Yeterlilik Kodu

TR0030011276

Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Doktora Diploması
Sorumlu KurumBalıkesir Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi (Bigadiç yolu üzeri 17. km) 10145, BALIKESİR
Sorumlu Kurum URLhttp://www.balikesir.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 8
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Doktora programının amacı öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazanmasını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilere bilimsel düşünme ve araştırma yapma becerisi kazandırmaktır.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili doktora düzeyinde kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir, uygular, çözümler ve yorumlar.
  • İletişimin, gıda pazarlama ve sosyal kurumlardaki insan davranışları üzerine etkilerini öğrenir ve uygun iletişim biçimlerini uygulayabilme becerisi kazanır.
  • Gıdaları uygun biçimde dekore ederek sunuma hazırlama tekniklerini öğrenir ve uygulama becerisi kazanır.
  • İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde ve sunumunda çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
  • Bireysel çalışma becerisi, ekip çalışmasına uyum becerisi ve liderlik yönetimi becerisi sahibi olur.
  • Gıda kimyası, gıda teknolojisi, gıda güvenliği, beslenme ve duyusal değerlendirme alanlarında teorik ve/veya uygulamalı olarak eğitim-öğretim sağlanır.
  • Yeme içme kültürünün sanat dalları ile etkileşimini öğrenir ve yorumlar.
  • Topluluklar halinde yaşayan insanların yemek kültürlerinin tarihsel süreçte değişimi, farklı dinlerde beslenme alışkanlıkları ve beslenmeyi etkileyen sosyal, ekonomik, kültürel, politik, coğrafik nedenler hakkında antropoloji, sosyoloji bilimlerinden faydalanarak bakış ve yorumlama becerisi kazanır.
  • Doktora düzeyinde Bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini öğrenir ve uygular.
  • Restoran ve yiyecek içecek işletmelerini yönetme becerisi kazanacak doktora düzeyinde bilgi sahibi olur.
  • Doktora düzeyinde kültürel çalışmalar, sinema, reklam, gazetecilik, kitap ve magazin yayınları gibi iletişim araçlarını kullanarak gastronomi alanında bilgi ve uygulamalarını geliştirebilme becerisi kazanır.
  • İşletme biliminin temel işlevleri olan yönetim, insan kaynakları, üretim, pazarlama, muhasebe ve finans konularında yüksek lisans düzeyinde kavrama ve bu temel işlevleri başta gastronomi olmak üzere iş hayatında etkin bir şekilde uygular.
  • Gastronomi alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenme, mesleki/toplumsal gelişmeler ve sorunlarda farkındalığı sağlanır ve kendini geliştirme becerisi kazanılır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri -
Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı-
Başarma ŞartlarıÖğrencilerin, mezun olabilmek için, programda gerekli olan dersleri alıp başarılı olmak, doktora yeterlik sınavında başarılı olmak ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi jüri önünde başarılı olarak savunmaktır.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar alanıyla ilgili üniversitelerde kabul şartlarını yerine getirdikleri takdirde öğretim elemanı olarak çalışabilmektedirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)-
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030011276


Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Doktora Diploması

Sorumlu Kurum
Balıkesir Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi (Bigadiç yolu üzeri 17. km) 10145, BALIKESİR

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
8

TYÇ Seviyesi
8
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Doktora programının amacı öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazanmasını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilere bilimsel düşünme ve araştırma yapma becerisi kazandırmaktır.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili doktora düzeyinde kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir, uygular, çözümler ve yorumlar.
  • İletişimin, gıda pazarlama ve sosyal kurumlardaki insan davranışları üzerine etkilerini öğrenir ve uygun iletişim biçimlerini uygulayabilme becerisi kazanır.
  • Gıdaları uygun biçimde dekore ederek sunuma hazırlama tekniklerini öğrenir ve uygulama becerisi kazanır.
  • İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde ve sunumunda çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
  • Bireysel çalışma becerisi, ekip çalışmasına uyum becerisi ve liderlik yönetimi becerisi sahibi olur.
  • Gıda kimyası, gıda teknolojisi, gıda güvenliği, beslenme ve duyusal değerlendirme alanlarında teorik ve/veya uygulamalı olarak eğitim-öğretim sağlanır.
  • Yeme içme kültürünün sanat dalları ile etkileşimini öğrenir ve yorumlar.
  • Topluluklar halinde yaşayan insanların yemek kültürlerinin tarihsel süreçte değişimi, farklı dinlerde beslenme alışkanlıkları ve beslenmeyi etkileyen sosyal, ekonomik, kültürel, politik, coğrafik nedenler hakkında antropoloji, sosyoloji bilimlerinden faydalanarak bakış ve yorumlama becerisi kazanır.
  • Doktora düzeyinde Bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini öğrenir ve uygular.
  • Restoran ve yiyecek içecek işletmelerini yönetme becerisi kazanacak doktora düzeyinde bilgi sahibi olur.
  • Doktora düzeyinde kültürel çalışmalar, sinema, reklam, gazetecilik, kitap ve magazin yayınları gibi iletişim araçlarını kullanarak gastronomi alanında bilgi ve uygulamalarını geliştirebilme becerisi kazanır.
  • İşletme biliminin temel işlevleri olan yönetim, insan kaynakları, üretim, pazarlama, muhasebe ve finans konularında yüksek lisans düzeyinde kavrama ve bu temel işlevleri başta gastronomi olmak üzere iş hayatında etkin bir şekilde uygular.
  • Gastronomi alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenme, mesleki/toplumsal gelişmeler ve sorunlarda farkındalığı sağlanır ve kendini geliştirme becerisi kazanılır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
-

Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı
-

Başarma Şartları
Öğrencilerin, mezun olabilmek için, programda gerekli olan dersleri alıp başarılı olmak, doktora yeterlik sınavında başarılı olmak ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi jüri önünde başarılı olarak savunmaktır.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Mezunlar alanıyla ilgili üniversitelerde kabul şartlarını yerine getirdikleri takdirde öğretim elemanı olarak çalışabilmektedirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)
-

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030011276

Qualification Title
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Doktora Doctorate
Awarding BodyBalıkesir University
Awarding Body ContactBalıkesir University Çağış Campus (17th km on Bigadiç road) 10145, BALIKESIR
Awarding Body Urlhttp://www.balikesir.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level8
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 8
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description-
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030011276


Qualification Title
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Doktora Doctorate

Awarding Body
Balıkesir University

Awarding Body Contact
Balıkesir University Çağış Campus (17th km on Bigadiç road) 10145, BALIKESIR

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
8

TQF Level
8
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
-

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address