Yeterlilik Kodu

TR0030021868

Yeterlilik Adı
Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Diploması
Sorumlu KurumRecep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi Fener Mah. 53100 Merkez/Rize
Sorumlu Kurum URLhttp://www.erdogan.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Eğitim bilimi
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)
  • Bu program fen bilimleri alanında temel bilgi, beceri ve yeterliklere; fen bilimleri öğretimine yönelik pedagojik becerilere sahip öğretmenler yetiştirmeyi hedefler. Ayrıca öğrencilerin bilimsel düşünme, problem çözme, eleştirel düşünme ve araştırma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olarak yaşam boyu öğrenmenin bilincinde olan, insana, topluma ve doğaya duyarlı Fen Bilgisi Öğretmenleri yetiştirmeyi hedefler. Ayrıca, öğretmen adaylarının özgüvenlerini ve öz-yeterliklerini artırarak, fen bilimleri alanında kariyer gelişimleri için gerekli olan donanımları sağlamayı hedefler.
  • Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı'nın eğitim ve öğretim faaliyetleri, Eğitim Fakültesi Yerleşkesindeki A Blok, B Blok ve C Blok binalarındaki derslikler ve amfilerde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca anabilim dalına ait seminer salonu ve yüksek lisans dersliği bulunmaktadır. Öğretmen adaylarının mesleki gelişimlerine katkı sağlamak hedefiyle, öğretim materyalleri ve teknolojik olanaklarla donatılmış fen/biyoloji, fizik ve kimya laboratuvarları mevcuttur. Sınıflarda projektör, akıllı tahta vs. gibi teknolojik araçlar ve internet bağlantısı bulunmaktadır. Fakülte içinde anabilim dalı öğrencilerinin yararlanabilecekleri bilgisayar laboratuvarları, matematik dersliği, okuma salonu ve bir de kütüphane bulunmaktadır. Fen Bilgisi Öğretmenliği lisans programında başarılı olan öğrenciler, başvuruda bulunmaları durumunda ve kontenjan ölçüsünde belirlenen lisans programlarında (İlköğretim Matematik Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliği) Çift Ana Dal ve/veya Yan Dal yapabilme imkanına sahiptirler. Lisans mezunlarının kariyerlerini devam ettirebilmeleri için yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur. Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim dalında 3 profesör, 4 doçent, 3 doktor öğretim üyesi, 2 araştırma görevlisi olmak üzere 12 akademik personel bulunmaktadır.
Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

​​​​​

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Fen Bilimleri alanında temel ve güncel bilgiye ve bu bilgilerin doğruluğunu, geçerliğini ve güvenirliğini değerlendirebilecek bilgi birikimine sahip olur.
  • Fen Bilimleri öğretmenliği ile ilgili gerekli mesleki alan bilgisine sahip olur.
  • Türk Eğitim Sisteminin amacı, yapısı, kanun, yönetmelik ve mevzuatları ile tarihsel gelişimi çerçevesinde ulusal ve uluslararası düzeyde fen öğretiminin felsefesi hakkında yeterli bilgiye sahip olur.
  • Fen Bilimleri alanına katkı sağlamış bilim insanlarını tanır, bilim tarihine katkılarını ifade eder ve bilimin doğasını açıklar.
  • Fen Bilimleri öğretiminde bilimsel ve analitik düşünceye sahip olur ve sınıf içi uygulamalarda bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini temel alır.
  • Fen Bilimleri alanında temel becerilere sahip olur ve öğrendiklerini günlük yaşama transfer eder.
  • Fen Bilimleri alanındaki sorunları tanımlayıp analiz ederek öğrencilerin gelişimsel özelliklerini, bireysel farklılıklarını ve öğrenme güçlüklerini göz önüne alarak en uygun öğretim yöntem ve teknikleri ile ölçme tekniklerini seçer, tasarlar ve uygular.
  • Fen Bilimleri derslerinde laboratuvarı güvenli bir şekilde kullanır.
  • Meslektaşları ile demokratik ve mesleki etik değerlere uygun olarak iletişim kurar, düşüncelerini paylaşır, işbirliği yapar ve kazandığı değerleri öğrencilere aktarmada örnek olur.
  • Fen Bilimleri öğretiminde bilgilerin kalıcı olması ve günlük yaşamda karşılaşılan sorunlarda kullanılabilmesi için gerekli olan öğretim materyallerini geliştirir.
  • Öğrencilerin eleştirel, yapıcı ve yaratıcı düşünme ile problem çözme becerilerinin gelişimi için uygun öğrenme ortamları oluşturur.
  • Alanıyla ilgili olay ve olguları bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak inceler, verileri yorumlar.
  • Bilgi kaynaklarını etkin bir şekilde kullanarak fen ve teknoloji alanındaki gelişmeler ile bilim-sanat-kültür alanındaki etkinlikleri takip eder ve kazanımlarını dersleri ile bütünleştirir.
  • Fen, teknoloji, toplum ve çevre arasındaki karşılıklı etkileşimlerin bilincindedir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Buna göre öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavları katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. Öğrencilerin programı başarılı bir şekilde tamamlayabilmesi için en az 240 AKTS kredisi alması ve Genel Not ortalamasının 4.00 üzerinden 2.00 olması gerekir.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Başlangıç: 24.04.2021 / Bitiş: 24.04.2026

Giriş Şartı
  • Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalına, lise ve dengi okul diplomasına sahip olan ve Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretime Giriş sınavında (YGS) başarılı olan öğrenciler kabul edilir.
Başarma Şartları Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur. Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) 8 dönemlik derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan öğrenciler Fen Bilgisi Öğretmenliği lisans diploması almaya hak kazanır. 
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Fen Bilgisi Öğretmenliği mezunları, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kamu ve özel okullarda öğretmenlik; diğer özel eğitim kurumlarında/kurslarında eğitmenlik yapabilirler. Ayrıca ilgili şartları sağlamaları durumunda aynı programın yüksek lisans ve sonrasında doktora programlarında akademik kariyerlerine devam edebilirler. Bununla birlikte üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademik personel olarak da istihdam edilebilirler.
Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030021868


Yeterlilik Adı
Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Fener Mah. 53100 Merkez/Rize

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)
  • Bu program fen bilimleri alanında temel bilgi, beceri ve yeterliklere; fen bilimleri öğretimine yönelik pedagojik becerilere sahip öğretmenler yetiştirmeyi hedefler. Ayrıca öğrencilerin bilimsel düşünme, problem çözme, eleştirel düşünme ve araştırma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olarak yaşam boyu öğrenmenin bilincinde olan, insana, topluma ve doğaya duyarlı Fen Bilgisi Öğretmenleri yetiştirmeyi hedefler. Ayrıca, öğretmen adaylarının özgüvenlerini ve öz-yeterliklerini artırarak, fen bilimleri alanında kariyer gelişimleri için gerekli olan donanımları sağlamayı hedefler.
  • Fen Bilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalı'nın eğitim ve öğretim faaliyetleri, Eğitim Fakültesi Yerleşkesindeki A Blok, B Blok ve C Blok binalarındaki derslikler ve amfilerde gerçekleştirilmektedir. Ayrıca anabilim dalına ait seminer salonu ve yüksek lisans dersliği bulunmaktadır. Öğretmen adaylarının mesleki gelişimlerine katkı sağlamak hedefiyle, öğretim materyalleri ve teknolojik olanaklarla donatılmış fen/biyoloji, fizik ve kimya laboratuvarları mevcuttur. Sınıflarda projektör, akıllı tahta vs. gibi teknolojik araçlar ve internet bağlantısı bulunmaktadır. Fakülte içinde anabilim dalı öğrencilerinin yararlanabilecekleri bilgisayar laboratuvarları, matematik dersliği, okuma salonu ve bir de kütüphane bulunmaktadır. Fen Bilgisi Öğretmenliği lisans programında başarılı olan öğrenciler, başvuruda bulunmaları durumunda ve kontenjan ölçüsünde belirlenen lisans programlarında (İlköğretim Matematik Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliği) Çift Ana Dal ve/veya Yan Dal yapabilme imkanına sahiptirler. Lisans mezunlarının kariyerlerini devam ettirebilmeleri için yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur. Fen Bilgisi Eğitimi Anabilim dalında 3 profesör, 4 doçent, 3 doktor öğretim üyesi, 2 araştırma görevlisi olmak üzere 12 akademik personel bulunmaktadır.

Öğrenme Ortamları
  • Eğitim ve öğretim örgün, açık veya uzaktan öğretim şeklinde gerçekleştirilir. Ayrıca, yükseköğretim kurumları bünyesindeki laboratuvarlarda ve atölyelerde ya da endüstride, sağlık kurumlarında ve iş yerlerinde staj veya iş yeri eğitimi olarak uygulamalı eğitimler yapılır.

​​​​​


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Fen Bilimleri alanında temel ve güncel bilgiye ve bu bilgilerin doğruluğunu, geçerliğini ve güvenirliğini değerlendirebilecek bilgi birikimine sahip olur.
  • Fen Bilimleri öğretmenliği ile ilgili gerekli mesleki alan bilgisine sahip olur.
  • Türk Eğitim Sisteminin amacı, yapısı, kanun, yönetmelik ve mevzuatları ile tarihsel gelişimi çerçevesinde ulusal ve uluslararası düzeyde fen öğretiminin felsefesi hakkında yeterli bilgiye sahip olur.
  • Fen Bilimleri alanına katkı sağlamış bilim insanlarını tanır, bilim tarihine katkılarını ifade eder ve bilimin doğasını açıklar.
  • Fen Bilimleri öğretiminde bilimsel ve analitik düşünceye sahip olur ve sınıf içi uygulamalarda bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini temel alır.
  • Fen Bilimleri alanında temel becerilere sahip olur ve öğrendiklerini günlük yaşama transfer eder.
  • Fen Bilimleri alanındaki sorunları tanımlayıp analiz ederek öğrencilerin gelişimsel özelliklerini, bireysel farklılıklarını ve öğrenme güçlüklerini göz önüne alarak en uygun öğretim yöntem ve teknikleri ile ölçme tekniklerini seçer, tasarlar ve uygular.
  • Fen Bilimleri derslerinde laboratuvarı güvenli bir şekilde kullanır.
  • Meslektaşları ile demokratik ve mesleki etik değerlere uygun olarak iletişim kurar, düşüncelerini paylaşır, işbirliği yapar ve kazandığı değerleri öğrencilere aktarmada örnek olur.
  • Fen Bilimleri öğretiminde bilgilerin kalıcı olması ve günlük yaşamda karşılaşılan sorunlarda kullanılabilmesi için gerekli olan öğretim materyallerini geliştirir.
  • Öğrencilerin eleştirel, yapıcı ve yaratıcı düşünme ile problem çözme becerilerinin gelişimi için uygun öğrenme ortamları oluşturur.
  • Alanıyla ilgili olay ve olguları bilimsel yöntem ve teknikleri kullanarak inceler, verileri yorumlar.
  • Bilgi kaynaklarını etkin bir şekilde kullanarak fen ve teknoloji alanındaki gelişmeler ile bilim-sanat-kültür alanındaki etkinlikleri takip eder ve kazanımlarını dersleri ile bütünleştirir.
  • Fen, teknoloji, toplum ve çevre arasındaki karşılıklı etkileşimlerin bilincindedir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

  • Okuma yazma yetkinliği
  • Çoklu dil yetkinliği
  • Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik
  • Dijital yetkinlik
  • Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği
  • Vatandaşlık yetkinliği
  • Girişimcilik yetkinliği
  • Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Buna göre öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınavları katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı %60 şeklindedir. Tüm sınavlar 100 puan üzerinden değerlendirilir. Bir dersten (AA), (BA), (BB), (CB) ve (CC) harf notlarından birini alan öğrenciler o dersi başarmış sayılırlar. (DC) ve (DD) notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir. Öğrencilerin programı başarılı bir şekilde tamamlayabilmesi için en az 240 AKTS kredisi alması ve Genel Not ortalamasının 4.00 üzerinden 2.00 olması gerekir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında eğitim ve öğretim ile diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetlenmesinden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” her yıl yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması: Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.1. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.2. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Öğretmenlik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (EPDAD)

Başlangıç: 24.04.2021 / Bitiş: 24.04.2026


Giriş Şartı
  • Fen Bilgisi Öğretmenliği Ana Bilim Dalına, lise ve dengi okul diplomasına sahip olan ve Öğrenci Seçme & Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) yaptığı Yüksek Öğretime Giriş sınavında (YGS) başarılı olan öğrenciler kabul edilir.

Başarma Şartları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur. Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) 8 dönemlik derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve genel ağırlıklı not ortalaması 4.00 üzerinden en az 2.00 olan öğrenciler Fen Bilgisi Öğretmenliği lisans diploması almaya hak kazanır. 

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  • Fen Bilgisi Öğretmenliği mezunları, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kamu ve özel okullarda öğretmenlik; diğer özel eğitim kurumlarında/kurslarında eğitmenlik yapabilirler. Ayrıca ilgili şartları sağlamaları durumunda aynı programın yüksek lisans ve sonrasında doktora programlarında akademik kariyerlerine devam edebilirler. Bununla birlikte üniversitelerin ilgili bölümlerinde akademik personel olarak da istihdam edilebilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030021868

Qualification Title
Bachelor's Degree in Science Teaching
Awarding BodyRecep Tayyip Erdogan University
Awarding Body ContactFener Mah. 53100 Merkez/Rize
Awarding Body Urlwww.erdogan.edu.tr
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasEducation science
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile
  • This program provides basic knowledge, skills, and competencies in the field of science. It aims to train teachers with pedagogical skills for teaching science. It also aims to train Science Teachers who are aware of lifelong learning and sensitive to people, society, and nature by helping students develop scientific thinking, problem-solving, critical thinking, and research skills. In addition, it aims to increase the self-confidence and self-efficacy of teacher candidates and provide them with the necessary equipment for their career development in the field of science.
  • The education and training activities of the Department of Science Teaching are carried out in the classrooms and lecture halls in the A Block, B Block, and C Block buildings on the Faculty of Education Campus. There is also a seminar hall and a graduate classroom belonging to the department. In order to contribute to the professional development of teacher candidates, there are science/biology, physics and chemistry laboratories equipped with teaching materials and technological facilities. Projectors, smart boards, etc. in classrooms. There are technological tools such as internet connection. There are computer laboratories, a mathematics classroom, a reading room and a library within the faculty, which students of the department can benefit from. Students who are successful in the Science Teaching undergraduate program have the opportunity to do a Double Major and/or Minor in the undergraduate programs (Primary Mathematics Teaching and Classroom Teaching) if they apply and according to the quota. Master's and doctoral programs are available for undergraduate graduates to continue their careers. There are 12 academic staff in the Department of Science Education, including 3 professors, 4 associate professors, 3 doctoral faculty members, and 2 research assistants.
Learning Environments
  • Education and training are formal, open, or distance education. In addition, practical training is carried out in laboratories and workshops under the higher education rules regime or as internships or workplace training in industry, the healthcare sector, and workplaces.
Description
  • Basic and up-to-date knowledge in the field of Science and the knowledge to evaluate this information's accuracy, validity, and reliability.
  • Have the necessary professional field knowledge regarding science teaching.
  • Have sufficient knowledge about the purpose, structure, laws, regulations, and legislation of the Turkish Education System and the philosophy of science teaching at national and international levels within the framework of its historical development.
  • Recognizes scientists who have contributed to the field of Science, expresses their contributions to the history of Science, and explains the nature of Science.
  • Have scientific and analytical thinking skills in teaching science and base scientific research methods and techniques on classroom practices.
  • Acquire basic skills in the field of Science and transfer what they have learned to daily life.
  • It selects designs by identifying and analyzing problems in Science. It applies the most appropriate teaching methods and measurement techniques, considering the students' developmental characteristics, individual differences, and learning difficulties.
  • Uses the laboratory safely in science classes.
  • Communicates with colleagues by democratic and professional ethical values, shares their thoughts, cooperates, and sets an example in transferring the values they have acquired to students.
  • It develops the teaching materials necessary to ensure that the knowledge gained in science teaching is permanent and can be used to solve problems encountered in daily life.
  • It creates suitable learning environments for developing students' critical, constructive, and creative thinking and problem-solving skills.
  • Examines events and facts related to the field using scientific methods and techniques and interprets the data.
  • By effectively using information resources, he follows developments in science and technology and activities in Science, art, and culture, integrating his achievements with his courses.
  • Is aware of the interactions between Science, technology, society, and the environment.
Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Reading and writing competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology, and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social, and learning to learn competence
  • Civic competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence
Further Info
  • Accordingly, students are subject to at least one midterm and final exam for each course. The contribution of midterm exams to the success grade is 40%, and the contribution of the final exam is 60%. All exams are evaluated over 100 points. Students who receive one of the letter grades (AA), (BA), (BB), (CB), and (CC) from a course are considered to have succeeded in that course. (DC) and (DD) grades are conditionally successful grades. For the student to be successful in a course in which he received a DC or DD grade, his GPA must be at least 2.0. To complete the program, students must receive at least 240 ECTS credits and have a GPA of 2.00 out of 4.00.
Quality Assurance

To monitor the quality of higher education programs,

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing, and supervising higher education institutions' education, training, and other activities.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published annually. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report," which includes academic, administrative, and financial data of foundation higher education institutions, is published annually by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required to open undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions by the fundamental principles defined by YÖK on these issues.

1.2. Higher education institutions implement the curriculum of National Core Education Programs with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out by the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions by the fundamental principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public.

In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the programs' qualifications is ensured. It conducts regular review activities regarding the qualifications determined by the YÖKAK legislation.

Access Requirements
  • Students who have a high school or equivalent school diploma and who are successful in the Higher Education Entrance Exam (YGS) conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM) are accepted to the Department of Science Teaching.
Conditions for Success Completing all courses available in the program (equivalent to 240 ECTS) and having a weighted GPA of at least 2.00 out of 4.00 are the qualification requirements for graduation. Students who complete all 8-semester courses in the program (equivalent to 240 ECTS) and have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 are entitled to a bachelor's degree in Science Teaching.
Progression Paths (Relationship Type)
  • Science Teaching graduates can teach in public and private schools affiliated with the Ministry of National Education and work as instructors in other private educational institutions/courses. Additionally, if they meet the relevant conditions, they can continue their academic careers in the master's and then doctoral programs of the same program. They can also be employed as academic staff in relevant departments of universities.
Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030021868


Qualification Title
Bachelor's Degree in Science Teaching

Awarding Body
Recep Tayyip Erdogan University

Awarding Body Contact
Fener Mah. 53100 Merkez/Rize

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile
  • This program provides basic knowledge, skills, and competencies in the field of science. It aims to train teachers with pedagogical skills for teaching science. It also aims to train Science Teachers who are aware of lifelong learning and sensitive to people, society, and nature by helping students develop scientific thinking, problem-solving, critical thinking, and research skills. In addition, it aims to increase the self-confidence and self-efficacy of teacher candidates and provide them with the necessary equipment for their career development in the field of science.
  • The education and training activities of the Department of Science Teaching are carried out in the classrooms and lecture halls in the A Block, B Block, and C Block buildings on the Faculty of Education Campus. There is also a seminar hall and a graduate classroom belonging to the department. In order to contribute to the professional development of teacher candidates, there are science/biology, physics and chemistry laboratories equipped with teaching materials and technological facilities. Projectors, smart boards, etc. in classrooms. There are technological tools such as internet connection. There are computer laboratories, a mathematics classroom, a reading room and a library within the faculty, which students of the department can benefit from. Students who are successful in the Science Teaching undergraduate program have the opportunity to do a Double Major and/or Minor in the undergraduate programs (Primary Mathematics Teaching and Classroom Teaching) if they apply and according to the quota. Master's and doctoral programs are available for undergraduate graduates to continue their careers. There are 12 academic staff in the Department of Science Education, including 3 professors, 4 associate professors, 3 doctoral faculty members, and 2 research assistants.

Learning Environments
  • Education and training are formal, open, or distance education. In addition, practical training is carried out in laboratories and workshops under the higher education rules regime or as internships or workplace training in industry, the healthcare sector, and workplaces.

Description
  • Basic and up-to-date knowledge in the field of Science and the knowledge to evaluate this information's accuracy, validity, and reliability.
  • Have the necessary professional field knowledge regarding science teaching.
  • Have sufficient knowledge about the purpose, structure, laws, regulations, and legislation of the Turkish Education System and the philosophy of science teaching at national and international levels within the framework of its historical development.
  • Recognizes scientists who have contributed to the field of Science, expresses their contributions to the history of Science, and explains the nature of Science.
  • Have scientific and analytical thinking skills in teaching science and base scientific research methods and techniques on classroom practices.
  • Acquire basic skills in the field of Science and transfer what they have learned to daily life.
  • It selects designs by identifying and analyzing problems in Science. It applies the most appropriate teaching methods and measurement techniques, considering the students' developmental characteristics, individual differences, and learning difficulties.
  • Uses the laboratory safely in science classes.
  • Communicates with colleagues by democratic and professional ethical values, shares their thoughts, cooperates, and sets an example in transferring the values they have acquired to students.
  • It develops the teaching materials necessary to ensure that the knowledge gained in science teaching is permanent and can be used to solve problems encountered in daily life.
  • It creates suitable learning environments for developing students' critical, constructive, and creative thinking and problem-solving skills.
  • Examines events and facts related to the field using scientific methods and techniques and interprets the data.
  • By effectively using information resources, he follows developments in science and technology and activities in Science, art, and culture, integrating his achievements with his courses.
  • Is aware of the interactions between Science, technology, society, and the environment.

Key Competencies

Possesses the key competencies listed below at an advanced level.

  • Reading and writing competence
  • Multilingual competence
  • Mathematical competence and competence in science, technology, and engineering
  • Digital competence
  • Personal, social, and learning to learn competence
  • Civic competence
  • Entrepreneurial competence
  • Cultural awareness and expression competence

Further Info
  • Accordingly, students are subject to at least one midterm and final exam for each course. The contribution of midterm exams to the success grade is 40%, and the contribution of the final exam is 60%. All exams are evaluated over 100 points. Students who receive one of the letter grades (AA), (BA), (BB), (CB), and (CC) from a course are considered to have succeeded in that course. (DC) and (DD) grades are conditionally successful grades. For the student to be successful in a course in which he received a DC or DD grade, his GPA must be at least 2.0. To complete the program, students must receive at least 240 ECTS credits and have a GPA of 2.00 out of 4.00.

Quality Assurance

To monitor the quality of higher education programs,

• YÖK is responsible for planning, organizing, managing, and supervising higher education institutions' education, training, and other activities.

• "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared within the framework of the criteria determined by YÖK, are published annually. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations for higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

• The "Foundation Higher Education Institutions Report," which includes academic, administrative, and financial data of foundation higher education institutions, is published annually by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.

Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Creation and Approval of Curriculum: YÖK determines the minimum standards and criteria required to open undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.1. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions by the fundamental principles defined by YÖK on these issues.

1.2. Higher education institutions implement the curriculum of National Core Education Programs with the approval of YÖK after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out by the teaching and examination regulations prepared by higher education institutions by the fundamental principles determined by YÖK on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In continuous monitoring, higher education institutions enter the "Institution Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Higher Education Quality Board (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public.

In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the programs' qualifications is ensured. It conducts regular review activities regarding the qualifications determined by the YÖKAK legislation.


Access Requirements
  • Students who have a high school or equivalent school diploma and who are successful in the Higher Education Entrance Exam (YGS) conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM) are accepted to the Department of Science Teaching.

Conditions for Success
Completing all courses available in the program (equivalent to 240 ECTS) and having a weighted GPA of at least 2.00 out of 4.00 are the qualification requirements for graduation. Students who complete all 8-semester courses in the program (equivalent to 240 ECTS) and have a GPA of at least 2.00 out of 4.00 are entitled to a bachelor's degree in Science Teaching.

Progression Paths (Relationship Type)
  • Science Teaching graduates can teach in public and private schools affiliated with the Ministry of National Education and work as instructors in other private educational institutions/courses. Additionally, if they meet the relevant conditions, they can continue their academic careers in the master's and then doctoral programs of the same program. They can also be employed as academic staff in relevant departments of universities.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode