Yeterlilik Kodu

TR0030030337

Yeterlilik Adı
Fizik (İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu KurumYeditepe Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi İnönü Mah, Kayışdağı Cd. No:326A, 34755 Ataşehir/İstanbul
Sorumlu Kurum URLhttps://yeditepe.edu.tr/
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Fizik
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08:2111.01-2111.10

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Yeditepe Üniversitesi Fizik Bölümü, yenilikçi ve çok yönlü programları ile, gelişen teknoloji ve bilim dünyasına, analitik düşünme gücü ve güçlü akademik altyapısı ile önemli katkılarda bulunacak mezunlar yetiştirmektedir. Amaç, hem temel hem de uygulamalı bilimlerdeki ilerlemelere katkı sağlayabilen yaratıcı profesyoneller yetiştirmektir.

Öğrenme Ortamları

Fizik bölümü akademik kadrosu ve sekreterliği ile Mühendislik Binası 3.katta yerleşiktir. Fizik bölümü öğrencileri bölüm derslerine ağırlıklı olarak Mühendislik binasında yer alan dersliklerde katılsalar da, kitle dersleri ve/veya seçmeli dersleri için farklı fakültelerin dersliklerini kullanabilmektedirler. Fizik bölümüne ait laboratuvar dersleri mühendislik binası -2. katta yer alan bölüm laboratuvarlarında yapılmaktadır. Fizik Bölümü seminer odası ve kitaplığı mevcuttur. Öğrenciler aynı zamanda, kampüsteki bilgisayar laboratuvarlarından ve ana kütüphaneden faydalanmaktadır.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)

FEDEK tarafından akredite olmuş ve eğitim dili İngilizce olan Programımız, Fizik alanına ait temel ölçütleri sağlayan dersleri içerdiği gibi; matematik, bilgisayarlı veri analizi, yazılım, sağlık fiziği, elektronik, malzeme bilimi, kimya, nükleer fizik, metroloji, nanofizik ve astrofizik gibi alanları da seçmeli/zorunlu derslerle bir araya getiren disiplinler arası bir özelliğe de sahiptir.

  • Deney tasarlama, gerçekleştirme ve sonuçları analiz etme yeteneklerini geliştirirler.
  • Endüstrinin ihtiyaç duyduğu bilim ve teknoloji ölçümlerinde gerekli niteliklere sahiptirler.
  • Bu öğrenciler, disiplinler arası ekiplerde çalışabilir, fizik problemlerini tanımlar, formüle eder ve çözerler; ayrıca mesleki ve etik sorumluluk bilinciyle hareket ederler.
  • Etkin iletişim kurma yeteneği önemli bir beceri olarak öne çıkar.
  • Ayrıca, fizik uygulamalarının endüstriyel alanlardaki etkisi ve topluma katkısı için gerekli eğitimi alırlar.
  • Öğrenciler, yaşam boyu öğrenmenin önemine dair farkındalığa sahiptir ve bu konuda aktif olarak çaba gösterirler.
  • Ayrıca, çağdaş mesleki konular ve teknolojik gelişmeler hakkında bilgi sahibi olup, fizik uygulamaları için gerekli olan teknikleri ve modern araçları etkin bir şekilde kullanma yeteneğine sahiptirler.
  • Ayrıca, öğrenciler farklı sektörlerde en az altı haftalık zorunlu staj ile bilgilerini uygulamada kullanma olanağı da bulur ve mezuniyet projesi ile de tüm bilgi ve becerilerini kullandıkları bir fizik projesi üretir ve sunar.
Anahtar Yetkinlikler

Mezunların, programın öngördüğü amaçlar doğrultusunda aşağıdaki alanlarda bilgi, beceri ve yetkinlik kazandığı kanıtlanmalıdır:

  • Program için gerekli Temel Matematik, MATH131-132-221-241 ve PHYS206,
  • Fizik ve Fizik Laboratuvarı, PHYS101-102-104-205-306-319-401-409-412,
  • Temel Kimya ve Laboratuvarı, CHEM101,
  • Klasik mekanik; PHYS204,
  • Elektrik ve elektromanyetizma; PHYS102, PHYS317, PHYS322, EE211, EE232,
  • Termodinamik; PHYS104, PHYS203,
  • İstatistiksel fizik; PHYS203,
  • Kuantum mekaniği; PHYS311, PHYS324
  • Nükleer fizik; PHYS408
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programda yer alan her ders için uygulanan sınav türleri ve ölçme ve değerlendirme biçimleri "Ders Öğretim Planı"nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. Başarı notları ve katsayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

BAŞARI NOTU KATSAYISI
AA 4.0
BA 3.5
BB 3.0
CB 2.5
CC 2.0
DC 1.5
DD 1.0
FA 0.0 Başarısız (Devamsızlık nedeniyle Yarıyıl sonunda sınava girmeye hak kazanamayan)
FF 0.0 Başarısız (Yarıyıl sonu sınava girip başarılı olamayan)

Ayrıca, öğrencilerin durumlarına göre aşağıdaki kısaltmalar kullanılır:

a) I-Eksik (Incomplete): Geçerli mazeretleri nedeniyle ders için gerekli çalışmaları tamamlayamayan öğrencilere verilir. Bu öğrencilerin, I notunun gerektirdiği eksiklikleri en geç izleyen yarıyılın ders ekleme/bırakma tarihi sonuna kadar tamamlamaları gerekir; eksikliklerin tamamlanması üzerine öğrenci gerekli notu alır, bu tarihe kadar eksikliklerin tamamlanmaması halinde öğrencinin I notu kendiliğinden FF notuna dönüşür.

b) L-İzinli (Leave): Bu Yönetmelik hükümleri uyarınca izinli olan öğrenciler için kullanılır.

c) NC-Kredisiz (Non-Credit): Kredisiz olarak alınan dersler için kullanılır.

ç) ND-Diplomaya Yönelik Olmayan (Non-Degree): Yeditepe Üniversitesinden diploma almaya yönelik olmayan ve kredili veya kredisiz olarak alınan dersler için kullanılır ve not ortalaması hesabına katılmaz.

d) P-Geçer (Pass): Not ortalamalarına katılmayan derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.

e) R-Tekrar (Repeat): Dersin tekrarlandığını gösterir.

f) RR-Not Yükseltmek için Tekrar (Repeat Resigned): Not yükseltmek amacıyla tekrarlanan dersler için verilir.

g) (Değişik RG. 30.09.2018/305519 sy.) T-Transfer (Transfer): Yükseköğretim kurumu içinden veya dışından bir programdan transfer edilen ya da yurt dışı değişim programlarından alınıp başarılı olunan ve ilgili yönetim kurulunca intibakı onaylanan dersler için verilir ve not ortalaması hesabına katılır.

ğ) W-Dersten Çekilme (Withdrawal): Ders ekleme/bırakma tarihinden sonra her yıl akademik takvimde belirlenen süre içinde, danışmanın onayıyla gerçekleşir.

Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ulusal bir kalite güvence kuruluşu olarak tanınan Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK), Fizik Lisans Programını 2023 yılında akredite etmiştir. İlgili akreditasyonun geçerlilik süresi 5 senedir.  

5. Bilgi yönetim sistemleri ve geribildirim mekanizmaları: Programın öğretim amaçları saptanırken paydaşları olarak belirlediği, öğrencilerinin, öğretim üyelerinin, bölüm danışma kurulunda yer alan mezunlarının, kamu ve özel sektörden işveren kurum temsilcilerinin görüşlerine başvurulmuştur. İç ve dış paydaşlardan gelen geri bildirimler programın yenilenmesi için dikkate alınmıştır.

Buna göre program öğretim amaçları, iç paydaşlardan elde edilen bilgiler ile güncellenmektedir. Özellikle Bölüm Akademik Kurulundaki görüşmeler, öğrencilerden dönem sonu alınan ders değerlendirme anketleri ve yeni mezunlarımızdan alınan memnuniyet anketleri ile ilgili güncelleme yapılmaktadır. Ayrıca ilgili güncellemede dış paydaşlar olarak mezunlarımızdan bazılarının çalıştığı kurumlardan alınan bilgi formları ve ulusal ve uluslararası diğer akademik kurumlardaki yetkin kişilerle yapılan görüşmeler de dikkate alınmaktadır.

Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK)

Başlangıç: 11.04.2023 / Bitiş: 30.09.2028

Giriş Şartı

Öğrenci kabulü, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi sınav sonuçlarına ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

Programa öğrenci kabulü “Yeditepe Üniversitesi Hakkında” bölümünde yer alan “Öğrenci Kabulü” başlığı altında ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.

Başarma ŞartlarıProgramda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Fizik Bölümü’nde lisans eğitimi alan öğrenciler mezun olduktan sonra fizikçi, araştırmacı ya da bilim insanı gibi unvanlarla anılmakta ve çok sayıda farklı alanda kariyer yapabilmektedir. Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar yüksek lisans ve doktora programları ile eğitim hayatlarına devam etmelerinin ardından akademisyen unvanı alabilmektedir. Bununla birlikte, öğretmenlik de yapabilmektedirler. Lise düzeyinde fizik öğretmenliği yapmak isteyen mezunların lisans programları süresince akademik formasyon alması gerekmektedir. Fiziğin temel bilim olması ve ortaöğretim ve yükseköğretim eğitiminin bu bilim ağırlıklı verilmesi nedeniyle mezunlar hem kamu okullarında hem de özel kurumlarda öğretmenlik yapabilmektedir.

Hem kamuda hem de özel sektörde kariyer yapabilen Fizik Bölümü mezunları var olan problemleri analiz etmek, deney gibi bilimsel metotlarla araştırma yapmak ve araştırma sonuçlarını raporlaştırmak gibi görevleri üstlenmektedir. Mezunlar; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere TUBİTAK, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Devlet İstatistik Enstitüsü, Türk Standartları Enstitüsü gibi bakanlıklar ve devlet kurumlarının ilgili bölümlerinde araştırmacı olarak çalışabilmektedir.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030030337


Yeterlilik Adı
Fizik (İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Yeditepe Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
İnönü Mah, Kayışdağı Cd. No:326A, 34755 Ataşehir/İstanbul

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08:2111.01-2111.10


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08:2111.01-2111.10


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Yeditepe Üniversitesi Fizik Bölümü, yenilikçi ve çok yönlü programları ile, gelişen teknoloji ve bilim dünyasına, analitik düşünme gücü ve güçlü akademik altyapısı ile önemli katkılarda bulunacak mezunlar yetiştirmektedir. Amaç, hem temel hem de uygulamalı bilimlerdeki ilerlemelere katkı sağlayabilen yaratıcı profesyoneller yetiştirmektir.


Öğrenme Ortamları

Fizik bölümü akademik kadrosu ve sekreterliği ile Mühendislik Binası 3.katta yerleşiktir. Fizik bölümü öğrencileri bölüm derslerine ağırlıklı olarak Mühendislik binasında yer alan dersliklerde katılsalar da, kitle dersleri ve/veya seçmeli dersleri için farklı fakültelerin dersliklerini kullanabilmektedirler. Fizik bölümüne ait laboratuvar dersleri mühendislik binası -2. katta yer alan bölüm laboratuvarlarında yapılmaktadır. Fizik Bölümü seminer odası ve kitaplığı mevcuttur. Öğrenciler aynı zamanda, kampüsteki bilgisayar laboratuvarlarından ve ana kütüphaneden faydalanmaktadır.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)

FEDEK tarafından akredite olmuş ve eğitim dili İngilizce olan Programımız, Fizik alanına ait temel ölçütleri sağlayan dersleri içerdiği gibi; matematik, bilgisayarlı veri analizi, yazılım, sağlık fiziği, elektronik, malzeme bilimi, kimya, nükleer fizik, metroloji, nanofizik ve astrofizik gibi alanları da seçmeli/zorunlu derslerle bir araya getiren disiplinler arası bir özelliğe de sahiptir.

  • Deney tasarlama, gerçekleştirme ve sonuçları analiz etme yeteneklerini geliştirirler.
  • Endüstrinin ihtiyaç duyduğu bilim ve teknoloji ölçümlerinde gerekli niteliklere sahiptirler.
  • Bu öğrenciler, disiplinler arası ekiplerde çalışabilir, fizik problemlerini tanımlar, formüle eder ve çözerler; ayrıca mesleki ve etik sorumluluk bilinciyle hareket ederler.
  • Etkin iletişim kurma yeteneği önemli bir beceri olarak öne çıkar.
  • Ayrıca, fizik uygulamalarının endüstriyel alanlardaki etkisi ve topluma katkısı için gerekli eğitimi alırlar.
  • Öğrenciler, yaşam boyu öğrenmenin önemine dair farkındalığa sahiptir ve bu konuda aktif olarak çaba gösterirler.
  • Ayrıca, çağdaş mesleki konular ve teknolojik gelişmeler hakkında bilgi sahibi olup, fizik uygulamaları için gerekli olan teknikleri ve modern araçları etkin bir şekilde kullanma yeteneğine sahiptirler.
  • Ayrıca, öğrenciler farklı sektörlerde en az altı haftalık zorunlu staj ile bilgilerini uygulamada kullanma olanağı da bulur ve mezuniyet projesi ile de tüm bilgi ve becerilerini kullandıkları bir fizik projesi üretir ve sunar.

Anahtar Yetkinlikler

Mezunların, programın öngördüğü amaçlar doğrultusunda aşağıdaki alanlarda bilgi, beceri ve yetkinlik kazandığı kanıtlanmalıdır:

  • Program için gerekli Temel Matematik, MATH131-132-221-241 ve PHYS206,
  • Fizik ve Fizik Laboratuvarı, PHYS101-102-104-205-306-319-401-409-412,
  • Temel Kimya ve Laboratuvarı, CHEM101,
  • Klasik mekanik; PHYS204,
  • Elektrik ve elektromanyetizma; PHYS102, PHYS317, PHYS322, EE211, EE232,
  • Termodinamik; PHYS104, PHYS203,
  • İstatistiksel fizik; PHYS203,
  • Kuantum mekaniği; PHYS311, PHYS324
  • Nükleer fizik; PHYS408

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Programda yer alan her ders için uygulanan sınav türleri ve ölçme ve değerlendirme biçimleri "Ders Öğretim Planı"nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır. Başarı notları ve katsayıları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir:

BAŞARI NOTU KATSAYISI
AA 4.0
BA 3.5
BB 3.0
CB 2.5
CC 2.0
DC 1.5
DD 1.0
FA 0.0 Başarısız (Devamsızlık nedeniyle Yarıyıl sonunda sınava girmeye hak kazanamayan)
FF 0.0 Başarısız (Yarıyıl sonu sınava girip başarılı olamayan)

Ayrıca, öğrencilerin durumlarına göre aşağıdaki kısaltmalar kullanılır:

a) I-Eksik (Incomplete): Geçerli mazeretleri nedeniyle ders için gerekli çalışmaları tamamlayamayan öğrencilere verilir. Bu öğrencilerin, I notunun gerektirdiği eksiklikleri en geç izleyen yarıyılın ders ekleme/bırakma tarihi sonuna kadar tamamlamaları gerekir; eksikliklerin tamamlanması üzerine öğrenci gerekli notu alır, bu tarihe kadar eksikliklerin tamamlanmaması halinde öğrencinin I notu kendiliğinden FF notuna dönüşür.

b) L-İzinli (Leave): Bu Yönetmelik hükümleri uyarınca izinli olan öğrenciler için kullanılır.

c) NC-Kredisiz (Non-Credit): Kredisiz olarak alınan dersler için kullanılır.

ç) ND-Diplomaya Yönelik Olmayan (Non-Degree): Yeditepe Üniversitesinden diploma almaya yönelik olmayan ve kredili veya kredisiz olarak alınan dersler için kullanılır ve not ortalaması hesabına katılmaz.

d) P-Geçer (Pass): Not ortalamalarına katılmayan derslerden başarılı olan öğrencilere verilir.

e) R-Tekrar (Repeat): Dersin tekrarlandığını gösterir.

f) RR-Not Yükseltmek için Tekrar (Repeat Resigned): Not yükseltmek amacıyla tekrarlanan dersler için verilir.

g) (Değişik RG. 30.09.2018/305519 sy.) T-Transfer (Transfer): Yükseköğretim kurumu içinden veya dışından bir programdan transfer edilen ya da yurt dışı değişim programlarından alınıp başarılı olunan ve ilgili yönetim kurulunca intibakı onaylanan dersler için verilir ve not ortalaması hesabına katılır.

ğ) W-Dersten Çekilme (Withdrawal): Ders ekleme/bırakma tarihinden sonra her yıl akademik takvimde belirlenen süre içinde, danışmanın onayıyla gerçekleşir.


Kalite Güvencesi

Yükseköğretim programlarının niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır. Bu raporlara göre hazırlanan, yükseköğretim kurumlarına yönelik nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren raporlarda YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.
  • YÖK tarafından her yıl vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır. Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesinin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:

1.1. YÖK, yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.

1.2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.

1.3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı ilgili Dekanlar Konseyi tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

2. Ölçme-Değerlendirme: Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan eğitim ve öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

3. Belgelendirme: Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde; lisans diploması alır.

4. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme: Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu”nu kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından ulusal bir kalite güvence kuruluşu olarak tanınan Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK), Fizik Lisans Programını 2023 yılında akredite etmiştir. İlgili akreditasyonun geçerlilik süresi 5 senedir.  

5. Bilgi yönetim sistemleri ve geribildirim mekanizmaları: Programın öğretim amaçları saptanırken paydaşları olarak belirlediği, öğrencilerinin, öğretim üyelerinin, bölüm danışma kurulunda yer alan mezunlarının, kamu ve özel sektörden işveren kurum temsilcilerinin görüşlerine başvurulmuştur. İç ve dış paydaşlardan gelen geri bildirimler programın yenilenmesi için dikkate alınmıştır.

Buna göre program öğretim amaçları, iç paydaşlardan elde edilen bilgiler ile güncellenmektedir. Özellikle Bölüm Akademik Kurulundaki görüşmeler, öğrencilerden dönem sonu alınan ders değerlendirme anketleri ve yeni mezunlarımızdan alınan memnuniyet anketleri ile ilgili güncelleme yapılmaktadır. Ayrıca ilgili güncellemede dış paydaşlar olarak mezunlarımızdan bazılarının çalıştığı kurumlardan alınan bilgi formları ve ulusal ve uluslararası diğer akademik kurumlardaki yetkin kişilerle yapılan görüşmeler de dikkate alınmaktadır.

Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneği (FEDEK)

Başlangıç: 11.04.2023 / Bitiş: 30.09.2028


Giriş Şartı

Öğrenci kabulü, Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen merkezi sınav sonuçlarına ve Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen esaslara göre yapılır.

Programa öğrenci kabulü “Yeditepe Üniversitesi Hakkında” bölümünde yer alan “Öğrenci Kabulü” başlığı altında ayrıntılı bir şekilde açıklanmıştır.


Başarma Şartları
Programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlamak ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalamasına sahip olmak mezuniyet için gerekli yeterlilik koşuludur.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Fizik Bölümü’nde lisans eğitimi alan öğrenciler mezun olduktan sonra fizikçi, araştırmacı ya da bilim insanı gibi unvanlarla anılmakta ve çok sayıda farklı alanda kariyer yapabilmektedir. Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar yüksek lisans ve doktora programları ile eğitim hayatlarına devam etmelerinin ardından akademisyen unvanı alabilmektedir. Bununla birlikte, öğretmenlik de yapabilmektedirler. Lise düzeyinde fizik öğretmenliği yapmak isteyen mezunların lisans programları süresince akademik formasyon alması gerekmektedir. Fiziğin temel bilim olması ve ortaöğretim ve yükseköğretim eğitiminin bu bilim ağırlıklı verilmesi nedeniyle mezunlar hem kamu okullarında hem de özel kurumlarda öğretmenlik yapabilmektedir.

Hem kamuda hem de özel sektörde kariyer yapabilen Fizik Bölümü mezunları var olan problemleri analiz etmek, deney gibi bilimsel metotlarla araştırma yapmak ve araştırma sonuçlarını raporlaştırmak gibi görevleri üstlenmektedir. Mezunlar; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı başta olmak üzere TUBİTAK, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Devlet İstatistik Enstitüsü, Türk Standartları Enstitüsü gibi bakanlıklar ve devlet kurumlarının ilgili bölümlerinde araştırmacı olarak çalışabilmektedir.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1.Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030030337

Qualification Title
Bachelor's Program in Physics
Awarding BodyYeditepe University
Awarding Body Contact İnönü Mah, Kayışdağı Cd. No:326A, 34755 Ataşehir/İstanbul
Awarding Body Urlhttps://yeditepe.edu.tr/
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasPhysics
National Occupation Classification

ISCO:08:2111.01-2111.10

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

Yeditepe University Physics Department, with its innovative and versatile programs, is training graduates who will make significant contributions to the evolving world of technology and science with analytical thinking skills and a strong academic background. We aim to cultivate creative professionals who can contribute to advancements in both fundamental and applied sciences.

Learning Environments

The academic staff and the secretary's office of the Physics Department are located on the 3rd floor of the Engineering Building. While physics department students primarily attend departmental courses in classrooms within the Engineering building, they have the flexibility to use classrooms from different faculties for mass courses and/or elective courses. Laboratory courses specific to the Physics Department are conducted in the department laboratories located on the -2nd floor of the Engineering Building. The Physics Department has a seminar room and a library available. They also use the computer laboratories and the central library on the Campus.

Description

Our program, accredited by FEDEK and conducted in English, includes courses that meet the fundamental criteria of the field of Physics. It offers an interdisciplinary feature by combining elective/compulsory courses in areas such as mathematics, computerized data analysis, software, health physics, electronics, material science, chemistry, nuclear physics, metrology, nanophysics, and astrophysics. They develop skills in designing and conducting experiments (including measurements and research setups), as well as analyzing and interpreting experimental results. They possess the qualifications to meet the requirements of measurements in science and technology fields needed by the industry. These students work in interdisciplinary teams, define, formulate, and solve physics problems, and demonstrate professional and ethical responsibility. Effective communication is a key skill they acquire. Furthermore, they receive the education necessary for the industrial applications of physics and its societal contributions. These students are aware of the necessity of lifelong learning and actively engage in it. They stay informed about contemporary professional issues and technological developments. Proficient in using the techniques and modern tools required for physics applications, they are well-equipped to contribute effectively in their respective fields. Furthermore, our students can apply their knowledge in practice through mandatory internships of at least six weeks. They also produce and present a physics graduation using all their knowledge and skills.

Key Competencies

Graduates should demonstrate knowledge, skills, and competence in the following areas in accordance with the objectives outlined by the program:

  • Basic Mathematics required for the program, including MATH131-132-221-241 and PHYS206,
  • Physics and Physics Laboratory, encompassing PHYS101-102-104-205-306-319-401-409-412,
  • Basic Chemistry and Laboratory, specifically CHEM101,
  • Classical Mechanics; PHYS204,
  • Electricity and Electromagnetism; PHYS102, PHYS317, PHYS322 (area elective), EE211, EE232,
  • Thermodynamics; PHYS104, PHYS203,
  • Statistical Physics; PHYS203,
  • Quantum Mechanics; PHYS311, PHYS324 (area elective),
  • Nuclear Physics; PHYS408.
Further Info

Kinds of examination, measurement, and evaluation in each course in the program are accurately defined in the syllabi. Success grades and coefficients are shown in the following table:

SUCCESS GRADES COEFFICIENT
AA 4.0
BA 3.5
BB 3.0
CB 2.5
CC 2.0
DC 1.5
DD 1.0
FA 0.0 Fail (Failure to attend final exam due to absenteeism)
FF 0.0 Fail (Failure to pass the final exam)

In addition, the following abbreviations are used depending on the situation of the students:

a)I-Incomplete: It is given to students who cannot complete the course work due to valid excuses. These students are required to complete the requirements of the I grade by the end of the following semester's add / drop date at the latest. Upon completion of the requirements, the student receives the required grade, and if the requirement is not fulfilled by that date, the student's I grade automatically becomes an FF grade.

b)L-Leave: Used for students who are allowed leave according to the provisions of this Regulation.

c) NC-Non-Credit: Used for non-credit courses.

ç) ND-Non-Degree: Used for non-credit courses that are not intended for graduation from Yeditepe University and are not included in the grade average score.

d) P-Pass: Given to students who succeed in courses not included in their GPA.

e) R-Repeat: Indicates that the course is repeated.

f) RR-Repeat Resigned: Used for the repeated courses to raise grades.

g) (Different Official Gazette dated 14.09.2015 / 29475 no.) T-Transfer: Used for the courses from a program inside or outside of the higher education institution and approved for adjustment by the relevant board of directors and added in the grade average calculation. Courses transferred from foreign exchange programs are not included in the grade point average.

ğ) W- Withdrawal: This takes place after the date of add / drop within the period determined by the academic calendar and approved by the advisor.

Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs, The Council of Higher Education (YÖK) is responsible for the planning, organization, management, and supervision of education, training, and other activities carried out in higher education institutions. "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared annually within the criteria determined by YÖK, are published. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative, and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Design and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required to open undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions by the fundamental principles determined by YÖK on these issues.

1.3. Higher education institutions implement the curriculum of National Core Education Programs with the approval of the Council of Higher Education after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out by the education, training, and examination regulations prepared by higher education institutions by the fundamental principles determined by the Council of Higher Education on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions, receive a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In continuous monitoring, higher education institutions submit the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Turkish Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the programs' qualifications is ensured. It conducts regular review activities regarding the qualifications determined by the YÖKAK legislation.

The Association for Evaluation and Accreditation of University Programs in Mathematical, Natural and Social Sciences (FEDEK), recognized by YÖK as a national quality assurance institution, accredited the undergraduate program in Physics in 2023. The validity period of FEDEK accreditation is five years.

5. Knowledge management systems and feedback mechanisms: In the process of identifying the teaching purposes of the program, the partners including the undergraduates, instructors, the graduates in advisory board of the department, the employer’s representatives of public and private institutions were considered. Feedback from internal and external partners were taken into account in order to revise the program. 

Therefore, the teaching purposes of the program are updated based on the knowledge obtained from both internal and external partners. Specifically, the interviews in academic board of the department, the course evaluation questionnaires acquired from the undergraduates, and satisfaction surveys obtained from new graduates are utilized in the revision of the program. Besides, the knowledge forms of the institutions where some of our graduates have been working, and the interviews made with competent individuals in both national and international academic institutions are also considered in that revision.

Access Requirements

Student admission is made according to the results of the central exam organized by the Measuring, Selection, and Placement Center (ÖSYM) and the principles determined by the Council of Higher Education. Student admission to the program is explained in detail under the heading "Student Admission" in the "About Yeditepe University" section.

Conditions for SuccessSuccessfully completing all courses available in the program (equivalent to a total of 240 ECTS) and having a weighted GPA of at least 2.00 out of 4.00 are the qualification requirements for graduation.
Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Department of Physics who have completed their undergraduate education are referred to by titles such as physicist, researcher or scientist, and they can pursue careers in a wide range of fields. Those who wish to pursue an academic career can continue their education through master's and doctoral programs and eventually obtain the title of academician. They can also work as teachers. Graduates who wish to become physics teachers at the high school level must receive academic training during their undergraduate programs. Due to the fact that physics is a fundamental science and that education at the secondary and higher education levels is focused on this science, graduates can work as teachers in both public schools and private institutions.

Physics graduates can work in both the public sector and the private sector, where they are responsible for analyzing existing problems, conducting research using scientific methods such as experiments, and reporting research results. Graduates can work as researchers in various departments of ministries such as the Ministry of Energy and Natural Resources and the Ministry of Industry and Commerce, as well as in institutions such as TUBITAK, the Turkish Atomic Energy Authority, the State Statistics Institute, and the Turkish Standards Institute.

Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation

Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030030337


Qualification Title
Bachelor's Program in Physics

Awarding Body
Yeditepe University

Awarding Body Contact
İnönü Mah, Kayışdağı Cd. No:326A, 34755 Ataşehir/İstanbul

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08:2111.01-2111.10


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024

National Occupation Classification

ISCO:08:2111.01-2111.10


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

Yeditepe University Physics Department, with its innovative and versatile programs, is training graduates who will make significant contributions to the evolving world of technology and science with analytical thinking skills and a strong academic background. We aim to cultivate creative professionals who can contribute to advancements in both fundamental and applied sciences.


Learning Environments

The academic staff and the secretary's office of the Physics Department are located on the 3rd floor of the Engineering Building. While physics department students primarily attend departmental courses in classrooms within the Engineering building, they have the flexibility to use classrooms from different faculties for mass courses and/or elective courses. Laboratory courses specific to the Physics Department are conducted in the department laboratories located on the -2nd floor of the Engineering Building. The Physics Department has a seminar room and a library available. They also use the computer laboratories and the central library on the Campus.


Description

Our program, accredited by FEDEK and conducted in English, includes courses that meet the fundamental criteria of the field of Physics. It offers an interdisciplinary feature by combining elective/compulsory courses in areas such as mathematics, computerized data analysis, software, health physics, electronics, material science, chemistry, nuclear physics, metrology, nanophysics, and astrophysics. They develop skills in designing and conducting experiments (including measurements and research setups), as well as analyzing and interpreting experimental results. They possess the qualifications to meet the requirements of measurements in science and technology fields needed by the industry. These students work in interdisciplinary teams, define, formulate, and solve physics problems, and demonstrate professional and ethical responsibility. Effective communication is a key skill they acquire. Furthermore, they receive the education necessary for the industrial applications of physics and its societal contributions. These students are aware of the necessity of lifelong learning and actively engage in it. They stay informed about contemporary professional issues and technological developments. Proficient in using the techniques and modern tools required for physics applications, they are well-equipped to contribute effectively in their respective fields. Furthermore, our students can apply their knowledge in practice through mandatory internships of at least six weeks. They also produce and present a physics graduation using all their knowledge and skills.


Key Competencies

Graduates should demonstrate knowledge, skills, and competence in the following areas in accordance with the objectives outlined by the program:

  • Basic Mathematics required for the program, including MATH131-132-221-241 and PHYS206,
  • Physics and Physics Laboratory, encompassing PHYS101-102-104-205-306-319-401-409-412,
  • Basic Chemistry and Laboratory, specifically CHEM101,
  • Classical Mechanics; PHYS204,
  • Electricity and Electromagnetism; PHYS102, PHYS317, PHYS322 (area elective), EE211, EE232,
  • Thermodynamics; PHYS104, PHYS203,
  • Statistical Physics; PHYS203,
  • Quantum Mechanics; PHYS311, PHYS324 (area elective),
  • Nuclear Physics; PHYS408.

Further Info

Kinds of examination, measurement, and evaluation in each course in the program are accurately defined in the syllabi. Success grades and coefficients are shown in the following table:

SUCCESS GRADES COEFFICIENT
AA 4.0
BA 3.5
BB 3.0
CB 2.5
CC 2.0
DC 1.5
DD 1.0
FA 0.0 Fail (Failure to attend final exam due to absenteeism)
FF 0.0 Fail (Failure to pass the final exam)

In addition, the following abbreviations are used depending on the situation of the students:

a)I-Incomplete: It is given to students who cannot complete the course work due to valid excuses. These students are required to complete the requirements of the I grade by the end of the following semester's add / drop date at the latest. Upon completion of the requirements, the student receives the required grade, and if the requirement is not fulfilled by that date, the student's I grade automatically becomes an FF grade.

b)L-Leave: Used for students who are allowed leave according to the provisions of this Regulation.

c) NC-Non-Credit: Used for non-credit courses.

ç) ND-Non-Degree: Used for non-credit courses that are not intended for graduation from Yeditepe University and are not included in the grade average score.

d) P-Pass: Given to students who succeed in courses not included in their GPA.

e) R-Repeat: Indicates that the course is repeated.

f) RR-Repeat Resigned: Used for the repeated courses to raise grades.

g) (Different Official Gazette dated 14.09.2015 / 29475 no.) T-Transfer: Used for the courses from a program inside or outside of the higher education institution and approved for adjustment by the relevant board of directors and added in the grade average calculation. Courses transferred from foreign exchange programs are not included in the grade point average.

ğ) W- Withdrawal: This takes place after the date of add / drop within the period determined by the academic calendar and approved by the advisor.


Quality Assurance

In order to monitor the quality of higher education programs, The Council of Higher Education (YÖK) is responsible for the planning, organization, management, and supervision of education, training, and other activities carried out in higher education institutions. "University Monitoring and Evaluation Reports" of higher education institutions, prepared annually within the criteria determined by YÖK, are published. Reports prepared according to these reports, containing quantitative and qualitative evaluations of higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Every year, YÖK publishes the "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative, and financial data on foundation higher education institutions. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK. Quality assurance of undergraduate programs in higher education is provided according to the "Procedures and Principles for Providing Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":

1. Design and Approval of Curriculum:

1.1. YÖK determines the minimum standards and criteria required to open undergraduate departments and programs in higher education institutions.

1.2. The curriculum of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will bring to the student are determined by the senates of higher education institutions by the fundamental principles determined by YÖK on these issues.

1.3. Higher education institutions implement the curriculum of National Core Education Programs with the approval of the Council of Higher Education after being accepted by the relevant Deans Council.

2. Measurement-Evaluation: How to measure and evaluate the learning outcomes that each undergraduate program will provide to the student is carried out by the education, training, and examination regulations prepared by higher education institutions by the fundamental principles determined by the Council of Higher Education on these issues.

3. Certification: Students enrolled in undergraduate programs, if they successfully complete the course credits and other obligations determined by higher education institutions, receive a bachelor's degree.

4. Self-Evaluation-External Evaluation: In continuous monitoring, higher education institutions submit the "Institutional Internal Evaluation Reports" of the previous year into the Information System prepared by the Turkish Higher Education Quality Council (YÖKAK) at the beginning of each year. The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK regarding the external evaluation of higher education institutions is shared with the public. In addition, accreditation decisions made by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the programs' qualifications is ensured. It conducts regular review activities regarding the qualifications determined by the YÖKAK legislation.

The Association for Evaluation and Accreditation of University Programs in Mathematical, Natural and Social Sciences (FEDEK), recognized by YÖK as a national quality assurance institution, accredited the undergraduate program in Physics in 2023. The validity period of FEDEK accreditation is five years.

5. Knowledge management systems and feedback mechanisms: In the process of identifying the teaching purposes of the program, the partners including the undergraduates, instructors, the graduates in advisory board of the department, the employer’s representatives of public and private institutions were considered. Feedback from internal and external partners were taken into account in order to revise the program. 

Therefore, the teaching purposes of the program are updated based on the knowledge obtained from both internal and external partners. Specifically, the interviews in academic board of the department, the course evaluation questionnaires acquired from the undergraduates, and satisfaction surveys obtained from new graduates are utilized in the revision of the program. Besides, the knowledge forms of the institutions where some of our graduates have been working, and the interviews made with competent individuals in both national and international academic institutions are also considered in that revision.


Access Requirements

Student admission is made according to the results of the central exam organized by the Measuring, Selection, and Placement Center (ÖSYM) and the principles determined by the Council of Higher Education. Student admission to the program is explained in detail under the heading "Student Admission" in the "About Yeditepe University" section.


Conditions for Success
Successfully completing all courses available in the program (equivalent to a total of 240 ECTS) and having a weighted GPA of at least 2.00 out of 4.00 are the qualification requirements for graduation.

Progression Paths (Relationship Type)

Graduates of the Department of Physics who have completed their undergraduate education are referred to by titles such as physicist, researcher or scientist, and they can pursue careers in a wide range of fields. Those who wish to pursue an academic career can continue their education through master's and doctoral programs and eventually obtain the title of academician. They can also work as teachers. Graduates who wish to become physics teachers at the high school level must receive academic training during their undergraduate programs. Due to the fact that physics is a fundamental science and that education at the secondary and higher education levels is focused on this science, graduates can work as teachers in both public schools and private institutions.

Physics graduates can work in both the public sector and the private sector, where they are responsible for analyzing existing problems, conducting research using scientific methods such as experiments, and reporting research results. Graduates can work as researchers in various departments of ministries such as the Ministry of Energy and Natural Resources and the Ministry of Industry and Commerce, as well as in institutions such as TUBITAK, the Turkish Atomic Energy Authority, the State Statistics Institute, and the Turkish Standards Institute.


Legal Basis

1. Higher Education Law No. 2547

1.1. Regulation on the Principles of Transfer Between Associate and Undergraduate Programs in Higher Education Institutions, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer

1.2. Regulation on the Continuation of Undergraduate Education for Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs

2. Higher Education Law No. 2547 (Additional Article-35)

2.1.Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board Regulation


Validity Period (If Any)

The qualification is valid at all times.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode