Yeterlilik Kodu

TR0030027750

Yeterlilik Adı
Coğrafya Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiBarbaros, 17100 Kepez/Çanakkale Merkez/Çanakkale
Sorumlu Kurum URLhttps://www.comu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Konu uzmanlığı ile öğretmen eğitimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

1. Sınıflandırma (Tematik Alan): Alan uzmanlığı ile öğretmen eğitimi,        

2. Sınıflandırma (Meslek kodu): ISCO 08 (Ortaöğretim öğretmeni: 2330)

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Coğrafya öğretmenliği lisans programı ortaöğretim yeterliliklerine dayalı sekiz yarı yıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır. Coğrafya Öğretmenliği Lisans programı, coğrafyanın temel ilke ve kuramlarına hâkim fiziki ve beşerî çevre sorunlarına çözüm üretmenin yanında coğrafya ile ilgili öğretim strateji, yöntem ve teknikleriyle ölçme ve değerlendirme bilgilerine sahip coğrafya öğretmenleri yetiştiren 4 yıllık lisans programıdır. Coğrafya Öğretmenliği Programı; Millî Eğitim Bakanlığı Coğrafya Öğretmeni Özel Alan Yeterlikleri çerçevesinde alan bilgisi, genel kültür, öğretmenlik meslek bilgisi ve öğretmenlik mesleğine ilişkin olumlu tutumlara sahip 21 yüzyıl öğretmeninin sahip olması gereken becerilerle donanmış ulusal ve evrensel değerlerle coğrafya öğretmeni yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Öğrenme Ortamları

Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı’nda teorik dersler, 35’er kişilik klasik ve teknoloji destekli materyaller ile donatılmış iki adet coğrafya dersliğinde yürütülmektedir. İhtiyaç duyulması halinde bölüme ait diğer derslikler de kullanılmaktadır. Coğrafya derslerinin yürütüldüğü sınıflardan birinde akıllı tahta, diğer sınıf ve laboratuvarlarda projeksiyon cihazı bulunmaktadır. Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı derslikleri yeterli sayıya ve büyüklüğe sahiptir. Derslere göre değişmekle birlikte öğrenci mevcutları 20-25 arasında olduğu düşünülürse derslik kapasiteleri yeterlidir. Fiziki Coğrafya ile Harita Bilgisi derslerinin yapıldığı sırasıyla Jeomorfoloji laboratuvarı ve Harita Bilgisi ve Uygulamaları Sınıfı 2021 -2022 akademik yılı güz yarılından itibaren aktif olarak kullanılmaktadır. Coğrafi Bilgi Sistemleri laboratuvarı da 2021-2022 akademik yılı güz yarıyılında hizmete açılmıştır. Coğrafi Bilgi Sistemleri laboratuvarı aktif hale gelinceye kadar Fakültemiz bilgisayar laboratuvarlarından yararlanılmıştır. Sonuç itibariyle Programın iki öğretim teknolojileri sınıfı, 2 laboratuvarı, 1 harita uygulama sınıfı ve 1 kütüphanesi bulunmaktadır. Sonuç olarak derslikler ilgili dersler için yeterli sayıya, büyüklüğe ve altyapıya sahiptir. Kütüphane gerektiğinde toplantı ve seminer salonu olarak da kullanılmaktadır. Programda öğrenme; ağırlıklı bir şekilde örgün ve bir kısım dersler de uzaktan öğretim şeklinde verilmektedir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler Program bünyesindeki laboratuvarda yapılmaktadır. Öğrencilerimiz “Öğretmenlik Uygulaması I ve II” dersleri kapsamında iki dönem ortaöğretim kurumlarında uygulama yapmaktadır.

 

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Coğrafya ile ilgili kavramları bilir, kavramlar arasındaki ilişkileri açıklayabilir.
  • Bilimsel ve coğrafi bilginin doğasını, kaynağını, sınırlarını ve doğruluğunu değerlendirme yeteneğine sahip olur, bunlar arasında karşılıklı ilişkiler kurar.
  • Coğrafya eğitimi ile ilgili öğretim strateji, yöntem ve teknikleri yanında öğretim materyallerini ve ölçme ve değerlendirme tekniklerini bilir ve bunları uygular.
  • Öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimini, öğrenme özelliklerini ve öğrenme güçlüklerinin neler olduğunu tespit ederek, bunları tanımlama ve iyileştirme becerilerine sahiptir.
  • Coğrafi çevrenin anlam ve önemini ön plana çıkararak, insan-çevre ilişkileri temelli bir coğrafya öğretimi yapar.
  • Temel haklar, kültürel ve evrensel değerler, sosyal adalet ve çevre konularında toplumun bilinçlenmesi için sorumluluk alır.
  • Coğrafya dersleriyle ilgili özgün bilgi kaynaklarına ulaşabilir, bunları diğerlerinden ayırt etme ve çözümleme becerilerine sahiptir.
  • Öğrencilerin gelişim özelliklerini, bireysel farklılıklarını, konu özelliklerini ve coğrafi kazanımlarını dikkate alarak en uygun öğretim stratejisi, yöntem ve teknikleri tespit eder ve uygular.
  • Coğrafya öğretimiyle ilgili uygulamalarda karşılaşılan sorunları çözmek için gerek bireysel gerekse ekip üyesi olarak değişik sorumluluklar alır.
  • Bilimsel yenilikleri takip ederek, alanla ilgili bilgilerini güncel tutarak yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum sergiler.
  • Coğrafyanın doğası gereği, toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara ve gelişmelere duyarlı olup, bu olayları ve gelişimleri dikkatle takip eder.
  • Coğrafya öğretmeninin sahip olması gereken yeterlikler temelinde öz değerlendirme yapar ve mesleki etik değerlere uygun davranır.
  • Doğal ve beşeri çevre ile ilgili konularda uzman ya da uzman olmayan dinleyici gruplarını bilgilendirir, onlara düşüncelerini, problemleri ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde yazılı ve sözlü olarak aktarır.
  • Doğal ve beşeri çevre ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında bilimsel, sosyal ve etik değerleri gözetme bilgi ve bilincine sahiptir.
  • Ülkesinin sosyal ve ekonomik sorunlarına ülkenin milli stratejilerini dikkate alarak çözüm getiren ileri düzeyde beceri, tutum ve davranışlara sahiptir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere mezunlar ileri düzeyde sahiptir.

1. Anadilde iletişim,

2. Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlikler,

3. Dijital yetkinlik,

4. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme,

5. Sosyal ve vatandaşlıkla ilgili yetkinlikler,

6. İnisiyatif alma ve girişimcilik,

7. Kültürel farklılık ve ifade.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.

3. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler. 1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

 3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.                                          

 4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akredistasyon Derneği (EPDAD)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 16.04.2022 / 16.04.2025

Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.

2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.

3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak.

4. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.

Başarma ŞartlarıBu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’dır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.

2. Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği.

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030027750


Yeterlilik Adı
Coğrafya Öğretmenliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Barbaros, 17100 Kepez/Çanakkale Merkez/Çanakkale

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

1. Sınıflandırma (Tematik Alan): Alan uzmanlığı ile öğretmen eğitimi,        

2. Sınıflandırma (Meslek kodu): ISCO 08 (Ortaöğretim öğretmeni: 2330)


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

1. Sınıflandırma (Tematik Alan): Alan uzmanlığı ile öğretmen eğitimi,        

2. Sınıflandırma (Meslek kodu): ISCO 08 (Ortaöğretim öğretmeni: 2330)


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Coğrafya öğretmenliği lisans programı ortaöğretim yeterliliklerine dayalı sekiz yarı yıllık bir programı kapsayan ve belirli bir öğrenme alanına veya mesleğe yönelik eğitim veren bir yükseköğretim programıdır. Coğrafya Öğretmenliği Lisans programı, coğrafyanın temel ilke ve kuramlarına hâkim fiziki ve beşerî çevre sorunlarına çözüm üretmenin yanında coğrafya ile ilgili öğretim strateji, yöntem ve teknikleriyle ölçme ve değerlendirme bilgilerine sahip coğrafya öğretmenleri yetiştiren 4 yıllık lisans programıdır. Coğrafya Öğretmenliği Programı; Millî Eğitim Bakanlığı Coğrafya Öğretmeni Özel Alan Yeterlikleri çerçevesinde alan bilgisi, genel kültür, öğretmenlik meslek bilgisi ve öğretmenlik mesleğine ilişkin olumlu tutumlara sahip 21 yüzyıl öğretmeninin sahip olması gereken becerilerle donanmış ulusal ve evrensel değerlerle coğrafya öğretmeni yetiştirmeyi hedeflemektedir.


Öğrenme Ortamları

Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı’nda teorik dersler, 35’er kişilik klasik ve teknoloji destekli materyaller ile donatılmış iki adet coğrafya dersliğinde yürütülmektedir. İhtiyaç duyulması halinde bölüme ait diğer derslikler de kullanılmaktadır. Coğrafya derslerinin yürütüldüğü sınıflardan birinde akıllı tahta, diğer sınıf ve laboratuvarlarda projeksiyon cihazı bulunmaktadır. Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı derslikleri yeterli sayıya ve büyüklüğe sahiptir. Derslere göre değişmekle birlikte öğrenci mevcutları 20-25 arasında olduğu düşünülürse derslik kapasiteleri yeterlidir. Fiziki Coğrafya ile Harita Bilgisi derslerinin yapıldığı sırasıyla Jeomorfoloji laboratuvarı ve Harita Bilgisi ve Uygulamaları Sınıfı 2021 -2022 akademik yılı güz yarılından itibaren aktif olarak kullanılmaktadır. Coğrafi Bilgi Sistemleri laboratuvarı da 2021-2022 akademik yılı güz yarıyılında hizmete açılmıştır. Coğrafi Bilgi Sistemleri laboratuvarı aktif hale gelinceye kadar Fakültemiz bilgisayar laboratuvarlarından yararlanılmıştır. Sonuç itibariyle Programın iki öğretim teknolojileri sınıfı, 2 laboratuvarı, 1 harita uygulama sınıfı ve 1 kütüphanesi bulunmaktadır. Sonuç olarak derslikler ilgili dersler için yeterli sayıya, büyüklüğe ve altyapıya sahiptir. Kütüphane gerektiğinde toplantı ve seminer salonu olarak da kullanılmaktadır. Programda öğrenme; ağırlıklı bir şekilde örgün ve bir kısım dersler de uzaktan öğretim şeklinde verilmektedir. Ayrıca; uygulamalı eğitimler Program bünyesindeki laboratuvarda yapılmaktadır. Öğrencilerimiz “Öğretmenlik Uygulaması I ve II” dersleri kapsamında iki dönem ortaöğretim kurumlarında uygulama yapmaktadır.

 


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Coğrafya ile ilgili kavramları bilir, kavramlar arasındaki ilişkileri açıklayabilir.
  • Bilimsel ve coğrafi bilginin doğasını, kaynağını, sınırlarını ve doğruluğunu değerlendirme yeteneğine sahip olur, bunlar arasında karşılıklı ilişkiler kurar.
  • Coğrafya eğitimi ile ilgili öğretim strateji, yöntem ve teknikleri yanında öğretim materyallerini ve ölçme ve değerlendirme tekniklerini bilir ve bunları uygular.
  • Öğrencilerin sosyal ve kültürel gelişimini, öğrenme özelliklerini ve öğrenme güçlüklerinin neler olduğunu tespit ederek, bunları tanımlama ve iyileştirme becerilerine sahiptir.
  • Coğrafi çevrenin anlam ve önemini ön plana çıkararak, insan-çevre ilişkileri temelli bir coğrafya öğretimi yapar.
  • Temel haklar, kültürel ve evrensel değerler, sosyal adalet ve çevre konularında toplumun bilinçlenmesi için sorumluluk alır.
  • Coğrafya dersleriyle ilgili özgün bilgi kaynaklarına ulaşabilir, bunları diğerlerinden ayırt etme ve çözümleme becerilerine sahiptir.
  • Öğrencilerin gelişim özelliklerini, bireysel farklılıklarını, konu özelliklerini ve coğrafi kazanımlarını dikkate alarak en uygun öğretim stratejisi, yöntem ve teknikleri tespit eder ve uygular.
  • Coğrafya öğretimiyle ilgili uygulamalarda karşılaşılan sorunları çözmek için gerek bireysel gerekse ekip üyesi olarak değişik sorumluluklar alır.
  • Bilimsel yenilikleri takip ederek, alanla ilgili bilgilerini güncel tutarak yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu bir tutum sergiler.
  • Coğrafyanın doğası gereği, toplumun ve dünyanın gündemindeki olaylara ve gelişmelere duyarlı olup, bu olayları ve gelişimleri dikkatle takip eder.
  • Coğrafya öğretmeninin sahip olması gereken yeterlikler temelinde öz değerlendirme yapar ve mesleki etik değerlere uygun davranır.
  • Doğal ve beşeri çevre ile ilgili konularda uzman ya da uzman olmayan dinleyici gruplarını bilgilendirir, onlara düşüncelerini, problemleri ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde yazılı ve sözlü olarak aktarır.
  • Doğal ve beşeri çevre ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında bilimsel, sosyal ve etik değerleri gözetme bilgi ve bilincine sahiptir.
  • Ülkesinin sosyal ve ekonomik sorunlarına ülkenin milli stratejilerini dikkate alarak çözüm getiren ileri düzeyde beceri, tutum ve davranışlara sahiptir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere mezunlar ileri düzeyde sahiptir.

1. Anadilde iletişim,

2. Matematiksel yetkinlik ve bilim/teknolojide temel yetkinlikler,

3. Dijital yetkinlik,

4. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme,

5. Sosyal ve vatandaşlıkla ilgili yetkinlikler,

6. İnisiyatif alma ve girişimcilik,

7. Kültürel farklılık ve ifade.


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

1. Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, bu konularda Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

2. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.

3. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.

• YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

• YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler. 1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir. 1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

 3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.                                          

 4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akredistasyon Derneği (EPDAD)

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 16.04.2022 / 16.04.2025


Giriş Şartı

1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Milli Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.

2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yükseköğretim kurumunun ilgili lisans programına yerleştirilmiş olmak.

3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, yükseköğretim kurumlarının özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul eden programları için ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda yeterli puanı almış ve özel yetenek sınavını başarmış olmak.

4. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.


Başarma Şartları
Bu programda öğrenim gören öğrencilerin, mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları gerekmektedir. Mezuniyet için kazanılması gereken minimum AKTS, 240’dır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

1. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora ve sanatta yeterlik programlarına devam edebilirler.

2. Lisans öğrencileri, eğitim almakta oldukları yükseköğretim kurumlarının açtıkları çift anadal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği.


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030027750

Qualification Title
Undergraduate Diploma in Geography Teaching
Awarding BodyÇanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
Awarding Body ContactCanakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Medicine, Terzioğlu Campus, Merkez-Çanakkale, Tel: 0286 2180018, ECTS Coordinator: Dr. Nilüfer ULAŞ AYTÜRK, nilufer.ayturk@comu.edu.tr
Awarding Body Urlhttps://global.comu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasTeacher training with subject specialization
National Occupation Classification

1. Classification (Thematic Area): Teacher education with subject specialisation,

2. Classification (Occupational code): ISCO 08 (Secondary education teacher: 2330)

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

Geography teaching undergraduate program is a higher education program that covers an eight-year program based on secondary education qualifications and provides education for a specific learning area or profession. Geography Teaching Undergraduate Program is a 4-year undergraduate program that trains geography teachers who have knowledge of teaching strategies, methods and techniques related to geography, measurement and evaluation, as well as producing solutions to physical and human environmental problems dominated by the basic principles and theories of geography. Geography Teacher Education Program aims to train geography teachers with national and universal values, equipped with the skills that the 21st century teacher should have within the framework of the Ministry of National Education Geography Teacher Special Field Competencies, field knowledge, general culture, teaching profession knowledge and positive attitudes towards the teaching profession.

Learning Environments

In the Department of Geography Education, theoretical courses are carried out in two geography classrooms equipped with classical and technology-supported materials for 35 students each. Other classrooms of the department are also used when needed. There is a smart board in one of the classrooms where geography courses are conducted and projection devices in other classrooms and laboratories. The classrooms of the Department of Geography Education have sufficient number and size. Although it varies according to the courses, considering that the number of students is between 20-25, the classroom capacities are sufficient. Geomorphology laboratory and Map Knowledge and Applications Classroom, where Physical Geography and Map Knowledge courses are held, have been actively used since the fall semester of the 2021-2022 academic year. The Geographic Information Systems laboratory was also opened in the fall semester of the 2021-2022 academic year. Until the Geographic Information Systems laboratory became active, the computer laboratories of our Faculty were utilized. As a result, the program has two instructional technology classrooms, 2 laboratories, 1 map application classroom and 1 library. As a result, the classrooms have sufficient number, size and infrastructure for the related courses. The library is also used as a meeting and seminar room when necessary. Learning in the program; mainly formal and some courses are given in the form of distance education. In addition, applied trainings are carried out in the laboratory within the program.

Description
  • knows the concepts related to geography and can explain the relationships between concepts.
  • has the ability to evaluate the nature, source, limits and accuracy of scientific and geographical knowledge, and establishes mutual relationships between them.
  • knows and applies teaching strategies, methods and techniques related to geography education, as well as teaching materials and measurement and evaluation techniques.
  • has the ability to identify and improve students' social and cultural development, learning characteristics and learning difficulties.
  • teaches geography based on human-environment relations by emphasizing the meaning and importance of the geographical environment.
  • takes responsibility for raising awareness of society on fundamental rights, cultural and universal values, social justice and the environment.
  • has the ability to access original sources of information about geography courses, to distinguish and analyze them from others.
  • Identifies and applies the most appropriate teaching strategies, methods and techniques, taking into account the developmental characteristics, individual differences, subject characteristics and geographical achievements of students.
  • Takes different responsibilities both individually and as a team member to solve the problems encountered in applications related to geography teaching.
  • Exhibits a positive attitude towards lifelong learning by following scientific innovations and keeping his / her knowledge about the field up-to-date.
  • Due to the nature of geography, it is sensitive to the events and developments on the agenda of society and the world and follows these events and developments carefully.
  • Makes self-evaluation on the basis of the competencies that geography teachers should have and acts in accordance with professional ethical values.
  • Informs expert or non-expert audience groups on issues related to the natural and human environment, conveys their thoughts, problems and solution methods clearly in written and oral form.
  • Has the knowledge and awareness of observing scientific, social and ethical values in the stages of collecting, interpreting and announcing data related to natural and human environment.
  • Has advanced skills, attitudes and behaviors that bring solutions to the social and economic problems of the country by considering the national strategies of the country.
Key Competencies

Graduates possess the key competencies listed below at an advanced level.

1. Communication in the mother tongue,

2. Mathematical competence and basic competences in science/technology,

3. Digital competence,

4. Personal, social and learning to learn,

5. Social and civic competences,

6. Initiative and entrepreneurship,

7. Cultural diversity and expression.

Further Info

1. Measurement and evaluation methods, types of exams and their contribution to the course grade are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (YÖK).

2. Different methods such as homework, project, application, midterm and final exam are used in measurement and evaluation.

3. Letter and/or numeric grading systems are used in the evaluation of student success.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

  • YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.
  • “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter their “Institutional Internal Evaluation Reports” for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public.

In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Access Requirements

1. To graduate from secondary education institutions or foreign secondary education institutions whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and to meet the admission requirements for undergraduate programmes of higher education institutions.

2. To be placed in the relevant undergraduate programme of the higher education institution as a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Centre (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK.

3. To have obtained sufficient points as a result of the central exam conducted by ÖSYM for the programmes of higher education institutions that accept students with special aptitude exam, the procedures and principles of which are determined by YÖK, and to have succeeded in the special aptitude exam.

4. To be placed in undergraduate programmes that are the continuation of the fields they have completed in higher education institutions for associate degree graduates as a result of the Vertical Transfer Examination (DGS) conducted by ÖSYM, whose procedures and principles are determined by YÖK.

Conditions for SuccessStudents studying in this program must have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 in order to graduate. The minimum ECTS to be earned for graduation is 240.
Progression Paths (Relationship Type)

1. Those who have a bachelor's degree can continue their studies in master's programmes and, if they meet the relevant requirements, in doctoral and proficiency in art programmes accepted with a bachelor's degree.

2. Undergraduate students have the right to participate in double major programmes offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programmes can take courses from two diploma programmes simultaneously and if they are successful, they can receive two separate undergraduate diplomas.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer between Associate and Undergraduate Degree Programmes, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board.

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030027750


Qualification Title
Undergraduate Diploma in Geography Teaching

Awarding Body
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi

Awarding Body Contact
Canakkale Onsekiz Mart University, Faculty of Medicine, Terzioğlu Campus, Merkez-Çanakkale, Tel: 0286 2180018, ECTS Coordinator: Dr. Nilüfer ULAŞ AYTÜRK, nilufer.ayturk@comu.edu.tr

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

1. Classification (Thematic Area): Teacher education with subject specialisation,

2. Classification (Occupational code): ISCO 08 (Secondary education teacher: 2330)


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

1. Classification (Thematic Area): Teacher education with subject specialisation,

2. Classification (Occupational code): ISCO 08 (Secondary education teacher: 2330)


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

Geography teaching undergraduate program is a higher education program that covers an eight-year program based on secondary education qualifications and provides education for a specific learning area or profession. Geography Teaching Undergraduate Program is a 4-year undergraduate program that trains geography teachers who have knowledge of teaching strategies, methods and techniques related to geography, measurement and evaluation, as well as producing solutions to physical and human environmental problems dominated by the basic principles and theories of geography. Geography Teacher Education Program aims to train geography teachers with national and universal values, equipped with the skills that the 21st century teacher should have within the framework of the Ministry of National Education Geography Teacher Special Field Competencies, field knowledge, general culture, teaching profession knowledge and positive attitudes towards the teaching profession.


Learning Environments

In the Department of Geography Education, theoretical courses are carried out in two geography classrooms equipped with classical and technology-supported materials for 35 students each. Other classrooms of the department are also used when needed. There is a smart board in one of the classrooms where geography courses are conducted and projection devices in other classrooms and laboratories. The classrooms of the Department of Geography Education have sufficient number and size. Although it varies according to the courses, considering that the number of students is between 20-25, the classroom capacities are sufficient. Geomorphology laboratory and Map Knowledge and Applications Classroom, where Physical Geography and Map Knowledge courses are held, have been actively used since the fall semester of the 2021-2022 academic year. The Geographic Information Systems laboratory was also opened in the fall semester of the 2021-2022 academic year. Until the Geographic Information Systems laboratory became active, the computer laboratories of our Faculty were utilized. As a result, the program has two instructional technology classrooms, 2 laboratories, 1 map application classroom and 1 library. As a result, the classrooms have sufficient number, size and infrastructure for the related courses. The library is also used as a meeting and seminar room when necessary. Learning in the program; mainly formal and some courses are given in the form of distance education. In addition, applied trainings are carried out in the laboratory within the program.


Description
  • knows the concepts related to geography and can explain the relationships between concepts.
  • has the ability to evaluate the nature, source, limits and accuracy of scientific and geographical knowledge, and establishes mutual relationships between them.
  • knows and applies teaching strategies, methods and techniques related to geography education, as well as teaching materials and measurement and evaluation techniques.
  • has the ability to identify and improve students' social and cultural development, learning characteristics and learning difficulties.
  • teaches geography based on human-environment relations by emphasizing the meaning and importance of the geographical environment.
  • takes responsibility for raising awareness of society on fundamental rights, cultural and universal values, social justice and the environment.
  • has the ability to access original sources of information about geography courses, to distinguish and analyze them from others.
  • Identifies and applies the most appropriate teaching strategies, methods and techniques, taking into account the developmental characteristics, individual differences, subject characteristics and geographical achievements of students.
  • Takes different responsibilities both individually and as a team member to solve the problems encountered in applications related to geography teaching.
  • Exhibits a positive attitude towards lifelong learning by following scientific innovations and keeping his / her knowledge about the field up-to-date.
  • Due to the nature of geography, it is sensitive to the events and developments on the agenda of society and the world and follows these events and developments carefully.
  • Makes self-evaluation on the basis of the competencies that geography teachers should have and acts in accordance with professional ethical values.
  • Informs expert or non-expert audience groups on issues related to the natural and human environment, conveys their thoughts, problems and solution methods clearly in written and oral form.
  • Has the knowledge and awareness of observing scientific, social and ethical values in the stages of collecting, interpreting and announcing data related to natural and human environment.
  • Has advanced skills, attitudes and behaviors that bring solutions to the social and economic problems of the country by considering the national strategies of the country.

Key Competencies

Graduates possess the key competencies listed below at an advanced level.

1. Communication in the mother tongue,

2. Mathematical competence and basic competences in science/technology,

3. Digital competence,

4. Personal, social and learning to learn,

5. Social and civic competences,

6. Initiative and entrepreneurship,

7. Cultural diversity and expression.


Further Info

1. Measurement and evaluation methods, types of exams and their contribution to the course grade are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education (YÖK).

2. Different methods such as homework, project, application, midterm and final exam are used in measurement and evaluation.

3. Letter and/or numeric grading systems are used in the evaluation of student success.


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

  • YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.
  • “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.

4. Self-Assessment-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter their “Institutional Internal Evaluation Reports” for the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public.

In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.


Access Requirements

1. To graduate from secondary education institutions or foreign secondary education institutions whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and to meet the admission requirements for undergraduate programmes of higher education institutions.

2. To be placed in the relevant undergraduate programme of the higher education institution as a result of the central examination conducted by the Measurement, Selection and Placement Centre (ÖSYM), the procedures and principles of which are determined by YÖK.

3. To have obtained sufficient points as a result of the central exam conducted by ÖSYM for the programmes of higher education institutions that accept students with special aptitude exam, the procedures and principles of which are determined by YÖK, and to have succeeded in the special aptitude exam.

4. To be placed in undergraduate programmes that are the continuation of the fields they have completed in higher education institutions for associate degree graduates as a result of the Vertical Transfer Examination (DGS) conducted by ÖSYM, whose procedures and principles are determined by YÖK.


Conditions for Success
Students studying in this program must have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 in order to graduate. The minimum ECTS to be earned for graduation is 240.

Progression Paths (Relationship Type)

1. Those who have a bachelor's degree can continue their studies in master's programmes and, if they meet the relevant requirements, in doctoral and proficiency in art programmes accepted with a bachelor's degree.

2. Undergraduate students have the right to participate in double major programmes offered by the higher education institutions where they are studying. Students enrolled in double major programmes can take courses from two diploma programmes simultaneously and if they are successful, they can receive two separate undergraduate diplomas.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer between Associate and Undergraduate Degree Programmes, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1.Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board.


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode