Yeterlilik Kodu

TR0030021465

Yeterlilik Adı
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörlüğü, Merkez Yerleşke, Bor Yolu Üzeri, 51240 Merkez/Niğde
Sorumlu Kurum URLhttp://www.ohu.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 14/10/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Elektrik ve enerji
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:2150.01

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Programının Eğitim Amaçları, mezunlarının

  • Enerji üretim, iletim ve dağıtımı ile ilgili alanlarda faaliyetlerini sürdüren önemli kurum ve firmalarda çalışma imkânı bulabilen veya kendi işyerini açabilen,
  • Haberleşme sistemleri, elektronik donanım ve yazılımları, endüstriyel otomasyon ile ilgili alanlarda faaliyetlerini sürdüren önemli kurum ve firmalarda çalışma imkânı bulabilen veya kendi işyerini açabilen,
  • Lisansüstü öğrenim ve/veya Ar-Ge çalışması yapabilen,

birer Elektrik-Elektronik Mühendisi olmalarıdır.

Öğrenme Ortamları
  • NOHU Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde eğtim öğretim örgün eğitim şeklinde yürütülmektedir. Derslerin yürütülmesi için teknolojik imkanları yüksek sınıfları hem de uygulamaya yönelik derslerinin yürütülmesi için zengin teçhizatlara sahip laboratuvarları bulunmaktadır. Bu doğrultuda, öğrencilerine çağdaş ve bilimsel mühendislik eğitimi verebilmek için gerekli ve yeterli şartları sağlayacak olanaklara sahiptir. Pandemi gibi zorunlu durumlarda uzaktan öğretim için gerekli teknik donanım ve yazılım altyapısı bulunmaktadır. Ayrıca, öğrenciler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde, alanla ilgili kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda zorunlu staj yapmaktadırlar.

 

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Matematik, fen bilimleri ve Elektrik-Elektronik mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanır.
  • Karmaşık Elektrik-Elektronik mühendisliği problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygular
  • Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygular.
  • Elektrik-Elektronik mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
  • Karmaşık mühendislik problemlerinin veya Elektrik-Elektronik mühendisliğine özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlar.
  • Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışır.
  • Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verir ve alır.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yeniler.
  • Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve Elektrik-Elektronik mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi kazanır.
  • Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi kazanır.
  • Elektrik-Elektronik mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık kazanır.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Başarı Notu: Sınavlardan alınan puanlar 100 üzerinden değerlendirilerek başarı puanı belirlenir.Bir dersteki başarı durumu başarı notu ile belirlenir.Başarı notu o derse ait yarıyıl içinde yapılan çalışmalarda sağlanan yarıyıl içi başarı notu ile yarıyıl sonunda yapılan genel sınavlarda sağlanan başarı notunun birlikte değerlendirilmesiyle belirlenir.Yarıyıl içinde yapılan çalışmalar; ders ve uygulamalarda devam durumu, arazi çalışmaları, uygulama, ödev, proje, staj, atölye, seminer, laboratuvar ve benzeri çalışmalardır.Öğrencinin yarıyıl içi başarı notunun belirlenmesinde, bu çalışmalar akademik takvimde belirlenen yarıyılın son haftasında belirli oranda ara sınav ile birlikte değerlendirilebilir.Genel sınavın ders başarı notuna etkisi en az % 40 en çok % 60 olabilir.

Yarıyıl içi başarı notunun ve genel sınavın başarı notuna etki oranları ve öğrencinin başarılı sayılması için yarıyıl içi çalışmaların uygulama şekli, dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından yarıyılın ilk iki haftası içinde öğrencilere duyurulur. Başarı notunun hesaplanmasında bağıl değerlendirme sistemi kullanılır.Bağıl değerlendirmede o dersi alan tüm öğrencilerin aldıkları ders başarı puanlarının aritmetik ortalaması ve istatistiksel dağılımı dikkate alınır. Bağıl değerlendirme sisteminin uygulama esasları Senato tarafından belirlenir. Ders başarı notları ve katsayıları aşağıdaki şekilde belirlenir:

Başarı Notları (harf ile)

Katsayılar AA 4,00 BA 3,50 BB 3,00 CB 2,50 CC 2,00 DC 1,50 DD 1,00 FD 0,50 FF 0,00 Başarı Notlarından;

a) S: Kredisiz derslerde başarılı,

b) U: Kredisiz derslerde başarısız,

c) P: Yıllık derslerde birinci yarıyıl sonunda başarılı,

d) EX: Üniversitenin yaptığı muafiyet sınavında başarılı,

e) NI: Ağırlıklı ortalamaya katılmayan derslerin notu,

f) NA: Derse devam ve/veya uygulama şartını yerine getirmediğinden, genel sınavlara girme hakkı olmadığı için başarısız,

g) T: Transfer edilen dersin notu olarak tanımlanır.

Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, S ve EX notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.Bir veya birkaç dersten DC veya DD notu alan öğrenci, dersin alındığı yarıyılda ders kayıt formuna yazarak kayıt yaptırdığı tüm derslerin akademik ortalaması 2,00 ve üzerinde ise o dersi/dersleri başarmış sayılır. T notu; Üniversitenin diğer bölümlerinden veya başka bir üniversiteden geçiş yapan öğrencilere, daha önce almış oldukları ve eşdeğerliği bölüm başkanlığının önerisi üzerine fakülte/yüksekokul kurulunca kabul edilen dersler için verilir.Akademik not ortalaması hesaplarına katılmaz.

Akademik ortalama Öğrencilerin başarı durumu; yarıyıl akademik ortalaması ve genel akademik ortalamaları hesaplanarak belirlenir.Bir dersin kredisi ile o dersten alınan başarı notunun katsayısının çarpımı o dersin ağırlıklı puanını verir. Yarıyıl akademik ortalaması, ders planında o yarıyılda bulunan derslerden alınması gerekenlerin ağırlıklı puanları toplamının, derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur. Yıllık dersler bahar yarıyılı akademik ortalamasına dahil edilir. Genel akademik ortalama, öğrencinin öğrenim süresi içinde almak zorunda olduğu bütün derslerden aldığı başarı notları esas alınarak hesaplanacak ağırlıklı puanlar toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesiyle bulunur.

Akademik ortalama hesaplanırken virgülden sonra iki basamak alınır. Virgülden sonraki üçüncü basamaktaki sayı 5 veya daha büyük olduğunda ikinci basamaktaki sayı bir arttırılır. Yan dal, çift ana dal dersleri ile eğitim-öğretim planında yer almasına rağmen S ve T notları alınan dersler akademik ortalama hesaplamalarında dikkate alınmaz. Öğrencinin tekrar ettiği dersler varsa, o derslerden aldığı en son not akademik ortalamaya dahil edilir. Öğrenciler, eğer isterlerse, akademik ortalamalarını yükseltmek için DD, DC ve CC notlarını aldıkları dersleri tekrar alabilirler. Bu derslerden aldıkları en son not akademik ortalamaya dahil edilir.

Kalite Güvencesi
  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır.
  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütlerini belirler.
  • Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
  • Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır..
  • Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
  • Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
  • Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği MÜDEK

Başlangıç/Bitiş Tarihi: 1.05.2021/30.09.2026

Giriş Şartı
  • Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) ile sağlamaktadır. Merkezi olarak yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)'da başarılı olan ve bu bölümü tercih eden öğrenciler kayıt yaptırmaktadır. Ayrıca Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile de ön lisans programlarından mezun öğrenciler kabul edilmektedir. 
  • Yabancı uyruklu öğrenciler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) düzenlediği YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) veya TCS (Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı) sınavlarından yeterli puan alarak bölümde eğitim görmeye hak kazanmaktadırlar.
Başarma ŞartlarıNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne göre bir öğrencinin kayıtlı olduğu bölümden/programdan mezun olabilmesi için bölümün/programın eğitim-öğretim planına göre alması gereken tüm derslerden ve varsa zorunlu staj çalışmasından başarılı olması gerekmektedir. Öğrencinin mezuniyet tarihi, eğitim-öğretim planını başarıyla tamamladığı sınav döneminin son günü veya staj, bitirme ödevi, arazi çalışması gibi çalışmaları başarıyla bitirdiği tarihtir. Programın gerektirdiği en az krediyi sağlamayan ve genel akademik ortalaması 2,00’ın altında olan öğrenciler mezun olamaz. Bölümümüzden mezuniyet için aranan koşullar aşağıda maddeler halinde verilmiştir. 240 ECTS dersi alıp başarılı olmak, 12 adet Teknik Seçmeli, 1 Sosyal ve 1 Genel Seçmeli ders alıp başarılı olmak, Seçmeli derslerin kredisi 240 ECTS’nin içerisindedir. Genel akademik not ortalamasının 4 üzerinden 2.00 olması, Toplam 40 iş günü (12 ECTS) olan elektrik ve elektronik-haberleşme stajlarını yapmış olmak,
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Elektrik Elektronik Mühendisliği Lisans Programı mezunları, elektrik, elektronik, güç sistemleri, telekomünikasyon, kontrol sistemleri, gömülü sistemler, yenilenebilir enerji, yarı iletkenler, robotik ve Ar-Ge mühendislik alanlarında kariyer yapabilirler. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans ve doktora programlarına devam edebilir, çift anadal programlarına katılarak iki ayrı diploma alabilirler. Mezunlar, özel sektörde, kamu kurumlarında, belediyelerde veya üniversitelerde görev alabilir, kendi işyerlerini açabilirler. Enerji üretim ve dağıtımı, haberleşme sistemleri, elektronik donanım ve yazılımları, endüstriyel otomasyon gibi alanlarda çalışabilirler. Proje mühendisi, tasarım mühendisi, test ve kalite kontrol mühendisi, bakım ve onarım mühendisi, Ar-Ge mühendisi, yazılım mühendisi ve üretim mühendisi olarak görev alabilirler. Çeşitli sektörlerde geniş kariyer fırsatlarına sahip olan bu mühendisler, hem ulusal hem de uluslararası projelerde yer alarak kariyerlerinde ilerleyebilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030021465


Yeterlilik Adı
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörlüğü, Merkez Yerleşke, Bor Yolu Üzeri, 51240 Merkez/Niğde

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:2150.01


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 14/10/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08:2150.01


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Programının Eğitim Amaçları, mezunlarının

  • Enerji üretim, iletim ve dağıtımı ile ilgili alanlarda faaliyetlerini sürdüren önemli kurum ve firmalarda çalışma imkânı bulabilen veya kendi işyerini açabilen,
  • Haberleşme sistemleri, elektronik donanım ve yazılımları, endüstriyel otomasyon ile ilgili alanlarda faaliyetlerini sürdüren önemli kurum ve firmalarda çalışma imkânı bulabilen veya kendi işyerini açabilen,
  • Lisansüstü öğrenim ve/veya Ar-Ge çalışması yapabilen,

birer Elektrik-Elektronik Mühendisi olmalarıdır.


Öğrenme Ortamları
  • NOHU Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde eğtim öğretim örgün eğitim şeklinde yürütülmektedir. Derslerin yürütülmesi için teknolojik imkanları yüksek sınıfları hem de uygulamaya yönelik derslerinin yürütülmesi için zengin teçhizatlara sahip laboratuvarları bulunmaktadır. Bu doğrultuda, öğrencilerine çağdaş ve bilimsel mühendislik eğitimi verebilmek için gerekli ve yeterli şartları sağlayacak olanaklara sahiptir. Pandemi gibi zorunlu durumlarda uzaktan öğretim için gerekli teknik donanım ve yazılım altyapısı bulunmaktadır. Ayrıca, öğrenciler yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde, alanla ilgili kamu ve özel kurum ve kuruluşlarda zorunlu staj yapmaktadırlar.

 


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Matematik, fen bilimleri ve Elektrik-Elektronik mühendisliğine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanır.
  • Karmaşık Elektrik-Elektronik mühendisliği problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygular
  • Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygular.
  • Elektrik-Elektronik mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanır.
  • Karmaşık mühendislik problemlerinin veya Elektrik-Elektronik mühendisliğine özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlar.
  • Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışır.
  • Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verir ve alır.
  • Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yeniler.
  • Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve Elektrik-Elektronik mühendisliği uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi kazanır.
  • Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi kazanır.
  • Elektrik-Elektronik mühendisliği uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık kazanır.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Başarı Notu: Sınavlardan alınan puanlar 100 üzerinden değerlendirilerek başarı puanı belirlenir.Bir dersteki başarı durumu başarı notu ile belirlenir.Başarı notu o derse ait yarıyıl içinde yapılan çalışmalarda sağlanan yarıyıl içi başarı notu ile yarıyıl sonunda yapılan genel sınavlarda sağlanan başarı notunun birlikte değerlendirilmesiyle belirlenir.Yarıyıl içinde yapılan çalışmalar; ders ve uygulamalarda devam durumu, arazi çalışmaları, uygulama, ödev, proje, staj, atölye, seminer, laboratuvar ve benzeri çalışmalardır.Öğrencinin yarıyıl içi başarı notunun belirlenmesinde, bu çalışmalar akademik takvimde belirlenen yarıyılın son haftasında belirli oranda ara sınav ile birlikte değerlendirilebilir.Genel sınavın ders başarı notuna etkisi en az % 40 en çok % 60 olabilir.

Yarıyıl içi başarı notunun ve genel sınavın başarı notuna etki oranları ve öğrencinin başarılı sayılması için yarıyıl içi çalışmaların uygulama şekli, dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından yarıyılın ilk iki haftası içinde öğrencilere duyurulur. Başarı notunun hesaplanmasında bağıl değerlendirme sistemi kullanılır.Bağıl değerlendirmede o dersi alan tüm öğrencilerin aldıkları ders başarı puanlarının aritmetik ortalaması ve istatistiksel dağılımı dikkate alınır. Bağıl değerlendirme sisteminin uygulama esasları Senato tarafından belirlenir. Ders başarı notları ve katsayıları aşağıdaki şekilde belirlenir:

Başarı Notları (harf ile)

Katsayılar AA 4,00 BA 3,50 BB 3,00 CB 2,50 CC 2,00 DC 1,50 DD 1,00 FD 0,50 FF 0,00 Başarı Notlarından;

a) S: Kredisiz derslerde başarılı,

b) U: Kredisiz derslerde başarısız,

c) P: Yıllık derslerde birinci yarıyıl sonunda başarılı,

d) EX: Üniversitenin yaptığı muafiyet sınavında başarılı,

e) NI: Ağırlıklı ortalamaya katılmayan derslerin notu,

f) NA: Derse devam ve/veya uygulama şartını yerine getirmediğinden, genel sınavlara girme hakkı olmadığı için başarısız,

g) T: Transfer edilen dersin notu olarak tanımlanır.

Bir dersten AA, BA, BB, CB, CC, S ve EX notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.Bir veya birkaç dersten DC veya DD notu alan öğrenci, dersin alındığı yarıyılda ders kayıt formuna yazarak kayıt yaptırdığı tüm derslerin akademik ortalaması 2,00 ve üzerinde ise o dersi/dersleri başarmış sayılır. T notu; Üniversitenin diğer bölümlerinden veya başka bir üniversiteden geçiş yapan öğrencilere, daha önce almış oldukları ve eşdeğerliği bölüm başkanlığının önerisi üzerine fakülte/yüksekokul kurulunca kabul edilen dersler için verilir.Akademik not ortalaması hesaplarına katılmaz.

Akademik ortalama Öğrencilerin başarı durumu; yarıyıl akademik ortalaması ve genel akademik ortalamaları hesaplanarak belirlenir.Bir dersin kredisi ile o dersten alınan başarı notunun katsayısının çarpımı o dersin ağırlıklı puanını verir. Yarıyıl akademik ortalaması, ders planında o yarıyılda bulunan derslerden alınması gerekenlerin ağırlıklı puanları toplamının, derslerin kredi toplamına bölünmesi ile bulunur. Yıllık dersler bahar yarıyılı akademik ortalamasına dahil edilir. Genel akademik ortalama, öğrencinin öğrenim süresi içinde almak zorunda olduğu bütün derslerden aldığı başarı notları esas alınarak hesaplanacak ağırlıklı puanlar toplamının, alınan derslerin kredi toplamına bölünmesiyle bulunur.

Akademik ortalama hesaplanırken virgülden sonra iki basamak alınır. Virgülden sonraki üçüncü basamaktaki sayı 5 veya daha büyük olduğunda ikinci basamaktaki sayı bir arttırılır. Yan dal, çift ana dal dersleri ile eğitim-öğretim planında yer almasına rağmen S ve T notları alınan dersler akademik ortalama hesaplamalarında dikkate alınmaz. Öğrencinin tekrar ettiği dersler varsa, o derslerden aldığı en son not akademik ortalamaya dahil edilir. Öğrenciler, eğer isterlerse, akademik ortalamalarını yükseltmek için DD, DC ve CC notlarını aldıkları dersleri tekrar alabilirler. Bu derslerden aldıkları en son not akademik ortalamaya dahil edilir.


Kalite Güvencesi
  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır.
  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütlerini belirler.
  • Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
  • Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır..
  • Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.
  • Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.
  • Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği MÜDEK

Başlangıç/Bitiş Tarihi: 1.05.2021/30.09.2026


Giriş Şartı
  • Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrenci kabulü, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) ile sağlamaktadır. Merkezi olarak yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)'da başarılı olan ve bu bölümü tercih eden öğrenciler kayıt yaptırmaktadır. Ayrıca Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile de ön lisans programlarından mezun öğrenciler kabul edilmektedir. 
  • Yabancı uyruklu öğrenciler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nin (ÖSYM) düzenlediği YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı) veya TCS (Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı) sınavlarından yeterli puan alarak bölümde eğitim görmeye hak kazanmaktadırlar.

Başarma Şartları
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’ne göre bir öğrencinin kayıtlı olduğu bölümden/programdan mezun olabilmesi için bölümün/programın eğitim-öğretim planına göre alması gereken tüm derslerden ve varsa zorunlu staj çalışmasından başarılı olması gerekmektedir. Öğrencinin mezuniyet tarihi, eğitim-öğretim planını başarıyla tamamladığı sınav döneminin son günü veya staj, bitirme ödevi, arazi çalışması gibi çalışmaları başarıyla bitirdiği tarihtir. Programın gerektirdiği en az krediyi sağlamayan ve genel akademik ortalaması 2,00’ın altında olan öğrenciler mezun olamaz. Bölümümüzden mezuniyet için aranan koşullar aşağıda maddeler halinde verilmiştir. 240 ECTS dersi alıp başarılı olmak, 12 adet Teknik Seçmeli, 1 Sosyal ve 1 Genel Seçmeli ders alıp başarılı olmak, Seçmeli derslerin kredisi 240 ECTS’nin içerisindedir. Genel akademik not ortalamasının 4 üzerinden 2.00 olması, Toplam 40 iş günü (12 ECTS) olan elektrik ve elektronik-haberleşme stajlarını yapmış olmak,

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Elektrik Elektronik Mühendisliği Lisans Programı mezunları, elektrik, elektronik, güç sistemleri, telekomünikasyon, kontrol sistemleri, gömülü sistemler, yenilenebilir enerji, yarı iletkenler, robotik ve Ar-Ge mühendislik alanlarında kariyer yapabilirler. Lisans diplomasına sahip olanlar, yüksek lisans ve doktora programlarına devam edebilir, çift anadal programlarına katılarak iki ayrı diploma alabilirler. Mezunlar, özel sektörde, kamu kurumlarında, belediyelerde veya üniversitelerde görev alabilir, kendi işyerlerini açabilirler. Enerji üretim ve dağıtımı, haberleşme sistemleri, elektronik donanım ve yazılımları, endüstriyel otomasyon gibi alanlarda çalışabilirler. Proje mühendisi, tasarım mühendisi, test ve kalite kontrol mühendisi, bakım ve onarım mühendisi, Ar-Ge mühendisi, yazılım mühendisi ve üretim mühendisi olarak görev alabilirler. Çeşitli sektörlerde geniş kariyer fırsatlarına sahip olan bu mühendisler, hem ulusal hem de uluslararası projelerde yer alarak kariyerlerinde ilerleyebilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030021465

Qualification Title
Electrical-Electronics Engineering Bachelors Degree Diploma
Awarding BodyNiğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
Awarding Body ContactNiğde Ömer Halisdemir University Rectorate, Central Campus, Bor Yolu, 51240 Center/Niğde
Awarding Body Urlhttp://www.ohu.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 14/10/2024
TQF Level 6
Thematic AreasElectricity and energy
National Occupation Classification

ISCO 08:2150.01

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The educational objectives of the Electrical and Electronics Engineering program at Niğde Ömer Halisdemir University aim for graduates to:

  • Have the opportunity to work in major institutions and companies involved in energy generation, transmission, and distribution, or to start their own businesses.
  • Be able to work in major institutions and companies engaged in fields such as communication systems, electronic hardware and software, and industrial automation, or to establish their own enterprises.
  • Pursue postgraduate studies and/or engage in R&D activities as qualified Electrical and Electronics Engineers.
Learning Environments

At NOHU's Department of Electrical and Electronics Engineering, education is conducted through formal, in-person instruction. The department offers modern classrooms with advanced technological capabilities for lectures, as well as well-equipped laboratories for hands-on, practical courses. These facilities provide the necessary and sufficient conditions to deliver a contemporary and scientific engineering education to its students. In cases of mandatory situations like a pandemic, the department is equipped with the technical infrastructure and software required for remote learning. Additionally, students are required to complete internships in public and private sector institutions related to their field, as well as in the laboratories and workshops within higher education institutions.

Description
  • Sufficient knowledge in mathematics, science, and discipline-specific topics related to Electrical and Electronics Engineering; the ability to apply theoretical and practical knowledge in these areas to solve complex engineering problems.
  • The ability to identify, formulate, and solve complex Electrical and Electronics Engineering problems; the ability to select and apply appropriate analysis and modeling methods for this purpose.
  • The ability to design a complex system, process, device, or product under realistic constraints and conditions to meet specific requirements; the ability to apply modern design methodologies for this purpose.
  • The ability to select and use modern techniques and tools necessary for analyzing and solving complex problems encountered in Electrical and Electronics Engineering applications; proficiency in effectively using information technologies.
  • The ability to design experiments, conduct experiments, collect data, analyze and interpret results for investigating complex engineering problems or research topics specific to Electrical and Electronics Engineering.
  • The ability to work effectively in intra-disciplinary and multi-disciplinary teams; the ability to work independently.
  • Proficiency in establishing effective oral and written communication; knowledge of at least one foreign language; the ability to write and comprehend effective reports, prepare design and production reports, deliver presentations, and give and receive clear instructions.
  • Awareness of the necessity of lifelong learning; the ability to access information, follow developments in science and technology, and continuously renew oneself.
  • The ability to act in accordance with ethical principles, with knowledge of professional and ethical responsibilities, and awareness of the standards used in Electrical and Electronics Engineering applications.
  • Knowledge of business practices such as project management, risk management, and change management; awareness of entrepreneurship, innovation, and knowledge of sustainable development.
  • Awareness of the universal and societal impacts of Electrical and Electronics Engineering applications on health, the environment, and safety; knowledge of contemporary issues reflected in the field of engineering, and awareness of the legal consequences of engineering solutions.
Key Competencies
  • Possesses advanced proficiency in the following key competencies:
  •  Literacy skills
  •  Multilingual competence
  •  Mathematical competence, as well as competence in science, technology, and engineering
  •  Digital competence
  •  Personal, social, and learning-to-learn competence
  •  Citizenship competence
  •  Entrepreneurship competence
  •  Cultural awareness and expression competence
Further Info

Grading System:

Grades are calculated on a 100-point scale. The final grade in a course is determined by combining the student's in-term performance and their results from the final exams. In-term performance includes factors such as class attendance, fieldwork, practical exercises, assignments, projects, internships, workshops, seminars, laboratories, and similar activities. These are assessed in conjunction with the midterm exam, conducted in the final week of the semester as per the academic calendar. The contribution of the final exam to the overall course grade can range between 40% and 60%.

The weight of in-term performance and the final exam towards the overall grade, along with the specifics of in-term activities, are announced by the course instructor during the first two weeks of the semester. The relative grading system is applied, where the average and statistical distribution of the grades of all students in the course are considered. The Senate determines the principles of applying the relative grading system. Course grades and their corresponding coefficients are as follows:

Letter Grades:

- AA: 4.00
- BA: 3.50
- BB: 3.00
- CB: 2.50
- CC: 2.00
- DC: 1.50
- DD: 1.00
- FD: 0.50
- FF: 0.00

Additional Grades:

- S: Satisfactory in non-credit courses
- U: Unsatisfactory in non-credit courses
- P: Passing in the first semester of an annual course
- EX: Exempt from the course after passing a university exemption exam
- NI: Courses not included in the GPA calculation
- NA: Failure due to not meeting attendance and/or practical requirements, ineligible for the final exam
- T: Transfer credit from another institution

A student is considered to have passed a course if they receive one of the grades AA, BA, BB, CB, CC, S, or EX. If a student receives a DC or DD in one or more courses and their cumulative GPA for that semester is 2.00 or higher, they are considered to have passed those courses. The grade T is awarded for courses transferred from other departments of the university or from other universities and accepted by the faculty/school committee based on the recommendation of the department head. This grade is not included in the GPA calculation.

GPA Calculation:

The academic performance of students is determined by calculating both their semester GPA and overall GPA. The weighted score for a course is found by multiplying the course credits by the grade coefficient. The semester GPA is calculated by dividing the total weighted score for all required courses in that semester by the total number of course credits. Annual courses are included in the spring semester GPA. The overall GPA is calculated by dividing the total weighted score for all required courses taken during the student's academic career by the total number of course credits.

When calculating the GPA, two decimal places are used. If the third decimal is 5 or greater, the second decimal is rounded up. Courses from minor or double major programs, as well as courses with S and T grades, are not considered in GPA calculations. If a student repeats a course, only the most recent grade is included in the GPA. Students can retake courses in which they received a DD, DC, or CC grade to improve their GPA, and the most recent grade will be used in the GPA calculation.

Quality Assurance
  • The Council of Higher Education (YÖK) is responsible for the planning, organization, management, and supervision of education, teaching, and other activities carried out in higher education institutions. 
  • Each year, YÖK publishes "University Monitoring and Evaluation Reports" for higher education institutions based on criteria established by YÖK. These reports, which contain both quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public.
  • YÖK also publishes an annual report, the "Foundation Higher Education Institutions Report," which includes academic, administrative, and financial data for foundation universities. These reports, containing both quantitative and qualitative assessments, are shared with the public.
  • The quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured in accordance with the "Regulation on the Procedures and Principles for Ensuring the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs."
  • YÖK establishes the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions. 
  • The curriculum of undergraduate programs and the learning outcomes that each program aims to achieve are determined by the senates of higher education institutions, in line with the basic principles set by YÖK.
  • The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions after approval by YÖK, following the acceptance of the curriculum by the relevant Council of Deans.
  • Assessment and Evaluation: The assessment and evaluation of learning outcomes for each undergraduate program are carried out in accordance with the education, teaching, and examination regulations prepared by higher education institutions, based on the basic principles set by YÖK.
  • Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive their bachelor's degree upon successfully completing the course credits and other obligations determined by their higher education institutions.
  • Self-Evaluation and External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions submit "Institutional Self-Evaluation Reports" for the previous year to the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" regarding the external evaluation of higher education institutions with the public. Furthermore, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK demonstrate that the programs meet quality assurance standards. Regular review activities related to the established qualifications are conducted in accordance with YÖKAK regulations.
  • The Civil Engineering Department (Daytime Education) at Niğde Ömer Halisdemir University was accredited by the Association for Evaluation and Accreditation of Engineering Programs (MÜDEK) until September 30, 2016, and held the EUR-ACE label until the specified date.
Access Requirements
  • The Department of Electrical and Electronics Engineering admits students through the Student Selection and Placement System (ÖSYS). Students who succeed in the centrally administered Higher Education Institutions Examination (YKS) and choose this department are eligible for enrollment. Additionally, graduates of associate degree programs can be admitted through the Vertical Transfer Examination (DGS).
  • International students can also gain admission by obtaining sufficient scores in either the Foreign Student Examination (YÖS) organized by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM) or the Turkish Republics and Relative Communities Examination (TCS).
Conditions for SuccessAccording to the Niğde Ömer Halisdemir University Associate and Undergraduate Education, Teaching, and Examination Regulations, in order for a student to graduate from their enrolled department/program, they must successfully complete all courses required by the department/program's curriculum and, if applicable, the mandatory internship. The graduation date is considered to be either the last day of the exam period for the semester in which the student completes their academic requirements or the date when they successfully finish additional work such as internships, final projects, or fieldwork. Students who do not meet the minimum credit requirement or whose cumulative GPA is below 2.00 cannot graduate. The specific requirements for graduation from the Department of Electrical and Electronics Engineering are as follows:  Successfully complete 240 ECTS credits.  Successfully complete 12 Technical Elective courses, 1 Social Elective course, and 1 General Elective course (all elective courses are included in the 240 ECTS).  Achieve a cumulative GPA of at least 2.00 out of 4.00.  Complete a total of 40 working days (12 ECTS) of internships in electrical and electronics-communication fields.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Electrical and Electronics Engineering undergraduate program can pursue careers in various fields such as electrical, electronics, power systems, telecommunications, control systems, embedded systems, renewable energy, semiconductors, robotics, and R&D engineering. Those holding a bachelor's degree can continue their education in master's and PhD programs or participate in double major programs to earn two separate diplomas. Graduates may work in the private sector, public institutions, municipalities, or universities, and they also have the option to start their own businesses. They can work in areas such as energy production and distribution, communication systems, electronic hardware and software, and industrial automation.

They can take on roles such as project engineer, design engineer, test and quality control engineer, maintenance and repair engineer, R&D engineer, software engineer, and production engineer. With broad career opportunities across various sectors, these engineers can progress in their careers by participating in both national and international projects.

Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

   1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Degree Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer.

   1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education.

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article 35)

   2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Council.

Validity Period (If Any)

The qualification is valid indefinitely.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030021465


Qualification Title
Electrical-Electronics Engineering Bachelors Degree Diploma

Awarding Body
Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi

Awarding Body Contact
Niğde Ömer Halisdemir University Rectorate, Central Campus, Bor Yolu, 51240 Center/Niğde

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08:2150.01


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 14/10/2024

National Occupation Classification

ISCO 08:2150.01


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The educational objectives of the Electrical and Electronics Engineering program at Niğde Ömer Halisdemir University aim for graduates to:

  • Have the opportunity to work in major institutions and companies involved in energy generation, transmission, and distribution, or to start their own businesses.
  • Be able to work in major institutions and companies engaged in fields such as communication systems, electronic hardware and software, and industrial automation, or to establish their own enterprises.
  • Pursue postgraduate studies and/or engage in R&D activities as qualified Electrical and Electronics Engineers.

Learning Environments

At NOHU's Department of Electrical and Electronics Engineering, education is conducted through formal, in-person instruction. The department offers modern classrooms with advanced technological capabilities for lectures, as well as well-equipped laboratories for hands-on, practical courses. These facilities provide the necessary and sufficient conditions to deliver a contemporary and scientific engineering education to its students. In cases of mandatory situations like a pandemic, the department is equipped with the technical infrastructure and software required for remote learning. Additionally, students are required to complete internships in public and private sector institutions related to their field, as well as in the laboratories and workshops within higher education institutions.


Description
  • Sufficient knowledge in mathematics, science, and discipline-specific topics related to Electrical and Electronics Engineering; the ability to apply theoretical and practical knowledge in these areas to solve complex engineering problems.
  • The ability to identify, formulate, and solve complex Electrical and Electronics Engineering problems; the ability to select and apply appropriate analysis and modeling methods for this purpose.
  • The ability to design a complex system, process, device, or product under realistic constraints and conditions to meet specific requirements; the ability to apply modern design methodologies for this purpose.
  • The ability to select and use modern techniques and tools necessary for analyzing and solving complex problems encountered in Electrical and Electronics Engineering applications; proficiency in effectively using information technologies.
  • The ability to design experiments, conduct experiments, collect data, analyze and interpret results for investigating complex engineering problems or research topics specific to Electrical and Electronics Engineering.
  • The ability to work effectively in intra-disciplinary and multi-disciplinary teams; the ability to work independently.
  • Proficiency in establishing effective oral and written communication; knowledge of at least one foreign language; the ability to write and comprehend effective reports, prepare design and production reports, deliver presentations, and give and receive clear instructions.
  • Awareness of the necessity of lifelong learning; the ability to access information, follow developments in science and technology, and continuously renew oneself.
  • The ability to act in accordance with ethical principles, with knowledge of professional and ethical responsibilities, and awareness of the standards used in Electrical and Electronics Engineering applications.
  • Knowledge of business practices such as project management, risk management, and change management; awareness of entrepreneurship, innovation, and knowledge of sustainable development.
  • Awareness of the universal and societal impacts of Electrical and Electronics Engineering applications on health, the environment, and safety; knowledge of contemporary issues reflected in the field of engineering, and awareness of the legal consequences of engineering solutions.

Key Competencies
  • Possesses advanced proficiency in the following key competencies:
  •  Literacy skills
  •  Multilingual competence
  •  Mathematical competence, as well as competence in science, technology, and engineering
  •  Digital competence
  •  Personal, social, and learning-to-learn competence
  •  Citizenship competence
  •  Entrepreneurship competence
  •  Cultural awareness and expression competence

Further Info

Grading System:

Grades are calculated on a 100-point scale. The final grade in a course is determined by combining the student's in-term performance and their results from the final exams. In-term performance includes factors such as class attendance, fieldwork, practical exercises, assignments, projects, internships, workshops, seminars, laboratories, and similar activities. These are assessed in conjunction with the midterm exam, conducted in the final week of the semester as per the academic calendar. The contribution of the final exam to the overall course grade can range between 40% and 60%.

The weight of in-term performance and the final exam towards the overall grade, along with the specifics of in-term activities, are announced by the course instructor during the first two weeks of the semester. The relative grading system is applied, where the average and statistical distribution of the grades of all students in the course are considered. The Senate determines the principles of applying the relative grading system. Course grades and their corresponding coefficients are as follows:

Letter Grades:

- AA: 4.00
- BA: 3.50
- BB: 3.00
- CB: 2.50
- CC: 2.00
- DC: 1.50
- DD: 1.00
- FD: 0.50
- FF: 0.00

Additional Grades:

- S: Satisfactory in non-credit courses
- U: Unsatisfactory in non-credit courses
- P: Passing in the first semester of an annual course
- EX: Exempt from the course after passing a university exemption exam
- NI: Courses not included in the GPA calculation
- NA: Failure due to not meeting attendance and/or practical requirements, ineligible for the final exam
- T: Transfer credit from another institution

A student is considered to have passed a course if they receive one of the grades AA, BA, BB, CB, CC, S, or EX. If a student receives a DC or DD in one or more courses and their cumulative GPA for that semester is 2.00 or higher, they are considered to have passed those courses. The grade T is awarded for courses transferred from other departments of the university or from other universities and accepted by the faculty/school committee based on the recommendation of the department head. This grade is not included in the GPA calculation.

GPA Calculation:

The academic performance of students is determined by calculating both their semester GPA and overall GPA. The weighted score for a course is found by multiplying the course credits by the grade coefficient. The semester GPA is calculated by dividing the total weighted score for all required courses in that semester by the total number of course credits. Annual courses are included in the spring semester GPA. The overall GPA is calculated by dividing the total weighted score for all required courses taken during the student's academic career by the total number of course credits.

When calculating the GPA, two decimal places are used. If the third decimal is 5 or greater, the second decimal is rounded up. Courses from minor or double major programs, as well as courses with S and T grades, are not considered in GPA calculations. If a student repeats a course, only the most recent grade is included in the GPA. Students can retake courses in which they received a DD, DC, or CC grade to improve their GPA, and the most recent grade will be used in the GPA calculation.


Quality Assurance
  • The Council of Higher Education (YÖK) is responsible for the planning, organization, management, and supervision of education, teaching, and other activities carried out in higher education institutions. 
  • Each year, YÖK publishes "University Monitoring and Evaluation Reports" for higher education institutions based on criteria established by YÖK. These reports, which contain both quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public.
  • YÖK also publishes an annual report, the "Foundation Higher Education Institutions Report," which includes academic, administrative, and financial data for foundation universities. These reports, containing both quantitative and qualitative assessments, are shared with the public.
  • The quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured in accordance with the "Regulation on the Procedures and Principles for Ensuring the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs."
  • YÖK establishes the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions. 
  • The curriculum of undergraduate programs and the learning outcomes that each program aims to achieve are determined by the senates of higher education institutions, in line with the basic principles set by YÖK.
  • The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher education institutions after approval by YÖK, following the acceptance of the curriculum by the relevant Council of Deans.
  • Assessment and Evaluation: The assessment and evaluation of learning outcomes for each undergraduate program are carried out in accordance with the education, teaching, and examination regulations prepared by higher education institutions, based on the basic principles set by YÖK.
  • Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive their bachelor's degree upon successfully completing the course credits and other obligations determined by their higher education institutions.
  • Self-Evaluation and External Evaluation: In the context of continuous monitoring, higher education institutions submit "Institutional Self-Evaluation Reports" for the previous year to the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" regarding the external evaluation of higher education institutions with the public. Furthermore, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK demonstrate that the programs meet quality assurance standards. Regular review activities related to the established qualifications are conducted in accordance with YÖKAK regulations.
  • The Civil Engineering Department (Daytime Education) at Niğde Ömer Halisdemir University was accredited by the Association for Evaluation and Accreditation of Engineering Programs (MÜDEK) until September 30, 2016, and held the EUR-ACE label until the specified date.

Access Requirements
  • The Department of Electrical and Electronics Engineering admits students through the Student Selection and Placement System (ÖSYS). Students who succeed in the centrally administered Higher Education Institutions Examination (YKS) and choose this department are eligible for enrollment. Additionally, graduates of associate degree programs can be admitted through the Vertical Transfer Examination (DGS).
  • International students can also gain admission by obtaining sufficient scores in either the Foreign Student Examination (YÖS) organized by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM) or the Turkish Republics and Relative Communities Examination (TCS).

Conditions for Success
According to the Niğde Ömer Halisdemir University Associate and Undergraduate Education, Teaching, and Examination Regulations, in order for a student to graduate from their enrolled department/program, they must successfully complete all courses required by the department/program's curriculum and, if applicable, the mandatory internship. The graduation date is considered to be either the last day of the exam period for the semester in which the student completes their academic requirements or the date when they successfully finish additional work such as internships, final projects, or fieldwork. Students who do not meet the minimum credit requirement or whose cumulative GPA is below 2.00 cannot graduate. The specific requirements for graduation from the Department of Electrical and Electronics Engineering are as follows:  Successfully complete 240 ECTS credits.  Successfully complete 12 Technical Elective courses, 1 Social Elective course, and 1 General Elective course (all elective courses are included in the 240 ECTS).  Achieve a cumulative GPA of at least 2.00 out of 4.00.  Complete a total of 40 working days (12 ECTS) of internships in electrical and electronics-communication fields.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Electrical and Electronics Engineering undergraduate program can pursue careers in various fields such as electrical, electronics, power systems, telecommunications, control systems, embedded systems, renewable energy, semiconductors, robotics, and R&D engineering. Those holding a bachelor's degree can continue their education in master's and PhD programs or participate in double major programs to earn two separate diplomas. Graduates may work in the private sector, public institutions, municipalities, or universities, and they also have the option to start their own businesses. They can work in areas such as energy production and distribution, communication systems, electronic hardware and software, and industrial automation.

They can take on roles such as project engineer, design engineer, test and quality control engineer, maintenance and repair engineer, R&D engineer, software engineer, and production engineer. With broad career opportunities across various sectors, these engineers can progress in their careers by participating in both national and international projects.


Legal Basis

1. Law No. 2547 on Higher Education

   1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Degree Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor, and Inter-Institutional Credit Transfer.

   1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education.

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article 35)

   2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Council.


Validity Period (If Any)

The qualification is valid indefinitely.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode