Yeterlilik Kodu

TR0030037890

Yeterlilik Adı
Finans ve Bankacılık Lisans Diploması
Sorumlu KurumBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAntalya Burdur Yolu, 15030 Yakaköy/Burdur Merkez/Burdur
Sorumlu Kurum URLhttps://www.maku.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Finans, bankacılık ve sigorta
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Finans ve Bankacılık Programı, öğrencilerine finans ve bankacılık dünyasında başarılı bir kariyer için gerekli olan bilgi ve becerileri kazandırmayı hedefleyen, öğrencilerine teorik bilginin yanı sıra pratik uygulamalarla desteklenen bir eğitim sunan ve sağladığı fiziki ve sosyal imkânlarla ülkemizde ihtiyaç duyulan, bankacılık ve finans alanında güncel bilgi, beceri ve yeteneklerle donatılmış bankacı/finansçı adaylarını yetiştiren bir lisans programıdır.

Öğrenme Ortamları

Öğretim planında yer alan dersler Fakülte binasındaki derslikler ve bilgisayar laboratuvarlarında yürütülmektedir. Buna ek olarak 2025-2026 eğitim öğretim yılından itibaren Fakültede BİSTLAB (Borsa İstanbul Finans Laboratuvarı) faaliyete geçirilerek uygulamalı eğitim süreci desteklenecektir. Ayrıca Programda isteğe bağlı staj yapma imkânı sunulmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  1. Finans ve bankacılık alanındaki hem temel hem de güncel kavramları tanımlayabilir.
  2. Finansal piyasalar ve kurumların genel işleyişi ve ilgili mevzuata ait gelişmeleri açıklayabilir.
  3. Finansal tabloların, muhasebenin ve ekonominin temel prensiplerini açıklayabilir.
  4. Finansal ve ekonomik göstergeleri yorumlayabilir, finansal krizlerin neden ve sonuçlarını analiz edebilir ve farklı finansal kurumların ürün ve hizmetlerini mukayese edebilir.
  5. Finansal problemleri eleştirel düşünme ve karar verme becerileriyle analiz edebilir, finansal olgulara uygun metodolojilerle objektif bir şekilde yaklaşarak rasyonel finansal kararlar alabilir.
  6. Finansal analiz tekniklerini kullanarak veri analizi ve modelleme yapabilir.
  7. Takım çalışması becerilerini kullanarak finansal süreçlerde rol alır ve etkili iletişim kurarak finansal bilgileri farklı kitlelere aktarabilir.
  8. Zamanı etkin kullanarak işleri planlı bir şekilde tamamlayabilir.
  9. Finansal ürün ve hizmetlerdeki yenilikleri takip eder ve bilgi birikimini sürekli güncelleyebilir.
  10. Mesleki alanda paydaşlarla iş birliği içerisinde kariyerini sürdürebilir.
  11. Alanıyla ilgili bilgileri takip etme ve paydaşlarla iletişim kurabilmek için bir yabancı dilde Avrupa Dil Portföyü B1düzeyine ulaşma imkânı sağlayabilir.
  12. Bulunduğu sektörün iş alanı ile ilgili karşılaştığı sorunlara karşı güncel stratejiler geliştirir ve uygun teknolojiyi kullanarak etkili yönetişim sağlayabilir.
  13. Etik değerlere bağlı kalarak finansal piyasalarda dürüst ve sorumlu bir şekilde davranabilir.
Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  1. Ölçme ve değerlendirme yöntemleri, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine bağlı olarak gerçekleştirilir.
  2. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.
  3. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.
Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

  1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
  • Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
  • Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
  • Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
  1. Ölçme-Değerlendirme:

Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

  1. Belgelendirme:

Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

  1. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme:

Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu” nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

 

Akreditasyon Kuruluşu: STAR Sosyal Beşerî Temel Bilimler Akreditasyon ve Rating Derneği

Akreditasyon Geçerlilik Tarihi: 02.04.2025 - 02.04.2028

Giriş Şartı
  1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Millî Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.
  2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan AYT ve TYT sınavlarından EA türünde yerleştirme için yeterli puana sahip olmak.
  3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda ön lisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.
  4. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlayarak gerekli koşulları sağlamak kaydıyla yatay geçiş yolu ile yerleştirilmiş olmak.
Başarma ŞartlarıMezuniyet için öğrencilerin 240 AKTS kredisini tamamlamış olması ve Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO)’nın hiçbir dersten kalmamak koşuluyla 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şartları aranmaktadır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  1. Programı başarılı bir şekilde tamamlayarak mezun olan öğrenciler Finans ve Bankacılık alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvurabilirler.
  2. Program öğrencileri, Üniversitenin sunmuş olduğu çift anadal ve yan dal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.
  3. Mezun öğrenciler kamu ve özel sektör kuruluşlarının finans birimlerinde görev alabilirler.
Yasal Dayanağı
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
  • Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
  • Meslek Yüksekokulları ve Açık öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
  • Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
  1. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030037890


Yeterlilik Adı
Finans ve Bankacılık Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Antalya Burdur Yolu, 15030 Yakaköy/Burdur Merkez/Burdur

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO 08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Finans ve Bankacılık Programı, öğrencilerine finans ve bankacılık dünyasında başarılı bir kariyer için gerekli olan bilgi ve becerileri kazandırmayı hedefleyen, öğrencilerine teorik bilginin yanı sıra pratik uygulamalarla desteklenen bir eğitim sunan ve sağladığı fiziki ve sosyal imkânlarla ülkemizde ihtiyaç duyulan, bankacılık ve finans alanında güncel bilgi, beceri ve yeteneklerle donatılmış bankacı/finansçı adaylarını yetiştiren bir lisans programıdır.


Öğrenme Ortamları

Öğretim planında yer alan dersler Fakülte binasındaki derslikler ve bilgisayar laboratuvarlarında yürütülmektedir. Buna ek olarak 2025-2026 eğitim öğretim yılından itibaren Fakültede BİSTLAB (Borsa İstanbul Finans Laboratuvarı) faaliyete geçirilerek uygulamalı eğitim süreci desteklenecektir. Ayrıca Programda isteğe bağlı staj yapma imkânı sunulmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  1. Finans ve bankacılık alanındaki hem temel hem de güncel kavramları tanımlayabilir.
  2. Finansal piyasalar ve kurumların genel işleyişi ve ilgili mevzuata ait gelişmeleri açıklayabilir.
  3. Finansal tabloların, muhasebenin ve ekonominin temel prensiplerini açıklayabilir.
  4. Finansal ve ekonomik göstergeleri yorumlayabilir, finansal krizlerin neden ve sonuçlarını analiz edebilir ve farklı finansal kurumların ürün ve hizmetlerini mukayese edebilir.
  5. Finansal problemleri eleştirel düşünme ve karar verme becerileriyle analiz edebilir, finansal olgulara uygun metodolojilerle objektif bir şekilde yaklaşarak rasyonel finansal kararlar alabilir.
  6. Finansal analiz tekniklerini kullanarak veri analizi ve modelleme yapabilir.
  7. Takım çalışması becerilerini kullanarak finansal süreçlerde rol alır ve etkili iletişim kurarak finansal bilgileri farklı kitlelere aktarabilir.
  8. Zamanı etkin kullanarak işleri planlı bir şekilde tamamlayabilir.
  9. Finansal ürün ve hizmetlerdeki yenilikleri takip eder ve bilgi birikimini sürekli güncelleyebilir.
  10. Mesleki alanda paydaşlarla iş birliği içerisinde kariyerini sürdürebilir.
  11. Alanıyla ilgili bilgileri takip etme ve paydaşlarla iletişim kurabilmek için bir yabancı dilde Avrupa Dil Portföyü B1düzeyine ulaşma imkânı sağlayabilir.
  12. Bulunduğu sektörün iş alanı ile ilgili karşılaştığı sorunlara karşı güncel stratejiler geliştirir ve uygun teknolojiyi kullanarak etkili yönetişim sağlayabilir.
  13. Etik değerlere bağlı kalarak finansal piyasalarda dürüst ve sorumlu bir şekilde davranabilir.

Anahtar Yetkinlikler

Aşağıda sıralanan anahtar yetkinliklere ileri düzeyde sahiptir.

1. Okuma yazma yetkinliği

2. Çoklu dil yetkinliği

3. Matematiksel yetkinlik ve bilim, teknoloji ve mühendislikte yetkinlik

4. Dijital yetkinlik

5. Kişisel, sosyal ve öğrenmeyi öğrenme yetkinliği

6. Vatandaşlık yetkinliği

7. Girişimcilik yetkinliği

8. Kültürel farkındalık ve ifade yetkinliği


Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  1. Ölçme ve değerlendirme yöntemleri, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim Öğretim ve Sınav Yönetmeliği hükümlerine bağlı olarak gerçekleştirilir.
  2. Ölçme ve değerlendirmede ödev, proje, uygulama, ara sınav ve dönem sonu sınavı gibi farklı yöntemler kullanılır.
  3. Öğrenci başarısının değerlendirilmesinde harf ve/veya rakama dayalı not verme sistemleri kullanılır.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlar da YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

  1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
  • Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
  • Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
  • Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.
  1. Ölçme-Değerlendirme:

Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

  1. Belgelendirme:

Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

  1. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme:

Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu” nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

 

Akreditasyon Kuruluşu: STAR Sosyal Beşerî Temel Bilimler Akreditasyon ve Rating Derneği

Akreditasyon Geçerlilik Tarihi: 02.04.2025 - 02.04.2028


Giriş Şartı
  1. Ortaöğretim kurumlarından ya da denkliği Millî Eğitim Bakanlığınca onaylanan yabancı ülke ortaöğretim kurumlarından mezun olmak ve yükseköğretim kurumlarının lisans programlarına kabul şartlarını sağlamış olmak.
  2. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan AYT ve TYT sınavlarından EA türünde yerleştirme için yeterli puana sahip olmak.
  3. YÖK tarafından usul ve esasları belirlenen, ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonucunda ön lisans mezunları için yükseköğretim kurumlarında bitirdikleri alanların devamı niteliğindeki lisans programlarına yerleştirilmiş olmak.
  4. Yurtiçi veya dışında eşdeğer programda öğrenimine başlayarak gerekli koşulları sağlamak kaydıyla yatay geçiş yolu ile yerleştirilmiş olmak.

Başarma Şartları
Mezuniyet için öğrencilerin 240 AKTS kredisini tamamlamış olması ve Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO)’nın hiçbir dersten kalmamak koşuluyla 4.00 üzerinden en az 2.00 olması şartları aranmaktadır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)
  1. Programı başarılı bir şekilde tamamlayarak mezun olan öğrenciler Finans ve Bankacılık alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında yüksek lisans ve doktora derecelerine başvurabilirler.
  2. Program öğrencileri, Üniversitenin sunmuş olduğu çift anadal ve yan dal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler.
  3. Mezun öğrenciler kamu ve özel sektör kuruluşlarının finans birimlerinde görev alabilirler.

Yasal Dayanağı
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu
  • Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik
  • Meslek Yüksekokulları ve Açık öğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik
  1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)
  • Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği
  1. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030037890

Qualification Title
Awarding BodyBurdur Mehmet Akif Ersoy University
Awarding Body ContactAntalya Burdur Road, 15030 Yakaköy/Burdur Center/Burdur
Awarding Body Urlhttps://www.maku.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasFinance, banking and insurance
National Occupation Classification

ISCO 08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

The Finance and Banking Program is an undergraduate program that aims to provide its students with the knowledge and skills necessary for a successful career in the world of finance and banking, provides its students with an education supported by practical applications as well as theoretical knowledge, and trains banker/financier candidates equipped with up-to-date knowledge, skills and abilities in the field of banking and finance, which is needed in our country, with the physical and social opportunities it provides.

Learning Environments

The courses in the curriculum are conducted in the classrooms and computer laboratories in the Faculty building. In addition, the applied education process will be supported by activating BISTLAB (Borsa Istanbul Finance Laboratory) in the Faculty as of the 2025-2026 academic year. In addition, the Program offers the opportunity for an optional internship.

Description
  1. Define both basic and current concepts in finance and banking.
  2. Explain the general functioning of financial markets and institutions and the developments in the relevant legislation.
  3. Can explain the basic principles of financial statements, accounting, and economics.
  4. Interpret financial and economic indicators, analyse the causes and consequences of financial crises and compare the products and services of different financial institutions.
  5. Analyse financial problems with critical thinking and decision-making skills and make rational financial decisions by approaching financial phenomena objectively with appropriate methodologies.
  6. To be able to analyse and model data using financial analysis techniques.
  7. To be able to take part in financial processes using teamwork skills and communicate effectively to convey financial information to different audiences.
  8. Can complete tasks in a planned manner by using time effectively.
  9. To be able to follow innovations in financial products and services and to be able to update his/her knowledge continuously.
  10. Can continue his/her career in cooperation with stakeholders in the professional field.
  11. It can provide the opportunity to reach the European Language Portfolio B1 level in a foreign language in order to follow the information related to the field and to communicate with stakeholders.
  12. Develops up-to-date strategies against the problems encountered in the business area of the sector and can provide effective governance by using appropriate technology.
  13. Can act honestly and responsibly in financial markets by adhering to ethical values.
Key Competencies

Possesses the following key competencies at an advanced level:

1. Literacy competence

2. Multilingual competence

3. Mathematical competence and competence in science, technology, and engineering

4. Digital competence

5. Personal, social, and learning-to-learn competence

6. Citizenship competence

7. Entrepreneurial competence

8. Cultural awareness and expression

Further Info
  1. Measurement and evaluation methods are carried out in accordance with the provisions of the Burdur Mehmet Akif Ersoy University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulation.
  2.  Different methods such as homework, project, application, midterm and final exams are used in measurement and evaluation.
  3. Grading systems based on letters and/or numbers are used in the evaluation of student success.
Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

  • CoHE is responsible for planning, organizing, managing and supervising the education and training and other activities carried out in higher education institutions.
  • “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by CoHE are published every year. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are also shared with the public by CoHE
  • CoHE publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions every year. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by CoHE.

 

The quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

  1. Creation and Approval of Curriculum:
  • CoHE determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.
  • The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by CoHE on these issues.
  • The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher        education institutions with the approval of CoHE after being approved by the        relevant Deans Council.
  1. Measurement-Evaluation:

The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students is done according to the education-training and examination regulations prepared by higher education institutions in line with the basic principles determined by CoHE on these matters.

  1. Certification:

Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

  1. Self-Assessment-External Evaluation:

In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Internal Institutional Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Turkish Higher Education Quality Council (THEQC) at the beginning of each year. THEQC shares the "Institutional Feedback Report" prepared by THEQC regarding the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by THEQC also show that the quality assurance of the program qualifications is provided. THEQC conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

 

Accreditation Institution: STAR Social Human Basic Sciences Accreditation and Rating Association

Accreditation Validity Date: 02.04.2025 - 02.04.2028

Access Requirements
  1. Graduating from secondary education institutions or foreign secondary education institutions whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and meeting the conditions for admission to undergraduate programs of higher education institutions.
  2. Having a sufficient score for EA type placement in AYT and TYT exams conducted by the Evaluation, Selection and Placement Center (ÖSYM) and whose procedures and principles are determined by CoHE.
  3. Being placed in undergraduate programs that are a continuation of the fields they have completed in higher education institutions for associate degree graduates as a result of the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM and whose procedures and principles are determined by CoHE.
  4. Being placed through horizontal transfer provided that they have started their education in an equivalent program in Turkey or abroad and meet the necessary conditions.
Conditions for SuccessFor graduation, students are required to have completed 240 ECTS credits and have a Weighted Cumulative Grade Point Average (CGPA) of at least 2.00 out of 4.00, provided that they do not fail any courses.
Progression Paths (Relationship Type)
  1. Students who successfully complete the program and graduate can apply for master's and doctoral degrees in Finance and Banking or other branches of science that accept students from this field.
  2. Program students have the right to participate in double major and minor programs offered by the University. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.
  3. Graduates can work in the finance departments of public and private sector organizations.
Legal Basis
  1. Law No. 2547 on Higher Education
  • Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions
  • Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Program Graduates
  1. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)
  • Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board
  1. Burdur Mehmet Akif Ersoy University Associate and Undergraduate Education-Teaching and Examination Regulations
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030037890


Qualification Title

Awarding Body
Burdur Mehmet Akif Ersoy University

Awarding Body Contact
Antalya Burdur Road, 15030 Yakaköy/Burdur Center/Burdur

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO 08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO 08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

The Finance and Banking Program is an undergraduate program that aims to provide its students with the knowledge and skills necessary for a successful career in the world of finance and banking, provides its students with an education supported by practical applications as well as theoretical knowledge, and trains banker/financier candidates equipped with up-to-date knowledge, skills and abilities in the field of banking and finance, which is needed in our country, with the physical and social opportunities it provides.


Learning Environments

The courses in the curriculum are conducted in the classrooms and computer laboratories in the Faculty building. In addition, the applied education process will be supported by activating BISTLAB (Borsa Istanbul Finance Laboratory) in the Faculty as of the 2025-2026 academic year. In addition, the Program offers the opportunity for an optional internship.


Description
  1. Define both basic and current concepts in finance and banking.
  2. Explain the general functioning of financial markets and institutions and the developments in the relevant legislation.
  3. Can explain the basic principles of financial statements, accounting, and economics.
  4. Interpret financial and economic indicators, analyse the causes and consequences of financial crises and compare the products and services of different financial institutions.
  5. Analyse financial problems with critical thinking and decision-making skills and make rational financial decisions by approaching financial phenomena objectively with appropriate methodologies.
  6. To be able to analyse and model data using financial analysis techniques.
  7. To be able to take part in financial processes using teamwork skills and communicate effectively to convey financial information to different audiences.
  8. Can complete tasks in a planned manner by using time effectively.
  9. To be able to follow innovations in financial products and services and to be able to update his/her knowledge continuously.
  10. Can continue his/her career in cooperation with stakeholders in the professional field.
  11. It can provide the opportunity to reach the European Language Portfolio B1 level in a foreign language in order to follow the information related to the field and to communicate with stakeholders.
  12. Develops up-to-date strategies against the problems encountered in the business area of the sector and can provide effective governance by using appropriate technology.
  13. Can act honestly and responsibly in financial markets by adhering to ethical values.

Key Competencies

Possesses the following key competencies at an advanced level:

1. Literacy competence

2. Multilingual competence

3. Mathematical competence and competence in science, technology, and engineering

4. Digital competence

5. Personal, social, and learning-to-learn competence

6. Citizenship competence

7. Entrepreneurial competence

8. Cultural awareness and expression


Further Info
  1. Measurement and evaluation methods are carried out in accordance with the provisions of the Burdur Mehmet Akif Ersoy University Associate and Undergraduate Education and Examination Regulation.
  2.  Different methods such as homework, project, application, midterm and final exams are used in measurement and evaluation.
  3. Grading systems based on letters and/or numbers are used in the evaluation of student success.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs;

  • CoHE is responsible for planning, organizing, managing and supervising the education and training and other activities carried out in higher education institutions.
  • “University Monitoring and Evaluation Reports” of higher education institutions prepared within the framework of the criteria determined by CoHE are published every year. The reports prepared according to these reports, which include quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are also shared with the public by CoHE
  • CoHE publishes the “Foundation Higher Education Institutions Report” containing academic, administrative and financial data of foundation higher education institutions every year. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by CoHE.

 

The quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the “Procedures and Principles for the Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs”:

  1. Creation and Approval of Curriculum:
  • CoHE determines the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.
  • The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to students are determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles determined by CoHE on these issues.
  • The curriculum of National Core Education Programs is implemented by higher        education institutions with the approval of CoHE after being approved by the        relevant Deans Council.
  1. Measurement-Evaluation:

The measurement and evaluation of the learning outcomes that each undergraduate program will provide to students is done according to the education-training and examination regulations prepared by higher education institutions in line with the basic principles determined by CoHE on these matters.

  1. Certification:

Students enrolled in undergraduate programs receive a bachelor's degree if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions.

  1. Self-Assessment-External Evaluation:

In the context of continuous monitoring, higher education institutions enter the "Internal Institutional Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Turkish Higher Education Quality Council (THEQC) at the beginning of each year. THEQC shares the "Institutional Feedback Report" prepared by THEQC regarding the external evaluation of higher education institutions with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation institutions authorized or recognized by THEQC also show that the quality assurance of the program qualifications is provided. THEQC conducts regular review activities regarding the qualifications determined in accordance with its legislation.

 

Accreditation Institution: STAR Social Human Basic Sciences Accreditation and Rating Association

Accreditation Validity Date: 02.04.2025 - 02.04.2028


Access Requirements
  1. Graduating from secondary education institutions or foreign secondary education institutions whose equivalence is approved by the Ministry of National Education and meeting the conditions for admission to undergraduate programs of higher education institutions.
  2. Having a sufficient score for EA type placement in AYT and TYT exams conducted by the Evaluation, Selection and Placement Center (ÖSYM) and whose procedures and principles are determined by CoHE.
  3. Being placed in undergraduate programs that are a continuation of the fields they have completed in higher education institutions for associate degree graduates as a result of the Vertical Transfer Exam (DGS) conducted by ÖSYM and whose procedures and principles are determined by CoHE.
  4. Being placed through horizontal transfer provided that they have started their education in an equivalent program in Turkey or abroad and meet the necessary conditions.

Conditions for Success
For graduation, students are required to have completed 240 ECTS credits and have a Weighted Cumulative Grade Point Average (CGPA) of at least 2.00 out of 4.00, provided that they do not fail any courses.

Progression Paths (Relationship Type)
  1. Students who successfully complete the program and graduate can apply for master's and doctoral degrees in Finance and Banking or other branches of science that accept students from this field.
  2. Program students have the right to participate in double major and minor programs offered by the University. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful.
  3. Graduates can work in the finance departments of public and private sector organizations.

Legal Basis
  1. Law No. 2547 on Higher Education
  • Regulation on the Principles of Transfer, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions
  • Regulation on the Continuation of Undergraduate Education of Vocational Schools and Open Education Associate Program Graduates
  1. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)
  • Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board
  1. Burdur Mehmet Akif Ersoy University Associate and Undergraduate Education-Teaching and Examination Regulations

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous.


Url
Open Address