Yeterlilik Kodu

TR0030038104

Yeterlilik Adı
Felsefe Doktora Diploması
Sorumlu KurumÇankırı Karatekin Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiFatih, Uluyazı Kampüsü Ring Yolu, 18100 Çankırı Merkez/Çankırı
Sorumlu Kurum URLhttp://www.karatekin.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 8
Sınıflandırma (Tematik Alan) Felsefe ve Etik
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Amaç öğrencilerin felsefe alanında daha kapsamlı bilgiler edinmelerini ve eleştirel bir bakış açısı kazanmalarını sağlamaktır. Ayrıca öğrencilerin felsefi bir konu ve sorun ya da filozofların görüşleri üzerinde daha derinlikli bir bilgiye sahip olarak alanda uzmanlaşmaları amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Belli başlı filozoflar ve düşünce akımlarına ilişkin bilgiye sahip olur.
  • Felsefi kavram ve problem bilgisine sahip olur.
  • Felsefi soruşturma bilgi ve becerisini geliştirir.
  • Felsefi metin analizi yapma becerisi edinir.
  • Argümanların tutarlılık ve geçerliliklerini denetleme ve gösterme becerisi edinir.
  • Yazılı ve sözlü olarak felsefi problem oluşturma, geliştirme, savunma ve ifade etme becerisi edinir.
  • Yaşam boyu öğrenme becerisini artırır.
  • Felsefi, bilimsel ve kültürel açıdan insanlık tarihindeki büyük gelişim ve değişimleri tanır.
  • Tarihsel ve kuramsal açıdan felsefi problem ve konuları birbiriyle ilişkilendirme becerisi edinir.
Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  •  Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Derslerin sınavları ve değerlendirilmesi Çankırı Karatekin Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği esas alınarak yapılır.

  • Ders sorumlusu, yarıyıl süresince öğrencilere yaptırdığı proje, ödev, laboratuvar, atölye ve benzeri çalışmaları ara sınav veya yarıyıl sonu sınavı yerine sayabilir. Ayrıca, dönem içerisinde ara sınav haricinde yapılan kısa sınav ve diğer çalışmalar da değerlendirmeye katılabilir.
  •  Başarı puanı 4.00 üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavlarında başarılı sayılmak için doktora öğrencilerinin 4.00 üzerinden en az 2.50 almaları gerekir. CB ve yukarısında alınan notlar başarılı olarak değerlendirilir.

Üniversitemizde öğrenci notlarının değerlendirilmesinde ve derecelendirmesinde Çankırı Karatekin Üniversitesi Başarı Değerlendirme Yönergesi esas alınarak 3 değerlendirme yöntemi kullanılmaktadır:

1-Mutlak Değerlendirme Sistemi

2- Bağıl Değerlendirme Sistemi

3- Öğrenci sayısına bakılmaksızın harf notlarına karşılık gelen sayısal not aralıkları dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından belirlenir.

Bağıl değerlendirme uygulanmayan derslerde öğrenci sayısına bakılmaksızın ham başarı sayısal notu harf notuna çevrilirken aşağıdaki 

değerler esas alınır.

Derslerin başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir edilir. Değerlendirme sonucu elde edilen başarı puanları aşağıdaki tabloda belirtilen harf notuna çevrilir:

                     Başarı Notu           Harf Notu            Katsayı

90-100                        AA                      4.00

85-89                          BA                       3.50

80-84                           BB                      3.00

75-79                           CB                      2.50

70-74                           CC                      2.00

65-69                            DC                     1.50

60-64                            DD                    1.00

50-59                            FD                      0.50

00-49                             FF                      0.00

Diğer harf notlarının anlamları aşağıdaki şekilde tanımlanır:

 a) FF1: Öğrenci sınava girmedi. b) FF2: Öğrenci devamsız. c) FF3: Uygulama sınavından başarısız. ç) S: Tez/dönem projesi çalışmalarını başarılı olarak sürdürmekte olan öğrencilere verilir ve bu not genel başarı notu hesaplarına katılmaz. d) BŞ: Başarılı. e) BŞZ: Başarısız.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

•  YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

•  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Giriş Şartı
  • Felsefe Doktora programına başvuracak adayların, 4.00 üzerinden 2.00 veya 100 üzerinden 70 yüksek lisans not ortalamasına sahip olmaları gerekir.
  • Felsefe Doktora programına başvuracak adayların, anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca ve Farsça dillerinden birinden ÖSYM tarafından yapılan merkezi yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen bir uluslararası yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puan alması zorunludur.
  • Adayın başvurduğu programın puan türünde son beş yıl içinde 55 puandan az olmamak koşuluyla veya YÖK tarafından ALES’e eşdeğer sayılan sınavlardan (GRE, GMAT ve benzeri) buna eşdeğer bir puan almış olmaları gerekir.
  • Doktora programına öğrenci kabulünde jüri tarafından ALES puanı, yabancı dil puanı, yüksek lisans mezuniyet notu ve bilim sınavı sonuçları değerlendirmeye katılarak başarı notu hesaplanır. Başarı notu dikkate kontenjan dahilinde öğrenciler programa kabul edilir.
Başarma ŞartlarıBir eğitim öğretim yılında 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 240 AKTS’yi başarılı bir şekilde tamamlamak ve Doktora tez sınavında başarılı olmak.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Felsefe Doktora programından mezun olan öğrenciler üniversitelerde öğretim görevlisi/üyesi olabilirler ve kamu ve özel kurumlarda öğretmenlik yapabilirler. Ayrıca yayınevlerinde, medya ve reklamcılık sektöründe, şirketlerin insan kaynakları departmanlarında çalışabilirler.

Yasal Dayanağı

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliğ

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030038104


Yeterlilik Adı
Felsefe Doktora Diploması

Sorumlu Kurum
Çankırı Karatekin Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Fatih, Uluyazı Kampüsü Ring Yolu, 18100 Çankırı Merkez/Çankırı

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
8

TYÇ Seviyesi
8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Amaç öğrencilerin felsefe alanında daha kapsamlı bilgiler edinmelerini ve eleştirel bir bakış açısı kazanmalarını sağlamaktır. Ayrıca öğrencilerin felsefi bir konu ve sorun ya da filozofların görüşleri üzerinde daha derinlikli bir bilgiye sahip olarak alanda uzmanlaşmaları amaçlanmaktadır.


Öğrenme Ortamları

Öğrenme örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleşir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Belli başlı filozoflar ve düşünce akımlarına ilişkin bilgiye sahip olur.
  • Felsefi kavram ve problem bilgisine sahip olur.
  • Felsefi soruşturma bilgi ve becerisini geliştirir.
  • Felsefi metin analizi yapma becerisi edinir.
  • Argümanların tutarlılık ve geçerliliklerini denetleme ve gösterme becerisi edinir.
  • Yazılı ve sözlü olarak felsefi problem oluşturma, geliştirme, savunma ve ifade etme becerisi edinir.
  • Yaşam boyu öğrenme becerisini artırır.
  • Felsefi, bilimsel ve kültürel açıdan insanlık tarihindeki büyük gelişim ve değişimleri tanır.
  • Tarihsel ve kuramsal açıdan felsefi problem ve konuları birbiriyle ilişkilendirme becerisi edinir.

Anahtar Yetkinlikler
  • Okuma yazma yetkinliği
  •  Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Derslerin sınavları ve değerlendirilmesi Çankırı Karatekin Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliği esas alınarak yapılır.

  • Ders sorumlusu, yarıyıl süresince öğrencilere yaptırdığı proje, ödev, laboratuvar, atölye ve benzeri çalışmaları ara sınav veya yarıyıl sonu sınavı yerine sayabilir. Ayrıca, dönem içerisinde ara sınav haricinde yapılan kısa sınav ve diğer çalışmalar da değerlendirmeye katılabilir.
  •  Başarı puanı 4.00 üzerinden değerlendirilir. Yarıyıl sonu sınavlarında başarılı sayılmak için doktora öğrencilerinin 4.00 üzerinden en az 2.50 almaları gerekir. CB ve yukarısında alınan notlar başarılı olarak değerlendirilir.

Üniversitemizde öğrenci notlarının değerlendirilmesinde ve derecelendirmesinde Çankırı Karatekin Üniversitesi Başarı Değerlendirme Yönergesi esas alınarak 3 değerlendirme yöntemi kullanılmaktadır:

1-Mutlak Değerlendirme Sistemi

2- Bağıl Değerlendirme Sistemi

3- Öğrenci sayısına bakılmaksızın harf notlarına karşılık gelen sayısal not aralıkları dersin sorumlu öğretim elemanı tarafından belirlenir.

Bağıl değerlendirme uygulanmayan derslerde öğrenci sayısına bakılmaksızın ham başarı sayısal notu harf notuna çevrilirken aşağıdaki 

değerler esas alınır.

Derslerin başarı harf notu, dersi veren öğretim elemanı tarafından takdir edilir. Değerlendirme sonucu elde edilen başarı puanları aşağıdaki tabloda belirtilen harf notuna çevrilir:

                     Başarı Notu           Harf Notu            Katsayı

90-100                        AA                      4.00

85-89                          BA                       3.50

80-84                           BB                      3.00

75-79                           CB                      2.50

70-74                           CC                      2.00

65-69                            DC                     1.50

60-64                            DD                    1.00

50-59                            FD                      0.50

00-49                             FF                      0.00

Diğer harf notlarının anlamları aşağıdaki şekilde tanımlanır:

 a) FF1: Öğrenci sınava girmedi. b) FF2: Öğrenci devamsız. c) FF3: Uygulama sınavından başarısız. ç) S: Tez/dönem projesi çalışmalarını başarılı olarak sürdürmekte olan öğrencilere verilir ve bu not genel başarı notu hesaplarına katılmaz. d) BŞ: Başarılı. e) BŞZ: Başarısız.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

• YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.

•  YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

•  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.


Giriş Şartı
  • Felsefe Doktora programına başvuracak adayların, 4.00 üzerinden 2.00 veya 100 üzerinden 70 yüksek lisans not ortalamasına sahip olmaları gerekir.
  • Felsefe Doktora programına başvuracak adayların, anadilleri dışında İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, İspanyolca, Rusça, Arapça, Çince, Japonca ve Farsça dillerinden birinden ÖSYM tarafından yapılan merkezi yabancı dil sınavlarından en az 55 puan veya ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen bir uluslararası yabancı dil sınavından bu puan muadili bir puan alması zorunludur.
  • Adayın başvurduğu programın puan türünde son beş yıl içinde 55 puandan az olmamak koşuluyla veya YÖK tarafından ALES’e eşdeğer sayılan sınavlardan (GRE, GMAT ve benzeri) buna eşdeğer bir puan almış olmaları gerekir.
  • Doktora programına öğrenci kabulünde jüri tarafından ALES puanı, yabancı dil puanı, yüksek lisans mezuniyet notu ve bilim sınavı sonuçları değerlendirmeye katılarak başarı notu hesaplanır. Başarı notu dikkate kontenjan dahilinde öğrenciler programa kabul edilir.

Başarma Şartları
Bir eğitim öğretim yılında 60 AKTS kredisinden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplam en az 240 AKTS’yi başarılı bir şekilde tamamlamak ve Doktora tez sınavında başarılı olmak.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Felsefe Doktora programından mezun olan öğrenciler üniversitelerde öğretim görevlisi/üyesi olabilirler ve kamu ve özel kurumlarda öğretmenlik yapabilirler. Ayrıca yayınevlerinde, medya ve reklamcılık sektöründe, şirketlerin insan kaynakları departmanlarında çalışabilirler.


Yasal Dayanağı

2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği

 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliğ


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030038104

Qualification Title
Awarding BodyKaratekin University
Awarding Body ContactFatih, Uluyazı Campus Ring Road, 18100 Çankırı Center/Çankırı
Awarding Body Urlhttp://www.karatekin.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level8
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 8
Thematic AreasPhilosophy and ethics
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)-
Url Open Address
Qualification Code

TR0030038104


Qualification Title

Awarding Body
Karatekin University

Awarding Body Contact
Fatih, Uluyazı Campus Ring Road, 18100 Çankırı Center/Çankırı

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification
-

EQF Level
8

TQF Level
8
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)
-

Url
Open Address