Yeterlilik Kodu

TR0030012396

Yeterlilik Adı
Eczacılık Lisans Diploması
Sorumlu KurumErzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiErzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğü, Yalnızbağ Yerleşkesi, 24002 / ERZİNCAN
Sorumlu Kurum URLhttp://www.ebyu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 14/10/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Eczane
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri300
Programın Normal Süresi 5 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Sağlık hizmetlerinde topluma karşı görevlerini yerine getirecek, alanında evrensel ölçütlere uygun, dinamik, yaratıcı, sürekli mükemmeli arayan, gelişime ve öğrenmeye açık, bilgilerini yaratıcı ve yenilikçi bir şekilde kullanabilen, ilaç endüstrisinde bilgilerini uygulamaya dönüştürebilen, araştırabilen ve ulusal kimliğini küresel değerlerle bağdaştırabilen, toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için nitelikli araştırmalar yaparak ilaç üretiminden tüketimine, birey üzerindeki etkilerinin izlenmesine kadar üst düzey bilgi ve becerilere sahip, mesleğinin evrensel niteliklerini taşıyan bireyler yetiştirmek. Dünya’daki gelişmeleri yakından izleyen bölgemiz, ülkemiz ve dünyanın sorunlarına duyarlı olup çözüm üreten ve uluslararası düzeyde hizmet verebilecek donanıma sahip önder eczacılar yetiştiren, çağdaş eğitim ve araştırma stratejilerinin oluşturulması ve uygulanmasında öncü, dünyada yetkinliği kabul edilen bir kurum olmaktır. 
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün şeklinde gerçekleştirilir. Fakültemizde bulunan derslikler ve laboratuvarlarda ve ayrıca kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları ile ilaç endüstrisinde staj olarak uygulamalı eğitimler yapılır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Eczacılık mesleğinin tarihi gelişimi ve meslek etiğini bilir. Mesleki gelişim ve yaşam boyu öğrenme ilkelerini, iletişim ve sosyal becerileri mesleğini gerçekleştirdiği mevcut yasalar ve mevzuat doğrultusunda, etik kurallar çerçevesinde mesleğin uygulama alanlarında kullanır.
  • Eczacılık meslek bilgilerini, farklı disiplinlerden (Temel bilimler ve temel tıp bilimleri) gelen bilgilerle bütünleştirip geliştirir ve toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için ilgili yasal otoriteler, meslek örgütleri, ilaç endüstrisi ve diğer paydaşlar ile birlikte çalışır.
  • Yeni ilaç moleküllerinin tasarımı ve geliştirilmesinde temel ilkeler; doğal, sentetik ve biyolojik kaynaklı ilaç etkin maddelerinin kimyasal yapıları, sentezleri, etki mekanizmaları, yapı-etki ilişkileri, kullanılışları ve metabolizmaları konularında bilgi ve uygulama becerisine sahiptir.
  • Temel ve moleküler teknikler dahil ileri analiz yöntemleri ile validasyonu konusunda kuramsal bilgi ve uygulama becerisine sahiptir; tıbbi ve bitkisel ürün ile biyolojik materyalde nitel-nicel analizler yapar, sonuçları değerlendirir.
  • Doğal kaynaklı ilaç ve ürünlerin, sentetik etkin madde içeren ilaçların, ileri tedavi tıbbi ürünlerinin, kozmetik-kozmesötiklerin formülasyonları, üretimleri, stabiliteleri, kalite güvencesi, ruhsatlandırılma ve patent çalışmaları ile diğer yasal düzenlemeler ve dağıtımları hakkında kuramsal bilgi ve uygulama becerisine sahiptir.
  • Tıbbi cihazların özellikleri, kullanım alanları, üretimleri, kalite güvencesi, mevzuatı ve yasal düzenlemeleri hakkında bilgi sahibidir.
  • İlaçların biyofarmasötik ve farmakokinetik özellikleri, farmakodinamik ve toksikolojik etkilerini bilir. İlaç etkileşmeleri ve geçimsizlikleri, istenmeyen ilaç reaksiyonlarının izlenmesi ve önlenmesi ile riskli gruplarda ilaç kullanımı konularında bilgi sahibidir.
  • Klinik eczacılık, farmakoterapi ve fitoterapinin esaslarını öğrenerek, akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde hasta-odaklı ve bireyselleştirilmiş farmasötik bakım hizmetini, eczacılık hizmetlerinin sunulduğu ilgili alanlarda diğer sağlık personeli ile birlikte sağlar.
  • Güncel ve kanıta dayalı veri ve bilgi kaynaklarını kullanarak hasta ve yakınlarına, meslektaşlarına, diğer sağlık personeline, kurumlardaki ilgili birim-komitelere ve topluma eczacılık alanında eğitim, bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti sunar.
  • Klinik ve girişimsel olmayan araştırmalarda görev ve sorumluluk alır.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.
  • Bilimsel kaynakları (farmakope dahil), yasal düzenlemeleri ve ilgili bilgi teknolojilerini kullanarak güncel bilgiye ulaşır; teorik ve/veya pratik araştırma yapar, bulgularını rapor halinde ulusal ve/veya uluslararası toplantılarda sunar ve/veya yayınlar.
Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Eczacılık Fakültesi'nde sınavlar kısa süreli sınav, ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, tek ders sınavı, mazeret sınavı, muafiyet sınavı, mezuniyet GNO baraj sınavı ve azami süre sonu ek sınavlarından oluşur. Bu sınavlar yazılı, sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Bir ders içindeki projeler, ödevler, laboratuvar, uygulama ve benzeri çalışmalar sınavlar yerine geçebilir. Öğretim elemanı, bu çalışmaların ilgili sınav notunun hesaplanmasına olan etkisini, yarıyılın başladığı ilk hafta içerisinde ilgili kurulun onayı ile ilan eder. Araştırma Projesi dersleri ve Staj Dersi için sınavlar ve telafi sınavlarının nasıl uygulanacağı Fakülte Kurulları ile belirlenir. Ham başarı notuna, yarıyıl içi notunun başarı notuna katkısı % 40, yarıyıl sonu notunun başarı notuna katkısı % 60’tır.
  • Başarı notunun hesaplanmasında Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde bağıl değerlendirme sistemi kullanılır. Ham başarı notu; AL’nin altında ancak otuzun üzerinde ise FD, otuzun altında ise FF olarak değerlendirilir. Eğer FF dışındaki en düşük harf notu AL’nin üzerindeyse, FF dışındaki en düşük harf notu alt sınırı ile otuz arasındaki bu notlara da FD notu verilir. AL’nin değeri, Fakülte Kurulu kararı ile 50 olarak belirlenmiştir. Ayrıca öğrenci yarıyıl sonu sınavından, Fakülte Kurulu kararı ile belirlenen 50 notunu almak zorundadır. Yarıyıl sonu sınav notu, bu nottan daha düşük olan öğrencilerden ham başarı notu otuz ve üzerinde olanlar FD, otuzun altında olanlar ise FF almış sayılır. Başarı baraj notu en az 2,00’dır. En son hesaplanan GANO’su ile bir önceki GANO’su 2,00’ın altında olan öğrenci, başarısız duruma düşer. Başarısız öğrenci, üst yarıyıllardan ders alamaz. Daha önceki yarıyıllara ait hiç almadığı, başarısız veya devamsız olduğu dersleri tekrar almak zorundadır. Yükseköğretim Kurumlarından almış olduğu derslerin notlarının değerlendirilmesi ile Bağıl Değerlendirme Sistemi Uygulama Esaslarına göre değerlendirmeye katılan öğrenci sayısının 10’un altında olduğu durumda, notların değerlendirilmesinde Not Dönüşüm Sistemi Tablosu kullanılır. (http://eczacilik.erzincan.edu.tr/?page_id=2463&lang=tr)
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Eczacılık Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (ECZAKDER)

21.02.2023/21.02.2025

Giriş Şartı
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencisi olabilmek için ülkemizde ortaöğretim eğitimini tamamlamış ve üniversite sınavında sayısal alanda (MF-3) yeterli puanı almış olmak gerekmektedir. Kabul ve kayıt şartları, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Senatosu'nun önerisi, Yükseköğretim Kurulu'nun kararı ile belirlenir. Kabul ve kayıt şartları, ilgili yılın Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu'nda belirtilir. Yurtiçinde kurumlararası yatay geçiş, Merkezi Sınavla yatay geçiş başvuruları ve kontenjanları Üniversite Senatosu'nun kararı ile belirlenmekte ve ilan edilmektedir. Yabancı Uyruklu öğrencilerin kabul ve kayıt işlemleri, Yükseköğretim Kurulu'nun eşdeğerlik vermiş olduğu sınavlara göre yapılmakta ve kontenjanları aynı şekilde Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Senatosu'nun kararı ile belirlenip ilan edilmektedir.
Başarma Şartları Öğrencilerin en az 300 AKTS kredi miktarını tamamlamış olması, programda belirtilen temel ve mesleki dersleri, uygulamaları, stajlarını ve araştırma projesini 'Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi', 'Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Lisans Eğitimi Staj Yönergesi', 'Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Lisans Eğitimi Staj Dersleri Uygulama İlke ve Esasları', 'Mezuniyet Projesi Dersi 1 ve Mezuniyet Projesi Dersi 2 Yönergesi’ne göre başarı ile tamamlaması ve mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olması gerekmektedir. (http://eczacilik.erzincan.edu.tr/?page_id=2463&lang=tr)
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden mezun olan eczacılar; eczane, hastane eczanelerinde, ilaç ve kozmetik endüstrisinin farklı birimlerinde, ecza depolarında, üniversitelerde eğitim-araştırma alanlarında, araştırma-geliştirme merkezlerinde, ilaç ve zehir gibi bilgi merkezlerinde, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu gibi kamu kurum ve kuruluşlarında, tıbbi cihazla ilgili onaylanmış kuruluşlar, sözleşmeli araştırma kurumları, ilaç danışmanlık şirketleri ve meslek örgütlerinde mesleklerini yürütebilmektedir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030012396


Yeterlilik Adı
Eczacılık Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğü, Yalnızbağ Yerleşkesi, 24002 / ERZİNCAN

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 14/10/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
300

Programın Normal Süresi
5 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Sağlık hizmetlerinde topluma karşı görevlerini yerine getirecek, alanında evrensel ölçütlere uygun, dinamik, yaratıcı, sürekli mükemmeli arayan, gelişime ve öğrenmeye açık, bilgilerini yaratıcı ve yenilikçi bir şekilde kullanabilen, ilaç endüstrisinde bilgilerini uygulamaya dönüştürebilen, araştırabilen ve ulusal kimliğini küresel değerlerle bağdaştırabilen, toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için nitelikli araştırmalar yaparak ilaç üretiminden tüketimine, birey üzerindeki etkilerinin izlenmesine kadar üst düzey bilgi ve becerilere sahip, mesleğinin evrensel niteliklerini taşıyan bireyler yetiştirmek. Dünya’daki gelişmeleri yakından izleyen bölgemiz, ülkemiz ve dünyanın sorunlarına duyarlı olup çözüm üreten ve uluslararası düzeyde hizmet verebilecek donanıma sahip önder eczacılar yetiştiren, çağdaş eğitim ve araştırma stratejilerinin oluşturulması ve uygulanmasında öncü, dünyada yetkinliği kabul edilen bir kurum olmaktır. 

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün şeklinde gerçekleştirilir. Fakültemizde bulunan derslikler ve laboratuvarlarda ve ayrıca kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları ile ilaç endüstrisinde staj olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Eczacılık mesleğinin tarihi gelişimi ve meslek etiğini bilir. Mesleki gelişim ve yaşam boyu öğrenme ilkelerini, iletişim ve sosyal becerileri mesleğini gerçekleştirdiği mevcut yasalar ve mevzuat doğrultusunda, etik kurallar çerçevesinde mesleğin uygulama alanlarında kullanır.
  • Eczacılık meslek bilgilerini, farklı disiplinlerden (Temel bilimler ve temel tıp bilimleri) gelen bilgilerle bütünleştirip geliştirir ve toplumun sağlık düzeyinin ve yaşam kalitesinin yükseltilmesi için ilgili yasal otoriteler, meslek örgütleri, ilaç endüstrisi ve diğer paydaşlar ile birlikte çalışır.
  • Yeni ilaç moleküllerinin tasarımı ve geliştirilmesinde temel ilkeler; doğal, sentetik ve biyolojik kaynaklı ilaç etkin maddelerinin kimyasal yapıları, sentezleri, etki mekanizmaları, yapı-etki ilişkileri, kullanılışları ve metabolizmaları konularında bilgi ve uygulama becerisine sahiptir.
  • Temel ve moleküler teknikler dahil ileri analiz yöntemleri ile validasyonu konusunda kuramsal bilgi ve uygulama becerisine sahiptir; tıbbi ve bitkisel ürün ile biyolojik materyalde nitel-nicel analizler yapar, sonuçları değerlendirir.
  • Doğal kaynaklı ilaç ve ürünlerin, sentetik etkin madde içeren ilaçların, ileri tedavi tıbbi ürünlerinin, kozmetik-kozmesötiklerin formülasyonları, üretimleri, stabiliteleri, kalite güvencesi, ruhsatlandırılma ve patent çalışmaları ile diğer yasal düzenlemeler ve dağıtımları hakkında kuramsal bilgi ve uygulama becerisine sahiptir.
  • Tıbbi cihazların özellikleri, kullanım alanları, üretimleri, kalite güvencesi, mevzuatı ve yasal düzenlemeleri hakkında bilgi sahibidir.
  • İlaçların biyofarmasötik ve farmakokinetik özellikleri, farmakodinamik ve toksikolojik etkilerini bilir. İlaç etkileşmeleri ve geçimsizlikleri, istenmeyen ilaç reaksiyonlarının izlenmesi ve önlenmesi ile riskli gruplarda ilaç kullanımı konularında bilgi sahibidir.
  • Klinik eczacılık, farmakoterapi ve fitoterapinin esaslarını öğrenerek, akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde hasta-odaklı ve bireyselleştirilmiş farmasötik bakım hizmetini, eczacılık hizmetlerinin sunulduğu ilgili alanlarda diğer sağlık personeli ile birlikte sağlar.
  • Güncel ve kanıta dayalı veri ve bilgi kaynaklarını kullanarak hasta ve yakınlarına, meslektaşlarına, diğer sağlık personeline, kurumlardaki ilgili birim-komitelere ve topluma eczacılık alanında eğitim, bilgilendirme ve danışmanlık hizmeti sunar.
  • Klinik ve girişimsel olmayan araştırmalarda görev ve sorumluluk alır.
  • Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme.
  • Bilimsel kaynakları (farmakope dahil), yasal düzenlemeleri ve ilgili bilgi teknolojilerini kullanarak güncel bilgiye ulaşır; teorik ve/veya pratik araştırma yapar, bulgularını rapor halinde ulusal ve/veya uluslararası toplantılarda sunar ve/veya yayınlar.

Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Eczacılık Fakültesi'nde sınavlar kısa süreli sınav, ara sınav, yarıyıl sonu sınavı, tek ders sınavı, mazeret sınavı, muafiyet sınavı, mezuniyet GNO baraj sınavı ve azami süre sonu ek sınavlarından oluşur. Bu sınavlar yazılı, sözlü veya uygulamalı olarak yapılabilir. Bir ders içindeki projeler, ödevler, laboratuvar, uygulama ve benzeri çalışmalar sınavlar yerine geçebilir. Öğretim elemanı, bu çalışmaların ilgili sınav notunun hesaplanmasına olan etkisini, yarıyılın başladığı ilk hafta içerisinde ilgili kurulun onayı ile ilan eder. Araştırma Projesi dersleri ve Staj Dersi için sınavlar ve telafi sınavlarının nasıl uygulanacağı Fakülte Kurulları ile belirlenir. Ham başarı notuna, yarıyıl içi notunun başarı notuna katkısı % 40, yarıyıl sonu notunun başarı notuna katkısı % 60’tır.
  • Başarı notunun hesaplanmasında Senato tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde bağıl değerlendirme sistemi kullanılır. Ham başarı notu; AL’nin altında ancak otuzun üzerinde ise FD, otuzun altında ise FF olarak değerlendirilir. Eğer FF dışındaki en düşük harf notu AL’nin üzerindeyse, FF dışındaki en düşük harf notu alt sınırı ile otuz arasındaki bu notlara da FD notu verilir. AL’nin değeri, Fakülte Kurulu kararı ile 50 olarak belirlenmiştir. Ayrıca öğrenci yarıyıl sonu sınavından, Fakülte Kurulu kararı ile belirlenen 50 notunu almak zorundadır. Yarıyıl sonu sınav notu, bu nottan daha düşük olan öğrencilerden ham başarı notu otuz ve üzerinde olanlar FD, otuzun altında olanlar ise FF almış sayılır. Başarı baraj notu en az 2,00’dır. En son hesaplanan GANO’su ile bir önceki GANO’su 2,00’ın altında olan öğrenci, başarısız duruma düşer. Başarısız öğrenci, üst yarıyıllardan ders alamaz. Daha önceki yarıyıllara ait hiç almadığı, başarısız veya devamsız olduğu dersleri tekrar almak zorundadır. Yükseköğretim Kurumlarından almış olduğu derslerin notlarının değerlendirilmesi ile Bağıl Değerlendirme Sistemi Uygulama Esaslarına göre değerlendirmeye katılan öğrenci sayısının 10’un altında olduğu durumda, notların değerlendirilmesinde Not Dönüşüm Sistemi Tablosu kullanılır. (http://eczacilik.erzincan.edu.tr/?page_id=2463&lang=tr)

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Eczacılık Eğitimi Programlarını Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (ECZAKDER)

21.02.2023/21.02.2025


Giriş Şartı
  • Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencisi olabilmek için ülkemizde ortaöğretim eğitimini tamamlamış ve üniversite sınavında sayısal alanda (MF-3) yeterli puanı almış olmak gerekmektedir. Kabul ve kayıt şartları, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Senatosu'nun önerisi, Yükseköğretim Kurulu'nun kararı ile belirlenir. Kabul ve kayıt şartları, ilgili yılın Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi Kılavuzu'nda belirtilir. Yurtiçinde kurumlararası yatay geçiş, Merkezi Sınavla yatay geçiş başvuruları ve kontenjanları Üniversite Senatosu'nun kararı ile belirlenmekte ve ilan edilmektedir. Yabancı Uyruklu öğrencilerin kabul ve kayıt işlemleri, Yükseköğretim Kurulu'nun eşdeğerlik vermiş olduğu sınavlara göre yapılmakta ve kontenjanları aynı şekilde Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Senatosu'nun kararı ile belirlenip ilan edilmektedir.

Başarma Şartları
Öğrencilerin en az 300 AKTS kredi miktarını tamamlamış olması, programda belirtilen temel ve mesleki dersleri, uygulamaları, stajlarını ve araştırma projesini 'Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi', 'Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Lisans Eğitimi Staj Yönergesi', 'Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Lisans Eğitimi Staj Dersleri Uygulama İlke ve Esasları', 'Mezuniyet Projesi Dersi 1 ve Mezuniyet Projesi Dersi 2 Yönergesi’ne göre başarı ile tamamlaması ve mezun olabilmek için 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olması gerekmektedir. (http://eczacilik.erzincan.edu.tr/?page_id=2463&lang=tr)

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden mezun olan eczacılar; eczane, hastane eczanelerinde, ilaç ve kozmetik endüstrisinin farklı birimlerinde, ecza depolarında, üniversitelerde eğitim-araştırma alanlarında, araştırma-geliştirme merkezlerinde, ilaç ve zehir gibi bilgi merkezlerinde, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu gibi kamu kurum ve kuruluşlarında, tıbbi cihazla ilgili onaylanmış kuruluşlar, sözleşmeli araştırma kurumları, ilaç danışmanlık şirketleri ve meslek örgütlerinde mesleklerini yürütebilmektedir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Belge sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030012396

Qualification Title
Bachelor Degree in Pharmacy
Awarding BodyErzincan Binali Yildirim University
Awarding Body Contact
Awarding Body Urlhttp://www.ebyu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 14/10/2024
TQF Level 6
Thematic AreasPharmacy
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value300
Program Duration5 Yıl
Program Profile

It will fulfill its duties to the society in health services, is dynamic, creative, constantly seeking excellence, open to development and learning, can use its knowledge in a creative and innovative way, can transform its knowledge into practice in the pharmaceutical industry, research and associate its national identity with global values, To raise individuals who have high level knowledge and skills, from drug production to consumption, and monitoring their effects on the individual, who carry the universal qualities of their profession by conducting qualified researches to increase the level of life and the quality of life Our region, which closely follows the developments in the world, is sensitive to the problems of our country and the world, produces solutions and trains leading pharmacists who are equipped to serve at an international level, is a pioneer in the creation and implementation of contemporary education and research strategies, and is an institution whose competence is accepted in the world.

Learning Environments

Education and training are provided in a formal manner. Practical training is provided in the classrooms and laboratories in our faculty and also as internships in public and private health institutions and organizations and in the pharmaceutical industry.

Description
  • Theoretical, Factual; Having advanced theoretical and practical knowledge supported with textbooks which include up-to-date information, equipments and other resorces.
  • Having knowledge of evaluating nature, source, accuracy, limits, reliability and validity of information.
  • Having knowledge of obtaining the scientific information on health, following the current literature, evaluating and practising.
  • Cognitive, Practical; Can use advanced theoretical and practical knowledge gained in his/her field.
  • Can evaluate and comment on the data by using the advanced knowledge and skills s/he gained and also can identify the problems, analyze them and offer a solution based on research and evidence.
  • Can critically evaluate the advanced knowledge and skills s/he acquired in the field.
  • Can share his/her view with experts and amateurs about the field and offers for solution by supporting them qualitative and quantitative data.
  • Can act appropriate to social, cultural, ethical values while collecting, evaluating, applying and announcing the results of the datai.
  •  Can take responsibilities as an individual and group member in order to solve the unpredictable complex problems faced in the practices pf his/her field.
  • Having conscious about the universality of social rights, social justice, quality culture, protection of cultural values, environmental protection, occupational health.
Key Competencies

Literacy competence
Multilingual competence
Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
Digital competence
Personal, social and learning to learn competence
Citizenship competence
Entrepreneurial competence
Cultural awareness and expression competence

Further Info

In pharmacy program, students take 1 midterm and final exam for each coursework. Addition short-exams and homeworks can be given. For evaluation, mid-term activities/tests contribute 40% to overall grading. The rest is contributed by final exam score. All tests are evaluated based on 100 points and class average is considered. The lecturers convert numerical scores into 4-letter grading category. Attendance is required. Students are not permitted to pursue further year if sequentially graduate-point average below 2.00.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

• “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of criteria determined by YÖK are published every year. Reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. The quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

Creation and Approval of Educational Programs: The Council of Higher Education determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.
The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education on these issues.
The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education after being approved by the relevant Deans Council.
Assessment-Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students is carried out in accordance with the education and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education on these issues.
Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.
Self-Assessment-External Assessment: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the “Internal Institutional Assessment Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external assessment of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the program qualifications is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

Accreditation Institution Name;

Pharmacy Education Programs Evaluation and Accreditation Association (ECZAKDER)

21.02.2023/21.02.2025

Access Requirements

High school diploma and placement through a centralized national university placement examination, Student Selection Exam. Please visit www.osym.gov.tr for more information. Students from other pharmacy institutions are also accepted. There is a quota for international students who are admitted through selection by the university among the applicants.

Conditions for SuccessStudents must be successfull and/or pass all courses on the programme including research project lessons and internship that are explained education and exam regulation of Erzincan University
Progression Paths (Relationship Type)

The graduated students conduct their occupation in pharmacy, hospital, drug industry, public, different research centers and academy.

Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Program Graduates

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030012396


Qualification Title
Bachelor Degree in Pharmacy

Awarding Body
Erzincan Binali Yildirim University

Awarding Body Contact

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 14/10/2024

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
300

Program Duration
5 Yıl

Program Profile

It will fulfill its duties to the society in health services, is dynamic, creative, constantly seeking excellence, open to development and learning, can use its knowledge in a creative and innovative way, can transform its knowledge into practice in the pharmaceutical industry, research and associate its national identity with global values, To raise individuals who have high level knowledge and skills, from drug production to consumption, and monitoring their effects on the individual, who carry the universal qualities of their profession by conducting qualified researches to increase the level of life and the quality of life Our region, which closely follows the developments in the world, is sensitive to the problems of our country and the world, produces solutions and trains leading pharmacists who are equipped to serve at an international level, is a pioneer in the creation and implementation of contemporary education and research strategies, and is an institution whose competence is accepted in the world.


Learning Environments

Education and training are provided in a formal manner. Practical training is provided in the classrooms and laboratories in our faculty and also as internships in public and private health institutions and organizations and in the pharmaceutical industry.


Description
  • Theoretical, Factual; Having advanced theoretical and practical knowledge supported with textbooks which include up-to-date information, equipments and other resorces.
  • Having knowledge of evaluating nature, source, accuracy, limits, reliability and validity of information.
  • Having knowledge of obtaining the scientific information on health, following the current literature, evaluating and practising.
  • Cognitive, Practical; Can use advanced theoretical and practical knowledge gained in his/her field.
  • Can evaluate and comment on the data by using the advanced knowledge and skills s/he gained and also can identify the problems, analyze them and offer a solution based on research and evidence.
  • Can critically evaluate the advanced knowledge and skills s/he acquired in the field.
  • Can share his/her view with experts and amateurs about the field and offers for solution by supporting them qualitative and quantitative data.
  • Can act appropriate to social, cultural, ethical values while collecting, evaluating, applying and announcing the results of the datai.
  •  Can take responsibilities as an individual and group member in order to solve the unpredictable complex problems faced in the practices pf his/her field.
  • Having conscious about the universality of social rights, social justice, quality culture, protection of cultural values, environmental protection, occupational health.

Key Competencies

Literacy competence
Multilingual competence
Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
Digital competence
Personal, social and learning to learn competence
Citizenship competence
Entrepreneurial competence
Cultural awareness and expression competence


Further Info

In pharmacy program, students take 1 midterm and final exam for each coursework. Addition short-exams and homeworks can be given. For evaluation, mid-term activities/tests contribute 40% to overall grading. The rest is contributed by final exam score. All tests are evaluated based on 100 points and class average is considered. The lecturers convert numerical scores into 4-letter grading category. Attendance is required. Students are not permitted to pursue further year if sequentially graduate-point average below 2.00.


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

• “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of criteria determined by YÖK are published every year. Reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. The quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

Creation and Approval of Educational Programs: The Council of Higher Education determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.
The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education on these issues.
The curriculum of the National Core Education Programs is implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education after being approved by the relevant Deans Council.
Assessment-Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students is carried out in accordance with the education and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by the Council of Higher Education on these issues.
Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.
Self-Assessment-External Assessment: In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the “Internal Institutional Assessment Reports” of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the “Institutional Feedback Report” prepared for the external assessment of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the program qualifications is provided. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

Accreditation Institution Name;

Pharmacy Education Programs Evaluation and Accreditation Association (ECZAKDER)

21.02.2023/21.02.2025


Access Requirements

High school diploma and placement through a centralized national university placement examination, Student Selection Exam. Please visit www.osym.gov.tr for more information. Students from other pharmacy institutions are also accepted. There is a quota for international students who are admitted through selection by the university among the applicants.


Conditions for Success
Students must be successfull and/or pass all courses on the programme including research project lessons and internship that are explained education and exam regulation of Erzincan University

Progression Paths (Relationship Type)

The graduated students conduct their occupation in pharmacy, hospital, drug industry, public, different research centers and academy.


Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

1.1. Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Program Graduates

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

The document is valid continuously.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode