Yeterlilik Kodu

TR0030007812

Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması
Sorumlu KurumNecmettin Erbakan Üniversitesi
Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi Yaka Mah. Yeni Meram Cad. Kasım Halife Sok. No: 11/1 (A Blok) No: 11 (B Blok) Posta Kodu: 42090 Meram / KONYA
Sorumlu Kurum URLhttps://www.erbakan.edu.tr/
YönelimAkademik
AYÇ Seviyesi6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.
TYÇ Seviyesi 6
Sınıflandırma (Tematik Alan)Gıda işleme
Sınıflandırma (Meslek Kodu) -
KategoriAna
Kredi Değeri240
Programın Normal Süresi 4
Program Profili (Amaç)

Bu program ikinci öğretim olarak da sunulmaktadır.

Öğrenme Ortamları-
Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilmek ve uygulamak.
  • Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olmak.
  • Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel kuralları en iyi şekilde uygulamak.
  • Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olmak ve bu bilgileri Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamak.
  • Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilmek ve uygulamak.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanımak ve etkin bir şekilde kullanmak.
  • Çeşitli pişirme yöntemlerini bilmek ve etkin bir şekilde kullanabilmek.
  • Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında yeterli bilgi sahibi olmak.
  • Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirebilmek.
  • Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapabilmek.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilmek ve uygulamak.
  • Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek ve kullanabilmek.
  • Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilmek ve bu süreçleri en iyi şekilde yönetmek.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili etik kuralları bilmek ve uygulamak.
  • Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini bilmek ve uygulamak.
Anahtar Yetkinlikler -
Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemi, Ders Planı-AKTS Kredileri nde ayrıntılı olarak yer almaktadır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Ayrıca bu bölümden mezun olabilmek için öğrencilerin turizm işletmelerinde 45 işgünü staj (işyeri eğitimi) yapması gerekmektedir.

Kalite Güvencesi-
Giriş Şartı

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü LYS’den TS-2 puanına göre öğrenci almaktadır.

Başarma ŞartlarıGastronomi ve Mutfak Sanatları alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Ayrıca bu bölümden mezun olabilmek için öğrencilerin turizm işletmelerinde 45 işgünü staj (işyeri eğitimi) yapması gerekmektedir.Programda mevcut olan ( toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve mesleki stajı ile hazırladığı staj raporundan geçer not alan öğrencilere Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans diploması verilir.
İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Otel, tatil köyü, restoran, bar, catering firmaları, konaklama tesisleri, havayolu şirketleri, seyahat gemileri, hastaneler gibi yiyecek ve içeceklerin hazırlandığı ve sunulduğu her türlü işletmede; gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde; görsel ve yazılı basın kuruluşlarında; eğitim kurumlarında yönetici, tasarlayıcı ve uygulayıcı olarak çalışabilirler. Yetenekleri doğrultusunda yurt dışında çalışma olanağı bulabilirler. Kendi işletmelerini kurabilir ve yönetebilirler. Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapılabilirler.

Yasal Dayanağı-
Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.

Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi Adresi Aç
Yeterlilik Kodu

TR0030007812


Yeterlilik Adı
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Diploması

Sorumlu Kurum
Necmettin Erbakan Üniversitesi

Sorumlu Kurum İletişim Bilgisi
Yaka Mah. Yeni Meram Cad. Kasım Halife Sok. No: 11/1 (A Blok) No: 11 (B Blok) Posta Kodu: 42090 Meram / KONYA

Sorumlu Kurum URL

Yönelim
Akademik

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

AYÇ Seviyesi
6

TYÇ Seviyesi
6
Yeterlilik TYÇ’ye yerleştirilmemiştir.

Sınıflandırma (Meslek Kodu)
-

Kategori
Ana

Kredi Değeri
240

Programın Normal Süresi
4

Program Profili (Amaç)

Bu program ikinci öğretim olarak da sunulmaktadır.


Öğrenme Ortamları
-

Öğrenme Kazanımları (Tanım)
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilmek ve uygulamak.
  • Ağırlama ve turizm endüstrisi alanındaki kavramlar, ilkeler ve olgular ile ilgili kapsamlı ve sistemli bilgi sahibi olmak.
  • Yiyecek üretimi alanında iş sağlığı ve güvenliği, yiyecek hijyeni ve güvenliği ile genel kuralları en iyi şekilde uygulamak.
  • Beslenme ilkeleri ve gıda bilimi hakkında bilgi sahibi olmak ve bu bilgileri Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında uygulamak.
  • Ulusal ve uluslararası gıda güvenliği standartlarını bilmek ve uygulamak.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanındaki fiziksel ortamı, araç-gereçleri ve teknolojileri tanımak ve etkin bir şekilde kullanmak.
  • Çeşitli pişirme yöntemlerini bilmek ve etkin bir şekilde kullanabilmek.
  • Ulusal ve uluslararası mutfaklar hakkında yeterli bilgi sahibi olmak.
  • Menü planlama ilkeleri doğrultusunda çeşitli menüler geliştirebilmek.
  • Yiyecek içecek maliyet analizi, kontrolü ve menü fiyatlandırması yapabilmek.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri ve mesleki standartları bilmek ve uygulamak.
  • Yiyecek üretimi ve sunumunu ilgilendiren görsel öğelere ilişkin verileri yorumlayabilmek ve kullanabilmek.
  • Satın alma aşamasından sunum aşamasına kadar yiyecek içecek üretimi ile ilgili tüm süreçleri bilmek ve bu süreçleri en iyi şekilde yönetmek.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanı ile ilgili etik kuralları bilmek ve uygulamak.
  • Bir yiyecek içecek işletmesini etkin bir şekilde yönetebilecek yönetim teorilerini bilmek ve uygulamak.

Anahtar Yetkinlikler
-

Ölçme ve Değerlendirme Yöntemleri

Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme yöntemi, Ders Planı-AKTS Kredileri nde ayrıntılı olarak yer almaktadır. Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Ayrıca bu bölümden mezun olabilmek için öğrencilerin turizm işletmelerinde 45 işgünü staj (işyeri eğitimi) yapması gerekmektedir.


Kalite Güvencesi
-

Giriş Şartı

Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü LYS’den TS-2 puanına göre öğrenci almaktadır.


Başarma Şartları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları alanında lisans derecesi elde edebilmek için öğrencilerin programda alması gereken zorunlu ve seçimlik derslerin (toplam 240 AKTS karşılığı) tümünü başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının 4.00 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekir. Ayrıca bu bölümden mezun olabilmek için öğrencilerin turizm işletmelerinde 45 işgünü staj (işyeri eğitimi) yapması gerekmektedir.Programda mevcut olan ( toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamlayan ve mesleki stajı ile hazırladığı staj raporundan geçer not alan öğrencilere Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans diploması verilir.

İlerleme Yolları (İlişki Türü)

Otel, tatil köyü, restoran, bar, catering firmaları, konaklama tesisleri, havayolu şirketleri, seyahat gemileri, hastaneler gibi yiyecek ve içeceklerin hazırlandığı ve sunulduğu her türlü işletmede; gıda işletmelerinin ürün geliştirme bölümlerinde; görsel ve yazılı basın kuruluşlarında; eğitim kurumlarında yönetici, tasarlayıcı ve uygulayıcı olarak çalışabilirler. Yetenekleri doğrultusunda yurt dışında çalışma olanağı bulabilirler. Kendi işletmelerini kurabilir ve yönetebilirler. Lisans eğitiminden sonra yüksek lisans ve doktora eğitimi alarak akademik kariyer yapılabilirler.


Yasal Dayanağı
-

Geçerlilik Süresi (Varsa)

Yeterlilik sürekli geçerlidir.


Yeterliliğe Erişim için İnternet Adresi
Adresi Aç

Qualification Code

TR0030007812

Qualification Title
Bachelor of Gastronomy and Culinary Arts
Awarding BodyNecmettin Erbakan University
Awarding Body Contact Yaka Mah. Yeni Meram Cad. Kasım Halife Sok. No: 11/1 (A Blok) No: 11 (B Blok) Posta Kodu: 42090 Meram / KONYA
Awarding Body Urlwww.erbakan.edu.tr
OrientationAcademic
EQF Level6
The Qualification hasn't been included in TQF.
TQF Level 6
Thematic AreasFood processing
National Occupation Classification

ISCO:08

CategoryMain
Credit Value240
Program Duration4
Program Profile-
Learning Environments-
Description
  • to understand and applythe concepts, principles and theories in the gastronomy and culinary arts to have a comprehensive and systematic understanding of concepts, principles, theories and facts related to hospitality and tourism industry.
  • To carries best practices in terms of work and food security, safety and hygiene in food production to understand and apply the principles of nutrition and food science in the field of gastronomy and culinary arts.
  • To identify and practice national and international food safety standards. to identify and use the physical environment, tools, equipments and technologies related to the field of gastronomy and culinary arts.
  • To identify and practice a variety of culinary cooking methods.
  • To have detailed knowledge of national and international cuisines. to develop a variety of menus on the basis of menu planning principles.
  • To analyze and control food and beverage costs and price menus to understand and apply national and international laws, regulations, and professional standardsrelated to gastronomy and culinary arts.
  • To understand and use datas regarding to visual itmes with respect to food production and presentation.
  • To identify all stages of food & beverage production process, from purchasing to serving, and solve the potential problems that may occur in these stages.
  • To identify and practice the ethical standards in the field of gastronomy and culinary arts. to understand and apply management theories in order to effectively run a food and beverage operation.
Key Competencies-
Further Info

Measurement and evaluation methods that is applied for each course, is detailed in Course Structure&ECTS Credits .In order to obtain a graduate degree in Gastronomy and Culinary Arts, the students must successfully complete all required and elective courses (total of 240 ECTS) which must be taken in the program and achieve a CGPA of at least 2.0 over 4.00 out of 4.00. Furthermore, in order to graduate from this department, students are required to carry out 45 workday internships (workplace training) in tourism enterprises.

Quality Assurance-
Access Requirements

Candidates’ TS-2 scores (from LYS) are considered for admission.

Conditions for SuccessIn order to obtain a graduate degree in Gastronomy and Culinary Arts, the students must successfully complete all required and elective courses (total of 240 ECTS) which must be taken in the program and achieve a CGPA of at least 2.0 over 4.00 out of 4.00. Furthermore, in order to graduate from this department, students are required to carry out 45 workday internships (workplace training) in tourism enterprises.The students who have completed all courses successfully (for a total of 240 ECTS),and have a passing score from their internship are awarded with Bachelor Science in Gastronomy and Culinary Arts.
Progression Paths (Relationship Type)

They can work at all types of businesses which serve food and beverages like hotels, holiday villages, restaurants, bars, catering firms, accomodations facilities, airlines, cruise ships, product development departments of food businesses, written and visual media institutions, educational institutions as manager, designer and practitioner. They work abroad. They can establish or manage their own businesses. After the undergraduate education, they can make an academic career by receiving masters and doctoral education.

Legal Basis-
Validity Period (If Any)

Qualification is continuous

Url Open Address
Qualification Code

TR0030007812


Qualification Title
Bachelor of Gastronomy and Culinary Arts

Awarding Body
Necmettin Erbakan University

Awarding Body Contact
Yaka Mah. Yeni Meram Cad. Kasım Halife Sok. No: 11/1 (A Blok) No: 11 (B Blok) Posta Kodu: 42090 Meram / KONYA

Awarding Body Url

Orientation
Academic

National Occupation Classification

ISCO:08


EQF Level
6

TQF Level
6
The Qualification hasn't been included in TQF.

National Occupation Classification

ISCO:08


Category
Main

Credit Value
240

Program Duration
4

Program Profile
-

Learning Environments
-

Description
  • to understand and applythe concepts, principles and theories in the gastronomy and culinary arts to have a comprehensive and systematic understanding of concepts, principles, theories and facts related to hospitality and tourism industry.
  • To carries best practices in terms of work and food security, safety and hygiene in food production to understand and apply the principles of nutrition and food science in the field of gastronomy and culinary arts.
  • To identify and practice national and international food safety standards. to identify and use the physical environment, tools, equipments and technologies related to the field of gastronomy and culinary arts.
  • To identify and practice a variety of culinary cooking methods.
  • To have detailed knowledge of national and international cuisines. to develop a variety of menus on the basis of menu planning principles.
  • To analyze and control food and beverage costs and price menus to understand and apply national and international laws, regulations, and professional standardsrelated to gastronomy and culinary arts.
  • To understand and use datas regarding to visual itmes with respect to food production and presentation.
  • To identify all stages of food & beverage production process, from purchasing to serving, and solve the potential problems that may occur in these stages.
  • To identify and practice the ethical standards in the field of gastronomy and culinary arts. to understand and apply management theories in order to effectively run a food and beverage operation.

Key Competencies
-

Further Info

Measurement and evaluation methods that is applied for each course, is detailed in Course Structure&ECTS Credits .In order to obtain a graduate degree in Gastronomy and Culinary Arts, the students must successfully complete all required and elective courses (total of 240 ECTS) which must be taken in the program and achieve a CGPA of at least 2.0 over 4.00 out of 4.00. Furthermore, in order to graduate from this department, students are required to carry out 45 workday internships (workplace training) in tourism enterprises.


Quality Assurance
-

Access Requirements

Candidates’ TS-2 scores (from LYS) are considered for admission.


Conditions for Success
In order to obtain a graduate degree in Gastronomy and Culinary Arts, the students must successfully complete all required and elective courses (total of 240 ECTS) which must be taken in the program and achieve a CGPA of at least 2.0 over 4.00 out of 4.00. Furthermore, in order to graduate from this department, students are required to carry out 45 workday internships (workplace training) in tourism enterprises.The students who have completed all courses successfully (for a total of 240 ECTS),and have a passing score from their internship are awarded with Bachelor Science in Gastronomy and Culinary Arts.

Progression Paths (Relationship Type)

They can work at all types of businesses which serve food and beverages like hotels, holiday villages, restaurants, bars, catering firms, accomodations facilities, airlines, cruise ships, product development departments of food businesses, written and visual media institutions, educational institutions as manager, designer and practitioner. They work abroad. They can establish or manage their own businesses. After the undergraduate education, they can make an academic career by receiving masters and doctoral education.


Legal Basis
-

Validity Period (If Any)

Qualification is continuous


Url
Open Address