Yeterlilik Kodu

TR0030009277

Yeterlilik Adı
Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumFırat Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiFırat Üniversitesi, Üniversite Mahallesi, Fırat Ünv., 23119 Elâzığ Merkez/Elazığ
Sorumlu Kurum URLhttp://www.firat.edu.tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 14/10/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Eğitim bilimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Fen Bilgisi öğretmenleri yetiştirilirken, öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olmaları; eğitim biliminin yaklaşım, yöntem ve tekniklerini benimsemeleri; yaratıcı, eleştirel ve bilimsel düşünebilmeleri; bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanmaları; öğrenciler ve çevreleriyle güçlü iletişim kurabilmeleri; iş birliği yapma, girişimcilik, sorun çözme ve sorumluluk alma becerilerini geliştirmeleri hedeflenmektedir. Ayrıca, farklı görüşlere saygı gösteren, eğitimdeki yenilik ve gelişmeleri yakından takip eden, okumaktan ve öğrenmekten keyif alan bireyler olarak yetişmeleri amaçlanmaktadır.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir.
  • Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda uygulama dersleri gerçekleştirilirken Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda staj olarak uygulamalı eğitimler yapılır.
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Öğrenme ortamlarını öğrencilerin bireysel farklılıklarına uygun olarak oluşturur öğrencilerinin zayıf yönlerini güçlendirecek kuvvetli yönlerini açığa çıkaracak ortamlar sağlar.
  • Öğretim sürecini öğrencilerin bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurarak planlar.
  • Öğrencilerin araştırma becerilerinin gelişimini sağlayacak, sorgulama ve problem çözme becerilerini geliştirecek yöntem ve teknikler kullanır.
  • Öğrenci düzeyine uygun laboratuvar uygulamaları geliştirir.
  • Öğretmenlik mesleğinde profesyonel gelişim için öz düzenleme becerilerini kullanır.
  • Öğrencilerin belirlenen hedeflere ulaşıp ulaşmadığını ölçme ve değerlendirme ilkelerine göre analiz eder.
  • Bilimsel süreç becerilerini kullanarak problem çözümüne dönük stratejiler belirler.
  • Fen eğitimi için gerekli olan teknik ve teknolojik araçları kullanabilme ve fen ile ilgili materyal geliştirme ve kullanma becerisi kazanır.
  • Meslektaşları ve öğrencileri ile sağlıklı ve etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
  • Öğrenmeyi öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
  • Öğretmenlik mesleği ile ilgili görev, hak ve sorumluluklarını bilir, mevzuattaki değişiklikleri takip eder ve uygular.
  • Bilimsel etik konusunda sorumluluk anlayışı kazandırma, ulusal ve uluslararası sorunlar konusunda bilgi sahibi olma ve çözüm üretebilme becerisi kazanır.
  • Fen eğitiminde iş güvenliği ile ilgili ilkeleri uygular.
  • Fen bilimleri eğitimi ile ilgili kariyer ve girişimcilik hakkında farkındalık oluşturur.
  • Fen bilimlerini matematik, teknoloji ve mühendislikle bütünleştirmeyi hedefleyen uygulamalar geliştirir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Fırat Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.

Bilgi için; https://www.firat.edu.tr/documents/1606909123.pdf

Bu yönetmelikte ölçme ve değerlendirmeye ilişkin uygulanacak esaslar Madde 12, Madde 13, Madde 14 ve Madde 15’te tanımlanmıştır. Buna göre her ders için bir ara sınav gerçekleştirilir ve ara sınavın başarı notuna katkısı %40’tır. Genel sınavın başarı notuna katkısı ise %60’tır.

Öğrencinin başarı notu bağıl değerlendirme sistemi ile belirlenir. Buna göre 100 tam puan karşılığı olarak bağıl değerlendirme sonucu öğrencilere aşağıdaki başarı notları verilir.

Başarı Notu             Katsayı

 AA                            4.00

 BA                            3.50

 BB                            3.00

 CB                            2.50

 CC                            2.00

 DC                            1.50

 DD                            1.00

 FF                             0.00

 D= Devamsız,

 G= Girmedi,

 M= Muaf,

 Öğrenciler aldıkları başarı puanına göre aşağıdaki gibi değerlendirilir:

a) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

b) Bir dersten alınan (DC) ve (DD) notları, bu dersin "koşullu" olarak başarıldığını gösterir.

c) (FF) notunu alan öğrenci, o dersi başaramamış sayılır ve aynı dersi verildiği ilk yarıyıl / yılda tekrarlar.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Başlangıç/Bitiş Tarihi: 16.04.2022/16.04.2025

Giriş Şartı
  • Ortaöğretim mezunları, Ölçme Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucuna göre kabul edilirler. ÖSYM tarafından düzenlenen YKS sınavında başarılı olanların sayısal puan türündeki tercih sıralamasına göre yerleştirmesi yapılır. Yabancı uyruklu öğrenciler, programa üniversiteye yaptıkları direkt başvuruların değerlendirilmesi sonucunda kabul edilir.
Başarma Şartları Öğrencinin mezun olabilmesi için minimum 240 ECTS kredisini alması ve ayrıca en az 4.00/2.00 not ortalamasına sahip olması gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Fen Bilgisi öğretmenliği programından mezun olanlar, "Fen Bilgisi öğretmeni" unvanıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarda Fen Bilgisi öğretmeni olarak görev yapmaktadırlar. Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, ALES'ten gerekli puanı aldıkları ve yeterli İngilizce dil bilgisine sahip oldukları takdirde, kendi alanlarında veya ilgili alanlarda lisansüstü programlara başvurabilirler.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030009277


Yeterlilik Adı
Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Fırat Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Fırat Üniversitesi, Üniversite Mahallesi, Fırat Ünv., 23119 Elâzığ Merkez/Elazığ

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 14/10/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Fen Bilgisi öğretmenleri yetiştirilirken, öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip olmaları; eğitim biliminin yaklaşım, yöntem ve tekniklerini benimsemeleri; yaratıcı, eleştirel ve bilimsel düşünebilmeleri; bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanmaları; öğrenciler ve çevreleriyle güçlü iletişim kurabilmeleri; iş birliği yapma, girişimcilik, sorun çözme ve sorumluluk alma becerilerini geliştirmeleri hedeflenmektedir. Ayrıca, farklı görüşlere saygı gösteren, eğitimdeki yenilik ve gelişmeleri yakından takip eden, okumaktan ve öğrenmekten keyif alan bireyler olarak yetişmeleri amaçlanmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir.
  • Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda uygulama dersleri gerçekleştirilirken Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaokullarda staj olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Öğrenme ortamlarını öğrencilerin bireysel farklılıklarına uygun olarak oluşturur öğrencilerinin zayıf yönlerini güçlendirecek kuvvetli yönlerini açığa çıkaracak ortamlar sağlar.
  • Öğretim sürecini öğrencilerin bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurarak planlar.
  • Öğrencilerin araştırma becerilerinin gelişimini sağlayacak, sorgulama ve problem çözme becerilerini geliştirecek yöntem ve teknikler kullanır.
  • Öğrenci düzeyine uygun laboratuvar uygulamaları geliştirir.
  • Öğretmenlik mesleğinde profesyonel gelişim için öz düzenleme becerilerini kullanır.
  • Öğrencilerin belirlenen hedeflere ulaşıp ulaşmadığını ölçme ve değerlendirme ilkelerine göre analiz eder.
  • Bilimsel süreç becerilerini kullanarak problem çözümüne dönük stratejiler belirler.
  • Fen eğitimi için gerekli olan teknik ve teknolojik araçları kullanabilme ve fen ile ilgili materyal geliştirme ve kullanma becerisi kazanır.
  • Meslektaşları ve öğrencileri ile sağlıklı ve etkin iletişim kurma becerisine sahip olur.
  • Öğrenmeyi öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir.
  • Öğretmenlik mesleği ile ilgili görev, hak ve sorumluluklarını bilir, mevzuattaki değişiklikleri takip eder ve uygular.
  • Bilimsel etik konusunda sorumluluk anlayışı kazandırma, ulusal ve uluslararası sorunlar konusunda bilgi sahibi olma ve çözüm üretebilme becerisi kazanır.
  • Fen eğitiminde iş güvenliği ile ilgili ilkeleri uygular.
  • Fen bilimleri eğitimi ile ilgili kariyer ve girişimcilik hakkında farkındalık oluşturur.
  • Fen bilimlerini matematik, teknoloji ve mühendislikle bütünleştirmeyi hedefleyen uygulamalar geliştirir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Sınavlar ve ders başarı notları ile ilgili olarak Fırat Üniversitesi Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin ilgili maddeleri uygulanır.

Bilgi için; https://www.firat.edu.tr/documents/1606909123.pdf

Bu yönetmelikte ölçme ve değerlendirmeye ilişkin uygulanacak esaslar Madde 12, Madde 13, Madde 14 ve Madde 15’te tanımlanmıştır. Buna göre her ders için bir ara sınav gerçekleştirilir ve ara sınavın başarı notuna katkısı %40’tır. Genel sınavın başarı notuna katkısı ise %60’tır.

Öğrencinin başarı notu bağıl değerlendirme sistemi ile belirlenir. Buna göre 100 tam puan karşılığı olarak bağıl değerlendirme sonucu öğrencilere aşağıdaki başarı notları verilir.

Başarı Notu             Katsayı

 AA                            4.00

 BA                            3.50

 BB                            3.00

 CB                            2.50

 CC                            2.00

 DC                            1.50

 DD                            1.00

 FF                             0.00

 D= Devamsız,

 G= Girmedi,

 M= Muaf,

 Öğrenciler aldıkları başarı puanına göre aşağıdaki gibi değerlendirilir:

a) Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) notlarından birini alan öğrenci o dersi başarmış sayılır.

b) Bir dersten alınan (DC) ve (DD) notları, bu dersin "koşullu" olarak başarıldığını gösterir.

c) (FF) notunu alan öğrenci, o dersi başaramamış sayılır ve aynı dersi verildiği ilk yarıyıl / yılda tekrarlar.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  •  YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Başlangıç/Bitiş Tarihi: 16.04.2022/16.04.2025


Giriş Şartı
  • Ortaöğretim mezunları, Ölçme Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonucuna göre kabul edilirler. ÖSYM tarafından düzenlenen YKS sınavında başarılı olanların sayısal puan türündeki tercih sıralamasına göre yerleştirmesi yapılır. Yabancı uyruklu öğrenciler, programa üniversiteye yaptıkları direkt başvuruların değerlendirilmesi sonucunda kabul edilir.

Başarma Şartları
Öğrencinin mezun olabilmesi için minimum 240 ECTS kredisini alması ve ayrıca en az 4.00/2.00 not ortalamasına sahip olması gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Fen Bilgisi öğretmenliği programından mezun olanlar, "Fen Bilgisi öğretmeni" unvanıyla Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı resmi ve özel eğitim kurumlarda Fen Bilgisi öğretmeni olarak görev yapmaktadırlar. Lisans eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, ALES'ten gerekli puanı aldıkları ve yeterli İngilizce dil bilgisine sahip oldukları takdirde, kendi alanlarında veya ilgili alanlarda lisansüstü programlara başvurabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030009277

Qualification Title
Bachelor's Degree in Science Teaching
Awarding BodyFirat University
Awarding Body ContactFirat University, 23119 Elazig, Turkey
Awarding Body Urlhttp://www.firat.edu.tr
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 14/10/2024
TQF Level 6
Thematic AreasEducation science
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • In training Science teachers, the goal is for them to possess the knowledge, skills, and competencies required for the teaching profession; to adopt the approaches, methods, and techniques of educational science; to think creatively, critically, and scientifically; to effectively use information and communication technologies; and to establish strong communication with students and their surroundings. Additionally, it aims to develop their skills in collaboration, entrepreneurship, problem-solving, and taking responsibility. It is also intended that they become individuals who respect diverse perspectives, closely follow innovations and developments in education, and take pleasure in reading and learning.
Learning Environments
  • Education and training are conducted in formal, open, or distance learning formats. Additionally, practical courses are held in the laboratories within higher education institutions, while applied training as internships takes place in middle schools affiliated with the Ministry of National Education.
Description
  • Creates learning environments tailored to students' individual differences, providing settings that strengthen their weaknesses and highlight their strengths.
  • Plans the teaching process by considering the individual differences of students.
  • Uses methods and techniques that enhance students' research skills, as well as their inquiry and problem-solving abilities.
  • Develops laboratory applications suited to the students' level.
  • Utilizes self-regulation skills for professional development in the teaching profession.
  • Analyzes whether students have achieved the set goals according to assessment and evaluation principles.
  • Identifies strategies aimed at problem-solving using scientific process skills.
  • Gains the ability to use the technical and technological tools required for science education and to develop and use science-related materials.
  • Possesses effective communication skills with colleagues and students.
  • Develops a positive attitude towards learning to learn.
  • Knows the duties, rights, and responsibilities of the teaching profession, follows and implements changes in regulations.
  • Acquires a sense of responsibility regarding scientific ethics, gains knowledge on national and international issues, and develops problem-solving skills.
  • Applies safety principles in science education.
  • Creates awareness of career and entrepreneurship in the field of science education.
  • Develops applications aimed at integrating science with mathematics, technology, and engineering.
Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Literacy competency
  • Multilingual proficiency
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Civic competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info

The relevant articles of Firat University's Education, Teaching, and Examination Regulations are applied regarding exams and course success grades.

For more information: https://www.firat.edu.tr/documents/1606909123.pdf

The principles for assessment and evaluation are defined in Articles 12, 13, 14, and 15 of this regulation. Accordingly, each course includes a midterm exam that contributes 40% to the success grade, while the final exam contributes 60%.

The student’s success grade is determined by a relative evaluation system. Based on a perfect score of 100, students are awarded the following success grades:

Success Grade

Coefficient

AA

4.00

BA

3.50

BB

3.00

CB

2.50

CC

2.00

DC

1.50

DD

1.00

FF

0.00

Additional Notations:

  • D = Absent
  • G = Did Not Attend
  • M = Exempt

Students are evaluated based on the success grade they receive as follows:

a) A student who receives one of the grades (AA), (BA), (BB), (CB), or (CC) is considered to have successfully passed the course.

b) The grades (DC) and (DD) indicate conditional success in the course.

c) A student who receives an (FF) grade is considered to have failed the course and must retake it in the next semester/year it is offered.

Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.

Access Requirements
  • High school graduates are admitted based on the results of the Higher Education Institutions Examination (YKS) conducted by the Measurement, Selection & Placement Center (ÖSYM). Placement is determined according to the ranking of successful candidates in the quantitative score category of the YKS exam organized by ÖSYM. International students are accepted into the program based on an evaluation of their direct applications to the university.
Conditions for Success To graduate, a student must complete a minimum of 240 ECTS credits and have a grade point average of at least 2.00/4.00.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Science Education program work as "Science teachers" in public and private educational institutions affiliated with the Ministry of National Education. Candidates who successfully complete their undergraduate studies can apply to graduate programs in their field or related fields, provided they obtain the required score on the ALES exam and possess sufficient English proficiency.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030009277


Qualification Title
Bachelor's Degree in Science Teaching

Awarding Body
Firat University

Awarding Body Contact
Firat University, 23119 Elazig, Turkey

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 14/10/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • In training Science teachers, the goal is for them to possess the knowledge, skills, and competencies required for the teaching profession; to adopt the approaches, methods, and techniques of educational science; to think creatively, critically, and scientifically; to effectively use information and communication technologies; and to establish strong communication with students and their surroundings. Additionally, it aims to develop their skills in collaboration, entrepreneurship, problem-solving, and taking responsibility. It is also intended that they become individuals who respect diverse perspectives, closely follow innovations and developments in education, and take pleasure in reading and learning.

Learning Environments
  • Education and training are conducted in formal, open, or distance learning formats. Additionally, practical courses are held in the laboratories within higher education institutions, while applied training as internships takes place in middle schools affiliated with the Ministry of National Education.

Description
  • Creates learning environments tailored to students' individual differences, providing settings that strengthen their weaknesses and highlight their strengths.
  • Plans the teaching process by considering the individual differences of students.
  • Uses methods and techniques that enhance students' research skills, as well as their inquiry and problem-solving abilities.
  • Develops laboratory applications suited to the students' level.
  • Utilizes self-regulation skills for professional development in the teaching profession.
  • Analyzes whether students have achieved the set goals according to assessment and evaluation principles.
  • Identifies strategies aimed at problem-solving using scientific process skills.
  • Gains the ability to use the technical and technological tools required for science education and to develop and use science-related materials.
  • Possesses effective communication skills with colleagues and students.
  • Develops a positive attitude towards learning to learn.
  • Knows the duties, rights, and responsibilities of the teaching profession, follows and implements changes in regulations.
  • Acquires a sense of responsibility regarding scientific ethics, gains knowledge on national and international issues, and develops problem-solving skills.
  • Applies safety principles in science education.
  • Creates awareness of career and entrepreneurship in the field of science education.
  • Develops applications aimed at integrating science with mathematics, technology, and engineering.

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Literacy competency
  • Multilingual proficiency
  • Mathematical competence and competence in science, technology and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social and learning to learn competence
  • Civic competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info

The relevant articles of Firat University's Education, Teaching, and Examination Regulations are applied regarding exams and course success grades.

For more information: https://www.firat.edu.tr/documents/1606909123.pdf

The principles for assessment and evaluation are defined in Articles 12, 13, 14, and 15 of this regulation. Accordingly, each course includes a midterm exam that contributes 40% to the success grade, while the final exam contributes 60%.

The student’s success grade is determined by a relative evaluation system. Based on a perfect score of 100, students are awarded the following success grades:

Success Grade

Coefficient

AA

4.00

BA

3.50

BB

3.00

CB

2.50

CC

2.00

DC

1.50

DD

1.00

FF

0.00

Additional Notations:

  • D = Absent
  • G = Did Not Attend
  • M = Exempt

Students are evaluated based on the success grade they receive as follows:

a) A student who receives one of the grades (AA), (BA), (BB), (CB), or (CC) is considered to have successfully passed the course.

b) The grades (DC) and (DD) indicate conditional success in the course.

c) A student who receives an (FF) grade is considered to have failed the course and must retake it in the next semester/year it is offered.


Quality Assurance

To oversee the quality of higher education programs;

- YÖK is responsible for planning, organizing, managing and supervising education and training and other activities in higher education institutions.

- "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by YÖK are published every year. The reports prepared according to these reports, including quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

- "Foundation Higher Education Institutions Report" containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions is published annually by CoHE. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curricula: YÖK determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the student are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

1.2. The curricula of the National Core Curricula are adopted by the relevant Council of Deans and implemented by higher education institutions with the approval of the Council of Higher Education.

2. Assessment and Evaluation: The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program is carried out according to the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions in accordance with the basic principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions; receive a bachelor's diploma.

4. Self-Assessment-External Evaluation: Higher education institutions, in the context of continuous monitoring, enter the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. YÖKAK shares the "Institutional Feedback Report" prepared for the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also indicate that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with the legislation.


Access Requirements
  • High school graduates are admitted based on the results of the Higher Education Institutions Examination (YKS) conducted by the Measurement, Selection & Placement Center (ÖSYM). Placement is determined according to the ranking of successful candidates in the quantitative score category of the YKS exam organized by ÖSYM. International students are accepted into the program based on an evaluation of their direct applications to the university.

Conditions for Success
To graduate, a student must complete a minimum of 240 ECTS credits and have a grade point average of at least 2.00/4.00.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Science Education program work as "Science teachers" in public and private educational institutions affiliated with the Ministry of National Education. Candidates who successfully complete their undergraduate studies can apply to graduate programs in their field or related fields, provided they obtain the required score on the ALES exam and possess sufficient English proficiency.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions

1.2. Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

2. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

2.1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board


Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode