Yeterlilik Kodu

TR0030030695

Yeterlilik Adı
Ebelik Lisans Diploması
Sorumlu KurumSakarya Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi Kemalpaşa, Esentepe Kampüsü, Üniversite Cd., 54050 Serdivan/Sakarya
Sorumlu Kurum URLhttps://www.sakarya.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Hemşirelik ve ebelik
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Ebelik Bölümü lisans programının amacı:

  • Kadının, yenidoğanın ve aile temelinde toplum sağlığının korunmasını- geliştirilmesini ve iyilik halinin sürdürülmesini hedef edinen,
  • Yenilik ve değişimlere duyarlı, mesleki standartlar düzeyinde, eleştirel düşünerek, etkili iletişim tekniklerini ve kanıta dayalı uygulamaları kullanarak sağlık kuruluşlarında\sahada sağlık bakım hizmeti veren,
  • Eğitim, yönetim ve araştırmalarda rol ve sorumluluk alarak etik ilkeler doğrultusunda mesleki kariyerini geliştiren,
  • Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinen bireyler yetiştirmektir.
Öğrenme Ortamları

1.Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

2.Bu programda "Birinci Öğretim" olarak eğitim verilmektedir.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gebelik öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde yeni doğan ve ailenin bakım gereksinimlerini karşılayabilecek, kadın, üreme sağlığı ve sorunları konusunda bütüncül ebelik girişimlerini yapabilecek güncel bilgi, beceri ve tutuma sahiptir.
  • Kadın, yenidoğan ve yenidoğan bebeğe sahip aile ve toplumun sağlık eğitimi, danışmanlık ve bakım gereksinimlerini bütüncül bir yaklaşımla ebelik süreci doğrultusunda karşılar.
  • Eleştirel düşünme, problem çözme, araştırma ve kanıta dayalı karar verme becerilerini gebelik öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde kullanır.
  • Yaşam boyu öğrenme bilinciyle bilişim ve bakım teknolojilerini takip eder, prekonsepsiyonel dönemden doğum sonrası döneme kadar geçen süreçte ebelik uygulamalarında kullanır.
  • Kadın ve yenidoğan bebeğe sahip aile ve yakınları ile etkili iletişim kurar. Sağlık ekibi, diğer disiplinler ve mesleki örgütlerle ile işbirliği içinde çalışır.
  • Mesleki yabancı dilini kullanarak uluslararası literatürü takip eder ve meslektaşlarıyla iletişim kurar.
  • Ebelik alanında edindiği bilgi ve becerilerinin yanı sıra sosyal, kültürel ve entelektüel yönünü geliştirir.
  • Ebelik bakımını kültürel özelliklere, etik ilkelere, kalite yönetimine ve yasalara uygun gerçekleştirir.
  • Ebelik ile ilgili bilimsel araştırmalarda sorumluluk alır.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır. Bu bölüm, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır. Ayrıntılar için lütfen Kurs Yapısına bakınız. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.

Sınav Türleri

  • Bir ders için yarıyıl/yıl içi ölçme faaliyetleri; ara sınav, kısa sınav, ödev, sözlü sınav,

proje/tasarım, performans görevi (uygulama, laboratuvar, atölye, seminer, arazi çalışması), iş sağlığı ve güvenliği sınavı (İSG) etkinliklerinden oluşur.

Ölçme Sayısı ve Oranlar

  • Yarıyıl/yıl sonunda Yeterli/Yetersiz şeklinde değerlendirilen dersler hariç, bir ders için yarıyıl/yıl içi ölçmesinde en az bir ölçme faaliyeti yapılması zorunludur. Ancak derslerin özelliğine göre, Bölüm ve ilgili birimin Kurul kararı ile değiştirilebilir. Yıliçi faaliyetlerinden her birinin, yıliçi toplam başarı oranına etkisi %10’dan az olamaz.
  • Yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yılsonu (final) ölçme sonuçlarının başarı notuna katkı oranları (ağırlıkları) eğitim-öğretim yılı başlamadan önce dersin koordinatörü tarafından belirlenir ve değerlendirme yapılırken bu oranlar esas alınır.
  • Yarıyıl/yıl içi değerlendirmesinde belirlenmiş sınavların başarı notuna katkısı en az %40 dır. Yarıyıl/yılsonu sınavının da başarı notuna katkısı en az %40’dır. Her bir yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu ölçme notları 100 puan üzerinden verilir.
  • Ölçme sonuçlarına harfli başarı notu verilmez. Harfli başarı notu verme işlemi, yarıyıl/yıl sonu sınavı dâhil tüm ölçme faaliyetleri tamamlandıktan sonra verilir.

Harfli Başarı Notları Tablosu

Başarı Derecesi Başarı Notu Harfli Başarı Notu Katsayı

  • Pekiyi 90,00 – 100,00 AA 4.00
  • İyi-Pekiyi 85,00 - 89,99 BA 3.50
  • İyi 80,00 - 84,99 BB 3.00
  • Orta-İyi 75,00 - 79,99 CB 2.50
  • Orta 65,00 - 74,99 CC 2.00
  • Zayıf-Orta 58,00 - 64,99 DC 1.50
  • Zayıf 50,00 - 57,99 DD 1.00
  • Başarısız 40,00 - 49,99 FD 0.50
  • Başarısız 0 - 39,99 FF 0.00
  • Devamsız -- DZ 0.00
  • Sınava Girmedi -- GR 0.00
  • Yeterli -- YT --
  • Yetersiz -- YZ --
  • Muaf -- MU --
  • Eksik -- E --
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Bu program Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (SABAK) tarafından akredite edilmiştir.

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 20.03.2023/30.09.2025

Giriş Şartı

1. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda programa yerleştirilmiş olmak.

2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.

3. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.

Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğu`nda mevcuttur.

Başarma ŞartlarıProgramı başarıyla tamamlamak için öğrencinin; (1) Öğretim planında yer alan zorunlu dersleri ve yeterli sayıda seçmeli dersi başarmış, (2) GNO≥2.00 koşulunu sağlamış, (3) İki yüz kırk (240) AKTS kredisini tamamlamış, olması gerekmektedir. Ayrıca, mezuniyet için öğrencinin 20 iş günü hastanede başarılı bir yaz stajı yapmış olması gerekmektedir. Fakültemiz ebelik bölümü mezuniyet kriterleri Resmi Gazetede yayınlanan Değişik:RG-31/12/2009-27449 sayılı yazısına istinaden aşağıdaki şekliyle kabul edilmiştir. Ebelik bölümü mezuniyet için uygulama kriterleri şu şekildedir; 40 normal doğum yaptırma, 1 makat geliş doğumu yönetme, 100 sağlıklı gebe bakım, takip ve danışmanlığını yapma, 40 riskli gebe takibi ve bakımını yapma, 100 lohusa izlem ve bakımını yapma, 100 sağlıklı yenidoğan izlem ve bakımını yapma 10 riskli yenidoğan izlem ve bakımını yapma
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Bölümün mezunları, ülkemizin en gelişmiş ve en modern kamu ve özel hastanelerinde ve medikal şirketlerde öncelikle tercih edilmektedir.
  • Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Ebelik bilimi alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030030695


Yeterlilik Adı
Ebelik Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Sakarya Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Kemalpaşa, Esentepe Kampüsü, Üniversite Cd., 54050 Serdivan/Sakarya

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 20/12/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Ebelik Bölümü lisans programının amacı:

  • Kadının, yenidoğanın ve aile temelinde toplum sağlığının korunmasını- geliştirilmesini ve iyilik halinin sürdürülmesini hedef edinen,
  • Yenilik ve değişimlere duyarlı, mesleki standartlar düzeyinde, eleştirel düşünerek, etkili iletişim tekniklerini ve kanıta dayalı uygulamaları kullanarak sağlık kuruluşlarında\sahada sağlık bakım hizmeti veren,
  • Eğitim, yönetim ve araştırmalarda rol ve sorumluluk alarak etik ilkeler doğrultusunda mesleki kariyerini geliştiren,
  • Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinen bireyler yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları

1.Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

2.Bu programda "Birinci Öğretim" olarak eğitim verilmektedir.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gebelik öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde yeni doğan ve ailenin bakım gereksinimlerini karşılayabilecek, kadın, üreme sağlığı ve sorunları konusunda bütüncül ebelik girişimlerini yapabilecek güncel bilgi, beceri ve tutuma sahiptir.
  • Kadın, yenidoğan ve yenidoğan bebeğe sahip aile ve toplumun sağlık eğitimi, danışmanlık ve bakım gereksinimlerini bütüncül bir yaklaşımla ebelik süreci doğrultusunda karşılar.
  • Eleştirel düşünme, problem çözme, araştırma ve kanıta dayalı karar verme becerilerini gebelik öncesi, gebelik, doğum ve doğum sonu dönemde kullanır.
  • Yaşam boyu öğrenme bilinciyle bilişim ve bakım teknolojilerini takip eder, prekonsepsiyonel dönemden doğum sonrası döneme kadar geçen süreçte ebelik uygulamalarında kullanır.
  • Kadın ve yenidoğan bebeğe sahip aile ve yakınları ile etkili iletişim kurar. Sağlık ekibi, diğer disiplinler ve mesleki örgütlerle ile işbirliği içinde çalışır.
  • Mesleki yabancı dilini kullanarak uluslararası literatürü takip eder ve meslektaşlarıyla iletişim kurar.
  • Ebelik alanında edindiği bilgi ve becerilerinin yanı sıra sosyal, kültürel ve entelektüel yönünü geliştirir.
  • Ebelik bakımını kültürel özelliklere, etik ilkelere, kalite yönetimine ve yasalara uygun gerçekleştirir.
  • Ebelik ile ilgili bilimsel araştırmalarda sorumluluk alır.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır. Bu bölüm, ilgili dersin ders tanıtım ve uygulama formunda açıklanmıştır. Ayrıntılar için lütfen Kurs Yapısına bakınız. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.

Sınav Türleri

  • Bir ders için yarıyıl/yıl içi ölçme faaliyetleri; ara sınav, kısa sınav, ödev, sözlü sınav,

proje/tasarım, performans görevi (uygulama, laboratuvar, atölye, seminer, arazi çalışması), iş sağlığı ve güvenliği sınavı (İSG) etkinliklerinden oluşur.

Ölçme Sayısı ve Oranlar

  • Yarıyıl/yıl sonunda Yeterli/Yetersiz şeklinde değerlendirilen dersler hariç, bir ders için yarıyıl/yıl içi ölçmesinde en az bir ölçme faaliyeti yapılması zorunludur. Ancak derslerin özelliğine göre, Bölüm ve ilgili birimin Kurul kararı ile değiştirilebilir. Yıliçi faaliyetlerinden her birinin, yıliçi toplam başarı oranına etkisi %10’dan az olamaz.
  • Yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yılsonu (final) ölçme sonuçlarının başarı notuna katkı oranları (ağırlıkları) eğitim-öğretim yılı başlamadan önce dersin koordinatörü tarafından belirlenir ve değerlendirme yapılırken bu oranlar esas alınır.
  • Yarıyıl/yıl içi değerlendirmesinde belirlenmiş sınavların başarı notuna katkısı en az %40 dır. Yarıyıl/yılsonu sınavının da başarı notuna katkısı en az %40’dır. Her bir yarıyıl/yıl içi ve yarıyıl/yıl sonu ölçme notları 100 puan üzerinden verilir.
  • Ölçme sonuçlarına harfli başarı notu verilmez. Harfli başarı notu verme işlemi, yarıyıl/yıl sonu sınavı dâhil tüm ölçme faaliyetleri tamamlandıktan sonra verilir.

Harfli Başarı Notları Tablosu

Başarı Derecesi Başarı Notu Harfli Başarı Notu Katsayı

  • Pekiyi 90,00 – 100,00 AA 4.00
  • İyi-Pekiyi 85,00 - 89,99 BA 3.50
  • İyi 80,00 - 84,99 BB 3.00
  • Orta-İyi 75,00 - 79,99 CB 2.50
  • Orta 65,00 - 74,99 CC 2.00
  • Zayıf-Orta 58,00 - 64,99 DC 1.50
  • Zayıf 50,00 - 57,99 DD 1.00
  • Başarısız 40,00 - 49,99 FD 0.50
  • Başarısız 0 - 39,99 FF 0.00
  • Devamsız -- DZ 0.00
  • Sınava Girmedi -- GR 0.00
  • Yeterli -- YT --
  • Yetersiz -- YZ --
  • Muaf -- MU --
  • Eksik -- E --

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Bu program Sağlık Bilimleri Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (SABAK) tarafından akredite edilmiştir.

Akreditasyon Başlangıç/Bitiş Tarihi: 20.03.2023/30.09.2025


Giriş Şartı

1. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan merkezi sınav sonucunda programa yerleştirilmiş olmak.

2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda önlisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.

3. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlamış bir öğrenci yatay geçiş için başvuru yapabilir. Öğrencilerin kabulü dönem başlamadan, her bir öğrencinin şartları ve başvuru yaptığı derece dikkate alınarak incelenir ve özel olarak değerlendirilir.

Üniversiteye giriş hakkında daha etraflı bilgi Kurum Tanıtım Kataloğu`nda mevcuttur.


Başarma Şartları
Programı başarıyla tamamlamak için öğrencinin; (1) Öğretim planında yer alan zorunlu dersleri ve yeterli sayıda seçmeli dersi başarmış, (2) GNO≥2.00 koşulunu sağlamış, (3) İki yüz kırk (240) AKTS kredisini tamamlamış, olması gerekmektedir. Ayrıca, mezuniyet için öğrencinin 20 iş günü hastanede başarılı bir yaz stajı yapmış olması gerekmektedir. Fakültemiz ebelik bölümü mezuniyet kriterleri Resmi Gazetede yayınlanan Değişik:RG-31/12/2009-27449 sayılı yazısına istinaden aşağıdaki şekliyle kabul edilmiştir. Ebelik bölümü mezuniyet için uygulama kriterleri şu şekildedir; 40 normal doğum yaptırma, 1 makat geliş doğumu yönetme, 100 sağlıklı gebe bakım, takip ve danışmanlığını yapma, 40 riskli gebe takibi ve bakımını yapma, 100 lohusa izlem ve bakımını yapma, 100 sağlıklı yenidoğan izlem ve bakımını yapma 10 riskli yenidoğan izlem ve bakımını yapma

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Bölümün mezunları, ülkemizin en gelişmiş ve en modern kamu ve özel hastanelerinde ve medikal şirketlerde öncelikle tercih edilmektedir.
  • Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Ebelik bilimi alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvuruda bulunabilir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030030695

Qualification Title
Bachelor's Degree in Midwifery
Awarding BodySakarya University
Awarding Body ContactKemalpaşa, Esentepe Campus, Üniversitesi Cd., 54050 Serdivan/Sakarya
Awarding Body Urlhttps://www.sakarya.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024
TQF Level 6
Thematic AreasNursing and midwifery
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The purpose of the Midwifery Department undergraduate program is to:

  • Aim to protect and develop the health of women, newborns and the community on a family basis and to maintain well-being,
  • Provide health care services in health institutions/fields, at the level of professional standards, with critical thinking, using effective communication techniques and evidence-based practices, sensitive to innovation and change,
  • Develop their professional careers in line with ethical principles by taking on roles and responsibilities in education, management and research,
  • Adopt lifelong learning as a principle, to raise individuals.
Learning Environments

1. Education and training are provided via distance learning In addition, practical training is provided in laboratories and workshops within higher education institutions or as internships or workplace training in industry, health institutions and workplaces.

2. In this program, education is provided as "First Education".

Description
  • Has up-to-date knowledge, skills and attitudes to meet the care needs of the newborn and the family before pregnancy, during pregnancy, birth and postpartum, and to be able to perform holistic midwifery initiatives on women, reproductive health and problems.
  • Meets the health education, counseling and care needs of women, newborns and families with newborns and the society with a holistic approach in line with the midwifery process.
  • Uses critical thinking, problem solving, research and evidence-based decision-making skills in the pre-pregnancy, pregnancy, birth and postpartum periods.
  • Follows information and care technologies with the awareness of lifelong learning, and uses them in midwifery practices from the preconceptional period to the postpartum period.
  • Communicates effectively with women and families and relatives with newborns. Works in collaboration with the health team, other disciplines and professional organizations.
  • Follows international literature using professional foreign language and communicates with colleagues.
  • Develops social, cultural and intellectual aspects in addition to the knowledge and skills acquired in the field of midwifery.
  • Provides midwifery care in accordance with cultural characteristics, ethical principles, quality management and laws.
  • Takes responsibility for scientific research related to midwifery.
Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

1. Reading and writing competence

2. Multilingual competence

3. Mathematical competence and competence in science, technology and engineering

4. Digital competence

5. Personal, social and learning to learn competence

6. Civic competence

7. Entrepreneurial competence

8. Cultural awareness and expression competence

Further Info

Different methods such as homework, projects, applications, midterm exams and final exams are used in measurement and evaluation. This section is explained in the course introduction and application form of the relevant course. Please see the Course Structure for details. Letter and/or number-based grading systems are used in the evaluation of student success.

Exam Types

  • Semester/year measurement activities for a course; midterm exam, quiz, homework, oral exam,
  • project/design, performance task (application, laboratory, workshop, seminar, field work), work
  • It consists of health and safety examination (OHS) activities.

Number of Measurements and Ratios

  • One course, excluding courses evaluated as Satisfactory/Unsatisfactory at the end of the semester/year
  • It is mandatory to carry out at least one measurement activity during the semester/year measurement. But your lessons
  • Depending on its characteristics, it can be changed by the decision of the Board of the Department and the relevant unit. From yearly activities
  • The impact of each of them on the total success rate during the year cannot be less than 10%.
  • Contribution of semester/year and end-of-semester (final) measurement results to the success grade. rates (weights) are determined by the course coordinator before the start of the academic year.
  • These ratios are taken as basis when determining and evaluating.
  • Success grades of the exams determined in the semester/year evaluation
  • Each semester/year and end-of-semester/year assessment grades are given out of 100 points. No letter grade is given for the measurement results. Letter passing grades are given after all assessment activities, including the semester/year final exam, are completed.

Success Degree Success Grade Letter Success Grade Coefficient

  • Okay 90.00 – 100.00 AA 4.00
  • Good-Excellent 85.00 - 89.99 BA 3.50
  • Good 80.00 - 84.99 BB 3.00
  • Medium-Good 75.00 - 79.99 CB 2.50
  • Medium 65.00 - 74.99 CC 2.00
  • Weak-Medium 58.00 - 64.99 DC 1.50
  • Weak 50.00 - 57.99 DD 1.00
  • Failed 40.00 - 49.99 FD 0.50
  • Failed 0 - 39.99 FF 0.00
  • Absentee -- DZ 0.00
  • Did not take the exam -- GR 0.00
  • Adequate -- YT –
  • Insufficient -- AI –
  • Exempt -- MU –
  • Missing -- E –
Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK, are published. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

This program is accredited by the Health Sciences Education Programs Evaluation and Accreditation Association (SABAK).

Access Requirements

1. To be placed in the program as a result of the central exam conducted by the Evaluation, Selection and Placement Center (ÖSYM) and whose procedures and principles are determined by the Council of Higher Education (YÖK).

2. To be placed in undergraduate programs that are a continuation of the fields they have completed in higher education institutions for associate degree graduates as a result of the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM and whose procedures and principles are determined by YÖK.

3. A student who has started his/her education in an equivalent program in Turkey or abroad can apply for horizontal transfer. The acceptance of students is examined and evaluated individually before the beginning of the term, considering the conditions of each student and the degree he/she applied for.

More detailed information about university admission is available in the Institution Introduction Catalogue.

Conditions for SuccessIn order to successfully complete the program, the student must; (1) Pass the compulsory courses and a sufficient number of elective courses in the curriculum, (2) Meet the GPA≥2.00 condition, (3) Complete two hundred and forty (240) ECTS credits. In addition, for graduation, the student must have successfully completed a 20-day summer internship at the hospital. Our faculty's midwifery department graduation criteria have been accepted as follows based on the article numbered Amendment: RG-31/12/2009-27449 published in the Official Gazette. The application criteria for midwifery department graduation are as follows; Performing 40 normal births, Managing 1 breech birth, Caring for, following and counseling 100 healthy pregnancies, Monitoring and caring for 40 risky pregnancies, Monitoring and caring for 100 postpartum women, Monitoring and caring for 100 healthy newborns, Monitoring and caring for 10 risky newborns
Progression Paths (Relationship Type)
  • Graduates of the department are primarily preferred in the most advanced and modern public and private hospitals and medical companies in our country.
  • Students who successfully complete the program can apply for master's and doctoral degrees in the field of Midwifery or other branches of science that accept students from this field.
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is always valid.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030030695


Qualification Title
Bachelor's Degree in Midwifery

Awarding Body
Sakarya University

Awarding Body Contact
Kemalpaşa, Esentepe Campus, Üniversitesi Cd., 54050 Serdivan/Sakarya

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 20/12/2024

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The purpose of the Midwifery Department undergraduate program is to:

  • Aim to protect and develop the health of women, newborns and the community on a family basis and to maintain well-being,
  • Provide health care services in health institutions/fields, at the level of professional standards, with critical thinking, using effective communication techniques and evidence-based practices, sensitive to innovation and change,
  • Develop their professional careers in line with ethical principles by taking on roles and responsibilities in education, management and research,
  • Adopt lifelong learning as a principle, to raise individuals.

Learning Environments

1. Education and training are provided via distance learning In addition, practical training is provided in laboratories and workshops within higher education institutions or as internships or workplace training in industry, health institutions and workplaces.

2. In this program, education is provided as "First Education".


Description
  • Has up-to-date knowledge, skills and attitudes to meet the care needs of the newborn and the family before pregnancy, during pregnancy, birth and postpartum, and to be able to perform holistic midwifery initiatives on women, reproductive health and problems.
  • Meets the health education, counseling and care needs of women, newborns and families with newborns and the society with a holistic approach in line with the midwifery process.
  • Uses critical thinking, problem solving, research and evidence-based decision-making skills in the pre-pregnancy, pregnancy, birth and postpartum periods.
  • Follows information and care technologies with the awareness of lifelong learning, and uses them in midwifery practices from the preconceptional period to the postpartum period.
  • Communicates effectively with women and families and relatives with newborns. Works in collaboration with the health team, other disciplines and professional organizations.
  • Follows international literature using professional foreign language and communicates with colleagues.
  • Develops social, cultural and intellectual aspects in addition to the knowledge and skills acquired in the field of midwifery.
  • Provides midwifery care in accordance with cultural characteristics, ethical principles, quality management and laws.
  • Takes responsibility for scientific research related to midwifery.

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

1. Reading and writing competence

2. Multilingual competence

3. Mathematical competence and competence in science, technology and engineering

4. Digital competence

5. Personal, social and learning to learn competence

6. Civic competence

7. Entrepreneurial competence

8. Cultural awareness and expression competence


Further Info

Different methods such as homework, projects, applications, midterm exams and final exams are used in measurement and evaluation. This section is explained in the course introduction and application form of the relevant course. Please see the Course Structure for details. Letter and/or number-based grading systems are used in the evaluation of student success.

Exam Types

  • Semester/year measurement activities for a course; midterm exam, quiz, homework, oral exam,
  • project/design, performance task (application, laboratory, workshop, seminar, field work), work
  • It consists of health and safety examination (OHS) activities.

Number of Measurements and Ratios

  • One course, excluding courses evaluated as Satisfactory/Unsatisfactory at the end of the semester/year
  • It is mandatory to carry out at least one measurement activity during the semester/year measurement. But your lessons
  • Depending on its characteristics, it can be changed by the decision of the Board of the Department and the relevant unit. From yearly activities
  • The impact of each of them on the total success rate during the year cannot be less than 10%.
  • Contribution of semester/year and end-of-semester (final) measurement results to the success grade. rates (weights) are determined by the course coordinator before the start of the academic year.
  • These ratios are taken as basis when determining and evaluating.
  • Success grades of the exams determined in the semester/year evaluation
  • Each semester/year and end-of-semester/year assessment grades are given out of 100 points. No letter grade is given for the measurement results. Letter passing grades are given after all assessment activities, including the semester/year final exam, are completed.

Success Degree Success Grade Letter Success Grade Coefficient

  • Okay 90.00 – 100.00 AA 4.00
  • Good-Excellent 85.00 - 89.99 BA 3.50
  • Good 80.00 - 84.99 BB 3.00
  • Medium-Good 75.00 - 79.99 CB 2.50
  • Medium 65.00 - 74.99 CC 2.00
  • Weak-Medium 58.00 - 64.99 DC 1.50
  • Weak 50.00 - 57.99 DD 1.00
  • Failed 40.00 - 49.99 FD 0.50
  • Failed 0 - 39.99 FF 0.00
  • Absentee -- DZ 0.00
  • Did not take the exam -- GR 0.00
  • Adequate -- YT –
  • Insufficient -- AI –
  • Exempt -- MU –
  • Missing -- E –

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education, training and other activities carried out in higher education institutions.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared every year within the framework of the criteria determined by YÖK, are published. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.3. The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out in accordance with the education, training and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receives a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. It carries out regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the YÖKAK legislation.

This program is accredited by the Health Sciences Education Programs Evaluation and Accreditation Association (SABAK).


Access Requirements

1. To be placed in the program as a result of the central exam conducted by the Evaluation, Selection and Placement Center (ÖSYM) and whose procedures and principles are determined by the Council of Higher Education (YÖK).

2. To be placed in undergraduate programs that are a continuation of the fields they have completed in higher education institutions for associate degree graduates as a result of the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM and whose procedures and principles are determined by YÖK.

3. A student who has started his/her education in an equivalent program in Turkey or abroad can apply for horizontal transfer. The acceptance of students is examined and evaluated individually before the beginning of the term, considering the conditions of each student and the degree he/she applied for.

More detailed information about university admission is available in the Institution Introduction Catalogue.


Conditions for Success
In order to successfully complete the program, the student must; (1) Pass the compulsory courses and a sufficient number of elective courses in the curriculum, (2) Meet the GPA≥2.00 condition, (3) Complete two hundred and forty (240) ECTS credits. In addition, for graduation, the student must have successfully completed a 20-day summer internship at the hospital. Our faculty's midwifery department graduation criteria have been accepted as follows based on the article numbered Amendment: RG-31/12/2009-27449 published in the Official Gazette. The application criteria for midwifery department graduation are as follows; Performing 40 normal births, Managing 1 breech birth, Caring for, following and counseling 100 healthy pregnancies, Monitoring and caring for 40 risky pregnancies, Monitoring and caring for 100 postpartum women, Monitoring and caring for 100 healthy newborns, Monitoring and caring for 10 risky newborns

Progression Paths (Relationship Type)
  • Graduates of the department are primarily preferred in the most advanced and modern public and private hospitals and medical companies in our country.
  • Students who successfully complete the program can apply for master's and doctoral degrees in the field of Midwifery or other branches of science that accept students from this field.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is always valid.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode