Yeterlilik Kodu

TR0030006708

Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması
Sorumlu KurumBurdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim BilgisiAntalya Burdur Yolu, 15030 Yakaköy/Burdur Merkez/Burdur
Sorumlu Kurum URLhttps://www.maku.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)-
Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Programı tamamlayan öğrenciler; turizm alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirebilir, karmaşık problem ve konuları belirleyebilir ve analiz edebilir, tartışmalar yapabilir, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilir.
  • Programı tamamlayan öğrenciler, turizm alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretebilir.
  • Programı tamamlayan öğrenciler, turizm ile ilgili sektörlerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetebilir, hissedarları ve paydaşları eğitebilir.
  • Programı tamamlayan öğrenciler, turizm alanı ile ilgili sayısal ve istatiksel araştırma becerisine ve düşünme yeteneğine sahip, alınacak kararların sonuçlarını öngörebilen ve doğru tahminlerde bulunabilen, sebep-sonuç ilişkilerini göz önünde bulunduran, analitik düşünce yapısına sahip ve stratejik yaklaşım geliştirebilen uzmanlar olur.
  • Programı tamamlayan öğrenciler; mesleği ile ilgili mevzuatı (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel değer ve ilkeleri izleyerek bunlara uygun davranır ve iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ile doğal çevrenin korunma konularında yürütücü düzeyinde yeterli bilgi ve bilince sahip olur.
  • Programı tamamlayan öğrenciler, turizm alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı (önbüro ve materyal yönetimi, bilet satış vb.) bilgisine sahip olur ve bilişim teknolojilerini etkin biçimde kullanır.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Öğrenciler, vize ve final sınavlarını başarı ile tamamlamalıdır.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Programa YGS-4 puan türünden öğrenci alımı yapılmaktadır.

Başarma ŞartlarıGastronomi ve Mutfak Sanatları programından mezun olabilmek için öğrencilerin ders programında yer alan derslerden 240 AKTS değerinde ders almaları ve bu derslerden başarılı olmaları gerekmektedir. Bunun dışında öğrencilerin zorunlu stajlarını da tamamlamaları gerekmektedir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları programından mezun olan öğrenciler; oteller, tatil köyleri, catering firmaları, tur operatörleri, seyahat acenteleri, kruvaziyer şirketleri ve gemileri, lokantalar, restoranlar, kafeteryalar, barlar, eğlence merkezleri, Turizm Bakanlığı, üniversiteler, alış-veriş merkezleri, hastaneler, kara-hava-deniz ulaştırma şirketleri, danışmanlık şirketleri vb. hizmet işletmelerinde istihdam edilebilmektedir. Ayrıca bölüm mezunlarından Kamu Personeli Seçme Sınavından (KPSS) yeterli puanı alanlar, diğer kamu kurumlarında da memur olarak istihdam edilebilmektedir. Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar ise gerekli koşulları sağlamaları halinde (ALES, YDS gibi merkezi sınavlardan gerekli puanları almaları ve istenmesi durumunda sektör deneyimine sahip olmaları) herhangi bir üniversitenin ilgili alanla uyumlu bir programında öğretim elemanı olarak çalışabilmektedir. Pedagojik formasyonun tamamlanması koşulu ile orta eğitim kurumlarında ve eğitim merkezlerinde eğitmen/usta öğretici olarak çalışma imkânı da bulunmaktadır. Mezunlar, büyük sermaye gerektirmeyen otel, restoran, kafe, bar vs. işletmecisi olarak kendi işletmelerini de kurabilmektedir.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030006708


Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Antalya Burdur Yolu, 15030 Yakaköy/Burdur Merkez/Burdur

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)
-

Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Programı tamamlayan öğrenciler; turizm alanındaki kavramları, fikirleri ve verileri bilimsel yöntemlerle değerlendirebilir, karmaşık problem ve konuları belirleyebilir ve analiz edebilir, tartışmalar yapabilir, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilir.
  • Programı tamamlayan öğrenciler, turizm alanındaki uygulamalarda karşılaşabileceği öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm üretebilir.
  • Programı tamamlayan öğrenciler, turizm ile ilgili sektörlerde sorumluluğu altında çalışanların mesleki gelişimine yönelik etkinlikleri planlayıp yönetebilir, hissedarları ve paydaşları eğitebilir.
  • Programı tamamlayan öğrenciler, turizm alanı ile ilgili sayısal ve istatiksel araştırma becerisine ve düşünme yeteneğine sahip, alınacak kararların sonuçlarını öngörebilen ve doğru tahminlerde bulunabilen, sebep-sonuç ilişkilerini göz önünde bulunduran, analitik düşünce yapısına sahip ve stratejik yaklaşım geliştirebilen uzmanlar olur.
  • Programı tamamlayan öğrenciler; mesleği ile ilgili mevzuatı (yasa, yönetmelik, genelge vb.), temel değer ve ilkeleri izleyerek bunlara uygun davranır ve iş güvenliği, işçi sağlığı, sosyal güvenlik hakları, kalite kontrol ve yönetimi ile doğal çevrenin korunma konularında yürütücü düzeyinde yeterli bilgi ve bilince sahip olur.
  • Programı tamamlayan öğrenciler, turizm alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı (önbüro ve materyal yönetimi, bilet satış vb.) bilgisine sahip olur ve bilişim teknolojilerini etkin biçimde kullanır.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Öğrenciler, vize ve final sınavlarını başarı ile tamamlamalıdır.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Programa YGS-4 puan türünden öğrenci alımı yapılmaktadır.


Başarma Şartları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları programından mezun olabilmek için öğrencilerin ders programında yer alan derslerden 240 AKTS değerinde ders almaları ve bu derslerden başarılı olmaları gerekmektedir. Bunun dışında öğrencilerin zorunlu stajlarını da tamamlamaları gerekmektedir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Gastronomi ve Mutfak Sanatları programından mezun olan öğrenciler; oteller, tatil köyleri, catering firmaları, tur operatörleri, seyahat acenteleri, kruvaziyer şirketleri ve gemileri, lokantalar, restoranlar, kafeteryalar, barlar, eğlence merkezleri, Turizm Bakanlığı, üniversiteler, alış-veriş merkezleri, hastaneler, kara-hava-deniz ulaştırma şirketleri, danışmanlık şirketleri vb. hizmet işletmelerinde istihdam edilebilmektedir. Ayrıca bölüm mezunlarından Kamu Personeli Seçme Sınavından (KPSS) yeterli puanı alanlar, diğer kamu kurumlarında da memur olarak istihdam edilebilmektedir. Akademik kariyer yapmak isteyen mezunlar ise gerekli koşulları sağlamaları halinde (ALES, YDS gibi merkezi sınavlardan gerekli puanları almaları ve istenmesi durumunda sektör deneyimine sahip olmaları) herhangi bir üniversitenin ilgili alanla uyumlu bir programında öğretim elemanı olarak çalışabilmektedir. Pedagojik formasyonun tamamlanması koşulu ile orta eğitim kurumlarında ve eğitim merkezlerinde eğitmen/usta öğretici olarak çalışma imkânı da bulunmaktadır. Mezunlar, büyük sermaye gerektirmeyen otel, restoran, kafe, bar vs. işletmecisi olarak kendi işletmelerini de kurabilmektedir.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030006708

Qualification Title
Awarding BodyBurdur Mehmet Akif Ersoy University
Awarding Body ContactAntalya Burdur Road, 15030 Yakaköy/Burdur Center/Burdur
Awarding Body Urlhttps://www.maku.edu.tr/
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification -
CategoryMain
Credit Value-
Program Duration-
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • Grad students are able to evaluate tourism-related concepts, ideas and data with scientific methods, determine and analyze complex problems and topics, discuss related issues, and offer solutions based on evidence and research.
  • Grad students are able to take the responsibility and create solutions for unforeseen problems in complicated tourism problems.
  • Grad students are able to plan, organize and manage training programs for the stakeholders and employees under their responsibility to increase their understanding and skills in tourism.
  • Grad students are able to become professionals who have necessary knowledge on statistical and quantitative research in tourism, to be able to foresee the implications of decisions, to be competent in forecasting and have reasoning skills for analytical purposes and strategic thinking for planning.
  • Grad students are able to have relevant information on legal issues related to working life and the industry, and appreciate basic values and ethical issues and behave accordingly.
  • Grad students are able to have relevant knowledge and skills on computer software used in tourism (property management systems, ticketing etc.) and use information technologies effectively.
Key Competencies-
Further Info-
Quality Assurance-
Access Requirements-
Conditions for Success-
Progression Paths (Relationship Type)-
Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous.

Url Open Address
Qualification Code

TR0030006708


Qualification Title

Awarding Body
Burdur Mehmet Akif Ersoy University

Awarding Body Contact
Antalya Burdur Road, 15030 Yakaköy/Burdur Center/Burdur

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification
-

EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification
-

Category
Main

Credit Value
-

Program Duration
-

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • Grad students are able to evaluate tourism-related concepts, ideas and data with scientific methods, determine and analyze complex problems and topics, discuss related issues, and offer solutions based on evidence and research.
  • Grad students are able to take the responsibility and create solutions for unforeseen problems in complicated tourism problems.
  • Grad students are able to plan, organize and manage training programs for the stakeholders and employees under their responsibility to increase their understanding and skills in tourism.
  • Grad students are able to become professionals who have necessary knowledge on statistical and quantitative research in tourism, to be able to foresee the implications of decisions, to be competent in forecasting and have reasoning skills for analytical purposes and strategic thinking for planning.
  • Grad students are able to have relevant information on legal issues related to working life and the industry, and appreciate basic values and ethical issues and behave accordingly.
  • Grad students are able to have relevant knowledge and skills on computer software used in tourism (property management systems, ticketing etc.) and use information technologies effectively.

Key Competencies
-

Further Info
-

Quality Assurance
-

Access Requirements
-

Conditions for Success
-

Progression Paths (Relationship Type)
-

Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous.


Url
Open Address