Yeterlilik Kodu

TR0030019155

Yeterlilik Adı
Ebelik Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİnönü Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisiİnönü Üniversitesi Merkez Kampüsü (Elazığ Yolu 15.km) Pk:44280 Battalgazi/Malatya
Sorumlu Kurum URLhttp://inonu.edu.tr/tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 14/10/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Hemşirelik ve ebelik
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 0913

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde anne ve yeni doğan izlenimi yapabilen, normalden sapmaları belirleyebilen ve normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptırabilen, ayrıca normalden sapma durumlarında profesyonel ebelik yaklaşımlarını kullanabilen,
  • Küresel boyutta değişen ve gelişen sağlık sisteminin gerektirdiği ihtiyaçlara duyarlı, anne, fetüs ve yeni doğan sağlığı alanında koruyucu ve sağlığı geliştirici rolleriyle sağlık ekibinin etkin bir üyesi olarak ulusal ve uluslararası düzeyde rol ve sorumluluklarını meslek etiği bilinci ile yerine getiren,
  • Mesleki donanımını sürekli güncelleyerek, ulusal, uluslararası, diğer sağlık çalışanları ile iyi ilişkiler kurarak uyumlu çalışma ortamına katkı sağlayan etkili ve nitelikli ebelik hizmeti verebilen,
  • Sağlık hizmetleri başta olmak üzere; eğitim, bilimsel araştırma ve sanat alanlarında uluslararası düzeyde yetkinliğe ulaşan ve yaşam boyu öğrenmeyi hedef edinen ebeler yetiştirmek.
Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, kurum bünyesindeki laboratuvarlarda, ilgili Yüksek Öğretim Kurumuna ait Üniversite Hastanesinde, Sağlık Bakanlığına bağlı tüm kuruluşlarda ve özel sağlık kuruluşlarında uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gebelik öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde yeni doğan ve ailenin bakım gereksinimlerini karşılayabilecek, kadın, üreme sağlığı ve sorunları konusunda bütüncül ebelik girişimlerini yapabilecek güncel bilgi, beceri ve tutuma sahiptir.
  • Bakıma temel oluşturan kavram ve kuramları kullanarak; kadın, yenidoğan ve yenidoğan bebeğe sahip aile ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmede sağlık eğitimi, danışmanlık ve bakım gereksinimleri gibi uygun girişimleri bütüncül bir yaklaşımla ebelik süreci doğrultusunda bilir ve kullanır.
  • Gebelik öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde; sağlıktan sapma durumlarında, eleştirel düşünme, problem çözme, araştırma ve kanıta dayalı karar verme becerilerini kullanarak gerekli ebelik girişimlerini uygular.
  • Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kadının tüm hayat evrelerinde, bilişim teknolojilerini takip eder ve gelişmeleri ebelik uygulamalarında kullanır, insan hakları, toplumsal, bilimsel, kültürel değerler ve mesleki etik ilkelere uygun davranır.
  • Kadın ve yenidoğan bebeğe sahip aile ve yakınları ile etkili iletişim becerilerini; sağlığın korunması, hasta bakımı ve rehabilitasyonda kullanır.
  • Ebe sahip olduğu en az bir yabancı dil bilgisi ile uluslararası literatürü takip eder.
  • Ebelik alanında edindiği bilgi ve becerilerinin yanı sıra sosyal, kültürel ve entelektüel alanda kişilerarası ilişkileri geliştirmede gerekli ilke, yöntem ve anlayışları açıklar ve bu yönünü geliştirir.
  • Ebelikte görev, yetki ve sorumluluklarını, kültürel özelliklere, etik ilkelere, kalite yönetimine ve yasalara uygun gerçekleştirir.
  • Ebelikle ilgili gelişmeleri takip eder, sağlığı koruma ve geliştirmeye yönelik proje ve etkinliklerde yer alarak ebelik bakımına yön verebilecek bilimsel araştırmalarda sorumluluk alır ve sonuçlarını değerlendirir.
  • Etkileşimde bulunduğu diğer sağlık profesyonelleri ve diğer disiplinlerle etkin, verimli ve etkin prensipler doğrultusunda iş birliği içinde çalışır.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak İnönü Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenir.
  • Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.
  • Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf’e ve not’a dayalı sistemler kullanılır.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

  1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu adı; Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (SABAK)

Başlangıç/Bitiş Tarihi ; 20.03.2023/30.09.2025

Giriş Şartı
  • Ebelik Lisans Programına öğrenci kabulü, ilgili mevzuat uyarınca, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre yapılır. Bu şartları taşıyan öğrenciler, önce ön kayıt sonra da ders seçimi ile kesin kayıt yaptırarak programa kabul edilir.
  • YÖK ATLAS kılavuzu ve Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda belirtilen programa özgü bir adet özel koşul bulunmaktadır. Bu koşul; “Bu programa yalnız kız öğrenciler alınacaktır.” şeklindedir.
Başarma Şartları Toplam en az 240 AKTS karşılığı olan derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenerek 2 Şubat 2008 tarihli Resmî Gazete de yayımlanan “Doktorluk, Hemşirelik, Ebelik, Diş Hekimliği, Veterinerlik, Eczacılık ve Mimarlık Eğitim Programlarının Asgari Eğitim Koşullarının Belirlenmesine Dair Yönetmelik” doğrultusunda aşağıda verilen kriterleri sağlamak; En az 100 doğum öncesi muayene yapmak. En az 40 gebenin izlemini yapmak. 40 normal (spontan) doğum yaptırmak (doğum yapacak kadın sayısının azlığı nedeni ile bu sayıya ulaşılamaz ise öğrencilerin 20 doğuma yardımcı olması koşuluyla bu sayı 30’a indirilebilir). 1 veya 2 “makat doğuma” yardım etmek. En az 100 normal doğum sonrası anne ve yeni doğan izlemi yapmak (muayene dahil). En az 40 riskli gebe veya doğum/doğum sonrası anne izlemi yapmak. 1 veya 2 özel bakim gerektiren prematüre, postmatüre veya sağlık sorunu olan yeni doğan izlemi yapmak. 1 veya 2 epizyotomi uygulaması veya epizyotomi dikişine başlamak gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Ebelik Lisans Programından mezun olan öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından yürütülen Ebelik Anabilim Dallarına bağlı Yüksek Lisans ve Doktora programlarına katılma hakkına sahiptir.

Yasal Dayanağı
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
    1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
    2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
  2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

  1. Doktorluk, Hemşirelik, Ebelik, Diş Hekimliği, Veterinerlik, Eczacılık ve Mimarlık Eğitim Programlarının Asgari Eğitim Koşullarının Belirlenmesine Dair Yönetmelik
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030019155


Yeterlilik Adı
Ebelik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İnönü Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
İnönü Üniversitesi Merkez Kampüsü (Elazığ Yolu 15.km) Pk:44280 Battalgazi/Malatya

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 0913


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 14/10/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08: 0913


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Gebelik, doğum ve doğum sonrası dönemde anne ve yeni doğan izlenimi yapabilen, normalden sapmaları belirleyebilen ve normal doğumları kendi sorumluluğunda yaptırabilen, ayrıca normalden sapma durumlarında profesyonel ebelik yaklaşımlarını kullanabilen,
  • Küresel boyutta değişen ve gelişen sağlık sisteminin gerektirdiği ihtiyaçlara duyarlı, anne, fetüs ve yeni doğan sağlığı alanında koruyucu ve sağlığı geliştirici rolleriyle sağlık ekibinin etkin bir üyesi olarak ulusal ve uluslararası düzeyde rol ve sorumluluklarını meslek etiği bilinci ile yerine getiren,
  • Mesleki donanımını sürekli güncelleyerek, ulusal, uluslararası, diğer sağlık çalışanları ile iyi ilişkiler kurarak uyumlu çalışma ortamına katkı sağlayan etkili ve nitelikli ebelik hizmeti verebilen,
  • Sağlık hizmetleri başta olmak üzere; eğitim, bilimsel araştırma ve sanat alanlarında uluslararası düzeyde yetkinliğe ulaşan ve yaşam boyu öğrenmeyi hedef edinen ebeler yetiştirmek.

Öğrenme Ortamları

Eğitim ve öğretim örgün öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, kurum bünyesindeki laboratuvarlarda, ilgili Yüksek Öğretim Kurumuna ait Üniversite Hastanesinde, Sağlık Bakanlığına bağlı tüm kuruluşlarda ve özel sağlık kuruluşlarında uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gebelik öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde yeni doğan ve ailenin bakım gereksinimlerini karşılayabilecek, kadın, üreme sağlığı ve sorunları konusunda bütüncül ebelik girişimlerini yapabilecek güncel bilgi, beceri ve tutuma sahiptir.
  • Bakıma temel oluşturan kavram ve kuramları kullanarak; kadın, yenidoğan ve yenidoğan bebeğe sahip aile ve toplumun sağlığını koruma ve geliştirmede sağlık eğitimi, danışmanlık ve bakım gereksinimleri gibi uygun girişimleri bütüncül bir yaklaşımla ebelik süreci doğrultusunda bilir ve kullanır.
  • Gebelik öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde; sağlıktan sapma durumlarında, eleştirel düşünme, problem çözme, araştırma ve kanıta dayalı karar verme becerilerini kullanarak gerekli ebelik girişimlerini uygular.
  • Yaşam boyu öğrenme bilinciyle kadının tüm hayat evrelerinde, bilişim teknolojilerini takip eder ve gelişmeleri ebelik uygulamalarında kullanır, insan hakları, toplumsal, bilimsel, kültürel değerler ve mesleki etik ilkelere uygun davranır.
  • Kadın ve yenidoğan bebeğe sahip aile ve yakınları ile etkili iletişim becerilerini; sağlığın korunması, hasta bakımı ve rehabilitasyonda kullanır.
  • Ebe sahip olduğu en az bir yabancı dil bilgisi ile uluslararası literatürü takip eder.
  • Ebelik alanında edindiği bilgi ve becerilerinin yanı sıra sosyal, kültürel ve entelektüel alanda kişilerarası ilişkileri geliştirmede gerekli ilke, yöntem ve anlayışları açıklar ve bu yönünü geliştirir.
  • Ebelikte görev, yetki ve sorumluluklarını, kültürel özelliklere, etik ilkelere, kalite yönetimine ve yasalara uygun gerçekleştirir.
  • Ebelikle ilgili gelişmeleri takip eder, sağlığı koruma ve geliştirmeye yönelik proje ve etkinliklerde yer alarak ebelik bakımına yön verebilecek bilimsel araştırmalarda sorumluluk alır ve sonuçlarını değerlendirir.
  • Etkileşimde bulunduğu diğer sağlık profesyonelleri ve diğer disiplinlerle etkin, verimli ve etkin prensipler doğrultusunda iş birliği içinde çalışır.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Ölçme ve değerlendirme yöntemleri; sınav çeşitleri ve bunların ders başarı notuna katkısı, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak İnönü Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenir.
  • Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve yarıyıl sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.
  • Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf’e ve not’a dayalı sistemler kullanılır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

  1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Akreditasyon Kuruluşu adı; Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (SABAK)

Başlangıç/Bitiş Tarihi ; 20.03.2023/30.09.2025


Giriş Şartı
  • Ebelik Lisans Programına öğrenci kabulü, ilgili mevzuat uyarınca, Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre yapılır. Bu şartları taşıyan öğrenciler, önce ön kayıt sonra da ders seçimi ile kesin kayıt yaptırarak programa kabul edilir.
  • YÖK ATLAS kılavuzu ve Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda belirtilen programa özgü bir adet özel koşul bulunmaktadır. Bu koşul; “Bu programa yalnız kız öğrenciler alınacaktır.” şeklindedir.

Başarma Şartları
Toplam en az 240 AKTS karşılığı olan derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenerek 2 Şubat 2008 tarihli Resmî Gazete de yayımlanan “Doktorluk, Hemşirelik, Ebelik, Diş Hekimliği, Veterinerlik, Eczacılık ve Mimarlık Eğitim Programlarının Asgari Eğitim Koşullarının Belirlenmesine Dair Yönetmelik” doğrultusunda aşağıda verilen kriterleri sağlamak; En az 100 doğum öncesi muayene yapmak. En az 40 gebenin izlemini yapmak. 40 normal (spontan) doğum yaptırmak (doğum yapacak kadın sayısının azlığı nedeni ile bu sayıya ulaşılamaz ise öğrencilerin 20 doğuma yardımcı olması koşuluyla bu sayı 30’a indirilebilir). 1 veya 2 “makat doğuma” yardım etmek. En az 100 normal doğum sonrası anne ve yeni doğan izlemi yapmak (muayene dahil). En az 40 riskli gebe veya doğum/doğum sonrası anne izlemi yapmak. 1 veya 2 özel bakim gerektiren prematüre, postmatüre veya sağlık sorunu olan yeni doğan izlemi yapmak. 1 veya 2 epizyotomi uygulaması veya epizyotomi dikişine başlamak gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Ebelik Lisans Programından mezun olan öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından yürütülen Ebelik Anabilim Dallarına bağlı Yüksek Lisans ve Doktora programlarına katılma hakkına sahiptir.


Yasal Dayanağı
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
    1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
    2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
  2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

  1. Doktorluk, Hemşirelik, Ebelik, Diş Hekimliği, Veterinerlik, Eczacılık ve Mimarlık Eğitim Programlarının Asgari Eğitim Koşullarının Belirlenmesine Dair Yönetmelik

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030019155

Qualification Title
Midwifery Bachelor's Degree
Awarding BodyInonu University
Awarding Body Contactİnönü University Central Campus (Elazığ Road 15.km) Pk:44280 Battalgazi/Malatya
Awarding Body Urlhttp://inonu.edu.tr/tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 14/10/2024
TQF Level 6
Thematic AreasNursing and midwifery
National Occupation Classification

ISCO 08: 0913

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • To be able to observe the mother and newborn during pregnancy, birth and postpartum period, to determine deviations from normal and to have normal births under their own responsibility, and to use professional midwifery approaches in cases of deviations from normal,
  • To be sensitive to the needs required by the changing and developing health system in the global dimension, to fulfill their roles and responsibilities at national and international level as an effective member of the health team with their preventive and health-promoting roles in the field of maternal, fetal and newborn health with the awareness of professional ethics,
  • To be able to provide effective and qualified midwifery services that contribute to a harmonious working environment by constantly updating their professional equipment, establishing good relations with national, international and other health professionals,
  • To train midwives who have reached international competence in the fields of education, scientific research and art, especially in health services, and who aim lifelong learning.
Learning Environments

Education and training is provided in the form of formal education. In addition, practical training is carried out in laboratories within the institution, in the University Hospital of the relevant Higher Education Institution, in all institutions affiliated to the Ministry of Health and private health institutions.

Description
  • Has up-to-date knowledge, skills and attitudes to meet the care needs of the newborn and the family during pre-pregnancy, pregnancy, birth and post-natal periods and to carry out holistic midwifery initiatives on women's reproductive health and problems.
  • Using the concepts and theories that form the basis of care; knows and uses appropriate interventions such as health education, counseling and care needs in protecting and improving the health of the family and community with women, newborns and newborn babies in line with the midwifery process with a holistic approach.
  • Apply the necessary midwifery interventions using critical thinking, problem solving, research and evidence-based decision-making skills in situations of deviation from health in pre-pregnancy, pregnancy, birth and postpartum period.
  • With the awareness of lifelong learning, follows information technologies and uses developments in midwifery practices in all life stages of women, acts in accordance with human rights, social, scientific, cultural values and professional ethical principles.
  • To be able to use effective communication skills with the family and relatives of women and newborn babies in health protection, patient care and rehabilitation.
  • The midwife follows international literature with knowledge of at least one foreign language.
  • In addition to the knowledge and skills acquired in the field of midwifery, it explains the principles, methods and understandings necessary to develop interpersonal relations in social, cultural and intellectual fields and develops this aspect.
  • Performs duties, authorities and responsibilities in midwifery in accordance with cultural characteristics, ethical principles, quality management and laws.
  • Follows the developments related to midwifery, takes responsibility in scientific researches that can guide midwifery care by taking part in projects and activities aimed at protecting and improving health and evaluates the results.
  • Works collaboratively with other health professionals and other disciplines in line with effective, efficient and efficient principles.
Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info
  • Measurement and evaluation methods; exam types and their contribution to the course grade are determined by the Inonu University Senate in accordance with the basic principles determined by the Higher Education Council (HEC/YÖK) on these issues.
  • Different methods such as homework, project, application, midterm and final exam are used in measurement and evaluation.
  • Systems based on letters and grades are used in the evaluation of student success.
Quality Assurance

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1.         Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education after being approved by the relevant Deans' Council.

2. Measurement and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Documentation: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.

4. elf-Assessment-External Assessment: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the “Internal Institutional Assessment Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared by YÖKAK regarding the external assessment of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the program qualifications is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

Accreditation Body name; Health Sciences Education Programs Evaluation and Accreditation Association (SABAK)

Start/End Date; 20.03.2023/30.09.2025

Access Requirements
  • Student admission to the Midwifery Undergraduate Program is made in accordance with the principles determined by the Council of Higher Education, in accordance with the relevant legislation. Students who meet these conditions are accepted to the program by first pre-registering and then final registration through course selection.
    There is one special condition specific to the program specified in the YÖK ATLAS guide and the Higher Education Programs and Quotas Guide. This condition; “Only female students will be admitted to this program.” It is in the form.
  • Department website link: https://www.inonu.edu.tr/ebelik
Conditions for Success1. To successfully complete all the courses equivalent to at least 240 ECTS and to have a GPA of at least 2.00 out of 4.00. 2. To meet the criteria given below in accordance with the “Regulation on Determining the Minimum Education Requirements of Doctorate, Nursing, Midwifery, Dentistry, Veterinary Medicine, Pharmacy and Architecture Education Programs” determined by the Council of Higher Education and published in the Official Gazette dated February 2, 2008; 2.1. To perform at least 100 prenatal examinations. 2.2. To follow up at least 40 pregnant women. 2.3. To have 40 normal (spontaneous) births (if this number cannot be reached due to the low number of women giving birth, this number can be reduced to 30, provided that students assist in 20 births). 2.4. Assisting 1 or 2 “breech births”. 2.5. To perform at least 100 normal postnatal maternal and newborn follow-ups (including examination). 2.6. Monitoring at least 40 high-risk pregnant women or labor/postpartum mothers. 2.7. To monitor 1 or 2 newborns that are premature, postmature or have health problems and require special care. 2.8. It is necessary to perform 1 or 2 episiotomies or to start stitching the episiotomy.
Progression Paths (Relationship Type)

Students who graduate from the Midwifery Undergraduate Program have the right to participate in Master's and Doctorate programs affiliated with the Midwifery Departments run by higher education institutions.

Legal Basis
  1. Higher Education Law No:2547
    1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs, Double Majors, Minors and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions
    2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Program Graduates
  2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article 35)

Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Regulation on the Determination of Minimum Education Requirements for Doctorate, Nursing, Midwifery, Dentistry, Veterinary Medicine, Pharmacy and Architecture Education Programs

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030019155


Qualification Title
Midwifery Bachelor's Degree

Awarding Body
Inonu University

Awarding Body Contact
İnönü University Central Campus (Elazığ Road 15.km) Pk:44280 Battalgazi/Malatya

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08: 0913


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 14/10/2024

National Occupation Classification

ISCO 08: 0913


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • To be able to observe the mother and newborn during pregnancy, birth and postpartum period, to determine deviations from normal and to have normal births under their own responsibility, and to use professional midwifery approaches in cases of deviations from normal,
  • To be sensitive to the needs required by the changing and developing health system in the global dimension, to fulfill their roles and responsibilities at national and international level as an effective member of the health team with their preventive and health-promoting roles in the field of maternal, fetal and newborn health with the awareness of professional ethics,
  • To be able to provide effective and qualified midwifery services that contribute to a harmonious working environment by constantly updating their professional equipment, establishing good relations with national, international and other health professionals,
  • To train midwives who have reached international competence in the fields of education, scientific research and art, especially in health services, and who aim lifelong learning.

Learning Environments

Education and training is provided in the form of formal education. In addition, practical training is carried out in laboratories within the institution, in the University Hospital of the relevant Higher Education Institution, in all institutions affiliated to the Ministry of Health and private health institutions.


Description
  • Has up-to-date knowledge, skills and attitudes to meet the care needs of the newborn and the family during pre-pregnancy, pregnancy, birth and post-natal periods and to carry out holistic midwifery initiatives on women's reproductive health and problems.
  • Using the concepts and theories that form the basis of care; knows and uses appropriate interventions such as health education, counseling and care needs in protecting and improving the health of the family and community with women, newborns and newborn babies in line with the midwifery process with a holistic approach.
  • Apply the necessary midwifery interventions using critical thinking, problem solving, research and evidence-based decision-making skills in situations of deviation from health in pre-pregnancy, pregnancy, birth and postpartum period.
  • With the awareness of lifelong learning, follows information technologies and uses developments in midwifery practices in all life stages of women, acts in accordance with human rights, social, scientific, cultural values and professional ethical principles.
  • To be able to use effective communication skills with the family and relatives of women and newborn babies in health protection, patient care and rehabilitation.
  • The midwife follows international literature with knowledge of at least one foreign language.
  • In addition to the knowledge and skills acquired in the field of midwifery, it explains the principles, methods and understandings necessary to develop interpersonal relations in social, cultural and intellectual fields and develops this aspect.
  • Performs duties, authorities and responsibilities in midwifery in accordance with cultural characteristics, ethical principles, quality management and laws.
  • Follows the developments related to midwifery, takes responsibility in scientific researches that can guide midwifery care by taking part in projects and activities aimed at protecting and improving health and evaluates the results.
  • Works collaboratively with other health professionals and other disciplines in line with effective, efficient and efficient principles.

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Literacy competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Citizenship competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info
  • Measurement and evaluation methods; exam types and their contribution to the course grade are determined by the Inonu University Senate in accordance with the basic principles determined by the Higher Education Council (HEC/YÖK) on these issues.
  • Different methods such as homework, project, application, midterm and final exam are used in measurement and evaluation.
  • Systems based on letters and grades are used in the evaluation of student success.

Quality Assurance

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

1.         Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education after being approved by the relevant Deans' Council.

2. Measurement and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Documentation: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's degree.

4. elf-Assessment-External Assessment: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the “Internal Institutional Assessment Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared by YÖKAK regarding the external assessment of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the program qualifications is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

Accreditation Body name; Health Sciences Education Programs Evaluation and Accreditation Association (SABAK)

Start/End Date; 20.03.2023/30.09.2025


Access Requirements
  • Student admission to the Midwifery Undergraduate Program is made in accordance with the principles determined by the Council of Higher Education, in accordance with the relevant legislation. Students who meet these conditions are accepted to the program by first pre-registering and then final registration through course selection.
    There is one special condition specific to the program specified in the YÖK ATLAS guide and the Higher Education Programs and Quotas Guide. This condition; “Only female students will be admitted to this program.” It is in the form.
  • Department website link: https://www.inonu.edu.tr/ebelik

Conditions for Success
1. To successfully complete all the courses equivalent to at least 240 ECTS and to have a GPA of at least 2.00 out of 4.00. 2. To meet the criteria given below in accordance with the “Regulation on Determining the Minimum Education Requirements of Doctorate, Nursing, Midwifery, Dentistry, Veterinary Medicine, Pharmacy and Architecture Education Programs” determined by the Council of Higher Education and published in the Official Gazette dated February 2, 2008; 2.1. To perform at least 100 prenatal examinations. 2.2. To follow up at least 40 pregnant women. 2.3. To have 40 normal (spontaneous) births (if this number cannot be reached due to the low number of women giving birth, this number can be reduced to 30, provided that students assist in 20 births). 2.4. Assisting 1 or 2 “breech births”. 2.5. To perform at least 100 normal postnatal maternal and newborn follow-ups (including examination). 2.6. Monitoring at least 40 high-risk pregnant women or labor/postpartum mothers. 2.7. To monitor 1 or 2 newborns that are premature, postmature or have health problems and require special care. 2.8. It is necessary to perform 1 or 2 episiotomies or to start stitching the episiotomy.

Progression Paths (Relationship Type)

Students who graduate from the Midwifery Undergraduate Program have the right to participate in Master's and Doctorate programs affiliated with the Midwifery Departments run by higher education institutions.


Legal Basis
  1. Higher Education Law No:2547
    1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs, Double Majors, Minors and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions
    2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Program Graduates
  2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article 35)

Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Regulation on the Determination of Minimum Education Requirements for Doctorate, Nursing, Midwifery, Dentistry, Veterinary Medicine, Pharmacy and Architecture Education Programs


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode