission of students to masters programs with thesis; Principles regarding the application of candidates who are/can be graduates, how much the ALES score is not less than 50%, the contribution rate of the undergraduate grade point average, the rate at which the results of the written scientific evaluation and/or interview will be taken into the evaluation, and the student enrollment in graduate education. Other matters regarding its acceptance are regulated by the Directive. (4) The procedures and principles regarding the admission of foreign national candidates, Turkish citizens who have completed their entire undergraduate education abroad, and blue card holders to graduate programs are regulated in the Directive. (5) (Annex: OG-20/7/2020-31191) For the evaluation procedures of the candidates within the scope of subparagraph (b) of the first paragraph: a) Regardless of the type of score at the entrance to the graduate program or the field of specialization, a score of not less than 55 and not more than 75 is determined by the Directive and announced in the conditions of the relevant program. b) These candidates can apply in a different field than the type of score they previously received or the field of doctorate/proficiency in art/specialization. c) The announced score is included in the calculations as ALES score regardless of the score type.

Conditions for SuccessMasters program with thesis; It consists of at least seven courses with a total of not less than twenty-one credits, a course on scientific research techniques, research and publication ethics, a seminar course and a thesis. Seminar course and thesis work are non-credit and are evaluated as successful or unsuccessful. Masters program with thesis; One academic term consists of at least 120 ECTS credits, including a course on scientific research techniques, research and publication ethics, a seminar course and a thesis, provided that it is not less than 60 ECTS credits. The student has to register for the thesis period every semester, starting from the semester he/she completes the course phase. A maximum of two (maximum 20 ECTS) of the courses to be taken by the student can be selected from the undergraduate courses, provided that they were not taken during the undergraduate education. In addition, with the recommendation of the relevant presidency and the approval of the institute administrative board, a maximum of two courses (maximum 20 ECTS) can be selected from the courses offered in other departments or other higher education institutions. Masters program with thesis; It consists of at least seven courses with a total of not less than twenty-one credits, a course on scientific research techniques, research and publication ethics, a seminar course and a thesis. Seminar course and thesis work are non-credit and are evaluated as successful or unsuccessful. Masters program with thesis; One academic term consists of at least 120 ECTS credits, including a course on scientific research techniques, research and publication ethics, a seminar course and a thesis, provided that it is not less than 60 ECTS credits. The student has to register for the thesis period every semester, starting from the semester he/she completes the course phase. A maximum of two (maximum 20 ECTS) of the courses to be taken by the student can be selected from the undergraduate courses, provided that they were not taken during the undergraduate education. In addition, with the recommendation of the relevant presidency and the approval of the institute administrative board, a maximum of two courses (maximum 20 ECTS) can be selected from the courses offered in other departments or other higher education institutions.
Progression Paths (Relationship Type)

Professional staff who graduated from the masters program with thesis work as Child Development Specialists in the institutions they work. They also work as academicians in the fields of child development at universities.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030220862


Qualification Title
Çocuk Gelişimi (YL/Tezli) Masters Degree

Awarding Body
Kirikkale University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
7

TQF Level
7
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description

To act in accordance with professional ethics. In line with the requirements and principles of the professional education received in the field of Child Development, to follow the professional and technological developments in Turkey and in the world, to improve their existing knowledge and experience, to transfer new knowledge and experiences. Working in collaboration with other disciplines as a requirement of the profession To be able to establish and maintain a direct, open and effective communication with the family and the child. Ability to work collaboratively with families. To be sensitive to the cultural characteristics of the child and family. Developing a holistic perspective on child development. To determine the appropriate assessment approach(s) for the child and family as a requirement of their professional responsibilities in the field of child development. To prepare and implement developmental support programs which assessment data based on systematic and scientific foundations, and to make follow-up studies. To identify children and families at risk for development and to direct them to appropriate units. Make studies to raise the awareness of community about child development. To have effective problem solving and communication skills. To determine the developmental differences as soon as possible with being aware of the objective criteria on child development. To consider the best interests of the family and the child during the evaluations and practices.


Key Competencies
-

Further Info

In order to be considered successful, students in graduate programs must get at least 60 full points in the end-of-term exam; The end-of-year average from the relevant course must be at least 70 (seventy) points (CC) out of 100 for masters degree and at least 75 points (CB) for proficiency in doctorate/arts. After the grade lists are entered and finalized in the institutes student automation system, the grades given over the 100 (hundred) grade scale are converted into letter grades by the system, taking into account the following values: Score Term Course Grade Coefficient 90-100 AA 4.0 85-89 BA 3.5 80-84 BB 3.0 75-79 CB 2.5 70-74 CC 2.0 65-69 DC 1.5 60-64 DD 1.0 50-59 FD 0.5 49 and below FF 0.0 Masters program with thesis; It consists of at least seven courses with a total of not less than twenty-one credits, a course on scientific research techniques, research and publication ethics, a seminar course and a thesis. Seminar course and thesis work are non-credit and are evaluated as successful or unsuccessful. Masters program with thesis; One academic term consists of at least 120 ECTS credits, including a course on scientific research techniques, research and publication ethics, a seminar course and a thesis, provided that it is not less than 60 ECTS credits. The student has to register for the thesis period every semester, starting from the semester he/she completes the course phase. A maximum of two (maximum 20 ECTS) of the courses to be taken by the student can be selected from the undergraduate courses, provided that they were not taken during the undergraduate education. In addition, with the recommendation of the relevant presidency and the approval of the institute administrative board, a maximum of two courses (maximum 20 ECTS) can be selected from the courses offered in other departments or other higher education institutions.


Quality Assurance
-

Access Requirements

In order to be able to apply to the masters program, candidates must have a bachelors degree and the ALES score specified in the Directive, not less than 55 points in the type of score they are applying for. However; a) In the admission of students to the main arts and departments of the Conservatory programs and the programs of the Fine Arts Faculties that only accept students with a special talent exam, b) ALES condition is not required for graduates of doctorate/proficiency in art/specialty in medicine/specialty in dentistry/specialization in veterinary medicine/specialty in pharmacy, in their applications to graduate programs. (2) ALES score is not required for student admission to non-thesis masters programs. (3) In the admission of students to masters programs with thesis; Principles regarding the application of candidates who are/can be graduates, how much the ALES score is not less than 50%, the contribution rate of the undergraduate grade point average, the rate at which the results of the written scientific evaluation and/or interview will be taken into the evaluation, and the student enrollment in graduate education. Other matters regarding its acceptance are regulated by the Directive. (4) The procedures and principles regarding the admission of foreign national candidates, Turkish citizens who have completed their entire undergraduate education abroad, and blue card holders to graduate programs are regulated in the Directive. (5) (Annex: OG-20/7/2020-31191) For the evaluation procedures of the candidates within the scope of subparagraph (b) of the first paragraph: a) Regardless of the type of score at the entrance to the graduate program or the field of specialization, a score of not less than 55 and not more than 75 is determined by the Directive and announced in the conditions of the relevant program. b) These candidates can apply in a different field than the type of score they previously received or the field of doctorate/proficiency in art/specialization. c) The announced score is included in the calculations as ALES score regardless of the score type.


Conditions for Success
Masters program with thesis; It consists of at least seven courses with a total of not less than twenty-one credits, a course on scientific research techniques, research and publication ethics, a seminar course and a thesis. Seminar course and thesis work are non-credit and are evaluated as successful or unsuccessful. Masters program with thesis; One academic term consists of at least 120 ECTS credits, including a course on scientific research techniques, research and publication ethics, a seminar course and a thesis, provided that it is not less than 60 ECTS credits. The student has to register for the thesis period every semester, starting from the semester he/she completes the course phase. A maximum of two (maximum 20 ECTS) of the courses to be taken by the student can be selected from the undergraduate courses, provided that they were not taken during the undergraduate education. In addition, with the recommendation of the relevant presidency and the approval of the institute administrative board, a maximum of two courses (maximum 20 ECTS) can be selected from the courses offered in other departments or other higher education institutions. Masters program with thesis; It consists of at least seven courses with a total of not less than twenty-one credits, a course on scientific research techniques, research and publication ethics, a seminar course and a thesis. Seminar course and thesis work are non-credit and are evaluated as successful or unsuccessful. Masters program with thesis; One academic term consists of at least 120 ECTS credits, including a course on scientific research techniques, research and publication ethics, a seminar course and a thesis, provided that it is not less than 60 ECTS credits. The student has to register for the thesis period every semester, starting from the semester he/she completes the course phase. A maximum of two (maximum 20 ECTS) of the courses to be taken by the student can be selected from the undergraduate courses, provided that they were not taken during the undergraduate education. In addition, with the recommendation of the relevant presidency and the approval of the institute administrative board, a maximum of two courses (maximum 20 ECTS) can be selected from the courses offered in other departments or other higher education institutions.

Progression Paths (Relationship Type)

Professional staff who graduated from the masters program with thesis work as Child Development Specialists in the institutions they work. They also work as academicians in the fields of child development at universities.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address