Yeterlilik Kodu

TR0030033190

Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce) Lisans Diploması
Sorumlu Kurumİzmir Ekonomi Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiFevzi Çakmak, Sakarya Cd. No:156, 35330 Balçova/İzmir
Sorumlu Kurum URLhttps://www.ieu.edu.tr/tr
YönelimGenel
AYÇ Seviyesi6
6 Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Otel, restoranlar ve catering
Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08

KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4 Yıl
Program Profili (Amaç)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uzman, Türk ve dünya mutfak kültür ve uygulamalarına hâkim, gıda üretim süreçlerini sürdürülebilir çevre bilinci ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştiren; bilgi, beceri ve donanım sahibi; araştırmacı, lider ve  girişimci şefler ve profesyoneller yetiştirilmesini sağlamak.

Öğrenme Ortamları

Programın bağlı olduğu Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu’na ait 2 adet uygulamalı eğitim mutfağı, 1 adet restoran mutfağı ve 40 kişi kapasiteli servis alanı ile 1 adet pastane mutfağı olmak üzere toplam 4 derslik bulunmaktadır. Uygulamalı eğitim ve restoran mutfakları profesyonel mutfaklarda yer alan tüm ekipmanları kapsayacak şekilde hazırlanmış olmakla birlikte birinci sınıftan son sınıfa kadar farklı nitelik ve yapıdaki uygulama derslerine ev sahipliği yapmaktadır. Uygulama alanlarına ek olarak internet erişimine sahip 60 adet bilgisayar ile gastronomi alanında kullanılan otomasyon programlarının bulunduğu bilgisayar laboratuvarı da bölüm öğrencilerimiz tarafından kullanılabilmektedir.

İzmir Ekonomi Üniversitesi genelinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü teorik derslerinin sürdürülebilmesine olanak sağlayan 140 kişilik, 92 kişilik, 80 kişilik, 45 kişilik, 32 kişilik ve 10 kişilik  öğrenci kapasiteli 7 çeşit derslik  bulunmaktadır. Bu sınıflar içinde yer alan donanımların tüm altyapısı üniversitenin sağladığı internet ağına bağlı olup, dersleri destekleyici tüm görsel ve işitsel içerikleri öğrenciye sunmaya uyumludur.

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki teorik ve pratik bilgi ve becerileri başarıyla uygular.
  • Gıda üretiminde iş ve gıda güvenliği, güvenlik ve hijyen açısından en iyi uygulamaları taşır.
  • Gıda üretimi ve sunumu ile ilgili görsel, metinsel ve besinsel verileri takdir eder, değerlendirir ve kararlar verir.
  • Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkisini tanır ve değerlendirir.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında oluşabilecek karmaşık sorunların hem bireysel hem de ekip üyesi olarak çözülmesinde sorumluluk üstlenir.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, fikir ve çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkin bir şekilde iletir.
  • Gastronomi, tasarım, hukuk ve yönetim gibi ilgili alanlarda gerekli bilgi ve becerilere sahip olur ve bunları Mutfak Sanatları pratiğine etkin bir şekilde uygular.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili teknolojik araçları etkin kullanır.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinci ve etik bir yaklaşımla sürdürülebilirlikle günceller ve geliştirir.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında veri toplar ve meslektaşları ile yabancı bir dilde iletişim kurar. (Avrupa Dil Portföyü Küresel Ölçeği ”, Seviye B1)
  • Orta düzeyde akıcı ve verimli bir şekilde ikinci bir yabancı konuşur.
  • İnsanlık tarihi boyunca edinilen bilgileri uzmanlık alanıyla ilişkilendirir
Anahtar Yetkinlikler
  • Gastronomin çok disiplinli yapısına uygun kavram, beceri, araç-gereç ve teknolojiler ile yiyecek-içecek sektörünün farklı alanlarında teorik ve pratik bilgileri kavramsal bir çerçeve dahilinde değerlendirir.
  • Dünya ve Türk Mutfak kültürleri çerçevesinde, gıda hijyeni, güvenliği ve temel beslenme ilkelerinin insan ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerini bilerek, profesyonel mutfak uygulamalarını çevre bilinci ile sürdürülebilirlik esaslarına uygun biçimde gerçekleştirir.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanına ilişkin etik değerlere sahip olarak; bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak ulusal-uluslararası platformlarda kendini ifade eder ve mesleki becerilerini sergiler.
  • Profesyonel mutfak uygulamalarını, sanat, tasarım ve gastronomi disiplinleri çerçevesinde yorumlar.
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli, Ders Tanıtım Bilgilerinde (Ders İzlenceleri) ayrıntılı bir şekilde tanımlanmış olmakla birlikte, ölçme ve değerlendirme, temel olarak; İzmir Ekonomi Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen usul ve esaslara göre düzenlenir ve yapılır. Programda yer alan teorik dersler, öğretim elemanının dersin yapısına uygun olarak gerçekleştirebileceği katılım, arazi çalışması, küçük sınav, ödev, sunum, proje, ara sınav ve final sınavını içermektedir. Uygulamalı derslerde ise, bu değerlendirme ölçütlerinin yanı sıra, İzmir Ekonomi Üniversitesi Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Uygulamalı Eğitim Kılavuzu’nda yer alan değerlendirme kriterleri uyarınca Laboratuvar/Uygulama değerlendirme ölçütü kapsamında ölçme ve değerlendirme yapılmaktadır.
  • Notlandırma sistemi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen şekilde uygulanmaktadır. Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur. Harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir. Her harf notunun ayrıca AKTS notu olarak eşdeğeri de bulunmaktadır. Bir derste başarılı olabilmek için, ön lisans ve lisans öğrencilerinin en az DD/S notu almaları gerekmektedir.
Kalite Güvencesi

Program kapsamında verilen eğitimin niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesi’nin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

  1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
    1. Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
    2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
    3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı Dekanlar Senatosu tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

 

  1. Ölçme-Değerlendirme:

Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

  1. Belgelendirme:

Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde lisans diploması alır.

  1. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme:

Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu” kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Yükseköğretim turizm ve gastronomi programlarındaki eğitim niteliğinin arttırılmasına katkı sağlamayı amaçlayan Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kuruluşu (TURAK) tarafından belirlenen şartlar, eğitim niteliğinin ve kalitesinin güvencesi sağlar. Türkiye’nin 5 yıl süreyle tam akreditasyona sahip ilk Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü unvanını almış olan İzmir Ekonomi Üniversitesi Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün eğitim niteliği, TURAK tarafından belirlenen akreditasyon şartları kapsamında güvence sağlamaktadır.

Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER - Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu)

Başlangıç: 01.01.2022 / Bitiş: 31.12.2027

Giriş Şartı

Programa kabul ve kayıt Yükseköğretim Kanunu ve kuralları çerçevesinde düzenlenir. Öğrenciler programa, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre kabul edilirler. Yabancı öğrencilerin bölüme kabulünde üniversitenin yabancı uyruklu öğrenciler için belirlediği şartlar geçerlidir.

Başarma ŞartlarıProgramdan mezun olabilmek için öğrencilerin; Öğretim programlarında belirlenen tüm derslerden en az DD/S notu alarak minimum 240 AKTS krediyi tamamlamaları Genel Eğitim Dersleri (GED) (1 adedi "Doğa ve Yaşam Bilimleri" alanından ve 1 adedi " İnovasyon ve Girişimcilik" alanından) ve Seçmeli Derslerini (en az 5 adedi bölüm içi olmak üzere toplam 8 seçmeli ders) tamamlamaları 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları Zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden mezun olan öğrenciler;

  • Şef olarak mutfak hiyerarşisindeki farklı pozisyonlarda görev alabilirler,
  • Yiyecek-içecek sektörünün yönetim kademelerinde çalışabilir,
  • Üniversite veya akademilerde eğitmen şeflik yapabilirler.

Sektörde şef olarak çalışan mezunlar, kendi işletmelerini açmayı tercih edebilmekte ya da otel, havayolları, kruvaziyer gemileri, catering firmaları, gıda üretim şirketlerinde çalışabilmektedir. Sektöre ürün tedarik eden firma ve hammadde şirketi kuran ya da bu firmalar için çalışan mezunlarımız da bulunmaktadır.

Mezunlar ayrıca, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora programlarına devam edebilirler.

Lisans öğrencileri, eğitim hayatları süresince Üniversite kapsamında açılan çift anadal ve yandal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler. Yandal programlarına kayıtlı öğrenciler, bir bölümde okurken başka bir alanda sınırlı sayıda dersi başararak o alanda sertifika alabilirler.

Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

    1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki    Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
QrCodeQrCode
Yeterlilik Kodu

TR0030033190


Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları (İngilizce) Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
İzmir Ekonomi Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Fevzi Çakmak, Sakarya Cd. No:156, 35330 Balçova/İzmir

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Genel

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye 09/05/2024 tarihinde yerleştirildi

Sınıflandırma (Meslek Kodu)

ISCO:08


Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4 Yıl

Program Profili (Amaç)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uzman, Türk ve dünya mutfak kültür ve uygulamalarına hâkim, gıda üretim süreçlerini sürdürülebilir çevre bilinci ve etik değerler çerçevesinde gerçekleştiren; bilgi, beceri ve donanım sahibi; araştırmacı, lider ve  girişimci şefler ve profesyoneller yetiştirilmesini sağlamak.


Öğrenme Ortamları

Programın bağlı olduğu Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu’na ait 2 adet uygulamalı eğitim mutfağı, 1 adet restoran mutfağı ve 40 kişi kapasiteli servis alanı ile 1 adet pastane mutfağı olmak üzere toplam 4 derslik bulunmaktadır. Uygulamalı eğitim ve restoran mutfakları profesyonel mutfaklarda yer alan tüm ekipmanları kapsayacak şekilde hazırlanmış olmakla birlikte birinci sınıftan son sınıfa kadar farklı nitelik ve yapıdaki uygulama derslerine ev sahipliği yapmaktadır. Uygulama alanlarına ek olarak internet erişimine sahip 60 adet bilgisayar ile gastronomi alanında kullanılan otomasyon programlarının bulunduğu bilgisayar laboratuvarı da bölüm öğrencilerimiz tarafından kullanılabilmektedir.

İzmir Ekonomi Üniversitesi genelinde Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü teorik derslerinin sürdürülebilmesine olanak sağlayan 140 kişilik, 92 kişilik, 80 kişilik, 45 kişilik, 32 kişilik ve 10 kişilik  öğrenci kapasiteli 7 çeşit derslik  bulunmaktadır. Bu sınıflar içinde yer alan donanımların tüm altyapısı üniversitenin sağladığı internet ağına bağlı olup, dersleri destekleyici tüm görsel ve işitsel içerikleri öğrenciye sunmaya uyumludur.


Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki teorik ve pratik bilgi ve becerileri başarıyla uygular.
  • Gıda üretiminde iş ve gıda güvenliği, güvenlik ve hijyen açısından en iyi uygulamaları taşır.
  • Gıda üretimi ve sunumu ile ilgili görsel, metinsel ve besinsel verileri takdir eder, değerlendirir ve kararlar verir.
  • Gastronominin kültür ve toplum üzerindeki etkisini tanır ve değerlendirir.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında oluşabilecek karmaşık sorunların hem bireysel hem de ekip üyesi olarak çözülmesinde sorumluluk üstlenir.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında edindiği bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir, fikir ve çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak etkin bir şekilde iletir.
  • Gastronomi, tasarım, hukuk ve yönetim gibi ilgili alanlarda gerekli bilgi ve becerilere sahip olur ve bunları Mutfak Sanatları pratiğine etkin bir şekilde uygular.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili teknolojik araçları etkin kullanır.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinlikleri yaşam boyu öğrenme bilinci ve etik bir yaklaşımla sürdürülebilirlikle günceller ve geliştirir.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında veri toplar ve meslektaşları ile yabancı bir dilde iletişim kurar. (Avrupa Dil Portföyü Küresel Ölçeği ”, Seviye B1)
  • Orta düzeyde akıcı ve verimli bir şekilde ikinci bir yabancı konuşur.
  • İnsanlık tarihi boyunca edinilen bilgileri uzmanlık alanıyla ilişkilendirir

Anahtar Yetkinlikler
  • Gastronomin çok disiplinli yapısına uygun kavram, beceri, araç-gereç ve teknolojiler ile yiyecek-içecek sektörünün farklı alanlarında teorik ve pratik bilgileri kavramsal bir çerçeve dahilinde değerlendirir.
  • Dünya ve Türk Mutfak kültürleri çerçevesinde, gıda hijyeni, güvenliği ve temel beslenme ilkelerinin insan ve toplum sağlığı üzerindeki etkilerini bilerek, profesyonel mutfak uygulamalarını çevre bilinci ile sürdürülebilirlik esaslarına uygun biçimde gerçekleştirir.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanına ilişkin etik değerlere sahip olarak; bilgi, beceri ve yetkinliklerini yaşam boyu öğrenme ve sürdürülebilirlik bilinciyle günceller ve geliştirir.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamada karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak ulusal-uluslararası platformlarda kendini ifade eder ve mesleki becerilerini sergiler.
  • Profesyonel mutfak uygulamalarını, sanat, tasarım ve gastronomi disiplinleri çerçevesinde yorumlar.

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri
  • Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli, Ders Tanıtım Bilgilerinde (Ders İzlenceleri) ayrıntılı bir şekilde tanımlanmış olmakla birlikte, ölçme ve değerlendirme, temel olarak; İzmir Ekonomi Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen usul ve esaslara göre düzenlenir ve yapılır. Programda yer alan teorik dersler, öğretim elemanının dersin yapısına uygun olarak gerçekleştirebileceği katılım, arazi çalışması, küçük sınav, ödev, sunum, proje, ara sınav ve final sınavını içermektedir. Uygulamalı derslerde ise, bu değerlendirme ölçütlerinin yanı sıra, İzmir Ekonomi Üniversitesi Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Uygulamalı Eğitim Kılavuzu’nda yer alan değerlendirme kriterleri uyarınca Laboratuvar/Uygulama değerlendirme ölçütü kapsamında ölçme ve değerlendirme yapılmaktadır.
  • Notlandırma sistemi, İzmir Ekonomi Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği’nde belirtilen şekilde uygulanmaktadır. Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki harf notlarından biri öğretim elemanı tarafından dönem sonu ders notu olarak takdir olunur. Harf notlarının katsayıları ve 100 puan üzerinden karşılıkları aşağıda gösterilmiştir. Her harf notunun ayrıca AKTS notu olarak eşdeğeri de bulunmaktadır. Bir derste başarılı olabilmek için, ön lisans ve lisans öğrencilerinin en az DD/S notu almaları gerekmektedir.

Kalite Güvencesi

Program kapsamında verilen eğitimin niteliğinin gözetilmesi için;

  • YÖK, yükseköğretim kurumlarında gerçekleştirilen eğitim ve öğretimle diğer faaliyetlerin planlanması, düzenlenmesi, yönetilmesi ve denetiminden sorumludur.
  • YÖK tarafından belirlenen kriterler çerçevesinde her yıl hazırlanan yükseköğretim kurumlarına ait “Üniversite İzleme ve Değerlendirme Raporları” yayımlanır.
  • YÖK tarafından vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren “Vakıf Yükseköğretim Kurumları Raporu” her yıl yayımlanır. Vakıf yükseköğretim kurumlarına yönelik yapılan nicel ve nitel değerlendirmeleri içeren bu raporlar YÖK tarafından kamuoyu ile paylaşılır.

Yükseköğretimde lisans programlarının kalite güvencesi “Yükseköğretim Diploma Programlarının Kalite Güvencesi’nin Sağlanmasına Yönelik Usul ve Esaslar” a göre sağlanır:

  1. Öğretim Programlarının Oluşturulması ve Onaylanması:
    1. Yükseköğretim kurumlarında lisans bölüm ve programların açılması için gerekli olan asgari standart ve ölçütleri YÖK belirler.
    2. Yükseköğretim kurumlarında lisans programlarının müfredatı ve her bir programın öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının neler olacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumlarının senatoları tarafından belirlenir.
    3. Ulusal Çekirdek Eğitim Programlarının müfredatı Dekanlar Senatosu tarafından kabul edildikten sonra YÖK’ün onayıyla yükseköğretim kurumları tarafından uygulanır.

 

  1. Ölçme-Değerlendirme:

Her bir lisans programının öğrenciye kazandıracağı öğrenme kazanımlarının ölçme ve değerlendirmesinin nasıl yapılacağı, YÖK’ün bu konularda belirlediği temel ilkelere uygun olarak yükseköğretim kurumları tarafından hazırlanan öğretim ve sınav yönetmeliğine göre yürütülür.

  1. Belgelendirme:

Lisans programlarına kayıtlı öğrenciler, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenen ders kredilerini ve diğer yükümlülükleri başarı ile tamamlamaları halinde lisans diploması alır.

  1. Öz Değerlendirme-Dış Değerlendirme:

Yükseköğretim kurumları, sürekli izleme bağlamında, her yılın başında bir önceki yıla ait “Kurum İç Değerlendirme Raporlarını” Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) tarafından hazırlanan Bilgi Sistemine girer. YÖKAK, yükseköğretim kurumlarının dış değerlendirmesine ilişkin hazırladığı “Kurumsal Geri Bildirim Raporu” kamuoyuyla paylaşılır. Ayrıca, YÖKAK tarafından yetkilendirilen veya tanınan akreditasyon kuruluşları tarafından verilen akreditasyon kararları da programların yeterliliklerinin kalite güvencesinin sağlandığını gösterir. YÖKAK mevzuatı gereği belirlenen yeterliliklere ilişkin düzenli gözden geçirme faaliyetleri yapar.

Yükseköğretim turizm ve gastronomi programlarındaki eğitim niteliğinin arttırılmasına katkı sağlamayı amaçlayan Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kuruluşu (TURAK) tarafından belirlenen şartlar, eğitim niteliğinin ve kalitesinin güvencesi sağlar. Türkiye’nin 5 yıl süreyle tam akreditasyona sahip ilk Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü unvanını almış olan İzmir Ekonomi Üniversitesi Uygulamalı Yönetim Bilimleri Yüksekokulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nün eğitim niteliği, TURAK tarafından belirlenen akreditasyon şartları kapsamında güvence sağlamaktadır.

Turizm Akademisyenleri Derneği (TUADER - Turizm Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu)

Başlangıç: 01.01.2022 / Bitiş: 31.12.2027


Giriş Şartı

Programa kabul ve kayıt Yükseköğretim Kanunu ve kuralları çerçevesinde düzenlenir. Öğrenciler programa, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarına göre kabul edilirler. Yabancı öğrencilerin bölüme kabulünde üniversitenin yabancı uyruklu öğrenciler için belirlediği şartlar geçerlidir.


Başarma Şartları
Programdan mezun olabilmek için öğrencilerin; Öğretim programlarında belirlenen tüm derslerden en az DD/S notu alarak minimum 240 AKTS krediyi tamamlamaları Genel Eğitim Dersleri (GED) (1 adedi "Doğa ve Yaşam Bilimleri" alanından ve 1 adedi " İnovasyon ve Girişimcilik" alanından) ve Seçmeli Derslerini (en az 5 adedi bölüm içi olmak üzere toplam 8 seçmeli ders) tamamlamaları 4.00 üzerinden en az 2.00 Genel Not Ortalamasına sahip olmaları Zorunlu stajlarını belirtilen sürede ve özellikte tamamlamaları gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü’nden mezun olan öğrenciler;

  • Şef olarak mutfak hiyerarşisindeki farklı pozisyonlarda görev alabilirler,
  • Yiyecek-içecek sektörünün yönetim kademelerinde çalışabilir,
  • Üniversite veya akademilerde eğitmen şeflik yapabilirler.

Sektörde şef olarak çalışan mezunlar, kendi işletmelerini açmayı tercih edebilmekte ya da otel, havayolları, kruvaziyer gemileri, catering firmaları, gıda üretim şirketlerinde çalışabilmektedir. Sektöre ürün tedarik eden firma ve hammadde şirketi kuran ya da bu firmalar için çalışan mezunlarımız da bulunmaktadır.

Mezunlar ayrıca, yüksek lisans programlarına ve ilgili şartları sağlamaları halinde lisans derecesi ile kabul edilen doktora programlarına devam edebilirler.

Lisans öğrencileri, eğitim hayatları süresince Üniversite kapsamında açılan çift anadal ve yandal programlarına katılma hakkına sahiptir. Çift anadal programlarına kayıtlı öğrenciler, iki diploma programından eş zamanlı olarak ders alıp, başarılı olmaları halinde iki ayrı lisans diploması alabilirler. Yandal programlarına kayıtlı öğrenciler, bir bölümde okurken başka bir alanda sınırlı sayıda dersi başararak o alanda sertifika alabilirler.


Yasal Dayanağı

1. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu

    1.1. Yükseköğretim Kurumlarında Önlisans ve Lisans Düzeyindeki    Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal ile Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik

1.2. Meslek Yüksekokulları ve Açıköğretim Ön Lisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik

2. 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu (Ek Madde-35)

2.1. Yükseköğretim Kalite Güvencesi ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Yönetmeliği


Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030033190

Qualification Title
Bachelor's Degree in Gastronomy and Culinary Arts
Awarding Bodyİzmir University of Economics
Awarding Body ContactFevzi Çakmak, Sakarya Cd. No:156, 35330 Balçova/İzmir
Awarding Body Urlhttp://www.ieu.edu.tr/tr
OrientationGeneral
EQF Level6
6 The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024
TQF Level 6
Thematic AreasHotel, restaurants and catering
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4 Yıl
Program Profile

To educate researcher, managerial and entrepreneurial chefs and professionals who are experts in the field of gastronomy and culinary arts, familiar with Turkish and world culinary culture and practices, realize food production processes within the framework of sustainable environmental awareness and ethical values, and have knowledge, skills and being well equipped.

Learning Environments

The School of Applied Management Sciences has a total of 4 practice kitchen, including 2 applied training kitchens, 1 restaurant kitchen and service area with a capacity of 40 people, and 1 pastry kitchen. The Applied Training and Restaurant Kitchens are equipped with all the equipment found in professional kitchens and are used for practical courses of varying quality and structure, from the first year to the final year. In addition to the practical areas, 60 computers with Internet access and a computer room with automation programs used in the field of gastronomy can be used by the students of our department.

There are 7 types of classrooms with capacity of 140 students, 92 students, 80 students, 45 students, 32 students and 10 students all over Izmir University of Economics which allow the Department of Gastronomy and Culinary Arts to continue its theoretical courses. The entire infrastructure of the equipment in these classrooms is connected to the Internet network provided by the University and is compatible with the presentation of all audio-visual content supporting the courses to the students.

Description
  • Successfully applies the theoretical and practical knowledge and skills in the field of Gastronomy and Culinary Arts.
  • Carries best practices in terms of occupational and food safety, security and hygiene in food production.
  • Appreciate, evaluate and make decisions about visual, textual and nutritional data related to food production and presentation.
  • Recognizes and evaluates the impact of gastronomy on culture and society.
  • Assumes responsibility for solving complex problems that may arise in the field of Gastronomy and Culinary Arts both individually and as a team member.
  • Evaluates the knowledge and skills acquired in the field of Gastronomy and Culinary Arts with a critical approach, communicates ideas and solutions effectively in written and oral form.
  • To posses the necessary knowledge and skills in related fields such as gastronomy, design, law and management and to apply them effectively to the practice of Culinary Arts.
  • Uses technological tools related to Gastronomy and Culinary Arts effectively.
  • Updates and develops knowledge, skills and competencies related to Gastronomy and Culinary Arts with the awareness of lifelong learning and sustainability with an ethical approach.
  • Collects data in the field of Gastronomy and Culinary Arts and communicates with colleagues in a foreign language. (European Language Portfolio Global Scale ", Level B1)
  • Speaks a second foreign language fluently and efficiently at an intermediate level.
  • Relates the knowledge acquired throughout human history to the field of specialization.
Key Competencies
  • Evaluates the theoretical and practical knowledge in different areas of the food and beverage sector with concepts, skills, tools and technologies appropriate to the multidisciplinary structure of gastronomy within a conceptual framework.
  • Within the framework of world and Turkish culinary cultures, knowing the impact of food hygiene, safety and basic nutritional principles on human and public health, realizes professional kitchen practices in accordance with environmental awareness and sustainability principles.
  • Having ethical values related to the field of Gastronomy and Culinary Arts; updating and improving their knowledge, skills and competencies with the awareness of lifelong learning and sustainability.
  • To be able to express themselves individually and as a team member in national-international platforms and to demonstrate professional skills to solve complex and unforeseen problems encountered in the practice of Gastronomy and Culinary Arts.
  • Interpret professional culinary practices in the context of art, design and gastronomy disciplines.
Further Info
  • Although the evaluation and assessment method used for each course is specified in detail in the course syllabus, the evaluation and assessment is basically organized and carried out according to the procedures and principles specified in the Izmir University of Economics Regulation on Associate and Undergraduate Education and Examination. In theoretical courses of the program, there are participation, field work, quiz, homework, presentation, project, midterm and final exams that can be carried out by the teacher according to the structure of the course. In applied courses, in addition to these evaluation criteria, measurement and evaluation is carried out within the framework of laboratory/application evaluation criteria in accordance with the evaluation criteria in Izmir University of Economics School of Applied Management Sciences, Department of Gastronomy and Culinary Arts Applied Education Guide.
  • The grading system will be applied according to the regulations of Izmir University of Economics regarding the education and examination of associate and undergraduate students. For each course attended by the students, one of the following letter grades will be assigned by the instructor as the final course grade. The letter grade coefficients and their 100-point equivalents are listed below. Each letter grade also has an equivalent ECTS grade. To pass a course, associate and undergraduate students must receive at least a DD/S grade.
Quality Assurance

To monitor the quality of education provided under the program;

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.
  • The "University Monitoring and Evaluation Reports" of the higher education institutions, which are prepared annually within the framework of the criteria established by YÖK, are published.
  • • The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative, and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • The quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":
  1. Creation and Approval of Curricula:
    1. YÖK establish the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.
    2. The curricula of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the students shall be determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles established by the YÖK on these issues.
    3. After the curriculum of the YÖK has been approved by the Senate of Deans, it shall be implemented by the higher education institutions with the approval of YÖK.
  2. Assessment and Evaluation:

The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program shall be carried out according to the teaching and examination regulations prepared by the higher education institutions in accordance with the basic principles established by YÖK on these matters.

  1. Certification:

Students enrolled in undergraduate programs shall be awarded an undergraduate diploma upon successful completion of course credits and other obligations determined by the higher education institutions.

  1. Self-Assessment-External Evaluation:

As part of continuous monitoring, at the beginning of each year, higher education institutions enter their "Institutional Internal Evaluation Reports" for the previous year into the information system prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK). The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK on the external evaluation of higher education institutions is made available to the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications established in accordance with the legislation.

The requirements set by the Tourism Education Evaluation and Accreditation Organization (TURAK), which aims to contribute to the improvement of the quality of education in higher education tourism and gastronomy programs, provide assurance of the quality and quality of education. Izmir University of Economics School of Applied Management Sciences Department of Gastronomy and Culinary Arts, which is the first fully accredited Department of Gastronomy and Culinary Arts in Turkey for 5 years, provides assurance of the quality of education within the scope of the accreditation requirements set by TURAK.

Access Requirements

Admission and registration to the program is regulated within the framework of the Higher Education Law and rules. Students are admitted to the program according to the results of the Higher Education Institutions Examination (YKS) conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). In the admission of foreign students to the department, the conditions determined by the university for foreign students are valid.

Conditions for SuccessIn order to graduate from the program students must; Complete of a minimum of 240 ECTS credits by obtaining a grade of at least DD/S in all courses specified in the curriculum. Complete the General Education Requirements (GER) (1 from the Natural and Life Sciences area and 1 from the Innovation and Entrepreneurship area) and electives (a total of 8 electives, at least 5 of which must be within the department). Have a minimum GPA of 2.00 out of 4.00 Complete required internship within the specified time and specifications.
Progression Paths (Relationship Type)

Students who graduate from the Department of Gastronomy and Culinary Arts;

  • As a chef, they can work in different positions in the kitchen hierarchy,
  • Can work in the management levels of the food and beverage sector,
  • They can work as instructor chefs at universities or academies.

Graduates working as chefs in the sector can choose to open their own businesses or work in hotels, airlines, cruise ships, catering companies, food production companies. There are also graduates who establish or work for companies that supply products and raw materials to the sector.

Graduates can also pursue master's degree programs and, if they meet the relevant requirements, doctoral programs accepted with a bachelor's degree.

Undergraduate students have the right to participate in double major and minor programs offered within the University during their education life. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful. Students enrolled in minor programs can receive a certificate in another field by completing a limited number of courses in that field while studying in one department.

Legal Basis
  1.  Higher Education Law No. 2547
    1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions
    2.  Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

               Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

  1. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)
    1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board
Validity Period (If Any)

The qualification is valid permanently.

Url Open Address
QrCodeQrCode
Qualification Code

TR0030033190


Qualification Title
Bachelor's Degree in Gastronomy and Culinary Arts

Awarding Body
İzmir University of Economics

Awarding Body Contact
Fevzi Çakmak, Sakarya Cd. No:156, 35330 Balçova/İzmir

Awarding Body Url

Orientation
General

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification has been included in TQF on 09/05/2024

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4 Yıl

Program Profile

To educate researcher, managerial and entrepreneurial chefs and professionals who are experts in the field of gastronomy and culinary arts, familiar with Turkish and world culinary culture and practices, realize food production processes within the framework of sustainable environmental awareness and ethical values, and have knowledge, skills and being well equipped.


Learning Environments

The School of Applied Management Sciences has a total of 4 practice kitchen, including 2 applied training kitchens, 1 restaurant kitchen and service area with a capacity of 40 people, and 1 pastry kitchen. The Applied Training and Restaurant Kitchens are equipped with all the equipment found in professional kitchens and are used for practical courses of varying quality and structure, from the first year to the final year. In addition to the practical areas, 60 computers with Internet access and a computer room with automation programs used in the field of gastronomy can be used by the students of our department.

There are 7 types of classrooms with capacity of 140 students, 92 students, 80 students, 45 students, 32 students and 10 students all over Izmir University of Economics which allow the Department of Gastronomy and Culinary Arts to continue its theoretical courses. The entire infrastructure of the equipment in these classrooms is connected to the Internet network provided by the University and is compatible with the presentation of all audio-visual content supporting the courses to the students.


Description
  • Successfully applies the theoretical and practical knowledge and skills in the field of Gastronomy and Culinary Arts.
  • Carries best practices in terms of occupational and food safety, security and hygiene in food production.
  • Appreciate, evaluate and make decisions about visual, textual and nutritional data related to food production and presentation.
  • Recognizes and evaluates the impact of gastronomy on culture and society.
  • Assumes responsibility for solving complex problems that may arise in the field of Gastronomy and Culinary Arts both individually and as a team member.
  • Evaluates the knowledge and skills acquired in the field of Gastronomy and Culinary Arts with a critical approach, communicates ideas and solutions effectively in written and oral form.
  • To posses the necessary knowledge and skills in related fields such as gastronomy, design, law and management and to apply them effectively to the practice of Culinary Arts.
  • Uses technological tools related to Gastronomy and Culinary Arts effectively.
  • Updates and develops knowledge, skills and competencies related to Gastronomy and Culinary Arts with the awareness of lifelong learning and sustainability with an ethical approach.
  • Collects data in the field of Gastronomy and Culinary Arts and communicates with colleagues in a foreign language. (European Language Portfolio Global Scale ", Level B1)
  • Speaks a second foreign language fluently and efficiently at an intermediate level.
  • Relates the knowledge acquired throughout human history to the field of specialization.

Key Competencies
  • Evaluates the theoretical and practical knowledge in different areas of the food and beverage sector with concepts, skills, tools and technologies appropriate to the multidisciplinary structure of gastronomy within a conceptual framework.
  • Within the framework of world and Turkish culinary cultures, knowing the impact of food hygiene, safety and basic nutritional principles on human and public health, realizes professional kitchen practices in accordance with environmental awareness and sustainability principles.
  • Having ethical values related to the field of Gastronomy and Culinary Arts; updating and improving their knowledge, skills and competencies with the awareness of lifelong learning and sustainability.
  • To be able to express themselves individually and as a team member in national-international platforms and to demonstrate professional skills to solve complex and unforeseen problems encountered in the practice of Gastronomy and Culinary Arts.
  • Interpret professional culinary practices in the context of art, design and gastronomy disciplines.

Further Info
  • Although the evaluation and assessment method used for each course is specified in detail in the course syllabus, the evaluation and assessment is basically organized and carried out according to the procedures and principles specified in the Izmir University of Economics Regulation on Associate and Undergraduate Education and Examination. In theoretical courses of the program, there are participation, field work, quiz, homework, presentation, project, midterm and final exams that can be carried out by the teacher according to the structure of the course. In applied courses, in addition to these evaluation criteria, measurement and evaluation is carried out within the framework of laboratory/application evaluation criteria in accordance with the evaluation criteria in Izmir University of Economics School of Applied Management Sciences, Department of Gastronomy and Culinary Arts Applied Education Guide.
  • The grading system will be applied according to the regulations of Izmir University of Economics regarding the education and examination of associate and undergraduate students. For each course attended by the students, one of the following letter grades will be assigned by the instructor as the final course grade. The letter grade coefficients and their 100-point equivalents are listed below. Each letter grade also has an equivalent ECTS grade. To pass a course, associate and undergraduate students must receive at least a DD/S grade.

Quality Assurance

To monitor the quality of education provided under the program;

  • YÖK is responsible for the planning, organization, management and supervision of education and training and other activities carried out in higher education institutions.
  • The "University Monitoring and Evaluation Reports" of the higher education institutions, which are prepared annually within the framework of the criteria established by YÖK, are published.
  • • The "Foundation Higher Education Institutions Report", which includes academic, administrative, and financial data of foundation higher education institutions, is published every year by YÖK. These reports, which include quantitative and qualitative evaluations of foundation higher education institutions, are shared with the public by YÖK.
  • The quality assurance of undergraduate programs in higher education is ensured according to the "Procedures and Principles for Ensuring Quality Assurance of Higher Education Diploma Programs":
  1. Creation and Approval of Curricula:
    1. YÖK establish the minimum standards and criteria required for the opening of undergraduate departments and programs in higher education institutions.
    2. The curricula of undergraduate programs in higher education institutions and the learning outcomes that each program will provide to the students shall be determined by the senates of higher education institutions in accordance with the basic principles established by the YÖK on these issues.
    3. After the curriculum of the YÖK has been approved by the Senate of Deans, it shall be implemented by the higher education institutions with the approval of YÖK.
  2. Assessment and Evaluation:

The measurement and evaluation of the learning outcomes of each undergraduate program shall be carried out according to the teaching and examination regulations prepared by the higher education institutions in accordance with the basic principles established by YÖK on these matters.

  1. Certification:

Students enrolled in undergraduate programs shall be awarded an undergraduate diploma upon successful completion of course credits and other obligations determined by the higher education institutions.

  1. Self-Assessment-External Evaluation:

As part of continuous monitoring, at the beginning of each year, higher education institutions enter their "Institutional Internal Evaluation Reports" for the previous year into the information system prepared by the Higher Education Quality Council (YÖKAK). The "Institutional Feedback Report" prepared by YÖKAK on the external evaluation of higher education institutions is made available to the public. In addition, accreditation decisions issued by accreditation bodies authorized or recognized by YÖKAK also show that the quality assurance of the qualifications of the programs is ensured. YÖKAK conducts regular review activities regarding the qualifications established in accordance with the legislation.

The requirements set by the Tourism Education Evaluation and Accreditation Organization (TURAK), which aims to contribute to the improvement of the quality of education in higher education tourism and gastronomy programs, provide assurance of the quality and quality of education. Izmir University of Economics School of Applied Management Sciences Department of Gastronomy and Culinary Arts, which is the first fully accredited Department of Gastronomy and Culinary Arts in Turkey for 5 years, provides assurance of the quality of education within the scope of the accreditation requirements set by TURAK.


Access Requirements

Admission and registration to the program is regulated within the framework of the Higher Education Law and rules. Students are admitted to the program according to the results of the Higher Education Institutions Examination (YKS) conducted by the Student Selection and Placement Center (ÖSYM). In the admission of foreign students to the department, the conditions determined by the university for foreign students are valid.


Conditions for Success
In order to graduate from the program students must; Complete of a minimum of 240 ECTS credits by obtaining a grade of at least DD/S in all courses specified in the curriculum. Complete the General Education Requirements (GER) (1 from the Natural and Life Sciences area and 1 from the Innovation and Entrepreneurship area) and electives (a total of 8 electives, at least 5 of which must be within the department). Have a minimum GPA of 2.00 out of 4.00 Complete required internship within the specified time and specifications.

Progression Paths (Relationship Type)

Students who graduate from the Department of Gastronomy and Culinary Arts;

  • As a chef, they can work in different positions in the kitchen hierarchy,
  • Can work in the management levels of the food and beverage sector,
  • They can work as instructor chefs at universities or academies.

Graduates working as chefs in the sector can choose to open their own businesses or work in hotels, airlines, cruise ships, catering companies, food production companies. There are also graduates who establish or work for companies that supply products and raw materials to the sector.

Graduates can also pursue master's degree programs and, if they meet the relevant requirements, doctoral programs accepted with a bachelor's degree.

Undergraduate students have the right to participate in double major and minor programs offered within the University during their education life. Students enrolled in double major programs can take courses from two diploma programs simultaneously and receive two separate undergraduate diplomas if they are successful. Students enrolled in minor programs can receive a certificate in another field by completing a limited number of courses in that field while studying in one department.


Legal Basis
  1.  Higher Education Law No. 2547
    1. Regulation on the Principles of Transferring Between Associate and Undergraduate Programs, Double Major, Minor and Inter-Institutional Credit Transfer in Higher Education Institutions
    2.  Regulation on the Continuation of Graduates of Vocational Schools and Open Education Associate Degree Programs to Undergraduate Education

               Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)

  1. Law No. 2547 on Higher Education (Additional Article-35)
    1. Regulation on Higher Education Quality Assurance and Higher Education Quality Board

Validity Period (If Any)

The qualification is valid permanently.


Url
Open Address

Url
QrCodeQrCode