Yeterlilik Kodu | TR0030011276 | |
Yeterlilik Adı | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Doktora Diploması | |
Sorumlu Kurum | Balıkesir Üniversitesi | |
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi | Balıkesir Üniversitesi Çağış Yerleşkesi (Bigadiç yolu üzeri 17. km) 10145, BALIKESİR | |
Sorumlu Kurum URL | http://www.balikesir.edu.tr/ | |
Yönelim | Akademik | |
AYÇ Seviyesi | 8 | Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir. |
TYÇ Seviyesi | 8 | |
Sınıflandırma (Tematik Alan) | Otel, restoranlar ve catering | |
Sınıflandırma (Meslek Kodu) | - | |
Kategori | Ana | |
Kredi Değeri | 240 | |
Programın Normal Süresi | 4 | |
Program Profili (Amaç) | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Doktora programının amacı öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazanmasını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilere bilimsel düşünme ve araştırma yapma becerisi kazandırmaktır. | |
Öğrenme Ortamları | - | |
Öğrenme Kazanımları (Tanım) |
| |
Anahtar Yetkinlikler | - | |
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri | - | |
Kalite Güvencesi | - | |
Giriş Şartı | - | |
Başarma Şartları | Öğrencilerin, mezun olabilmek için, programda gerekli olan dersleri alıp başarılı olmak, doktora yeterlik sınavında başarılı olmak ve konusuyla ilgili bir alanda hazırladığı tezi jüri önünde başarılı olarak savunmaktır. | |
İlerleme Yolları (İlişki Türü) | Mezunlar alanıyla ilgili üniversitelerde kabul şartlarını yerine getirdikleri takdirde öğretim elemanı olarak çalışabilmektedirler. | |
Yasal Dayanağı | - | |
Geçerlilik Süresi (Varsa) | - | |
Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi | Adresi Aç |
TR0030011276
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Doktora programının amacı öğrencinin bilimsel araştırma yaparak bilgiye erişme, bilgiyi değerlendirme ve yorumlama yeteneği kazanmasını sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilere bilimsel düşünme ve araştırma yapma becerisi kazandırmaktır.
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramlar, kuramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili doktora düzeyinde kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olur.
- Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir, uygular, çözümler ve yorumlar.
- İletişimin, gıda pazarlama ve sosyal kurumlardaki insan davranışları üzerine etkilerini öğrenir ve uygun iletişim biçimlerini uygulayabilme becerisi kazanır.
- Gıdaları uygun biçimde dekore ederek sunuma hazırlama tekniklerini öğrenir ve uygulama becerisi kazanır.
- İçecekler hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olur, yiyecek üretiminde ve sunumunda çeşitli alkollü ve alkolsüz içecekleri kullanır.
- Bireysel çalışma becerisi, ekip çalışmasına uyum becerisi ve liderlik yönetimi becerisi sahibi olur.
- Gıda kimyası, gıda teknolojisi, gıda güvenliği, beslenme ve duyusal değerlendirme alanlarında teorik ve/veya uygulamalı olarak eğitim-öğretim sağlanır.
- Yeme içme kültürünün sanat dalları ile etkileşimini öğrenir ve yorumlar.
- Topluluklar halinde yaşayan insanların yemek kültürlerinin tarihsel süreçte değişimi, farklı dinlerde beslenme alışkanlıkları ve beslenmeyi etkileyen sosyal, ekonomik, kültürel, politik, coğrafik nedenler hakkında antropoloji, sosyoloji bilimlerinden faydalanarak bakış ve yorumlama becerisi kazanır.
- Doktora düzeyinde Bilimsel araştırma yöntem ve tekniklerini öğrenir ve uygular.
- Restoran ve yiyecek içecek işletmelerini yönetme becerisi kazanacak doktora düzeyinde bilgi sahibi olur.
- Doktora düzeyinde kültürel çalışmalar, sinema, reklam, gazetecilik, kitap ve magazin yayınları gibi iletişim araçlarını kullanarak gastronomi alanında bilgi ve uygulamalarını geliştirebilme becerisi kazanır.
- İşletme biliminin temel işlevleri olan yönetim, insan kaynakları, üretim, pazarlama, muhasebe ve finans konularında yüksek lisans düzeyinde kavrama ve bu temel işlevleri başta gastronomi olmak üzere iş hayatında etkin bir şekilde uygular.
- Gastronomi alanında edindiği bilgi ve beceriler ile yaşam boyu öğrenme, mesleki/toplumsal gelişmeler ve sorunlarda farkındalığı sağlanır ve kendini geliştirme becerisi kazanılır.
Mezunlar alanıyla ilgili üniversitelerde kabul şartlarını yerine getirdikleri takdirde öğretim elemanı olarak çalışabilmektedirler.
Qualification Code | TR0030011276 | |
Qualification Title | Gastronomi ve Mutfak Sanatları Doktora Doctorate | |
Awarding Body | Balıkesir University | |
Awarding Body Contact | Balıkesir University Çağış Campus (17th km on Bigadiç road) 10145, BALIKESIR | |
Awarding Body Url | http://www.balikesir.edu.tr/ | |
Orientation | Academic | |
EQF Level | 8 | The Qualification hasn't been included in TQF. |
TQF Level | 8 | |
Thematic Areas | Hotel, restaurants and catering | |
National Occupation Classification | - | |
Category | Main | |
Credit Value | 240 | |
Program Duration | 4 | |
Program Profile | - | |
Learning Environments | - | |
Description | - | |
Key Competencies | - | |
Further Info | - | |
Quality Assurance | - | |
Access Requirements | - | |
Conditions for Success | - | |
Progression Paths (Relationship Type) | - | |
Legal Basis | - | |
Validity Period (If Any) | Qualification is continuous | |
Url | Open Address |
TR0030011276
Qualification is continuous