Yeterlilik Kodu

TR0030009345

Yeterlilik Adı
Coğrafya Lisans Diploması
Sorumlu KurumFırat Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiFırat Üniversitesi, Üniversite Mahallesi, Fırat Ünv., 23119 Elâzığ Merkez/Elazığ
Sorumlu Kurum URLhttp://www.firat.edu.tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 13/05/2025 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Yer bilimleri
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO-08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Ortamları

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  1. Coğrafya biliminin tarihi ve temel alt bilim alanları konusunda bilgi sahibi olur.
  2. Fiziki ve beşeri coğrafyanın temel kavramsal bilgilerini tanımlar. Coğrafyanın yöntemlerinden birkaçını kullanma ve uygulama yetkinliği gösterir.
  3. Harita, şekil ve mekânsal veri kümelerinden coğrafi çıkarımlar yapar. Coğrafya alanındaki spesifik bilgileri çok disiplinli çalışmalarda kullanabilir.
  4. Araştırma projelerindeki coğrafi modelleri, verileri ve yöntemleri sentezler.
  5. Mantıksal yaklaşım çerçevesinde, etkili argümanları kullanarak sözlü ve yazılı ifade yetkinliği gösterir.
  6. Mantıksal yaklaşım çerçevesinde, etkili argümanları kullanarak sözlü ve yazılı ifade yetkinliği gösterir.
  7. Coğrafya alanındaki spesifik bilgileri çok disiplinli çalışmalarda kullanabilir.
  8. Coğrafya alanındaki bilimsel çalışmaları inceler ve değerlendirir. 
  9. Yaşam boyu öğrenme ilkesi doğrultusunda, mesleki ve bilimsel bakımdan kendisini sürekli geliştirir.
Anahtar Yetkinlikler
  1. Okuma yazma yetkinliği,
  2. Çoklu dil yetkinliği,
  3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik, Dijital yetkinlik,
  4. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği,
  5. Vatandaşlık yetkinliği,
  6. Girişimcilik yetkinliği,
  7. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği,
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler, daha önce aldıkları sınavların ya da yaptıkları çalışmaların dışında bir final sınavına tabi tutulurlar. Her dönem, öğrencilere en az bir ara sınav yapılır.Derslere ait başarı değerlendirmesinde dikkate alınacak olan kriterler (ara sınav, ödev, final sınavı vb.) ve bunlara ait oranlar, dönem başında öğrencilere dağıtılan ya da web sitesinde yayınlanan müfredat programlarında belirtilir. Final sınavları, Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde, belirtilen yer ve zamanda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu başarı notları; ara sınav, final sınavı notları ile dönem içerisinde yürüttükleri çalışmalar ve derse devam kurallarına göre dersten sorumlu olan öğretim üyesi/görevlisi tarafından verilir. Ara sınav ve/veya final sınavı yapılmayacak olan dersler, ilgili bölüm başkanlıkları ve yüksek okul müdürlükleri tarafından belirlenerek Enstitü Öğrenci İşleri birimine iletilir. Bu derslere ait dönem sonu başarı notları, öğrencilerin dönem boyunca yürüttükleri çalışmalara gore belirlenir.Dönem sonu başarı notları, başarı değerlendirme kriterleri ile birlikte ilgili öğretim üyesi/görevlisi tarafından Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne teslim edilir.NotlarÖğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur. Harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir.PuanYarıyıl Ders NotuKatsayı90-l00AA4.085-89BA3.580-84BB3.075-79CB2.570-74CC2.065-69DC1.560-64DD1.059 ve altıFF0Başarı NotlarıBir dersten başarılı olabilmek için alınması gereken asgari not:Yüksek Lisans öğrencileri için; DC, Doktora öğrencileri için; CBDers TekrarıBir dersten “FF”,ya da “NA” (Devamsız) notu ile ya da kredisiz olan derslerden “Başarısız” notu alarak başarısız olan öğrenciler, açıldığı ilk dönemde bu derse tekrar kayıtlanmak zorundadırlar. Eğer bir dersin önkoşulu varsa ve öğrenci önkoşul dersinden başarısız olmuşsa, buna bağlı olan derse kayıt olamaz.Dönem TekrarıÖğrenciler, daha önce DD’den daha düşük bir not ile geçtikleri dersi tekrar alırlar. Eğer isterlerse, bir önceki dönem aldıkları CC ya da daha yüksek notu olan ders sayısı kadar ilgili dönemde yeni derse danışmanlarının onayıyla kayıtlanabilirler.Başarılı ÖğrencilerBir dönem sonunda en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olan öğrenciler başarılı olarak kabul edilirler. En az normal ders yükü kadar ders alarak dönem sonunda 3.00-3.49 arasında Genel Not Ortalamasına sahip olan öğrenciler “Şeref Öğrencisi”, 3.50-4.00 arasında Genel Not Ortalamasına sahip olan öğrenciler “Yüksek Şeref Öğrencisi” olarak değerlendirilirler.Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1.YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2.Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3.Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2.Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3.Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4.Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı

Coğrafya Lisans programı, lise çıkışlı Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavında aldıkları TS-1 puanı ile bölüme girmeye hak kazanmış kız ve erkek öğrencilere mesleki eğitim-öğretim sağlamaktadır. Eğitim dili Türkçe'dir.

Başarma ŞartlarıCoğrafya Bölümü öğrencilerinin mezun olabilmesi için programda yer alan 240 AKTS kredi karşılığındaki tüm dersleri en az 2,00 Genel Not Ortalaması ile başarılı bir şekilde tamamlaması gereklidir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

MGM, MTA, DSİ ve TUIK gibi çeşitli devlet kurumlarında ve CBS alanında ESRİ gibi çeşitli özel kurumlarda çalışabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030009345


Yeterlilik Adı
Coğrafya Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Fırat Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Fırat Üniversitesi, Üniversite Mahallesi, Fırat Ünv., 23119 Elâzığ Merkez/Elazığ

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO-08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 13/05/2025 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO-08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Ortamları

Ortaöğretim yeterliliklerine dayalı olarak sekiz yarıyıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  1. Coğrafya biliminin tarihi ve temel alt bilim alanları konusunda bilgi sahibi olur.
  2. Fiziki ve beşeri coğrafyanın temel kavramsal bilgilerini tanımlar. Coğrafyanın yöntemlerinden birkaçını kullanma ve uygulama yetkinliği gösterir.
  3. Harita, şekil ve mekânsal veri kümelerinden coğrafi çıkarımlar yapar. Coğrafya alanındaki spesifik bilgileri çok disiplinli çalışmalarda kullanabilir.
  4. Araştırma projelerindeki coğrafi modelleri, verileri ve yöntemleri sentezler.
  5. Mantıksal yaklaşım çerçevesinde, etkili argümanları kullanarak sözlü ve yazılı ifade yetkinliği gösterir.
  6. Mantıksal yaklaşım çerçevesinde, etkili argümanları kullanarak sözlü ve yazılı ifade yetkinliği gösterir.
  7. Coğrafya alanındaki spesifik bilgileri çok disiplinli çalışmalarda kullanabilir.
  8. Coğrafya alanındaki bilimsel çalışmaları inceler ve değerlendirir. 
  9. Yaşam boyu öğrenme ilkesi doğrultusunda, mesleki ve bilimsel bakımdan kendisini sürekli geliştirir.

Anahtar Yetkinlikler
  1. Okuma yazma yetkinliği,
  2. Çoklu dil yetkinliği,
  3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik, Dijital yetkinlik,
  4. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği,
  5. Vatandaşlık yetkinliği,
  6. Girişimcilik yetkinliği,
  7. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği,

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Öğrenciler, daha önce aldıkları sınavların ya da yaptıkları çalışmaların dışında bir final sınavına tabi tutulurlar. Her dönem, öğrencilere en az bir ara sınav yapılır.Derslere ait başarı değerlendirmesinde dikkate alınacak olan kriterler (ara sınav, ödev, final sınavı vb.) ve bunlara ait oranlar, dönem başında öğrencilere dağıtılan ya da web sitesinde yayınlanan müfredat programlarında belirtilir. Final sınavları, Üniversite tarafından ilan edilen tarihlerde, belirtilen yer ve zamanda yapılır. Öğrencilerin dönem sonu başarı notları; ara sınav, final sınavı notları ile dönem içerisinde yürüttükleri çalışmalar ve derse devam kurallarına göre dersten sorumlu olan öğretim üyesi/görevlisi tarafından verilir. Ara sınav ve/veya final sınavı yapılmayacak olan dersler, ilgili bölüm başkanlıkları ve yüksek okul müdürlükleri tarafından belirlenerek Enstitü Öğrenci İşleri birimine iletilir. Bu derslere ait dönem sonu başarı notları, öğrencilerin dönem boyunca yürüttükleri çalışmalara gore belirlenir.Dönem sonu başarı notları, başarı değerlendirme kriterleri ile birlikte ilgili öğretim üyesi/görevlisi tarafından Öğrenci İşleri Müdürlüğü’ne teslim edilir.NotlarÖğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur. Harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir.PuanYarıyıl Ders NotuKatsayı90-l00AA4.085-89BA3.580-84BB3.075-79CB2.570-74CC2.065-69DC1.560-64DD1.059 ve altıFF0Başarı NotlarıBir dersten başarılı olabilmek için alınması gereken asgari not:Yüksek Lisans öğrencileri için; DC, Doktora öğrencileri için; CBDers TekrarıBir dersten “FF”,ya da “NA” (Devamsız) notu ile ya da kredisiz olan derslerden “Başarısız” notu alarak başarısız olan öğrenciler, açıldığı ilk dönemde bu derse tekrar kayıtlanmak zorundadırlar. Eğer bir dersin önkoşulu varsa ve öğrenci önkoşul dersinden başarısız olmuşsa, buna bağlı olan derse kayıt olamaz.Dönem TekrarıÖğrenciler, daha önce DD’den daha düşük bir not ile geçtikleri dersi tekrar alırlar. Eğer isterlerse, bir önceki dönem aldıkları CC ya da daha yüksek notu olan ders sayısı kadar ilgili dönemde yeni derse danışmanlarının onayıyla kayıtlanabilirler.Başarılı ÖğrencilerBir dönem sonunda en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olan öğrenciler başarılı olarak kabul edilirler. En az normal ders yükü kadar ders alarak dönem sonunda 3.00-3.49 arasında Genel Not Ortalamasına sahip olan öğrenciler “Şeref Öğrencisi”, 3.50-4.00 arasında Genel Not Ortalamasına sahip olan öğrenciler “Yüksek Şeref Öğrencisi” olarak değerlendirilirler.Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 ECTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1.YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2.Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3.Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2.Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3.Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4.Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır.

Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı

Coğrafya Lisans programı, lise çıkışlı Üniversite Seçme ve Yerleştirme Sınavında aldıkları TS-1 puanı ile bölüme girmeye hak kazanmış kız ve erkek öğrencilere mesleki eğitim-öğretim sağlamaktadır. Eğitim dili Türkçe'dir.


Başarma Şartları
Coğrafya Bölümü öğrencilerinin mezun olabilmesi için programda yer alan 240 AKTS kredi karşılığındaki tüm dersleri en az 2,00 Genel Not Ortalaması ile başarılı bir şekilde tamamlaması gereklidir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

MGM, MTA, DSİ ve TUIK gibi çeşitli devlet kurumlarında ve CBS alanında ESRİ gibi çeşitli özel kurumlarda çalışabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030009345

Qualification Title
Geography License
Awarding BodyFirat University
Awarding Body ContactFirat University, 23119 Elazig, Turkey
Awarding Body Urlhttp://www.firat.edu.tr
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 13/05/2025
TQF Level 6
Thematic AreasEarth sciences
National Occupation Classification

ISCO-08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

It is a higher education program that covers an eight-semester program based on secondary education qualifications and provides education for a specific learning area or profession.

Learning Environments

It is a higher education program that covers an eight-semester program based on secondary education qualifications and provides education for a specific learning area or profession.

Description
  1. To have knowledge about the history of geography and basic sub-science areas.
  2. Defines the basic conceptual knowledge of physical and human geography. Demonstrates competence in using and applying some of the methods of geography.
  3. Makes geographical inferences from maps, figures and spatial data sets. Can use specific knowledge in the field of geography in multidisciplinary studies.
  4. Synthesize geographical models, data and methods in research projects.
  5. Demonstrates competence in oral and written expression using effective arguments within the framework of logical approach.
  6. Demonstrate competence in oral and written expression using effective arguments within a logical approach.
  7. Can use specific knowledge in the field of geography in multidisciplinary studies.
  8. Examines and evaluates scientific studies in the field of geography. 
  9. In line with the principle of lifelong learning, continuously improves itself professionally and scientifically.
Key Competencies
  1. Has advanced level of the key competencies listed below.
  2. Literacy competence,
  3. Multilingual competence,
  4. Mathematical competence and competence in science, technology and engineering, Digital competence,
  5. Personal, social and learning to learn competence,
  6. Civic competence,
  7. Entrepreneurial competence,
  8. Cultural awareness and expressive competence,
Further Info

Examination Regulations, Assessment and GradingStudents are subject to a final exam, other than the exams they have taken and the studies they have been involved in. Each semester, students are given at least one mid-term examination.The criteria (quiz, mid-term, assignment, final exam, etc.) and the ratio taken into consideration for success assessment in the courses are stated in the syllabi distributed to the students at the beginning of each semester and/or published on the web site. Final examinations are made in dates, places and times determined and announced by the University. The students’ final semester grade is given by their instructors based on mid-term and final examination results, semester studies, and compliance with attendance regulations.Courses, which do not require mid-term and/or final examinations, are determined by the related Heads of Institute Directors, and the Registrar’s Office is informed accordingly. Final grades for such courses are given based on their coursework throughout the term.The end of semester course grade is submitted to the Registrar’s Office by the lecturer with success evaluation criteria. The semester grades become final after being announced by the Registrar’s Office.GradesFor each course taken, the student is given one of the letter grades below by the instructor as the semester course grade. The letter grades, coefficients and percentage equivalents are indicated below.GradeSemester GradeCoefficient90-l00AA4.085-89BA3.580-84BB3.075-79CB2.570-74CC2.065-69DC1.560-64DD1.059 and belowFF0Success GradesThe lowest grade to be successful in a credit course is:For Master Students; DC,For Doctoral Students; CB.Repeating CoursesStudents who have received an “FF”, or ““NA”(non-Attendance) in any course or “U” (Unsatisfactory) for non-credited courses must repeat it in the first semester the course is offered again. If a course has a prerequisite the ones who are not successful in the course with prerequisite cannot take that course.Repeating the SemesterThe students retake the courses that they received a grade below DD. If they want they can take new courses with the approval of their advisor in the relate semester as the number of the courses they have received CC or above.Successful StudentsStudents whose Cum GPA are at least 2.00 in any semester are considered successful.A student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 240 ECTS credit requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00 and no FF, DZ or YZ grades.

Quality Assurance

All exams, measurement and evaluations are carried out in accordance with the relevant articles of the Undergraduate Education and Examination Regulations of Fırat University and the Education and Examination Regulations of the Faculty of Humanities and Social Sciences.

To observe the quality of higher education programs;

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.
  • “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • Every year, YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1.YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2.The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3.After the curriculum of the National Core Education Programs is accepted by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2.Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3.Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive an undergraduate diploma.

4.Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public.

In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Access Requirements

The Geography Undergraduate program provides vocational education and training to male and female students who are eligible to enter the department with the TS-1 score they receive in the University Selection and Placement Examination. The language of education is Turkish.

Conditions for SuccessIn order to graduate from the Department of Geography, students must successfully complete all courses in the program with 240 ECTS credits with a GPA of at least 2.00.
Progression Paths (Relationship Type)

They can work in various state institutions such as MGM, MTA, DSI and TUIK and in various private institutions such as ESRI in the field of GIS.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030009345


Qualification Title
Geography License

Awarding Body
Firat University

Awarding Body Contact
Firat University, 23119 Elazig, Turkey

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO-08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 13/05/2025

National Occupation Classification

ISCO-08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

It is a higher education program that covers an eight-semester program based on secondary education qualifications and provides education for a specific learning area or profession.


Learning Environments

It is a higher education program that covers an eight-semester program based on secondary education qualifications and provides education for a specific learning area or profession.


Description
  1. To have knowledge about the history of geography and basic sub-science areas.
  2. Defines the basic conceptual knowledge of physical and human geography. Demonstrates competence in using and applying some of the methods of geography.
  3. Makes geographical inferences from maps, figures and spatial data sets. Can use specific knowledge in the field of geography in multidisciplinary studies.
  4. Synthesize geographical models, data and methods in research projects.
  5. Demonstrates competence in oral and written expression using effective arguments within the framework of logical approach.
  6. Demonstrate competence in oral and written expression using effective arguments within a logical approach.
  7. Can use specific knowledge in the field of geography in multidisciplinary studies.
  8. Examines and evaluates scientific studies in the field of geography. 
  9. In line with the principle of lifelong learning, continuously improves itself professionally and scientifically.

Key Competencies
  1. Has advanced level of the key competencies listed below.
  2. Literacy competence,
  3. Multilingual competence,
  4. Mathematical competence and competence in science, technology and engineering, Digital competence,
  5. Personal, social and learning to learn competence,
  6. Civic competence,
  7. Entrepreneurial competence,
  8. Cultural awareness and expressive competence,

Further Info

Examination Regulations, Assessment and GradingStudents are subject to a final exam, other than the exams they have taken and the studies they have been involved in. Each semester, students are given at least one mid-term examination.The criteria (quiz, mid-term, assignment, final exam, etc.) and the ratio taken into consideration for success assessment in the courses are stated in the syllabi distributed to the students at the beginning of each semester and/or published on the web site. Final examinations are made in dates, places and times determined and announced by the University. The students’ final semester grade is given by their instructors based on mid-term and final examination results, semester studies, and compliance with attendance regulations.Courses, which do not require mid-term and/or final examinations, are determined by the related Heads of Institute Directors, and the Registrar’s Office is informed accordingly. Final grades for such courses are given based on their coursework throughout the term.The end of semester course grade is submitted to the Registrar’s Office by the lecturer with success evaluation criteria. The semester grades become final after being announced by the Registrar’s Office.GradesFor each course taken, the student is given one of the letter grades below by the instructor as the semester course grade. The letter grades, coefficients and percentage equivalents are indicated below.GradeSemester GradeCoefficient90-l00AA4.085-89BA3.580-84BB3.075-79CB2.570-74CC2.065-69DC1.560-64DD1.059 and belowFF0Success GradesThe lowest grade to be successful in a credit course is:For Master Students; DC,For Doctoral Students; CB.Repeating CoursesStudents who have received an “FF”, or ““NA”(non-Attendance) in any course or “U” (Unsatisfactory) for non-credited courses must repeat it in the first semester the course is offered again. If a course has a prerequisite the ones who are not successful in the course with prerequisite cannot take that course.Repeating the SemesterThe students retake the courses that they received a grade below DD. If they want they can take new courses with the approval of their advisor in the relate semester as the number of the courses they have received CC or above.Successful StudentsStudents whose Cum GPA are at least 2.00 in any semester are considered successful.A student is required to successfully complete the designated program of courses meet a minimum of 240 ECTS credit requirement and have a minimum GPA of 2.00/4.00 and no FF, DZ or YZ grades.


Quality Assurance

All exams, measurement and evaluations are carried out in accordance with the relevant articles of the Undergraduate Education and Examination Regulations of Fırat University and the Education and Examination Regulations of the Faculty of Humanities and Social Sciences.

To observe the quality of higher education programs;

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.
  • “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK are published. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • Every year, YÖK publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report”, which includes academic, administrative and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curricula:

1.1.YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2.The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3.After the curriculum of the National Core Education Programs is accepted by the relevant Council of Deans, it is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK.

2.Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out according to the education and training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3.Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive an undergraduate diploma.

4.Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the “Institutional Internal Evaluation Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public.

In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.


Access Requirements

The Geography Undergraduate program provides vocational education and training to male and female students who are eligible to enter the department with the TS-1 score they receive in the University Selection and Placement Examination. The language of education is Turkish.


Conditions for Success
In order to graduate from the Department of Geography, students must successfully complete all courses in the program with 240 ECTS credits with a GPA of at least 2.00.

Progression Paths (Relationship Type)

They can work in various state institutions such as MGM, MTA, DSI and TUIK and in various private institutions such as ESRI in the field of GIS.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode